Що не можна їсти за Сігмоїдиту

Авторadmin

Що не можна їсти за Сігмоїдиту

Дієта № 7 при захворюванні нирок: правила харчування і приклад меню

Дієта № 7 належить до лікувальних. Її мета — покращення стану людей, які мають проблеми із нирками. У першу чергу стіл № 7, як ще називають цю дієту, зменшує навантаження на хворі органи та полегшує виведення з організму продуктів обміну речовин.

Це важливо, адже захворювання нирок призводять до порушень метаболічних процесів в організмі. Так, при нирковій недостатності нирки втрачають здатність утворювати або виділяти сечу, що призводить до порушення водно-сольового балансу — це може спричинити проблеми з роботою інших систем організму.

Якщо у вас є захворювання нирок, лікар може призначити спеціальну дієту, зазвичай це стіл № 7. У ній в першу чергу обмежуються продукти високим вмістом натрію, тобто все солене, а також білкова їжа. І хоч цей режим харчування не може вилікувати хворобу, він здатен покращити стан і знизити негативні наслідки від захворювання.

Їжа може полегшити стан тих, хто має проблеми з нирками / © Pexels

Для кого розроблена дієта № 7

Дієта № 7 показана тим, хто має:

  • хронічний нефрит без загострення і без ниркової недостатності;
  • нефропатію при вагітності;
  • гіпертонію;
  • схильність до набряків;
  • порушений обмін речовин.

Також дієти важливо дотримуватися тим, хто знаходиться у фазі одужання після загострення нефриту (через 3-4 тижні лікування).

Які цілі стола номер 7:

  • зменшення навантаження на нирки;
  • зниження артеріального тиску;
  • зняття набряків;
  • покращення виведення з організму продуктів обміну речовин.

Головне, що вам треба виключити з раціону, — це сіль / © Pexels

Дієта номер 7: основні принципи харчування

  1. Виключення з раціону продуктів, що містять ефірні олії та щавлеву кислоту.
  2. Відмова від смаження і перехід на варіння, запікання, тушкування або парову обробку продуктів.
  3. Значне обмеження кількості солі. Рекомендована добова доза — 3-6 г, але цей момент важливо обговорити з лікарем. Дізнайтеся, як сіль впливає на наш організм.
  4. Обмеження цукру до 50-80 г на день. Будьте уважні: 10 продуктів, які містять прихований цукор.
  5. Харчування 5-6 разів на день.
  6. Зменшення розміру порцій.
  7. Підрахунок калорій. Рекомендований калораж — 2500-3000 ккал на добу.
  8. Споживання 0,8-1 л рідини на день.

Також важливо контролювати дозу кожної поживної речовини, яка потрапляє в організм. Норма на день:

  • 60-70 г білків (50-60% тваринного походження);
  • 80-90 г жирів (25% рослинного походження);
  • 350-600 г вуглеводів.

У список заборон потрапляють солоні продукти, у тому числі й снеки / © Depositphotos

Дієта номер 7: що не можна їсти

  1. Перші страви, приготовані на грибному, рибному або м’ясному бульйонах. Також не можна перші страви з бобовими.
  2. Хліб і борошняні вироби: всі продукти, що містять сіль, а також свіжоспечений білий хліб.
  3. М’ясо: жирне м’ясо та птицю, ковбасні вироби, консерви, копченості.
  4. Риба і рибна ікра: жирну, копчену, солону, в’ялену рибу і рибні консерви, ікру.
  5. Бобові.
  6. Овочі та гриби: шпинат, щавель, цибулю, часник, редиску, редьку, гриби.
  7. Консервовані овочі: квашені, мариновані, солоні овочі.
  8. Соуси: грибні, рибні або м’ясні соуси.
  9. Прянощі: хрін, гірчицю та перець.
  10. Солодощі: шоколад і вироби, що містять шоколад.
  11. Напої: міцні каву та какао, мінеральну воду з високим вмістом натрію.

