Склад жовтка курячого яйця

Авторadmin

Склад жовтка курячого яйця

Будова курячого яйця

Яйце – це захищена від зовнішнього впливу оболонками або шкаралупою овальної форми сукупність білка і жовтка, з яких утворюється зародок птахів або деяких тварин. Ці компоненти ми завжди бачимо, коли вживаємо яйця в їжу в будь-якому вигляді. Але є й інші складові, без яких неможливо зародження нового життя. Їх не завжди можна помітити неозброєним оком. А навіть якщо вони і видно, то ми не надаємо їм значення, так як на смак продукту вони абсолютно не впливають.

  • Хімічний склад яйця
  • будова яйця
    • шкаралупа
    • подськорлупової оболонка
    • повітряна камера
    • канатик
    • желточная оболонка
    • жовток
    • білок
    • зародковий диск
    • кутикула

    Хімічний склад яйця

    Яйце цілком без шкаралупи містить:

    • воду – 74%;
    • сухі речовини – 26%;
    • білки (протеїни) – 12,7%;
    • жири – 11,5%;
    • вуглеводи – 0,7%;
    • золу (мінеральні речовини) – 1,1%.

    Дізнайтеся, чи корисні курячі яйця, чи можна пити сирі яйця, чи можна заморожувати курячі яйця, на які категорії поділяються яйця і скільки важать яйця.

    будова яйця

    Всі компоненти в структурі яйця грають важливу роль в розвитку нового життя. Жовток живить зародок, повітряна камера відповідає за доставку кисню, а шкаралупа захищає майбутнього пташеня від зовнішнього світу. Більш докладно про роль кожної складової яйця ми розповімо нижче. Будова курячого яйця

    шкаралупа

    Це зовнішня, сама тверда, захисна оболонка. Вона практично на 95% складається з карбонату кальцію. Головна її функція – захист внутрішніх компонентів від негативного впливу зовнішнього середовища. Коли ми очищаємо яйце від шкаралупи, здається, що вона гладка і цілісна. Це не так: вона всіяна мікроскопічними порами, через які відбувається повітрообмін і регулювання вологості.

    важливо! Якщо в процесі висиджування яйця пошкоджується шкаралупа, то зародок гине.

    Шкаралупа містить:

    • воду – 1,6%;
    • сухі речовини – 98,4%;
    • білок – 3,3%;
    • золу (мінеральні речовини) – 95,1%.

    подськорлупової оболонка

    Подськорлупової оболонка – двошаровий, складається з переплетених органічних волокон. На стадії формування яйця ця оболонка задає його форму, і вже після на ній формується шкаралупа. У тупому кінці яйця шари оболонки поділяються і між ними утворюється порожнина, заповнена газом (киснем).

    повітряна камера

    Порожнина, заповнена газом, між двома шарами подськорлупової оболонки – і є повітряна камера. Вона утворюється, коли курка зносить яйце. У ній міститься така кількість кисню, яка необхідна зародку протягом всього інкубаційного періоду.

    Чи знаєте ви? Інша назва канатика – Халаза. Воно походить від грецького слова «χάλαζα», яке означає «вузлик».

    канатик

    Це свого роду пуповина, яка фіксує жовток в певному положенні (в центрі білка). Розташована по обидва боки жовтка. Утворюється з 1 або 2 спіральних смужок тканин. Через канатик ембріон отримує харчування від жовтка.

    желточная оболонка

    Це такий собі прозорий шар, який формує саму яйцеклітину на етапі її розвитку. Служить джерелом поживних речовин для ембріона в перші 2-3 діб інкубації.

    жовток

    Є сукупністю поживних речовин, які накопичуються в яйцеклітині тварини у вигляді зерен або пластинок, які зливаються іноді в єдину масу. Якщо уважно розглянути сирий жовток, то можна помітити чергування темних і світлих шарів. У темних шарах містяться в основному сухі речовини. У перші дні розвитку зародок отримує з жовтка не тільки поживні речовини, але і кисень.

    Читайте також про те, чому кури несуть яйця з зеленим жовтком.

    Жовток містить:

    • воду – 48,7%;
    • сухі речовини – 51,3%;
    • білки – 16,6%;
    • жири – 32,6%;
    • вуглеводи – 1%;
    • золу (мінеральні речовини) – 1,1%.

