Скільки потрібно сушити глід у духовці

Авторadmin

Скільки потрібно сушити глід у духовці

Зміст:

Як сушити глід

Як сушити глід в домашніх умовах – питання, що цікавить людей, які не бажають користуватися медикаментами. Глід (в народі боярка) – лікарська рослина, у якого корисними є практично всі частини: кора, квіти, листя і ягоди. Вони використовуються фармацевтами і народними цілителями для приготування зборів від різних хвороб.

Корисні властивості і протипоказання сушеного глоду

З глоду можна приготувати варення, компот, але найчастіше його на зиму сушать, так краще зберігаються вітаміни і поживні речовини.

Боярку можна вживати з кашами, морозивом, як добавку до інших фруктів.

Корисні властивості сушеного глоду:

  1. У ньому, крім вітамінів і різних мікроелементів, міститься Омега-3 – джерело краси.
  2. Допомагає впоратися з проблемами серцево-судинної системи і кишечника.
  3. Фіточай знижує артеріальний тиск.

Коли збирають глід для сушки

Боярки встигають в середині вересня. В цей час і починається їх збір.

Увага! Плоди глоду, що росте вздовж доріг, збирати не можна, так як в них накопичуються важкі метали і токсичні речовини.

Правила збору Боярки для сушки:

  1. Для подальшої переробки годяться тільки стиглі ягоди яскраво-червоного або, як кажуть в народі, кривавого кольору.
  2. Не варто чекати морозів, так як такі плоди занадто м’які і не підходять для сушіння.
  3. Збирати переспілі ягоди теж не можна через те, що на поверхні починають розвиватися плісняві грибки.
  4. Збирати Боярку для подальшої сушки потрібно днем, в суху погоду.
  5. Зрізати гронами, а не поштучно. Укладати в тару акуратно, щоб не порушити цілісність.

Як правильно сушити глід

Сушка глоду в домашніх умовах не представляє особливих складнощів. Раніше плоди розкладали на відкритому повітрі і сушили природним шляхом. Сучасні господині можуть скористатися різними побутовими приладами:

  • електродуховкою і жарочною шафою газової плити;
  • мікрохвильовкою і аерогрилем;
  • електричної сушаркою.

Але перш ніж зайнятися сушінням, Боярка потрібно спеціально підготувати:

  1. Після зриву ягід з грон видаляють черешки і чашолистки (щитки).
  2. Потім сировину перебирають. Листя, гілки, зелені або пошкоджені плоди потрібно викидати, щоб не зіпсувати сушену продукцію.
  3. Великі ягоди складають окремо від дрібних, так як сушитися вони будуть в різний час.
  4. Якщо потрібно сировину без кісточок, то їх слід видалити.

Чи потрібно мити глід перед сушінням

Господинь, які вперше сушать Боярку, цікавить, миють чи сировину перед процедурою. Важливо розуміти, що бруд не повинна залишатися на плодах. Можна скласти сировину в друшляк і поставити під проточну воду або залити в тазу великою кількістю теплої води.

Увага! Довго тримати ягоди в воді не можна, інакше вони розкиснути!

Вийняти ягоди з тазу в друшляк, дати стекти воді. Потім розстелити їх в 1 шар на сухому рушнику, другим накрити зверху, щоб ягоди краще просохли. Сушку починають, коли на плодах не залишиться вологи. Справа в тому, що сирі ягоди не тільки сохнуть довго, вони ще можуть заграти.

Як посушити глід в духовці

Духовка – відмінний варіант для сушки фруктів, овочів і ягід. Підійде вона і для глоду. Процес звільнення сировини від природної вологи недовгий, до того ж його легко контролювати. У підсумку виходить сушений глід, як на фото.

При якій температурі сушити глід в духовці

Сушка сировини проводиться при температурі не вище 60 градусів. Потрібен також чистий лист і папір для випічки, на якій розкладають ягоди. Духовку нагрівають заздалегідь і підтримують тепло, поки сировину не стане твердим.

Скільки часу сушити глід в духовці

Скільки часу потрібно, щоб посушити глід в електричному духовці, в домашніх умовах, назвати складно. Все залежить від вологості і розмірів ягід. Як правило, готовність сировини перевіряють вручну: якщо при натисканні боярка не деформується, значить, можна припиняти сушку.

Як сушити глід в електричній духовці

А тепер про те, як правильно виконувати сушку глоду в домашніх умовах в духовці:

  1. Деко з сировиною ставлять на середню полицю духовки.
  2. Якщо в плиті є режим вентилювання, то дверцята закривають. В іншому випадку сушка повинна проходити в прочинених духовці. Це необхідна умова, інакше випаровується волога знову буде осідати на ягоди у вигляді конденсату, а, значить, збільшиться час сушіння.
  3. Сировина в духовці під впливом температури змінює не тільки колір, але і розміри.
  4. В середньому сушка Боярки в духовці триває 6-7 годин або трохи менше.

Як сушити глід в духовці газової плити

Якщо в квартирі стоїть газова плита з духовкою, то її можна використовувати для сушки овочів, фруктів, ягід, в тому числі і глоду. Процедура нескладна, дозволяє отримати сушений продукт за нетривалий час.

  1. Заздалегідь розігріти духовку до температури 40 градусів. Більш високий показник знищить корисні властивості глоду.
  2. Тримати лист протягом 5-7 годин, поки ягоди не зменшаться в розмірі і не висохнуть.
  3. Дверцята шафи час від часу відкривають, щоб випустити вологу.

Як сушити глід в електросушарці

Наявність електросушарки дозволяє прискорити процес сушіння глоду. Температуру легко контролювати.

Як користуватися сушаркою:

  1. Ягоди викладають на спеціальний піднос і розподіляють в один шар, щоб сушка проходила рівномірно.
  2. Піддон ставлять на середній рівень. Тут сировина не підгорить.

