Що приготувати з печеного гарбуза

Авторadmin

Що приготувати з печеного гарбуза

Зміст:

Що приготувати з печеного гарбуза

Розміщення і обговорення вдалих і найсмачніших домашніх рецептів. Ви знайдете кулінарні рецепти, святкові та повсякденні, з докладними інструкціями і покроковими фотографіями.

Cookery.com.ua – сайт кулінарних рецептів підкаже, що приготувати!

Якщо ви не любите страви з гарбуза, швидше за все, ви неправильно її готуєте або просто не знайшли відповідного рецепта. Спеціально для цього ми публікуємо добірку 20 кращих рецептів страв з гарбуза: від супу до оладок, від смузі до ікри.
Як готувати гарбуз? Ось кілька загальних рекомендацій. В першу чергу, необхідно зрозуміти, яка саме гарбуз опинилася на вашому столі – літня чи все-таки зимова. Візуально вони відрізняються м’якоттю: у літніх сортів вона більш ніжна і соковита, у зимових – щільний не тільки зовні, але і всередині. Зате зимові сорти можна зберігати і 2-3 місяці, якщо покласти гарбуз у прохолодне, темне місце. Перед приготуванням будь-яку з гарбузів, незалежно від рецепту, необхідно розрізати, зрізати шкірку і вичистити насіння.

Гарбузовий суп-пюре з курятиною
Список кращих рецептів страв з гарбуза відкриває легкий для шлунка і дуже поживний суп-пюре з куркою. Для цього рецепта краще взяти молодого курчати, щоб м’ясо вийшло ніжним і добре проварилося.
Рецепт приготування: Одного невеликого курчати промити, помістити в середню каструлю і залити водою. Довести до кипіння і злити воду. Знову залити водою кімнатної температури і варити 1,5 – 2 години на маленькому вогні. Тим часом, обсмажити в казані або каструлі з товстим днем розрізають на кубики гарбуз (500 грам буде достатньо), картопля (1-2 шт),середню цибулину до тих пір, поки гарбуз не стане світлою. Залити курячим бульйоном і протушкувати до готовності. В кінці приготування пюрировать блюдо блендером, додати мускатний горіх, зелень, спеції, селера і, нарешті, відварене м’ясо. Довести до кипіння і зняти з вогню. Перед подачею на стіл розлити по глибоких тарілках і прикрасити свіжою зеленню.

Гарбузова каша з пшоном
Головною фішкою одного з київських ресторанів є подача українського борщу в буханці хліба. Ми вирішили піти далі і розповісти, як можна приготувати солодку пшоняну кашу прямо в гарбузі.
Рецепт приготування: Вибрати гарбуз невеликого розміру, зрізати верхівку і вичистити насіння. Наповнюємо ягоду (так-так, гарбуз є ягодою) пшоном, родзинками, заливаємо молоко. Чим жирніше молоко, тим краще. Можна взяти топлене, так як воно дає цікавий смак. Кидаємо всередину ложечку кориці, вершкове масло, цукор і дуже добре перемішуємо. Закриваємо зрізаної раніше кришкою гарбуза і поміщаємо в скляну вогнетривку посудину для запікання, налив туди склянку води. Все, відправляємо в духовку години на півтори при температурі 180 градусів. Коментарі зайві, ви будете приємно здивовані.

Спагетті з гарбузом
Не є гарбузову кашу кожен день. Спробуйте приготувати спагетті, але замість м’яса, фаршу або ковбаси візьміть гарбуз. Йде на ура навіть у тих випадках, коли з не дуже люблять страви з гарбуза.
Рецепт приготування: 2 зубчики часнику Очистити, нашаткувати і обсмажити в рослинній олії. Виловити часник і в цьому ж маслі підсмажити цибулю тонкими кільцями. Дістати цибулю і відправити на сковорідку 300-400 грам гарбуза кубиками. Якщо гарбуз почне підгоряти, влити води. Додати цибулю і петрушку, посолити. Заздалегідь відварені спагетті (300 грам) додати до нашої гарбузі, перемішати і ще 3-4 хвилини протушкувати на сковороді. Перед тим, як подавати до вечері чи сніданку, посипати сиром – найкраще пармезаном.

Плов з гарбузом
Справжнє відкриття для вегетаріанців. Також радимо взяти рецепт на озброєння людям, що дотримують Пост – весною придасться!
Рецепт приготування: насправді, він дуже простий. Зварити склянку рису до напівготовності з ¼ склянки родзинок, обсмаженою цибулею і морквою. Зробити в муці (1 ст.л. з верхом) поглиблення і вилити туди одне яйце. Замісити тісто і розкачати його максимально тонким шаром. Далі необхідно розтопити вершкове масло (1 ч.л.) в посуді з товстим дном і покласти на олію нашу коржик, а зверху рис. Томити до готовності. Тим часом, очистити гарбуз і нарізати кубиками, обваляти в борошні і обсмажити в олії. Готове блюдо подається наступним чином – в центр підноса викладають готовий рис, зверху кладуть смажену на сковороді гарбуз і родзинки.

Солодка гарбузова каша
Ще один рецепт гарбузової каші. На ваш розсуд, її можна зробити солодкої або прісною. Все залежить від кількості цукру, яке буде кинуто спочатку.
Рецепт приготування: Очистити і нарізати шматочками гарбуз, залити її 1,5 склянками молока і поставити на слабкий вогонь – нехай добре розвариться. Остудити готову гарбуз і пропустити через сито. Зварити на молоці рис (1 склянка рису до 3 склянках молока). Змішати готову кашу з гарбузом і відправити в духовку на 10 хвилин, щоб утворилася рум’яна кірочка. Обов’язково покласти вершкове масло, а перед початком трапези полити солодкими вершками і посипати цукром.

