Що таке соя і чи корисна вона

Авторadmin

Що таке соя і чи корисна вона

Зміст:

Соя – що це таке, користь і шкода, технологія виробництва молочних продуктів, борошна і м’яса з бобів

У сучасних людей є прекрасна можливість харчуватися не просто смачно і різноманітно, але ще й корисно, адже зараз доступний величезний асортимент продуктів. Особливої уваги заслуговує соя. З плодів цієї високобілкової рослини готують безліч смачних страв. Ще з сої роблять молоко, масло, борошно, і багато всього іншого, що можна вживати в їжу. Вона має величезну кількість корисних властивостей і не нашкодить практично нікому.

  • Що таке соя
  • Де росте
  • Як виглядає соя
  • Хімічний склад і харчова цінність
  • Чим корисна соя
  • Фітоестрогени для жінок
  • Користь пророщеної сої
  • Соєва олія
  • Соєвий лецитин
  • Шкода і небезпечні наслідки
  • Геномодифіковані соєві боби
  • Протипоказання до вживання
  • В яких продуктах міститься соя
  • Молочні продукти
  • Соєве борошно
  • М’ясо

Що таке соя

Соя – це стародавня культивована рослина. Належить до сімейству бобових. У плодах цієї рослини більше 35% білка, унікального за своїм складом амінокислот, багато поживних речовин. Культура є трав’янистою, однорічною. Соя – недорога і корисна альтернатива м’ясу. Основні характеристики рослини, що обумовлюють популярність його вживання в їжу і застосування в інших сферах:

  • висока врожайність;
  • можливість виробництва з сировини безлічі різних продуктів;
  • високий вміст білка;
  • можливість профілактики серцево-судинних захворювань, остеопорозу, інфаркту;
  • вітаміни групи В, калій, кальцій і незамінні поліненасичені жирні кислоти.

Де росте

Батьківщиною рослини вважається Китай. Її обробкою займаються на плантаціях Азії, Північної і Південної Америки, Європі, Аргентині, Австралії на островах Тихого та індійського океанів. У Росії вирощування культури практикується, як правило, на Далекому Сході. 60% всіх вітчизняних запасів дає Амурська область. Решта вирощується в Приморському і Хабаровському краях, Краснодарському і Ставропольському.

Як виглядає соя

Стеблі культурного різновиду мають різну товщину, бувають як голими, так і опушеними. Висота від 15 см до 2 метрів. Листя у всіх видів рослин потрійчастоскладні. Жилкування перисте. На листочках є гармат. Є слаборозвинені шиловидні прилистники. Плід сої – боб, який розкривається двома створками по спинному і черевному швах. Містить 2-3 насіння. Боби великі, довжина становить 4-6 см. вони щільні, розтріскуються дуже рідко. Насіння сої має овальну форму. Колір – жовтий, рідше коричневий, зелений або чорний.

Хімічний склад і харчова цінність

Рослина багата на організм білка, що легко засвоюється, зі збалансованим набором амінокислот. Співвідношення БЖУ оптимальне. У сої практично відсутні вуглеводи, що забезпечує їй низьку калорійність. Що ще входить до її біохімічного складу:

  • білок – 40%;
  • жири – 20%;
  • глюкозу, цукрозу, фруктозу – 10%;
  • мікроелементи: нікель, бор, йод, алюміній, марганець, молібден, кобальт, залізо;
  • макроелементи: сірка, фосфор, кремній, калій, натрій, магній, кальцій;
  • крохмаль;
  • фолієва кислота;
  • ретинол;
  • токофероли;
  • пектини;
  • вітаміни групи В, Е, D, бета-каротин;
  • ніацин;
  • рибофлавін;
  • поліненасичені жирні кислоти;
  • ферменти;
  • тіамін;
  • пантотенова кислота;
  • ізофлавоноїди;
  • холін;
  • ліноленова кислота;
  • фосфоліпіди;
  • холін;
  • лецитин.