При якій температурі сушити глід в електросушарці

При використанні сушарки для заготовки вітамінного сировини, спочатку потрібно поставити лоток, і тільки після цього включати техніку. Початкова температура – 60 градусів. Через 2 години показник знижують до 40 градусів, щоб волога випаровувалася повільно. Ще через 2 години повертаються до первісного показником.

Отже, сушити глід в електросушарці потрібно, змінюючи температуру, витрати часу – близько 6 годин.

Як висушити глід в мікрохвильовці

Ще один корисний побутовий прилад – мікрохвильовка. Її також використовують для заготівлі сухого глоду. Сировина викладає в один шар. Використовують потужність 300 W. Сушка триває дня 2.

Єдиний недолік в тому, що на чашу можна покласти невелику кількість сировини.

Як сушити глід в аерогрилі

Аерогриль – теж відповідне обладнання. Причому ягода сушиться швидше, ніж в інших приладах. Температура обдування в межах 45-60 градусів. Дверцята аерогрилю потрібно тримати відчиненими.

Як висушити глід в домашніх умовах

Необов’язково сушити сировину в електричних приладах. Природний процес видалення вологи відомий здавна. Після збору ягід та відповідної підготовки, приступають до сушки.

Нюанси висушування плодів глоду:

  1. Розкласти ягоди на лотки, які попередньо накрили тканиною або папером.
  2. Виставити лотки в приміщення з дахом, щоб на сировину не потрапляли прямі промені сонця, але, головне, щоб ягоди не потрапили під дощ.
  3. Протягом декількох днів сировину помішують, щоб сушка проходила рівномірно.
  4. Готовність вітамінної продукції перевіряють вручну, але, як правило, ягоди глоду висихають за 4-5 днів, якщо на вулиці сонячна погода.
  5. На ніч піддони заносять в будинок, щоб підсохлі продукти не відсиріли.
  6. Щодня потрібно міняти підкладку під плодами на суху.
  7. В кінці сушіння Боярку можна виставити на 30-45 хвилин на сонці, щоб залишки вологи.

Зауваження! Сухий глід не склеюються, а розсипається.

Застосування сушеного глоду

Сушений глід використовують в медичних і косметологічних цілях протягом багатьох століть. Дивуватися такій сфері застосування не доводиться, адже ягоди мають лікарські властивості:

  1. Сушену Боярку заварюють і п’ють, як чай, після настоювання. З ягід можна взимку приготувати компот або додати в нього будь-які сухофрукти. Напої виходять ароматними і малокалорійні.
  2. З сухої Боярки роблять бальзами, витяжки, відвари. Щоразу готують свіже зілля.
  3. Сушені плоди використовують для приготування настоянок на спирту.

Слід розуміти, що будь-які трави і ягоди приймати небезпечно. Тому бажано скористатися консультацією лікаря, щоб не завдати шкоди здоров’ю.

Як зберігати сушений глід

Сушка дозволяє зберігати вітамінну і корисну продукцію протягом 2 років, але тільки при дотриманні правил зберігання:

  1. Плоди після сушіння можна викласти в паперові пакети на короткий час. Для тривалого зберігання краще використовувати скляні банки або пластикові контейнери з щільно закриваються кришками, щоб волога і шкідники не змогли дістатися до сушеного продукту.
  2. Ємності тримають в приміщенні, де завжди сухо, є вентиляція при температурі від +10 до +18 градусів.
  3. У тканинних мішечках зберігати сушену Боярку, як і будь-які сухофрукти, забороняється. Їх може пошкодити моль.

висновок

Сушити глід в домашніх умовах нескладно, причому можна використовувати будь-які зручні способи: із застосуванням електричних приладів і на відкритому повітрі. В результаті всю зиму сім’я буде отримувати вітамінний чай. Крім того, глід підвищує імунітет, знижує артеріальний тиск, допомагає при застуді та інших недугах.

Як правильно висушити глід в домашніх умовах в духовці: скільки часу і при якій температурі?

Відеоролик: Семья Бровченко. Как сушить малину в сушилке.

Зміст

  • Чи можна сушити глід в духовці?
  • Покрокова інструкція
  • Як підготувати?
  • У чому сушити?
  • Скільки часу сушити?
  • На якому режимі?
  • При якій температурі?
  • Як визначити готовність?
  • Підбиття підсумків

З розпалом літа починає своє активне цвітіння глід – чагарник, майже всі частини якого застосовуються не тільки в їжі, але і в лікарських цілях. Сушені квіти, листя і ягоди заварюються з чаєм, використовуються в приготуванні компотів і відварів. Нерідко його застосовують для косметичних цілей, наприклад, як лосьйон для шкіри.

Глід відомий благотворним впливом на загальне самопочуття, стан кровоносної системи, кровотік і стінки судин, знижує тиск, заспокоює нерви і т.д. Щоб зберегти глід на зиму в якості запасу вітамінів, необхідно зробити грамотну заготовку.

Для цього потрібно знати, коли краще братися за збір, які частини рослини корисні, а які шкідливі, потрібно чи певна обробка ягодам, скільки і за яких умов сушити квіти. Ці нюанси і деталі дозволять надовго зберегти дорогоцінні трави і забезпечити себе прекрасним лікувальним матеріалом не на один рік. Нижче ми розглянемо детально, як висушити глід в домашніх умовах в духовці, як зробити це правильно і що при цьому необхідно знати.

Чи можна сушити глід в духовці?

Крім традиційних способів сушіння ягід глоду їх можна засушити за допомогою побутової техніки, яку ви можете знайти у себе вдома, наприклад за участю духовки. Бажано мати на кухні електричну, перевірену часом і досвідом духовку, з помірною потужністю.

Так під час сушки ви будете впевнені, що все ягоди глоду будуть рівномірно позбавлятися вологи, а ви витратите мінімальну кількість електроенергії. Для сушки підійдуть як квіти, листя, так і самі ягоди глоду.

