Скільки калорій у яловичій печінці на пару

Авторadmin

Скільки калорій у яловичій печінці на пару

Зміст:

Чим корисна печінка для організму людини

Унікальний продукт, в якому мало калорій і багато поживних речовин – печінка тварин, птахів, риб. З неї готують різноманітні ситні страви. Це найбільша заліза, яка служить для знешкодження і виведення продуктів розпаду, але не накопичує їх. За кількістю легкоусвояемого білка субпродукт корисніший м’язового м’яса, але коштує набагато дешевше. За вмістом вітамінів і мінералів перевершує овочі та фрукти.

  • Яка печінка корисніша
  • Корисні речовини
  • Вітамін A
  • Вітамін B12
  • Вітамін B6, фолати і біотин
  • Білок
  • Коензим Q10
  • Корисні властивості печінки
  • Запобігає анемії
  • Знижує почуття голоду
  • Прискорює метаболізм
  • Зберігає м’язову масу при схудненні
  • Містить мало калорій
  • Підвищує фертильність
  • Очищає печінку
  • Використовується при терапії Герсона
  • Як правильно їсти печінку
  • Ризики і протипоказання
  • Відео

Яка печінка корисніша

  1. Куряча. Найбільш низькокалорійна, легко засвоюється. З м’яким смаком. Підвищує імунітет, покращує роботу кровоносної системи. Через високий вміст холестерину вживати субпродукт безконтрольно заборонено.
  2. Говяжжя. Найбільш затребувана. Є джерелом незамінних амінокислот. Вміст жиру в 2 рази нижче, ніж в яловичині. Підвищує рівень гемоглобіну. Калорійність трохи вища, ніж у курячої.
  3. Свиняча. За смаковими якостями і користь ця печінка трохи поступається іншим видам. Лікарі рекомендують вживати субпродукт у раціон курцям. Перешкоджає утворенню атеросклерозу.
  4. Тріски або минта. Вважається найціннішою, корисною для людей з хворобами серця і нервової системи. Зміцнює кістки, сприяє омолодженню організму. Джерело омега-3 жирних кислот, які позитивно впливають на обмін речовин. Не можна їсти печінку риб часто або великими порціями – субпродукт дуже калорійний.

Корисні речовини

У субпродукті містяться необхідні для здоров’я людини вітаміни:

  1. Рібофлавін (B2). Відповідає за клітинне дихання. Попереджає розвиток психічних захворювань, впливає на роботу репродуктивних органів. Велика кількість вітаміну V2 міститься в яловичій залозі.
  2. Холін (B4). Необхідний для роботи мозку, серця. Знаходиться в печінці корів.
  3. Сприяє засвоєнню кальцію і фосфору, зміцнює кістки і зуби. Бере участь у роботі нервової системи, покращує стан шкіри. Міститься в залізі риб.
  4. Допомагає виробляти колаген, який уповільнює старіння. Зміцнює імунітет, забезпечує судинам еластичність. Вітаміну багато в курячому субпродукті.
  5. Знижує артеріальний тиск, нормалізує рівень холестерину. Вітамін відповідає за виведення токсинів з організму, захищає від тромбів, гіпертонічної хвороби. Їм багата свиняча печінка.

У продукті містяться мікроелементи, без яких організм не може нормально функціонувати:

  • залізо – підвищує рівень гемоглобіну;
  • мідь – має протизапальну дію;
  • хром – запобігає втраті м’язової тканини;
  • магній – потрібен для роботи м’язів;
  • калій – регулює водний баланс;
  • фосфор – виступає джерелом енергії;
  • цинк – допомагає зберігати молодість.

Вітамін A

Потрібне для здоров’я око.

При нестачі жиророзчинного вітаміну знижується чіткість зору, відзначається сухість і запалення століття.

Речовина підвищує стійкість імунітету, захищає від старіння, впливає на стан шкіри і волосся.

Вітамін B12

Сприяє утворенню червоних кров’яних телець – еритроцитів. Без B12 неможливий нормальний поділ клітин. Користь печінки полягає в благотворному впливі на обмін речовин, стан імунної системи. Вітамін запобігає розвитку анемії, підтримує роботу нервової системи.

Вітамін B6, фолати і біотин

Відповідають за важливі хімічні процеси в організмі.

Наслідки від нестачі вітамінів V6, B7 і фолієвої кислоти:

  • накопичуються токсини;
  • уповільнюється обмін речовин;
  • змінюється ДНК;
  • може розвинутися рак.

