Співвідношення сирої та вареної гречки

Авторadmin

Співвідношення сирої та вареної гречки

Що можна приготувати з вареної гречки: 3 кращих рецепти

Як урізноманітнити гречку і приготувати з цієї крупи три різні рецепти – дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Питання: “як приготувати гречку?” мучило, напевно, кожного хоча б раз у житті. Читайте на УНІАН, як правильно зварити цю крупу і які прості страви з гречки можна приготувати.

Як правильно готувати гречку

Для приготування гречки потрібно:

  • крупу перебрати і промити;
  • обсмажити її на сухій гарячій сковороді протягом 3-4 хвилин;
  • помістити в посуд для варіння з товстим дном, додати воду в співвідношенні 2 до 1;
  • посолити – на 1 склянку гречки потрібно 1/2 ч. л. солі;
  • після закипання вогонь потрібно зменшити і варити близько 20 хвилин.

Виконавши всі стандартні кроки, все одно залишається питання, як урізноманітнити гречку. Поліпшити смак каші можна, якщо покласти кубик вершкового масла, додати свіжу зелень і залишити під кришкою на кілька хвилин. Це зробить її більш ніжною і ароматною.

Що зробити з вчорашньої гречки: котлети, оладки і запіканка.

Котлети з гречки з картоплею

  • Готова гречка – 2 склянки
  • Картопля – 2 штуки
  • Масло для обсмажування
  • Сіль, чорний перець і сушений кріп
  • Панірувальні сухарі

Картоплю помити, натерти тертці і віджати сік. Гречану крупу злегка прогріти, додати картоплю, спеції і перемішати. Маса буде трохи липнути до рук. Щоб легше було ліпити, можна змочувати долоні в холодній воді. Котлети обвалюють в паніровці і смажимо. Для кращого ефекту після обсмажування можна залишити їх на мінімальному вогні під закритою кришкою

Гречана запіканка

  • Готова гречана крупа – 500 г
  • Сир – 100 г
  • Відварене м’ясо – 500 г
  • Часник – 2 зубці
  • Цибуля – 1 штука
  • Сметана або йогурт – 80 г
  • Розпушувач-0,5 ч. л.

Дрібно нашатковану цибулю обсмажуємо до золотистості. М’ясо дрібно нарізати і додати до цибулі на кілька хвилин. Потім остудити суміш і додати сметану.

Гречку подрібнити в блендері до стану пюре. Додати спеції, розпушувач, натертий сир і перемішати.

Форму змастити маслом, викласти половину гречки, потім м’ясо і накрити кашею, що залишилася. Запіканку змастити сметаною і випікати близько 20 хвилин при 200 C.

Солодкі оладки

Якщо ви готували солодку кашу і тепер не знаєте, що зробити з вчорашньої гречки, вам знадобиться цей рецепт.

  • Готова гречка – 2 склянки
  • Яйця – 2 штуки
  • Згущене молоко – 2 столові ложки
  • Масло для обсмажування

У холодну гречку додати злегка збиті яйця і згущене молоко, а потім змішати. Сковорідку з маслом поставити на вогонь розігріватися. Тісто для обсмажування викладаємо ложкою. Оладки смажимо до легкої скоринки. Подавати їх краще теплими зі сметаною або джемом.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вареники з домашнім сиром та гречкою

Я дуже давно хотіла приготувати такі вареники з начинкою з домашнього сиру, вареної гречки та томленої цибулі. На моїй рідній Хмельниччині таких не готують, але не одноразово чула про них у Західній Україні чи в тій же Польщі. Вийшло дуже смачно, для мене незвичайно й цікаво. Врешті решт, це вареники, а їх я люблю найбільше з усіх страв й завжди тішусь новим начинкам. Все що до них потрібно, — це трішки обсмаженої цибулі та кріп й буде неймовірно смачно.