Немає принципової різниці свої це кущі або дикі. Дикий глід дає дрібні і менш солодкі плоди, але в сушеному вигляді вони принесуть не менш користі, ніж культурні садові сорти.

Покрокова інструкція

Тепер давайте в деталях розглянемо процес сушіння глоду в духовці.

Як підготувати?

В першу чергу уважно огляньте рослина для збору. Переконайтеся, що жодна з частин чагарнику, включаючи стебла, не постраждала від шкідників, плісняви ​​або хвороб. При найменших натяках на присутність личинок, сірого або «іржавого» нальоту, почорніння на листках та інших ураженнях краще відмовитися від збору саме цього куща глоду.

Почніть спостереження за чагарником з травня, Щоб вчасно збирати дозрілі квітки, поки не розпустилися бутони ще ростуть. Проводити збір потрібно в теплу, суху погоду. Дощовий сезон, ранковий або вечірній для цього не підходить – надто висока вологість, через яку квіти будуть сохнути набагато довше. Пишні суцвіття (щитковидні і окремі групки бутонів) акуратно зрізайте ножем або секатором, і складайте окремо від листя в плетеному кошику або будь-який сухий тарі.

Далі зібрані квітки розкладаються на паперовому рушнику чи пергаменті для сушіння в темне сухе місце (найчастіше використовують горище). В один шар квіти просушиваются не довше ніж дня. Не забудьте накрити їх шаром чистої марлевої тканини. Вона захистить глід від комах, на зразок фруктових мушок або харчової молі, і захистить від осідає пилу.

Що стосується збору самих плодів, то відповідний період дозрівання – з середини серпня до кінця осені. Для сушіння підберіть стиглі, щільні ягоди, не зіпсовані будь-якими дефектами. У якісних ягід рівний, насичений жовтий, помаранчевий або червоний відтінок, що нагадує артеріальну кров.

природно, підійдуть дозрілі ягоди будь-яких розмірів, Але невеликі краще сушити окремо від великих – з першими ви впораєтесь набагато швидше. Ягоди потрібно добре промити в друшляку під проточною водою, протерти серветками або рушником, і залишити на якийсь час обсохнути, як і в випадку з квітками. Попередня сушка займе від доби до декількох днів.

Скористайтеся ножем, щоб очистити перед сушінням в духовці все ягоди від хвостиків і інших відростків плода. Кісточки видаляти не потрібно – для чаю, компоту та інших рецептів вони не виявляться зайвими.

У чому сушити?

Електрична духовка (електродуховка) – кращий варіант, але якщо у вас газова, то залишиться лише злегка зменшити температуру, повністю прогріти духовку, і тільки потім завантажувати туди ягоди глоду. Розкласти ягоди можна на деку або дерев’яної фанери.

Скільки часу сушити?

Напевно багато хто з вас задаються питанням: «Як сушити глід в духовці, скільки часу?», Відповідь досить проста – орієнтуйтеся на кількість і розмір порцій глоду, То, які його частини ви сушіть – ягоди або пелюстки. На сушку великих плодів може піти кілька годин, а на квіти і листя – тільки півтора.

На якому режимі?

Краще вибирати помірний або низький температурний режим. глід дуже чутливий до високих температур і може просто засмажити, ставши марним. Якщо є режим вентилювання, то буде непогано включити його. В іншому випадку обов’язково залиште дверцята духовки трохи прочиненими – так зайва волога зможе вільно виходити назовні, не накопичуючись на ягодах.

При якій температурі?

З максимально низьких температур вибирають приблизно 50-70 ° C, Виходячи з можливостей побутової техніки (як сушити глід в електросушарці і мікрохвильовці?). Припустимо трохи збільшити температуру, якщо ваша духовка не сильно потужна. Для сушки інших частин рослини досить температури в 40 ° C.

Під час сушіння ягоди потрібно регулярно перемішувати і стежити, щоб ті не пригоріли і не злиплися між собою. Тому на деко потрібно розкладати плоди на деякій відстані один від одного, в один шар.

Як визначити готовність?

Визначити готовність можливо як за зовнішнім виглядом, так і по твердості м’якоті. Зовні глід буде зморщений, зменшиться майже в 2-3 рази, значно потемніє.

Перевірте ягоди на дотик, Візьміть невелику жменьку в долоню і злегка стисніть їх разом. Якщо відчуєте, що глід злипається, сочиться соком, або недостатньо зморщився, то є сенс залишити його в духовку ще на годину з гаком.

Прекрасно висушений продукт буде сухим і гнучким. Готовий продукт просівають і ще раз перевіряють на наявність гілочок, плодоніжок та іншого дрібного сміття.

Зберігати ягоди слід в паперових пакетах і упаковках, Захищених від шкідників, вологого теплого повітря, сторонніх запахів і кімнатного пилу. У підходящої середовищі сушений глід може пролежати близько двох-п’яти років, анітрохи не зіпсувавшись.

Що до сушених суцвіть і листя, то такий глід можна зберігати в картонних коробках, вистелених пергаментом або іншим папером, або полотняних мішечках. Приміщення, де ви покладете свої запаси, має бути темним, прохолодним, з хорошою циркуляцією свіжого повітря.

Підбиття підсумків

Сушка в духовці не вимагає серйозної підготовки, Набагато швидше природного сушіння на горищі або балконі, і дозволяє зберегти більшу частину корисних речовин глоду.

Перед сушінням плоди очищаються від плодоніжок і інших хвостиків, добре промиваються, щоб захистити вас і вашу сім’ю від шкідливих мікробів і бактерій. Не варто надовго залишати свіжозібраний глід – очистіть його і відразу засушити.

Дотримуйтесь температурні рамки, не дозволяйте ягодам підгоріти і не витягуйте їх з духовки завчасно. Так підвищується ризик розвитку захворювань або цвілі. Не менш відповідально походіть до питання про те, в чому і де зберігати отримані запаси. Тепер, знаючи як сушити глід будинку в духовці, ви можете надійно зберегти чудо ягоди для довгого користування.

