Скільки часу вариться бараняча легеня

Авторadmin

Скільки часу вариться бараняча легеня

Зміст:

Як приготувати тушковану свинячу легеню. Готуємо яловичу легеню: найкращі рецепти

Корисно, смачно, недорого – поєднання складових повсякденного меню, яке шукає кожна господиня. Щодня перед тими, на кому лежать обов’язки для приготування їжі, постає питання: що приготувати? При цьому хочеться побалувати сім’ю чимось смачним і не шкідливим.

До того ж, бажано, щоб приготування страви мало мало часу, а продукти були доступними за ціною. Таке поєднання є. Взяти хоча б свинячу легеню – м’ясний продукт, вартість якого не перевищує 150 гривень за 1 кг.

Легке корисно тим, що має меншу частку жиру у складі, але при цьому до його складу входять усі елементи, характерні для м’ясних продуктів. Що можна приготувати зі свинячої легені?

Розглянемо кілька цікавих рецептів, і навіть технологію приготування.

Первинна обробка субпродукту

Як правильно підготувати свинячі легені? Зробити це не складно. Існує два варіанти обробки продукту:

  1. Класичний. Спосіб, при якому легеня просто промивається під струменем холодної води. Потім продукт можна нарізати на порційні шматки, при цьому потрібно видалити залишки трахеї, судин, бронхів;
  2. Вимочування. Процедура, що дозволяє позбавити препарат зайвої крові. Нарізати продукт на шматки потрібного розміру, видаливши все зайве. Залити розчином із двох літрів води з додаванням двох столових ложок оцту 9%. Викласти легеню в розчин, залишити на 40-90 хвилин.

Після закінчення обробки субпродукту будь-яким із способів можна приступити до приготування страви.

Легке субпродукт, який підлягає різним видам термічної обробки. Його можна, відварити, посмажити чи згасити. Приготування страв із цього субпродукту займає максимум 2 години, їх лише 10 — 20 хвилин на підготовку інгредієнтів страви. Решту часу займає гасіння чи варіння. Отже, порція смачних страв із легені.

Салат зі свинячої легені з грибами

Ситний салат урізноманітнить повсякденне меню або стане гарним доповненням до святкового столу.

  • свиняча легеня – 500 г;
  • гриби (підійдуть як печериці, можна свіжі, так і будь-які мариновані) – 500 г;
  • цибулина ріпчаста – 2 штуки;
  • сіль кухонна – третина чайної ложки;
  • листи лаврові – 2 штуки;
  • перець чорний мелений – щіпка;
  • олія нерафінована – 2 столові ложки;
  • майонез класичний – 100 г.

Час приготування: 2 години.

Калорійність: 254,3 ккал.

  1. Відварити легеню у воді із сіллю 90 хвилин. Легке готується швидко. В середньому через 40 хвилин воно буде готове, але для того, щоб структура продукту була ніжнішою, м’якою його варять довше;
  2. Поки вариться субпродукт, потрібно подрібнити цибулю. Можна його нарізати кубиками чи півкільцями. Потім обсмажити до золотистого кольору на сковороді;
  3. Гриби нарізати великими або дрібними часточками залежно від переваг. Також обсмажити у олії до готовності, якщо гриби сирі. Мариновані можна трохи підрум’янити;
  4. Готову легеню нарізати кубиками або соломкою;
  5. Остиглий смажену цибулю, гриби без олії викласти в миску для змішування салату;
  6. Перемішати м’ясо, гриби, спеції з майонезом. Викласти легеню, змішати всі інгредієнти. Смачний, а головне, ситний салат готовий!

Для кращого смаку готовий салат можна залишити у холодильнику на 40 хвилин.

Читайте як приготувати пасту з помідорами та шпинатом.

Як зробити сальтисон зі свинячої голови в домашніх умовах.

Простий гуляш

Гуляш із субпродукту підійде як на вечерю, так і на обід. При цьому не займе багато часу на приготування та порадує близьких незвичайним смаком.

  • субпродукт – 1000 г;
  • середня морква – 1 штука;
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • сіль кухонна – половина чайної ложки;
  • каррі – 1 чайна ложка;
  • перець чорний – щіпка;
  • вода – від 1 до 2 літрів (залежно від бажаної консистенції готового гуляшу);
  • рослинна олія – 4 столові ложки;
  • лавровий лист – 1 штука.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 167 ккал.

Поки гуляш гаситиметься, можна приготувати гарнір. До нього добре підійде відварена картопля або гречка.

Свиняча легеня, смажена в томаті

Субпродукт, смажений у томаті, можна вживати як самостійно, і з гарніром.

  • легеня – 250 г;
  • томатний сік чи паста розведена водою – 200 мл;
  • рослинна олія – 3 ложки їдалень;
  • сіль – щіпка;
  • перець чи улюблені спеції – до смаку.

На приготування потрібно 80 хвилин.

А калорійність становить 102,3 ккал.

