Скільки білка яєць можна їсти за день

Авторadmin

Скільки білка яєць можна їсти за день

Яйця: користь і шкода, рекомендації дієтолога, перелік рецептів

Курячі яйця – надійне джерело безлічі корисних речовин для організму.

Уявити собі раціон людини без яєць досить складно. Особливо це стосується тих, хто стежить за своїм здоров’ям. Курячі яйця рекомендують і спортсменам, і людям, що худнуть, так як і в них присутній оптимальний баланс БЖУ (білки/жири/вуглеводи).

Раніше ми розповідали, які спеції корисні, а сьогодні поговоримо про інший, не менш популярний продукт.

Чим корисні яйця і скільки їх можна їсти в день

Куряче яйце дуже поживне і допомагає надовго вгамувати голод. Завдяки високій концентрації білків і жирів, яйце постачає організм необхідними речовинами. Низький відсоток вуглеводів також підтверджує, що курячі яйця корисні.

Продукт в своєму складі має вітамін А, фолієву кислоту, вітамін B5, В12, В2, фосфор, селен і цинк . У білку багато калорій і відсутній жир, що сприятливо позначається на кровоносній системі. Жовток містить необхідну людині кількість холіну – речовини, яка перешкоджає відкладенню жиру в печінці.

Wellness-дієтолог з медичною освітою, член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів Тетяна Кіхтева каже:

Припустимо в день з’їдати не більше 1-2-х яєць. В першу чергу, яєчний білок – алергенний продукт і, якщо їсти його постійно у великих кількостях, можна спровокувати алергічну реакцію. А ось боятися яєць через високий рівень холестерину в жовтку не варто. Це обмеження буде актуально тільки для людей з дуже високим рівнем холестерину крові.

Регулярне вживання яєць допоможе вам набрати м’язову масу, зміцнити кістки, підтримувати працездатність мозку, поліпшити зір і запобігти появі катаракти, нормалізувати роботу судин. Крім того, курячі яйця показані тим, хто хоче схуднути.

В якому вигляді найкраще їсти яйця – поради дієтолога

Шкода від курячих яєць може бути тільки, якщо у вас на них алергія. Індивідуальна непереносимість – випадок рідкісний, але можливий. Лікарі також не рекомендують вживати сирі яйця, тим більше, натщесерце. Вся справа в тому, що такі дії чреваті зараженням сальмонельозом.

Читайте також Прості страви зі свинини: добірка оригінальних рецептів на всі випадки життя Більш того, інкубаторські курки часто “напхані” антибіотиками, які разом з сирим яйцем потрапляють до вас в організм. Там вони провокують різні захворювання, в тому числі, проблеми з шлунково-кишковим трактом і зниження імунітету.

Тетяна Кихтева радить вживати тільки термічно оброблені яйця, найкраще – некруто. Якщо вам подобається їсти яйця на сніданок, готуйте омлет із зеленню або блюдо з варених яєць з овочами. Олію теж потрібно вибирати корисну: кокосове, авокадо, гхі або рафіновану оливкову.

Прості страви з яєць – що приготувати швидко і смачно

Яєчний конверт з сиром

  • яйця – 2 шт;
  • сир твердий – 50 гр (1-2 скибочки);
  • сіль – за смаком;
  • олія рослинна (для смаження) – 1 ст.л;
  • петрушка свіжа – 1-2 гілочки.

Розбити в миску яйця, посолити, за бажанням поперчити і посипати спеціями. Збити віночком, виделкою або міксером. На сковороді розігріти олію, влити яєчну суміш. Смажити 1-2 хвилини.

У центр викласти сир, готувати ще приблизно хвилину. Як тільки сир почне плавитися, акуратно скласти края млинчика, сформувати конвертик. Потім повернути його на іншу сторону і обсмажувати протягом 20-30 секунд, щоб він підрум’янився. Подавати, прикрасивши петрушкою.

Спагетті з яйцем

  • макарони – 150 гр;
  • яйця – 3 шт;
  • майонез – 1 ст.л;
  • зелень свіжа – 1 гілочка;
  • масло рослинне для змазування форми – 1 ст.л;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – щіпка.

У каструлю налити води, довести до кипіння. Посолити, покласти макарони. Періодично помішуючи, знову закип’ятити і варити по інструкції, як зазначено на упаковці. В кінці скинути на друшляк, щоб стекла вода.

Читайте також Коли кидати картоплю в борщ і як зробити борщ насичено червоним Яйця розбити в миску, додати спеції і подрібнену зелень (можна використовувати цибулю, петрушку, кріп і будь-яку іншу за бажанням). Влити майонез, збити готову суміш.

Розігріти духовку до 200°C. Стінки форми для запікання змастити маслом, викласти макарони, залити їх приготовленою яєчною масою. Запікати 10-15 хвилин, поки страва не покриється скоринкою.

Вас також може зацікавити:

Потрібно знати кожному: скільки яєць можна їсти на день і як їх корисніше готувати

Курячі яйця корисно їсти. Вони багаті на білки, вітаміни А і В, містять фолієву кислоту та Омега-3. Однак, як і будь-який інший продукт, їх не можна їсти надто часто. Читайте в матеріалі ТСН.ua, скільки можна їсти яєць на день і як приготувати, щоб вони були кориснішими.

