Що входить до ЕКО за омс 2022

Авторadmin

Що входить до ЕКО за омс 2022

Зміст:

Квота на ЕКО з ОМС: як отримати і як довго чекати, скільки разів можна робити процедуру?

Не всі знають, але процедуру екстракорпорального запліднення (ЕКО) можна пройти по полісу обов’язкового медичного страхування. У цьому випадку платити ні за що не доведеться. У 2018-му році кількість квот збільшили, але досі залишаються питання, хто має право їх отримати. Що робити, якщо жінці показано ЕКО? Як отримати квоту на ЕКО? Як подати документи і скільки разів його можна зробити?

Хто має право на ЕКО в рамках обов’язкового медичного страхування в РФ?

Для процедури ЕКО потрібні медичні показання. Оскільки в низці випадків дитину не вдається зачати через чоловіче безпліддя, обидва потенційних батьки повинні обстежитися.

Серед показань до екстракорпорального запліднення такі жіночі захворювання:

  1. патології фалопієвих труб, їх відсутність;
  2. патології роботи ендокринної системи, що порушують гормональний фон;
  3. наявність операцій на органах жіночої репродуктивної системи;
  4. новоутворення в малому тазу.

Більшість проблем спочатку намагаються вирішити консервативним шляхом – за допомогою медикаментозного лікування. Якщо воно не дає результату, говорять про ЕКО.

Незважаючи на те, що сьогодні на квоту може розраховувати і незаміжня жінка, перевага віддається подружнім парам. До потенційних батьків є такі вимоги:

  1. відсутність дітей;
  2. вік кожного чоловіка – не старше 38 років.

Хто направляє на ЕКО по ОМС і хто приймає рішення?

Незважаючи на те, що кількість квот в рамках ОМС щорічно зростає, їх не так багато, тому до проведення процедури медична комісія повинна переконатися в її необхідності. Перед отриманням документів жінка проходить кілька етапів. Їй потрібно:

  1. Взяти висновок свого лікуючого лікаря (доктора з поліклініки, консультації або приватного центру, не має значення). Лікар вказує всі деталі обстеження та неефективного лікування.
  2. Після цього потрібно пройти медичну комісію МОЗ. На розгляд надаються всі документи від лікаря.
  3. Комісія приймає рішення схвалити або відхилити заявку. Зазвичай на це йде 2 тижні.

Якщо заявка схвалена, жінка отримує направлення, з яким вона повинна звернутися до репродуктолога в клініку, де буде проводитися процедура. Напрямок дійсно 3 місяці.

Які обстеження необхідно пройти і які документи треба надати?

Перш ніж відправитися на комісію, потрібно отримати висновок не тільки гінеколога, а й терапевта. Лікар загальної практики повинен підтвердити, що у жінки немає протипоказань до процедури. Для цього доведеться надати довідки від нарколога і психіатра, здати загальні аналізи сечі і крові, пройти флюорографічне обстеження і зробити ЕКГ.

У гінеколога також доведеться пройти чимало процедур, у тому числі зробити такі аналізи крові:

  • на приховані інфекції;
  • на згортання;
  • на гормони;
  • на TORCH-інфекції.
  • виключити наявність онкологічних захворювань;
  • здати мазки і бактеріальний посів сечі;
  • пройти ультразвукове дослідження щитовидної залози та органів малого тазу;
  • зробити біопсію ендометрія і гістероскопію.

Додатково видається направлення до мамолога. Результати всіх обстежень в історії хвороби будуть передані на розгляд комісії. Також додаються копії:

  • паспорти;
  • пенсійного страхового свідоцтва;
  • поліса ОМС.

Якщо жінка перебуває в офіційному шлюбі або планується зачаття від конкретного чоловіка, який не є законним її чоловіком, в комісію надається і історія обстеження чоловіка (спермограма, аналізи сечі і крові, висновок уролога, нарколога, психіатра і терапевта). Вже на місці заповнюються бланки згоди на обробку персональних даних та проведення процедури, обирається клініка. Це і складе повний пакет документів.