  1. Промити свіжу легеню або вимочену у воді з оцтом і порізати на невеликі шматочки;
  2. Розжарити олію в жаровні, казані або сковороді;
  3. Викласти субпродукт та обсмажити три хвилини на великому вогні;
  4. Накрити кришкою та залишити смажиться на повільному вогні близько 30 хвилин. Потрібно стежити, щоб м’ясо не пригоріло;
  5. Цибулю нарізати великими півкільцями;
  6. Додати цибулю до м’яса та залити томатним соком. Можна використати томатну пасту з водою;
  7. Гасити ще 15 хвилин, зменшивши вогонь до середнього.

Подавати легеню в томаті можна порційно, прикрасивши зеленню.

Свиняче серце з легким: рецепт смачного поєднання

Приготувати незвичайну смачну, а головну недорогу страву можна, якщо купити свинячі легені та серце.

Картопля з тельбухами в горщиках

На чотири горщики знадобиться:

  • картопля (середні бульби) – 4 штуки;
  • легеня – 200 г;
  • серце – 200 г;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 2 штуки;
  • гаряча вода або бульйон – 400 мл;
  • рослинна олія – 1/3 склянки;
  • чорний перець або улюблений приправи – за смаком;
  • сіль – 1/3 чайної ложки.

Приготування триватиме 90 хвилин.

Калорійність блюда становить 247,38 ккал.

  1. Субпродукти очистити та нарізати невеликими скибочками;
  2. Викласти м’ясо на сковороду та обсмажити до золотистої скоринки на олії;
  3. Цибулю та моркву почистити, подрібнити та додати до субпродуктів. Злегка обсмажити;
  4. У кожен горщик влити по 100 мл (приблизно половина склянки) гарячої рідини;
  5. Змішати з бульйоном сіль|соль|, перець, приправи;
  6. Почистити картоплю, нарізати кубиками і розкласти по горщиках;
  7. Зверху викласти обсмажене м’ясо з цибулею та морквою;
  8. Накрити горщики кришкою і відправити в духовку, яку потрібно розігріти до 200 градусів, на 30-40 хвилин. (Дивитись готовність картоплі).

Подавати із зеленню або зі сметаною.

Простий рецепт для мультиварки

Задумалися, як смачно можна приготувати свинячу легеню в мультиварці? Ми допоможемо визначитися, представивши вашій увазі наступний рецепт. Більшість часу на приготування цієї страви візьме на себе незамінна помічниця на кухні – мультиварка. Господині потрібно лише підготувати овочі та м’ясо, що займе максимум 20 хвилин.

При такому способі приготування м’ясо виходить ароматним та м’яким.

  • легеня – 500 г;
  • помідори середні – 2 штуки;
  • морква невелика – 2 штуки;
  • цибулина ріпчаста – 1 штука;
  • лавровий лист – 2 штуки;
  • вода – 200 – 30 мл;
  • перець горошок – 3 штуки;
  • рослинна олія – 1 столова ложка;
  • сіль – щіпка.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність 87,11 ккал.

  1. Підготувати м’ясо, очистивши від трахеї та бронхів. І нарізати його великими шматочками;
  2. У чашу мультиварки вилити олію;
  3. Викласти субпродукт;
  4. Очистити цибулю та моркву;
  5. Нарізати цибулю півкільцями, а моркву кільцями;
  6. Помідори подрібнити за бажанням. Також їх можна очистити від шкіри;
  7. Викласти овочі в мультиварку та перемішати з м’ясом;
  8. Залити все водою;
  9. Готувати із закритою кришкою використовуючи програму «Гасіння». Якщо є можливість налаштування часу, то встановити на півтори години.

До столу можна подавати як самостійно, так і з гарніром із рису чи гречки.

М’ясні продукти другого сорту не використовуються у повсякденному меню найчастіше через те, що багато господинь просто не знають, як їх готувати. Більшість думає, що можуть зіпсувати страву специфічним смаком субпродуктів.

Навпаки, таке м’ясо добре поєднується як із овочами, чи грибами, так і з макаронами, рисом картоплею та гречкою, або навіть із сочевицею. З субпродуктів виходить смачний фарш для начинки пиріжків або млинців.

Використовуючи субпродукти можна приготувати гарячі страви, закуски або салати. При цьому страви вийдуть ситними, смачними та недорогими.

Сьогодні я поділюся з вами, як приготувати тушковані легені. Страва, звичайно, не на кожен день, але якщо у вас є в запасі легеня, раджу мати цей рецепт на озброєнні. Виходить дуже смачно!

Ця незвичайна м’ясна страва сама по собі є дуже ситною, ароматною і, безумовно, неймовірно смачною. Частково воно чимось нагадує бефстроганофф. Тільки от повозитися з ним доведеться трохи довше. Але, запевняю вас, це того варте. Спробуйте!