Цукати з гарбуза
Мабуть, одне з найцікавіших страв, про який мало хто чув. Готується непросто, вимагають від кулінара певної вправності.
Рецепт приготування: Цукати з гарбуза готуються в три етапи. У перший день потрібно взяти середню гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками і пересипати цукром – грам 400-500. За ніч гарбуз повинна дати багато соку і вранці каструля з нею буде наповнена рідиною. Її ми не зливаємо, а ставимо на вогонь, доводимо до стану кипіння і охолодити. Робимо сироп з цукру, що залишився соку і лимонної кислоти. Потім заливаємо гарбуз гарячим сиропом і спокійно варимо на маленькому вогні до готовності. На останньому етапі шматочки відкидаємо на друшляк, щоб стік сік, і підсушуємо в духовці години 2-2,5 при низькій температурі 50-80 градусів. Для присипки рекомендується взяти цукрову пудру, змішану з корицею.

Гарбуз з яйцем
Дуже просте блюдо, яке зможе приготувати навіть початківець кулінар.
Рецепт приготування: Традиційно гарбуз нарізаємо кубиками (500 грам)і тушкуємо до готовності на вершковому маслі. Щоб гарбуз не вийшла сухою, можна підлити трохи води. Поряд з цим, збиваємо 1 яйце зі сметаною в мисці і солимо. Нехитру суміш вливаємо в сковороду з гарбузом і посипаємо базиліком. Вогонь зменшити і 3-4 хвилини протушкувати під кришкою. У холодному вигляді страва не дуже смачне, тому краще всього подавати на стіл «з пилу, з жару».

Гарбузовий пиріг
Продовжуємо феєрію десертів з гарбуза, на черзі солодкий пиріг. Тут дуже важливо вгадати з часом приготування гарбузового пирога, інакше він вийде водянистим, а дно підгорить.
Рецепт приготування: В першу чергу, необхідно окремо запекти гарбуз (600 грам) в духовці. На все про все близько години. Коли охолоне, виколупати м’якоть і гарненько розім’яти ложкою. Також для цих цілей можна використовувати комбайн. Висипати в миску 4 склянки борошна, 1 чайну ложку кориці, 1,5 склянки цукру, півсклянки подрібнених горіхів і стільки ж родзинок без кісточок. Додати 4 яйця і готову гарбуз. Все перемішати, пюрировать в блендері. Готове тісто (воно повинно вийде рідким) вилити у форму, випікати протягом години в духовці, нагрітій до 180 градусів.

Тыквенники
Тыквенники – чудова альтернатива картопляним дерунам. Між тим, це блюдо набагато корисніше, так як готується не в смаженому, а в печеному вигляді. Головний компонент, природно, гарбуз.
Рецепт приготування: Натерти на тертці сиру гарбуз (1 склянка), додати 1-2 курячих яйця, спеції і сіль за смаком. Перемішати гарненько, додавши трохи пармезану і борошна, поки тісто не стане густим. Аромат, до речі, просто фантастичний! Деко застеляємо пекарським папером, промазаної оливковою олією і викладаємо тыквенники. Запікати буквально 10-15 хвилин при температурі не більше 200 градусів.

Палички гарбузове в сирній паніровці
А ось це блюдо може служити відмінною сезонної закускою! Час приготування – всього 30 хвилин.
Рецепт приготування: Гарбуз очистити від неїстівних частин, нарізати невеликими паличками – близько 400 грам. 200 грам сиру натерти на тертці і перемішати. Приготувати кляр з 1-2 яєць, солі і перцю. Кожну з гарбузового паличок обваляти в борошні, потім занурити в яйце і у фіналі запанірувати в сирі. Краще не смажити, а запекти в духовці, розігрітій до 200 градусів. Про готовність страви можна судити за кольором гарбузових паличок – вони повинні придбати золотистий колір.

Ікра баклажанно-гарбузова
Ікра з гарбуза і баклажанів піде на будь-який бутерброд. Погодьтеся, вона набагато поживніше та корисніше сендвічів з ковбасою або маргарином. До того ж, не менш смачна, ніж традиційна кабачкова.
Рецепт приготування: 300 грам очищеного гарбуза нарізати кубиками і протушкувати на сковороді. Додати шинковані овочі на сковорідку в такій черговості: болгарський перець (1 шт), 2 цибулини, 2 великих чи 3 середніх баклажана, одне кисло-солодке яблучко, 2 помідора, 5 зубчиків часнику. Тушкуємо все до готовності, даємо страві охолонути і гарненько пюрируем. Можна розкласти у банки і зберігати в холодильнику – не зіпсується навіть через місяць. До речі, ця ікра хороша як гарнір до м’яса, спробуйте!