    білок

    У різних місцях щільність білка різна. Найтонший шар обгортає жовток. У ньому і знаходиться канатик. Далі йде товстий шар рідкого білка, який є джерелом харчування для зародка на початковому етапі. Наступний шар – більш щільний. Він живить ембріон на другій стадії і виконує захисні функції, не дозволяючи майбутньому пташеняті контактувати зі шкаралупою.

    Білок містить:

    • воду – 87,9%;
    • сухі речовини – 12,1%;
    • білки – 10,57%;
    • жири – 0,03%;
    • вуглеводи – 0,9%;
    • золу (мінеральні речовини) – 0,6%;
    • овоальбумін – 69,7%;
    • овоглобулін – 6,7%;
    • кональбумін – 9,5%;
    • білки-овомукоід – 12,7%;
    • овомуціни – 1,9%;
    • лізоцим – 3%;
    • вітамін В6 – 0,01 мг;
    • фолацін – 1,2 мкг;
    • рибофлавін – 0,56 мг;
    • ніацин – 0,43 мг;
    • пантотенову кислоту – 0,30 мг;
    • біотин – 7 мкг.

    зародковий диск

    Інша назва – бластодиск. Являє собою скупчення цитоплазми на поверхні жовтка. З нього і починається зародження курчати. Щільність згустку менше, ніж щільність всього жовтка, що дозволяє йому перебувати весь час у верхній частині (ближче до джерела тепла, несучки).

    кутикула

    Немінерального покриття поверх шкаралупи, утворене в клоаку і виконує захисні функції. Даний шар не дозволяє інфекцій, вологи і газів потрапляти всередину.

    важливо! Щоб куплене яйце зберігалося набагато довше, намагайтеся не пошкоджувати кутикулу.

    Як бачимо, звичний для нас продукт харчування має набагато складнішу структуру, ніж ми могли собі уявити. Навіть самий, здавалося б, незначний елемент виконує важливі функції в процесі народження нового життя.

    З чого складається куряче яйце?

    Яке блюдо можна приготувати всього за 5-10 хвилин? Цікаво? Ну звичайно, страви з яєць, адже їх можна зварити, посмажити або зробити омлет, при цьому ці дії може вже зробити і дитина у віці 8 років. Багато людей кажуть, що з`ївши таке блюдо хоч раз в день, почуття голоду притупляється на довгий час. І це вірно, адже склад курячого яйця містить багато корисних речовин, які на 98% засвоюється людським організмом.

    Відео: Хімічний склад Жовтка Курячого Яйця

    • 1 Будова курячого продукту
    • 2 Хімічний склад
    • 2.1 шкаралупа
    • 2.2 білок
    • 2.3 жовток
    • 3 Фотогалерея
    • 4 Відео «Трохи про корисне»

    Будова курячого продукту

    Будь-яке пташине яйце складається з одних і тих же компонентів, тільки процентне співвідношення може коливатися. На основі курячих яєць спробуємо розібратися з їх будовою і хімічним складом. Склад курячого яйця буде завжди складатися з шкаралупи, в процентному співвідношенні на неї припадає до 12% обсягу, потім білка – до 61% і найціннішого жовтка – 32%. Ці показники можуть коливатися і мати менші цифри, але це буде прямо залежати від величини яєць.

    Але це ще не все. Під яєчною шкаралупою знаходиться подськорлупової оболонка. Якщо добре придивитися, то можна на жовтку побачити плямочка, яка може бути темно-оранжевого або червоного кольору – це зародковий диск, друга його назва – рубчик. Після запліднення яєць саме тут буде розвиватися зародок. Цікавий факт, рубчик завжди буде вгорі, тим самим він отримує більше тепла в інкубаторі, або під квочкою.

    Відео: Курячі яйця підробляють китайці / Кури несуться навіть взимку обережно

    Якщо білок вилити на тарілку, то можна буде побачити, що від жовтка вгору і низ простягаються тоненькі вузлики-канатики, це халази. Вони допомагають жовтка завжди бути в центрі яєць. І навіть коли людина крутить його в руках, сам жовток буде обертатися навколо своєї осі.