Білок

Є основою для створення організмом амінокислот, які підтримують м’язову масу. Вживання субпродукту допомагає заповнити сили після фізичних навантажень, сприяє швидкому відновленню тканин. Білок необхідний для зростання і розвитку в дитячому віці. Від нього залежить стан шкіри і волосся.

Коензим Q10

Корисний для серця, стабілізує артеріальний тиск, покращує роботу репродуктивних органів. Забезпечує організм енергією і відповідає за витривалість.

Коензим Q10 відомий як вітамін краси: зменшує зморшки, живить волосся, шкіру, нігті.

Міститься в яловичій печінці.

Корисні властивості печінки

Позитивний вплив субпродукту на дитячий організм:

  • зміцнює імунітет і кісткові тканини;
  • захищає від анемії;
  • попереджає рахіт;
  • покращує сон;
  • захищає від хвороб нирок, серця, очей, запальних процесів;
  • зміцнює органи і м’язи;
  • стимулює розумову діяльність.

Користь печінки для організму чоловіків:

  1. Підвищення кількості тестостерону.
  2. Поліпшення якості сперми.
  3. Збільшення м’язової маси та витривалості.
  4. Очищення організму від токсинів при алкогольній або нікотиновій залежності.
  5. Профілактика інфаркту та інсульту.

Користь печінки для жінок:

  1. Під час вагітності забезпечує надходження кисню в тканини плаценти.
  2. Позбавляє від токсикозу.
  3. Підвищує якість молока під час годування грудьми.
  4. Запобігає можливим дефектам розвитку плоду.
  5. Полегшує стан під час болючих місячних, при клімаксі.
  6. Виступає профілактикою варикозного розширення вен.
  7. Попереджає розтягнення на шкірі.
  8. Чинить косметичний ефект на волосся і нігті.

Запобігає анемії

Високе утримання заліза в печінці тварин забезпечує утворення необхідної кількості гемоглобіну. Це білок, який відповідає за доставку кисню з легенів до клітин інших органів.

Симптоми, які спостерігаються при його нестачі:

  • блідість, стомлюваність, слабкість;
  • сухість шкіри, ламкість нігтів і волосся;
  • порушення смаку, нюху;
  • заїди на губах;
  • шум у вухах, запаморочення, непритомності.

Знижує почуття голоду

У складі печінки присутні жири і вуглеводи в невеликій кількості. Білок у субпродукті має особливі властивості – легко засвоюється організмом, швидко викликає почуття ситості.

Прискорює метаболізм

Страви з печінки прискорюють обмінні процеси. Нормальний метаболізм потрібен для зростання і розмноження. Вживання субпродукту стимулює нервову систему, змушує організм витрачати більше енергії. Обмін речовин відповідає за засвоєння їжі, кровообіг, мислення, регенерацію органів.

Зберігає м’язову масу при схудненні

Яловича і куряча печінка допомагають знизити вагу завдяки залізу, хрому, вітамінам групи B.

Жиру в субпродукті небагато, майже порожня становить вода, але протеїни дозволяють худіти без втрати м’язової маси.

Субпродукт корисний для людей, які хочуть позбутися зайвих кілограмів, дотримуючись дієтичного харчування.

Містить мало калорій

  1. У яловичій печінці, приготованій на пару, 125 ккал на стограмову порцію.
  2. У свинячій – 130 ккал на 100 г.
  3. Куряча трохи калорійніше – 135 ккал на порцію 100 г.
  4. У печінці тріски 600 ккал.

Підвищує фертильність

Корисно вживати страви з печінки в дітородному віці. Продукт підвищує потенцію у чоловіків, допомагає виробляти активні сперматозоїди. У жінок зростає здатність зачати і виносити здорову дитину.

Очищає печінку

Заліза фільтрує кров від токсинів. Вітаміни в субпродукті допомагають клітинам людського органу працювати активніше. При дотриманні принципів здорового харчування відбувається ефективне очищення органу від шкідливих сполук.

Використовується при терапії Герсона

Це розроблений німецьким вченим метод лікування раку, туберкульозу, хвороб серця і травних органів. Спеціальну дієту становлять сира печінка, свіжі овочі. Лікування допомагає підтримувати обмінні процеси і роботу щитоподібної залози, зменшує нестачу кисню в крові.