Кількість порцій: 3-4

Простий рецепт тушкованих легенів домашньої кухні покроково з фото. Легко приготувати будинки за 4 год. Містить лише 163 кілокалорій. Авторський рецепт домашньої кухні.

  • Час підготовки: 18 хвилин
  • Час приготування: 4 год
  • Кількість калорії: 163 кілокалорій
  • Кількість порцій: 9 порцій
  • Привід: На обід
  • Складність: Простий рецепт
  • Національна кухня: Домашня кухня
  • Гарячі страви

Інгредієнти на шість порцій

  • легеня – 1 Штука (у мене яловича)
  • цибуля ріпчаста – 6 Штук (середнього розміру)
  • сметана – 1 Чашка (150-200 мл.)
  • томатна паста – 1 ст. ложка
  • цибуля – 2 Штуки (великі)
  • чорний перець горошком – 15-17 Штук
  • лавровий лист – 5-6 Штук
  • вершкове масло – За смаком (для смаження)

Покрокове приготування

  1. Підготуйте усі необхідні інгредієнти. Залийте легкою водою і залиште так на 2 години. Щоб легеня не спливало, накрийте ємність з ним тарілкою, а зверху можна встановити вантаж.
  2. Після цього часу дістаємо легеню з води, промиваємо під водою, нарізаємо на будь-які шматочки, які зручно лежатимуть у вашій каструлі, і ставимо варитися його мінімум на 1 годину.
  3. Відварене легеня тепер очищаємо від непотрібних плівочок, що нам залишилися, судин та іншої неїстівної дрібниці. Нарізаємо його тонкими смужками.
  4. Цибулю досить тонко нарізаємо півкільцями або чвертькільцями, поміщаємо його в розігрітий вершковим маслом сотейник (його можна замінити на просто глибоку товстостінну сковороду) і обсмажуємо протягом декількох хвилин. Він має стати трохи золотистим.
  5. Коли це станеться, викладаємо до нього скибочки легкого та ще трохи вершкового масла. Обсмажуємо, помішуючи, до рум’яності та золотистості.
  6. Викладаємо сметану в невелику ємність, додаємо до неї томатну пасту, сіль, спеції (можна використовувати сушені трави, але це вже на ваш розсуд). Перемішуємо.
  7. Заливаємо заправкою, що вийшла, наша легка. Додаємо лавровий лист та перець горошком. Якщо потрібно, ще трохи підсолюємо (тут вже орієнтуйтесь на свій смак). Зменшуємо вогонь, накриваємо блюдо кришкою і гасимо хвилин 15. Готову страву подаємо до столу гарячим!

Деякі кулінари невиправдано ігнорують такий субпродукт, як легеня. Його вважають продуктом, що не становить особливої ​​харчової цінності. Але це дарма. Адже в легкому міститься багато еластину та колагену. Якщо знати, як приготувати яловичу легеню, то можна отримати дуже смачну страву. Це може бути апетитний салат чи ароматний суп. Головне – пам’ятати деякі тонкощі приготування.

Підготовчі роботи

Перед тим як приготувати яловичу легеню, її треба підготувати. Очищаємо його від дихальних шляхів та трахеї та ретельно промиваємо. Потім кладемо в каструлю та заливаємо водою.

Зверху бажано покласти вантаж, щоб легеня не спливало. До речі, у деяких країнах страви із цього субпродукту вважаються традиційними. Час варіння легені залежить від його виду. Якщо шматок досить великий, його треба готувати довше. Яловича легеня вариться більш тривалий час. Цей субпродукт вимагає варіння практично для будь-якого рецепту.

Яловича легеня в сметані

Яловича легеня, рецепти приготування якої тут представлені, готується дуже легко. Головне, це правильно підготувати продукт, щоб страва вийшла ніжною та смачною. Для наступного рецепту знадобиться кілограм яловичої легені, дві великі цибулини, одна морква (велика), олія, сіль, склянка гарної сметани або вершків та спеції. Спочатку промиваємо субпродукт, видаляємо все зайве і варимо близько двох годин. Можна попередньо замочити легеню у воді на годину. Потім дістаємо його та нарізаємо на шматочки.

Цибулю ріжемо півкільцями, а моркву трьом за допомогою тертки. Нарізану легеню обсмажуємо на сковороді з додаванням олії, поки не з’явиться рум’яна скоринка. Потім викладаємо в сковорідку цибулю, а через п’ять хвилин моркву. Не забуваймо постійно помішувати. Додаємо за смаком сіль та спеції та заливаємо сметаною. Гасимо страву близько 7 хвилин до готовності. При подачі його можна прикрасити зеленню.

Гуляш з легені

Однією з найпопулярніших страв із цього субпродукту вважається гуляш. Перед тим як приготувати яловичу легеню, потрібно вибрати хороший рецепт, щоб результат вас не розчарував. Візьмемо сам субпродукт (1 кілограм), дві середні цибулини, велику ложку томатної пасти, стільки ж борошна, сіль і спеції за смаком. Страви з легкого яловичого завжди починаються з його відварювання. Промиваємо субпродукт, заливаємо холодною водою та ставимо на вогонь. Коли рідина закипить, обов’язково знімаємо піну. Варимо близько 1,5 години.

