Що роблять із чорної горобини в домашніх умовах

Авторadmin

Що роблять із чорної горобини в домашніх умовах

Зміст:

Вино з чорноплідної горобини в домашніх умовах: простий і класичний рецепт з свіжих і заморожених ягід, з додаванням кориці, гвоздики, лимонної цедри, смородинового листя, яблук, на основі яблучного соку, поради по зберіганню

У даній статті ми запропонуємо вам кілька класичних і незвичайних варіантів приготування домашнього вина з чорноплідної горобини.

  • Вино з чорноплідної горобини: простий рецепт
  • Вино з чорноплідної горобини: класичний рецепт
  • Рецепт вина з заморожених ягід чорноплідної горобини
  • Незвичайне вино з чорноплідної горобини в домашніх умовах: рецепти
    • Рецепт вина з черноплодки з додаванням кориці
    • Святковий рецепт вина з чорноплідної горобини
    • Вино з чорноплідної горобини з нотками смородиновыми
    • Вино з чорноплідної горобини з лимонною цедрою
    • Вино з черноплодки з яблуками
    • Швидке вино з чорноплідної горобини і яблучного соку

    Чорноплідна горобина використовується в якості декоративного куща, і у вигляді лікарської рослини. Її плоди не виділяються великою насолодою, оскільки мають тільки до 10% фруктози і глюкози. Але, тим не менш, з черноплодки виходить дуже смачне, трохи терпке вино.

    До речі, ця ягода не втрачає свої властивості навіть після бродіння, тому напій передасть повний перелік корисних речовин. А приготувати домашнє вино з чорноплідної горобини легко можна самостійно.

    Вино з чорноплідної горобини: простий рецепт

    Рецептів вина з чорноплідної горобини існує безліч. І кожен з них має свої тонкощі або якісь «секретні інгредієнти». Але основна технологія приготування вина практично однакова. Тому, ми хочемо запропонувати вашій увазі самий простий і зрозумілий рецепт, щоб вивчити сам алгоритм дій.

    • Часто для приготування вина потрібна соковижималка або прес для віджимання соку. За даним рецептом ніякі пристосування вам не потрібні. Але будуть потрібні наступні інгредієнти:
      • самі ягоди черноплодки – 1 літрова банка (це в межах 650-700г);
      • цукор – 1 кг;
      • вода – за фактом.

      Важливо: Ягоди не миються! В іншому випадку ви змиєте «основу» всього вина – дріжджові бактерії. Без них не буде бродіння. Також врахуйте, що ці бактерії гинуть від високої температури.

      • Тому немиті ягоди поміщаються в банку. Попередньо їх треба перебрати від листочків і іншого сміття. При бажанні, можете ягоди трохи розім’яти руками, щоб вони пустили сік.
      • В нашому випадку буде трилітрова ємність. До речі, врахуйте, що тара для бродіння ягід повинна бути або з скла, або з нержавіючої сталі, або з емальованим покриттям. Також не повинно бути ніяких сколів і пошкоджень.

      Не менш важливо: Категорично заборонено брати пластикову, алюмінієву, а також мідну ємність для приготування вина. Цей список доповнюють ще тари з залізним і оцинкованим покриттям. Це не тільки зіпсує смак вина, але і зробить його небезпечним. Адже в процесі окислення виділяються шкідливі речовини.

      • Після того, як пересипали ягоди в банку, засинаєте все цукром. На цьому етапі ягід буде потрібно не більше 300 р.
        Залийте все водою на 2/3 об’єму. Врахуйте, що її кип’ятити не потрібно! І, тим більше, не можна заливати гарячою водою ягоди. Це також стане причиною загибелі дріжджових бактерій. В ідеалі треба брати колодязну воду. Тільки нагрійте її природним шляхом до кімнатної температури.
        • Є ще одна хитрість, що поліпшить бродіння – це родзинки. Немиті ягоди кидаються разом зі свіжою горобиною. На цю пропорцію достатньо буде 100 г родзинок.
        • Найдоступніший варіант – це медична рукавичка. Її потрібно проколоти голкою в 1-2 місцях, надіти на банку і гарненько закріпити. До речі, вона буде ще й таким собі показником, що в банку відбувається бродіння. Приблизно через 12 годин рукавичка злегка надуется.
        • Сусло потрібно поставити в темне місце. Залишаєте банку на тиждень, періодично помішуючи вміст. Але не знімайте кришку або рукавичку. Просто струсніть пляшку.
        • Через 7 днів потрібно додати ще цукру, теж в розмірі 300 р. Через тиждень повторити процедуру. Після чого залишити бродити вино вже на цілий місяць.
        • Після місячного бродіння додаєте ще 100 г цукру і залишаєте трохи дображивать. Коли ягоди опустяться на дно, їх треба прибрати. А вино залишити ще «доходити» на два тижні.
        • Якщо бульбашки перестали утворюватися, то це говорить про завершення процесу бродіння. Рукавичка також підкаже – вона почне здуватися.
        • До того часу повинен утворитися осад. І дуже важливо в цей момент «зняти» вино з нього. Якщо це не зробити або провести процедуру неякісно, то зброджені дріжджі почнуть розкладатися в готовому вині. А це зіпсує його смак і аромат.
        • Нагадаємо, що трубку для зливу потрібно опускати не на саме дно, а на відстані 3 см від осаду.
        • Готове вино разливаете по скляних ємностей і закриваєте кришками. Але знову ж таки не занадто щільно. Молоде вино має властивість ще трохи дображивать. Тому накопичений вуглекислий газ може розірвати пляшку.
        • Таке вино буде мати насичений колір і трохи терпкий смак. Його можна вживати через 3 місяці. Але не забувайте, що чим довше стоїть вино, тим пахучіше і смачніше воно стає.