Чим корисна соя

Склад рослини унікальний, тому помірне вживання страв з нього благотворно впливає на організм. Користь сої:

  1. У рослині багато повноцінного білка. Його часто їдять спортсмени, бодібілдери, вегетаріанці. Вона добре насичує, містить мало калорій.
  2. Антиоксидантна дія. У сої багато вітамінів, вживання яких надає такий ефект.
  3. Розщеплення і засвоєння білка. Ця дія забезпечується за рахунок харчових ферментів, особливо фітинової кислоти.
  4. Прискорення обміну речовин, зниження рівня холестерину, відновлення клітин нервової системи. Ці дії забезпечуються за рахунок високого вмісту холіна, лецитину. Через цей ефект сою часто включають в раціон хворих на ожиріння, пацієнтів з неправильним обміном речовин.
  5. Рослина виводить з організму солі важких металів, радіонукліди.
  6. Вживання забезпечує профілактику виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.
  7. Соя впливає на продукування підшлунковою залозою інсуліну, покращує її функціонування. Її рекомендується вживати при цукровому діабеті.
  8. Позитивний вплив на кісткову тканину. Боби корисні для лікування і профілактики артриту.

Фітоестрогени для жінок

У сої містяться речовини рослинного походження, які діють на організм так само, як естроген. Фітоестрогени працюють вибірково. Брак жіночого статевого гормону вони заповнюють. При надлишку естрогену речовини пригнічують його надмірну активність. Ізофлавоноїди (геністеїн та ін.) рослини абсолютно натуральні. У гормональної регуляції з їх допомогою немає побічних дій. Чим корисна соя для жінок:

  1. При її вживанні зменшується ризик розвитку злоякісних онкологічних пухлин грудей. Гормонозалежні утворення виникають при надмірному продукуванні естрогену, а речовини, що містяться в рослині, пригнічують цей процес.
  2. Боби багаті на лецитин. Ця речовина перешкоджає відкладенню жиру, спалює клітини, що утворилися, сприяє боротьбі із зайвою вагою.
  3. Вживання соєвих продуктів зменшує симптоми клімаксу, викликані недоліком естрогену. Завдяки їм пропадуть припливи, знизиться ризик розвитку остеопорозу, серцево-судинних захворювань. Жінкам при менопаузі рекомендується їсти 150-200 г соєвих продуктів за день.

Користь пророщеної сої

У паростках маса цінного білка. Вони містять повний спектр необхідних організму вітамінів, біологічно активних речовин, ферментів. При пророщуванні концентрація корисних елементів зростає в кілька разів. Калорійність паростків дуже низька. Їх вживання сприяє очищенню кишечника від токсинів і канцерогенів. Розбухлі грубі волокна паростків вбирають все шкідливе, проходячи по травному тракту. Пророщена соя містить на 30% більше клітковини, ніж пшениця.

Бажано вживати не консервовані паростки, а приготовані власноруч, вони корисніші. Щоб зробити їх, сою потрібно замочити на 6 годин. Після її слід промити і прикрити вологою марлею. Потрібно стежити за тим, щоб боби не висихали, під ними завжди повинно залишатися трохи рідини. Міняти воду потрібно двічі за добу, промиваючи при цьому плоди. Паростки з’являться на другий день. До вживання вони будуть готові на 3-4 добу. Є паростки краще не сирими, а бланшированими окропом протягом хвилини.

Соєва олія

Цей продукт дуже корисний, містить безліч біологічно активних речовин, мінералів, вітамінів. У східних країнах масло вживають вже давно, в Європі ж це стало популярно тільки в минулому столітті. Речовину отримують після пресування та екстракції соєвих бобів. Масло дезодорюють або рафінують, щоб надати споживчі якості. Виходить рідина солом’яно-жовтого відтінку, з приємним легким ароматом.

Масло використовують для виготовлення лецитину. Цю речовину додають у певні продукти харчування, лікарські препарати, мило, барвники. На соєвій олії можна смажити щось, заправляти їм салати, використовувати для випічки. У 100 г міститься 890 ккал. У соєвій олії значно більше мікроелементів і токоферолу, ніж у соняшниковій або оливковій. Вживання приносить таку користь:

  1. Імунна система працює краще.
  2. Здійснюється профілактика серцево-судинних захворювань, атеросклерозу завдяки містяться мікроелементам і вітамінам.
  3. Регулюється обмін речовин. Здійснюється профілактика хвороб травного тракту.
  4. Завдяки холіну та органічним кислотам поліпшується робота печінки, серцевого м’яза, регулюється вміст холестерину в крові.