Потім дістаємо легеню з води і нарізаємо великими шматочками. В окремому сотейнику злегка обсмажуємо нарізану цибулю. Потім додаємо томатну пасту, а через деякий час борошно. Все добре перемішуємо і вливаємо трохи бульйону, що залишився від варіння легені. Добре перемішуємо, щоб не було грудочок. Гасимо близько 5 хвилин. Після цього викладаємо в легкий соус, додаємо спеції і готуємо ще близько 30 хвилин на повільному вогні. Подавати цю страву можна з будь-яким гарніром.

Салат з яловичої легені

Яловича легеня, рецепти приготування якої представлені в цій статті, можна використовувати і в салатах. Виходить смачна, легка і водночас поживна страва. Візьмемо 600 г субпродукту, дві середні цибулини, сіль, спеції (перець) і трохи цукру. Цибулю ріжемо якомога тонше, а потім посипаємо його цукром і поливаємо оцтом. Залишаємо його на 15 хвилин осторонь. Перед тим як приготувати яловичу легеню, її треба відварити, як у попередніх рецептах. Потім ріжемо його шматочками і додаємо віджату цибулю. Солимо і перчимо на смак і заправляємо майонезом. Краще цю страву перед подачею охолодити протягом 2 годин. Салат із легкого яловичого виходить дуже ніжним, якщо субпродукт правильно відварений.

Тушкована легеня з грибами

Найкраще яловича легеня виходить у тушкованому вигляді. Ніжний та ароматний соус стане чудовим доповненням. Для приготування необхідно взяти 500 г субпродукту, 200 г печериць, велику ложку каперсів, дві великі головки цибулі ріпчастої, 500 мл бульйону м’ясного, сіль і чорний мелений перець. Попередньо відварюємо легеню до готовності, щоб воно було м’яким і ніжним. Бульйон виливаємо, він нам не знадобиться.

Потім ріжемо субпродукт на шматочки, видаливши всі непотрібні трубочки. Розмір шматочків визначаємо на свій смак. Цибулю очищаємо і ріжемо не дуже дрібно. У процесі гасіння він стане м’яким. Гриби промиваємо і теж ріжемо великими шматочками. Обсмажуємо їх з додаванням олії, яку можна поєднувати з вершковим, так підливу буде смачніше. Після цього перекладаємо їх в окремий посуд, а на сковорідку кладемо цибулю. Його теж треба обсмажити до прозорості. Каперси подрібнюємо, якомога дрібніше. Цибулю поєднуємо з грибами на сковорідці і перемішуємо. Потім викладаємо легеню. Коли воно прогріється, кладемо каперси. Все перемішуємо, солимо і перчимо до смаку. Тепер настала черга бульйону. М’ясний бульйон можна замінити овочевим або додати води. Накриваємо сковорідку кришкою і томимо легеню близько 1,5 години. За цей час кількість рідини може зменшитись. У цьому випадку додаємо трохи бульйону. Виходить дуже смачна і ніжна легка. Їжте із задоволенням.

Яловичі та свинячі легені – субпродукт, з якого виходять досить смачні страви. Якщо цікаво, що можна приготувати з легенів, ця стаття для вас. Пропонуємо кілька рецептів.

Гуляш з яловичої легені

Для цієї страви необхідно:

  • кілограм свіжої легені (яловичої);
  • кілька (2-3) головок;
  • томатна паста – ложка (їдальня);
  • упаковка (200 г) сметани;
  • чорний мелений перець, сіль;
  • борошно пшеничне – 2 ложки (їдальні).

Як приготувати легеню? Спочатку замочіть його в холодній воді на пару годин. Видаліть за допомогою ножа плівку. Наріжте субпродукт на порційні шматочки. Відваріть у воді протягом півгодини. Не забудьте додати сіль|соль|. Потім промийте. У сковорідці розжарите олію. Нарізану на шматочки цибулю обсмажте в ній. Кожну скибочку легені обваляйте в борошні і викладіть на ту ж сковороду. Трохи поперчіть, додайте порізану зелень (за бажанням). Всі разом обсмажте 10 хвилин. Сметану змішайте з томатною пастою і 1/3 склянки простої води. Влийте рідину в сковороду і загасіть протягом півгодини. Тепер ви знаєте, як приготувати легеню. Вийшов смачний гуляш із субпродукту. Смачного!

Салат з яловичої легені

Для смачного салату вам знадобиться:

  • відварена легка яловичина масою 200 грам;
  • свіжий помідор середнього розміру – 2 штуки;
  • морква по-корейськи масою 100 грам;
  • болгарський перець – 1 штука;
  • твердий сир масою 80 г;
  • куряче яйце – 2 штуки;
  • пучок зелені;
  • рослинна олія для смаження;
  • для заправки майонезу;
  • часникові часточки – 1-2 штуки;
  • сіль.