Як правильно їсти печінку

  1. Вживати субпродукт від здорових тварин, вирощених на натуральних кормах. При купівлі потрібно звертати увагу на його колір, запах, структуру. Якісний продукт буде світло-коричневого або бордового кольору, щільним, без сторонніх запахів.
  2. Не можна їсти субпродукт більше 3 разів на тиждень. Добова норма становить 100 г для дитини, 200 г – для жінок, 250 г – для чоловіків. Літнім людям вживання субпродукту потрібно обмежити до 60 г.
  3. Калорійність страви залежить від способу приготування. Для дієтичного харчування підійде варений або приготований на пару субпродукт. Смажена печінка принесе користь, якщо готувати її з додаванням невеликої кількості олії.
  4. Для збереження корисних речовин маленькі шматочки печінки рекомендується оскаржувати з двох сторін по 5 хвилин. Бажано попередньо замочити субпродукт у молоці на півгодини (для видалення гіркоти). Відварену печінку готують великим шматком 40 хвилин, нарізану – не більше 10 хвилин.

Ризики і протипоказання

  1. Печінку не можна вживати у великих кількостях вагітним жінкам. Надлишок ретинолу (вітаміну А) викликає порушення розвитку плоду. Краще замінити продукт морквою, яка містить бета-каротин.
  2. Печінка може завдати шкоди літнім людям за наявності хронічних захворювань.
  3. При вживанні залози підвищується рівень сечової кислоти. Субпродукт заборонено їсти при подагрі.
  4. У складі печінки багато холестерину: не рекомендується вживати її при атеросклерозі, гастриті, виразці шлунка.

Печінка яловича калорійність на 100 г. Яловича печінка: калорійність, корисні властивості та поради, як правильно вибрати свіжу печінку

Хороша куряча печінка характеризується чистою та гладкою поверхнею, без вкраплень, коричневим кольором. Якісна печінка немає великих кров’яних згустків і судин. Погана відрізняється сторонніми вкрапленнями та пухкістю. Вона може мати включення жирової тканини, а також бути погано очищена. Якщо печінка має помаранчевий колір, вона переморожена. Якщо розвалюється по шматочках, отже, її розморожували неодноразово. Будь-яка печінка має гіркуватість. Якщо вона сильно гірчить, це означає, що вона довго лежала на прилавку та стара.

Куряча печінка є корисним продуктом харчування людини. Калорійність печінки невелика, у ній міститься стільки ж білка, скільки в грудці. Куряча печінка є цілим джерелом вітаміну В9, який благотворно впливає на розвиток кровотворної та імунної системи. Куряча печінка неймовірно корисна для вагітних жінок. У ній також міститься багато вітаміну А, який дуже позитивно позначається на шкірі та зорі.

Калорійність печінки курячою дорівнює 140 ккал на 100 г продукту. Крім того, 100 г печінки міститься 1,4 г вуглеводів, 20 г білків, 5,9 г жирів.

Корисні властивості цього продукту обумовлені багатим набором мікроелементів та високим вмістом заліза. 100 г печінки міститься добова норма цього елемента. Цим препаратом лікують анемію. Також печінка нормалізує обмін речовин.

Завдяки низькій калорійності печінки курячою її відносять до продуктів дієтичного та здорового харчування. Крім того, в ній багато гепарину, який нормалізує згортання крові.

Але, крім користі, цей продукт може принести шкоду. Його шкода полягає у високому вмісті холестерину, який приносить користь у невеликих дозах, а при надлишку завдає шкоди. Курячу печінку протипоказано їсти людям похилого віку, людям з підвищеним рівнем холестерину, людям з виразкою, захворюваннями нирок.

Загалом печінку курки можна вживати в їжу в розумних кількостях. Звичайно, у свіжому вигляді ми її не вживаємо, тому наводимо калорійність печінки курячою у стравах:

  • калорійність печінки смаженої із цибулею дорівнює 159 ккал на 100 г;
  • калорійність тушкованої печінки дорівнює 124 ккал на 100 г.

Яловича печінка: користь, шкода та калорійність печінки

Яловича печінка на 70% складається з води, на 18% – з білка, і на 2-4% – з жиру. Це ціла криниця вітамінів D, А, Е, К, натрію, магнію, калію, кальцію, заліза, фосфору, цинку. Калорійність печінки яловичої становить 127 ккал. Лідирують за вмістом серед вітамінів – В2 та С. Але найбільш відомий вітамін у печінці – це вітамін А. 400 г печінки яловичої забезпечує добову потребу в цьому вітаміні.

Печінка надзвичайно багата на фосфор і калій. Калій потрібний для роботи серцево-судинної та нервової систем. Калій виводить зайву рідину з організму. Недолік фосфору призводить до розвитку нервових захворювань, розм’якшення кісток, погіршення діяльності мозку, виникнення почуття страху.

