Собівартість свинини на свинокомплексі

Авторadmin

Собівартість свинини на свинокомплексі

Структура повної собівартості свинини за 8 місяців 2018

У нас є така послуга – комплексний супровід. Вона включає:

  • повний аудит вирощування свиней
  • налаштування технології
  • складання та корегування кормової програми
  • моніторинг на інфекційні захворювання, складання ветеринарної схеми
  • менеджмент на фермі
  • впровадження обліку

Після повного аудиту ми складаємо бізнес-план, затверджуємо технологічні та фінансові показники та несемо відповідальність за їх виконання.

В кінці кожного кварталу для таких клієнтів ми проводимо підсумкові зустрічі. На них визначаємо актуальні проблеми, готуємо план робіт на наступний квартал та підводимо підсумки по план/факту за попередній.

Ми вирішили поділитись результатами роботи наших клієнтів за 8 місяців 2018 року. Це усереднена структура повної собівартості на свинокомплексах, де ми проводимо комплексний супровід. В інфографіку наведена структура собівартості для свинокомплекса з повним циклом.

Пояснення для категорій затрат

Корми – 80%
Найбільша стаття затрат. Включає годівлю основного стада та товарного молодняка. Ціни на зернові та білкові ми використовуємо виключно ринкові. Навіть якщо господарство має власне рослинництво та виготовляє комбікорм з власного зерна.

Ветпрепарати – 5%
Включає витрати на профілактику, лікування, санітарію, дезінфекцію та матеріали для штучного осіменіння.

Утримання – 3%
Включає витрати на електроенергію, опалення, водопостачання та інше.

Робочий інвентар – 2%
Включає витрати на спецодяг, інструментарій для штучного осіменіння та догляду за тваринами, розхідні матеріали типу інфрачервоних ламп і тп.

Загальновиробничі витрати – 2%

Ремонт та ПММ – 1%
Маються на увазі поточні ремонти приміщень та обладнання.

Адміністративні витрати – 1%

Технологічна собівартість

Основний індикатор нашої роботи як експертів – технологічна собівартість. Під технологічною собівартістю ми розуміємо витрати кормів та ветпрепаратів. Інші витрати можуть сильно відрізнятись від господарства до господарства і не входять в нашу компетенцію.

Витрати кормів та ветпрепаратів – чіткий індикатор наскільки ефективно ми спрацювали по налаштуванню технології, годівлі та складанню ветеринарної схеми.

Фактична технологічна собівартість за 8 місяців склала 24,06 грн з ПДВ на 1 кг свинини.

Слідкуйте за актуальними новинами та статтями у нашому Телеграм-каналі або на сторінці в Фейсбуці.

Експерти Центру з радістю дадуть відповідь на ваші питання, проведуть розрахунок вартості проекту і підготують комерційну пропозицію.

Щоб бути конкурентним, потрібно мати собівартість свинини 35 грн/кг, та навіть успішні господарства мають 40 грн/кг

Зростання закупівельних цін на живих свиней слід очікувати вже у ІІ кварталі цього року. За нашими оцінками, закупівельні ціни на живу свинину зростуть із нинішніх 37-39 грн/кг до 44-48 грн/кг.

Для українських аграріїв настали складні часи – як у сегменті рослинництва, так і в тваринництві. У рослинництві, з одного боку, ціни на продукцію зросли. За даними ФAO, світові ціни на продовольство в грудні 2020 року досягли максимуму за три роки, а індекс цін склав 9,9 пунктів, що на 3,2% більше показника 2019 року.

Але, з іншого боку, аграрії інвестували в добрива, що подорожчали, а ефект від цього був знівельований посушливою ​​погодою, що обумовило нижчий урожай.

Складніша ситуація у свинарів, оскільки через зростання цін на зернові в середньому на 30% подорожчали комбікорми. При цьому серйозну загрозу становить імпорт свинини, що у 2020 році зріс на 17%.

Справа в тому, що на тлі спалаху АЧС у Німеччині й Польщі для європейських постачальників виявився закритим великий і платоспроможний китайський ринок. Тому вони готові продавати свою свинину практично за собівартістю на ринки України й інших наших європейських сусідів.

Українським виробникам така конкуренція не під силу, оскільки європейці отримують дотації від держави. Сьогодні для того, щоб бути конкурентним, потрібно мати собівартість на рівні 35 грн/кг, тоді як навіть в успішних свинарських господарствах вона досягає 40 грн/кг, а в менш ефективних і 45-50 грн/кг.

Водночас за такого зростання собівартості м’ясокомбінати закуповують свинину у свинарів на рівні 37-39 грн/кг. Продавати нижче рівня рентабельності ніхто не буде, тож результат прогнозований – скорочення поголів’я.

За таких умов ринок свинарства може серйозно очиститися. Швидше за все, не витримають і підуть з ринку дрібні виробники, багато з яких демонструють негативну рентабельність, і середні гравці, які вийшли на нульову рентабельність.

Великою мірою таке очищення буде навіть корисно українському тваринництву: адже виживуть переважно великі виробники – господарства, які мають якісну генетику поголів’я, які інвестують у продовольчу безпеку (заходи протидії АЧС і коронавірусу) на своїх потужностях, які уклали довгострокові контракти зі споживачами і мають власну кормову базу. А вони і працюватимуть стабільніше, і забезпечать українців якіснішою свининою.

Так, завдяки правильно обраній стратегії вертикальної інтеграції, наша компанія має в складі комбікормів вирощені на власних полях пшеницю та кукурудзу, і докуповує виключно премікси – у компанії Cargill. Таким чином маємо нижчу собівартість свинини, як порівняти з тими виробниками, які повністю закуповують корми, що дорожчають, на відкритому ринку. Відповідно наразі наш бізнес має хоч і невелику, та рентабельність.

За прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, виробництво свинини в Україні в 2021 році зросте на 3,1% проти 2020 року – до 740 тис. тонн, а попит перевищить пропозицію на 90 тис. тонн (10,9%). Імпорт свинини, як очікується, протягом року скоротиться на 2,9% – до 100 тис. тонн, тоді як експорт зросте на 20% – до 10 тис. тонн.

Цей прогноз може стати реальністю в тому разі, якщо докласти зусиль щодо зменшення квоти на безмитне ввезення свинини для країн ЄС, що становить 20 тис. тонн на рік.

У січні асоціація «Свинарі України» звернулася до торговельного представника України – заступника міністра економіки Тараса Качки з проханням врахувати цю позицію під час перемовин із ЄС щодо корегування угоди про зону вільної торгівлі.

Ще однією умовою зростання виробництва свинини є відкриття нових ринків для українських свинарів. І до цього процесу має активно долучитися Держпродспоживслужба – з перемовинами з іншими країнами щодо допуску нашої свинини на їхні ринки.

Про автора

admin administrator