Риба, запечена в гарбузі
Що буде, якщо замість фольги для запікання взяти гарбуз? Правильно, нове блюдо. Яке, до того ж, ще й неймовірно смачне, хоча готується з доступних продуктів!
Рецепт приготування: 500 грам гарбуза очищаємо і нарізаємо тонкими скибочками. Одну половину викладаємо у форму і солимо. Викладаємо на неї 300 грам філе минтая (нарізане шматочками) і посипаємо рештою гарбуза, порізаної петрушкою або іншою зеленню. Заливаємо гарбуз з рибою сумішшю з 3 яйця 500 мл кефіру, відправляємо в заздалегідь нагріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин. Смачно як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Курячі стегенця, фаршировані гарбузом
Фаршировані стегенця хороші тим, що в якості начинки ви можете використовувати практично все, що опиниться під рукою. Ми будемо експериментувати з гарбузом, яка додасть страві неймовірну соковитість.
Рецепт приготування: Відокремлюємо курячу шкіру від м’яса, намагаючись не пошкодити її. Подібно чулку, знімаємо шкіру з стегенця та підрізаємо її, якщо не хоче зніматися самостійно. За допомогою ножа перерезаем кістки і сухожилля. Вийшло м’ясо (стегенець беріть 2 кг) подрібнюємо за допомогою м’ясорубки разом з трьома цибулинами і 300 грамами очищеної гарбуза. Отриманим фаршем наповнюємо «панчішки» і фіксуємо. Довгий край шкіри заправте всередину панчохи – тоді він не розвалиться. Стегенця змастити майонезом, посипати натертим сиром і запекти в духовці протягом 30 хвилин. Слідкуйте, щоб температура не перевищувала 200 градусів, інакше фаршировані стегенця пригорять.

Кисіль із гарбуза і ревеню
Строго вегетаріанське блюдо, калорійність – всього 93 ккал на 1 порцію. У приготуванні нескладна, проте є свої нюанси.
Рецепт приготування: Нарізати 300 грам очищеного гарбуза в блендері. Ревінь промити (300 грам) і нарізати тонкими шматочками. Зняти з лимона цедру звичайної овочерізкою, також нарізати тонкими стрічками. Влити в каструлю 5 склянок води, додавши цукор, цедру і 2 палички кориці. Коли вода закипить, проварити буквально 5-6 хвилин. В отриманий сироп кинути ревінь і відварити ще 2-3 хвилини. Додати гарбуз, а коли сироп знову закипить, варити 7-8 хвилин. 125 мл води змішати з 3 ст.л. крохмалю, ретельно розмішати. Гарбуз з ревенем покласти в блендер і подрібнити, залити невеликою кількістю відвару. Потім змішати з рештою відваром, влити розведений крохмаль тонкою цівкою і варити до загустіння. Розлити по склянках, остудити.

Смузі з малиною і гарбузом
Коли восени не вистачає вітамінів, смузі з гарбузом і малиною можуть стати відмінним джерелом корисних речовин. Якщо свіжої малини під рукою немає, її прекрасно замінить морожена.
Рецепт приготування: Застелити фольгою дно дека. 300 грам очищеного гарбуза нарізати скибочками і, змастивши олією, викласти на деко. Запекти при 180 градусах протягом 30 хвилин. Гарбуз викласти в блендер і додати нарізані шматочками 1 банан з жменею малини. Все це залити 300 мл питного йогурту, додавши столову ложку вівсяних пластівців і цукрову пудру до смаку. Збити до рідкої консистенції, розлити по склянках. В кінці прикрасити листочками м’яти.

Сирна запіканка з яблуками і гарбузом
Запіканка з сиру і гарбуза однаково добре поєднується як зі склянкою теплого молока, так і з чашкою чаю або кави. Відмінний початок або завершення дня!
Рецепт приготування: 2 столові ложки манної крупи залити 100 мл теплого молока і дати постояти. Додати 2 ст.л. пропареного окропом родзинок. 2 курячих яйця збити з 4 ст.л. цукру і змішати з 500 грамами сиру. Розім’яти і трохи посолити. 400 грам гарбуза і 2-4 яблука очистити, натерти на тертці або подрібнити у блендері. Наступний крок – змішати сир з манкою, додати сюди ж гарбуз, яблука і родзинки. Викласти сирну масу в добре розігріту духовку на деко і випікати 1 годину при т-ре 200 градусів.

Гарбузові оладки
Без оладок, як відомо, не обходиться жодна Масляна. До свята проводів зими ще далеко, але це не завадить нам приготувати поживні і ситні оладки прямо з гарбуза.
Рецепт приготування: 1 кг очищеної гарбуза натерти на дрібній тертці, додавши спеції з цукром. Всипати 1 склянку борошна вищого сорту і замісити однорідне тісто. Сформувати оладки, обсмажити з двох сторін на розігрітій олії. Подавати з варенням або медом.

Гарбуз з лимоном
Інь і Ян, кислий лимон і солодкий гарбуз… Як ні дивно, вони відмінно доповнюють один одного. А як апетитно виглядають!
Рецепт приготування: 400 грам очищеного гарбуза ріжемо кубиками і запікаємо в духовці. Натираємо на тертку один лимон разом з цедрою і змішати з гарбузом. Додаємо 2 ст.л. меду і тушкуємо на маленькому вогні протягом 15 хвилин. Коли страва охолоне, полити сметаною і подати до обіднього столу.

Салат з курячої грудинки і гарбуза
Неповторний смак салату додає цікаве поєднання гарбуза, курки, оливкової олії і ароматних прянощів. Спеціально для тих, хто любить готувати на свята щось нове і незвичайне.
Рецепт приготування: Подрібнити 150 грам цибулі-порею. 300 грам гарбуза очистити, нарізати невеликими шматочками. Також дрібно порізати 2 зубчики часнику і половинку перцю чилі. 400 грам курячої грудки порізати порційними шматками і обсмажити на оливковій олії до готовності. Рис відварити (близько 200 грам). В окремій каструлі з товстим дном змішати всі інгредієнти крім рису, додати оливкової олії і протушкувати, доки гарбуз не стане м’якою. Викласти суміш на варений рис, додавши обсмажену грудинку. Ще раз перемішати і посипати подрібненою кінзою. Настав час спробувати!