У раціоні треба робити акцент на овочі та фрукти / © Depositphotos

Дієта номер 7: що можна їсти

  1. Хліб і борошняні вироби: продукти без солі, можна на дріжджах.
  2. Перші страви: овочеві супи з додаванням дозволених круп і овочі, без бобових.
  3. Заправки до страв: сметану, вершкове масло, лимонну кислоту та оцет.
  4. М’ясо: нежирні м’ясо, птицю та субпродукти (язик).
  5. Риба: нежирні сорти риби, а також морепродукти.
  6. Молочні продукти: молоко, кисломолочні продукти, вершки, сир і сметану.
  7. Яйця: не більше 2 штук на день при зменшенні споживання риби, м’яса та сиру.
  8. Крупи та макаронні вироби.
  9. Овочі: всі, крім тих, що є джерелом щавлевої кислоти.
  10. Ягоди та фрукти.
  11. Солодощі: мед, кисіль, варення, фруктове морозиво, муси, суфле, цукерки без шоколаду.
  12. Соуси та підливи: овочеві, фруктові, молочні, томатні.
  13. Прянощі: оцет, лимонну кислоту, корицю та ванілін.
  14. Горіхи.
  15. Напої: компот, овочеві та фруктові соки, чай і неміцну каву.
  16. Жир: несолоне вершкове масло, олії.

Один з варіантів дозволеної страви — макаронна запіканка / © Depositphotos

Дієта номер 7: приблизне меню на 1 день

Дієта номер 7: важливі застороги

Дієти за номерами, такі як 5, 7, 9 чи 10, є спадком Радянського Союзу й досі використовуються деякими лікарями. Оскільки у радянські часи не було такого асортименту ліків, системи харчування вважалися ефективним інструментом у боротьбі з недугами. Зараз медицина розвивається, тому лікувальні дієти стають більш щадними та різноманітними.

Радимо почитати коментар дієтолога: Що не так з дієтами номер 5, 9 та 10

Радимо вам, перед тим, як сідати на дієту № 7, обговорити це питання з лікарем. Захворювання нирок бувають різними та на різних стадіях, тому вам в будь-якому випадку треба буде підкорегувати дієту під індивідуальні особливості стану. Лікар вам у цьому допоможе.

Ми також розповідали, як боротися з відчуттям голоду під час дієти. На перших порах може знадобитися!

Читайте також

Окінавська дієта: головні правила довгожителів

Японська водна дієта: головні правила

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. По медичну консультацію зверніться, будь ласка, до лікаря.

Що можна і що не можна їсти у Великий піст: добірка смачних рецептів

Великдень не має фіксованої дати, але завжди відзначається у неділю, повідомляє Смачно 24. Адже саме цього дня, згідно з Біблією, воскрес Ісус Христос.

Коли українці святкуватимуть Великдень у 2024 році

Дата Великодня розраховується за місячним календарем. Цей складний процес має назву пасхалія і відрізняється у православних та католиків.

У православних Великдень завжди настає пізніше, ніж у католиків. Перші святкуватимуть цьогоріч 5 травня, що є доволі пізньою датою для Великодня.

Католицький Великдень 2024 відзначатиметься 31 березня. Іноді католицьке та православне святкування збігаються. Зокрема, так буде наступного року – увесь світ відзначатиме Великдень 20 квітня.

Православний Великдень святкуватимуть 5 травня / Фото Unsplash

Що можна та не можна їсти у Великий піст

Великий піст, який починається за 7 тижнів до Великодня, допомагає очиститися від гріхів та стати ближчим до Христа. Адже за християнською традицією, Ісус повернувся в силі Духа після 40 днів і ночей утримання від їжі.

Під час Великого посту під забороною споживання:

  • м’яса, риби та інших продуктів тваринного походження – сиру, яєць, молока, сосисок, вершків;
  • фастфуду, солодощів, кави та різноманітних солодких напоїв;
  • сигарет та алкоголю.

У суботу та неділю жорстокі обмеження трішки пом’якшуються. Своєю чергою, найсуворішими тижнями Великого посту вважаються перший та сьомий. Тоді можна їсти лише ті продукти, які не пройшли термічну обробку. Окрім цього, має бути лише один прийом їжі, щоб повністю очиститися духовно та фізично.

Під час Великого посту вся їжа має бути рослинного походження. Тобто можна вживати:

  • фрукти,
  • горіхи,
  • овочі,
  • цільнозернові крупи,
  • чорний хліб,
  • гриби в будь-якому вигляді,
  • хлібці,
  • насіння,
  • макарони.