Як сушити глід у домашніх умовах у духовці, в електросушарці

Корисні властивості та протипоказання сушеного глоду

З глоду можна приготувати варення, компот, але найчастіше його на зиму сушать, так краще зберігаються вітаміни та поживні речовини.

Боярку можна вживати з кашами, морозивом як добавку до інших фруктів.

Корисні властивості сушеного глоду:

  1. У ньому, крім вітамінів та різних мікроелементів, міститься Омега-3 – джерело краси.
  2. Допомагає впоратися з проблемами серцево-судинної системи та кишечника.
  3. Фіточай знижує артеріальний тиск.

Рекомендації щодо збирання ягід глоду та способи їх сушіння

Боярки встигають у середині вересня. В цей час і починається їхня збір.

Увага! Плоди глоду, що росте вздовж доріг, збирати не можна, тому що в них накопичуються важкі метали та токсичні речовини.

Правила збору боярки для сушіння:

  1. Для подальшої переробки годяться лише стиглі ягоди яскраво-червоного або, як кажуть у народі, кривавого кольору.
  2. Не варто чекати на морози, тому що такі плоди занадто м’які і не підходять для сушіння.
  3. Збирати ягоди, що перестигли, теж не можна через те, що на поверхні починають розвиватися плісняві грибки.
  4. Збирати боярку для наступного сушіння потрібно вдень, у суху погоду.
  5. Зрізати гронами, а не поштучно. Укладати в тару обережно, щоб не порушити цілісність.

Дуже мало хто знає, що не тільки ягоди, а й пелюстки суцвіть глоду відрізняються вираженою терапевтичною дією. Заготовити препарат дуже легко, необхідно лише послідовно виконати такі маніпуляції:

  1. Цвіте глід у травні, але всього кілька днів, тому потрібно встигнути спіймати момент. Складання піддаються тільки підсохлі квіти з цілісними пелюстками без гнили і слідів присутності комах. Вологі пелюстки не підходять, їх важко швидко висушити, не допустивши гниття.
  2. Збираються вироби цілими суцвіттями або пелюстками, складаються у цебро або кошик, утрамбовувати елементи не можна. У пакеті їх краще не тримати, квіти не доживуть до будинку, запрів у теплому і безповітряному просторі.
  3. Видаючи приємний аромат, глоду активно приваблює комах, тому врожай потрібно регулярно струшувати, перебираючи квіти.
  4. Відразу після складання потрібно приступати до сушіння продукції в домашніх умовах. Для цього розкладаємо пелюстки на паперовій підкладці в один шар. Якщо накрити їх шаром марлі або дуже тонкою тканиною, можна буде не боятися комах.
  5. Конструкцію розміщуємо у темному, теплому місці з гарним рівнем руху повітря. У міру висихання пелюстки перемішуємо. Продукт буде готовий приблизно за 7-10 днів.

Готовий продукт потрібно зберігати у тканинних мішечках, ємностях із дерева, картону чи скла. Але не потрібно герметично закривати їх, краще використовувати замість кришки тканину, закріплену мотузкою. Термін придатності заготівлі перевищує 2 роки.

Процес заготівлі квітів глоду відбувається у період його цвітіння – травні-червні. Основна складність заготівлі пов’язана з коротким терміном цвітіння чагарника (всього 2-3 дні) та необхідністю проводити збирання в суху погоду. Зібрані після дощу або по росі квіти довго сохнуть і схильні до швидкого гниття. Крім того, суцвіття, що заготовлюються, не повинні бути пошкодженими гниллю або комахами.

Квіти глоду збирають у травні-червні

Під час збору, суцвіття акуратно зрізують ножицями або зривають вручну, складають, не утрамбовуючи в кошик, попередньо струсивши комах, залучених насиченим ароматом куща квітучого.

Щоб висушити квіти глоду в домашніх умовах, їх слід розкласти в один шар на тканині або папері в місці, що провітрюється і затінено, прикрити марлею від комах, і час від часу перевертати.

Процес сушіння пройде швидше, якщо скористатися спеціальною електросушаркою, виставивши t на рівні 40°C.

Зберігати квіти краще у скляній або дерев’яній ємності

Зберігати висушену сировину слід у паперовій, тканинній або дерев’яній упаковці, використовувати протягом 1 року.

Крім духовки, сушити глід можна також у спеціальній сушарці, на відкритому повітрі або в кімнаті, використовувати для цієї мети мікрохвильову піч або холодильник. Перед початком процесу, щоб усунути пил з поверхні зібраних ягід, їх слід злегка сполоснути, а потім, набравши в ганчірку жменями, без особливого натиску злегка протерти.

Сушити глід можна в електросушці

  1. Процес сушіння на повітрі передбачає, що зібрані та перебрані плоди немитими розкладаються в один шар на тацях, застелених папером. На вечір таці необхідно заносити в приміщення, щоб уникнути їх намокання від роси. Вдень підноси накрити марлею, щоб захистити від комах. Сам процес займе кілька днів – 6-8, але в результаті якість висушених плодів не поступатиметься тим, що були висушені в духовці або іншим способом. У сиру та похмуру погоду, сушіння глоду можна проводити на горищі або в сараї.
  2. Проводити сушіння глоду в кімнаті можна за умови включеного центрального опалення. Для цього застилані папером ємності з ягодами розміщують поблизу батарей, готовність продукту визначається шляхом проби.
  3. Ще один спосіб висушити глід – використовувати для цих цілей електросушарку. Перевагою даного методу є можливість регулювати теплоподачу, спостерігаючи за процесом. Для сушіння глоду найкраще підходять лотки середнього рівня. Підготовка плодів перед сушінням аналогічна попереднім варіантам. Після їх закладки в лоток необхідно виставити необхідний температурний режим — на рівні 60°C, який через 3 години знижують до 40-50°C, а потім ще через 3 години підвищують до попереднього рівня. При повному завантаженні апарата, щоб процес проходив рівномірно, лотки періодично можна міняти місцями, переміщуючи вгору, вниз. Середня тривалість процесу становить 8-14 годин.
  4. За наявності холодильника з функцією “але фрост”, заготівлю плодів глоду можна провести наступним чином. На вистелену газетами піддон укладаються підготовлені ягоди, зверху їх накривають папером і ставлять на полицю холодильника. Щодня змінюючи паперову підстилку, інколи перемішують. Через 5-7 днів висушені ягоди можна перекласти в паперовий пакет та прибрати у шафу.
  5. Якщо ягід зовсім небагато, висушити їх можна в мікрохвильовій печі, виставивши потужність на рівні 300 W. Процес затягнеться на пару днів, прискорити його можна, регулюючи потужність від 300 до 600 W. Готовність як завжди визначається досвідченим шляхом.

