Що робити якщо не чистяться яйця

Авторadmin

Що робити якщо не чистяться яйця

Як почистити варені курячі яйця, всмятку, що погано чистяться: 6 способів. Як почистити перепелині яйця? Скільки і як потрібно правильно варити яйця, щоб легко чистилися: поради, відео

Яйця нерідко основний продукт на сніданок. Але, щоб не зіпсувати ранковий прийом їжі, важливо правильно почистити яйця.

Зварити яйце і почистити його – здавалося б, простіше простого. Однак часто шкаралупа починає кришитися, білок віддирається разом з нею, і замість красивого рівного овалу ми отримуємо щось незрозумілої конфігурації. Що робити, аби уникнути таких розчарувань?

Як почистити варені яйця: 6 способів

Чим свіже яйце, тим гірше воно чиститься після варіння – це доведено наукою і практикою. Вся справа в тому, що в таких яйцях практично відсутній повітряний простір між білком і шкаралупою – звідси і труднощі. Але завжди є вихід з положення!

  • Спосіб 1. Все дуже просто: перед початком варіння треба кинути в каструльку з водою, де будуть варитися яйця, біля чайної ложки звичайної харчової соди. Рівень Ph білків підвищиться, що перешкодить прилипанню плівки, що знаходиться між білком і шкаралупою. Зварене таким чином яйце очистити набагато легше.
  • Спосіб 2. У вареному яйці робимо дірки з обох кінців розміром близько 0,5 см. Зчищаємо з них шкаралупу і сильно дуємо в отвір з гострого краю яйця. Причому, не просто сильно, а дуже сильно! Яйце видувається, зламавши шкаралупу.
  • Спосіб 3. Чудова можливість швидко почистити відразу кілька яєць. Зваривши їх, потрібно злити не всю воду з каструлі, а залишивши близько сантиметра від дна. Тепер досить енергійними струсками і обертаннями каструлі потрібно змусити яйця крутитися в ній, нагадуючи вир. При такому круговому русі яйця стукають один об одного і об стінки каструлі, на шкаралупі утворюються тріщини, в які проникає вода, що полегшує відставання шкаралупи і плівки. Єдина умова – каструля повинна бути досить великою і широкою.
  • Спосіб 4. Варене яйце опустити в склянку з водою і щільно закрити зверху долонею. Потім починаємо трясти ємність, змушуючи яйце битися об стінки. Спрацьовує той самий механізм виникнення тріщин на шкаралупі, через які вода потрапляє під неї. Знімається шкаралупа після цього практично одним рухом. Ще один спосіб як почистити варені яйця – покласти його в невелику банку і замість долоні закрити її пластиковою або завинчивающейся кришкою.
  • Спосіб 5. Оригінальний метод, яким можна почистити яйця від шкаралупи для будь-яких цілей: для салату, для того, щоб нафарширувати або просто з ‘їсти на сніданок. Зварене вкруте яйце охолоджуємо і розрізаємо його на дві частини разом зі шкаралупою. Потім беремо ложку і акуратно виймаємо обидві половинки. До речі, в даному випадку зі свіжими яйцями справа йде легше і з мінімальними витратами часу.
  • Спосіб 6. Зварити яйце, охолодити і прокатати його в руках або ж по столу, злегка притискаючи. Після цього розтріскалася шкаралупа легше відстає разом з плівкою від білка.

Як почистити перепелині яйця?

  • Незважаючи на невеликі розміри і досить тверду шкаралупу, почистити перепелині яйця не так легко.
  • Тому кулінари радять заливати зварені яйця розчином оцту з водою (у співвідношенні 2:1) і залишати на пару годин.
  • Під дією оцту шкаралупа практично повністю розчиняється, залишаючи на яйці лише плівку, зняти яку не в приклад легше.

Як почистити яйце всмятку?

  • Зазвичай такі яйця їдять зі спеціальної підставки, і почистити яйця всмятку можна особливим чином.
  • Яйце вставляється в неї гострим кінцем вниз, а тупа верхівка простукується ложкою і очищається приблизно на півтора сантиметри.

Як почистити яйця від шкаралупи, які погано чистяться?

Яйця чистяться погано з двох причин:

  1. Яйця зовсім свіжі, буквально тільки з-під несушки.
  2. Яйця довгий час перебували в замороженому стані, в т. ч. і в холодильнику.

Після того, як яйце зварене, його потрібно остудити в холодній воді протягом декількох хвилин. Але перед цим стукніть його, щоб шкаралупа тріснула і під неї могла потрапити вода, яка полегшить чистку.

  • Починайте чистити яйця з тупого боку, де є невеликий повітряний зазор (пуга), який дасть можливість почати очищення так, щоб не пошкодити білок.
  • Почистіть яйця під струменем холодної води – вона допомагає зробити процес чищення більш легким і якісним.

Як правильно зварити яйце, щоб воно легше чистилося?

  • Як правильно зварити яйце, щоб воно легше чистилося? Кладіть яйце не в холодну воду, а в киплячу. У холодній воді відбувається повільне нагрівання білка, в результаті чого він прилипає до плівки, що відокремлює його від шкаралупи.
  • Не варите дуже свіжі яйця, краще, якщо вони полежать тиждень-інший, тоді шкаралупа менш щільна і яйце чиститься легше.
  • Щоб яйце не тріснуло при варінні і білок не витік, слід їх підігріти набагато в теплій воді до кімнатної температури або трохи вище, додати у воду тріску солі або чверть склянки оцту.
  • Можна також проколоти його з тупого боку, так почистити яйце буде легше і це запобігатиме можливим вм ‘ятинам.

Скільки і як потрібно правильно варити яйця?

  • Скільки і як потрібно правильно варити яйця? Куряче яйце. Якщо вам потрібна консистенція “в мішечок” – достатньо 3-х хв. від моменту закипання. Яйця всмятку повинні варитися протягом 6 хв., а вкруту – близько 11-15 хв.
  • Перепелине яйце. За рахунок малих розмірів і відповідно меншої кількості вмісту, перепелиному яйцю для того, щоб зваритися “в мішечок”, досить до 40 секунд, для яйця всмятку – півтора хв., а щоб зварити перепелине яйце вкруту, потрібно до 3 хв.
  • Страусине яйце. Ці гіганти серед яєць вимагають набагато більше часу для приготування: від 20 хв., якщо потрібні яйця “в мішечку”, до 45 хв. всмятку і цілих півтори години буде потрібно для того, щоб вийшло яйце вкруту.

Знаючи, скільки потрібно варити яйця, ви зможете приготувати яйця в тому вигляді, в якому хотіли б вжити його на сніданок або додати до якоїсь страви. До того ж почистити яйце, яке правильно зварене, набагато легше.

Як зварити яйця, щоб вони легко чистилися: перевірені способи

Майже всі люди стикалися з ситуацією, коли зварені яйця зовсім не чистилися від шкаралупи. І така ситуація сильно засмучує, особливо коли стандартних правил дотримано.

Які поради допоможуть вам зварити яйця та легко очистити їх від шкаралупи – читайте нижче.

Чому яйця погано чистяться

Іноді яйця навіть з однієї партії чистяться по-різному. Білок прилипає до шкаралупи, і яйця втрачають свою форму та привабливий вигляд. І ви зробили все за правилами – відварили, поставили у холодну воду, дали охолонути.

Яйця надто свіжі. У тупій частині яйця між внутрішньою та зовнішньою оболонкою під шкаралупою розміщується повітряна камера. У яєць, які полежали 1-2 тижні, білок підсихає і камера розширюється. При варінні в повітряному мішку утворюється багато пари, яка допомагає відокремити білок від шкаралупи.

Холодна вода. При варінні ви опускаєте яйця в холодну воду. Сире яйце складається з вапняної світлонепроникної шкаралупи, білка та жовтка. Шкаралупа виконує захисну функцію для білка та жовтка, хоча пронизана дрібними порами. При термообробці через пори всередину потрапляє гаряча пара. Якщо вода холодна, то нагрівання йде повільно, і при цьому білок поступово згортається і прилипає до шкаралупи.

Ви чистите гарячі яйця. Яйця повинні повністю охолонути, інакше гарячий білок прилипатиме до шкаралупи.

Ви починаєте чистити з гострого кінця. Повітряна камера знаходиться в тупому кінці і якщо починати з гострої, вона зніматиметься зі шматочками білка.

Зберігаєте яйця за низьких температур. Холод погано впливає на процес денатурації білка і якщо яйця перемерзли, то шкаралупа буде відділятися складно за будь-якого способу приготування.

Як перевірити “вік” яйця

Від свіжості яйця залежить час приготування, тому варто заздалегідь дізнатися про його “вік”. Покладіть яйце в холодну підсолену воду. Якщо воно втопиться і ляже на бік – це зовсім свіже яйце, якщо йому понад три тижні – спливе на поверхню.

Скільки варити яйця та як

Час вказується від моменту закипання води:

У мішечок – 3 хвилини

Некруто – 6 хвилин

На круто – 15 хвилин

1. Для отримання смачних яєць круто, потрібно занурити яйця в ледь теплу воду, дати закипіти та відставити на кілька хвилин. Потім дати знову закипіти й варити 10 хвилин. А потім одразу ж перекласти в інший посуд та залити холодною водою.

2. Свіжі яйця варто варити на 2-3 хвилини довше, ніж ті, що полежали близько тижня.

3. Щоб яйця добре чистилися, при варінні можна додати 1/2 ч. ложки харчової соди або 1 ложку солі.

4. Перед варінням сирі яйця можна струсити злегка або покрутити на поверхні столу, щоб вміст усередині рівномірно розподілився і повітряна камера збільшилася.

5. Вода має покривати яйця на 1 см, а класти їх потрібно у воду кімнатної температури або ледве теплу. У гарячу не можна – шкаралупа може тріснути.

6. Яйця з тонкою шкаралупою можна варити на пару – покладіть їх у сито і зверху накрийте кришкою. Яйця не повинні битися один об одного – обробка пором буде рівномірною.

7. Щоб яйця легше чистилися, надколіть шкаралупу перед зануренням у холодну воду – холод проникне під оболонку, і шкаралупа легше зніматиметься.

8. У холодній воді яйця повинні бути 10-15 хвилин. Воду можна 2-3 рази змінити, поки вони повністю охолонуть. Також яйця можна помістити на кілька годин у холодильник.

Як чистити яйця

Похитайте яйце, що охололо, перед чищенням по дощечці або столу, злегка притискаючи рукою зверху. Шкаралупа почне тріскати, і оболонка відокремиться від білка. Яйце очищатиметься швидко та без пошкоджень.

Чистити яйця можна і під проточною водою – так вони чиститимуться набагато краще.

Як остудити яйця, щоб вони легше чистилися: простий метод

Відомий американський шеф-кухар та автор книг на кулінарну тематику Кенджи Лопес-Альт розповів, як варити яйця, щоб вони легко чистилися. Вважається, що варені яйця, які вже охолонули, чистяться простіше, але це не так. Насправді весь секрет полягає в їхній температурі відносно води та повітря в приміщені.

В ідеалі, щоб яйця добре чистилися, потрібно потурбуватися про це ще до варіння. Дістаньте їх з холодильника за 15-30 хвилин до приготування, щоб вони встигли стати кімнатної температури. Якщо такої можливості немає, тоді кухар рекомендує класти яйце відразу у киплячу воду. В чому є суть такого трюка?

Якщо покласти холодне яйце у холодну воду, а потім довести рідину до кипіння, білок щільно прилипне до шкаралупи. Через це процес очищення буде важким і у вас не вийде зробити це “красиво”. Та й доведеться викинути половину білка разом з шкаралупою.

Однак варіння яйця відразу в киплячій воді має один істотний мінус — зміщення жовтка. Яйце починає бовтатися, через що жовток змінює свою позицію. Якщо для вас цей момент критичний, тоді краще витягнути яйця з холодильника раніше. Можна також готувати на пару. Для цього вам знадобиться спеціальна решітка для каструлі. В ємність заливають 2-4 см води, доводять до кипіння, а яйце кладуть на решітку і варять приблизно 11 хвилин.

Як остудити яйця максимально швидко

Якщо легкість чищення залежить від остигання яєць, то чи варто їх остуджувати і як правильно це робити? Яйця після варіння однозначно можна і треба остуджувати. А найзручнішим способом є найбільш популярний — заливання їх крижаною водою.

Але існує один нюанс, який допоможе пришвидшити цей процес. Перед тим як помістити яйця в крижану воду, спробуйте їх оббити об стільницю з усіх боків. Вода проникатиме через тріщини в шкарлупі і яйце охолоджуватиметься набагато швидше.

Більше того, вода, яка потрапила під шкарлупу, допоможе краще відділити білок від оболонки.

Покладіть гарячі яйця в каструльку, залийте холодною водою і залишіть на 5-7 хвилин. Якщо яйця ви готували, наприклад, для салату, залишіть ще на 5 хвилин, оновивши воду.

Дехто рекомендує поміщати яйця не у ємність з водою, а під струмінь. Але шеф-кухарі все-таки сходяться на думці, що різниця в швидкості не суттєва, але вам доведеться витратити більше води.

Читайте також:

Про автора

admin administrator