Скільки людей страждають на панкреатит

Авторadmin

Скільки людей страждають на панкреатит

Панкреатит

Панкреатит – гостре або хронічне запалення підшлункової залози.

Хвороба не проста та небезпечна. За розвитку гострого панкреатиту буває життєво потрібна хірургічна допомога. Небезпека в тому, що підшлункова залоза виробляє травні ферменти. Коли процес набуває гострого перебігу, ці активні речовини виходять з-під контролю і в прямому сенсі починають руйнувати, власне, підшлункову та органи черевної порожнини, розвивається панкреонекроз.

Хронічний перебіг хвороби також потребує медичного контролю. Тут, хоч і пряма деструкція органу не відбувається, але без кваліфікованого лікування поступово втрачаються всі функції підшлункової залози, включно з травною та ендокринною.

Обидві форми патології останні десятиліття зустрічаються дедалі частіше. Так, частка пацієнтів із гострим панкреатитом сягає 12 % серед усіх, кому потрібна хірургічна допомога. А серед усіх людей, котрі страждають на хвороби травного тракту, майже кожен десятий – хворий на хронічний панкреатит. Чоловіки хворіють у 2–3 рази частіше за жінок, середній вік пацієнтів – приблизно 30–40 років.

Причини

Запалення в разі гострого процесу завжди асептичне, мікроорганізми тут ні до чого. Втім, хронічна форма хвороби теж далеко не завжди пов’язана із патогенною флорою.

Перерахуємо найпоширеніші причини панкреатиту:

  • вживання алкоголю в будь-якому вигляді;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • гострий або хронічний холецистит;
  • травми органів черевної порожнини (ДТП, контактні єдиноборства тощо);
  • вплив токсинів, зокрема, й виробничі чинники (хімічна промисловість);
  • гіперфункція щитоподібної залози;
  • аутоімунні захворювання;
  • анатомічні аномалії вивідних протоків печінки та підшлункової, у тому числі – деформація, спричинена пухлинами органів черевної порожнини;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • зловживання жирною їжею.

Попри велику кількість відомих причин, до 20 % випадків панкреатиту залишаються без виявленого провокативного чинника.

Також є окрема форма хронічного процесу – постнекротичний, тобто коли гостре запалення вдалося зупинити тоді, коли воно вже зруйнувало значну масу тканини залози.

Клініка сімейної медицини Universum clinic проводить лікування панкреатиту в Києві та в інших містах України: Львів, Хмельницький, Ужгород, Чернівці. Вкрай важливо вчасно виявити початкові стадії захворювання, коли активність патології мінімальна та прогресування хвороби можна зупинити порівняно простими методами.

Симптоми

Клінічні прояви захворювання безпосередньо залежать від його клінічної форми.

Симптоми гострого панкреатиту

Клінічна картина зрозуміла не завжди, часом захворювання нагадує за симптоматикою холецистит, гастрит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, кишкову непрохідність.

Характерні для гострого панкреатиту симптоми:

  • гострий початок, часто – після вживання спиртного, жирної, смаженої їжі;
  • біль у животі, частіше – оперізувального характеру, іноді – у верхній частині, як при гастриті;
  • буває, що больовий синдром віддає в ліву нирку, руку, плече, спину, в область печінки;
  • блювання, котре іноді виникає раніше за біль;
  • блювання багаторазове, не приносить полегшення, навпаки – самопочуття хворого прогресивно погіршується;
  • різка, виражена слабкість;
  • здуття живота.

Хочемо звернути увагу: гострий панкреатит небезпечний у будь-якому разі, навіть один із перерахованих симптомів – привід негайно звернутися до клініки. І чим сильніший больовий синдром, тим активнішим є запалення і тим швидше необхідна медична допомога.

Симптоми хронічного панкреатиту

Тут на перше місце виходять прояви недостатності функції підшлункової залози. Хворих, як правило, турбують:

  • періодичний біль у лівій частині живота або печінки, що має тупий, ниючий, характер;
  • погіршення апетиту, відраза до їжі;
  • людина дуже швидко наїдається;
  • часто й довго нудить;
  • блювання періодичне й теж не приносить полегшення;
  • збільшується обсяг випорожнень, часто – діарея (до 6 разів на добу);
  • стілець жирний, погано змивається;
  • живіт бурчить, роздувається;
  • людина худне, розвивається анемія, через порушення всмоктування поживних речовин стає сухою шкіра;
  • у крові коливається рівень глюкози, буває як його підвищення, так і гіпоглікемія.

Приблизно у 5–10 % хворих біль відсутній, турбують лише описані вище проблеми із травленням. Але найчастіше, у 60 % пацієнтів, зустрічається хронічний рецидивний панкреатит, коли після похибки в дієті настає загострення та виникають симптоми гострого запалення підшлункової залози.

Діагностика

Обов’язково проводиться лікарське опитування та огляд. Цього буває достатньо, щоби припустити ймовірний діагноз. Для верифікації застосовуються лабораторні та інструментальні методики:

  • аналізи крові та сечі на фермент залози – амілазу;
  • зондові методики – дослідження панкреато-дуоденального соку на ферменти, гідрокарбонати;
  • копрограма – аналіз калу на кількість жирів, неперетравлених фрагментів їжі, фермент еластазу;
  • динамічний контроль рівня глюкози, інсуліну та глюкагону в крові;
  • УЗД органів черевної порожнини;
  • рентгенографічні методики, зокрема, і КТ;
  • МРТ.

Повноцінне, всебічне обстеження, дає змогу визначити тип процесу, фазу та ступінь тяжкості патології. Якщо виявлено гострий панкреатит, лікування потребує контролю хірурга. У разі хронічного процесу, тактика залежить від того, наскільки збережені травна та ендокринна функції підшлункової залози.

Лікування панкреатиту

План складається індивідуально, оскільки одним пацієнтам буває показане термінове хірургічне втручання, іншим досить скоригувати спосіб життя і харчування.

Залежно від перебігу процесу та його стадії, використовуються

  • спазмолітики;
  • знеболювальні, аж до наркотичних засобів;
  • протизапальні засоби;
  • препарати для зниження активності травних ферментів у разі активного запалення;
  • терапія травними ферментами, в окремих випадках, під час гострого запалення та за розвитку глибокої недостатності підшлункової залози;
  • прокінетики для нормалізації роботи вивідних протоків печінки, підшлункової;
  • корекція ендокринних порушень, нормалізація рівня глюкози крові.

Часто лікування потребує внутрішньовенних інфузій, регулярного лабораторного контролю.

Головний чинник – забезпечення підшлунковій залозі функціонального спокою. Для цього застосовується лікувальне харчування: повний голод під час гострої фази та легка, дрібними порціями, їжа, у міру стихання запалення.

Скільки часу потрібно для того, щоб вилікувати гострий панкреатит, або досягти ремісії в разі хронічного, можна сказати тільки після обстеження. За своєчасного звернення, фахівці Universum clinic у більшості хворих досягають стихання процесу за 5–14 днів. При цьому необов’язково весь час перебувати в стаціонарі: після зняття гострих явищ, пацієнти отримують детальні рекомендації, як продовжити лікування панкреатиту в домашніх умовах.

Профілактика

Способи запобігти панкреатиту не складні:

  • відмова від будь-якого алкоголю (спиртне, навіть якісне, стимулює синтез травних ферментів та перевантажує підшлункову залозу);
  • не палити, уникати впливу промислових токсинів;
  • дотримуватися фізично активного способу життя;
  • дотримуватися правил збалансованого харчування, частка жирів в раціоні має становити не більш ніж 25 % (краще – ще менше, до 10 %);
  • періодичне обстеження в гастроентеролога;
  • своєчасне лікування жовчнокам’яної хвороби, патології жовчовивідних шляхів та інших хвороб травної системи

У деяких людей є схильність до порушення функції підшлункової, наприклад – вроджені анатомічні аномалії органів травного тракту, камені в жовчному міхурі. Таким пацієнтам треба ретельно стежити за харчуванням, самопочуттям. І, за найменшої підозри на панкреатит, – звертатися до клініки.

Реабілітація

Найважливіше значення для пацієнта із гострим або хронічним запаленням підшлункової залози, має харчування. У гострій стадії, дієта при панкреатиті мінімальна: голодування на 1–3 доби. Воду можна пити до 1,5 літра, без газу, потроху: приблизно по склянці 5–6 разів на день.

Що стосується дієти, то використовуються принципи харчування за лікувальним столом № 5:

  • порції невеликі, приймання їжі 5–6 разів на день;
  • обмеження тваринних жирів, зменшення вуглеводів;
  • їжа тепла, комфортної температури;
  • продукти проварені, запечені;
  • супи у вигляді пюре;
  • «вчорашній» хліб із пшеничного борошна;
  • перетерте або відварене шматочками варене м’ясо птиці, нежирні сорти яловичини, кролик;
  • нежирна риба у вареному вигляді;
  • молоко та молокопродукти не кислі, зі зниженою жирністю;
  • яйця варені некруто або омлет, краще білок, без жовтка;
  • овочі у вареному, запеченому, протертому вигляді (картопля, кольрабі та інші з пухкою м’якоттю);
  • каші з гречки, вівсянки, манки та рису напіврідкої консистенції.

Їжа не повинна перевантажувати систему травлення: готувати краще на пару, відмовитися від смажених, гострих і копчених продуктів. Обов’язково звернути увагу на алкоголь: низькоякісний сурогат небезпечний безпосередньо. Однак елітні напої також підвищують ризик розвитку панкреатиту, як гострого, так і хронічного.

Література

  1. Наказ МОЗ України від 10.09.2014 № 638 Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при хронічному панкреатиті.
  2. Gardner TB. Acute Pancreatitis. Ann Intern Med. 2021 Feb;174(2):ITC17-ITC32. doi: 10.7326/AITC202102160. Epub 2021 Feb 9. PMID: 33556276.
  3. Singh VK, Yadav D, Garg PK. Diagnosis and Management of Chronic Pancreatitis: A Review. JAMA. 2019 Dec 24;322(24):2422-2434. doi: 10.1001/jama.2019.19411. PMID: 31860051.
  4. Rasmussen HH et all. Nutrition in chronic pancreatitis. World J Gastroenterol. 2013 Nov 14;19(42):7267-75. doi: 10.3748/wjg.v19.i42.7267. PMID: 24259957; PMCID: PMC3831208.
  5. Apte MV, Pirola RC, Wilson JS. Mechanisms of alcoholic pancreatitis. J Gastroenterol Hepatol. 2010 Dec;25(12):1816-26. doi: 10.1111/j.1440-1746.2010.06445.x. PMID: 21091991.

Оцініть статтю:

Рейтинг: 4,5 /5
Кількість оцінок: 212

  • болить живіт, біль частіше оперізувальний, у разі запалення головки підшлункової, може віддавати вправо, у печінку, за ураження хвоста – у ліву нирку;
  • часто нудить, після блювання почуття полегшення не відчувається;
  • часто (2–6 разів на день) доводиться бігати в туалет по-великому, стілець в’язкий, погано змивається;
  • псується апетит, виникає огида до їжі;
  • якщо біль у животі дуже сильний, супроводжується блюванням, то потрібна негайна консультація хірурга для уточнення діагнозу.
  • гострий – запалення підшлункової залози, котре спричиняють травні ферменти самого органу, небезпечне загибеллю тканин, панкреонекрозом, становить пряму загрозу життю людини;
  • хронічний – прогресуюче ослаблення здатності залози синтезувати травні ферменти та гормони (інсулін, глюкагон), може виникати як наслідок панкреонекрозу, небезпечне погіршенням травлення, синдромом мальабсорбції (важкі розлади всмоктування поживних речовин, анемія, кахексія).
  • вживати будь-які алкогольні напої та жирну їжу;
  • харчуватися 2–3 на день, великими порціями;
  • їсти гарячі або холодні страви;
  • вживати гострі, копчені, смажені продукти;
  • ігнорувати рекомендації лікаря щодо застосування препаратів підтримувальної терапії.
  • у разі гастриту, нудота і блювання часто натщесерце, кислим, після чого людині стає легше;
  • симптоми ураження підшлункової нерідко з’являються після похибки в харчуванні (спиртне, жирні продукти) або травми живота;
  • часом, навіть фахівцям складно розрізнити ці дві різні хвороби;
  • перевіряються симптоми, котрі характерні лише для запалення підшлункової залози;
  • проводиться лабораторна діагностика крові, випорожнень;
  • іноді потрібні гастроскопія, УЗД, КТ та МРТ.

Симптоми панкреатиту, лікування, причини нападів панкреатиту

Панкреатит – це запально-дегенеративний процес у підшлунковій залозі. Щороку зростає число людей, які в тій чи іншій мірі страждають панкреатитом. Симптоми і лікування цієї недуги безпосередньо залежать від гостроти запального процесу, ступеня вираженості ураження підшлункової залози. Основними жертвами панкреатиту найчастіше стають люди, схильні до переїдання, любителі жирної їжі, алкоголю. Під дією певних провокуючих факторів у підшлунковій залозі активізується вироблення протеолітичних ферментів, що і викликає запальні процеси.

Причини виникнення панкреатиту

Найчастіше, у людини, що страждає панкреатитом, існує декілька чинників, що сприяли розвитку панкреатиту, симптоми і лікування якого залежать від їх встановлення і по можливості усунення. 98% всіх випадків появи гострого панкреатиту пов’язані зі зловживанням алкоголю, або з жовчнокам’яною хворобою. Подробиці патологічних процесів, що відбуваються в підшлунковій залозі при запален
ні, а також додаткові фактори ризику розвитку панкреатиту читайте у статті Причини панкреатиту.

Симптоми гострого панкреатиту

Підшлункова залоза – дуже маленький орган, однак, вона виконує найважливіші функції в організмі людини, найголовніші з яких – секреція харчових ферментів для нормального травлення і вироблення інсуліну, брак якого приводить до такого серйозного захворювання, як цукровий діабет. Що відбувається при запаленні залози? У період гострого панкреатиту, симптоми розвиваються, як при сильному отруєнні. Ферменти, що виробляються підшлунковою залозою, затримуються в ній або її протоках, і починають руйнувати саму залозу, а потрапляючи в кров викликають симптоми загальної інтоксикації:

  • Біль. Це найбільш виражений симптом, біль при панкреатиті зазвичай дуже інтенсивна, постійна, характер больових відчуттів описується хворими, як ріжучий, тупий. При несвоєчасному наданні медичної допомоги та зняття болю у пацієнта може статися больовий шок. Локалізується біль під ложечкою, підребер’ї або праворуч, або ліворуч, залежно від місця ураження залози, у разі, коли запалюється весь орган, то біль носить оперізуючий характер.
  • Висока температура, низький або навпаки високий тиск. При стрімкому розвитку запального процесу, самопочуття пацієнта швидко погіршується, може піднятися температура до високих цифр, а також знизитися або піднятися артеріальний тиск.
  • Колір обличчя. При панкреатиті у хворого загострюються риси обличчя, спочатку стають блідими шкірні покриви, поступово колір обличчя набуває сіро-землистого відтінку.
  • Гикавка, нудота. Також панкреатиту властиві такі симптоми, як сухість у роті, гикавка, відрижка та нудота.
  • Блювота. Напади блювоти з жовчю не приносять хворому полегшення. Тому при початку гострого періоду ні про який прийом їжі мови не йде, голодування у разі гострого панкреатиту є головною умовою успішного подальшого лікування.
  • Діарея або запор. Стілець при гострому панкреатиті найчастіше пінистий, частий зі смердючим запахом, з частинками не перевареної їжі. Однак, бувають і навпаки запори, здуття, затверділість м’язів живота, що може бути першим сигналом початку гострого нападу панкреатиту.
  • Задишка. Через стрибки артеріального тиску відбуваються порушення серцево-судинної системи, хворого турбує постійна задишка, липкий піт, на язику з’являється рясний наліт.
  • Здуття живота. Шлунок і кишечник під час нападу не скорочуються, тому при огляді лікар визначає сильне здуття живота, при пальпації не визначається напруження м’язів живота.
  • Синюшність шкіри. Навколо пупка або на попереку можуть з’явиться синюшні плями, які надають шкірним покривам мармуровий відтінок, в області паху колір шкіри може набувати синьо-зелений відтінок. Це пояснюється тим, що із запаленої залози кров може проникати під шкіру живота.
  • Жовтушність склер, шкіри. При склерозуючій формі панкреатиту може виникнути механічна жовтяниця, яка з’являється внаслідок здавлювання частини загального жовчного протоку щільною тканиною залози.

При таких симптомах панкреатиту у людини з кожною хвилиною стан погіршується, зволікати у таки випадках не можна і слід якомога швидше викликати «швидку допомогу».

Лікування гострого панкреатиту

Гострий панкреатит, симптоми і лікування якого визначаються і проводяться лише в стаціонарі, під наглядом кваліфікованих фахівців, вважається дуже небезпечним станом. При підозрі на гострий панкреатит людину слід терміново госпіталізувати. Іноді несвоєчасне надання медичної допомоги може коштувати людині життя. Перша допомога, яку можна надати людині з нападом панкреатиту, симптоми якого очевидні, полягає в прикладанні холоду на живіт, прийомі спазмолитика – На-шпа, Папаверин, а також відмова від прийому будь-якої їжі.

  • В умовах стаціонару зазвичай проводять зняття інтоксикації внутрішньовенними вливаннями сольових розчинів, глюкози, білкових препаратів.
  • Для полегшення больового синдрому використовують внутрішньом’язові спазмолітики. При порушеннях серцевої діяльності – серцеві препарати.
  • Необхідний прийом препаратів, що містять ферменти підшлункової залози, такі як Панкреатин, Креон, Фестал, Мезим, вони сприяють придушенню вироблення ферментів самої залозою, таким чином розвантажують, дають спокій залозі.
  • Використовують сечогінні препарати, вони запобігають набряк підшлункової, а також сприяють виведенню токсинів з організму.
  • Вітамінотерапія також входить в комплексне підтримання ослабленого організму, особливо показані вітамін С і вітаміни групи В.
  • На 4-5 днів хворому призначено голод і пиття теплої мінеральної води без газів. Тільки по закінченні цього часу пацієнту дозволяється прийом їжі, спочатку можна пити тільки кефір, поступово додаючи в меню сир і через 3-4 дні поступово хворий може приймати дієтичну їжу по спеціальній дієті 5П.
  • При неефективності консервативного лікування, показана хірургічна операція, в результаті якої може бути видалена частина залози з некрозом.

Симптоми і ознаки хронічного панкреатиту

Хронічний панкреатит вважається переважно запальним захворюванням підшлункової залози, при якому відбуваються структурні зміни тканини органу. Більшість дослідників вважають, що відмітною ознакою хронічного панкреатиту є те, що після усунення дії провокуючих факторів, патологічні зміни в залозі не тільки зберігаються, але і продовжують прогресувати функціональні, морфологічні порушення роботи залози. При цьому формується екзогенна та ендогенна недостатність цього органу.

У виникненні хронічного панкреатиту визначаються два періоди, початковий – який може тривати роками і то проявляти себе характерними симптомами, то заспокоюватися, і період – коли порушення, пошкодження у підшлунковій залозі носять виражений характер і турбують людину постійно.

  • В період початку захворювання, який зазвичай триває десятиліттями, людина відчуває тільки періодичні больові відчуття, що виникають через 15 хвилин після їжі і тривають від декількох годин до декількох діб. Біль локалізується найчастіше в верхньому відділі живота, іноді в області серця, у лівій стороні грудної клітки, лівій поперековій області, також може бути оперізувального характеру. Його інтенсивність зменшується, коли людина нахиляється вперед, коли сидить.
  • В основному поява характерних болів провокуються надмірним вживанням жирної, смаженої їжі, алкоголем або великою кількістю газованих напоїв, а також шоколаду, кави. Найгірше доводиться людині, якщо відбувся прийом великої кількості різних страв одночасно. Підшлунковій залозі важко справитися з різними видами білків, жирів і вуглеводів. Тому люди, які дотримуються принципів роздільного харчування менш схильні до захворювань підшлункової залози.
  • При болях також можуть бути диспепсичні розлади, такі як блювання, нудота, хронічна діарея, здуття живота, схуднення. Проте, це буває не завжди, і болі, диспепсія при адекватному симптоматичному лікуванні проходять, функція залози з вироблення ферментів сильно не порушується і хворий продовжує спокійне життя, до наступного переїдання або збою.
  • У разі тривалого існування хронічного панкреатиту починає руйнуватися структура тканини залози, скорочується вироблення ферментів і гормонів, поступово формується секреторна недостатність. При цьому больовий синдром може бути відсутнім зовсім, або бути слабовираженим, а диспепсія швидше навпаки, стає переважним симптомом хронічного панкреатиту з секреторною недостатністю.
  • Також для хронічного панкреатиту характерна незначна жовтушність шкіри, склер, вона буває не у всіх і також може періодично зникати.
  • На пізніх стадіях панкреатиту, коли залоза починає атрофуватися, може розвинутися цукровий діабет.

Виходячи з різних симптоматичних комплексів, які зазнають пацієнти з хронічним панкреатитом, виділяють декілька видів захворювання:

  • Диспепсичний вид – при цій формі панкреатиту, симптоми в основному пов’язані з хронічною діареєю, здуттям живота, зниженням маси тіла.
  • Безсимптомний вид – ця форма найбільш дивна, оскільки панкреатит роками не проявляється ніякими ознаками, симптомами і людина не здогадується про такі порушення.
  • Псевдопухлинний вид – ця форма панкреатиту симптомами і перебігом нагадує рак підшлункової залози. Основна ознака цього захворювання – з’являється жовтушність шкіри, склер та ін.
  • Больовий вигляд – з назви зрозуміло, що він характеризується болючим синдромом, який буває дуже часто після прийому їжі і особливо алкоголю.

Що робити при підозрі на хронічний панкреатит?

Звичайно ж при підозрі на хронічний панкреатит слід звернутися за комплексною діагностикою до гастроентеролога. Лікар на підставі скарг пацієнта, анамнезу захворювання і наступних діагностичних заходів, встановить точний діагноз:

  • Аналіз калу може визначити чи є стеаторея, тобто зміст не переваренного жиру в калі, що вкаже на збої в роботі залози.
  • Тест спеціальними препаратами на стимуляцію підшлункової.
  • УЗД також може допомогти у встановленні правильного діагнозу.
  • У випадку сумнівів чи для більшої визначеності діагнозу допомагає також комп’ютерна томографія.
  • Слід здати аналіз крові на вміст глюкози, для виявлення цукрового діабету, а також можна пройти тест на толерантність до глюкози.

Діагноз тільки на підставі даних УЗД не є достовірним, оскільки розміри залози не значні, внутрішні порушення її роботи на УЗД виявити не можна. Цей вид діагностики визначає тільки непрямі ознаки можливого запалення, не більше того.

Хронічний панкреатит – лікування

Симптоми хронічного панкреатиту можуть бути слабо- і яскраво виражені. Як правило, при загостренні хронічного панкреатиту також показана госпіталізація та аналогічна терапія, як при гострому процесі. Хворий хронічним панкреатитом повинен довічно дотримуватися дієти, приймати препарати при секреторній недостатності підшлункової залози, спазмолітики і облуговуючі препарати, типу Алмагель, Палмагель. Дуже корисно відвідувати 2 рази на рік санаторії, особливо Ставропольського Краю, такі як П’ятигорськ, Залізноводськ, Кисловодськ, з комплексним лікуванням і прийомом натуральної мінеральної води з джерел. Зупинимося докладніше на основних принципах лікування хронічного панкреатиту:

Дієта при хронічному панкреатиті

Це найважчий для виконання принцип лікування, оскільки дієта при панкреатиті виключає всі смачні продукти, які люблять все – шашлики, шоколад, солодощі, гриби, гострі, смажені страви, фаст-фуд. Всі продукти слід подрібнювати, тільки варити, запікати, аж до фруктів і овочів. Харчування має бути частим і невеликими порціями, тобто їсти слід кожні 3 години, при цьому бажано не змішувати за один прийом їжі різні види білка, жирів або вуглеводів.

Як усувати біль при хронічному панкреатиті

При дотриманні дієти біль набагато рідше дає про себе знати, але варто трохи відійти від неї, дозволити собі жирної або смаженої – і все, потрібні знеболюючі.

  • При інтенсивному болю лікарем можуть бути призначені анальгетики – Диклофенак, Аспірин, Но-Шпа, які зменшують запалення в підшлунковій залозі і відповідно знижують біль.
  • Також застосовують Октреотид – лікарський препарат, що пригнічує вироблення гормонів залозою, оскільки вони стимулюють її і тим самим викликають біль. Це ліки призначають тільки в стаціонарах.

Панкреатичні ферменти для корекції порушення функцій підшлункової залози

При тривалому перебігу хронічного панкреатиту відбувається заміщення нормальних тканин цього органу, втрати нормальної її функції, тому з’являється цукровий діабет і порушується травлення. Щоб дати відпочинок для підшлункової залози і знизити больові відчуття у хворих, необхідний прийом додаткових панкреатичних ферментів:

  • Фестал – його слід пити 3 р/день по 1 таблетці під час їжі, зазвичай його поєднують з гістаміновими блокаторами для зменшення кислотності в шлунку – фамотидин, циметидин.
  • Панкреатин, Креон – це ферменти підшлункової залози, що приймаються також 3 р/день по 2 табл., вони допомагають розщеплювати жири, вуглеводи, білки.
  • Мезим – по 2 табл. під час прийому їжі, бажано запивати лужною мінеральною водою.

При хронічному панкреатиті, симптоми і лікування якого у людини спостерігаються дуже тривалий час – знижується рівень інсуліну, що рано чи пізно тягне за собою розвиток цукрового діабету. У разі його діагностики, пацієнту слід звернутися за консультацією до ендокринолога для уточнення схеми терапії та дотримання дієти.

Про симптоми панкреатиту, лікування, причини нападів також можна прочитати статтю російською мовою: «Симптомы панкреатита, лечение, причины приступов панкреатита».

Про автора

admin administrator