Чи всі підготовчі процедури здійснюються за рахунок коштів ФОМС?

У 2018-му році склад квоту за ЕКО розширили, тепер державне фінансування покриває наступні процедури:

  • гормональну стимуляцію жінки;
  • пункцію фолікулів (у тому числі витрати на анестезію);
  • введення підготовленої сперми;
  • вирощування ембріона;
  • перенесення зародку в матку.

Після того, як ембріон буде підсаджено, процедура вважається завершеною. Квота покриває і необхідні надалі ліки. З додаткових витрат потенційним батькам потрібно бути готовими заплатити за попередні обстеження – не всі процедури та аналізи безкоштовні. Також дія квоти не поширюється на:

  • криохоронення;
  • біопсію яєчників;
  • генетичне дослідження ембріона;
  • донорську сперму;
  • сурогатне материнство.

Чи можна вибрати клініку і як проходить процедура?

Після отримання квоти на ЕКО жінка має право самостійно вибрати клініку, де воно буде проводитися. Головне, щоб медичний центр брав участь у програмі обов’язкового медичного страхування.

Коли вибір зроблено, пацієнтка записується на прийом до лікаря-репродуктолога. ЕКО – процедура не одного дня, для неї потрібен час. Проходить вона в кілька етапів:

  1. Гормональна стимуляція яєчників. Вона необхідна для того, щоб у пацієнтки настала овуляція з дозріванням великої кількості яйцеклітин.
  2. Дослідження жіночого і чоловічого біоматеріалу. Призначається день для пункції яйцеклітин і здачі сперми.
  3. У день овуляції жінці під анестезією роблять прокол фолікула яєчника, беруть яйцеклітину. Чоловік цього ж дня здає сперму.
  4. Далі матеріали поміщаються в спеціальне середовище, де відбувається запліднення. Це займає 3-5 днів. Або здійснюється пряме введення відібраного сперматозоїду в яйцеклітину (ІКСМ).
  5. Запліднена яйцеклітина поміщається в порожнину матки. Процедура на цьому закінчена.

Скільки спроб можна зробити і який час квота дійсна?

Якщо після першої спроби вагітність не настала, пара може спробувати пройти процедуру знову. Скільки разів можна зробити ЕКО за ОМС? Нове законодавство не обмежує кількість спроб, але ось скільки чекати нову квоту, залежить від довжини черги.

Також потрібно пам’ятати, що жіночому організму потрібен час на відновлення. Мінімальний термін між процедурами – 3 місяці. Можливо, за цей час лікар зможе визначити причину, через яку ембріон не прижився, можна буде спробувати її усунути.

Для нового ЕКО дається нова квота, але якщо вона отримана в тому ж році, що і попередня, проходити все заново не доведеться. «Оновити» буде потрібно тільки аналізи, які більше не діють.

ЕКО з ОМС – шанс на щастя! Як отримати направлення на безкоштовне ЕКО з полісу ОМС

Народження дитини – це величезне щастя для всієї родини. Добре, коли пара планує зачаття, і воно неодмінно настає. Однак є чоловіки і жінки, які роками бігають по лікарях, лікуються, використовують всілякі методики, дотримуються порад своїх бабусь, а такої очікуваної вагітності так і не настає. Що залишається робити таким парам? Як правило, вихід один – ЕКО (екстракорпоральне запліднення), але варто сказати, що це задоволення не з дешевих. Хтось може дозволити собі його без проблем, хтось бере кредит, а для деяких це так і залишається нездійсненною мрією. Однак сьогодні все змінилося – держава дає можливість спробувати зробити безкоштовне ЕКО за ОМС. З 1 січня 2013 року кожна людина, яка має поліс обов’язкового медичного страхування та спеціальні свідчення, має цей шанс.

  • Як це відбувалося до 2013 року?
  • Як це відбувається зараз?
  • Що ще передбачає закон щодо ЕКО за ОМС?
  • Які вимоги існують для проведення запліднення?
  • Які мають бути свідчення для отримання направлення?
  • Обмеження використання програми
  • Які аналізи буду необхідні для проведення процедури
  • Як отримати направлення на проведення процедури
  • Що робити далі

Як це відбувалося до 2013 року?