        На замітку: У вина може випадати новий осад. Тому рекомендується кожні 1-2 місяці переливати вино. Це поліпшити його смак і не дозволить йому потемніти.

        Вино з чорноплідної горобини: класичний рецепт

        Чорноплідна горобина росте не тільки в саду, але і в дикій природі. До речі, готувати вино можна з будь-яких видів. Тільки враховуйте, що дикі ягоди більш кислі і терпкі, тому цукру буде потрібно більше. І невелика, але важлива рекомендація – збирайте ягоди вже після заморозків. В іншому випадку може виникнути гіркий присмак у вина.

        • Вам знадобиться:
          • аронія чорноплідна (вона ж і є горобина) – 12 кг;
          • цукор – 7 склянок (вино вийде напівсолодке, з невеликою кислинкою);
          • вода кринична – 1 л.
          • Ягоди потрібно подрібнити будь-яким способом. Використовуйте ступку, толкушку, м’ясорубку або блендер. Враховуйте свій обсяг, з великою кількістю ягід подібні методи займуть багато часу. Можна подрібнити ягоди руками або навіть стати справжніми французькими виноробами, розтоптавши їх ногами. Правда, від чорноплідної горобини на шкірних покривах залишаться темні плями.

          На замітку: Сліди від черноплодки або інших темних ягід можна відмити з допомогою соку лимона або інших кислих ягід. Наприклад, червона горобина або смородина. Досить просто розтерти їх в руках, поки не пуститься сік.

          • Кількість цукру регулюйте вже на свій розсуд. Якщо хочете отримати сухе вино, тоді цукор виключається зовсім. Але не забувайте, що ця ягода сама по собі кислувата. А цукор ще необхідний для процесу бродіння. Для солодкого вина, зрозуміло, додається цукру практично в два рази більше.
          • На першому етапі використовуєте 6 склянок. Добре розмішайте подрібнені ягоди з цукром, накрийте марлею або легкою тканиною. Після чого відправляєте посуд у темне але тепле місце. Не забувайте 1-2 рази на день гарненько перемішувати, щоб не утворювалася цвіль. У середньому, перший етап у вас займе 1,5-2 тижні.
          • Тепер потрібно відібрати мезгу, що підніметься до верху разом з пінкою бродіння. До речі, при опусканні в руки вміст, пінка буде активніше підніматися. Знімаєте мезгу шумівкою або процеживаете сусло з допомогою друшляка. Якщо дрібні частинки не вийде прибрати, то вони з часом випадуть в осад, і ви зможете їх видалити. Мезгу не викидаєте!
          • Тепер відфільтрований сік потрібно перелити в бутель (п’ятилітрової тари повинно вистачити). Але врахуйте – для бродіння потрібно місце, щоб вуглекислого газу було куди виділятися. Тому заповнюєте його тільки на половину загального обсягу.
          • Закриваєте гідрозатворів чи використовуєте медичну рукавичку. Головне, стежте, щоб не потрапляв всередину кисень. І отруюєте сік бродити при температурі 18-25°C.
          • Тепер треба засипати склянку цукру в мезгу і додати холодну воду. Знову ставите її в темне місце для бродіння, накривши марлею. Не забувайте помішувати 1 раз в день. Цей етап у вас займе 7-10 днів.
          • Після чого повторно фільтруєте одержаний сік, мезгу отжимаете. З першого соку знімаєте образовавшеюся піну і вливаєте вже другий сік. Добре перемішуєте і закупориваете гідрозатвор чи одягаєте рукавичку назад.
          • Можна мезгу використовувати ще один раз. Для цього робите з нею аналогічні дії. Після третього бродіння макуха викидається. Сік також додається в бутель.
          • Бродіння вина з чорноплідної горобини займає 25-50 днів. Рукавичка в цьому питанні може підказати точний час. Якщо вона здулася, тоді пора приступати до фільтрації.
          • До речі, в цей період можна знімати першу пробу. Ні, воно ще не годиться для вживання, оскільки вино дуже молоде. На цьому етапі ви можете регулювати кислотність. Але не перестарайтеся, молоде вино саме по собі більш кисле. З часом воно насититься пряним смаком і ароматом.
          • Якщо ж для вас вино вийшло надмірно кислим, тоді додайте цукру. Але не кидайте просто в банку. Візьміть жменю цукру і зав’яжіть в кілька шарів марлі або легкої тканини. Опустіть цей мішечок в пляшку, попередньо прив’язавши до ниточці, і дочекайтеся його розчинення. Тільки не забудьте на цей період ще одягнути гідрозатвор.
          • Для фільтрації вина використовують тонку трубочку. Слідкуйте, щоб вона не торкалась до осаду!