У суботу та неділю також дозволяють додавати в раціон пісну олію та вино. Двічі за Великий піст можна вживати морепродукти або рибу, але не в перший та сьомий тиждень. Звичну каву краще замінити цикорієм, киселем, натуральним чаєм, квасом або морсом.

Картопляно-морквяні котлети

  • Час: 35 хвилин
  • Порцій: 4

З картоплі та моркви вдадуться чудові котлетки / Фото Unsplash

Приготування:

  1. Помийте та почистьте картоплю. Після цього відваріть її та подрібніть у пюре.
  2. Моркву помийте, почистьте та натріть на грубій тертці.
  3. Цибулю також почистьте від лушпиння і подрібніть ножем.
  4. Кріп помийте та дрібно наріжте.
  5. У мисці з’єднайте картопляне пюре, моркву, цибулю, кріп, манну крупу, сіль та перець. Добре перемішайте, сформуйте котлети та обваляйте їх у борошні.
  6. Викладіть котлетки на розігріту пательню з олією та обсмажте їх з двох сторін до золотавої скоринки.

Рецепт салату зі шпинату

Інгредієнти:
– 2 пучки свіжого шпинату;
– 1 великий огірок;
– 1 червона цибуля;
– 1 великий помідор;
– пів чашки маслин без кісточок;
– пів чашки вареної квасолі;
– 100 грамів кедрових горішків;
– сіль та чорний перець до смаку;

Для заправки:
– 3 столові ложки оливкової олії;
– 2 столові ложки лимонного соку;
– 1 чайна ложка меду або кленового сиропу;
– сіль та перець до смаку.

Приготування:

  1. Помийте та обсушіть шпинат.
  2. Наріжте огірок кружечками, помідор – довільними шматочками, а цибулю – тонкими півкільцями.
  3. У великій мисці з’єднайте шпинат, огірок, помідор, цибулю, маслини, варену квасолю та кедрові горішки.
  4. В іншій мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, мед, сіль та перець.
  5. Заправте салат дресингом та добре перемішайте.

Картопляна запіканка з томатами та грибами

  • Час: 50 хвилин
  • Порцій: 2

Приготуйте цю смачну запіканку / Фото Unsplash

Приготування:

  1. Помийте та почистьте картоплю і моркву. Картоплю наріжте кільцями, а моркву натріть на грубій тертці.
  2. Відваріть картоплю до готовності.
  3. Томати та кабачок помийте. Наріжте їх напівкільцями.
  4. Гриби теж ретельно помийте та наріжте скибочками.
  5. Цибулю почистьте та подрібніть.
  6. На пательні з олією обсмажте цибулю з морквою до золотавості, після чого додайте гриби.
  7. Розігрійте духовку до 150 градусів. У форму для запікання викладіть шарами картоплю, цибулю з морквою, гриби, томати, додайте олію, сіль, перець. За бажанням овочі можна змастити пісним майонезом.
  8. Відправте запікатись на 30 – 35 хвилин до готовності.

Пісне овочеве рагу з грибами в горщику

Інгредієнти:
– 2 середні моркви;
– 2 картоплини;
– 1 цибулина;
– 1 болгарський перець;
– 2 стебла селери;
– 4 великі печериці;
– 3 столові ложки томатної пасти;
– 2 столові ложки олії;
– 500 мілілітрів води;
– сіль, перець до смаку.

Приготування:

  1. Почистьте цибулю та гриби. Цибулю наріжте маленьким кубиком, а гриби – середніми шматочками. Обсмажте на розігрітій пательні на середньому вогні протягом 10 хвилин.
  2. Помийте та почистьте решту овочів. Картоплю та моркву наріжте скибочками, а перець і селеру – соломкою.
  3. Викладіть інгредієнти шарами в горщик – спочатку йде картопля, далі – морква, засмажка з грибів та цибулі, перець та селера.
  4. В глибоку миску налийте воду, додайте туди томатну пасту, добре перемішайте та залийте цей соус в горщики.
  5. Посоліть, поперчіть до смаку та поставте запікатися в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 1 годину.

Про автора

admin administrator