Зміст:
- 1 Свинина запечена в духовці цілим шматком — 5 простих рецептів до свята
- 2 Свинина запечена в духовці – Кращі рецепти Як правильно и смачно пріготуваті свинину в духовці
- 2.1 Свинина в духовці – ЗАГАЛЬНІ принципи і Способи Приготування
- 2.2 Свинина в духовці – підготовка ПРОДУКТІВ
- 2.3 Свинина в духовці – підготовка посуд
- 2.4 Свинина в духовці – Кращі рецепти
- 2.5 Рецепт 1: Свинина, запечена в духовці у фользі
- 2.6 Рецепт 2: Свинина, запечена в духовці з картоплею
- 2.7 Рецепт 3: Свинина, запечена з огіркамі и чорносливом
- 2.8 Свинина в духовці – корисні поради досвідченіх кулінарів
- 3 Свинина запечена у духовці
Свинина запечена в духовці цілим шматком — 5 простих рецептів до свята
Якщо ви задумали не фуршет, а повноцінний святковий стіл з холодними закусками, салатами і десертом, то в цьому сценарії складно уявити собі частування без справжнього гарячого блюда. Свинина запечена в духовці, прикрашена з зеленню і овочами, виливає жар і неперевершений аромат спецій і м’яса, стане по-справжньому центральним стравою на столі. Вся увага буде прикута до нього, поки всі гості та домочадці не спробують і вдосталь не наїдяться соковитим смачним м’ясом.
Мистецтво приготувати ніжну і ароматну свинину запечену в духовці — показник майстерності справжнього кулінара.
Незважаючи на те, що варіантів приготування свинини в духовці безліч видів м’яса і спецій використовується ще більше, всіх їх об’єднує справжня любов самого творця-кулінара до настільки чудовому гарячого блюда.
Якщо ви все ще роздумуєте, яке гаряче блюдо буде достатньо святковим до Нового року або Дня народження, то відкиньте геть усі свої сумніви. Запечена в духовці свинина легко прагне до першого місця за популярністю у наших домашніх кухарів. Особливо це стосується Нового року. Буженина або м’ясний рулет, соковитий окіст або нашпигована шийка, для нас в Новий рік це символічне і святкове блюдо, схоже салату Олів’є.
Читайте також: Яєчня на сковороді. Рецепти прості і смачні: пишний омлет, з молоком, з сиром, з ковбасою, з помідорами і з грибами.
Свинина запечена в духовці може бути доповнена овочами, які будуть запікатися разом з ним, грибами, спеціями і травами, навіть іншими видами м’яса. Стільки різноманітних кулінарних секретів оточує рецепти приготування цього м’яса, що часом не знаєш з якого боку до нього краще підступитися. Запекти свинину можна у фользі або папері, відкритим способом або в рукаві, у тісті або шубі з овочів. Це може бути цільний шматок або оригінальна нарізана гармошка з помідорами і сиром, це може бути навіть ароматна начинка, загорнута в м’ясо. Межі задає ваша фантазія і вміння.
Для такої страви як свинина запечена в духовці традиційно використовується декілька основних видів свинячого м’яса: шийка, окіст, лопатка і карбонад. Іноді продаються шматки з назвами «свинина для запікання», але найчастіше це все ті ж частини тіла. Від того, яку частину ви будете використовувати, буде залежати і смак запеченого м’яса. Більше пісний карбонад може виявитися сухим, тому його бажано маринувати і наповнювати, з нього можна робити відмінні рулети, наприклад, з грибами. Більш ніжна і жирна шийка чудово запікається і цілим шматком, сухість їй не загрожує через жирових прожилок, але так само вона серйозно зменшується в розмірах, хоча залишається при цьому дуже соковитою. Окіст теж досить нежирне м’ясо і потребує додаткового підживлення маринадом або приготування в умовах, коли власним м’ясних соків не дають можливості вільно випаровуватися. Я кажу про закритому посуді і всіляких «обгортках» для м’яса.
Читайте також: Деруни картопляні – Класичні рецепти на сковороді
У будь-якому випадку для приготування запеченої свинини необхідно озброїтися відповідним посудом, так як святковий шматок м’яса зазвичай великий, фольгою або рукавом, спеціями і соусами, а там же часом на попередню підготовку м’яса, а точніше на маринування.
