Сорт картоплі з білою шкіркою

Авторadmin

Сорт картоплі з білою шкіркою

Біла картопля (опис сортів з фотографіями)

Сорти картоплі з білою м’якоттю рік від року поповнюються новими різновидами. Це пов’язано з величезною популярністю білої картоплі та її корисними якостями. Ми підготували огляд кращих представників цієї групи.

Біла картопля відноситься до столових сортів. Її варять, тушкують, смажать і фарширують, це універсальний гарнір до багатьох страв.

Білі сорти відрізняє підвищений вміст туберина (одного з найбільш цінних рослинних білків) і вітаміну С. Також всі вони багаті вітамінами групи А, B, H, K, E, нікотиновою, яблучною, щавлевою, пантотеновою і лимонною кислотою. Картоплю рекомендують людям з серцево-судинними захворюваннями і нирковою недостатністю, а також при дієтах будь-яких видів (крім, мабуть, горезвісної “кремлівської“).

Які ж сорти білої картоплі вважаються найбільш поживними та смачними?

Аврора

Середньостиглий сорт столового призначення. Легко переносить посуху і в південних районах може давати по два врожаї за рік. Бульби овальні, світло-рожеві з невеликими очима. М’якоть не темніє при розрізанні і готуванні. Картопля зберігає відмінний смак, при приготуванні будь-якої страви. Кущі багатобульбові, дають багатий і здоровий урожай. Сорт стійкий до раку, золотистої картопляної нематоди та фітофторозу.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
290-35080-12070-90Білосніжна

Брянська надійна

Середньопізній сорт універсального призначення, використовується для приготування майже будь-яких страв. Бульби овально-круглі з гладкою шкіркою і оченятами середньої глибини. М’якоть щільна і соковита. Врожайність висока, що в поєднанні з підвищеним вмістом крохмалю вигідно виділяє цей сорт серед інших. “Надійна” назва виправдана тим, що картопля практично не уражається ризоктонією і паршею. До того ж її не шанують колорадські жуки, так і важкі вірусні хвороби обходять стороною. Чого варто побоюватися, так це нематоди та фітофтори.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
170-25080-120100-110Біла

Детскосельскій

Середньоранній високоврожайний сорт. Бульби великі, світло-рожеві, овальні, трохи сплющені. Шкірка гладка, практично без вічок. М’якоть зі збалансованим складом поживних речовин. Саме тому в кулінарії ця картопля використовується десятках різних страв, включаючи рагу і супи. Бульби мають відмінний товарний вигляд і при хороших умовах зберігаються досить довго. Сорт відносно стійкий до вірусних хвороб, парші, раку і фітофторозу.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
150-20090-12070-80Біла

Ківі

Дуже незвичайний сорт, як дві краплі води схожий на свого фруктового тезку. Він не дуже поширений, але особливості сорту вражають. Насамперед, це відноситься до виду бульб – вони оранжево-коричневі, шорсткі і покриті дрібною сіткою. М’якоть з ніжним і приємним смаком. До того ж Ківі чимось не догодив колорадському жука – він його зовсім не їсть. Можливо, це пов’язано з наявністю в листі біоклетчатки – штучного білка, безпечного для людини, але нелюбого колорадським жуком. Те ж стосується і фітофтори – Ківі нею не хворіє. На сорт намагалися поставити тавро “ГМО”, але достовірно це не підтверджено.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
450-500100-110120-140Біла з жовтуватим відтінком

Наяда

Хоча цьому сорту всього близько 10 років, городники вже встигли оцінити його переваги. Географія посадок охоплює Росію, Білорусь, Україну та Молдову. Картопля придатна для переробки і виготовлення хрусткої закуски (чіпсів, фрі і т. д.), у неї хороші смакові якості. Бульби – жовті, розміром трохи більше середнього, з дрібними вічками. М’якоть щільної консистенції, без прожилок. Картопля стійка до нематоди, фітофторозу та деяким іншим хворобам.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
200-35070-12080-85Яскраво-біла

Петербурзький

Середньостиглий сорт столового призначення, придатний для вирощування в холодному і вологому кліматі, на будь-яких типах грунтів. Особливістю сорту є те, що бульби, оченята і м’якоть приблизно однакового білого кольору. При цьому м’якоть не темніє при нарізці і приготуванні. А готувати з плодів цього смачного сорту одне задоволення – вони органічні в будь-яких стравах. Також виявлена підвищена стійкість сорту до фомозу, раку і парші. Трохи слабкіше стійкість до вірусних хвороб, чорної ніжки та фузаріозу.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
300-32090-12080-85Кремова

Тірас

Ранній сорт столового призначення. Оптимальний для вирощування в центральних та південних регіонах. Бульби витягнуті з темно-червоною шкіркою і поверхневими вічками. М’якоть при обробці (варіння, тушкування) стає разваристою і ніжною. Сорт відрізняється посухостійкістю, а також невимогливий до складу грунту. При сприятливих умовах можна зняти 2 врожаї за сезон. Стійкість до захворювань середня, найчастіше уражується паршею і стебловою нематодою.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
250-320115-14055-60Темно-біла

