Температура сушіння глоду в духовці

Авторadmin

Температура сушіння глоду в духовці

Зміст:

Як правильно сушити глід в духовці

Крок перший: збір ягід глоду, сортіровка.Бояришнік зазвичай дозріває. коли починається осінь. Буває глід як дикий, так і культурний. Плоди дикого дрібніше і менш смачні, тому часто їх і сушать, щоб в зимовий час заварювати їх як ліки або вітамінної настоянки або відвару. Спочатку плоди чистяться від “носиків” і від “хвостиків” за допомогою гострого ножа. Кісточки при цьому залишають – вони не доставляють ніяких труднощів при подальшій готуванні.

Крок другий: сушка глоду. Коли відібрали і почистили ягоди глоду, промийте їх гарненько в друшляку, найкраще під проточною водою, після чого висипте плоди на паперові рушники, щоб пішла зайва волога. Розігрійте духовку, висипте тонким шаром глід на деко (або фанерну дощечку). Сушити ягоди глоду краще при температурі духовки від 50 до 60 градусів Цельсія. Не забудьте при цьому залишити дверцята відчиненими, щоб випаровується волога могла безперешкодно виходити з духовки. Інакше ягоди будуть не сушитися, а “паритися” і врешті-решт або стануть гумовими, або просто-напросто згорять.

Крок третій: як готувати і подавати сушений глід? Коли перевірили, чи дійсно все ягоди глоду висохли, просто висипте їх у скляну банку і закрийте кришкою, після чого поставте банку в прохолодне темне місце, можна в комору, в підвал ітд. Якщо ягоди глоду добре висохли, вони можуть зберігатися досить довгий час – навіть кілька років.

Взимку сушений глід використовується як ліки або для профілактики захворювань. Можна, наприклад, просто залити ягоди в чашці або в чайнику і потримати кілька хвилин (10 хвилин) під кришкою, після чого розлити в чашки. Якщо не подобається смак завареного глоду, можна додати трішки цукру. А можна заварити “покруче” і додавати відвар в звичайний чай, який Ви завжди п’єте. Можна заварити і настояти ягоди глоду в термосі – в цьому випадку його цілющі властивості також добре зберігаються – і пити потроху протягом усього дня.

Існує прекрасний спосіб сушіння глоду, а саме це робиться в духовці, але при низькій її температурі, а саме не вище сімдесяти градусів.

І сушка в духовці, хоч і затратна по часу, але вона є більш щадить, по відношенню до вітамінів, які містяться в подах шипшини.

Надалі такі плоди стануть в нагоді в зимовий період, коли потрібно підгодувати організм вітамінамі.Можно заварювати прекрасний і смачний чай.

Перед сушінням потрібно духовку розігріти і в один шар викласти глід на деку, і сушити їх слід при температурі від 50 до 70 градусів.

Дверцята духової шафи повинна бути злегка прочинені, щоб виходила волога.

У нас недалеко від дачі зростає глід дикий. Ми його збираємо і сушимо на зиму. Зазвичай він дозріває, коли на вулиці прохолодно, тому сушити доводиться в духовці. Перед сушінням я ягоди не мою. Сушу такі, які зібрала. Забираю з них тільки ліпші листочки, гілочки і хворі ягоди. Розсипаю на лист і включаю духовку. Якщо час мене не підганяє, то ставлю градусів на 45-50. У нас духовка електрична, легко регулюється. Духовку залишаю включеної хвилин на 15, потім я її відключаю. Коли ягоди охолонуть, включаю знову. І так до повного висихання ягід. Дверцята духовки, звичайно ж, тримаю відкритою.

Ягоди зберігаю в тканинних мішечках або скляній банці.

Перед вживанням ягоди висипаю в друшляк і полоскати.

Перш за все збираємо і чистимо ягоди глоду.

Далі їх слід добре промити в холодній воді, а потім просушити.

Коли ягоди просохнуть, викладаємо їх на деко. Розігріваємо духовку до температури 50 градусів і кладемо деко в духовку. Ягоди будуть готові тоді, коли вони стануть яскраво-червоного кольору і зморщені.

Ще один момент: сушити ягоди глоду слід при відкритій духовці.

Готову ягоду складаємо в скляну банку і закриваємо кришкою. Зберігаємо в сухому темному місці.

Глід сушу регулярно. Пробувала різні способи, навіть на батареї, але найкращий спосіб у мене виходить в духовці.

Плоди глоду помити і просушити на серветці. Потім розкласти на деко в один шар і в духовку. Температура не більше 50 градусів, трохи прочинити і періодично необхідно помішувати, щоб він не пригоріла і не злипнувся. Глід дуже чутливий до температури, тому краще нижче температура, а процес довше, зате збережуться всі корисні властивості.

Схожі статті

© Copyright 2016 – 2024 | Всі права захищен

Дегідратація (сушіння) продуктів за допомогою духовки

А ви знаєте, як використовувати духовку для дегідратації продуктів? Наприклад, щоби приготувати смачні м’ясні снеки або ж зробити запас домашніх сухофруктів — корисних, якісних і безпечних?

Тоді наша сьогоднішня стаття буде вам корисною, адже в ній ми розповімо про те, як правильно дегідрувати продукти у звичайній кухонній духовці, щоби зробити корисні сушені ласощі для дорослих та дітей. Ми підкажемо, як підготувати продукти для подальшого сушіння, як правильно їх висушити в духовці та як після цього зберігати. Корисні поради від Блогу КОМФІ! 😘

Дегідратор і дегідратація — що це

Дегідратор. Страшне слово, чи не так? Звучить, немов якась «зброя судного дня». Хоча насправді це всього лише звичайнісінька сушарка для овочів і фруктів — лише трішечки більш наворочена. Проте такий девайс є мрією будь-якого сироїда.

Що таке дегідратор і що він робить? Усе просто. Дегідратор — це спеціальна сушарка для продуктів. Дегідратори дозволяють пролонгувати термін зберігання продуктів, прибираючи (випаровуючи) з них усю вологу, проте водночас і зберігаючи переважну більшість корисних речовин.

Та й звичайним людям, які не цураються термічної обробки продуктів, така штука б теж знадобилася, адже вона дозволяє не лише насушити фруктів і ягід на зимові компоти, а й наробити усіляких смаколиків на кшталт легендарних Jerky — так, того самого найсмачнішого сушеного м’яса, яке ідеально підходить до пив як снеки у походи, наприклад. Такі собі смачнезні протеїнові чіпси. 😁

Тож шах і мат, вегани-сироїди! Ми, усеїдні, навіть ваш улюблений девайс під себе пристосували! А далі — більше: сушіння всіляких грибів, приправ, трав’яних зборів та чого завгодно! Та й ті ж шиншили, наприклад, із задоволенням тріскають сушені яблука, заготовлені методом дегідрації, тому і для домашніх улюбленців такий спосіб заготівлі ласощів теж є вельми корисним.

Отже, якщо ви давно хотіли купити домашній дегідратор для приготування снеків та заготівлі продуктів на зиму, зазирніть за цим ось посиланнячком — тут у нас є цікава стаття про сушарки для продуктів. У ній ми розповідаємо про різні моделі кухонних дегідраторів, які підходять для заготівлі різних типів продуктів, тому вона може бути вам корисною.

А ось у цій статті ми розповімо, як можна обійтися без дегідратора і висушити різні продукти, використовуючи звичайну духовку. Чом би й ні?

Дегідратація в духовці

Що вам знадобиться, щоби дегідратувати продукти без спеціальних пристроїв? Звісно ж, духовка, і краще саме електрична, а не газова. Та чому сушити продукти в електродуховці простіше та зручніше, ніж на газі?

  • Точний контроль температури. Електричні духовки підтримують задану температуру більш точно та стабільно, аніж газові. А це особливо важливо під час дегідрації, оскільки потрібно підтримувати низьку і постійну температуру, щоби зберегти якість продуктів.
  • Більш рівномірна циркуляція повітря. Електричні духовки зазвичай оснащені конвекцією, завдяки чому вони дуже рівномірно сушать продукти, без локального пересихання або перегріву.
  • Економічність. Електричні духовки дозволяють виставляти дуже низькі температурні режими, що доступно далеко не всім газовим моделям, тому під час дегідратації продуктів не буде перевитрати енергоресурсів.
  • Безпека. Процес дегідратації може тривати багато годин, і електродуховка, яка не виробляє продукти горіння, у такій ситуації буде безпечнішою за гасову.

Окрім духовки, яка, власне, і буде виконувати роль дегідратора, нам також знадобляться: широке пласке деко, вощений папір (пергамент, папір для випічки), ніж та кухонна лопатка. Якщо ви збираєтеся сушити в духовці фрукти, також потрібен буде й лимонний сік. Ну і, звичайно, ті продукти, які ви збираєтеся дегідрувати — ягоди, фрукти, овочі, пряні трави або зелень, м’ясо чи м’ясні напівфабрикати.

Як висушити продукти

Спочатку миємо та обсушуємо за допомогою кухонних паперових рушників ті продукти, які ви плануєте висушити в духовці. Потім їх потрібно правильно нарізати. Робимо це тонко-тонко: слайсами завтовшки 0,5 сантиметри. Якщо ви щасливий власник якогось слайсера, то ви заощадите собі чимало часу, а якщо ні, то заразом відточите майстерність роботи з ножем. Теж корисна навичка.

COMFY рекомендує: Загляньте за посиланням, щоби купити кухонні аксесуари за хорошою ціною — у нашому магазині на вас чекає відмінний вибір якісного кухонного приладдя. Та ще й зі знижечками! 😉

Якщо сушимо в духовці фрукти, то варто дати їм 5 хвилин побути у суміші лимонного соку з водою (у пропорції 1:1). Так фрукти не втрачатимуть своїх кольорів надто інтенсивно, і не стануть сумно-коричневими.

Якщо сушимо м’ясо — необхідно заздалегідь прибрати з нього весь жир, адже він може підгоряти або зробити смак гірким. А нам це ні до чого.

Вистилаємо лист пергаментом, викладаємо на нього наші продукти. До речі, у випадку з м’ясом, можна використовувати замість листа решітку, але обережно: не можна допускати попадання маринаду або м’ясного соку на нагрівальний елемент.

За якої температури сушити продукти в духовці

Дуже важливо правильно вибрати температуру сушіння продуктів, якщо ви використовуєте для цього духовку, а не спеціальний дегідрататор. Якщо ваша духовка має режими типу «warm», «hot» і «duzhe-duzhe hot», то просто встановіть на мінімальний (warm, наприклад) режим. Якщо ж вона дозволяє налаштовувати свою внутрішню температуру гнучкіше, то оптимальний температурний режим — від 50 до 60 градусів за Цельсієм (якщо що, це від 120 до 140 за Фаренгейтом — раптом у вас духовка ну прямо зовсім заморська?).

На самому початку сушіння можна встановити трохи вищу температуру — раптом ви поспішайте? Від 65 до 70 за Цельсієм (вони ж — 150 і 160 за Фаренгейтом відповідно). Як тільки поверхня сушеного продукту здасться вам сухою, можна знижувати температуру. Щоправда, вдаватися до цього способу особливо не рекомендується, адже чим вища температура, тим менше корисних речовин залишається в продукті.

Скільки годин сушаться продукти в електродуховці

Щоби ваші сушені снеки та заготівлі були смачними, корисними й довго зберігалися, їх потрібно повністю висушити. Але не спалити, що не менш важливо. А як визначити, скільки годин потрібно сушити в електричній духовці той чи інший продукт? Різна їжа сушиться різний час, і тут потрібно суворо дотримуватися рекомендацій, щоби результат вийшов хорошим, адже недосушені продукти можуть не тільки швидко зіпсуватися, а й бути просто небезпечними, особливо якщо йдеться про в’ялене м’ясо, джерки чи ж бо сушені ковбаски.

Розповідаємо, скільки годин потрібно сушити різні продукти в духовці:

  • Фрукти та ягоди — зазвичай сушаться від 6 до 12 годин за температури близько 50-70°C, але точний час залежить від товщини слайсів, якими вони були нарізані, та початкової вологості.
  • Овочі — час сушіння може становити від 4 до 10 годин за температури близько 50-70°C.
  • Зелень, трави та спеції — сушаться швидко й можуть потребувати всього декількох годин за низької температури близько 35-45°C.
  • Гриби — від 6 до 12 годин за температури близько 50-60°C.
  • М’ясо й риба — сушіння м’яса та риби може займати від 4 до 12 годин за температури близько 50°C. Якщо у вас є сумніви щодо того, наскільки добре просушилися такі продукти, краще збільшити час приготування ще на декілька годин.

Зверніть увагу, що вказаний час сушіння продуктів у електричній духовці є орієнтовним, а не еталонним, оскільки тут усе є дуже індивідуальним. Остаточна тривалість термообробки може залежати від особливостей роботи вашої духовки, від характеристик продуктів, що дегідруються, способу їх нарізки і розміщення на деку. Тому завжди потрібно наглядати за процесом сушіння, періодично перевіряти, як справи у ваших смаколиків, і регулярно перегортати скибочки на деку.

Сушіння в духовці — корисні поради

У кожній духовці повітря циркулює по-різному (а в деяких не циркулює взагалі), тому утворюються більш гарячі та холодні зони. Тобто якщо на одній частині листа продукти засушуються швидше, то на іншій вони за той самий час приготування можуть залишитися сирими, тому варто періодично повертати лист, змінюючи місцями скибочки продуктів. Але, як ви розумієте, це далеко не всі рекомендації щодо сушіння продуктів в електродуховці.

Тож ловіть список корисних порад для тих, хто хоче не просто готувати різні сушені ласощі, а робити їх максимально корисними та смачними!

  • Вибирайте лише якісні продукти. Фрукти, ягоди та овочі, зелень та прянощі повинні бути повністю зрілими та свіжими, без зіпсованих зон і, тим паче, цвілі.
  • Нарізайте їх однаковими за розміром шматочками — це забезпечить рівномірне сушіння. Розкладайте їх по деку максимально рівномірно, залишаючи невеликі зазори між шматочками, щоби забезпечити доступ гарячого повітря.
  • Регулярно перегортайте те, що сушите, кухонною лопаткою, щоби забезпечити рівномірне просушування.
  • Не використовуйте високу температуру. Краще сушити трохи довше, але зберегти більшу частину корисних речовин у продуктах, аніж заощадити час і отримати гірку пересушених «пустушок» без левової частки вітамінів.
  • Тримайте сушені продукти правильно. Після завершення сушіння дайте продуктам охолонути, а потім запакуйте їх у вакуумні пакети або контейнери із кришками, що герметично закриваються. Зберігайте у прохолодному та сухому місці.
  • Завжди записуйте рецепти приготування, тривалість і температуру сушіння — так ви зможете повторити вдалий рецепт або скоригувати спосіб дегідратації, якщо вас не задовольнить результат.

Ось, власне, і все. Не дуже й складно, правда? Довго — це так, безперечно. Але ж не складно? І, мабуть, у деяких з’явиться питання: «А навіщо все це? Адже можна просто придбати дегідрататор!». Але відповідь проста: дегідрататор — штука спеціалізована і доволі недешева, тож перед покупкою такого девайса однозначно варто спробувати сушити продукти зі звичайною духовкою, щоби зрозуміти — чи треба воно вам взагалі?

Адже якщо в одних господарок дегідратор просто не встигає охолоджуватися між приготуванням сухофруктів, різних снеків, ласощів для людей і домашніх вихованців, то в інших така сушарка може переїхати кудись у найдальший кут комори вже за кілька тижнів після покупки. Тож тут поки не спробуєш, не дізнаєшся.

Тому, якщо ви досі не можете визначитися, чи варто купувати спеціальну сушарку для фруктів та овочів, спочатку спробуйте приготувати ті ж джерки, наприклад, або сухі гострі ковбаски в духовці — і ви швидко розберетеся, треба воно вам чи ні.

Дотримуйтеся наших порад, і ви зможете правильно сушити різні смаколики в духовці, щоби потім насолоджуватися такими снеками цілий рік. Ну, чи найближчі декілька годин. А що? Це справді дуже смачно!

Дегідрували-дегідрували, та все видегідрували? 😜

Як сушити глід у домашніх умовах у духовці, в електросушарці

Корисні властивості та протипоказання сушеного глоду

З глоду можна приготувати варення, компот, але найчастіше його на зиму сушать, так краще зберігаються вітаміни та поживні речовини.

Боярку можна вживати з кашами, морозивом як добавку до інших фруктів.

Корисні властивості сушеного глоду:

  1. У ньому, крім вітамінів та різних мікроелементів, міститься Омега-3 – джерело краси.
  2. Допомагає впоратися з проблемами серцево-судинної системи та кишечника.
  3. Фіточай знижує артеріальний тиск.

Рекомендації щодо збирання ягід глоду та способи їх сушіння

Боярки встигають у середині вересня. В цей час і починається їхня збір.

Увага! Плоди глоду, що росте вздовж доріг, збирати не можна, тому що в них накопичуються важкі метали та токсичні речовини.

Правила збору боярки для сушіння:

  1. Для подальшої переробки годяться лише стиглі ягоди яскраво-червоного або, як кажуть у народі, кривавого кольору.
  2. Не варто чекати на морози, тому що такі плоди занадто м’які і не підходять для сушіння.
  3. Збирати ягоди, що перестигли, теж не можна через те, що на поверхні починають розвиватися плісняві грибки.
  4. Збирати боярку для наступного сушіння потрібно вдень, у суху погоду.
  5. Зрізати гронами, а не поштучно. Укладати в тару обережно, щоб не порушити цілісність.

Дуже мало хто знає, що не тільки ягоди, а й пелюстки суцвіть глоду відрізняються вираженою терапевтичною дією. Заготовити препарат дуже легко, необхідно лише послідовно виконати такі маніпуляції:

  1. Цвіте глід у травні, але всього кілька днів, тому потрібно встигнути спіймати момент. Складання піддаються тільки підсохлі квіти з цілісними пелюстками без гнили і слідів присутності комах. Вологі пелюстки не підходять, їх важко швидко висушити, не допустивши гниття.
  2. Збираються вироби цілими суцвіттями або пелюстками, складаються у цебро або кошик, утрамбовувати елементи не можна. У пакеті їх краще не тримати, квіти не доживуть до будинку, запрів у теплому і безповітряному просторі.
  3. Видаючи приємний аромат, глоду активно приваблює комах, тому врожай потрібно регулярно струшувати, перебираючи квіти.
  4. Відразу після складання потрібно приступати до сушіння продукції в домашніх умовах. Для цього розкладаємо пелюстки на паперовій підкладці в один шар. Якщо накрити їх шаром марлі або дуже тонкою тканиною, можна буде не боятися комах.
  5. Конструкцію розміщуємо у темному, теплому місці з гарним рівнем руху повітря. У міру висихання пелюстки перемішуємо. Продукт буде готовий приблизно за 7-10 днів.

Готовий продукт потрібно зберігати у тканинних мішечках, ємностях із дерева, картону чи скла. Але не потрібно герметично закривати їх, краще використовувати замість кришки тканину, закріплену мотузкою. Термін придатності заготівлі перевищує 2 роки.

Процес заготівлі квітів глоду відбувається у період його цвітіння – травні-червні. Основна складність заготівлі пов’язана з коротким терміном цвітіння чагарника (всього 2-3 дні) та необхідністю проводити збирання в суху погоду. Зібрані після дощу або по росі квіти довго сохнуть і схильні до швидкого гниття. Крім того, суцвіття, що заготовлюються, не повинні бути пошкодженими гниллю або комахами.

Квіти глоду збирають у травні-червні

Під час збору, суцвіття акуратно зрізують ножицями або зривають вручну, складають, не утрамбовуючи в кошик, попередньо струсивши комах, залучених насиченим ароматом куща квітучого.

Щоб висушити квіти глоду в домашніх умовах, їх слід розкласти в один шар на тканині або папері в місці, що провітрюється і затінено, прикрити марлею від комах, і час від часу перевертати.

Процес сушіння пройде швидше, якщо скористатися спеціальною електросушаркою, виставивши t на рівні 40°C.

Зберігати квіти краще у скляній або дерев’яній ємності

Зберігати висушену сировину слід у паперовій, тканинній або дерев’яній упаковці, використовувати протягом 1 року.

Крім духовки, сушити глід можна також у спеціальній сушарці, на відкритому повітрі або в кімнаті, використовувати для цієї мети мікрохвильову піч або холодильник. Перед початком процесу, щоб усунути пил з поверхні зібраних ягід, їх слід злегка сполоснути, а потім, набравши в ганчірку жменями, без особливого натиску злегка протерти.

Сушити глід можна в електросушці

  1. Процес сушіння на повітрі передбачає, що зібрані та перебрані плоди немитими розкладаються в один шар на тацях, застелених папером. На вечір таці необхідно заносити в приміщення, щоб уникнути їх намокання від роси. Вдень підноси накрити марлею, щоб захистити від комах. Сам процес займе кілька днів – 6-8, але в результаті якість висушених плодів не поступатиметься тим, що були висушені в духовці або іншим способом. У сиру та похмуру погоду, сушіння глоду можна проводити на горищі або в сараї.
  2. Проводити сушіння глоду в кімнаті можна за умови включеного центрального опалення. Для цього застилані папером ємності з ягодами розміщують поблизу батарей, готовність продукту визначається шляхом проби.
  3. Ще один спосіб висушити глід – використовувати для цих цілей електросушарку. Перевагою даного методу є можливість регулювати теплоподачу, спостерігаючи за процесом. Для сушіння глоду найкраще підходять лотки середнього рівня. Підготовка плодів перед сушінням аналогічна попереднім варіантам. Після їх закладки в лоток необхідно виставити необхідний температурний режим — на рівні 60°C, який через 3 години знижують до 40-50°C, а потім ще через 3 години підвищують до попереднього рівня. При повному завантаженні апарата, щоб процес проходив рівномірно, лотки періодично можна міняти місцями, переміщуючи вгору, вниз. Середня тривалість процесу становить 8-14 годин.
  4. За наявності холодильника з функцією “але фрост”, заготівлю плодів глоду можна провести наступним чином. На вистелену газетами піддон укладаються підготовлені ягоди, зверху їх накривають папером і ставлять на полицю холодильника. Щодня змінюючи паперову підстилку, інколи перемішують. Через 5-7 днів висушені ягоди можна перекласти в паперовий пакет та прибрати у шафу.
  5. Якщо ягід зовсім небагато, висушити їх можна в мікрохвильовій печі, виставивши потужність на рівні 300 W. Процес затягнеться на пару днів, прискорити його можна, регулюючи потужність від 300 до 600 W. Готовність як завжди визначається досвідченим шляхом.

Невелику кількість ягід можна сушити в мікрохвильовій печі.

Увага! Смак сушеного глоду буде цікавішим, якщо в процесі заготівлі, присипати його корицею, порошком імбиру або висушити разом з яблуками.

Витративши трохи часу і насушивши глоду, використовуючи рекомендації та фото підказки, можна до наступного врожаю насолоджуватися смачним вітамінним фіточаєм, що зміцнює імунітет, дарує бадьорість і настрій.

Стиглі ягоди заготовляють у вересні – жовтні. Плоди обривають або відрізають цілими кистями та складають у підготовлену тару. Для зберігання не підходять недозрілі, гнилі, пошкоджені механічно або комахами ягоди. Збір можна здійснювати до перших заморозків. Роботи проводять лише у суху погоду.

Пропонуємо ознайомитися: Розповсюджені види глоду — АгрономWiki

Провесною проводять збір кори глоду. Для цього вибирають молоді одеревенілі пагони не старше чотирьох років. Гілки зрізають і гострим ножем відокремлюють кору. Подрібнена та висушена кора зберігається 2 роки.

У народній медицині використовують плоди, листя та квітки глоду.

До того моменту, як зав’яжуться плоди глоду, збирають листя рослин для заготівлі. Підходять для цього тільки чисті, акуратні пластини, які обривають або відрізають ножицями зі шматочком черешка. З однієї гілки знімають не більше 1/3 частини всіх листків.

Увага! Вікове обмеження на вживання ліків із глодом: забороняється дітям молодше дванадцяти років.

Сушать на зиму та квіти рослини. Глід цвіте рясно, але нетривало, всього близько тижня. Цього часу вистачить, щоб заготовити лікарський матеріал. Квітки обривають у цілому вигляді, не відокремлюючи пелюсток. Складають акуратно у пластикові відра або плетені кошики, поліетиленові пакети не годяться, тому що в них рослини пам’ятаються і швидко покриються конденсатом.

Як правильно сушити глід

Сушіння глоду в домашніх умовах не становить особливих складнощів. Раніше плоди розкладали на свіжому повітрі і сушили природним шляхом. Сучасні господині можуть скористатися різними побутовими приладами:

  • електродуховкою та духовкою шафою газової плити;
  • мікрохвильовкою та аерогрилем;
  • електричною сушаркою.

Але перш ніж зайнятися сушінням, боярку потрібно спеціально підготувати:

  1. Після зриву ягід з грон видаляють черешки та чашолистки (щитки).
  2. Потім сировину перебирають. Листя, гілки, зелені або пошкоджені плоди слід викидати, щоб не зіпсувати сушену продукцію.
  3. Великі ягоди складають окремо від дрібних, так як вони будуть сушитися в різний час.
  4. Якщо потрібна сировина без кісточок, їх слід видалити.

Чи потрібно мити глід перед сушінням

Хазяйок, які вперше сушать боярку, цікавить, чи миють сировину перед процедурою. Важливо розуміти, що бруд не повинен залишатися на плодах. Можна скласти сировину в друшляк і поставити під проточну воду або залити в тазі великою кількістю теплої води.

Увага! Довго тримати ягоди у воді не можна, інакше вони розкиснуть!

Вийняти ягоди з тазу в друшляк, дати стекти воді. Потім розстелити їх в 1 шар на сухому рушнику, другим накрити зверху, щоб ягоди краще просохли. Сушіння починають, коли на плодах не залишиться вологи. Справа в тому, що сирі ягоди не тільки сохнуть довго, вони ще можуть забродити.

Як посушити глід у духовці

Духовка – відмінний варіант для сушіння фруктів, овочів та ягід. Підійде вона і для глоду. Процес звільнення сировини від природної вологи недовгий, до того ж легко контролювати. У результаті виходить сушений глід, як на фото.

При якій температурі сушити глід у духовці

Сушіння сировини проводиться за температури не вище 60 градусів. Потрібний також чистий лист і папір для випічки, на якому розкладають ягоди. Спекотну шафу нагрівають заздалегідь і підтримують тепло, поки сировина не стане твердою.

Скільки часу сушити глід у духовці

Скільки часу потрібно, щоб посушити глід в електричній шафі, в домашніх умовах, назвати складно. Все залежить від вологості та розмірів ягід. Як правило, готовність сировини перевіряють вручну: якщо при натисканні боярка не деформується, то можна припиняти сушіння.

Як сушити глід в електричній духовці

А тепер про те, як правильно виконувати сушіння глоду в домашніх умовах у духовці:

  1. Деко з сировиною ставлять на середню полицю гарячої шафи.
  2. Якщо в плиті є режим вентилювання, дверцята закривають. В іншому випадку сушіння повинна проходити у відкритій духовці. Це необхідна умова, інакше волога, що випаровується, знову буде осідати на ягоди у вигляді конденсату, а, значить, збільшиться час сушіння.
  3. Сировина в духовці під впливом температури змінює як колір, а й розміри.
  4. У середньому сушіння боярки в духовці триває 6-7 годин або трохи менше.

Увага! Коли сушені плоди охолонуть, їх забирають у паперові пакети. Вони ягоди не втрачають корисних властивостей протягом 2 років.

Як сушити глід у духовці газової плити

Якщо в квартирі стоїть газова плита з духовкою, то її можна використовувати для сушіння овочів, фруктів, ягід, у тому числі і глоду. Процедура проста, дозволяє отримати сушений продукт за нетривалий час.

  1. Заздалегідь розігріти духовку до 40 градусів. Вищий показник знищить корисні властивості глоду.
  2. Тримати лист протягом 5-7 годин, доки ягоди не зменшаться у розмірі і не висохнуть.
  3. Дверцята шафи час від часу відчиняють, щоб випустити вологу.

Попередження! Сировина не повинна підгоряти, тому її помішують.

Покрокова інструкція

Перш ніж приступити до сушіння глоду в електросушарці, мікрохвильовій печі, прочитайте уважно інструкцію, щоб уникнути помилок.

Підготовка

Глід насамперед має бути належним чином підготовлений, тільки тоді весь процес сушіння пройде правильно. Глід ретельно перебирають . Ви повинні виключити всілякі гілочки, листочки, а також у нашому процесі немає місця гнилим ягодам та недостиглим плодам.

Також не забувайте про те, що глід має бути добре промити. