Біла картопля (опис сортів з фотографіями)
Сорти картоплі з білою м’якоттю рік від року поповнюються новими різновидами. Це пов’язано з величезною популярністю білої картоплі та її корисними якостями. Ми підготували огляд кращих представників цієї групи.
Біла картопля відноситься до столових сортів. Її варять, тушкують, смажать і фарширують, це універсальний гарнір до багатьох страв.
Білі сорти відрізняє підвищений вміст туберина (одного з найбільш цінних рослинних білків) і вітаміну С. Також всі вони багаті вітамінами групи А, B, H, K, E, нікотиновою, яблучною, щавлевою, пантотеновою і лимонною кислотою. Картоплю рекомендують людям з серцево-судинними захворюваннями і нирковою недостатністю, а також при дієтах будь-яких видів (крім, мабуть, горезвісної “кремлівської“).
Які ж сорти білої картоплі вважаються найбільш поживними та смачними?
Аврора
Середньостиглий сорт столового призначення. Легко переносить посуху і в південних районах може давати по два врожаї за рік. Бульби овальні, світло-рожеві з невеликими очима. М’якоть не темніє при розрізанні і готуванні. Картопля зберігає відмінний смак, при приготуванні будь-якої страви. Кущі багатобульбові, дають багатий і здоровий урожай. Сорт стійкий до раку, золотистої картопляної нематоди та фітофторозу.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
290-350 | 80-120 | 70-90 | Білосніжна |
Брянська надійна
Середньопізній сорт універсального призначення, використовується для приготування майже будь-яких страв. Бульби овально-круглі з гладкою шкіркою і оченятами середньої глибини. М’якоть щільна і соковита. Врожайність висока, що в поєднанні з підвищеним вмістом крохмалю вигідно виділяє цей сорт серед інших. “Надійна” назва виправдана тим, що картопля практично не уражається ризоктонією і паршею. До того ж її не шанують колорадські жуки, так і важкі вірусні хвороби обходять стороною. Чого варто побоюватися, так це нематоди та фітофтори.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
170-250 | 80-120 | 100-110 | Біла |
Детскосельскій
Середньоранній високоврожайний сорт. Бульби великі, світло-рожеві, овальні, трохи сплющені. Шкірка гладка, практично без вічок. М’якоть зі збалансованим складом поживних речовин. Саме тому в кулінарії ця картопля використовується десятках різних страв, включаючи рагу і супи. Бульби мають відмінний товарний вигляд і при хороших умовах зберігаються досить довго. Сорт відносно стійкий до вірусних хвороб, парші, раку і фітофторозу.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
150-200 | 90-120 | 70-80 | Біла |
Ківі
Дуже незвичайний сорт, як дві краплі води схожий на свого фруктового тезку. Він не дуже поширений, але особливості сорту вражають. Насамперед, це відноситься до виду бульб – вони оранжево-коричневі, шорсткі і покриті дрібною сіткою. М’якоть з ніжним і приємним смаком. До того ж Ківі чимось не догодив колорадському жука – він його зовсім не їсть. Можливо, це пов’язано з наявністю в листі біоклетчатки – штучного білка, безпечного для людини, але нелюбого колорадським жуком. Те ж стосується і фітофтори – Ківі нею не хворіє. На сорт намагалися поставити тавро “ГМО”, але достовірно це не підтверджено.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
450-500 | 100-110 | 120-140 | Біла з жовтуватим відтінком |
Наяда
Хоча цьому сорту всього близько 10 років, городники вже встигли оцінити його переваги. Географія посадок охоплює Росію, Білорусь, Україну та Молдову. Картопля придатна для переробки і виготовлення хрусткої закуски (чіпсів, фрі і т. д.), у неї хороші смакові якості. Бульби – жовті, розміром трохи більше середнього, з дрібними вічками. М’якоть щільної консистенції, без прожилок. Картопля стійка до нематоди, фітофторозу та деяким іншим хворобам.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
200-350 | 70-120 | 80-85 | Яскраво-біла |
Петербурзький
Середньостиглий сорт столового призначення, придатний для вирощування в холодному і вологому кліматі, на будь-яких типах грунтів. Особливістю сорту є те, що бульби, оченята і м’якоть приблизно однакового білого кольору. При цьому м’якоть не темніє при нарізці і приготуванні. А готувати з плодів цього смачного сорту одне задоволення – вони органічні в будь-яких стравах. Також виявлена підвищена стійкість сорту до фомозу, раку і парші. Трохи слабкіше стійкість до вірусних хвороб, чорної ніжки та фузаріозу.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
300-320 | 90-120 | 80-85 | Кремова |
Тірас
Ранній сорт столового призначення. Оптимальний для вирощування в центральних та південних регіонах. Бульби витягнуті з темно-червоною шкіркою і поверхневими вічками. М’якоть при обробці (варіння, тушкування) стає разваристою і ніжною. Сорт відрізняється посухостійкістю, а також невимогливий до складу грунту. При сприятливих умовах можна зняти 2 врожаї за сезон. Стійкість до захворювань середня, найчастіше уражується паршею і стебловою нематодою.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
250-320 | 115-140 | 55-60 | Темно-біла |
Циганка
Це досить рідкісний сорт, який іноді помилково називають Слов’янка і Кубинка, а в деяких регіонах по-старому звуть Негреня і Чавунця. Велика кількість назв вже говорить про його популярність і врожайності. У бульб характерне баклажанове забарвлення і м’якоть з фіолетовими прожилками. Рослина вимагає родючого ґрунту і постійного його зволоження. Смак плодів – відмінний, з них можна приготувати практично будь-яку страву. Правда, зробити це потрібно протягом 2-3 місяців – примхлива Циганка довго не зберігається, з часом набуває неприємного присмаку. А ще культуру чомусь не злюбили колорадські жуки, і обходить стороною фітофтора.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
320-400 | 90-150 | 70-90 | Біла з прожилками |
Ероу
Високоврожайний сорт голландської селекції. У процесі приготування картопля не темніє, не розварюється і при цьому зберігає прекрасний смак. Бульби великі з шорсткою шкіркою жовто-червоного кольору і світлою м’якоттю. При правильному зберіганні вони довго зберігають товарний вид. Сорт володіє комплексною стійкістю до різних захворювань: раку картоплі, бактеріальної гнилі, золотистої нематоди і вірусних інфекцій.