За словами лікарів, якщо людина веде активний спосіб життя, то в неї не повинно виникати запитання, як часто можна їсти яйця. Однак в іншому разі варто задуматися, щоб не нашкодити собі та своєму здоров’ю.

Скільки можна їсти яєць на день: смажених та варених

Вважається, що людина, яка не займається регулярно спортом, може їсти 2-3 яйця на день, але не більше шести на тиждень. Спортсмени можуть збільшити цю кількість до шести на день. Однак, тут лікарі рекомендують налягати лише на яєчний білок.

Людям з підвищеним холестерином та алергією краще обмежити вживання яєць. Наприклад, в першому разі лікарі рекомендують їсти лише яєчні жовтки.

Якщо ви стежите за своєю вагою, варто запам’ятати, що вони вважаються калорійним продуктом (на 100 г — 157 ккал).

Що точно краще не робити, так це їсти щодня смажені яйця. По-перше, існує чимало варіантів їх приготування. По-друге, смажені яйця вважаються найшкідливішою стравою з цього продукту. Про це повідомили навіть в Національній службі охорони здоров’я Великобританії.

Скільки яєць на день можна їсти дитині

Дітям можна їсти більше яєць на день, ніж дорослим. Справа в тому, що вони активніші, більше рухаються, витрачаючи велику кількість енергії. Тому в їхньому організмі всі обмінні процеси протікають швидше.

Перед тим, як давати дитині яйця, варто перевірити, чи немає в неї на цей продукт алергії. Також не рекомендується давати малюкам зварені некруто або сирі яйця, тому що вони погано перетравлюються молодим організмом та містять в собі речовини, що пригнічують основні дії травних ферментів.

Як готувати яйця, щоб вони були кориснішими

Фахівці із здорового харчування впевнені, що найбільш корисними є варені яйця (без солі). Смажені більш калорійні, адже їх готують на тваринному жирі чи олії. Наприклад, у вареного круто яйця 160 ккал на 100 г, а у смаженого — 200 ккал. А ще вони не такі корисні, адже під час смаження більшість вітамінів та мінералів губляться і вони стають просто джерелом холестерину.

Також є різниця, як саме приготувати варене яйце — круто чи некруто. Тут відповідь однозначна — страва, в якій жовток залишається рідким (пашот, “в мішечку”), корисніша. Тому, якщо ви однаково полюбляєте варені круто і некруто яйця, обирайте другий варіант.

Читайте також:

Скільки яєць можна їсти на день і в якому вигляді вони корисніші: це потрібно знати кожному

Яйця легко можна перетворити з джерела вітамінів на джерело холестерину, як отримати від них максимальну користь – читайте на УНІАН.

Всім відомий факт, що курячі яйця корисні. У них багато білка, вітамінів груп А і в, Омега-3, фолієвої кислоти. Але як часто їх можна вживати і які яйця корисніші – смажені або варені, некруто або круто?

Ми вже писали, які користь і шкода від курячих яєць. Тепер розберемося, як їх найкраще їсти.

Лікарі кажуть, що якщо людина веде активний здоровий спосіб життя, щоденне вживання яєць не має викликати причин для занепокоєння. Але те, скільки яєць конкретно вам можна їсти в день, залежить від декількох факторів, як стан здоров’я і рівень фізичної активності.

Чи можна їсти смажені або варені яйця кожен день – позиція лікарів

Вважається, що в середньому можна вживати два-три яйця на день, але не більше шести на тиждень. Але тим, хто активно займається спортом, – можна і до шести яєць (але налягати краще тільки на яєчний білок) на день.

В окремих випадках з вживанням яєць варто бути обережним. Наприклад, людям з алергією і підвищеним холестерином. Останнім радять обмежити вживання яєчних жовтків.

Тим, хто посилено стежить за вагою, варто мати на увазі, що яйця – досить калорійні (157 ккал на 100 грамів), і робити висновки про те, скільки їх їсти, виходячи, в тому числі, з цього.

Чи можна їсти варені яйця щодня / фото ua.depositphotos.com

Чого точно не варто робити – їсти смажені яйця щодня. По-перше – це нудно, а варіантів як зварити яйця безліч, тож є широке поле для експериментів. По-друге, не дарма ж в Національній службі охорони здоров’я Великобританії назвали смаження яєць найшкідливішим способом їх приготування – це і справді не найкращий варіант для шлунка.

В якому вигляді корисніше яйце – просто пояснення

Відповідь фахівців на питання про те, що корисніше – варені або смажені яйця, однозначна. Перемога за вареними (причому без солі) яйцями. Смажені яйця більш калорійні (калорійність яєчні на рослинній олії або тваринному жирі значно вища, ніж у вареного круто яйця – 200 проти 160 ккал на 100 грамів). До того ж, вони не такі корисні: яєчня на олії – це справжнє джерело холестерину, та й безліч вітамінів і мінералів губляться при смаженні.

А ось що стосується того, які яйця корисніше – зварені некруто або круто, кращим варіантом приготування називають ті, за яких жовток залишається рідким (наприклад, “в мішечок”, пашот). Тож якщо яйця зварені некруто і круто однаково смачні для вас, краще віддавайте перевагу першому варіанту варіння.

Вас також можуть зацікавити новини:

Про автора

admin administrator