    Хімічний склад

    Щоб зрозуміти яєчну цінність, варто розглянути не тільки будова курячого яйця, а й його хім. склад. Відразу варто відзначити, що навіть при варінні яєць в них зберігається досить багато вітамінів, мікро- і макроелементів, які необхідні організму. Сюди необхідно віднести ретинол, тіамін, кобаламин, рибофлавін, вітамін В5 і D. Також до складу входять кальцій, магній, калій, залізо, фосфор, цинк і холестерин. І головними речовинами є легкозасвоювані білки, вуглеводи і жири.

    шкаралупа

    За своєю суттю шкаралупа є справжнім джерелом кальцію. В одній яєчній шкаралупі його міститься 2 м Але крім цього елемента в її склад входять і інші хімічні речовини: фосфор, цинк, залізо, марганець, фтор, сірка, мідь і молібден. У багатьох може виникнути питання: «Ну і що з цього, ми адже яєчню робимо без шкаралупи, не жувати ж її нам?».

    Відповідь проста, так, яєчну шкаралупу їдять, вірніше, використовують в їжу її порошок. Для цього необхідно брати тільки свіжі яйця, їх шкаралупу ретельно промивають в мильному розчині, чистять зовні щіткою. Потім все має висохнути, далі відділяється внутрішня плівка і шкаралупа перемелюється. Можна використовувати і шкаралупу варених яєць, але ефект буде не той. Застосовувати такий порошок можна тільки після лікарської консультації – це пов`язано з тим, що у будь-якого лікування можуть бути протипоказання, і може вийти так, що яєчна шкаралупа принесе тільки шкоду.

    білок

    Яєчний білок складається з води на 85%, білків – 12,7%, жирів – 0,3%, вуглеводів – 0,7%, глюкози і різних ферментів і амінокислот, а також з вітамінів групи B. Його калорійність невелика, всього 17 ккал. У хім. склад білків входять:

    • овальбумин, його найбільша кількість (більше 50%);
    • овотрансферрін, що володіє антибактеріальними діями, і кональбумін;
    • лізоцим – є бактеріолітіческій ферментом;
    • овомуцін – відноситься до високов`язкого глікопротеїну;
    • овомукоид – саме ця речовина дає алергічну реакцію;
    • овоглобуліни, які знаходяться в двох різновидах.

    Весь хімічний склад настільки збалансований, що практично на 97% всі корисні речовини засвоюються в організмі людини. І неважливо, чи п`є людина його в сирому вигляді, або ж використовує в приготуванні різної їжі. Адже яєчний білок використовується в приготуванні різних страв, але в основному в випічці. За консистенцією білок ближче до шкаралупи завжди буде більш рідким, а біля жовтка – в`язким.

    жовток

    Найважливішим компонентом яєць вважається жовток. Хоча його часткова частина становить всього 33% від загальної маси одного курячого яйця, він має велику калорійністю – 53 ккал. У хім. склад яєчного жовтка входять білки в кількості 2,7 г, вуглеводи – 0,61 г, жири – 4,51 г і холестерин – 139 г. Також варто відзначити список жирних кислот, які є в кожному з яєць, він додається нижче:

    • до поліненасичених жирних кислот можна віднести лінолеву, яка має 16% процентний вміст і ліноленову в кількості 2%;
    • до мононенасиченим жирних кислот відносять пальмітолеіновая – 5% і олеїнову – 47%;
    • до насичених жирних кислот слід віднести пальмітинову кислоту – 23%, стеаринову – 4% і міристинову – 1%.

    Відео: Підробка яєць. Обережно, їх важко відрізнити!

    З цього списку можна зрозуміти, що курячі яйця не відносяться до жирних продуктів, так як в своєму хім. складі містять більше ненасичених жирів, а насичених всього близько 30% від загальної маси. Але навіть ці насичені жири легко засвоюються організмом, тим самим сприяючи надалі нормальної транспортування жирів по всьому організму. Це завдяки їх складу, великій кількості фосфоліпідів.

    Крім цього, яєчний жовток містить вітаміни A, E, B6, D і B12. Також є і елементи, корисні для людини: калій, хлор, залізо, йод, кобальт, фосфор, кальцій, сірка, марганець і мідь. Ще в жовтку знаходиться лецитин, саме ця речовина необхідно для нормального обміну речовин в організмі і важливо для нервової системи людини.

Про автора

admin administrator