Скільки грамів борошна в чайній чашці

Авторadmin

Скільки грамів борошна в чайній чашці

Кулінарний помічник: скільки грамів борошна в 1 чайній і столовій ложках

Існує багато видів борошна: картопляне, пшеничне, гречане, кукурудзяне, рисове, житнє, з висівками та інші.

Для приготування смачних страв із застосуванням борошна не обов’язково мати точні ваги. Для цього достатньо знати, скільки грамів можна відміряти чайною/столовими ложками.

Зазвичай господині допускають одну і ту ж помилку. Якщо в рецепті вказано, що потрібно додати чайну ложку борошна, то це мається на увазі – з гіркою. Якщо додається борошно без гірки, цей момент завжди вказується в рецепті.

Наприклад, для приготування гуляшу потрібна невелика кількість борошна, вказана в рецепті, а ваг під рукою немає. Для цього знадобиться знання, скільки входить пшеничного борошна в чайну ложку.

У чайній ложці можна відміряти 5 грамів пшеничного борошна (без гірки) і 10 грамів (із гіркою). Однак, потрібно враховувати, що якщо у вас нестандартна чайна ложка, то вага може коливатися в межах 2 грамів.

Як без ваг відміряти борошно в грамах столовою та чайною ложками

У разі, коли ви змушені зважувати пшеничне борошно без ваг, то зробити це просто, якщо знати, скільки ж грам цього інгредієнта входить в одну столову або чайну ложки.

  • 1 чайна ложка – 5 грамів борошна;
  • 1 чайна ложка з гіркою – 10 грамів борошна;
  • 1 столова ложка – 15 грамів борошна;
  • 2 чайні ложки з гіркою – 20 грамів борошна;
  • 1 столова ложка з гіркою – 30 грамів борошна.

Ложка борошна / Фото pronakip

Цікаві факти про борошно та інша корисна інформація

А чи знаєте ви, що борошно може бути корисним і водночас шкідливим для організму? Борошняні вироби негативно впливають на ендокринну і серцево-судинну системи організму. Це відбувається тому, що під час термічної обробки в пшеничному борошні руйнуються поживні речовини, а вуглеводи, що входять до складу, стають негативними.

Яке ж борошно корисне?

  1. Борошно з гречки. Канадські вчені виявили, що цей продукт має здатність знижувати на 20% цукор у крові. Також гречане борошно містить мало жирів, але багате клітковиною. Вживання продуктів із нього – хороша профілактика серцево-судинних захворювань, бо волокна підбирають залишки жирів, жовчних кислот і зайвий “поганий” холестерин. А хліб із цього борошна насичує організм: калієм, цинком, магнієм і марганцем.
  2. Борошно з кукурудзи. До складу цього виду не входить глютен. Кукурудзяне борошно багате амінокислотами (триптофан і лізин), які сприяють кровотворенню і виробленню багатьох гормонів. Також у складі є кремній. У разі нестачі цього елемента судини втрачають еластичність, сповільнюється кровообіг, що викликає інсульт.
  3. Борошно з рису. Також не містить глютену і багате вітамінами груп РР і В. В Азії це найпоширеніший вид борошна. На його основі готують: рисовий папір, дієтичні торти, пироги та багато іншого. Під час термічної обробки всі корисні речовини в цьому продукті зберігаються.
  4. Льняне борошно. Цей вид незамінний для людей, що мають серцево-судинні захворювання. Адже в борошні міститься набагато більше калію в порівнянні з бананами. Льняне борошно відрізняється наявністю рослинних жирів (Омега-3 й Омега-6), необхідними для організму білками, а також лігнінів (речовин, що мають протиракові властивості).

Також ми зібрали цікаві факти, про які ви, можливо, не знали:

  • 28 грудня іспанці святкують “День простака”, під час якого кидаються яйцями та борошном. На ці розваги витрачається приблизно 6 тонн різної муки;
  • американці в період Великої Депресії шили одяг із мішків, у яких продавалося борошно. Виробники цього продукту почали випускати такі мішки з візерунками;
  • з одного зернятка пшениці можна отримати близько 20 міліграмів борошна. А щоб спекти один хліб, потрібно приблизно 10 000 зерен;
  • у Франції споживають найбільшу кількість борошна – у рік один француз з’їдає близько 67 кілограмів різної випічки;
  • італійці, які вживають велику кількість піци та пасти, не товстіють (вони використовують борошно тільки грубого помелу);
  • цей інгредієнт – єдиний продукт, який не суперечить жодній релігії;
  • макаронні вироби та хліб виготовляються з різних видів борошна.