Пиріжки з гарбузом
Ароматні пиріжки з гарбузом напевно полюбятся всім гостям і домашнім. Більш того, страва напевно оцінять по достоїнству навіть ті, хто не любить гарбуз і ніколи не куштував нічого подібного.
Рецепт приготування: Візьміть 200 грам борошна і додайте сіль на кінчику ножа. З борошна і кефіру, в який потрібно додати трохи соди, замісіть м’яке тісто. Наріжте дрібно одну цибулину і обсмажте в олії на сковороді. До цибулі додайте 300 грам натертого гарбуза, 1 ч.л. цукру, ¼ чайної ложки солі, перець чорний за смаком і обсмажте ще хвилин 5-7. З тіста зробіть ковбаску, наріжте її на 12 частин і кожну частину розкачайте в кружечок. Кладемо начинку на один гурток, зверху накриваємо іншим і фіксуємо, формуємо пиріжок, обтиску краї тіста як на вареники. Злегка підсмажуємо на сковорідці, щоб тісто трималося, а потім змащуємо сметаною і запікаємо 20 хвилин в духовці при т-ре 200 градусів.

Ви тільки що переконалися в тому, що гарбуз, цей простий на перший погляд продукт, є відмінним джерелом натхнення для будь-якого кулінара. Супи, другі страви, десерти і навіть напої – з гарбуза можна приготувати сотні різних страв. Приємного апетиту вам і хороших рецептів!

Що приготувати з гарбуза? 27 рецептів смачних страв

Намагаючись відшукати варіанти, що приготувати з гарбуза, кулінар познайомиться з значною кількістю цікавих рецептів. Цей овоч використовують для супів, других страв, і навіть для десертів. Він робить будь-яке частування не тільки смачніше, але також яскравіше і корисніше.

Що приготувати з гарбуза в духовці?

Частенько страви з гарбуза готуються саме в духовій шафі. Це і солодка випічка, і варіанти частування з м’ясом.

Сирно-гарбузове суфле

  • Інгредієнти: 220 г гарбузової м’якоті, 90 мл очищеної води, 30 г масла вершкового, 320 г сиру, 3 сирих яйця.
  • Гарбуз нарізати невеликими скибочками, разом з вершковим маслом і водою відправляється гаситися в каструлю до м’якості. Далі овочева маса остуджується.
  • Сир перетирається блендером до однорідності. Можна взяти для цієї мети і звичайне дрібне сито.
  • З каструлі з гарбузом зливається зайва рідина, а вміст перетворюється в пюре і трохи збивається блендером.
  • Яйця поділяються на складові. Жовтки разом з овочевою масою відправляються до сиру. Компоненти добре перемішуються до однорідності.
  • В окремому посуді до твердих піків збиваються білки. Потім вони акуратно (за кілька прийомів) вводяться в суміш з попереднього кроку.
  • Маса розкладається по силіконових формочках. Вони виставляються на глибоке деко з водою. Рідина повинна доходити приблизно до половини формочок.
  • Запікається трохи менше півгодини при середній температурі.
  • Суфле витягується з духовки, повністю остуджується і подається до столу.

Смачно їсти ласощі з солодким джемом або варенням.

Гарбуз, запечений в духовці цілком

Інгредієнти: 1,5 кг м’якоті свинини, середня стигла гарбуз, 2 головки ріпчастої цибулі, пучок різноманітної свіжої зелені, 60 мл олії, сіль.

  • У овоча зрізати «кришечку», після чого ложкою витягуються насіння, і знімається трохи м’якоті з дна і стінок.
  • М’ясо нарізають невеликими однаковими шматочками. Цибуля шинкуется полуколечками.
  • Інгредієнти з другого кроку перемішуються, до них додаються шматочки знятої з м’якоті гарбуза. Разом продукти обсмажуються пару хвилин на сковороді. Начинка солиться, до неї висипається нарізана зелень. Можна за смаком використовувати будь-які спеції.
  • Отриманою начинкою наповнюється овоч і закривається «кришечкою». Страва готуватиметься близько години в духовій шафі при високій температурі.

Гарбуз, запечена в духовці, подається до обіду як самостійне блюдо або з будь-яким гарніром.

Запіканка з гарбуза з манкою

Інгредієнти: кіло гарбуза, 2 ст. л. цукрової пудри, 10 ст. л. манної крупи, пакет ванільного цукру, 40 г вершкового масла, 3 сирих яйця, 2 склянки жирної сметани, 9-10 ст. л. цукру.

  • Від гарбуза буде використовуватися тільки м’якоть, яку потрібно натерти на крупну тертку і розділити на 3 рівні частини. Зручно готувати майбутню запіканку в мультиварці.
  • Чаша пристрою змащується маслом. У неї викладається перший овочевий шар, який присипається манкою і цукром (по 3 ст. л.). Таким же чином викладаються інші шари.
  • Яйця збиваються зі сметаною і залишилися піском двох видів. Отриманою сумішшю заливається майбутня запіканка.
  • Готується страва у програмі «Випічка» 40-45 хвилин.

Отримувати випічку з чаші варто тільки після повного остигання.

Гарбуз із м’ясом у горщиках

Інгредієнти: за півкіло м’яса і гарбузової м’якоті, 120 г майонезу, мініатюрна цибулина, 2 невеликі морквини, кухонна сіль, суміш перців.

  • І гарбуз, і м’ясо ріжуться середніми кубиками. Для такої страви відмінно підійде курка і свинина. Якщо буде обрана птах, то краще брати червоне м’ясо з гомілок, стегенець.
  • Спочатку на добре розігрітій сковороді пару хвилин обсмажуються м’ясні шматочки. Потім до них викладаються довільно подрібнену цибулю та моркву.
  • Гарбуз розподіляється по горщикам. Попередньо обсмажують її не потрібно.
  • Вміст сковорідки викладається поверх гарбуза.
  • Залишилося розподілити між горщиками майонез інгредієнти і залити водою з сіллю і сумішшю перчиком.