На добу рекомендується вживати по 1-2 столових ложки масла. Продукт не тільки приймають всередину. Олію активно використовують у косметології. Засіб уповільнює процеси старіння, активно живить і зволожує шкіру обличчя, тіла рук, здатне розгладжувати зморшки. Від вживання та використання олії краще відмовитися при алергії на соєвий білок. Протипоказаннями є вагітність, ризик появи нападів мігрені, печінкова і ниркова недостатність.

Соєвий лецитин

Речовина, що виробляється з бобів виконує важливі для організму людини функції, бере участь у відновленні клітин мозку, нервової тканини. Лецитин відповідає за пам’ять, рухову активність, мислення, можливість навчання. Речовина регулює метаболізм жирів, рівень холестерину, сприяє омолодженню і допомагає боротися з безліччю хвороб.

Соєвий лецитин – продукт групи емульгаторів. Застосовується для змішування речовин з різними властивостями. Лецитин як харчова добавка є в складі спреду, хліба, маргарину, напівфабрикатів, ковбасних виробів, шоколаду, дитячих сумішей, молочної продукції, фаст-фуду. Варто відзначити, що виробники в більшості випадків речовину видобувають з сої, що пройшла генну модифікацію. Тому продукти з ним потрібно включати в раціон вибірково.

Натуральний соєвий лецитин дуже корисний для організму. він складається з таких елементів:

  • вітаміни групи В;
  • холін;
  • лінольова кислота;
  • фосфоетилхолін;
  • фосфати;
  • інозитол.

Соєвий лецитин продається у вигляді біологічно активних добавок. Такі БАДи рекомендується приймати при хворобах судин і серця, печінки, порушенні ліпідного обміну, проблемах з пам’яттю, вагітності. Лецитин додають у косметичні засоби. Він живить, розгладжує і зволожує шкіру, крім того, надає продукту правильну консистенцію. Корисні властивості натурального соєвого лецитину:

  1. Послаблює тягу до нікотину. У складі є нейромедіатор ацетилхолін, який допомагає рецепторам мозку відвикнути від куріння.
  2. Стимулює обмін речовин. Лецитин руйнує жири, перешкоджає ожирінню, знижує навантаження на печінку.
  3. Захищає від стресу. Утворює мієлінову оболонку навколо нервових волокон.
  4. Очищає судини від холестеринових бляшок, зміцнює серцевий м’яз. Містить фосфоліпіди, які беруть участь в утворенні амінокислот, що зміцнюють міокард.
  5. Стимулює відділення жовчі. Лецитин розчиняє жири. Через це жовч розріджується, не відкладається на стінках протоків і жовчного міхура.
  6. Допомагає роботі клітин мозку. Сприяє збереженню і розвитку пам’яті.

Шкода і небезпечні наслідки

Вживання будь-якого продукту в надмірній кількості може призвести до проблем зі здоров’ям. Якої шкоди соя може заподіяти організму:

  1. Продукт володіє струмогенною дією. Речовини, що містяться в ньому, можуть провокувати порушення роботи щитовидної залози та ендокринної системи. Це викликає формування зобу, тиреоїдит та інші захворювання.
  2. У складі є щавелева кислота, яка сприяє розвитку сечокам’яної хвороби.
  3. Надмірне вживання соєвих продуктів може викликати гіпертрофію підшлункової залози і порушити її функціонування.
  4. Ферменти, що містяться в продукті, сповільнюють процес засвоєння кальцію, цинку, заліза, йоду з іншої їжі.
  5. Соєві фітоестрогени здатні порушити роботу жіночої статевої системи, хоча вони і вважаються корисними. Вони здатні стати причиною порушень менструального циклу, прискореного розвитку у дівчаток, проблем з дітонародженням. При вагітності вони підвищують загрозу викидня, можуть спровокувати дефекти розвитку плоду. Для чоловіків фітоестрогени теж небезпечні. Їх надлишок викликає ожиріння за жіночим типом, зниження потенції, уповільнення розвитку у хлопчиків.
  6. Речовини, що містяться в продукті, прискорюють прогресування хвороби Альцгеймера, старечої деменції.

