Скільки важить пароконвектомат

Авторadmin

Скільки важить пароконвектомат

Пароконвекційна піч або просто – пароконвектомат

Просто неможливо переоцінити роль пароконвектомата в гарячому цеху сьогоднішнього підприємства громадського харчування. Серйозними перевагами є в першу чергу можливість скорочення робочої площі гарячого цеху, а також зниження витрат електроенергії. Так що ж таке пароконвектомат? Це пристрій з розряду теплового обладнання, яке найкраще запікати м’ясо як за допомогою традиційної технології конвекції (циркуляції гарячого повітря), так і з використанням парогенератора (забезпечення наявності пара в камері), і звичайно ж комбінований спосіб приготування їжі.

Конвекція – це спосіб приготування їжі з використанням гарячого повітря (150-250 градусів), який циркулює навколо страви. Розміщення, всередині робочої камери Тени виробляють тепло, яке за допомогою вентиляторів розноситься по всьому простору камери. Даний спосіб дає можливість пропікати продукти рівномірно, і домагатися утворення рум’яної скоринки.

Пароконвектор – це пристрій, який здатний створювати ефект конвекції в печі, а також готувати їжу з використанням гарячої пари. За різними даними пароконвектомати здатні здійснювати від 60 до 80% різних теплових операцій з продуктами, що дозволяє замінювати велика кількість обладнання.

Основним елементом пароконвектоматів є духовка або як її ще називають робоча камера. Вона виконана як правило в безшовному варіанті, без кутів, досить просто піддається гігієнічної обробці. Герметичною камера стає при повному закриванні дверцят. Дно духовки спроектовано з поглибленням у вигляді миски. Є отвір для зливу, яке можна підключати до системи каналізації.

Види і типи пароконвектоматів, їх переваги та сильні сторони

При комбінованому способі приготування поєднуються гаряче повітря і пар. Наявність пару запобігає підсушування продуктів, в той же самий час наявність гарячого повітря гарантує рівномірне прожарювання. Перевагою є не тільки якість продукту, але і зниження часу приготування.

По виду підключення пароконвектомати бувають двох видів:

Таким чином вибір обладнання по виду підключення залежить від наявності у Вас того чи іншого джерела живлення і найбільш вигідним для Вас варіантом. З досвіду наших клієнтів найпопулярнішими і енергоефективними є електричні моделі. Вони випускаються багатьма європейськими виробникам професійного харчового обладнання.

За типом управління бувають пароконвектомати наступних типів:

  • механічне;
  • електромеханічне;
  • електронне;
  • сенсорне.

Основна відмінність пароконвектоматів за типом управління полягає в тому, що механічне – здійснюється за рахунок кручення певних ручок, електромеханічне – подібні ручки але з наявністью електронного табло та електронне або сенсорне управління – найбільш зручне, але в той же час найменш практичне – кнопки управління поєднуються з сенсорним екраном.

Пароконвектомати з механічним управлінням

Модель: XV 393XB 893XV593
Виробник: Unox (Італія)Unox (Італія)Unox (Італія)
Вид керування: механічнемеханічнемеханічне
Кількість рівнів: 5107
Тип пароутворення: інжекторнийінжекторнийінжекторний
Тип пароконвектомата: гастрономічнийхлібопекарськийгастрономічний

Пароконвектомати з електронним керуванням

Модель: FDE-905-HRXB 695XEVC-1011-E1R
Виробник: Primax (Італія)Unox (Італія)Unox (Італія)
Вид керування: електроннеелектроннеелектронне
Кількість рівнів: 5610
Тип пароутворення: інжекторнийінжекторнийінжекторний
Тип пароконвектомата: гастрономічнийкондитерько-хлібопекарськийгастрономічний

За способом паротворення моделі діляться на дві групи:

У пароконвектоматах з бойлерної системою пароутворення, нагрів води відбувається в парогенераторі. Парогенератори як правило розміщують всередині обладнання. Бойлер представляє собою ємність (скляну, керамічну) з розміщеним в ній нагрівальним елементом. Суть полягає в тому, що при нагріванні води в ємності утворюється пара, який через отвір надходить в робочу камеру.

Суть роботи інжекторної системи пароутворення полягає в тому, що вода розпорошується на нагрівальні елементи, як правило кругового виконання. При цьому відбувається практично миттєве (за рахунок того, що вода розпорошується дуже дрібними частинками, а температура ТЕНа дуже висока) утворення пару.