Невелику кількість ягід можна сушити в мікрохвильовій печі.

Увага! Смак сушеного глоду буде цікавішим, якщо в процесі заготівлі, присипати його корицею, порошком імбиру або висушити разом з яблуками.

Витративши трохи часу і насушивши глоду, використовуючи рекомендації та фото підказки, можна до наступного врожаю насолоджуватися смачним вітамінним фіточаєм, що зміцнює імунітет, дарує бадьорість і настрій.

Стиглі ягоди заготовляють у вересні – жовтні. Плоди обривають або відрізають цілими кистями та складають у підготовлену тару. Для зберігання не підходять недозрілі, гнилі, пошкоджені механічно або комахами ягоди. Збір можна здійснювати до перших заморозків. Роботи проводять лише у суху погоду.

Пропонуємо ознайомитися: Розповсюджені види глоду — АгрономWiki

Провесною проводять збір кори глоду. Для цього вибирають молоді одеревенілі пагони не старше чотирьох років. Гілки зрізають і гострим ножем відокремлюють кору. Подрібнена та висушена кора зберігається 2 роки.

У народній медицині використовують плоди, листя та квітки глоду.

До того моменту, як зав’яжуться плоди глоду, збирають листя рослин для заготівлі. Підходять для цього тільки чисті, акуратні пластини, які обривають або відрізають ножицями зі шматочком черешка. З однієї гілки знімають не більше 1/3 частини всіх листків.

Увага! Вікове обмеження на вживання ліків із глодом: забороняється дітям молодше дванадцяти років.

Сушать на зиму та квіти рослини. Глід цвіте рясно, але нетривало, всього близько тижня. Цього часу вистачить, щоб заготовити лікарський матеріал. Квітки обривають у цілому вигляді, не відокремлюючи пелюсток. Складають акуратно у пластикові відра або плетені кошики, поліетиленові пакети не годяться, тому що в них рослини пам’ятаються і швидко покриються конденсатом.

Як правильно сушити глід

Сушіння глоду в домашніх умовах не становить особливих складнощів. Раніше плоди розкладали на свіжому повітрі і сушили природним шляхом. Сучасні господині можуть скористатися різними побутовими приладами:

  • електродуховкою та духовкою шафою газової плити;
  • мікрохвильовкою та аерогрилем;
  • електричною сушаркою.

Але перш ніж зайнятися сушінням, боярку потрібно спеціально підготувати:

  1. Після зриву ягід з грон видаляють черешки та чашолистки (щитки).
  2. Потім сировину перебирають. Листя, гілки, зелені або пошкоджені плоди слід викидати, щоб не зіпсувати сушену продукцію.
  3. Великі ягоди складають окремо від дрібних, так як вони будуть сушитися в різний час.
  4. Якщо потрібна сировина без кісточок, їх слід видалити.

Чи потрібно мити глід перед сушінням

Хазяйок, які вперше сушать боярку, цікавить, чи миють сировину перед процедурою. Важливо розуміти, що бруд не повинен залишатися на плодах. Можна скласти сировину в друшляк і поставити під проточну воду або залити в тазі великою кількістю теплої води.

Увага! Довго тримати ягоди у воді не можна, інакше вони розкиснуть!

Вийняти ягоди з тазу в друшляк, дати стекти воді. Потім розстелити їх в 1 шар на сухому рушнику, другим накрити зверху, щоб ягоди краще просохли. Сушіння починають, коли на плодах не залишиться вологи. Справа в тому, що сирі ягоди не тільки сохнуть довго, вони ще можуть забродити.

Як посушити глід у духовці

Духовка – відмінний варіант для сушіння фруктів, овочів та ягід. Підійде вона і для глоду. Процес звільнення сировини від природної вологи недовгий, до того ж легко контролювати. У результаті виходить сушений глід, як на фото.

При якій температурі сушити глід у духовці

Сушіння сировини проводиться за температури не вище 60 градусів. Потрібний також чистий лист і папір для випічки, на якому розкладають ягоди. Спекотну шафу нагрівають заздалегідь і підтримують тепло, поки сировина не стане твердою.

Скільки часу сушити глід у духовці

Скільки часу потрібно, щоб посушити глід в електричній шафі, в домашніх умовах, назвати складно. Все залежить від вологості та розмірів ягід. Як правило, готовність сировини перевіряють вручну: якщо при натисканні боярка не деформується, то можна припиняти сушіння.

Як сушити глід в електричній духовці

А тепер про те, як правильно виконувати сушіння глоду в домашніх умовах у духовці:

  1. Деко з сировиною ставлять на середню полицю гарячої шафи.
  2. Якщо в плиті є режим вентилювання, дверцята закривають. В іншому випадку сушіння повинна проходити у відкритій духовці. Це необхідна умова, інакше волога, що випаровується, знову буде осідати на ягоди у вигляді конденсату, а, значить, збільшиться час сушіння.
  3. Сировина в духовці під впливом температури змінює як колір, а й розміри.
  4. У середньому сушіння боярки в духовці триває 6-7 годин або трохи менше.