Геномодифіковані соєві боби

Сумно, але такий продукт і похідні зустрічаються на ринку дуже часто. Вживання генетично модифікованої сої небезпечне. Їй штучно змінюють гени шляхом інактивації, щоб рослина не реагувала на обробку гербіцидами. Наслідки прийому в їжу продуктів з такої сировини поки не вивчені до кінця. Точно підтверджений той факт, що геномодифікована соя не володіє корисними властивостями, викликає ожиріння і алергічні реакції.

Протипоказання до вживання

Є категорії людей, яким є соєві продукти потрібно з обережністю або заборонено категорично. Навіть повністю здоровій людині не рекомендується вживати більше 150-200 г на день і відмовитися від геномодифікованих бобів. Людям з діабетом або ожирінням дозволяється їсти сою в мінімальних кількостях. Категоричні протипоказання:

  • вагітність;
  • дитячий вік;
  • захворювання ендокринної системи;
  • індивідуальна непереносимість;
  • молодий вік жінок і чоловіків.

В яких продуктах міститься соя

Завдяки властивостям рослини з неї вдається виробляти безліч різної їжі. Соєві продукти використовують для приготування страв, їх збагачення. Особливо популярні вони у вегетаріанській кухні, східноазіатських країнах. Види соєвих продуктів:

  1. Натто. Продукт з ферментованого вареного цілком насіння.
  2. Юба! Підсушена пенка з поверхні соєвого молока. Використовується сирий, сушеною. Нагадує по текстурі спаржу. Поєднується з овочами, злаками і картоплею.
  3. Борошно.
  4. Едаме. Закуска із зелених варених бобів з насінням.
  5. Олія. Приємне на смак, підходить для смаження і заправки, містить велику кількість вітаміну Е.
  6. Тофу. Сир, який має різну консистенцію. Буває м’яким жоврідним, твердим. Пресується в блоки. У замороженому вигляді жовтуватий, потім стає білим. Дуже пористий.
  7. М’ясо. Текстурований продукт з борошна. Структура і вид нагадують справжнє м’ясо тваринного походження.
  8. Темпі. Продукт із насіння, що пройшов ферментизацію. Готується з додаванням грибкової культури. Пресується в брикети. Володіє легким аміачним запахом.
  9. Пасто. Кочхуджан, твенджан, місо.
  10. Соус. Рідка заправка для різних страв з ферментованих бобів.
  11. Вегетаріанські ковбаси, сосиски, котлети, бургери, сири.
  12. Шоколад. Низькокалорійний десерт, який не містить тварин жирів.

Молочні продукти

З сої роблять багато всього смачного і корисного. Після спеціальної обробки з рослини виходять молоко і похідні, які є прекрасною альтернативою продуктам тваринного походження і практично не відрізняються за смаком. Соєва молочка не містить лактози і холестерину. Перелік:

  1. Йогурт. Містить мінімальну кількість рослинних жирів. За вітамінами і мікроелементами, що входять до складу, не відрізняється від звичайного йогурту. Вегани часто включають його в свій раціон.
  2. Кефір.
  3. Молоко. Вживається в чистому вигляді, підходить для варіння каш, приготування коктейлів, десертів. Не містить галактози.
  4. Майонез.
  5. Тофу. Аналог сиру. Не містить холестерину. Чудово засвоюється організмом. Перешкоджає розвитку ракових клітин, сприяє відновленню і зміцненню кісткової і м’язової тканин. Відмінно поєднується з зеленню, овочами, водоростями
  6. Простокваша. Продукт бродіння молока.
  7. Сир. Виходить при сквашуванні молока закваскою або кислотою і опресовування білкових згустків.
  8. Ряжанка.

Соєве борошно

Роблять її з сухого насіння або шроту. Майже не містить крохмалю. У соєвому борошні значно більше корисних речовин і білка, ніж в інших видах. Володіє властивостями зв’язку. Через це таке борошно добре додавати в тісто в рівних пропорціях з пшеничною або іншою злаковою. Яйця при цьому можна не вводити. Ідеальний варіант для всіх видів пісної випічки.

