Що приготувати з буряка на вечерю

Авторadmin

Що приготувати з буряка на вечерю

10 найкращих страв з буряком

Яскравий, насичений смаком й користю буряк — чудовий інгредієнт для найрізноманітніших страв. З ним готують наваристі борщі, розкішні овочеві рагу, салати, роблять десерти й, навіть, святкові коктейлі.

SHUBA вже мандрувала разом із капітаном Буряком по хвилях гастрономічного моря, а сьогодні маємо для вас нові ідеї, які обов’язково знайдуть своїх прихильників.

А ви знали, що стародавні греки настільки цінували цей яскравий овоч, що подарунки на знак подяки робили у формі срібних буряків, а страви з нього прикрашали столи багатих і знатних людей.

Холодник з буряком і буряковою гичкою

Де панує буряк — там розкіш глибокого смаку й барв. Спробуйте приготувати чудовий холодний суп із буряком і буряковим бадиллям, який заправляється густим кефіром — це ідеальний вибір для літнього обіду або вечері. Холодник готується без м’ясних продуктів, але ви можете додати безпосередньо у тарілку нарізану варену ковбаску або відварене м’ясо.

Ми дізналися, що у I–II тисячолітті до н. е. у регіонах біля Середземного моря буряк вирощували як лікарську рослину! Вживали в їжу тільки бурякову гичку, а коренеплід використовували в лікувальних цілях.

Таратута

Фото: Eduard Nasyrov/MY HAPPYFOOD

Таратута — український холодний суп XV століття

Смачний рецепт таратути — давньої української страви з варених буряків і солоних огірків — від шефа й фудблогера Едуарда Насирова.

Маємо для вас добірку українських гастрономічних ретро-хітів, які будуть доречні на сучасному столі.

Шпундра

Спробуймо приготувати старовинну шпундру, яку ще пан Котляревський згадував у «Енеїді», і недарма! Ця чудова страва з буряком й свининою заслуговує на те, щоб ми із задоволенням насолоджувалися її смаком крізь сторіччя. Долучайтесь до історії разом з нами!

Цікаво, що буряк був атрибутом процесу сватання у деяких країнах середньовічної Європи: бажаного залицяльника в будинку нареченої пригощали киселем, а небажаного — вареним буряком.

Качине магре з яблучно-малиновим соусом

Не вважайте капітана Буряка придатним лише для салатів, рагу і борщів! Оцініть елегантний смак качиної грудки під малиновим соусом, яку подають під смужками охолодженої бурякової гички. Цей французький рецепт легко опанувати й він здатен стати чудовим помічником у приготуванні святкового столу або романтичної вечері.

Ви вже готували м’ясо по-французьки з курятини? Це ситна й приваблива вечеря, яка приємно урізноманітнює меню.

Фарширований буряк

Відважний капітан Буряк завжди кидається у вир з головою, про що свідчить цікавий рецепт приготування цілого буряка з солодкою яблучною начинкою, запеченого під сметаною. Якщо ви очікуєте на гостей — радимо сміливо скористатися цим рецептом. Ефект неочікуваності гарантовано!

А от стародавні перси ставилися до буряка дещо упереджено, хоча і вживали його в їжу. Вони вважали, що буряк — символ пліток, сварок і розбрату. Овоч навіть брав участь у сварках між сусідами: якщо один з них сердився на іншого, то вночі таємно підкидав під його будинок велику бульбу коренеплоду.

Салат з буряком під цитрусовою заправкою

Рецепт цього салату з відвареними буряком й морквою має всі підстави вважатися святковим, адже страву подають із додаванням вишуканої заправки з ревенем й соком цитрусових. Й, до речі, при подачі у салат можна додати улюблене насіння й м’який сир. Салат може стати окремою стравою або гарніром до м’ясних чи рибних страв

Чи існують гарні поради щодо правильного приготування й зберігання буряка? Так! Пропонуємо 5 простих рекомендацій від SHUBA.

Буряково-шоколадний торт

Якщо ви бажаєте отримати корисний й смачний десерт — зверніться до рецепта буряково-шоколадного торта. Тісто для торта замішується на основі пюре з відварених бурячків, сметани й какао, а готовий десерт прикрашають шоколадно-вершковою глазур’ю. Торт матиме глибокий смак й насичений колір, й ніхто ніколи не здогадається, який саме інгредієнт ви використали при приготуванні.

Як зварити буряк за 15 хвилин і що для цього необхідно дізнавайтеся з нашого матеріалу.