Сподіваємося, наша стаття не тільки корисна для господинь, але ближче познайомила із борошном.

Скільки грамів борошна в ложці (столовій та чайній)?

Точні кухонні ваги рідко можна зустріти на кухні у більшості господинь, тому при приготуванні випічки та багатьох інших страв з використанням борошна, коли потрібно зважити потрібну масу борошна за рецептом, у багатьох виникають проблеми. У цьому огляді дізнаємося, скільки грамів борошна поміщається в столовій і чайній ложці, та як можна відміряти борошно без ваг у домашніх умовах за допомогою звичайних ложок.

Примітка від SvitPorad.com.ua: у більшості популярних рецептах (випічки, при приготуванні тіста, кляру, тощо) якщо вказується, скільки використовувати ложок борошна, мається на увазі ложки з гіркою, незалежно – столові або чайні.

Скільки грамів борошна в столовій ложці?

У столовій ложці без гірки вміщується 15 г борошна.

У столовій ложці з гіркою вміщується 30 г борошна.

Скільки грамів борошна в чайній ложці?

У чайній ложці без гірки вміщується 5 г борошна.

У чайній ложці з гіркою вміщується 10 г борошна.

Примітка від SvitPorad.com.ua: за допомогою столової та чайної ложки можна швидко відміряти будь-який вид борошна (пшеничне, житнє, кукурудзяне, тощо), тому що в невеликих обсягах їхня маса практично ідентична.

Читаємо також: скільки грамів борошна у склянці.

Як відміряти борошно без ваг ложками?

Нижче наведений список розрахунків допоможе швидко виміряти потрібну масу борошна за допомогою ложок (дізнатися скільки ложок потрібно для певної маси борошна):

  • 700 г борошна = 23 столові ложки з гіркою та 1 чайна ложка з гіркою.
  • 600 г борошна = 20 столових ложок борошна з гіркою.
  • 500 г борошна = 16 столових ложок з гіркою та 2 чайні ложки борошна з гіркою (або 1 десертна ложка з гіркою).
  • 450 г борошна = 15 столових ложок пшеничного борошна з гіркою.
  • 400 г борошна = 13 столових ложок із гіркою та 1 чайна ложка борошна із гіркою.
  • 350 г борошна = 11 столових ложок борошна з гіркою та 2 чайні з гіркою.
  • 300 г борошна = 10 столових ложок борошна з гіркою.
  • 250 г борошна = 8 столових ложок борошна з гіркою та 1 чайна ложка борошна з гіркою.
  • 200 г борошна = 6 столових ложок борошна з гіркою та 2 чайні ложки борошна з гіркою.
  • 150 г борошна = 5 столових ложок борошна з гіркою.
  • 120 г борошна = 4 столові ложки борошна з гіркою.
  • 100 г борошна = 3 столові ложки борошна з гіркою та 1 чайна ложка з гіркою.
  • 90 г борошна = 3 столові ложки борошна з гіркою.
  • 80 г борошна = 2 столові ложки борошна з гіркою та 2 чайні ложки з гіркою.
  • 70 г борошна = 2 столові ложки борошна з гіркою та 1 чайна ложка з гіркою.
  • 60 г борошна = 2 столові ложки борошна з гіркою (або 4 столові ложки без гірки).
  • 50 г борошна = 3 столові ложки борошна без гірки та 1 чайна ложка борошна без гірки.
  • 40 г борошна = 4 чайні ложки борошна з гіркою.
  • 25 г борошна = 1 столова ложка без гірки та 1 чайна ложка з гіркою.

Сподіваємося цей простий спосіб вимірювання маси борошна на кухні без ваг буде багатьом корисним і Ви зможете швидко відміряти його для улюблених рецептів, використовуючи прості ложки. Якщо у Вас є хороші поради та корисні лайфхаки на тему, як відміряти борошно без ваг ложками, залишаємо їх у коментарях.

Про автора

admin administrator