Ні для кого не секрет, що ОМС гарантує відповідний захист інтересів людей, які проживають на території РФ, щодо медичного обслуговування. Громадянам забезпечувалося право не тільки отримувати безкоштовне лікування, а й таку довгоочікувану допомогу, як квота на ЕКО за ОМС. У такому випадку держава для підтримки тих сімей, які з певних причин не могли зачати дитину, одноразово і безоплатно виділяла гроші на описувану процедуру.

Як це відбувається зараз?

Демографічна ситуація в країні змусила уряд переглянути ставлення до правил проведення безкоштовного ЕКО. Як вже було сказано вище, в 2013 році влада РФ визнала даний метод ефективним не тільки в боротьбі з безпліддям, але і з такою нагальною проблемою, як збереження сім’ї. Саме тому ЕКО з полісу ОМС доступне абсолютно будь-якій людині. Крім того, якщо раніше жінка мала тільки одну спробу на безкоштовну процедуру, то сьогодні їх кількість не обмежена. І це правильно, адже тільки в 30% випадків запліднення настає з першого разу.

Що ще передбачає закон щодо ЕКО за ОМС?

По-перше, як вже говорилося, це необмежена кількість спроб. По-друге, закон дає право народжувати дитину тим парам, які не перебувають в офіційному шлюбі, отримують шанс і люди, інфіковані ВІЛ, хоча раніше це було категорично заборонено. По-третє, навіть самотня жінка може зробити ЕКО за ОМС і скористатися всіма пропонованими репродуктивними технологіями. По-четверте, пацієнт має повне право самостійно обирати медичний заклад для проведення процедури з усіх, які підтримують програму.

Базова процедура ЕКО включає в себе: стимуляцію суперовуляції особливими препаратами, проведення моніторингу щодо зростання ендометрія та фолікулів, стану гормонів. Також вам обов’язково безкоштовно зроблять пункцію фолікулів, запліднять яйцеклітину, культивують ембріон і перенесуть його в порожнину матки. Однак часом існують індивідуальні випадки, коли переліку послуг, що надаються, недостатньо, і потрібні додаткові витрати. Але вони не зрівняються з вартістю за повноцінну процедуру ЕКО.

Які вимоги існують для проведення запліднення?

Процедура ЕКО з полісу ОМС здійснюється абсолютно безкоштовно, проте саме тому федеральна програма пред’являє до всіх бажаючих певні вимоги. Отже, кожен учасник зобов’язаний:

  • бути громадянином РФ;
  • мати безпліддя (жіноче або чоловіче), підтверджене відповідними медичними висновками;
  • представити докази щодо проведених методів лікування, які виявилися неефективними;
  • мати поліс ОМС, який видається кожному громадянину РФ з народження;
  • бути в репродуктивному віці (до 39 років);
  • не мати протипоказань для проведення процедури та вагітності;
  • довести, що у нього немає дітей, народжених у цьому ж шлюбі;
  • не бути алкоголіком або наркоманом;
  • не мати психічних та інших захворювань.

Які мають бути свідчення для отримання направлення?

Направлення на ЕКО за ОМС видається, якщо мають місце будь-які з наступних висновків фахівців:

  1. Жіноче безпліддя (первинне), яке діагностується через відсутність овуляції або за повної непрохідності (відсутності) маточних труб.
  2. Чоловіче безпліддя.
  3. Проведене раніше лікування. Якщо пара проходила всі запропоновані доктором процедури, а вагітність протягом року після цього так і не настала, то можна розраховувати на ЕКО за ОМС.
  4. Захворювання, які виключають настання вагітності без використання ЕКО.