Цвіклі

Цвіклі — це австрійський пікантний соус з буряком й хроном. В Україні його їдять переважно на території Галичини, на Закарпатті й на Буковині, а от решта нашої країни куштує холодець з соусом, де першу скрипку грає хрін, а буряк тільки на підспівках. Радимо спробувати рецепт соусу цвіклі від власниці кафе «Єрусалим» у Львові Льолі Ланди — адже це рецепт казково смачного додатка до м’яса, а ще розкішна начинка для канапок.

Українська канапка з буряком й оселедцем — яскрава закуска на столі й чудовий перекус у будній день.

Голубці з бурякової гички

Голубці з бурякової гички із начинкою з кукурудзяною крупою й смаженою цибулею — різновид звичайних голубців, які ми звикли готувати з капустяного чи виноградного листя. Страва виходить значно ніжнішою, на відміну від інших варіацій, особливо якщо тушкувати рулетики у кефірі або кисляку

У Київській Русі буряк з’явився в Х-ХI столітті й найчастіше у їжу вживали саме гичку!

Гамбургер по-австралійськи

Цей гамбургер по-австралійськи з котлетою, буряком і маринованими огірками легко оберне простий прийом їжі на святковий! Готувати гамбургер суцільне задоволення: потрібно відварити буряк, підсмажити котлетки й зібрати апетитну страву з усіма чудовими інгредієнтами. Поцікавтесь рецептом, можливо ми вже знаємо, що у вас сьогодні на вечерю!

9 рецептів салату з вареного буряка

Салат з вареного буряка не тільки корисний, але і смачний, а також дуже доступний. Оселедець під шубою, вінегрет, «Віолетта», вишуканий, ситний «Генерал» — всі ці салати готувати просто, а результат вас неодмінно порадує. Розповімо кращі рецепти бурякових салатів.

  1. Салат з вареного буряка зі сметаною або майонезом
  2. Для салату нам знадобляться:
  3. З додаванням часнику
  4. Салат з вареного буряка і моркви
  5. З буряком і квасолею
  6. Класичний вінегрет
  7. Готуємо вінегрет, дотримуючись таких кроків:
  8. Оселедець під шубою
  9. Як готувати оселедець під шубою?
  10. Салат «Віолетта»
  11. Для приготування салату «Віолетта» чинимо так:
  12. Рецепт з буряком з чорносливом
  13. Приготувати салат під силу навіть дітям:
  14. Салат «Генерал»
  15. Готуємо, дотримуючись таких кроків:

Салат з вареного буряка зі сметаною або майонезом

Буряковий салат з часником легко приготувати на вечерю: досить відварити буряк напередодні і натерти на тертці. Заправка для салату теж знайдеться у кожної господині – можна вибрати сметану, майонез або змішати ці два соуси разом: смак вийде ніжніше, так і калорійність значно знизиться.

Печена і варений буряк ідеально поєднується з сиром фета: спробуйте їх скомбінувати, впевнені, що ви станете його шанувальником.

Для салату нам знадобляться:

  • два великих плода буряків;
  • 2 зубчики часнику (якщо ви любите гостреньке);
  • сіль;
  • перець за смаком;
  • сметана і майонез – 100 р.

Буряк відварюємо до м’якості і охолодити. Очищаємо коренеплід від верхньої «шкурки», натираємо на крупній тертці. Видавлюємо два зубчики часнику через часникодавку (можна натерти на дрібній тертці) присаливаем і перчимо. Заправляємо сметаною, змішаної в рівних пропорціях з майонезом. Прикрашаємо гілочками петрушки або кропу. Подаємо як закуску до вечері: салат ідеально гармонує з печеною курочкою, свинячими котлетками і пюре, гречкою і гуляшем. Салат буде смачнішим, якщо заздалегідь його охолодити.

З додаванням часнику

Салат з вареної червоного буряка придбає інший смак, якщо не терти коренеплід, а нарізати дрібним кубиком, завбільшки з 2 мм не більше: смак вийде іншим, але не менш цікавим. У салат часник не видавлюється, а рубається на крихітні шматочки ножем – овочі та часник змішуються і набувають чудовий смак.

Читайте також: М’ясні рулетики з начинкою – 7 смачних рецептів приготування

Заправити можна традиційним майонезом, але спробуйте замінити нежирним натуральним йогуртом – смак вас приємно здивує. Кількість часнику можна варіювати на свій розсуд. Ми пропонуємо таку пропорцію: на дві великі буряка три зубчики часнику – страва виходить в міру гострим, і не треба буде боятися яскравого часникового аромату.

Салат з вареного буряка і моркви

Всі прихильники здорового харчування напевно оцінять салат з вареного буряка і моркви. Буряк нам знадобиться варена, а ось морква свіжа. Готувати салат дуже просто: відваримо велику буряк і дамо їй охолонути. Велику моркву натремо на крупній тертці, також зробимо з охолодженої буряком.

Салат перемішуємо, додаємо свіжу петрушку, нарізані на дрібні шматочки, видавимо пару зубчиків часнику. Заправку для салату виберемо нежирну: сметану з жирністю 10%, мацоні або натуральний йогурт. Можна прикрасити салат тертим твердим сиром – він додасть пікантності. Особливо смачним страва вийде, якщо дати йому настоятися протягом години) і добре охолодити перед подачею. Приємного апетиту!

З буряком і квасолею

Буряково-квасолева закуска – нескладний ситний дієтичний салат припаде до смаку всім, хто рахує калорії. У квасолі міститься рослинний білок, овоч корисний, володіє високою енергетичною цінністю.

Для салатів краще купувати солодкі сорти буряка, інші будуть водянистими, а страви вийдуть прісними.

Готуємо, дотримуючись наступних кроків: чистимо відварну буряк, нарізаємо дрібним кубиком. Квасоля (можна зварити самостійно або придбати банку консервованої), відкидаємо на друшляк, звільняючи від зайвої рідини. Робимо заправку: змішуємо чайну ложку гірчиці з рослинним маслом, лимонним соком (за смаком), десертною ложкою цукру (краще тростинного), і сіллю. Подрібнюємо пучок зеленого цибулі й кропу, додаємо до овочів. Приправляємо все заправкою, і охолоджуємо. Наш салат готовий! Легкий, але ситний, нескладний і приємний буряковий салат – ідеальне доповнення до риби або м’яса, і прекрасним як самостійний гарнір.

Класичний вінегрет

Вінегрет цілком може вважатися візитною карткою російської кухні. Особливо любимо, він в зимовий час року, коли так хочеться ситних, в міру гострих страв. А якщо подати вінегрет із слабосоленими рибками «Івасі», то страва вийде по-справжньому казковим!

Читайте також: Як посмажити курячі ніжки на сковороді – 5 смачних рецептів

У вінегрет можна покласти квасолю: смак вийде дуже цікавим; але горошок в цьому випадку додавати не потрібно.

Готуємо вінегрет, дотримуючись таких кроків:

  • Відварюємо три морквини (не великі), велику буряк і чотири картоплини.
  • Охолоджуємо овочі.
  • Очищаємо і дрібно ріжемо на кубики.
  • Бочкові солоні огірки кришимо кубиками.
  • Додаємо квашену капусту.
  • Присипаємо зеленим горошком.
  • Ріжемо ріпчасту цибулю (або зелений, хто що більше любить).
  • Перемішуємо вінегрет, приправляємо запашним соняшниковою олією.

Вінегрет дуже смачний зі свіжим кропом, можна додати туди трохи 9% оцту і гірчиці – вийде цікава «гостренькі» версія вінегрету. Салат дуже смачний зі свіжим чорним хлібом і малосоленой оселедцем, а ще це ідеальний гарнір до будь-якого рибної страви.

Оселедець під шубою

Салат з вареної червоного буряка і оселедця любимо тисячами росіян: представити новорічний стіл без оселедця під шубою просто неможливо. Але принадність салату в тому, що інгредієнти доступні, коштують недорого, а значить, не потрібно чекати свят і легко час від часу балувати себе цієї ніжної пряної закускою.

Буряково-овочевий шубою можна накривати не тільки оселедець; дуже цікава версія з копченою скумбрією (можна брати будь копчення).

Як готувати оселедець під шубою?

  • Оселедець обробляємо, знімаємо шкірку, ретельно виймаємо навіть самі дрібні кісточки.
  • Ріжемо оселедець на дрібні кубики.
  • На велике плоске блюдо трьом три бульби вареної картоплі.
  • Викладаємо на картоплю оселедець.
  • Посипаємо дрібно нарізаною цибулею-репкой.
  • Трьом варену моркву.
  • Посипаємо тертими яйцями.
  • Трьом варений буряк.

Можна повторити шари. Кожен шар обов’язково змащувати майонезом, причому, викладати його тонкою сіточкою. Так шари вийдуть пухнастими і повітряними, а оселедець під шубою ще смачніше. Господині, які воліють намазувати майонез ложкою, роблять помилку: шари виходять щільними, а інгредієнти не діляться смаками один з одним. Втім, ви вільні чинити так, як звикли. Головне – не подавати салат відразу, а дати йому настоятися кілька годин при холоді.

Салат «Віолетта»

Красива назва, за легендою, походить від жінки, яка просто обожнювала додавати в бурякові салати, мариновані огірочки, а її блюдо незмінно користувалася популярністю у гостей. Поєднання і справді виходить пікантним, а смак – зовсім не побитим.

Читайте також: Як готується буряк по-корейськи найсмачніший рецепт?

Для приготування салату «Віолетта» чинимо так:

  • Ріжемо на кубики варений буряк.
  • Додаємо мариновані огірочки, порізані на невеликі кубики.
  • Додаємо зелений горошок.
  • Кладемо шматочки сиру фета або плавленого сиру.
  • Видавлюємо зубчик часнику.
  • Заправляємо майонезом або сметаною.
  • Присаливаем і перчимо за смаком.

«Віолетта» готова! Подаємо, як закуску на сімейне торжество і їмо з білим багетом.

Рецепт з буряком з чорносливом

Варений буряк поєднується з чорносливом чудово – два компонента ніби створені один для одного. Ще смачніше салат виходить з волоськими горіхами, а от додавати чи ні часник – вирішувати вам. Інгредієнт тут не обов’язковий.

Приготувати салат під силу навіть дітям:

  • Варену буряк тремо на крупній тертці.
  • Чорнослив замочуємо і ріжемо на тонкі смужки.
  • Додаємо сухофрукти до буряка.
  • Заправляємо майонезом, змішаним зі сметаною.
  • Присаливаем.
  • Посипаємо дрібно нарізаними горіхами.

Святковий, легкий салатик з чорносливом готовий! Особливо смачно його їсти з качиною грудкою, запеченої в духовці і домашньою ковбаскою.

Салат «Генерал»

Листкові салати – хіти будь-якого святкового столу. Буряковий, який отримав назву «Мій генерал» (або просто «Генерал») вважається «чоловічим» в силу ситності і наявності м’яса і сиру. Представники чоловічої статі його дуже люблять.

Готуємо, дотримуючись таких кроків:

  • Варене м’ясо (300 г) дрібно ріжемо на кубики і викладаємо на плоске блюдо.
  • Поливаємо сіточкою майонезу.
  • Видавлюємо зубчик часнику.
  • Зверху натираємо будь-який твердий сир (100 г).
  • Знову поливаємо сіточкою майонезу.
  • Трьом 2 варених яйця, повторюємо шар з майонезом.
  • Зверху натираємо 2 середніх морквини, відварених і охолоджених.
  • Останній шар – варена буряк і сіточка майонезу.

«Генералові», як і оселедця під шубою, потрібно як слід просочитися. В ідеалі протягом ночі. Смак салату ніжний, солодкувато-пряний, і, як показує практика, з’їдається першим. Можна готувати версії порційні, викладаючи шари спеціальні кулінарні кільця.

Як бачите, існує безліч способів приготування салатів з варених буряків – рецепти на будь-який смак і уподобання. Не забувайте балувати близьких цим смачним і корисним коренеплодом, відкриваючи для себе нові гастрономічні враження.

Салати з буряком – 20 простих та смачних рецептів

Буряки – це не тільки вінегрет та оселедці під шубою. Її можна приготувати куди цікавіше та різноманітніше, якщо докласти хоч трохи зусиль. Щоб тобі не довелося витрачати час на вибір страв, ми вже знайшли одразу 20 рецептів салатів із буряків!

1. Салат з буряком та куркою

Красивий листковий салат з вареними овочами та куркою.

Тобі знадобиться: 150 г курки, 1 буряк, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 ч.л. цукру, 2 зубчики часнику, 2 ст. волоських горіхів, майонез.

Приготування: Відвари овочі та курячі грудки, а цибуля поріж і обсмаж із цукром. Наріж курку дрібними кубиками і змішай із цибулею. Так само наріж картопля, а буряк натрій на великій тертці і змішай з перебитими горіхами. Виклади шарами картопля, майонез, курку, майонез, буряк та ще майонез.

Дивіться також: 20 рецептів макаронів по-флотськи, смачніше яких ви ще не їли

2. Салат з буряком та яловичиною

Заправка та мариновані огірки надають салату цікавого післясмаку.

Тобі знадобиться: 500 г буряків, 500 г яловичини, 250 г маринованих огірків, 3 яйця, 30 г волоських горіхів, 10 г гірчиці, 50 мл лимонного соку, 100 мл оливкової олії, 2 зубчики часнику. >

Приготування: Відварити до готовності яловичину, буряк та яйця, і наріж усі інгредієнти дрібними кубиками. Додай рубані горіхи та полів салат заправкою з олії, давленого часнику, спецій, лимонного соку та гірчиці.

Про автора

admin administrator