М’ясо

Проводиться їх знежиреного борошна шляхом екструзійного варіння. Соєве м’ясо низькокалорійне, містить мінімальну кількість холестерину. Відмінно підійде для дієтичного харчування, вегетаріанського способу життя. При виробництві м’яса зберігаються всі поживні властивості бобів. У ньому присутні вісім незамені “

Соя – що це таке, користь і шкода, технологія виробництва молочних продуктів, борошна і м’яса з бобів

У сучасних людей є прекрасна можливість харчуватися не просто смачно і різноманітно, але ще й корисно, адже зараз доступний величезний асортимент продуктів. Особливої уваги заслуговує соя. З плодів цієї високобілкової рослини готують безліч смачних страв. Ще з сої роблять молоко, масло, борошно, і багато всього іншого, що можна вживати в їжу. Вона має величезну кількість корисних властивостей і не нашкодить практично нікому.

  • Що таке соя
  • Де росте
  • Як виглядає соя
  • Хімічний склад і харчова цінність
  • Чим корисна соя
  • Фітоестрогени для жінок
  • Користь пророщеної сої
  • Соєва олія
  • Соєвий лецитин
  • Шкода і небезпечні наслідки
  • Геномодифіковані соєві боби
  • Протипоказання до вживання
  • В яких продуктах міститься соя
  • Молочні продукти
  • Соєве борошно
  • М’ясо

Що таке соя

Соя – це стародавня культивована рослина. Належить до сімейству бобових. У плодах цієї рослини більше 35% білка, унікального за своїм складом амінокислот, багато поживних речовин. Культура є трав’янистою, однорічною. Соя – недорога і корисна альтернатива м’ясу. Основні характеристики рослини, що обумовлюють популярність його вживання в їжу і застосування в інших сферах:

  • висока врожайність;
  • можливість виробництва з сировини безлічі різних продуктів;
  • високий вміст білка;
  • можливість профілактики серцево-судинних захворювань, остеопорозу, інфаркту;
  • вітаміни групи В, калій, кальцій і незамінні поліненасичені жирні кислоти.

Де росте

Батьківщиною рослини вважається Китай. Її обробкою займаються на плантаціях Азії, Північної і Південної Америки, Європі, Аргентині, Австралії на островах Тихого та індійського океанів. У Росії вирощування культури практикується, як правило, на Далекому Сході. 60% всіх вітчизняних запасів дає Амурська область. Решта вирощується в Приморському і Хабаровському краях, Краснодарському і Ставропольському.

Як виглядає соя

Стеблі культурного різновиду мають різну товщину, бувають як голими, так і опушеними. Висота від 15 см до 2 метрів. Листя у всіх видів рослин потрійчастоскладні. Жилкування перисте. На листочках є гармат. Є слаборозвинені шиловидні прилистники. Плід сої – боб, який розкривається двома створками по спинному і черевному швах. Містить 2-3 насіння. Боби великі, довжина становить 4-6 см. вони щільні, розтріскуються дуже рідко. Насіння сої має овальну форму. Колір – жовтий, рідше коричневий, зелений або чорний.

Хімічний склад і харчова цінність

Рослина багата на організм білка, що легко засвоюється, зі збалансованим набором амінокислот. Співвідношення БЖУ оптимальне. У сої практично відсутні вуглеводи, що забезпечує їй низьку калорійність. Що ще входить до її біохімічного складу:

  • білок – 40%;
  • жири – 20%;
  • глюкозу, цукрозу, фруктозу – 10%;
  • мікроелементи: нікель, бор, йод, алюміній, марганець, молібден, кобальт, залізо;
  • макроелементи: сірка, фосфор, кремній, калій, натрій, магній, кальцій;
  • крохмаль;
  • фолієва кислота;
  • ретинол;
  • токофероли;
  • пектини;
  • вітаміни групи В, Е, D, бета-каротин;
  • ніацин;
  • рибофлавін;
  • поліненасичені жирні кислоти;
  • ферменти;
  • тіамін;
  • пантотенова кислота;
  • ізофлавоноїди;
  • холін;
  • ліноленова кислота;
  • фосфоліпіди;
  • холін;
  • лецитин.