Пароконвектомати з бойлерних типом пароутворення

Модель: CMP XSE SCC 61 W
Виробник: Rational (Італія)Rational (Італія)
Вид керування: электромеханічнеелектронне
Кількість рівнів: 66
Тип пароутворення: бойлернийбойлерний
Тип пароконвектомата: гастрономічнийкондитерько-хлібопекарський

Пароконвектомати з інжекторним типом пароутворення

Модель: XEVC-0511-E1RFDE-905-HRXB 695B 611i
Виробник: Unox (Італія)Primax (Італія)Unox (Італія)Retigo (Чехія)
Вид керування: сенсорнеелектроннеелектроннесенсорное
Кількість рівнів: 5567
Тип пароутворення: інжекторнийінжекторнийінжекторнийінжекторний
Тип пароконвектомата: гастрономічнийгастрономічнийкондитерько-хлібопекарськийгастрономічний

Температурні режими роботи пароконвекційних печей:

  • нагрів парою – 30 – 130 С;
  • конвекція (нагрівання гарячим повітрям) – 50 – 250 С;
  • комбінований режим – 100 – 250 С.

При стандартному підключенні будь-яких пароконвектоматів необхідна наявність водопровідної мережі та каналізації, існують моделі які можуть працювати і без подібного підключення (можна подавати воду всередину камери з будь-якої ємності). Існує досить багато різноманітних функцій, якими оснащуються пароконвектомати.


Функціональні можливості та переваги пароконвектоматів:

  • функції цифрового контролю вологості;
  • функцією автоматичного очищення робочої камери;
  • швидке охолодження камери перед відкриванням дверцят;
  • автоматична мийка;
  • крапельний дренажний піднос;
  • автоматичне відключення вентиляторів при відкриванні дверей;
  • подвійне скління двері;
  • примусове охолодження дверей за рахунок конвекції повітря усередині склопакета.

І ще безліч інших корисних функцій передбачено в пароконвектоматах з метою спрощення їх експлуатації та підвищення ефективності роботи. Практично всі моделі пароконвектоматів мають внутрішню лампу – підсвічування (матеріал скла може відрізнятися у різних виробників), наприклад UNOX пропонує скло з пірекс для запобігання ушкоджень.

Більшість виробників для економії виробничих площ передбачають можливість розміщувати печі одна над одною. Багато виробників випускають розстійні шафи в єдиному стилі з пароковектоматами, і з можливістю суміщення свого обладнання.

Додаткові аксесуари які можуть йти в постачанні:

  • зонд для визначення температури в центрі продукту з електронним датчиком;
  • комплект – душ зі шлангом;
  • стенд з нижньою полицею для зберігання, відкритий з усіх боків і зверху;
  • вставка/структура/на 4 гастроемкости для стенду;
  • вентилятори (спроектовані таким чином, щоб створювати в камері приготування рівномірні і неагресивні потоки повітря для високоякісного приготування продукту.)
  • регулювальні ніжки.

Технологічні елементи присутні на кожному етапі експлуатації пароконвектоматів, їх створення та впровадження направлено на безпеку обслуговуючого персоналу і підвищення продуктивності. Якщо в процесі приготування відчиняються двері печі, програма постає в режим очікування, коли двері зачиняються, вона продовжує роботу. Це охороняє оператора від несподіваного викиду пари і опіку.

Система cool touch запобігає перегріванню внутрішньої частини камери за допомогою природної конвекції повітря усередині склопакета двері. Система «Вентури» Ця система забезпечує надходження свіжого повітря в робочу камеру для створення сухої атмосфери, одночасно відбувається виведення вологого повітря.

Які страви можна приготувати за допомогою даного устаткування?

Все що завгодно відповідатимуть Вам досвідчені кухарі. Так, варити, пекти, готувати як гриль і багато всього іншого, овочі, рибу, м’ясо, хлібобулочні вироби, піцу та інші страви. Всі страви зберігають природний колір і склад вітамінів, властивий свіжим продуктам.

Варка на пару дає можливість готувати страви без застосування тиску, кип’ятіння, додавання води. Гаряче повітря яке створюється при конвекції ідеально підходить для смаження продукту, приготуванні на грилі, випікання. М’ясні страви в режимі конвекції виходять соковитими, а скоринка хрусткою. Печі також можна використовувати в якості сушильних шаф.

Наші консультанти завжди готові допомогти Вам з підбором необхідної моделі пароконвектомата – телефонуйте!