Як будь-які вареники, й ці з домашнім сиром та гречкою можна заморожувати сирими й відварювати без розморожування, кидаючи у киплячу воду. Лиш варити потрібно трішки довше й мішати під час варіння трішки частіше.

Для того, щоб смак начинки був більш виразним, я додала до неї ще й бринзу. Люблю робити смак несолодких страв з домашнім сиром яскравішим, додаючи трішки бринзи. Спробуйте, я впевнена, Вам сподобається. Хоч звичайно ж, бринзу можна замінити домашнім сиром й готувати виключно з ним.

Зверніть увагу, кількість гречки в рецепті вказана після відварювання. Й важливо гречку охолодити перед змішуванням начинки, як і цибулю. Взагалі будь-яка начинка для вареників повинна бути холодна, відповідно до санітарних правил приготування їжі, так і для легкості при ліпленні вареників. З гарячою начинкою тісто буде надто м’якнути й розтягуватись.

І ще одне, після замішування тіста, вирізання кружечків, збивання обрізків тіста разом, тощо, завжди давайте тісто відпочити. Відпочивше тісто краще та тонше розкатується й не збігається при тому ж розкатуванні. Особливо це актуально після збивання обрізків тіста разом. Тому, рекомендую вирізати всі кружечки одразу і якнайшвидше збити та вимісити обрізки разом, щоб поки Ви ліпите вареники, тісто відпочило перед наступним розкатуванням. Ця інформація не актуальна для тих, хто як моя мама та ще багато українських господинь не вирізають кружечків, а нарізають тісто шматочками і їх розкатують. Так нема обрізків тіста, але вареники менш однорідні виходять. Я надаю перевагу першому методу.

Приблизно 60 вареників:

Інгредієнти

  • 1/2 порції заварного тіста для вареників
  • 300 грам домашнього сиру
  • 100 грам бринзи, розкришити руками (можна замінити домашнім сиром)
  • 400 грам вареної гречки, повністю остудити
  • 2 цибулини, почистити, порізати кубиками
  • 50 грам смальцю або 50 мл рослинної олії
  • Сіль та чорний, свіжо мелений чорний перець до смаку
  • 2 цибулини, почистити, порізати півкільцями
  • 70 грам смальцю або 70 мл рослинної олії
  • 1/2 пучка кропу, дрібно порізати

1) Приготувати заварне тісто для вареників й накрити тісто злегка вологим рушником і залишити на годину відпочивати.

2) Для начинки, у сковорідці розігріти смалець чи олію й додати цибулю. Обсмажувати, часто помішуючи, до м’якості цибулі. Зняти з вогню й остудити.

3) У глибокій мисці змішати гречку, домашній сир, бринзу, цибулю, разом з жиром, на якому вона смажилась й сіль та чорний, свіжо мелений чорний перець до смаку. Добре вимішати.

4) З відпочившого тіста та начинки зліпити вареники, розкатуючи тонко тісто, вирізаючи склянкою кружечки, викладаючи на кожен приблизно по 2 ч.л. з верхом начинки (або більше чи трохи менше, в залежності від розміру кружечків).

5) Заліпити ретельно краї й викласти зліплені вареники на тацю чи дошку застелену паперовим рушником або присипану борошном.

NB: Зліплені вареники потрібно одразу ж накривати ледь вологим, чистим, кухонним рушником або харчовою плівкою, щоб не обсихали.

6) Коли усі вареники зліплені, приготувати засмажку для подачі вареників. Для цього, у великій сковорідці розігріти смалець чи олію, додати цибулю, посолити до смаку й обсмажувати до золотистості.

7) Вареники відварити у великій кількості підсоленої води, часто помішуючи, особливо після опускання вареників у киплячу воду та повторного закипання води.

8) Вареники з домашнім сиром та гречкою відцідити і одразу заправити підготовленою засмажкою.

Викласти вареники у сервірувальний посуд, посипати зеленню кропу й подавати.

Про автора

admin administrator