Завдяки низькій калорійності печінки яловичої вона відноситься до дієтичних продуктів. Але в печінці присутні вуглеводи, які можуть вплинути на вагу. Під час приготування страв із печінки у ній майже повністю зберігаються мінеральні речовини. Вони містяться і в соку, який утворюється під час готування. З метою збереження амінокислот, солити печінку краще у готовому вигляді.

Краще до дієтичного раціону не включати смажений продукт, оскільки калорійність печінки смаженої дорівнює 208 ккал. А ось тушковану можете їсти, скільки хочеться. Калорійність тушкованої печінки яловичої становить 117 ккал.

Яловича печінка рекомендується для включення до раціону харчування при залізодефіцитній анемії, тому що до її складу входить гемове залізо, що входить у гемоглобін. Воно досить легко засвоюється організмом. Печінка також корисна при проблемах із зором, нирками та нервовою системою завдяки вмісту вітаміну А.

Яловича печінка з високим вмістом гепарину та хрому корисна при атеросклерозі та тромбозі. Ці речовини перешкоджають тромбоутворенню, регулюють згортання крові, очищають кров від холестерину. Також завдяки вмісту кальцію, вітамінів D та С печінка рекомендується при остеопорозі. За рахунок високого вмісту кератину вона корисна для спортсменів та людей, які займаються важкою фізичною працею. Також у яловичій печінці є йод та фолієва кислота, які важливі при порушеннях імунної та ендокринної системи.

Шкода яловичої печінки полягає у високому вмісті холестерину. Тому, незважаючи на невелику калорійність яловичої печінки, її не рекомендується вживати у великих кількостях.

Свиняча печінка: користь, шкода, калорійність печінки

Свиняча печінка – популярний продукт харчування людини. З неї можна приготувати багато страв.

Свиняча печінка багата мікро- та макроелементами, вітамінами. Калорійність свинячої печінки становить 109 ккал на 100 г. У свіжому вигляді вона має світло-коричневий колір з гладкою і глянсовою поверхнею. Тому звертайте на це увагу при купівлі товару. Кислий запах, змінений колір говорить про небезпеку: продукт або зіпсований, або зазнавав неодноразового заморожування, або глибокого заморожування для приховування ознак неякісного продукту.

Печінка молодих свиней найбільш корисна та смачна. Її корисні властивості набагато вищі, ніж у старої. Калорійність свинячої печінки невисока при високому вмісті вітамінів Е, Н, А, В, С, РР, заліза, йоду, кальцію, фосфору, молібдену.

Багатий вітамінно-мінеральний склад та низька калорійність печінки робить її ідеальним дієтичним продуктом. Ще Авіценна, давній медик, лікував людей печінкою. А єгиптяни її вважали лідируючим продуктом у раціоні.

Печінка дозволяє приготувати багато страв, але для дієтичного харчування слід вибирати малокалорійні. Наприклад, калорійність печінки смаженої з борошном та олією становить 219 ккал, а калорійність тушкованої печінки зі сметаною та морквою – 133 ккал.

Урізноманітнюйте свій раціон смачними стравами з печінки і будьте стрункими та здоровими!

Читати більше статей

Усі ми багато ходимо протягом дня. Навіть якщо у нас малорухливий спосіб життя, ми все одно ходимо – адже у нас немає.

П’ятдесят років для представниць прекрасної статі – це своєрідний рубіж, переступивши який кожна друга…

Серед тих, хто страждає від зайвої ваги, широко поширена думка, що схуднути можна тільки за допомогою салатів та інших страв з овочів. Тим часом багато продуктів тваринного походження більш показано для схуднення, т.к. білки необхідні для того, щоб «худла» не м’язова, а жирова тканина. До таких корисних для схуднення продуктів відноситься і печінка, яка значно поступається користі для організму.

Калорійність відвареної та смаженої печінки

Яловича, свиняча та куряча печінка мають різні кулінарні та смакові якості, що дозволяє людям вибрати різновид цього корисного продукту за своїми перевагами. Загальне у цих сортів одне – всі вони багаті на корисні речовини (особливо вітаміни А і групи В, калій, фосфор, залізо) і важливий для організму білком.

Найсмачніша, ніжна та м’яка печінка – гусяча. Однак калорійність цього делікатесу (412 ккал на 100 г) занадто велика, що худнуть. З курячої печінки, яка значно поступається гусячою за жирністю, виходять смачні та легкі дієтичні страви. Калорійність відвареної курячої печінки становить 166 ккал на 100 г, смажений продукт має 210 ккал.