Обмеження використання програми

Не слід розраховувати на проведення процедури:

  1. Особам, у яких показання антимюллерова гормону відхиляються від норми (від 0,5 нг/мл до 0,7 нг/мл).
  2. Парам, у яких є такі стани, коли проведення ЕКО за ОМС не буде ефективним, а показано застосування донорських або (і) інших видів статевих клітин, сурогатного материнства.
  3. Жінкам, у яких є спадкові недуги, зчеплені з підлогою (м’язова дистрофія Дюшена, гемофілія, іхтіоз та інші)
  4. Особам, які страждають від туберкульозу, ВІЛ (під час інкубації), сифілісу, вірусного гепатиту, хронічних недуг крові, наявності новоутворень, які потребують хірургічного втручання.
  5. Парам, у яких діагностовано певні захворювання кістково-м’язової системи та сполучної тканини, ЖКТ, сечостатевої системи.
  6. Чоловікам, у яких виявлено патологічну зміну сперми.
  7. Парам, які не здали всі необхідні аналізи для ЕКО з ОМС і не пройшли відповідну діагностику.

Які аналізи буду необхідні для проведення процедури

Для того щоб виключити наявність не тільки всіх вищевказаних захворювань, а й багатьох інших недуг, як чоловікові, так і жінці доведеться здати досить значну кількість аналізів. Хоча тим парам, які готові на все заради появи на світ довгоочікуваного малюка, це абсолютно не страшно.

Отже, які потрібні аналізи обом партнерам? Це і мікробіологічне обстеження на уреаплазму, мікоплазму, хламідії, вірус герпесу, і посів на аеробні та анаеробні мікроорганізми, і аналізи на визначення антитіл до ВІЛ і вірусного гепатиту. Це перелік обов’язкових досліджень, хоча в кожному конкретному випадку він може змінюватися (доповнюватися).

Список аналізів, які доведеться здати жінці, включає в себе: звичайне і біохімічне дослідження крові, визначення показника пролактину, вивчення вологоліщного мазка, УЗД органів малого тазу, цитологічні обстеження шийки матки, флюорографію, електрокардіограму, УЗД молочних залоз (для жінок до 35 років, потім – мамографія). Як додаткові дослідження, які можуть знадобитися з тих чи інших причин, часто роблять контрастну ехогістеросальпінгоскопію, призначають консультації ендокринолога, генетика, терапевта.

Чоловікам же важливо не мати тих протипоказань, які були описані вище, і необхідно здати сперму на аналіз.

Як отримати направлення на проведення процедури

За наявності відповідних показань до проведення процедури та результатів обстежень медичний заклад готує виписний епікриз, в якому міститься рекомендація для ЕКО. Далі жінці необхідно відправитися на спеціальну комісію суб’єкта РФ, яка відбирає пацієнтів для описуваної процедури. Дана комісія розглядає виписку, всю додану медичну документацію, перевіряє, які є свідчення для ЕКО, чи є протипоказання та обмеження відповідно до норм використання репродуктивних технологій, та приймає рішення щодо видачі направлення для проведення ЕКО за рахунок держави.

Якщо збулася мрія, і після довгих поневірянь ви є щасливим володарем такої «путівки», то вищезгадана організація повинна також надати список тих клінік, які беруть участь у даній державній програмі, а вам залишається тільки вибирати. Тут же вас повинні попередити про те, що в разі невдалої спроби завагітніти ви знову можете розраховувати на отримання чергового безкоштовного напрямку.

Що робити далі

Як тільки ви отримали на руки заповітний напрямок, необхідно зібрати також такі документи: страховий поліс (який виданий ОМС), паспорт, всі виписки з медичної картки. Тепер можна відправлятися до будь-якої установи з виданого вам списку. Якщо всі документи опиняться в повному порядку, то процедура буде проведена протягом місяця з дня звернення до клініки.

Ось ви і прийшли до мети. Так, шлях до неї не обіцяє бути легким і швидким. Вам доведеться обійти багатьох лікарів, здати величезну кількість аналізів, набратися терпіння і оптимізму. Адже в даному випадку висловлювання про те, що мета виправдовує засоби, підходить просто ідеально. Вірте в себе, в свої сили, частіше думайте, що в результаті у вас буде довгоочікуваний і прекрасний малюк, а вже тоді ви і не згадайте про те, скільки довелося пережити.

Про автора

admin administrator