Почати слід із субпродукту. Як приготувати свіже салат? Спочатку його потрібно промити і відварити в солоній воді. Потім нарізати невеликими кубиками (1х1 см). Моркву по-корейськи порубайте дрібніше. Перець очистіть від перегородок та насіння. Наріжте на кубики. Два збийте яйця, вилийте масу на сковороду з додаванням рослинної олії і випікайте млинець. Надалі його потрібно нарізати на смужки. У салатниці з’єднайте всі інгредієнти, покладіть подрібнений часник, трохи посоліть, заправте майонезом. Викладіть на блюдо кільцем, а в середину помістіть помідор, нарізаний кубиками. Прикрасьте до смаку.

Як приготувати легеню в мультиварці

Простий і швидкий легені вимагатиме наступних інгредієнтів:

  • відварена яловича легеня масою 500 грам;
  • цибуля ріпчаста масою 100 грам;
  • олія для смаження рослинна об’ємом 50 мл;
  • сметану об’ємом 100 мл або вершки;
  • картопля для гарніру.

Як приготувати легеню? Відваріть субпродукт у підсоленій воді протягом півгодини. Наріжте його на дрібні шматочки. У мультиварці розігрійте олію, викладіть нарізану цибулю. Спасеруйте протягом 5 хвилин. Все це робіть у режимі “Випічка”. Потім додайте до цибулі нарізану легеню. Обсмажте ще 10 хвилин. Залийте інгредієнти вершками або сметаною. Посолити, покласти перець. Встановіть функцію “Гушіння” на 40 хвилин. Через зазначений час тушкована легеня у вершковому соусі буде готова. Розкладіть страву по тарілках. Відваріть на гарнір картоплю. Посипте кропом і із задоволенням їжте! Смачного!

Хочу поділитись з вами дуже смачною стравою. Цей рецепт передала мені моя бабуся, яка багато чому мене навчила, спасибі їй. Беремо яловиче легке, можна і будь-яке інше – це не принципово, просто яловиче легше знайти в магазинах. Якщо заморожене, то розморожуємо. У легкому часто трапляються трішки, їх можна вирізати, якщо хочете, я не вирізаю, тому що вони дуже корисні для нашої опорно-рухової системи, це хрящі, які під час готування стають м’якими і їх можна, і потрібно їсти. Це той самий хондроїтин, хондроксид, який нам потім виписують у пігулках для наших суглобів. З корисними властивостями розібралися, продовжуємо готувати. Каструлю для варіння беремо побільше, легке під час варіння збільшується приблизно вдвічі і щоб воно потім не вилізло, краще взяти більше каструлю.

Потім воду зливаємо, легке промиваємо водою і відправляємо гасити в сотейник або гусятницю, можна і в каструлю, але з товстим дном, з попередньо розігрітою олією. Підливаємо трохи води, закриваємо кришкою і гасимо, періодично помішуючи та підливаючи воду. Готується легке довго, десь 1,5-2 години. Готовність визначається, як воно стає м’яким.

Цибулю чистимо, миємо, режим дрібно і підсмажуємо на олії до золотистого кольору і відправляємо його в сотейник.

Картопля чистим, мою, режим не великими шматочками.

У мене картопля молода, тому вона не розвариться і буде багато юшки, зі старою картоплею все інакше, вона більше розварюється і страва буде густішою. ​​Відправляємо картоплю в сотейник.

Перемішуємо та заливаємо водою, щоб вона покрила картоплю. І додайте лавровий лист.

Накриваємо кришкою і гасимо, як тільки картопля почне підходити до готовності, солимо, перчимо, додаємо улюблені спеції. Перемішуємо і гасимо до готовності.

Як варити легке (яловиче, свиняче)

Легкий дієтичний субпродукт, який містить білки, корисні мікроелементи і вітаміни.

Відварне легке в основному додають в начинку для пиріжків з лівером, проте не всі знають, що з цього продукту можна приготувати величезну кількість смачних і цікавих страв.

Головне знати, як правильно варити легке і що робити, якщо воно спливає.

Як варити легке – основні принципи приготування

Перш ніж приступати до варіння, його обов’язково потрібно вимочити протягом двох годин у воді. При цьому воду бажано пару раз поміняти.

Потім легке ріжуть шматочками. Якщо субпродукт відварювати цілком, на це піде не менше двох годин.

Шматочки легені складають у каструлю і заливають водою. Води має бути в два рази більше об’єму легень.

Щоб відповісти на питання, скільки варити легке, потрібно визначитися, для яких цілей ви його готуєте. Якщо субпродукт буде використовуватися в салаті, його варять близько 50 хвилин. Слід враховувати, що легке молодого тварини вариться набагато швидше. Якщо ви збираєтеся смажити або тушкувати легке, то досить відварити його протягом півгодини.