Яловича та свиняча печінка менш калорійні, ніж куряча. У відвареному вигляді яловича печінка містить 125 ккал, у смаженому – 199 ккал. Свиняча печінка у відвареному вигляді має 130 ккал, у смаженому – 205 ккал. Калорійність будь-якої печінки, приготовленої на пару, становить приблизно стільки ж, скільки і відварений продукт, проте корисних речовин у страві на пару зберігається більше.

Чим корисна печінка для схуднення?

Білкові продукти необхідні в раціоні худнуть, особливо якщо вони додатково займаються спортом: без потрібної кількості протеїнів схуднення може йти за рахунок згоряння м’язової тканини, що неприпустимо. На засвоєння білкової їжі організм витрачає багато калорій, що також прискорює процес позбавлення зайвих кілограмів.

Для схуднення бажано їсти не смажену печінку, а відварену, т.к. зайві калорії вам ні до чого. Поєднувати печінку найкраще з овочами, але не крохмалистими (кукурудза, картопля, квасоля), а малокалорійними – капустою, кабачком, огірками.

Шкідливість печінка може принести при вживанні великих смажених порцій – це небезпечно при високому рівні холестерину та захворюваннях шлунка.

Печінка яловича
багата такими вітамінами та мінералами, як:
вітаміном А – 929,7 %, бета-каротином – 20 %, вітаміном B1 – 20 %, вітаміном B2 – 121,7 %, холіном – 127 %, вітаміном B5 – 136 %, вітаміном B6 – 35 %, вітаміном B9 – 60 %, вітаміном B12 – 2000 %, вітаміном C – 36,7 %, вітаміном D – 12 %, вітаміном H – 196 %, вітаміном PP – 65 %, калієм – 11,1 % , фосфором – 39,3 %, залізом – 38,3 %, кобальтом – 199 %, марганцем – 15,8 %, міддю – 380 %, молібденом – 157,1 %, селеном – 72,2 %, хромом – 64 % цинком – 41,7 %