При 180 градусах блюдо запікається 110-120 хвилин.

Апетитний гарбузовий пиріг

Інгредієнти: 280 г свіжої тертої гарбуза, 90 г масла вершкового, 160 г цукру-піску, 3 великих яйця, середній лимон, стакан з гіркою борошна, 1 ч. л. харчової соди.

  • Тертий гарбуз руками віджимається від соку.
  • З лимона дрібної теркою знімається цедра. А з м’якоті вичавлюється сік. Від нього буде використовуватися 60 мл
  • Розм’якшене масло перетирається з піском. Додаються сирі яйця. Маса добре перемішується і збивається.
  • У суміш з третього кроку додається цедра лимона, овочева м’якоть, сода, гашене соком цитрусового і вся просеянная борошно.
  • Після чергового перемішування тісто викладається в промаслений форму і запікається 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Смачно подавати готовий пиріг з гарбузом до столу з вершковим морозивом.

Гарбузові мафіни з яблуками

Інгредієнти: 240 г просіяного борошна і м’якоті гарбуза, по 120 г цукру-піску, кефіру і рафінованого масла, 2 сирих яйця, 2 яблука, 2 мал. л. пекарського порошку.

  • Гарбузова м’якоть подрібнюється теркою. З яблук вирізається все зайве, з них зчищається шкірка. Далі фрукти ріжуться дрібними кубиками.
  • Борошно просіюється з розпушувачем в глибоку ємність.
  • В окремій ємності з’єднується гарбуз, яблука і всі інші компоненти рецепта.
  • Суміші з другого і третього кроку добре перемішуються.
  • Тісто розкладається по силіконових формочках. Вони повинні бути заповнені приблизно на 2/3.

Запікається в гарячій духовці 20-25 хвилин.

Печиво з гарбуза

Інгредієнти: 220 г овочевий м’якоті, 75 г коричневого цукру, 1 ст. л. олії, 1.5 ст. найвищого гатунку борошна, ½ ч. л. розпушувача, по дрібці солі, меленої кориці і ванільного цукру.

  • Шматочки гарбуза запікаються до м’якості в духовці або мікрохвильовій печі. Потім вони подрібнюються на грубе пюре. Можна розчавити інгредієнти виделкою.
  • До овочевої м’якоті додаються всі сухі інгредієнти з рецепту.
  • Замішують м’яке, податливе тісто.
  • Мокрими руками з нього ліпляться невеликі кульки. Кожен з них потрібно приплюснути на долоні і викласти на лист, покритий пекарської папером.

Печиво випікається 20-25 хвилин при 180 градусах.

Домашній кекс

Інгредієнти: 260 г готового гарбузового пюре, по 140 г коричневого і білого цукру, 90 мл рафінованої олії, 270-310 р високосортного борошна, 2 великих сирих яйця, 1,5 ч. л. розпушувача, по щіпці меленого мускатного горіха, кардамону, кориці, жменю волоських горіхів, цедра великого апельсина.

  • У пюре відправляється цедра і всі заявлені спеції. Сюди ж висипається цукор двох видів. Маса добре перемішується.
  • У суміш вливається рослинне масло, додайте злегка збиті яйця.
  • Залишилося всипати борошно, просіяне з пекарським порошком, а також мелкорубленые горіхи.
  • Тісто викласти у форму для кексу (з отвором посередині). Воно повинно заповнити ємність не більше, ніж на¾.
  • Випікається 45-55 хвилин в добре розігрітій духовці.

Замість одного великого кексу можна приготувати кілька мініатюрних мафінів.

Гарбузові булочки з корицею

Інгредієнти: 260 г пюре з запеченої гарбуза, півкіло борошна, 110 г вершкового масла, 120 г цукрового піску, 70 мл молока, 12-14 г пресованих дріжджів, щіпка дрібної солі, по щіпці меленої кориці, гвоздики й імбиру, велике яйце, 40 г волоських горіхів, 25 мл лимонного соку, 90 г цукрової пудри.

  • В молоко кришаться дріжджі, висипається половина цукру. Коли на суміші з’явиться бульбашкова «шапочка», можна додати в масу яйце, збите з усіма спеціями, овочевим пюре і сіллю. Трохи кориці залишається для начинки.
  • Сюди ж додається розм’якшене масло (половина).
  • Поступово в тісто вводиться просеянная борошно. Після ретельного перемішування інгредієнтів маса залишається хвилин на 10-12.
  • Для начинки розтирається масло з піском.
  • З тіста розкочується прямокутник, який щедро змащують сумішшю з попереднього кроку.
  • Зверху масло посипається корицею. Формується рулет, який нарізати середніми шматочками. Вироби викладають на деко, застелене пергаментом, покриваються плівкою і відправляються в тепло на півгодини.
  • Далі булочки випікаються 20-25 хвилин при 190 градусах.
  • Випічка прикрашається глазур’ю, замішаної з лимонного соку і цукрової пудри.

Зверху посипаються подрібненими горіхами.

Ніжний гарбузово-шоколадний кекс

Інгредієнти: 110 мл дуже жирних вершків, 160 г тертого гарбуза, 2 великих яйця, гранований стакан цукру-піску і 1 ст. л. пудри, 40 г темного шоколаду, 30 г м’якого вершкового сиру, 1 ч. л. пекарського порошку, 160 г першосортної борошна, 2 ст. л. какао, 3 ст. л. рослинного масла.