Чим корисна соя

Склад рослини унікальний, тому помірне вживання страв з нього благотворно впливає на організм. Користь сої:

  1. У рослині багато повноцінного білка. Його часто їдять спортсмени, бодібілдери, вегетаріанці. Вона добре насичує, містить мало калорій.
  2. Антиоксидантна дія. У сої багато вітамінів, вживання яких надає такий ефект.
  3. Розщеплення і засвоєння білка. Ця дія забезпечується за рахунок харчових ферментів, особливо фітинової кислоти.
  4. Прискорення обміну речовин, зниження рівня холестерину, відновлення клітин нервової системи. Ці дії забезпечуються за рахунок високого вмісту холіна, лецитину. Через цей ефект сою часто включають в раціон хворих на ожиріння, пацієнтів з неправильним обміном речовин.
  5. Рослина виводить з організму солі важких металів, радіонукліди.
  6. Вживання забезпечує профілактику виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.
  7. Соя впливає на продукування підшлунковою залозою інсуліну, покращує її функціонування. Її рекомендується вживати при цукровому діабеті.
  8. Позитивний вплив на кісткову тканину. Боби корисні для лікування і профілактики артриту.

Фітоестрогени для жінок

У сої містяться речовини рослинного походження, які діють на організм так само, як естроген. Фітоестрогени працюють вибірково. Брак жіночого статевого гормону вони заповнюють. При надлишку естрогену речовини пригнічують його надмірну активність. Ізофлавоноїди (геністеїн та ін.) рослини абсолютно натуральні. У гормональної регуляції з їх допомогою немає побічних дій. Чим корисна соя для жінок:

  1. При її вживанні зменшується ризик розвитку злоякісних онкологічних пухлин грудей. Гормонозалежні утворення виникають при надмірному продукуванні естрогену, а речовини, що містяться в рослині, пригнічують цей процес.
  2. Боби багаті на лецитин. Ця речовина перешкоджає відкладенню жиру, спалює клітини, що утворилися, сприяє боротьбі із зайвою вагою.
  3. Вживання соєвих продуктів зменшує симптоми клімаксу, викликані недоліком естрогену. Завдяки їм пропадуть припливи, знизиться ризик розвитку остеопорозу, серцево-судинних захворювань. Жінкам при менопаузі рекомендується їсти 150-200 г соєвих продуктів за день.

Користь пророщеної сої

У паростках маса цінного білка. Вони містять повний спектр необхідних організму вітамінів, біологічно активних речовин, ферментів. При пророщуванні концентрація корисних елементів зростає в кілька разів. Калорійність паростків дуже низька. Їх вживання сприяє очищенню кишечника від токсинів і канцерогенів. Розбухлі грубі волокна паростків вбирають все шкідливе, проходячи по травному тракту. Пророщена соя містить на 30% більше клітковини, ніж пшениця.

Бажано вживати не консервовані паростки, а приготовані власноруч, вони корисніші. Щоб зробити їх, сою потрібно замочити на 6 годин. Після її слід промити і прикрити вологою марлею. Потрібно стежити за тим, щоб боби не висихали, під ними завжди повинно залишатися трохи рідини. Міняти воду потрібно двічі за добу, промиваючи при цьому плоди. Паростки з’являться на другий день. До вживання вони будуть готові на 3-4 добу. Є паростки краще не сирими, а бланшированими окропом протягом хвилини.

Соєва олія

Цей продукт дуже корисний, містить безліч біологічно активних речовин, мінералів, вітамінів. У східних країнах масло вживають вже давно, в Європі ж це стало популярно тільки в минулому столітті. Речовину отримують після пресування та екстракції соєвих бобів. Масло дезодорюють або рафінують, щоб надати споживчі якості. Виходить рідина солом’яно-жовтого відтінку, з приємним легким ароматом.

Масло використовують для виготовлення лецитину. Цю речовину додають у певні продукти харчування, лікарські препарати, мило, барвники. На соєвій олії можна смажити щось, заправляти їм салати, використовувати для випічки. У 100 г міститься 890 ккал. У соєвій олії значно більше мікроелементів і токоферолу, ніж у соняшниковій або оливковій. Вживання приносить таку користь:

  1. Імунна система працює краще.
  2. Здійснюється профілактика серцево-судинних захворювань, атеросклерозу завдяки містяться мікроелементам і вітамінам.
  3. Регулюється обмін речовин. Здійснюється профілактика хвороб травного тракту.
  4. Завдяки холіну та органічним кислотам поліпшується робота печінки, серцевого м’яза, регулюється вміст холестерину в крові.