  • Вітамін А
    відповідає за нормальний розвиток, репродуктивну функцію, здоров’я шкіри та очей, підтримання імунітету.
  • В-каротин
    є провітаміном А і має антиоксидантні властивості. 6 мкг бета-каротину еквівалентні 1 мкг вітаміну А.
  • Вітамін В1
    входить до складу найважливіших ферментів вуглеводного та енергетичного обміну, що забезпечують організм енергією та пластичними речовинами, а також метаболізму розгалужених амінокислот. Нестача цього вітаміну веде до серйозних порушень з боку нервової, травної та серцево-судинної систем.
  • Вітамін В2
    бере участь в окисно-відновних реакціях, сприяє підвищенню сприйнятливості кольору зоровим аналізатором та темнової адаптації. Недостатнє споживання вітаміну В2 супроводжується порушенням стану шкірних покривів, слизових оболонок, порушенням світлового та сутінкового зору.
  • Холін
    входить до складу лецитину, відіграє роль у синтезі та обміні фосфоліпідів у печінці, є джерелом вільних метильних груп, діє як ліпотропний фактор.
  • Вітамін В5
    бере участь у білковому, жировому, вуглеводному обміні, обміні холестерину, синтезі ряду гормонів, гемоглобіну, сприяє всмоктуванню амінокислот та цукрів у кишечнику, підтримує функцію кори надниркових залоз. Недолік пантотенової кислоти може призвести до ураження шкіри та слизових.
  • Вітамін В6
    бере участь у підтримці імунної відповіді, процесах гальмування та збудження в центральній нервовій системі, перетвореннях амінокислот, метаболізмі триптофану, ліпідів та нуклеїнових кислот, сприяє нормальному формуванню еритроцитів, підтримці нормального рівня гомоцистеїну в крові. Недостатнє споживання вітаміну В6 супроводжується зниженням апетиту, порушенням стану шкірних покривів, розвитком гомоцистеїнемії, анемії.
  • Вітамін В9
    як кофермент беруть участь у метаболізмі нуклеїнових та амінокислот. Дефіцит фолатів веде до порушення синтезу нуклеїнових кислот і білка, наслідком чого є гальмування росту і поділу клітин, особливо в тканинах, що швидко проліфелюють: кістковий мозок, епітелій кишечника та ін. Недостатнє споживання фолату під час вагітності є однією з причин недоношеності, гіпотрофії, уроджених та порушень розвитку дитини. Показано виражений зв’язок між рівнем фолату, гомоцистеїну та ризиком виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Вітамін В12
    відіграє важливу роль у метаболізмі та перетвореннях амінокислот. Фолат та вітамін В12 є взаємопов’язаними вітамінами, беруть участь у кровотворенні. Нестача вітаміну В12 призводить до розвитку часткової або вторинної недостатності фолатів, а також анемії, лейкопенії, тромбоцитопенії.
  • Вітамін С
    бере участь в окисно-відновних реакціях, функціонуванні імунної системи, сприяє засвоєнню заліза. Дефіцит призводить до пухкості та кровоточивості ясен, носових кровотеч внаслідок підвищеної проникності та ламкості кровоносних капілярів.
  • Вітамін D
    підтримує гомеостаз кальцію та фосфору, здійснює процеси мінералізації кісткової тканини. Нестача вітаміну D призводить до порушення обміну кальцію та фосфору в кістках, посилення демінералізації кісткової тканини, що призводить до збільшення ризику розвитку остеопорозу.
  • Вітамін Н
    бере участь у синтезі жирів, глікогену, метаболізмі амінокислот. Недостатнє споживання цього вітаміну може призвести до порушення нормального стану шкірних покривів.
  • Вітамін РР
    бере участь в окисно-відновних реакціях енергетичного метаболізму. Недостатнє споживання вітаміну супроводжується порушенням нормального стану шкірних покривів, шлунково-кишкового тракту та нервової системи.
  • Калій
    є основним внутрішньоклітинним іоном, що бере участь у регуляції водного, кислотного та електролітного балансу, бере участь у процесах проведення нервових імпульсів, регуляції тиску.
  • Фосфор
    бере участь у багатьох фізіологічних процесах, включаючи енергетичний обмін, регулює кислотно-лужний баланс, входить до складу фосфоліпідів, нуклеотидів і нуклеїнових кислот, необхідний для мінералізації кісток і зубів. Дефіцит призводить до анорексії, анемії, рахіту.
  • Залізо
    входить до складу різних за своєю функцією білків, у тому числі ферментів. Бере участь у транспорті електронів, кисню, забезпечує перебіг окислювально-відновних реакцій та активацію перекисного окиснення. Недостатнє споживання веде до гіпохромної анемії, міоглобіндефіцитної атонії скелетних м’язів, підвищеної стомлюваності, міокардіопатії, атрофічного гастриту.
  • Кобальт
    входить до складу вітаміну В12. Активує ферменти обміну жирних кислот та метаболізму фолієвої кислоти.
  • Марганець
    бере участь в утворенні кісткової та сполучної тканини, входить до складу ферментів, що включаються до метаболізму амінокислот, вуглеводів, катехоламінів; необхідний для синтезу холестерину та нуклеотидів. Недостатнє споживання супроводжується уповільненням зростання, порушеннями у репродуктивній системі, підвищеною крихкістю кісткової тканини, порушеннями вуглеводного та ліпідного обміну.
  • Мідь
    входить до складу ферментів, що мають окисно-відновну активність і беруть участь у метаболізмі заліза, стимулює засвоєння білків і вуглеводів. Бере участь у процесах забезпечення тканин організму людини киснем. Дефіцит проявляється порушеннями формування серцево-судинної системи та скелета, розвитком дисплазії сполучної тканини.
  • Молібден
    є кофактором багатьох ферментів, що забезпечують метаболізм сірковмісних амінокислот, пуринів та піримідинів.
  • Селен
    – есенціальний елемент антиоксидантної системи захисту організму людини, має імуномодулюючу дію, бере участь у регуляції дії тиреоїдних гормонів. Дефіцит призводить до хвороби Кашина-Бека (остеоартроз з множинною деформацією суглобів, хребта та кінцівок), хвороби Кешана (ендемічна міокардіопатія), спадкової тромбастенії.
  • Хром
    бере участь у регуляції рівня глюкози крові, посилюючи дію інсуліну. Дефіцит призводить до зниження толерантності до глюкози.
  • Цинк
    входить до складу понад 300 ферментів, бере участь у процесах синтезу та розпаду вуглеводів, білків, жирів, нуклеїнових кислот та у регуляції експресії ряду генів. Недостатнє споживання призводить до анемії, вторинного імунодефіциту, цирозу печінки, статевої дисфункції, наявності вад розвитку плода. Дослідженнями останніх років виявлено здатність високих доз цинку порушувати засвоєння міді та тим сприяти розвитку анемії.