          На замітку: Чим тонше і довше буде струмінь, тим цінніше вийти вино, оскільки воно краще збагатиться киснем.

          • Коли вино, розлите по чистим банкам для зберігання, закриваєте його кришками і відправляєте в прохолодне місце (підвал або льох стануть ідеальним рішенням). Вино ще буде дображивать 3-6 місяців, тому не закупорюйте їх занадто щільно.
          • Звертаємо увагу, що за цей період вино потрібно буде фільтрувати раз в 1,5-2 місяці. Адже осад буде ще випадати. Зате на виході ви отримаєте світле і насичене вино!

          Рецепт вина з заморожених ягід чорноплідної горобини

          Горобину потрібно збирати після перших невеликих морозів, саме тоді розкриються її смакові нотки. А з заморожених ягід приготувати вино можна в будь-який час року або коли вам зручно.

          • Потрібні наступні складові:
            • сік замороженої чорноплідної горобини – 3 л;
            • цукор – 2,5-3 кг;
            • родзинки – 200-300 р;
            • вода – 3 л.

            Незвичайне вино з чорноплідної горобини в домашніх умовах: рецепти

            Горобина зазвичай густо покриває дерево і дуже рідко не плодоносить. Тому врожаю кожен рік від такого корисного деревця більш ніж достатньо. Але от для компотів і джемів черноплодка не дуже підходить. Хоча ягода корисна і малим, і дорослим. Нагадаємо, вона підвищує тиск, нормалізує рівень цукру і очищає кров від холестерину, а також підвищує імунітет і насичуєте організм вітамінами В, Р і С.

            Рецепт вина з черноплодки з додаванням кориці

            Виходить дуже ароматний напій, який нагадує дорогий міцний лікер. Не треба готувати відразу велику дозу, візьміть для проби невелика кількість інгредієнтів.

            • Потрібно:
              • чорноплідна горобина – 5 кг;
              • кориця – до 10 м (керуйтеся своїм смаком);
              • цукор – 3,5-4 кг;
              • горілка – 0,5 л.

              Святковий рецепт вина з чорноплідної горобини

              Справжні цінителі вина, звичайно, не назвуть цей напій вином. Але все ж він знайде собі безліч шанувальників. Напій виходить з м’яким, гармонійним і бархатистим смаком, а також з пряним ароматом. До речі, ви можете експериментувати і додавати свої улюблені спеції.

              • На 1 кг чорноплідної горобини потрібно:
                • цукор – 1 склянка;
                • гвоздика – 2-3 суцвіття;
                • кориця – ¼ ч. л.;
                • лимонна кислота – на кінчику ножа;
                • горілка – 0,5 л;
                • вода – 1 л.

                Важливо: Щоб ягоди дали потрібну кількість соку, їх попередньо бланшують. Тобто, заливають кип’яченою водою і залишають на півгодини. Після проціджують і заливають вже прохолодною водою. Це та ж сама рідина, тільки повторно кипяченная і охолоджена до кімнатної температури. Разом з нею ягоди розминаються. Цим методом можна користуватись при приготуванні вина замість зброджування.

                • Остудіть і відіжміть сік. Макуха підлягає ще однією варінні. Тільки в цей раз цукор не кидається, а додається вода, що залишилася і лимонна кислота. Варити також не більше півгодини.
                • Змішуєте все, як і при приготуванні вина, обидва соку в одній ємності. Додаєте горілку, перемішуєте і разливаете по пляшках.
                • Зберігається такий напій добре і при кімнатній температурі. Також він не вимагає настоювання, тому вже готовий до вживання.

                Вино з чорноплідної горобини з нотками смородиновыми

                Ще один рецепт вина, яке нікого не залишить байдужим. Його смак виходить повним і плодовим, тому затьмарить будь-які спиртні напої за святковим столом.

                Важливо: За таким рецептом можна приготувати вино з аронії з вишневими та малиновими листям. А можна зробити з них композицію.

                • З розрахунком на 1 кг чорноплідної горобини потрібно:
                  • листя смородини– 100-200 г;
                  • лимонна кислота – на кінчику ножа;
                  • родзинки – 50 г;
                  • цукор – 250 г;
                  • вода – 1 стакан.

                  На замітку: При бажанні профільтровану рідину розбавляють ще 0,5 л горілки. Так, напій в підсумку вийде міцніше і це буде не зовсім правильне вино. Але зате його можна буде відразу ж вживати, і він не такий вибагливий у питаннях зберігання.

                  Вино з чорноплідної горобини з лимонною цедрою

                  По такому рецепту ви отримаєте свіже вино з легким цитрусовим смаком. До речі, лимон доповнює лікувальні властивості горобини, тому такий напій буде не просто смачним, але і дуже корисним. Особливо він стане незамінним помічником вашого імунітету. Тільки не забувайте, що для профілактичних заходів потрібно вживати вино невеликими дозами.