На добу рекомендується вживати по 1-2 столових ложки масла. Продукт не тільки приймають всередину. Олію активно використовують у косметології. Засіб уповільнює процеси старіння, активно живить і зволожує шкіру обличчя, тіла рук, здатне розгладжувати зморшки. Від вживання та використання олії краще відмовитися при алергії на соєвий білок. Протипоказаннями є вагітність, ризик появи нападів мігрені, печінкова і ниркова недостатність.

Соєвий лецитин

Речовина, що виробляється з бобів виконує важливі для організму людини функції, бере участь у відновленні клітин мозку, нервової тканини. Лецитин відповідає за пам’ять, рухову активність, мислення, можливість навчання. Речовина регулює метаболізм жирів, рівень холестерину, сприяє омолодженню і допомагає боротися з безліччю хвороб.

Соєвий лецитин – продукт групи емульгаторів. Застосовується для змішування речовин з різними властивостями. Лецитин як харчова добавка є в складі спреду, хліба, маргарину, напівфабрикатів, ковбасних виробів, шоколаду, дитячих сумішей, молочної продукції, фаст-фуду. Варто відзначити, що виробники в більшості випадків речовину видобувають з сої, що пройшла генну модифікацію. Тому продукти з ним потрібно включати в раціон вибірково.

Натуральний соєвий лецитин дуже корисний для організму. він складається з таких елементів:

  • вітаміни групи В;
  • холін;
  • лінольова кислота;
  • фосфоетилхолін;
  • фосфати;
  • інозитол.

Соєвий лецитин продається у вигляді біологічно активних добавок. Такі БАДи рекомендується приймати при хворобах судин і серця, печінки, порушенні ліпідного обміну, проблемах з пам’яттю, вагітності. Лецитин додають у косметичні засоби. Він живить, розгладжує і зволожує шкіру, крім того, надає продукту правильну консистенцію. Корисні властивості натурального соєвого лецитину:

  1. Послаблює тягу до нікотину. У складі є нейромедіатор ацетилхолін, який допомагає рецепторам мозку відвикнути від куріння.
  2. Стимулює обмін речовин. Лецитин руйнує жири, перешкоджає ожирінню, знижує навантаження на печінку.
  3. Захищає від стресу. Утворює мієлінову оболонку навколо нервових волокон.
  4. Очищає судини від холестеринових бляшок, зміцнює серцевий м’яз. Містить фосфоліпіди, які беруть участь в утворенні амінокислот, що зміцнюють міокард.
  5. Стимулює відділення жовчі. Лецитин розчиняє жири. Через це жовч розріджується, не відкладається на стінках протоків і жовчного міхура.
  6. Допомагає роботі клітин мозку. Сприяє збереженню і розвитку пам’яті.

Шкода і небезпечні наслідки

Вживання будь-якого продукту в надмірній кількості може призвести до проблем зі здоров’ям. Якої шкоди соя може заподіяти організму:

  1. Продукт володіє струмогенною дією. Речовини, що містяться в ньому, можуть провокувати порушення роботи щитовидної залози та ендокринної системи. Це викликає формування зобу, тиреоїдит та інші захворювання.
  2. У складі є щавелева кислота, яка сприяє розвитку сечокам’яної хвороби.
  3. Надмірне вживання соєвих продуктів може викликати гіпертрофію підшлункової залози і порушити її функціонування.
  4. Ферменти, що містяться в продукті, сповільнюють процес засвоєння кальцію, цинку, заліза, йоду з іншої їжі.
  5. Соєві фітоестрогени здатні порушити роботу жіночої статевої системи, хоча вони і вважаються корисними. Вони здатні стати причиною порушень менструального циклу, прискореного розвитку у дівчаток, проблем з дітонародженням. При вагітності вони підвищують загрозу викидня, можуть спровокувати дефекти розвитку плоду. Для чоловіків фітоестрогени теж небезпечні. Їх надлишок викликає ожиріння за жіночим типом, зниження потенції, уповільнення розвитку у хлопчиків.
  6. Речовини, що містяться в продукті, прискорюють прогресування хвороби Альцгеймера, старечої деменції.