Повний довідник найкорисніших продуктів ви можете переглянути у додатку

Яловича печінка – досить популярний субпродукт порівняно зі свинячою печінкою, тому що присмак гіркоти майже не відчувається. З неї можна приготувати багато смачних, поживних страв. Крім того, корисна яловича печінка для схуднення завдяки низькій калорійності та багатому складу. Зі статті ви дізнаєтеся все про склад яловичої печінки, а також про те, скільки калорій у яловичій печінці в залежності від способу її приготування.

Не можна не відзначити корисні властивості яловичої печінки. Цей продукт є незамінним для людей, які страждають на залізодефіцитну анемію. У складі яловичої печінки є гемове залізо, що є елементами гемоглобіну людини. Для повноцінного засвоєння заліза у складі також є мідь та вітамін C.

Її слід включити до раціону спортсменів і людей, робота яких пов’язана з фізичною працею. Кератин, що міститься у яловичій печінці, сприяє активізації обміну речовин, підвищує стійкість організму до фізичної праці, регулює баланс мікро- та макроелементів.

Проте є й зворотний бік медалі. Шкода яловичої печінки полягає в холестерині, який у великій кількості міститься тут. На 100 г припадає близько 270 мг холестерину. Для людей похилого віку шкідлива екстрактивна речовина кератин, що міститься в даному субпродукті.

Хімічний склад яловичої печінки

Яловича печінка – криниця вітамінів, мінералів, амінокислот, ферментів та інших корисних речовин. Найбільше вітамінів групи B, D, A, C, PP. Також міститься біотин, холін, ніацин, натрій, сірка, хлор, калій, фосфор, кальцій, магній, фтор, мідь, селен, йод, залізо та інші мікро- та макроелементи.

У 100 г яловичої печінки міститься 20 г білків, 3,1 г жиру і 4 г вуглеводів. У складі яловичої печінки приблизно 70% займає вода. 18% припадає на білки та амінокислоти. Від 2 до 4% займає жир, тому цей субпродукт можна сміливо назвати дієтичним.

Калорійність яловичої печінки

Тепер перейдемо до питання, скільки калорій у яловичій печінці на 100 грам. Якщо говорити про цей продукт у сирому вигляді, то калорійність сирої яловичої печінки на 100 грам становить 127 ккал.

Цей показник змінюватиметься залежно від теплої обробки, способу приготування страви та включення додаткових компонентів при приготуванні. Наприклад, калорійність печінки яловичої з цибулею залежатиме від кількості та сорту цибулі. Звичайно, найкориснішим способом приготування вважається варіння та гасіння. При такій тепловій обробці зберігається найбільше корисних речовин.

Уважно поставтеся до вибору яловичої печінки у магазині чи ринку. Вона має бути темно-червоного або навіть коричневого кольору. Якщо ви її поторкаєте, то вона має бути пружною, а поверхня – гладкою та чистою.

Печінка яловича тушкована: калорійність

Калорійність тушкованої яловичої печінки нижча, ніж свіжа. Вона становить 120 ккал на 100 г продукту. Також у ній міститься приблизно 3 грами вуглеводів, 15 грам білків та 4 грами жирів. Звертаємо увагу, що кількість білків та вуглеводів у тушкованій яловичій печінці трохи знижується.

Найчастіше цей субпродукт тушкують із соусом чи сметаною. Тому не забувайте додавати при підрахунку БЖУ та калорійності дані показники додаткових інгредієнтів чи соусу. Калорійність яловичої печінки тушкованої в сметані на 100 г складатиме приблизно 130 ккал.

Калорійність смаженої яловичої печінки

Цей субпродукт часто використовують як гарнір, закуску або другу страву. І найпопулярнішим варіантом її приготування є смаження. Щоб максимально зберегти всю користь, смажте печінку з кожного боку максимум 3 хвилини. Найкраще використовувати сковороду з антипригарним покриттям. Як гарнір можна використовувати тушковані або свіжі овочі.

Калорійність смаженої яловичої печінки на 100 г становить приблизно 185 ккал. Кількість вуглеводів та білків при цьому підвищується. Таку страву слід виключити з раціону людям, які страждають на захворювання ШКТ, нирок і серцево-судинної системи.

Калорійність відвареної яловичої печінки

Даний варіант приготування цього субпродукту вважається оптимальним, оскільки зберігається найбільш корисних елементів, а кількість вуглеводів і жирів знижується.

Калорійність вареної яловичої печінки на 100 г складає всього 115 ккал. Приготовлена ​​таким чином печінка – відмінна база для приготування салату, закуски чи паштету з яловичої печінки. Калорійність страв буде мінімальна.