Пароконвектомат: принцип роботи та пристрій

Пароконвектомат може приготувати різноманітні страви в ручному режимі та за допомогою готових програм. Функцією “автоматичне миття” можна швидко очистити камеру без втручання людини. Як миючі засоби застосовуються рідкі та таблетізовані засоби. На комерційній кухні пароконвектомат може замінити до сорока відсотків теплового обладнання, а здійснити він може до сімдесяти відсотків усіх операцій теплової обробки продуктів. Читайте, що таке пароконвектомат докладніше. У чому полягає принцип роботи такого універсального пристрою?

Принцип роботи

Принцип роботи пароконвектомату заснований на таких явищах як конвекція та пароутворення. Звідси кілька режимів роботи пароконвектоматів: конвекція, парообробка та комбінація двох режимів.

Конвекція

У режимі “конвекція” обробка продуктів відбувається за рахунок спрямованої циркуляції гарячого повітря всередині камери за допомогою вентиляторів. Нагрів камери в цьому режимі відбувається швидко та вимірюється термостатом. Близько тридцяти відсотків ваги продуктів втрачається при використанні режиму приготування “конвекція”, але продукти не підгоряють і пропікаються рівномірно.

Парова обробка

У пристрої пароконвектомату бойлерного типу є парогенуючий модуль. Цей модуль виробляє пару незалежно від температури, встановленої у робочій камері. Для цього в бойлері необхідно підтримувати мінімальний рівень води, що подається через водопостачання. Підтримка необхідного рівня води відбувається автоматично. Для уникнення аварійних ситуацій у парогенераторі від перегріву води, пристрій оснащений термовимикачем, який спрацьовує при досягненні температури сто тридцять градусів за Цельсієм. Пароконвектомати з вбудованим модулем парогнератора мають великі габаритні розміри, але найпопулярніші серед професіоналів.

Пристрій пароконвектоматів інжекторного типу простіше: пара генерується впорскуванням розпиленої води на вентилятор. Вода подається до камери через форсунку. Вода, потрапляючи на ТЕНи всередині камери і випаровується. Відпрацьована пара збирається в колекторі, індексується та відводиться у каналізацію. Температура пари в пароконвектоматах такого типу завжди дорівнює сто градусів за Цельсієм.

Пристрій

Професійне обладнання для комерційних кухонь в основному виготовлене з харчової нержавіючої сталі.

Камера пароконвектомату

У робочій камері відбуваються процеси приготування продуктів. У дні камери влаштовано отвір для зливу конденсату у каналізацію.Матеріал виготовлення камери – високоякісна іржавільна сталь, стійка до появи корозії. Герметичність камери забезпечується щільним приляганням дверей пароконвектомату. Цим забезпечується рівномірне розподілення теплих потоків повітря по всій камері. У всьому об’ємі камери рівномірно підтримується одна температура. У робочій камері розташовані вентилятор та нагрівальні елементи.

Двері пароконвектомату

Як уже було сказано, щільне прилягання дверцят до камери забезпечується гумовим ущільнювачем і за рахунок цього зберігається герметичність. Для огляду камери та візуального контролю всередині двері пароконвектомата оснащені спеціальним скляним віконцем, що складається з декількох шарів загартованого скла. За рахунок цього знижуються тепловтрати та виключено можливість отримання термічної травми при дотику до віконця. На деяких моделях пароконвектоматів встановлюються дверцята з двоступінчастим відчиненням: на першому ступені дверцята відкриваються частково для безпечного виходу пари, на другій – відкриваються повністю.

Лоток для конденсату

Пар конденсується у воду і збирається у спеціальному лотку, потім виводиться у систему каналізації. Лоток виготовляється з високоякісної нержавіючої сталі.

Температурний щуп

Ведужя світові бренди пароконвектоматів оснащують свої преміум моделі температурним датчиком – термощупом. Він призначений для вимірювання температури всередині продукту, що готується. Завдяки термощупу готувати страви стало простіше – необхідно встановити необхідні параметри готовності страви та чекати поки програма випонить усі процеси приготування всередині камери.

Ніжки

Всі пароконвектомати оснащені ніжками, що регулюються по висоті. Встановити пароконвектомат можна на нерівній поверхні.

Підставка

Підставка під пароконвектомат є опційною функцією і може бути куплена окремо. Підставки виготовляються з різним числом рівнів для гастроємностей. Виготовляються з нержавіючої сталі. Вони дуже зручні для зберігання гастроємностей поза пароконвектоматом.

Дотримуйтесь цих правил експлуатації параконвектомату для тривалої та успішної експлуатації пристрою.

Про автора

admin administrator