Коли легке звариться, субпродукт повністю остуджують і видаляють трахею.

Скільки варити легке яловиче. Цей субпродукт варять від півгодини до години, залежно від подальшого використання.

Скільки варити легке свиняче. Готують так само, як і яловиче, але часу, щоб зварити свиняче легке, потрібно трохи менше. Якщо ви надалі будете його смажити або тушкувати, досить легке відварити протягом 20 хвилин.

Щоб визначити готовність легені, досить проткнути його виделкою. Якщо виділяється світлий сік – легке готово.

З легкого готують перші, другі страви, салати і використовують в якості начинки для пирогів.

Смачненьке

Дивіться також

Картопля з тушонкою, зеленим горошком і томатною пастою – внесе різноманітність в повсякденне меню. Фото-рецепт приготування незвичайної картоплі з тушонкою в томаті з зеленим горошком Курка в паніровці маринована в соєвому соусі – готувати 20 хвилин! Покроковий фото-рецепт панированного курячого філе зі східним ароматом Тушкована курка з грибами: ситно і ароматно! Покроковий авторський рецепт швидкого приготування курки з грибами в мультиварці
Шаурма з лаваша і курячого філе з грибами – домашній фастфуд. Покроковий авторський фото-рецепт смачної домашньої шаурми Пиріг заливний з грибами на кефірі – шикарна закусочна випічка за годину! Покроковий фото-рецепт ароматного заливного пирога з грибами Тушкована капуста з картоплею і фаршем — комбо для любителів смачно поїсти. Класичне овочеве рагу на швидку руку!
Курка з апельсинами – кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати курку з апельсинами Рецепт найсмачнішої картоплі по-селянськи за 25 хвилин Запечені картопляні спіралі – дивуйте гостей і близьких
Готуємо відмінні макарони по-флотськи з тушонкою за 25 хвилин Найпростіші хачапурі на кефірі з сиром на сковороді. Авторський фото-рецепт приготування хачапурі на сковороді з сирною начинкою Картопля в духовці по-селянськи c пікантними спеціями

Що можна приготувати з легких баранини

Легкі – не найпопулярніший субпродукт, проте є чимало цікавих рецептів, за якими можна приготувати смачну страву. У легенях міститься корисний для організму людини колаген, однак через його присутність у продукті легені треба готувати певним чином. Перш за все, з легень потрібно видалити залишки трахеї, добре промити, злити першу воду, в якій відварювали субпродукт, а потім залити свіжою холодною водою і варити до готовності не менше 1 години. Найчастіше варені легені продовжують готувати в соусі. Інший популярний рецепт з легенів – начинка для пиріжків.

Гуляш з легені з грибами

легке свиняче – 700г; цибуля ріпчаста – 2 шт.; морква – 1 шт.; гриби шампіньйони королівські – 200р; паприка – 2 ч. л.; лавровий лист – 2 шт.; томатна паста – 2 ст.л.; сіль – за смаком; перець чорний мелений – за смаком; борошно – 1 ст.л.; вода; олія растите

Салат з корейською морквиною і відвареним легенем

легке (відварене) – 400г; корейська морквина (готова) – 150г; огірок маринований – 1 шт.; ріпчаста цибуля – 1 шт.; солодкий болгарський перець (червоний і жовтий) – 1 шт.; майонез – до смаку.

Сальники зі свинячої печінки і легені

печінка свиняча – 300 г; легке свиняче – 300 г; гречана крупа – 1 склянка; вода – 5 стаканів; сіль – 2 ч. л.; ріпчаста цибуля – 1 шт.; рослинна олія – 2 ст. л.; сальна сітка.

Тушковане легеня з овочами

легке (яловиччя) – 300-400г; кабачок (молодий, тонкошкутий) – 2 шт.; морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; чорний перець (мелений) – за смаком; сіль – за смаком.

Гуляш з легені в горщиках

легеня; для соусу: томатна паста; лавровий лист, перець горошком, паприка, гострий перець, сіль – за смаком; бульйон м’ясний; борошно.

Пудинг білий по-німецьки

свинячий лівер (легеня, серце), олія рослинна, цибуля ріпчаста, жовтки, вершки (30%), кишки свинячі.

Баранина є смачним і корисним продуктом тваринного походження і присутня в національних кухнях народів багатьох країн. Однак баранячі потроха не так часто використовуються для приготування страв, і їм незаслужено приділяється мало уваги.

Склад і калорійність

Бараняче легке, поряд з печінкою, серцем і нирками відноситься до субпродуктів. Воно характеризується високим вмістом білка, порівнянного з його присутністю в яловичому вирізку.

Однак при рівних значеннях кількості білка коштує легке набагато дешевше яловичини, крім того, воно не містить холестерину і набагато швидше, ніж м’ясо, засвоюється організмом.

Завдяки цим властивостям продукт рекомендований до вживання літнім людям, вагітним жінкам і дітям.