Господині зазначають, що субпродукт трохи гірчить. Щоб позбавитися цього, перед приготуванням вимочіть печінку в молоці. Калорійність блюда при цьому не збільшиться.

Таблиця калорійності яловичої печінки

Для вашої зручності ми склали таблицю калорійність яловичої печінки в залежності від способу її приготування.

Корисні властивості печінки

Одним із найбільш корисних субпродуктів є печінка. Обумовлюється це в першу чергу тим, що в ній величезна кількість легкозасвоюваних білків, а також великий відсоток заліза та міді, а
також у легкозасвоюваній формі. Також у печінці високий вміст вітаміну
A
, який допомагає організму підтримувати здоров’я нирок, мозку та зору, а також позитивно впливає на шкіру, волосся та зуби людини. Крім того, разом із порцією печінки ваш організм отримає кальцій, натрій, магній, фосфор та цинк, вітаміни

C.
У сукупності це призводить до того, що печінка є незамінним продуктом, особливо для маленьких дітей. Людям, які хворіють на атеросклероз і діабет печінку часто прописують як багате джерело корисних речовин.

Обов’язково зверніть увагу на цей продукт, якщо ви маєте схильність до тромбозу судин. У печінці міститься гепарин, що нормалізує згортання крові.
Не можна не відзначити, що печінка є чудовим дієтичним продуктом. Незважаючи на великий вміст білків та мінералів, вона містить дуже мало калорій.

Калорійність печінки

Калорійність печінки

Слід згадати також у тому, що, хоча печінка як така і є дієтичним продуктом, залежно від вибору способу її термічної обробки, калорійність продукту може дуже змінюватися. Так, найбільш корисною є відварена печінка, а найменш корисною – обсмажена в олії. Нижче наведено таблицю зі способами обробки печінки, а також її калорійністю. Для точності скрізь вказана яловича печінка
.

Печінку використовують як інгредієнт для різних страв. Але зверніть увагу на те, що калорійність печінки і калорійність страви обов’язково будуть різнитися. Так, наприклад, калорійність тушкованої в сметані печінки
– 133 ккал.

Яловича печінка на пару Сільпо – калорійність

Запиши електронну адресу, яку ти вказав(-ла) під час реєстрації, і познач поле “Я не робот”. Потім на твою електронну адресу буде надіслано новий пароль.

Привіт! За тиждень 2 кг. важко повірити але це факт і зовсім не відчуваю голоду. Стежу за спожитими білками, жирами, та вуглеводами та ін. почав споживати більше овочів та фруктів 5 разів на день. Жодного стресу та вцілому хороший настрій. Вдячний вашій команді за підтримку!

Неймовірний додаток, дуже зручний. Є практично всі необхідні продукти в базі, що постійно оновлюється; безліч рецептів корисних смачних страв. підрахунок калорій і активності – на висоті! Рекомендую! схудла за його допомогою на 8 кг

Програма просто бомба. Моя вага на старті (29.01.2022) була 116 кг. да-да 116! Стрибала з дієти на дієту, а вага тільки збільшувалася. Вирішила сидіти на ПП, але скинула 2-3 кг і все. Тоді закачала цей додаток і зрозуміла, що я взагалі не правильно харчуюся, а точніше порції завеликі. І саме головне- вода, треба постійно пити! Спочатку було незвично, тому що я цілий день те й робила що їла і пила. Сьогодні 10.02.2022, моя вага 108 кг. І це тільки початок.

Привіт! За тиждень 2 кг. важко повірити але це факт і зовсім не відчуваю голоду. Стежу за спожитими білками, жирами, та вуглеводами та ін. почав споживати більше овочів та фруктів 5 разів на день. Жодного стресу та вцілому хороший настрій. Вдячний вашій команді за підтримку!

Неймовірний додаток, дуже зручний. Є практично всі необхідні продукти в базі, що постійно оновлюється; безліч рецептів корисних смачних страв. підрахунок калорій і активності – на висоті! Рекомендую! схудла за його допомогою на 8 кг

Програма просто бомба. Моя вага на старті (29.01.2022) була 116 кг. да-да 116! Стрибала з дієти на дієту, а вага тільки збільшувалася. Вирішила сидіти на ПП, але скинула 2-3 кг і все. Тоді закачала цей додаток і зрозуміла, що я взагалі не правильно харчуюся, а точніше порції завеликі. І саме головне- вода, треба постійно пити! Спочатку було незвично, тому що я цілий день те й робила що їла і пила. Сьогодні 10.02.2022, моя вага 108 кг. І це тільки початок.

Про автора

admin administrator