Складно сперечатися з тим, що м’ясо, яке пролежало ніч в маринаді перед тим як потрапити у жарову шафу, не буде смачніше шматочка, який відразу ж відправиться на запікання. Хоча є і швидкі рецепти. Адже не завжди вдається підпорядкувати собі час, так і гості бувають більш, ніж раптовими. Одне ясно, що пара годин на підготовку і сам процес запікання свинини у вас повинен бути в наявності.
Давайте розглянемо різні рецепти, щоб вибрати «той самий» і приготувати його.
Свинина запечена в духовці – Кращі рецепти Як правильно и смачно пріготуваті свинину в духовці
Свинина в духовці – ЗАГАЛЬНІ принципи і Способи Приготування
Свинина, запечена в духовці – Це всегда смачне и Ситна блюдо. Тому вона часто подається на Святковий стіл и до сімейних застіль. До того ж, готувати запечену свинину й достатньо просто, что Робить Це блюдо універсальнім и Улюблених багатьма пана.
Свинина в духовці – підготовка ПРОДУКТІВ
Для запеченої свинини краще брати окіст, Шийко або лопатку. Во время запікання жир Можна не зрізаті – так Вийди соковітіше. Втім, в цьом пітанні КОЖЕН орієнтується на свой смак.
Свинина в духовці – підготовка посуд
Для Приготування свинини в духовці вікорістовується жароміцній посуд, что має Товсті стінкі. Маринад для свинини нужно змішуваті в неокісляющейся посуді, тобто Найкраще підійде емальована миска або каструля.
Свинина в духовці – Кращі рецепти
Рецепт 1: Свинина, запечена в духовці у фользі
Запечена у фользі свинина Дуже смачно НЕ Тільки в гарячее вігляді, альо и в холодного. А це особливо ЗРУЧНИЙ, колі збірається Багато гостей и коли компанія відправляється на пікнік. М’ясо, приготовання за ЦІМ рецептом, можна як подаваті на Святковий стіл, так и братів з собою на природу.
Інгредієнті:
около 700-800 грам свинини великим шматком,
пара зубків часника,
стакан білого сухого вина для маринаду,
Способ Приготування:
1. Для качану нужно Підготувати м’ясо. З шматка свинини нужно вірізаті кісточку (если є) и зрізаті жир. Потім в Емальований місці нужно змішаті сухе біле вино Із спеціямі – перець горошком, лавровий лист, запашні трави чебрецю и орегано. М’ясо нужно укласті в маринад и при кімнатній температурі Залишити его на пару годин.
2. вийнять м’ясо, его нужно обсушіті на паперових рушниках. После цього свинину соляно и натирають спеціямі: Чорна и червоним перцем, імбіром, паприкою. Для кращої просоченням сіллю и спеціямі нужно сделать у Верхній частіні кілька поверхнево розрізів, можна хрест-навхрест.
3. Два великих шматка фольги нужно покласть блискучії стороною вгору хрест-навхрест. Потім по центру викластись тонкі скібочкі часника и нарізану кільцями моркву. Причому кулю часника и моркви за розміром має співпадаті з шматком м’яса, Яке кладеться зверху. Потім нужно загорнуті м’ясо у фольгу. І сделать Це звітність, щільно и акуратно, щоб всі краї були герметично закручені.
4. одержании брикет на годину нужно поставіті в нагріту до 200-220 °C духовку. Если хочеться, щоб Верхній куля м’яса БУВ зарум’яненій, то за 10 хвилин до кінця запікання нужно Відкрити зверху фольгу. Потім можна подаваті свинину, нарізану скибками, до столу.
Рецепт 2: Свинина, запечена в духовці з картоплею
Це Ситна и смачне блюдо можна пріготуваті за півторі години. І Це один з найкращих варіантів для сімейної вечері.
Інгредієнті:
600 грам свинини,
100 грам майонезу,
4 зубчики часника,
Мелень чорний перець, Сіль.
Способ Приготування:
1. М’ясо звітність, нарізаті пластинами и відбіті для м’якості. Сір натерті на тертці.
2. Лук, картопля и часник нужно очистити. Потім часник звітність, подрібніті, картопля – порізаті соломкою, а цибулю – кубиками.
3. В форму для запікання вікладається свинина, потім вона посіпається Цибулів и часником – м’ясо винне буті Повністю прикрили.
4. Попередньо посолене картоплю треба викластись на кулю цибулі.
5. зверх посіпаті все тертим сиром, а потім політи майонезом.