Бараняче легке містить 83 ккал і повноправно вважається дієтичним продуктом.

Через низьку харчову цінність воно часто використовується як джерело білка для людей, які дотримуються дієтичного раціону.

Крім того, легке багато залізом, магнієм і міддю, завдяки чому продукт показаний до вживання особам, які страждають захворюваннями органів кроветворення. Кількість вітамінів, що містяться в субпродукті, також досить висока, і співмірна з їх кількістю в яловичій вирізці.

Через багатий на мікроелементи склад, лікарі рекомендують вживати бараняче легке двічі на тиждень. Продукт не містить вуглеводів, а частка жирів становить всього 2,3 г на 100 г продукту. Кількість білків у складі досягає 15,6 г.

Особливості підготовки

Приготувати бараняче легке дуже просто, однак, на деякі особливості обробки субпродукту слід звернути увагу. В першу чергу це стосується попереднього вимочування продукту. Саме на даному етапі часто робиться багато помилок. Для того щоб грамотно підготувати легке до термічної обробки, необхідно правильно його розділити і замочити. Спочатку у легкого вирізають трахею, після чого розрізають кожну половинку на 3-4 шматки.

Наступним етапом буде вимочування продукту. Для цього шматки промивають під проточною водою, укладають в глибоку каструлю і притискають пресом, в якості якого може служити повна закрита банку. Потім ємність до верху наповнюють водою і залишають на 30-50 хвилин. Після цього шматки виймають і ще раз промивають. По закінченні цього часу легке повністю звільняється від шкідливих компонентів і стає готовим до приготування смачних страв.

Смачні рецепти

Рецептів приготування баранячої легені досить багато, ми ж розглянемо найбільш популярні з них.

Гуляш

Для того щоб правильно приготувати гуляш, легке необхідно помістити в каструлю, залити холодною водою, посолити і поставити на вогонь.

Відразу після початку кипіння гарячу воду зливають, і на її місце заливають нову. Після закипання бульйон знову солять і залишають варитися на повільному вогні на півтори-дві години. Після того як легке звариться, його виймають з каструлі, остужають і нарізають на шматочки.

Потім розігрівають у сковороді рослинне масло, викладають туди шматки, приправляють їх чорним меленим перцем і додають до смаку сіль. Шматочки злегка обсмажують, посипають борошном, додають нарізану кільцями цибулю і смажать ще кілька хвилин. Далі вміст сковороди викладають у каструлю і виливають туди півсклянки бульйону, в якому варилося легке, потім кладуть кетчуп або томатну пасту, і кип’ятять на слабкому вогні ще 15 хвилин. До столу гуляш подають з картопляним пюре і свіжою зеленню.

Куирдак

Готувати цю національну казахську страву також нескладно. Для цього потрібно замочити на півтори години легке, серце і печінку, а потім порізати їх на дрібні шматки. Далі необхідно нарізати цибулю і часник, і поставити казан з рослинною олією на вогонь. Після того як масло загостриться, в казан поміщають легке, солять до смаку і обсмажують до тих пір, поки не випарується зайва вода.

Потім у казан відправляють серце, також солять, і смажать ще 5 хвилин. Далі кладуться нирки, і через ще п’ять хвилин – печінка. Після того як вся рідина, що знаходиться в субпродуктах, викіпить, їх необхідно добре обсмажити, а потім додати цибулю, часник, червоний і чорний перець, і загасити на слабкому вогні ще 40 хвилин. Після готовності субпродукти укладаються на зварену з лавровим листом картоплю, і посипаються свіжою зеленню.

Детальніше про приготування цієї незвичайної страви ви можете дізнатися з наступного відео.

Легке молоко

Для приготування цієї страви субпродукт також можна попередньо не варити. Потрібно лише вимочити великі шматки, дрібно їх порізати, залити молоком і додати борошно і вершкове масло. Далі легке необхідно гасити на повільному вогні протягом години, після чого посипати свіжою зеленню і подати до столу.

Легке у мультиварці

Щоб зробити цю страву, знадобиться:

  • по 300 г печінки, серця і легкого;
  • 2 головки цибулі;
  • одна велика морква;
  • 4 помідори;
  • солодка паприка;
  • чорний мелений перець.

Всі інгредієнти дрібно ріжуть, солять і добре перемішують. Потім включають мультиварку на режим «Гасіння», і готують протягом півтори години. Дотримання точної ваги і кількості всіх компонентів обумовлено тим, що гасіння відбувається без використання води і всі інгредієнти готуються у власному соку.

Це зобов’язує дотримуватися рецептури, інакше страва вийде або занадто сухою, або перетвориться на кашу.

Салат з легкого

Для приготування даної страви потрібно відварити субпродукт тим же способом, що і для гуляшу. Потім гостилий шматок необхідно дрібно порізати, додати сіль, варені яйця, обсмажену ріпчасту цибулю і зелений горошок, заправити майонезом і посипати зеленню.