Циганка

Це досить рідкісний сорт, який іноді помилково називають Слов’янка і Кубинка, а в деяких регіонах по-старому звуть Негреня і Чавунця. Велика кількість назв вже говорить про його популярність і врожайності. У бульб характерне баклажанове забарвлення і м’якоть з фіолетовими прожилками. Рослина вимагає родючого ґрунту і постійного його зволоження. Смак плодів – відмінний, з них можна приготувати практично будь-яку страву. Правда, зробити це потрібно протягом 2-3 місяців – примхлива Циганка довго не зберігається, з часом набуває неприємного присмаку. А ще культуру чомусь не злюбили колорадські жуки, і обходить стороною фітофтора.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
320-40090-15070-90Біла з прожилками

Ероу

Високоврожайний сорт голландської селекції. У процесі приготування картопля не темніє, не розварюється і при цьому зберігає прекрасний смак. Бульби великі з шорсткою шкіркою жовто-червоного кольору і світлою м’якоттю. При правильному зберіганні вони довго зберігають товарний вид. Сорт володіє комплексною стійкістю до різних захворювань: раку картоплі, бактеріальної гнилі, золотистої нематоди і вірусних інфекцій.

ПризначенняВрожайність (кг/100 кв. м)Маса бульби (гр)Дозрівання (дні)Колір м’якоті
250-320115-12065-75Білосніжна

Сорти білої картоплі є “універсалами” світу пасльонових. Вони невибагливі, добре зберігаються і довго не втрачають товарний вигляд. Їх люблять дорослі і діти, тому обов’язково посадіть білу картоплю на своїй ділянці, адже вона не тільки смачна, але і дуже корисна.

Картопля, що подолала фітофтору

Сарпо Міра ( Sarpo Mira Potatoes ) – це сорт картоплі, виведений в Угорщині в 1994 році. Він швидко завоював популярність у всьому світі завдяки своїй стійкості до фітофторозу, високій врожайності та чудовим смаковим якостям.

Бульби у сорту Сарпо Міра великого, середноього розміру, овальної форми, з гладенькою шкіркою рожевого або червоного кольору. М’якуш – світло-жовтий. Смакові якості відмінні, картопля має приємний, ніжний смак і розсипчасту консистенцію. Врожайність висока, 400-500 ц/га. Дуже стійка до фітофторозу, парші звичайної та парші. Здорова, не пошкоджена картопля може зберігатися до 8 місяців.

Особливості сорту картоплі Сарпо Міра:

  • Сорт пізньостиглий: вегетаційний період становить 95-110 днів.
  • Невибаглива до ґрунту: добре росте на будь-яких типах ґрунту, окрім кислих.
  • Добре переносить посуху: завдяки своїй товстій шкірці.
  • Стійка до колорадського жука: завдяки високому вмісту соланіну, хоча колорадський жук її їсть.
  • Постійний ріст зеленої маси. Після пошкодження колорацького жука зелене бадилля відросте заново, це не вплине на врожайність.
  • Сплячі бруньки: даний сорт картоплі дуже пізно наключується, тому перед посадкою її потрібно пробудити, тримати у теплі 2 тижня і обприскувати водою ( для збільшення вологості ). Після появи папостків (1 см) можна висаджувати.

Переваги сорту картоплі Сарпо Міра:

  • Стійкість до фітофторозу: робить цей сорт ідеальним для вирощування в регіонах з вологим кліматом.
  • Висока врожайність: дозволяє отримати багатий урожай навіть з невеликої ділянки.
  • Чудові смакові якості: роблять цю картоплю ідеальною для приготування будь-яких страв.
  • Невибагливість до ґрунту: робить цей сорт доступним для вирощування в будь-яких умовах.
  • Не потребує пропоювання: через високе бадилля до 2 м бур’ян не росте. Бадилля служить як мульча.

Недоліки сорту картоплі Сарпо Міра:

  • Висока ціна: насіннєвий матеріал цього сорту може бути дорожчим, ніж інших сортів.
  • Постійна вегетація : через постійне наростанні нового бадилля ( може вирости до 2 метрів у висоту), яке не сохне, не жовкне, не зрозуміло, наочно, коли викопувати її.
  • Не дуже добре розварюється: тому не підходить для приготування пюре.

Рекомендується для вирощування:

  • У регіонах з вологим кліматом, де поширений фітофтороз.
  • На невеликих ділянках, де важлива висока врожайність.
  • Для домашнього приготування їжі.

Схожі сорти:

  • Сарпо Анте: сорт з білою шкіркою та м’якоттю, також стійкий до фітофторозу.
  • Сарпо Еверест: сорт з жовтою шкіркою та м’якоттю, стійкий до фітофторозу та парші.

Про автора

admin administrator