6. Духовку слід розігріті до 220 °С і, що не накріваючі кришкою, поставити; блюдо в духовку. Пріблізно через хвилин 40 м’ясо, запечене з картоплею, буде готово.
Рецепт 3: Свинина, запечена з огіркамі и чорносливом
Цею оригінальний рецепт Приготування свинини в духовці співуче таборі в нагоді тим, хто продумує Святковий стіл. Оскількі Це блюдо сподобається гостям.
Інгредієнті:
шматок свинини (вагою 2-3 кілограмі)
2 свіжіх огірка,
150 мілілітрів винного оцту,
столова ложка бальзамічного оцту,
півпляшкі сухого білого вина,
пара столових ложок олівкової Олії,
12 горошин чорного перцю,
3 зірочки кардамону,
столова ложка Цукров,
чайна ложка кропу або насіння фенхелю,
чайна ложка насіння коріандру,
Мелень чорний перець, Сіль.
Способ Приготування:
1. Духовку нужно поставіті розігріватіся до 220 °С.
2. Коріандр и фенхель звітність, в ступці розтовкті, Додати 5 горошин перцю, пів чайної ложки СОЛІ І ще розтерті суміш. Потім влити оливкове масло І знову перемішаті.
3. Шматок свинини нужно натерті з усіх боків пряної заправки, потім покласти в жароміцній посуд з Товсте стінкамі и на півгодіні поставіті в духовку.
4. Тім годиною тоненькими кільцями нужно нарізаті огірки, покласть їх в миску, Додати півчайної ложки СОЛІ, подрібненій Кріп, Мелень чорний перець, півчайної ложки Цукров, влити пару столових ложок винного оцту. Все ретельно перемішаті и на годину відставіті.
5. В ступці подрібніті зірочки кардамону.
6. Потім сделать маринад для чорносливом: в невеликі каструлю покласть Палички коріці, влити бальзамічній и винний оцет, Додати Решт перець горошком и сахар, а такоже подрібненій кардамон. Цею маринад звітність, на Вогні довести до кіпіння.
7. гарячее маринадом залівається чорнослив и залішається набухатися.
8. До цього годині нужно війняті свинину, політи м’ясо білим вином и прікріті фольгою. Зменшіть температуру духовки до 190 °С, вновь поставіті Туди м’ясо. Через 40 хвилин фольгу нужно Знято и запікаті свинину ще півгодіні.
9. готуємо м’ясо покласть на тарілку, через кілька хвилин нарізаті шматочка и подаваті з чорносливом и огіркамі.
Свинина в духовці – корисні поради досвідченіх кулінарів
Свинина виходе Соковита и Смачного, если вікорістовується хороший маринад. Кулінарі рекомендуються біле сухе вино. Альо можна використовуват и лимонний сік, розведения Яблучне або віннім оцтом. Що НЕ Варто брати для свинини, так Це червоне вино – воно Підходить для баранини и Яловичина. До речі, при кімнатній температурі марінуваті м’ясо Варто Тільки пару-трійку годин. Потім м’ясо нужно ставити в холодильник.
Во время запікання свинину нужно класти на ДЗЕРКАЛЬНИЙ поверхню фольги – від неї тепло почном відбіватіся всередину.
Є й хороший способ перевіріті Готовність м’яса. Звітність, Обережно Розгорнутим верх фольги и двозубої Виделка або Довгим ножем проткнути м’ясо. Если на поверхні свинини показується безбарвній сік, а чем входити без опору – значити, м’ясо готове.
Свинина запечена у духовці
Якщо мова заходить про смачний шматочок м’яса, кожен другий уявляє собі саме свинину. Це чудовий продукт, який передбачає широке поле для кулінарних фантазій та експериментів від домашніх котлет з рум’яною скоринкою до ароматних, з серпанком, шашликів на мангалі. Але саме сьогодні ми хотіли б запропонувати вам один із найкорисніших способів приготування свинини — свинина в духовці.
Напевно багатьом знаком божественний смак скибочки такого запеченого м’яса, з соковитими волокнами, що розпадаються, що томився у власному соку і від того не обтяженого зайвими жировими добавками. Для того щоб правильно приготувати м’ясо свинини в духовці, необхідно лише безпомилково вибрати частину тушки, яка буде придатна до процесів запікання і не засмутить сухістю та жорсткістю в результаті. Тільки ніжні, філейні шматочки – лопатка, шия, спинна частина, внутрішній і зовнішній сегменти стегенця будуть ідеальні для приготування печі. Якщо заповітний шматочок свинини вже куплений і чекає свого часу в холодильнику, саме час запропонувати вам рецепт свинини в духовці!