Геномодифіковані соєві боби

Сумно, але такий продукт і похідні зустрічаються на ринку дуже часто. Вживання генетично модифікованої сої небезпечне. Їй штучно змінюють гени шляхом інактивації, щоб рослина не реагувала на обробку гербіцидами. Наслідки прийому в їжу продуктів з такої сировини поки не вивчені до кінця. Точно підтверджений той факт, що геномодифікована соя не володіє корисними властивостями, викликає ожиріння і алергічні реакції.

Протипоказання до вживання

Є категорії людей, яким є соєві продукти потрібно з обережністю або заборонено категорично. Навіть повністю здоровій людині не рекомендується вживати більше 150-200 г на день і відмовитися від геномодифікованих бобів. Людям з діабетом або ожирінням дозволяється їсти сою в мінімальних кількостях. Категоричні протипоказання:

  • вагітність;
  • дитячий вік;
  • захворювання ендокринної системи;
  • індивідуальна непереносимість;
  • молодий вік жінок і чоловіків.

В яких продуктах міститься соя

Завдяки властивостям рослини з неї вдається виробляти безліч різної їжі. Соєві продукти використовують для приготування страв, їх збагачення. Особливо популярні вони у вегетаріанській кухні, східноазіатських країнах. Види соєвих продуктів:

  1. Натто. Продукт з ферментованого вареного цілком насіння.
  2. Юба! Підсушена пенка з поверхні соєвого молока. Використовується сирий, сушеною. Нагадує по текстурі спаржу. Поєднується з овочами, злаками і картоплею.
  3. Борошно.
  4. Едаме. Закуска із зелених варених бобів з насінням.
  5. Олія. Приємне на смак, підходить для смаження і заправки, містить велику кількість вітаміну Е.
  6. Тофу. Сир, який має різну консистенцію. Буває м’яким жоврідним, твердим. Пресується в блоки. У замороженому вигляді жовтуватий, потім стає білим. Дуже пористий.
  7. М’ясо. Текстурований продукт з борошна. Структура і вид нагадують справжнє м’ясо тваринного походження.
  8. Темпі. Продукт із насіння, що пройшов ферментизацію. Готується з додаванням грибкової культури. Пресується в брикети. Володіє легким аміачним запахом.
  9. Пасто. Кочхуджан, твенджан, місо.
  10. Соус. Рідка заправка для різних страв з ферментованих бобів.
  11. Вегетаріанські ковбаси, сосиски, котлети, бургери, сири.
  12. Шоколад. Низькокалорійний десерт, який не містить тварин жирів.

Молочні продукти

З сої роблять багато всього смачного і корисного. Після спеціальної обробки з рослини виходять молоко і похідні, які є прекрасною альтернативою продуктам тваринного походження і практично не відрізняються за смаком. Соєва молочка не містить лактози і холестерину. Перелік:

  1. Йогурт. Містить мінімальну кількість рослинних жирів. За вітамінами і мікроелементами, що входять до складу, не відрізняється від звичайного йогурту. Вегани часто включають його в свій раціон.
  2. Кефір.
  3. Молоко. Вживається в чистому вигляді, підходить для варіння каш, приготування коктейлів, десертів. Не містить галактози.
  4. Майонез.
  5. Тофу. Аналог сиру. Не містить холестерину. Чудово засвоюється організмом. Перешкоджає розвитку ракових клітин, сприяє відновленню і зміцненню кісткової і м’язової тканин. Відмінно поєднується з зеленню, овочами, водоростями
  6. Простокваша. Продукт бродіння молока.
  7. Сир. Виходить при сквашуванні молока закваскою або кислотою і опресовування білкових згустків.
  8. Ряжанка.

Соєве борошно

Роблять її з сухого насіння або шроту. Майже не містить крохмалю. У соєвому борошні значно більше корисних речовин і білка, ніж в інших видах. Володіє властивостями зв’язку. Через це таке борошно добре додавати в тісто в рівних пропорціях з пшеничною або іншою злаковою. Яйця при цьому можна не вводити. Ідеальний варіант для всіх видів пісної випічки.

М’ясо

Проводиться їх знежиреного борошна шляхом екструзійного варіння. Соєве м’ясо низькокалорійне, містить мінімальну кількість холестерину. Відмінно підійде для дієтичного харчування, вегетаріанського способу життя. При виробництві м’яса зберігаються всі поживні властивості бобів. У ньому присутні вісім незамені “

Про автора

admin administrator