Увага! Коли сушені плоди охолонуть, їх забирають у паперові пакети. Вони ягоди не втрачають корисних властивостей протягом 2 років.

Як сушити глід у духовці газової плити

Якщо в квартирі стоїть газова плита з духовкою, то її можна використовувати для сушіння овочів, фруктів, ягід, у тому числі і глоду. Процедура проста, дозволяє отримати сушений продукт за нетривалий час.

  1. Заздалегідь розігріти духовку до 40 градусів. Вищий показник знищить корисні властивості глоду.
  2. Тримати лист протягом 5-7 годин, доки ягоди не зменшаться у розмірі і не висохнуть.
  3. Дверцята шафи час від часу відчиняють, щоб випустити вологу.

Попередження! Сировина не повинна підгоряти, тому її помішують.

Покрокова інструкція

Перш ніж приступити до сушіння глоду в електросушарці, мікрохвильовій печі, прочитайте уважно інструкцію, щоб уникнути помилок.

Підготовка

Глід насамперед має бути належним чином підготовлений, тільки тоді весь процес сушіння пройде правильно. Глід ретельно перебирають . Ви повинні виключити всілякі гілочки, листочки, а також у нашому процесі немає місця гнилим ягодам та недостиглим плодам.

Також не забувайте про те, що глід має бути добре промити. Робити це можна двома способами. Ви або промиваєте глід під проточною водою, або просто залишаєте в теплій воді на деякий час.

За цей час весь бруд і пил, залишений на ягоді, почне покидати її поверхню і залишиться на воді. Ви тільки потім дістанете ягоду і промиєте її під струменем води.

Далі ви повинні приділити увагу сушінню ягоди. Перед тим, як вона потрапить в один із перелічених приладів, вона повинна просохнути. Вам необхідно покласти ягоду в сухе місце і почекати кілька годин до повного висихання. Тільки після цього ви можете розпочинати підготовку до справжньої сушіння ягоди на зиму.

У чому висушувати?

  1. Електросушарка. Якщо ви запитали себе: «Як сушити глід в електросушарці?», то вам варто бути готовим до складного і трудомісткого, дещо годинного процесу. Плюсом такої процедури є те, що ви зможете бачити процес сушіння на власні очі і при необхідності регулювати подачу тепла в апарат.
    Мінус же полягає в тому, що термін приготування неймовірно розтягнутий і може становити дуже тривалий час. Не у всіх вистачає рішучості чекати стільки часу. Піднос повинен розташовуватися прямо по центру від нагрівального елемента, щоб тепло рівномірно розподілялося всередині. Не варто ставити лоток надто високо або надто низько. Ви ризикуєте пересушити ягоду або навпаки не досушити її.
  2. Аерогриль . В аерогрилі сушіння займає на кілька годин більше, та й порції ягід, які вміщуються в аерогриль набагато менше.
  3. Що стосується мікрохвильової печі, то тут потрібно вміти правильно поводитися з нею . Мінусом цього способу є велике споживання електроенергії, плюсом є те, що ви можете будь-коли перевірити готовність.

Скільки часу?

В електросушарці сушіння триває не менше п’яти годин , і не більше восьми, інакше ви ризикуєте спалити або повністю висушити ягоду. В електросушарці немає режимів, тому від вас потрібно лише правильно виставити температуру.

У той час як сушіння в аерогрилі передбачає сушіння протягом восьми або десяти годин через те, що щільність нагріву не така як в духовці. Що ж до аерогрилю, то тут також важлива лише температура та швидкість обдування. Тому встановлена ​​температура в аерогрилі та духовці відрізнятиметься.

Сушіння ягоди в мікрохвильовій печі розтягується на кілька днів через те, що вся ягода не зможе поміститися всередину. Глід відправляють у мікрохвильову піч маленькими порціями. Але такий спосіб відмінно підійде якщо у вас мало зібраних плодів.

Що стосується мікрохвильової печі, то тут необхідно задати режим рівний 300 Ватт або навіть 600 Ватт на позначці ручки печі. Якщо подібних позначок у вас немає, то задавайте наступний режим після розморожування, іноді на час встановлюючи температуру трохи більше, переходячи на наступний режим 600 Ватт. Коли ягода буде практично готова, поверніться на позначку 300 Ватт.

Температурний режим

Отже, наступним важливе питання, яке спливає в процесі сушіння: «При якій температурі?», поспішаємо вас попередити, що відповідь може бути різною в залежності від наявної техніки. Так наприклад, у сушарці потрібно ставити глід і тільки тоді починати її нагрівання . Спочатку температура повинна дорівнювати 60ºС, потім, після пари годин перевести на п’ятдесят або сорок а за дві години до готовності знову повернути температуру рівну шістдесяти.

Що стосується аерогрилю, то з ним потрібно бути акуратнішими . Нагрівається він так само як і електросушарка, але за рахунок вентилятора з гарячим повітрям саме нагрівання здійснюється в рази більше. Плюс із-за маленької місткості аерогрилю простір нагрівається швидше, і ягода може згоріти. Цього не можна припускати. Поставте температуру шістдесят і в міру розігріву аерогрилю зменшуйте на менший показник і так протягом кількох годин. Потім можете повернути на вищий і знову зменшувати по спадаючий.

Як ви пам’ятаєте, у мікрохвильовій печі немає градусів , а є режими, ситуацію з якими ми вже прояснили.

Визначаємо готовність

Готовність визначається однаково у разі. Наприклад, готовність визначається після закінчення часу, зазначеного у цій статті. На смак ягода повинна бути сухою, але м’якоть все-таки повинна бути спресованою. Сік не повинен виділятися, тому що він виправився та залишить поживні речовини в ягоді.

Також ягоду можна ідентифікувати щодо готовності за кольором. Наприклад, якщо ягода має злегка прозорий червоний або мідний відтінок, то вона готова. Також її дуже складно розірвати пальцями. У ягоді немає соку. Ягода трохи зморщена. Ось основні засади перевірки на готовність. Їсти такі ягоди відразу не можна. Їм треба дати охолонути.