                  • Необхідно:
                    • чорноплідна горобина – 3 кг;
                    • цедра від 3 лимонів;
                    • цукор – 250-300 г (в кінці солодкість вина регулюється);
                    • вода – 1 л.

                    На замітку: ви Можете використовувати цілі лимони, тільки будьте готові додати більше цукру. Інакше вино вийде занадто кислим. Також незвичайний смак можна отримати, додавши разом з лимонною цедрою ще апельсинові або мандаринові кірки.

                    • Повторно ставите ємність на бродіння в тепле місце. Також на 1-1,5 тижня.
                    • Перетираєте через сито або процеживаете через кілька шарів марлі. Разливаете в пляшки або банки і ставите гідрозатвор.
                    • Молоде вино буде готове через 30-40 днів. Через це час напій фільтрується і розливається по пляшках. До вживання він буде готовий через 2 місяців витримки. Врахуйте, що зберігати його потрібно в прохолодному місці, температура якої не вище 15°C.

                    Завдяки яблук згладжується природна кислотність і терпкість горобини. Також такий напій виділяється красивим і насиченим кольором, але м’яким смаком.

                    • Візьміть для приготування:
                      • горобину – 2 кг;
                      • яблука – 2 кг;
                      • цукор -2,5-4 кг (в залежності від бажаної солодкості);
                      • воду – за фактом.

                      Швидке вино з чорноплідної горобини і яблучного соку

                      За таким рецептом вино виходить світло і м’яке, а головне – воно шалено просто готується.

                      • На 1 кг горобини потрібно:
                        • цукор – 1-2 кг;
                        • яблучний сік – 6 л.

                        Кілька слів про секрети правильного зберігання

                        • Вино з чорноплідної горобини в скляних пляшках з корками або пробками потрібно зберігати в горизонтальному положенні. А ось пластикова тара передбачає витримку у вертикальному розміщенні. Хоча вино більше «дружить» зі склом, не забувайте про це.
                        • Термін його придатності до 2-3 роки. Все залежить від способу приготування і самих ягід. А ось продовжити його термін зберігання можна за допомогою спирту або горілки. Міцні напої зберігаються значно довше, але не передають всієї краси домашнього вина.
                        • Також врахуйте, що вино любить затемнені і прохолодні приміщення. Ідеальним варіантом стане льох або підвал.
                        • Слідкуйте за осадом! Його обов’язково потрібно періодично зливати, якщо передбачається тривале зберігання. Бажано перевіряти вино кожні 1-2 місяці.

                        Наливка із чорної горобини в домашніх умовах

                        Домашні вина та наливки користуються великою популярністю. Для їх виготовлення підходить практично будь-яка ягода чи фрукт. Я вас навчу робити найсмачніші наливки, справжні шедеври. Для початку розповім вам найпростіший рецепт наливки із чорноплідної горобини в домашніх умовах. Базовий варіант, мінімум інгредієнтів, мінімум зусиль, лише терпіння.

                        Наливка із чорноплодки: найпростіший рецепт

                        • ягоди чорноплідної горобини;
                        • цукор;
                        • горілка.

                        Приготуємо чисту скляну тару, кришки, рушник. Кількість інгредієнтів не вказую, ягід беремо стільки, щоби заповнити приготовлену банку або кілька банок.

                        1. Ягоди горобини відокремимо від гілочок, переберемо, добре промиємо і просушимо на рушник. Закладемо ягоди в підготовлену ємність по плічка, заллємо горілкою так, щоб вона повністю покрила ягоди. Укупоримо кришкою і приберемо в темне місце.
                        2. Наполягатимемо не менше місяця, періодично струшуючи банку. Через місяць злиємо рідину, вимірюємо її об’єм. Візьмемо третину цукру від об’єму настойки, наприклад, якщо у нас вийшов на виході 1 л настоянки, значить цукру візьмемо 300 г. З’єднаємо настоянку ягід і цукор, перемішаємо і приберемо на пару днів. Налив готовий.
                        3. Другий варіант приготування цієї наливки – додати цукор до ягод відразу, залити їх горілкою та витримати в темному місці місяць. Нам залишиться тільки процідити отриманий напій і розлити гарними пляшками. І, звичайно, насолоджуватися чудовою наливкою, її ароматом, смаком, кольором.

                        У скарбничку корисних порад

                        Наливка з аронії на горілці з вишневим листом

                        Наступний рецепт – наливка з чорноплідної горобини на горілці з вишневим листям.

                        Продовжуємо ділитися рецептами, йтиметься про таку добавку, як вишневе листя. Наливка з ягід, настояна на горілці, має гарний колір та смак. Але будь-який напій можна завжди покращити, збагатити, додати несподівану нотку, що ми зробимо.

                        • 2 склянки ягід горобини;
                        • 50-70 листочків вишні;
                        • 300 г цукрового піску;
                        • 1 л горілки;
                        • ½ ч.л. лимонної кислоти
                        • 1 л води.

                        Підготуємо чисту скляну банку, каструлю, дерев’яну товкушку кришку, рушник.