Свинина у духовці. Рецепт з покроковими фото
- свинина (шия, вирізка, балик) – 1,3 кг;
- часник – 2-3 зубки;
- гірчиця в зернах (французька, діжонська) – 3 ст.
- сіль – 1,5 ч.л.;
- приправа до свинини – 3 ч.л. або до смаку;
- масло вершкове (за бажанням) – 30-50 г;
- свіжа зелень.
Час підготовки: 02:00
Час приготування: 01:15
Спосіб приготування: Запікання
Кількість порцій: 3-4шт.
Харчова цінність свинини, пісне філе без кістки, запечене в духовці на 100 г: 172 ккал , 30,5 г білків , 4,6 г жирів , 0 г вуглеводів
Ще раз уважно подивіться на м’ясо: якщо воно щільне і вологе на дотик, рожево-бліде, його колір рівномірний і немає почервонілих, обвітрених ділянок, а жирові прошарки (у разі придбання шийної частини свинячої туші) – білі, а не жовті, можна приступати до запікання! Відразу ж готуємо фольгу чи рукав для запікання, оскільки саме ці кухонні помічники забезпечать нам соковитість нашого м’ясного шматочка.
- Приготуємо все необхідне для маринування та шпигування: по-перше, візьмемо приправу для свинини, яка містить збалансований набір прянощів для цього сорту м’яса. У її складі – пажитник , лавровий лист, коріандр, гвоздика, запашний перець , гірчичне насіння, гранульований часник, сушена цибуля, куркума, петрушка, орегано, кмин і кумін. Для маринування свинини просто ідеально! Доповнимо маринад сіллю, а для шпигування візьмемо часник. Його необхідно нарізати тонкими скибочками, щоб зручно було просовувати в прорізи, які ми зробимо ножем. Також для запікання нам знадобиться м’яка на смак гірчиця в зернах.
- Вибраний шматок охолодженої свинини промиваємо під проточною водою, а потім витираємо насухо від води щільними кухонними паперовими серветками. Гострим ножем для обробки овочів робимо прорізи зверху вниз, щоб отримати не широкі, але досить глибокі кишеньки. Шпигуємо м’ясо скибочками часнику.
- За бажанням, і якщо ви не прагнете мінімізувати кількість калорій у запеченому м’ясі, відправляємо в кожну кишеньку з часником невеликий шматочок вершкового масла. Робити це потрібно лише в тому випадку, якщо ви взяли для запікання нежирну частину свинини – балик чи вирізку. Якщо ж у вас для цих цілей передбачена шия, яку зазвичай беруть для приготування смачного шашлику, кількість жирових прошарків, що містяться в ній, забезпечить вам необхідну соковитість всього шматка м’яса.
- Натираємо свинину спочатку сіллю, а потім приправою для свинини . Втираємо інтенсивно, але дбайливо, щоб часник не випав з кишеньок. На цьому етапі потрібно дати м’ясу відлежатися, щоб усі прянощі проникли якнайглибше і краще. Тому можна відразу ж перекласти свинину на шматочок фольги, помістити в вогнетривку товстостінну форму і відправити мінімум години на півтори-дві в холодильник.
- Перед запіканням фольгу відкриваємо та щедро намазуємо верх м’яса гірчицею у зернах. Вона додасть додатковий смаковий відтінок і буде дуже доречна, коли ви нарізатимете свинину скибочками при подачі.
- Загортаємо свинину у фольгу дуже щільно і скрупульозно, щоб вона в жодному разі не розірвалася і сік, що виділяється при запіканні, не витек на дно форми. Ставимо в розпалену духовку (духовка розігріта до 200 градусів), час запікання – близько 60-70 хвилин. Після перших 20 хвилин запікання при 200 градусах температуру можна знизити до 180-ти.
- Готову запечену свинину виймаємо з духовки, обов’язково охолоджуємо. Для того, щоб красиво нарізати її рівними скибочками на святковий стіл, доведеться залишити її на 6-8 годин у холодильнику.
Свинина у фользі, запечена у духовці готова!
Автор рецепту: Гай І.В.
Автор статті: Антонова И.Г. (доцент КНИТУ)
Про автора