  • Яйця з піском збиваються до пишноти. До них виливається масло, додається тертий віджатий овоч.
  • Окремо змішуються какао, пекарський порошок і вся мука.
  • Маси з двох кроків з’єднуються, тісто викладається у відповідну форму.
  • Кекс випікається 25 хвилин при середній температурі.
  • Вершки збиваються до м’яких піків, з’єднуються з пудрою, сиром. Компоненти збиваються в густий крем. Вливається розтоплений чорний шоколад. Збивання повторюється.

Кекс поливається зверху вийшла вершково-шоколадною масою.

Спробуйте нові рецепти:

Дивіться також

  • Підлива до гречки — 8 рецептів приготування смачної підливи
  • Салат в тарталетках – 12 рецептів смачних і ніжних салатів для тарталеток
  • Салат з язиком – 15 рецептів смачного приготування в домашніх умовах
  • Соус для голубців – 9 рецептів та варіантів приготування підливи
  • Бутерброди на святковий стіл — 29 рецептів та ідей на швидку руку
  • Страви з м’яса – 35 смачних рецептів приготування вдома
  • Що приготувати на вечерю швидко і просто? 38 рецептів та ідей
  • Салат з маринованими печерицями – 8 смачних рецептів
  • Салати на святковий стіл – 15 найбільш смачних рецептів
  • Страви зі свинини — 42 рецепта приготування м’яса
  • 13 рецептів тортів в домашніх умовах
  • Що приготувати на обід швидко і смачно – 15 рецептів та ідей
  • Дієтичний суп — 14 рецептів приготування
  • Салати з крабових паличок — 8 простих рецептів ніжних і смачних салатів
  • Заварний крем із згущеним молоком – 8 рецептів приготування домашнього заварного крему
  • Салат з курячих шлунків – 8 рецептів приготування
  • Що приготувати на святковий стіл – 25 рецептів
  • Крем з манки для торта – 8 кращих рецептів
  • Коржі для торта на сковороді – 8 простих і смачних рецептів
  • 8 рецептів крему зі згущеного молока і масла
  • Курка з грибами в сметанному соусі – 9 рецептів смачного приготування
  • Що приготувати швидко і смачно – 18 рецептів
  • Крем з маскарпоне – 8 рецептів для торта, капкейків, тірамісу
  • Маринад для кролика – 8 найсмачніших рецептів
  • Скумбрія смажена на сковороді — 7 рецептів приготування
  • Салат зі свинячого серця – 8 рецептів приготування смачної страви
  • Закуски з лаваша з начинкою — 20 рецептів приготування на святковий стіл
  • Гарячі страви – 15 рецептів приготування на святковий стіл, на день народження або на вечерю
  • Салат з печінки — 32 рецепта смачного приготування в домашніх умовах
  • Гарнір до риби – 7 рецептів приготування
  • Соус для креветок – 8 кращих рецептів
  • Бутерброди на день народження — 18 рецептів та ідей приготування!
  • Щука в духовці – 8 рецептів запікання
  • Закуски для фуршету – 10 рецептів на святковий стіл
  • Лангустини – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці
  • Перші страви – 16 рецептів приготування на кожен день
  • Маринад для курки гриль – 7 рецептів приготування в домашніх умовах
  • Дайкон: 10 рецептів приготування корисних страв
  • 10 смачних рецептів салату з куркою і кукурудзою
  • Салат з вареною ковбасою – 12 смачних і простих рецептів
  • Салати на день народження: 22 простих і смачних рецепта приготування
  • Кекс в хлібопічці – 10 рецептів простих і смачних
  • Свинячі реберця в мультиварці – 6 рецептів
  • Холодні закуски на святковий стіл — 17 рецептів та ідей приготування
  • Як приготувати філе індички – 10 смачних рецептів
  • Печериці в духовці – 11 смачних рецептів
  • Свинина з картоплею в духовці – 10 рецептів приготування
  • Обід на швидку руку – 12 швидких і смачних рецептів
  • Печиво горішки — шість рецептів, старих і перевірених
  • Як приготувати зайця – 7 рецептів в домашніх умовах

Що приготувати з гарбуза: корисні рецепти

Гарбуз – один із найкорисніших сезонних овочів восени. Завдяки своєму нейтральному смаку гарбуз ідеально підходить як для приготування перших і других страв, а також для різноманітних десертів. Рецепти страв з гарбуза доволі прості та не вимагають екзотичних інгредієнтів.

Окрім свого смаку, гарбуз славиться і своєю користю – цей овоч містить багато вітамінів і мінералів, які так необхідні в осінньо-зимовий період. Рецепти з гарбуза, які вже добре прижилися, це безумовно – супи та каші. Але готувати з гарбуза можна ще й інші страви!

LifeStyle 24 пропонує 10 смачних страв з гарбуза, які зможуть урізноманітнити ваше меню восени та взимку.

10 швидких та простих страв з гарбуза

Теплий салат з гарбуза і грушею

Рецепт теплого салату з гарбуза та грушею

Інгредієнти:
– 800 г гарбуза;
– 1 солодка груша;
– 150 г руколи (або іншої зелені);
– 50 г волоських горіхів;
– 1 ст. л. меду;
– 2 ст. л. бальзамічного оцту;
– оливкова олія;
– мелена кориця;
– сіль, мелений чорний перець.

Рецепт приготування теплого салату з гарбуза та грушею:

1. Гарбуз наріжте скибочками середнього розміру. Зріжте шкірку, почистіть від насіння та серцевини. Викладіть гарбуз на деко (попередньо застеліть пергаментом та змастіть маслом), посипте корицею, сіллю та перцем. Запечіть у розігрітій духовці до 22 °С до м’якості, приблизно 10 хвилин. Якщо у вас немає духовки – ви можете просто посмажити гарбуз. Але для цього нарізайте його тоненькими слайсами і після смаження викладіть на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії.