Як сушити глід в електросушарці

Наявність електросушарки дозволяє прискорити процес сушіння глоду. Температуру легко контролювати.

Як користуватися сушаркою:

  1. Ягоди викладають на спеціальну тацю і розподіляють в один шар, щоб сушіння проходило рівномірно.
  2. Піддон ставлять на середній рівень. Тут сировина не підгорить.

За якої температури сушити глід в електросушарці

При використанні сушарки для заготівлі вітамінної сировини спочатку потрібно поставити лоток, і тільки після цього включати техніку. Початкова температура – ​​60 градусів. Через 2 години показник знижують до 40 градусів, щоб волога випаровувалась повільно. Ще за 2 години повертаються до початкового показника.

Отже, сушити глід в електросушарці потрібно, змінюючи температуру, витрати часу – близько 6 годин.

Сушарка для шипшини своїми руками. Сушіння шипшини в домашніх умовах: детальна інструкція

Сушіння шипшини в електросушарці – процес неважкий, проте викликає дотримання багатьох стадій підготовки.

Робимо заготівлі

Шипшина, перед тим як вирушити в сушарку, має бути підготовлена ​​відповідним способом:

  • Вибирайте шипшину тільки яскраво-червоного кольору, щоб він був обов’язково зрілим. Шипшина слід спробувати, вона повинна бути трохи в’яжучою та солодкою. Крім того, шипшина слід пом’яти в руках. Якщо він дуже просто продавлюється – отже, він лежить досить довгий час;
  • Переберіть шипшину від сторонніх гілок і листочків, а також заберіть гнилі або недозрілі ягоди. Багато хто прагне відірвати у хороших ягід плодоніжку, проте це виконувати не можна. Через цей отвір може легко витекти сік, а отже, ви втратите найбільш значні складові ягоди;
  • Ягоди потрібно добре просушити, але не рушником, а повітрям. Встановіть тацю з ягодами в темне та сухе місце на пару годин. Після закінчення терміну спробуйте їх.

Тільки коли ягоди доведені до кондиції і чудово зберегли свій смак – можна приступати до самого процесу сушіння.

Засікаємо час

Залежно від того, за якої температури ви сушите шипшину в електросушарці, процес здійснюється різну кількість часу. Він може бути виконаний і за 7 годин і за 20.

Вибір режиму

Режими в сушках різної компанії показані по-різному. Потрібно прочитати інструкцію, де записані режими окремих типів продуктів. Знайдіть той, температура в якому може коливатися від 50 до 70 градусів. Цієї температури дотримуйтесь під час сушіння.

Сушіння шипшини в електросушарці:

Температура

Сушити ягоди необхідно за температури від 50 до 70 градусів. Для початку необхідно встановити на кілька годин максимальну температуру. Так швидше пропариться сік і верхня оболонка ягоди затвердіє, при цьому сік не виллється назовні. А через 2 хвилини можна зменшити температуру до 50 градусів. За 2 хвилини до вимкнення знову підніміть температуру до шістдесяти градусів і зачекайте.

Визначаємо готовність

Готову ягоду можна встановити на її виду. Вона містить чудовий червонувато-жовтий колір, трохи прозорий і за бажання ви можете розглянути нутрощі.

Зауваження! Сухий глід не склеюється, а розсипається.

Застосування сушеного глоду

Сушений глід використовують у медичних та косметологічних цілях протягом багатьох століть. Дивуватися такій сфері застосування не доводиться, адже ягоди мають лікарські властивості:

  1. Сушену боярку заварюють та п’ють, як чай, після наполягання. З ягід можна взимку приготувати компот або додати до нього сухофрукти. Напої виходять ароматними та малокалорійними.
  2. Із сухої боярки роблять бальзами, витяжки, відвари. Щоразу готують свіже зілля.
  3. Сушені плоди використовують для приготування настоянок на спирту.

Слід розуміти, що будь-які трави та ягоди приймати небезпечно. Тому бажано скористатися консультацією лікаря, щоб не завдати шкоди здоров’ю.

Як зберігати сушений глід

Сушіння дозволяє зберігати вітамінну та корисну продукцію протягом 2 років, але тільки при дотриманні правил зберігання:

  1. Плоди після сушіння можна викласти у паперові пакети на короткий час. Для тривалого зберігання краще використовувати скляні банки або пластикові контейнери з кришками, що щільно закриваються, щоб волога і шкідники не змогли дістатися до сушеного продукту.
  2. Місткості тримають у приміщенні, де завжди сухо, є вентиляція при температурі від +10 до +18 градусів.
  3. У тканинних мішечках зберігати сушену боярку, як будь-які сухофрукти, забороняється. Їх може зашкодити моль.

Зауваження! Прямі сонячні промені не повинні потрапляти на ємності, де зберігається сушена продукція.

Як сушити фундук. Як правильно зберігати очищені горіхи фундук

З глоду можна приготувати варення, компот, але найчастіше його на зиму сушать, так краще зберігаються вітаміни та поживні речовини.

Боярку можна вживати з кашами, морозивом як добавку до інших фруктів.

Сушіння дозволяє зберігати вітамінну та корисну продукцію протягом 2 років, але тільки при дотриманні правил зберігання:

  1. Плоди після сушіння можна викласти у паперові пакети на короткий час. Для тривалого зберігання краще використовувати скляні банки або пластикові контейнери з кришками, що щільно закриваються, щоб волога і шкідники не змогли дістатися до сушеного продукту.
  2. Місткості тримають у приміщенні, де завжди сухо, є вентиляція при температурі від 10 до 18 градусів.
  3. У тканинних мішечках зберігати сушену боярку, як будь-які сухофрукти, забороняється. Їх може зашкодити моль.

Цей напій корисний для більшості людей будь-якого віку, проте вживати засіб необхідно обережно. Основні ризики:

  • Поява індивідуальної непереносимості інгредієнтів (алергічна реакція). У цьому випадку прийом відвару доведеться припинити.
  • Знижений тиск не дозволяє приймати настій регулярно.
  • При хронічних та гострих виразкових процесах не варто зловживати напоєм.
  • Не радять пити ягідну суміш жінкам у період виношування та вигодовування грудьми.

Глід і шипшина, корисні властивості та протипоказання яких відомі багатьом людям, здавна застосовуються у народній медицині. Відвар із плодів цих рослин допомагає зміцнювати імунітет, боротися з атеросклерозом та іншими серйозними захворюваннями. Готується просто, але має унікальні цілющі властивості, з якими ви ознайомитеся далі.

Люди цінували глід і шипшину ще за давніх часів. На Русі кущі цих рослин росли майже біля кожного будинку. Для профілактики та лікування застуди, серцевих захворювань, хвороб печінки, нирок та інших органів використовують не лише плоди, а й квіти, коріння, листя.

Користь плодів та інших частин кущів величезна для організму. При поєднанні глоду з шипшиною властивості кожної рослини посилюються. Вони доповнюють один одного та утворюють універсальний народний засіб, який може використовуватися для лікування багатьох недуг. Настій із плодів готують при застудних та вірусних захворюваннях, авітамінозі та інших хворобах.

Користь глоду

Найбільшу користь глід приносить серцево-судинній системі. Він робить таку дію:

  • розширює судини;
  • нормалізує роботу серця;
  • підвищує рівень гемоглобіну;
  • відновлює серцевий ритм;
  • приводить до норми холестерин;
  • покращує кровообіг, у тому числі мозковий.

У плодах цього чагарника містяться дубильні речовини, вітаміни та мінерали, пектин, жирні кислоти та інші корисні речовини. Приготовлений у термосі настій має такі властивості:

  • нормалізує рівень цукру на крові;
  • покращує пам’ять;
  • зміцнює імунітет;
  • покращує роботу ШКТ тощо.

Листя глоду мають сильні заспокійливі властивості, настоянка з них допомагає позбутися стресу і безсоння, знімає збудливість центральної нервової системи.

Користь шипшини

Шипшина не поступається корисними властивостями глоду. У його плодах міститься рекордна кількість аскорбінової кислоти. Також шипшина є справжнім джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. У ньому містяться:

  • каротиноїди, які в організмі перетворюються на вітамін А;
  • вітаміни групи В;
  • вітамін РР, Е та К;
  • магній, калій, залізо та інші мікро- та макроелементи;
  • жирні кислоти та ін.

Завдяки унікальному складу, відвар шипшини використовується для лікування різних захворювань, оскільки має такі властивості:

  • зміцнює захисні сили організму;
  • усуває запальні процеси;
  • допомагає організму відновитися після важких операцій та хвороб;
  • заповнює запаси вітамінів та мінералів;
  • стимулює вироблення шлункового соку;
  • позитивно впливає на роботу ШКТ, печінки, нирок та інших органів;
  • розчиняє каміння та піски в сечовому та жовчному міхурі, нирках;
  • виводить з організму шлаки та токсини;
  • покращує обмін речовин;
  • знижує рівень холестерину;
  • має ранозагоювальні властивості;
  • підвищує згортання крові і так далі.

Корисні властивості шипшини ще довго можна продовжувати, тому що він надає сприятливу дію практично на всі органи та системи.

Очищені лісові горіхи зберігати складніше, адже вони більш схильні до впливу зовнішніх факторів, таких як: неприємні запахи, вологість, високі температури тощо. Це значно скорочує термін зберігання.

Очищений фундук зберігають лише у герметично закритій тарі. При цьому вона має бути з глини або скла.

Зберігати очищені горіхи при температурі від 3 до 10°С не більше трьох місяців.

  1. Висушені горіхи краще зберігати в мішечках із щільної тканини. Пакети з поліетилену для цього не підходять, тому що при перепаді температур у них може утворитися конденсат. Висушений фундук висипають у мішечок і щільно зав’язують.
  2. Перед відправкою на зберігання горіхи ретельно перебирають, щоб не залишилося жодного недосушеного чи пошкодженого.
  3. Поява вологи може спровокувати утворення цвілі, тому перед закладкою фундука в ємності слід уважно перевірити горіхи та тару на сухість.
  4. Зберігають лісові горіхи лише у темному приміщенні з максимально низькою температурою.
  5. Не рекомендується зберігати фундук в одній ємності з іншими видами горіхів.
  6. Солоні або смажені горіхи зберігають не більше двох тижнів.
  7. Фундук можна зберігати у морозильній камері або холодильнику. Цей спосіб найбільше підходить для очищених горіхів.
  8. Фундук може швидко зіпсуватися від нестачі кисню. Тому при виборі тари для зберігання віддавайте перевагу мішечкам із тканини.

Тепер ви знаєте всі нюанси зберігання лісових горіхів у домашніх умовах. Дотримуючись рекомендацій з нашої статті, ви зможете насолоджуватися ароматними та смачними горіхами взимку.

Як сушити горіхи? Відомо, що зберігати горіхи необхідно у висушеному вигляді, інакше вони можуть покритися пліснявою та зовсім зіпсуватися. Сушити горіхи можна найрізноманітнішими способами. Ми поговоримо про те, як сушити горіхи в домашніх умовах

Сушений фундук (ліщина) – сушіння в домашніх умовах У деяких рецептах рекомендують використовувати лише фундук, а в інших ліщину, або лісовий горіх, і наполягають саме на своєму варіанті рецепту. А чи є відмінності між фундуком та ліщиною? По суті,

Якщо ви вирішили сушити фундук (лісовий горіх) у духовці, то попередньо очищати його від шкаралупи зовсім не обов’язково. Адже за допомогою такого кухонного пристрою можна досягти рівномірної обробки всіх плодів і в шкірці.

Про автора

admin administrator