Призначення | Врожайність (кг/100 кв. м) | Маса бульби (гр) | Дозрівання (дні) | Колір м’якоті | |
250-320 | 115-120 | 65-75 | Білосніжна |
Сорти білої картоплі є “універсалами” світу пасльонових. Вони невибагливі, добре зберігаються і довго не втрачають товарний вигляд. Їх люблять дорослі і діти, тому обов’язково посадіть білу картоплю на своїй ділянці, адже вона не тільки смачна, але і дуже корисна.
Картопля, що подолала фітофтору
Сарпо Міра ( Sarpo Mira Potatoes ) – це сорт картоплі, виведений в Угорщині в 1994 році. Він швидко завоював популярність у всьому світі завдяки своїй стійкості до фітофторозу, високій врожайності та чудовим смаковим якостям.
Бульби у сорту Сарпо Міра великого, середноього розміру, овальної форми, з гладенькою шкіркою рожевого або червоного кольору. М’якуш – світло-жовтий. Смакові якості відмінні, картопля має приємний, ніжний смак і розсипчасту консистенцію. Врожайність висока, 400-500 ц/га. Дуже стійка до фітофторозу, парші звичайної та парші. Здорова, не пошкоджена картопля може зберігатися до 8 місяців.
Особливості сорту картоплі Сарпо Міра:
- Сорт пізньостиглий: вегетаційний період становить 95-110 днів.
- Невибаглива до ґрунту: добре росте на будь-яких типах ґрунту, окрім кислих.
- Добре переносить посуху: завдяки своїй товстій шкірці.
- Стійка до колорадського жука: завдяки високому вмісту соланіну, хоча колорадський жук її їсть.
- Постійний ріст зеленої маси. Після пошкодження колорацького жука зелене бадилля відросте заново, це не вплине на врожайність.
- Сплячі бруньки: даний сорт картоплі дуже пізно наключується, тому перед посадкою її потрібно пробудити, тримати у теплі 2 тижня і обприскувати водою ( для збільшення вологості ). Після появи папостків (1 см) можна висаджувати.
Переваги сорту картоплі Сарпо Міра:
- Стійкість до фітофторозу: робить цей сорт ідеальним для вирощування в регіонах з вологим кліматом.
- Висока врожайність: дозволяє отримати багатий урожай навіть з невеликої ділянки.
- Чудові смакові якості: роблять цю картоплю ідеальною для приготування будь-яких страв.
- Невибагливість до ґрунту: робить цей сорт доступним для вирощування в будь-яких умовах.
- Не потребує пропоювання: через високе бадилля до 2 м бур’ян не росте. Бадилля служить як мульча.
Недоліки сорту картоплі Сарпо Міра:
- Висока ціна: насіннєвий матеріал цього сорту може бути дорожчим, ніж інших сортів.
- Постійна вегетація : через постійне наростанні нового бадилля ( може вирости до 2 метрів у висоту), яке не сохне, не жовкне, не зрозуміло, наочно, коли викопувати її.
- Не дуже добре розварюється: тому не підходить для приготування пюре.
Рекомендується для вирощування:
- У регіонах з вологим кліматом, де поширений фітофтороз.
- На невеликих ділянках, де важлива висока врожайність.
- Для домашнього приготування їжі.
Схожі сорти:
- Сарпо Анте: сорт з білою шкіркою та м’якоттю, також стійкий до фітофторозу.
- Сарпо Еверест: сорт з жовтою шкіркою та м’якоттю, стійкий до фітофторозу та парші.
Про автора