2. Горіхи подрібніть. Змішайте мед з оцтом, сіллю і перцем.

3. Очистіть грушу від шкірки, розріжте уздовж навпіл, видаліть серцевину. М’якоть наріжте поперек тонкими скибочками.

4. У тарілку викладіть руколу, на неї викладіть запечений гарбуз та грушу. Зверху посипте горіхами та полийте медовою заправкою та оливковою олією. Подавайте салат теплим. За бажанням до салату можна додати фету та насіння гарбуза.

Гарбузові оладки

Рецепт гарбузових оладок

Інгредієнти:
– 400 г гарбуза;
– 3 яйця;
– 1 ст.л. цукру;
– 1,5 ст. борошна;
– 2 ст. л. йогурту;
– сода;
– олія.

Рецепт приготування гарбузових оладок:

1. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Натріть на дрібній тертці, з отриманої маси вичавіть зайвий сік.

2. До натертого гарбуза додайте яйця, йогурт (можна взяти сметану), борошно, цукор та соду. Тісто за консистенцією маю нагадувати звичайне тісто для оладок.

3. Оладки з гарбуза можна смажити на сковорідці з невеликою кількістю олії. Але після цього їх потрібно викласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Також ці оладки можна запікати в духовці, так страва буде більш кориснішою, адже буде містити менше жиру. Подавайте зі сметаною.

Млинці з гарбуза з банановим кремом

Рецепт млинців з гарбуза з банановим кремом

Інгредієнти:
– 450 г гарбуза;
– 2 ст. молока;
– 2 ст. борошна;
– 1, 5 ст. води (окропу);
– 2 ст.л. цукру (за смаком);
– 3 ст.л. олії;
– дрібка солі;
– 3 яйця;
– 2 банани;
– 0,5 ч.л. меленої кориці (за смаком);
– 1 ст.л. лимонного соку.

Рецепт приготування млинців з гарбуза з банановим кремом:

1. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Запечіть у духовці до м’якості, а потім перебийте у пюре.

2. У глибокій мисці змішайте яйця, сіль, цукор. Молоко підігрійте і також додайте, перемішайте суміш вінчиком. Потім додайте половину гарбузового пюре та поступово додавайте борошно. Додайте окріп, олію та ще раз вимішайте. Залиште тісто на хвилин 20. Якщо тісто загусте – додайте ще окропу чи молока, якщо ж рідке – то додайте ще борошна.

3. Обсмажте млинці з обох боків. Приготуйте крем – банани почистіть, подрібніть до стану пюре (блендером або просто виделкою). До бананів додайте решту гарбузового пюре, сік лимона, корицю та перемішайте до однорідності. Подавайте млинці із кремом.

Запечений гарбуз з прянощами

Рецепт запеченого гарбуза з прянощами

Інгредієнти:
– 800 г гарбуза;
– 75 г родзинок;
– сік 1 лимона;
– дрібка меленої кориці;
– сіль;
– запашний перець горошком.

Рецепт приготування запеченого гарбуза з прянощами:

1. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Для запікання можете розрізати гарбуз великим шматками. Розігірйте духовку до 200 °С. Деко застеліть пергаментом, змажте невеликою кількістю олії та викладіть гарбуз. Запікайте 35-40 хвилин до готовності.

2. Родзинки замочіть в теплій воді. У ступці потовчіть кілька горошин перцю, додайте корицю та сіль за смаком.

3. Коли гарбуз запечеться, дістаньте його з духовки та поріжте на менші частинки, які буде зручно їсти. Перемішайте гарбуз із спеціями та родзинками, за бажанням можете додати трішки меду та розмарин.

Класичний крем-суп з гарбуза

Рецепт крем-супу з гарбуза

Інгредієнти:
– 1 кг гарбуза;
– 1-2 цибулини;
– 3-4 картоплини;
– 1 ч. л меленого імбиру,
– 300 мл молока,
– 400 мл води,
– 1 ст. ложка олії;
– чорний мелений перець;
– сіль за смаком.

Рецепт приготування крем-супу з гарбуза:

1. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Викладіть на деко та запечіть до м’якості.

2. У глибокій сковорідці підсмажте порізану цибулю. Додайте порізану картоплю та залийте окропом так, щоб він покривав овочі. Тушкуйте так до готовності овочів.

3. У каструлю викладіть запечений гарбуз та картоплю з цибулею. Додайте половину воду, в якій тушкувалась картопля. Збийте блендером до однорідності. Додайте гаряче молоко, перемішайте та доведіть до кипіння. Проваріть ще 5-10 хвилин. Додайте спеції та сіль за смаком. Подавайте суп із грінками та гарбузовим насінням.

Більше рецептів супів з гарбуза ви зможете знайти тут.

Гарбузова каша з кукурудзяною крупою

Рецепт гарбузової каші з кукурудзяною крупою

Інгредієнти на 1 порцію:
– 3 ст.л. кукурудзяної крупи;
– 100 г гарбуза;
– 350 мл молока;
– 1 ст.л. цукру (за смаком);
– дрібка солі.

Рецепт приготування гарбузової каші з кукурудзяною крупою:

1. В молоко додаємо цукор та сіль. Поставте на вогонь, додайте крупу та постійно помішуйте, щоб каша не підгоріла.

2. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Наріжте шматочками. Перед закипанням молока додайте гарбуз та варіть ще 15 хвилин після закипання. Після цього кашу помістіть в духовку на 15 хвилин. Якщо немає духовки – просто проваріть кашу в каструлі чи в мультиварці ще 15-20 хвилин, до готовності гарбуза. Після приготування додайте до каші невелику кількість вершкового масла. За бажанням можете додати мед та горіхи.

Котлети з гарбуза

Рецепт котлет з гарбуза

Інгредієнти на 12 котлет:
– 350 г гарбуза;
– 350 г картоплі;
– 0,5 ч.л. солі;
– 3 ст.л. з верхом борошна;
– панірувальні сухарі;
– олія для смаження;
– перець, сіль за смаком.

Рецепт приготування котлет з гарбуза:

1. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Картоплю також почистіть. Потріть на дрібній тертці картоплю та гарбуз.

2. В мисці змішайте овочі та трохи відіжміть масу, щоб позбутися зайвої рідини. Посоліть та поперчіть, додайте борошно та добре вимішайте. За консистенцією маса має нагадувати звичайний фарш для котлет. За бажанням до тіста можна додати цибулю та зелень.

3. Змоченими руками сформуйте котлети, обваляйте їх у панірувальних сухарях та обсмажте з обох боків на сковорідці. За бажанням котлети можна запекти, щоб вони були більш корисними.

Чізкейк з гарбуза

Рецепт чізкейку з гарбуза

Інгредієнти:
– 250 г м’якоті печеного гарбуза;
– 200 г вершкового сиру;
– 100 г домашнього сиру;
– 150 г вершкового масла;
– 2 склянки крихт печива;
– 2 яйця;
– 0,5 склянки цукру;
– 0, 5 ч.л. ванільного цукру;
– 1 ст.л. вершків;
– 0,5 склянки горіхів;
– кориця, сіль, мускатний горіх за смаком.

Рецепт приготування чізкейку з гарбуза:

1. Спочатку підготуйте основу для чізкейку – печиво подрібніть в крихту, а горіхи перебийте в блендері. Змішайте печиво та горіхи, додайте вершкове масло (попередньо його можна розігріти, щоб краще перемішувалось). Перемішайте до однорідної маси та викладіть у форму для випікання. Саму форму попередньо змастіть маслом. Поставте форму в холодильник на 1 годину.

2. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Запечіть його до м’якості. Після готовності перебийте його в пюре. До гарбузового пюре додайте яйця, вершки, цукор, корицю, мускатний горіх та ванілін. Ретельно перемішайте.

3. Змішайте вершковий сир та домашній. Домашній сир найкраще перед змішуванням перебити у блендері до однорідності. В цю масу додайте частинами гарбузове пюре та вимішайте до однорідності.

4. Викладіть начинку на основу з печива. Випікайте чізкейк 50 хвилин, потім вимкніть духовку, відкрийте дверцята, але не діставайте чізкейк, поки він повністю не охолоне. Зберігайте чізкейк й холодильнику, перед подачею дайте постояти при кімнатній температурі 20-30 хвилин.

Гарбузовий тарт

Рецепт гарбузового тарту

Інгредієнти:
– 280 г гарбуза;
– 125 г борошна;
– 50 г вершкового масла;
– 2 яйця;
– 60 г сметани;
– 35 г цукру (за смаком);
– дрібка солі, кориці, мускатного горіху, меленого імбиру.

Рецепт приготування гарбузового тарту:

1. Просіяне борошно перетріть із нарізаним холодним вершковим маслом. Додайте сіль, 1 яйце та замішайте тісто. Загорніть тісто у харчову плівку та залиште на 30 хвилин в холодильнику.

2. Форму для випічки змастіть маслом та присипте борошном. Викладіть розкачане і охолоджене тісто, сформуйте невисокі бортики. Дно проколіть виделкою. Застеліть тісто пергаментом та покладіть вантаж (наприклад, квасолю). Випікайте тісто 10-15 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.

3. М’якоть гарбуза запечіть у духовці, остудіть. Подрібніть м’якоть у блендері, додайте сметану, цукор, 1 яйце та спеції.

4. Викладіть гарбузову начинку на основу тарту та випікайте ще 25-30 хвилин до готовність. Перед подачею тарт можна присипати пудрою.

Гострий мармелад з гарбуза

Рецепт гострого мармеладу з гарбуза

Цей гострий та пряний мармелад чудово пасуватиме до сиру, страв із м’яса та риби. Причому, чим жирніша страва, тим краще мармелад ласуватиме. Його можна приготувати порційно, а можна приготувати більше – тоді мармелад варто викласти в стерилізовані банки та дати постояти в холодильнику 6-8 днів.

Інгредієнти:
– 1 кг гарбуза;
– 1 апельсин;
– 1 лимон;
– 100 мл апельсинового соку;
– 150 г цукру;
– 100 мл яблучного оцту;
– 60 г родзинок;
– пів стручка ванілі.

Рецепт приготування гострого мармеладу з гарбуза:

1. Гарбуз очистіть від шкірки, насіння та серцевини. Наріжте гарбуз кубиками. Терткою зітріть цедру з апельсина та лимона. З лимона вичавіть сік, а з апельсинів зніміть білу м’якоть та виріжте філе.

2. У каструлю з товстим дном висипте цукор, додайте апельсиновий сік, а також сік з одного лимона, яблучний оцет й цедру цитрусових. Також викладіть філе апельсина, родзинки, розрізаний навпіл стручок ванілі і гарбуз. Доведіть до кипіння на середньому вогні.

3. Зменшіть вогонь і варіть, час від часу помішуючи, 45-50 хвилин. Остудіть і перекладіть в стерилізовані скляні банки, поставте в холодильник мінімум на 6-8 днів.

Про автора

admin administrator