Починка для пиріжків

Щоб виготовити ароматну начинку, легке попередньо вимочують протягом півтори години, після чого варять. Потім продукт остужають, пропускають через м’ясорубку, додають обсмажену ріпчасту цибулю, сіль і мелений перець, а потім гасять на повільному вогні протягом 15 хвилин.

Бараняче легке є прекрасним дієтичним продуктом, і завдяки високим смаковим якостям і широкій споживчій доступності становить гідну конкуренцію звичним і жирним м’ясним стравам.

Бараняче легке: властивості

Калорійність: 83.1 кКал.

Енергетична цінність продукту Бараньє легка:
Білки: 15.6 м.Жири
: 2.3 м.Углеводи
: 0 г.

Опис

Бараняча легеня – дуже корисний субпродукт, який отримують при роздільнику баранини.

Субпродуктами називають внутрішні органи тварини, як правило, вони мають низьку вартість.

Бараняче легеню можна віднести до дієтичних продуктів, оскільки воно містить всього 83 кілокалорії. Тому страви з баранячої легені рекомендується вживати людям, які дотримуються дієтичного раціону.

Цей продукт вважається дуже корисним, він містить досить багато білка, але практично не містить жирів. Так, білки необхідні організму для повноцінного розвитку, особливо цей продукт, буде корисний дітям, літнім людям. Легке містить залізо, магній, мідь, його показано вживати при малокровії. Низький вміст жирів робить цей продукт незамінним при дієті, він допомагає насититися, не перевантажуючи шлунок.

Бараняча легеня містить стільки ж вітамінів і мінералів, що й яловича вирізка, але вартість легенів набагато нижча.

Лікарі вважають бараняче легке одним з найцінніших джерел білка: його можна вживати 2-3 рази на тиждень. А ще легені не містять шкідливого холестерину, зате багаті легкоусвоюваним залізом.

Як приготувати бараняче легеню?

Бараняче легеню приготувати нескладно, важливо звернути увагу на деякі особливості. Субпродукти не завжди готуються так, як м’ясо. Щоб не зіпсувати враження від готової страви, необхідно дотримуватися деяких правил.

Багато господинь задаються питанням: скільки вариться бараняче легеня? Вариться воно дуже довго – години 1,5-2, причому першу воду необхідно злити. Під час кипіння на поверхні буде періодично утворюватися піна, її краще знімати ложкою.

Оскільки легке спочатку м’яке, дуже важко визначити його готовність, але, як правило, двох годин варіння буває досить.

Одним з найпопулярніших рецептів приготування баранячого легкого вважається гуляш. Для приготування гуляшу знадобиться 500 г легенів, цибулина, помідор, борошно, спеції. Легкі ретельно промивають, варять протягом 2 годин. Далі легені ріжуть кубиками, обсмажують на сковороді в рослинному маслі, додають борошно, цибулю, смажать протягом декількох хвилин. Легені кладуть у каструлю, додають кілька столових ложок бульйону, пюре з томата, залишають варити на 15 хвилин. Подають гуляш з картоплею.

Також можна приготувати легені в соусі. Для цього рецепту знадобиться по 800 г серця, легенів, нирок, а також довільна кількість овочів і спецій. Очищені легені і серце відварюють, потім обсмажують. Нирки ріжуть сирими, потім обсмажують. До ліверу та овочів додають томатний соус, гасять до готовності. Подають до столу з гарніром.

Надзвичайно смачною стравою вважається бараняче легке тушковане в молоці. Для цього легені необхідно нарізати невеликими шматочками, залити молоком, додати трохи борошна і вершкового масла. Легені доводять до кипіння, гасять до повної готовності. Готову страву обов’язково посипають зеленню.

Бараняча легеня в мультиварці

Багато господинь готують бараняче легеню в мультиварку. Цей кухонний електроприлад стає все більш популярним. Використання такої автоматичної каструлі дозволяє заощадити час і одночасно приготувати смачну страву. Приготування легенів у мультиварці не потребує особливих навичок, з цим впорається навіть починаюча господиня.

Перевагою використання мультиварки є те, що немає необхідності додавати воду, таким чином, субпродукт готується у власному соку, що позитивно відбивається на його смакових якостях і корисності страви.

З отриманого ліверу можна приготувати також начинку для пиріжків.

Використання в кулінарії

У кулінарії бараняче легеня використовується для приготування паштетів, м’ясних консервів, ліверної ковбаси, студнів, заливного. Страви з цього корисного субпродукту до смаку виходять не гірше страв з м’яса, зате містять менше калорій і обходяться дешевше. Бараняче легеня і серце підходять для приготування фаршу для пиріжків.

Правильно приготоване бараняче легеня нітрохи не поступається за смаком стравам з м’яса.

Бараняча легеня – один з найпопулярніших субпродуктів. Завдяки низькій калорійності та високій поживній цінності цей продукт рекомендують вживати людям, які стежать за своєю фігурою.

Про автора

admin administrator