                        1. Плоди горобини відокремимо від гілочок, промиємо та обсушимо на рушник. Листя вишні промиємо, просушимо. Ягоди помістимо в каструлю і розімніть товкачем до появи соку, заллємо водою, додамо цукор, покладемо вишневе листя. Поставимо каструлю на дуже маленький вогонь, щоб ягода з листям вишні варилася, а томилася. Завадимо суміш, щоб розчинити цукор.
                        2. Вимкнувши вогонь, залишимо каструлю на ніч, вишневий лист має за цей час віддати свій аромат. Вранці сілемо настій, що вийшов, приберемо листочки і відіжмемо ягідну масу, вона більше не буде потрібно. Процідимо рідину, заллємо в банку, додамо горілку. Добре збовтаємо, закриємо банку кришкою і приберемо в темне місце на 1-2 тижні. Наливка з чорноплідної горобини з вишневим листям готова!

                        Пам’ятаємо непорушне правило виноробства – напій має наполягати. За бажання кількість води або горілки можна змінювати, виходячи зі своїх переваг, отримувати більш менш міцні напої.

                        Наливка із чорноплідної горобини в домашніх умовах «Сто листя»: простий рецепт

                        Є в мене ще один цікавий рецепт наливки, що називається «Сто листя». Ця наливка надзвичайно ароматна, смак має благородно вишуканий. І є у мене своя особливість у цьому рецепті. За рецептом, який можна назвати стандартним, передбачається використання трьох видів листя – вишневого, малинового, смородинового. Я додаю четвертий вигляд – аркуш груші. Ця маленька деталь, але результат виходить набагато цікавішим за смаком, солодшим і ніжнішим, оскільки груша відтінює будь-який напій дуже ненав’язливо і м’яко.

                        • 2 склянки ягід аронії;
                        • 300 г цукру;
                        • по 25 листків вишні, малини, чорної смородини, груші;
                        • 1 л води;
                        • 1 л горілки;
                        • ½ ч.л. лимонної кислоти.

                        Підготуємо чисту скляну банку, кришку, каструлю, дерев’яну товкушку рушник.

                        1. Ягоди аронії переберемо, відокремимо від гілочок, промиємо і висушимо на рушник. Листя малини, вишні, чорної смородини, груші промиємо, висушимо на рушник. Ягоди покладемо в каструлю, розімніть товкачем до появи соку.
                        2. Листя перед тим, як закласти їх до ягод, сильно пам’ятаємо в руках, це покращить екстракцію речовин у водному розчині. Заллємо все водою, додамо цукор, лимонну кислоту, поставимо на маленький вогонь нудитися, я ніколи не кип’ятю листя, інакше смак напою зіпсується.
                        3. Потомивши ягоди з листям півгодини, залишимо їх на 10-12 годин для кращого наполягання. Потім злити рідину в будь-яку ємність, добре віджимаючи ягоди, процідити. Додамо горілку до отриманого настою, перемішаємо, приберемо в темне місце для «дозрівання».

                        Ця смачна, ароматна наливка не потребує реклами, вона легко стане «хітом» сезону, радуючи вас легким смаком та довгим приємним деревним смаком.

                        Наливка без горілки

                        Як зробити наливку без використання горілки чи спирту? Найдосвідченіші господарки з легкістю приготують смачну і корисну наливку з чорноплідної горобини без горілки, це такий простий рецепт, що я освоїла його найпершим. Ділюсь з вами.

                        Нам потрібно всього два інгредієнти:

                        Горобину та цукор візьмемо в пропорції 3 до 1, наприклад, на 3 кг ягід нам потрібен 1 кг цукру.

                        1. Приготуємо чисту скляну банку, миску чи тазик, толкушку. Ягоди переберемо, відокремимо від гілочок. Оскільки в цьому рецепті ми не використовуємо алкоголь, нам потрібно досягти природного бродіння. Таке бродіння можливе лише при розмноженні диких дріжджів, які завжди є на будь-якій ягоді. Тому ягоди ми не миємо, інакше залишимося без цих мікроскопічних працівників!
                        2. Ягоди помістимо в емальований тазик і пам’ятаємо толкушкой до появи соку. Можна було б полегшити собі роботу, провернувши ягоди через м’ясорубку або подрібнити у блендері, але наш секрет у тому і полягає, щоб жодні металеві прилади не контактували з ягідним соком. Мені толкушкой. Як тільки ягоди дадуть сік, додамо цукор і добре ще раз промінемо.
                        3. Перекладемо всю масу в скляну банку, банку заповнимо на 2/3 обсягу, обв’яжемо шийку марлевою серветкою для видалення вуглекислого газу, що утворюється. Банку поставимо у тепле місце на 40-50 днів.
                        4. Щодня перемішуватимемо вміст банки. Коли закінчиться бродіння, процідимо рідину, залишок добре відіжмемо, викинемо. Наливку розіллємо по пляшках і добре укупоримо. Нашому наливу потрібно дозріти, тому приберемо пляшки в прохолодне місце на 2-3 місяці, це мінімальний термін. Чим довше коштує наливка, тим смачнішим стає.

                        Наливка без горілки виходить слабоалкогольна, дуже приємна на смак, помірковано терпка.

                        У скарбничку корисних порад:

                        Наливка з ягід чорної горобини на горілці в 3-х літровій банці.

                        Цей рецепт простий, нехитрий, але результат завжди тішить.

                        Що нам потрібно:

                        • ягоди чорноплідні;
                        • цукор;
                        • горілка;
                        • спеції: зірочка бадьяна, паличка кориці;
                        • 100 г чорносливу.

                        Приготуємо чисту скляну 3-літрову банку, дерев’яну товкушку, рушник.

                        1. Ягоди чорноплодки переберемо, відокремимо від гілочок, добре промиємо, висушимо на рушник. У підготовлену банку покладемо ягоди по плічка і заллємо горілкою. Перший етап пройдено. Банку з ягодами приберемо у темне місце на 2-3 місяці. Раз на тиждень збовтуватимемо вміст.
                        2. Після періоду наполягання ягід на горілці злиємо рідину, що вийшла рубінового кольору в іншу банку, додамо цукор, спеції, чорнослив, закриємо кришкою, приберемо ще на місяць у темне місце.
                        3. Вміст банки перемішуватимемо раз на тиждень. Через місяць злити божественний напій, спеції та чорнослив приберемо.
                        4. Наливку розіллємо по пляшках темного скла, укупоримо.

                        Чорнослив у цьому рецепті додасть наливу деяку тягучість, як у лікеру, її смак значно пом’якшиться, терпкість відчуватиметься, як другорядна нотка, колір стане інтенсивнішим.

                        Аронія на коньяку

                        Якщо у нас є чорноплідна горобина, рецепти приготування наливки завжди знайдуться! А якщо є ще й коньяк – ми зробимо напій справді благородний, гідний царського столу. Скористаємося наступним рецептом.

                        • 1 кг ягід горобини;
                        • 1 л коньяку;
                        • 200 г меду.

                        Приготуємо чисту банку, кришку, дерев’яну товкушку, рушник.

                        1. Ягоди переберемо, промиємо, висушимо на рушник.
                        2. Мед краще брати рідкий, якщо він встиг зацукруватися, поставимо його в тепле місце або водяну баню.
                        3. Ягоди помістимо в банку і прямо в банку трохи потовчемо до виділення соку. Заллємо їх медом, увіллємо коньяк, все добре перемішаємо.
                        4. Банку закриємо кришкою, приберемо у темне місце на 2-3 місяці. Вміст банки періодично перемішуватимемо,т.к. мед розчиняється досить довго.
                        5. Через вказаний час злити наш шедевральний напій, процідити і розілити по пляшках темного скла. Чим довше він стоятиме, тим кращий результат.

                        Коньяк – цілком самодостатній напій, спеції та добавки до цієї наливки додавати не потрібно. Ця домашня наливка не поступиться найкращим промисловим коньячним виробам.

                        Наливання на спирту

                        Якщо в господарки немає горілки, але є спирт, можна приготувати хорошу наливку. Для розведення спирту потрібно брати тільки м’яку воду, наприклад дистильовану, інакше, якщо вода жорстка, при змішуванні її зі спиртом, вона помутніє, може випасти осад.

                        • ягоди аронії;
                        • спирт медичний 95 °;
                        • вода;
                        • цедра лимона.

                        Приготуємо чисту банку, кришку, рушник.

                        1. Ягоди аронії переберемо, промиємо, висушимо на рушник – процедура однакова для будь-якого рецепту. Закладемо ягоди в банку по плічка. Спирт розведемо навпіл з водою, отримаємо розчин міцністю приблизно 42 °, заллємо ягоди, додамо цедру одного лимона.
                        2. Укупоримо банку, приберемо в темне місце на 1,5-2 місяці, періодично її струшуючи.
                        3. Коли напій придбає насичений колір, сілимо рідину, процідимо. Можна на цьому етапі зупинитися, настоянка буде гарна сама по собі. Але якщо ми хочемо отримати наливку, додамо в настойку цукор, перемішаємо і дамо настоятися кілька днів.

                        Якщо хочете побачити всі етапи приготування смачних наливок, дивіться відео. Рецепти приготування наливки у кожного майстра свої, буде корисно послухати досвідчених людей.

                        Думаю, всім сподобалися сьогоднішні прості рецепти наливок із чорноплідної горобини в домашніх умовах. Повірте, приготування своїх фірмових напоїв – справжнє задоволення та захоплююче заняття!

                        Які ягоди використовувати

                        Чорноплідна горобина дозріває пізньої осені, збирати врожай можна починати після перших заморозків. Саме тоді ягоди наберуть максимум користі, і стануть соковитими та ароматними. Збирати врожай з недостиглих ягід зовсім недоцільно, так як вони практично не містять соку і корисних речовин, крім того, мають неприємний в’яжучий смак.

                        Повністю визрілі ягоди відмінно розкривають свій смак у настоянках із чорноплідної горобини на горілці, спирті, коньяку або навіть самогоні. Тому приготування напою потрібно відкласти до осені.

                        Збирання врожаю не передбачає особливих рекомендацій. Потрібно просто зібрати ягоди у відповідну ємність. Вдома їх необхідно ретельно перебрати видаливши гілочки, сухі листочки та неякісні ягідки. Після цього отриману сировину для настоянки потрібно ретельно промити від сміття та пилу, а потім просушити на рушник.

                        Деякі використовують для приготування настоянки із чорноплідної горобини сушені ягоди. Це цілком припустимо, тому що в процесі наполягання напою ягода насичується рідиною і розкриває свій смак. А корисні властивості при сушінні врожаю зберігаються. Тому яку саме ягідку використовувати треба вирішувати виходячи з обставин. Можна скласти мікс і наполягти напій на суміші сухих та свіжих ягід. Нерідко для посилення аромату та додавання нових незвичайних ноток, настоянку додають різні спеції, але про це трохи пізніше.

                        Настоянка з чорноплідної горобини на горілці при помірному вживанні може сприятливо впливати на організм людини. Такий напій добре підвищує імунітет і дозволяє боротися з гіпертонією.

                        Рецепти настойки з чорноплідної горобини

                        Існує чимало рецептів настоянки із чорноплідної горобини в домашніх умовах. Кожен поціновувач міцних напоїв намагається привнести в нього щось особливе, щоб надати і без того чудовій настоянці оригінальніший і незабутній смак і аромат.

                        Класичний рецепт настоянки

                        Класичним вважається поєднання горобини та коньяку. Тому цінителі рекомендують використовувати як основу для настоянки саме коньяк. Але за бажання його можна замінити будь-яким міцним алкоголем: горілкою, самогоном або навіть розведеним спиртом. Головне, щоб відсоток алкоголю в основі змінювався в межах 40-50 %.

                        Для настоянки знадобиться:

                        • основа із міцного алкоголю – 0,5 л;
                        • чорноплідна горобина – 0,5 кг;
                        • цукор.

                        Відповідно до пропорцій можна збільшувати обсяг алкоголю і відповідно ягід. На кожний літр основи знадобиться 1 кг ягід. Цукор додається в настоянку за бажанням та відповідно до смаку виробника. Можна обійтися зовсім без нього, але якщо подобаються солодкі наливки, будь ласка.

                        Як зробити настоянку з чорноплідної горобини? Все дуже просто і не вимагає особливих навичок.

                        1. Необхідно підготувати чисту, бажано скляну тару. Для невеликих обсягів чудово підійде трилітрова банка. Чисті підготовлені ягоди всипати в ємність.
                        2. Горобина заливається алкоголем. Важливо, щоб рідина закривала ягоди приблизно на 1,5-2 сантиметри, тому потрібно добре розподілити чорноплід і при необхідності долити коньяку або інший алкоголь, який був обраний за основу.
                        3. Додається цукор, якщо в цьому є потреба і ретельно перемішується.
                        4. Банку закривають кришкою та прибирають банку для наполягання. Процес триває два місяці. Важливо, у цей період тримати настойку подалі від світла, у темному місці. Раз на тиждень вміст потрібно перемішувати, відкривати ємність не варто, досить просто струсити її.
                        5. Після того, як час настоювання закінчився напій, потрібно відфільтрувати (через спеціальний папір або просто марлю) і розлити по пляшках для зберігання.

                        Настоянка невибаглива ні при приготуванні, ні зберіганні. У зв’язку з тим, що використаний як основа міцний алкоголь термін зберігання напою не обмежений.

                        Для посилення користі та додавання настоянки особливого смаку замість цукру можна використовувати рідкий мед. Дуже важливо, щоб мед був саме в рідкому стані, якщо він зацукровився, то можна розтопити його на водяній бані, від цього не втратить потрібних властивостей. Мед, як і цукор, додають на початку процесу, але при цьому наполягання напою триватиме довше, необхідно щоб наливка вистояла три місяці до моменту готовності.

                        Настоянка з горобини з лимоном

                        Таке поєднання додасть невелику кислинку та особливі нотки у гаму загального смаку та аромату напою. Можна приготувати таку настойку із сушених ягід, але при цьому потрібно замочити у склянці води, щоб вони наситилися вологою та повернулися до початкової форми.

                        • чорноплід — 0,5 кг;
                        • вода – 1 склянка;
                        • горілка – 0,5 л;
                        • 1 склянка цукру;
                        • 3 лимони.

                        Для приготування настоянки необхідно всипати ягоди у банку, додати цукор та воду. Після того, як ягоди вберуть рідину і стануть м’якими в банку додається попередньо вичавлений лимонний сік і горілка. Можна вибрати й інший алкоголь, але краще це буде світла рідина, яка не має власного вираженого смаку, як коньяк.

                        Наполягати напій потрібно в темному місці протягом трьох повних тижнів, періодично струшуючи для змішування інгредієнтів. Потім проціджуємо та насолоджуємося смаком.

                        Наливка з чорноплідної горобини з вишневим листям

                        Горобину очистити від гребенів, промити, просушити і разом із промитим листям вишні помістити в каструлю з товстим дном. Додати половину цукру, воду та цедру лимона без альбедо, довести до кипіння та варити на повільному вогні 40 хвилин. Залишити варево до наступного дня у спокої. На наступний день процідити сік, що утворився, ягоду злегка віджати, макуху з листям викинути, а до соку додати другу частину цукру і злегка підігріти, постійно помішуючи до повного його розчинення. Охолодити, додати мед і сік 2-х лимонів, добре перемішати. Перелити все в банку потрібного обсягу, додати прянощі та спирт. Банку щільно закрити та залишити в темному прохолодному місці мінімум на 4 місяці. Перед дегустацією зняти з осаду, профільтрувати, перелити в чисті пляшки і відпочити пару днів.

                        Наливка досить солодка, тому якщо ви не любитель, то цукру додавайте набагато менше, грам 200-300, наприклад. Але саме цей варіант ідеально підходить для помірних виливів. Пити наливку краще з льодом або додавати до чаю. Також можна спробувати змішати з шампанським – за густотою та солодощами напій схожий на французький лікер Крем де Кассіс.

                        Наливка з аронії “100 листя”

                        Дуже смачний напій, готувати який дуже легко. Складніше знайти інгредієнти, але зазвичай такі продукти легко купити у бабусь на розвалах. Якщо ні прямо зараз, то можна з бабусями домовитись на завтра – такого добра вони точно не затиснуть. До речі, листя тут всього 99 – округлили для «рівної» назви.

                        Листя та ягоди промити проточною водою, перебрати, скласти в емальовану каструлю і додати 800 мл води. Суміш довести до кипіння і кип’ятити на слабкому вогні близько 30 хвилин. Потім листя і ягоди потрібно прибрати за допомогою дуршлагу і викинути, вони нам більше не знадобляться. У відвар додаємо цукор та лимонну кислоту (лимонний сік), на слабкому вогні помішуємо до повного розчинення цукру. Даємо сиропу трохи охолонути і додаємо 0,5 л горілки. Можна влити 200 мл спирту 95,6% та ще 300 мл води. Отриманий напій потрібно перелити в дволітрову банку і дати постояти в темному прохолодному місці 1-2 тижні. Перед розливом по пляшках наливку потрібно профільтрувати через ватний фільтр.

                        Наливки із чорноплідки на спирту

                        Зрозуміло, є рецепти без кип’ятіння. Це потрібно набагато більше часу на приготування, але напій того вартий.

                        Ягоди перебрати та добре промити. Засипати в будь-яку ємність на ¾ обсягу, наприклад, в трилітрову банку. Додати|добавляти| трохи цукру, приблизно 1/10 від обсягу чорноплодки, ємність закупорити. Зачекати 4-5 днів і залити ягоду догори 60% спиртом (бажано виноградним, наприклад, чачею, або будь-яким фруктовим). Залишаємо наполягати у темному прохолодному місці на 1 місяць. Потім настойку зливаємо і ягоду засипаємо такою ж кількістю цукру, що вперше. Чекаємо ще 3-4 дні та зливаємо утворений спиртований сироп. Змішуємо з першим настоєм, при необхідності фільтруємо та розливаємо по пляшках. На витримку рекомендується виділити 1-2 місяці. У цю наливку на етапі настоювання можна додати дрібку дубової кори для пікантного смаку, 0,5-1 ч. л. лимонної кислоти (лимонного соку за смаком) та/або 0,3 ч. л. ваніліну.

                        Проста наливка з аронії з медом

                        Справді проста, справді наливка. Мед тільки посилить корисні властивості напою, правда, фільтрувати наливку буде досить проблематично. Але тривалий термін витримки та працьовитість мають допомогти.

                        Ягоди звільнити від гребенів, промити, просушити та помістити в банку відповідного обсягу. Додати|добавляти| цукор і придушити дерев’яною ложкою, після чого залишити в такому вигляді приблизно на годину. Коли ягода пустить сік, додати мед, горілку та спирт. Банку щільно закрити, добре потрясти і залишити в темному прохолодному місці на 5 тижнів. Раз на кілька днів вміст потрібно перемішувати. Коли термін підійде, злити лікер через кілька шарів марлі, трохи віджати твердий залишок, профільтрувати через вату або кавові фільтри і перелити в чисті пляшки. Витримка протягом кількох місяців вітається.

                        Наливка із чорноплодки з імбиром

                        Готується без термічної обробки та без листя, але з коренем імбиру та різними прянощами. Ланцюгий смак аронії ламає кардамон та ванільні ноти. Дуже збалансований напій!

                        Аронію очистити від гребенів, промити, просушити та перекласти в банку відповідного обсягу. Додати цукор, прянощі, влити горілку та спирт. Банку щільно закрити та залишити у темному прохолодному місці на 3 тижні. Не забувати щодня банку струшувати. Через 3 тижні злити настій через сито або кілька шарів марлі, за необхідності профільтрувати через вату або кавові фільтри. Розлити готовий лікер у чисті пляшки та зберігати у темному прохолодному місці близько 6 місяців для витримки, а потім приступати до дегустації.

Про автора

admin administrator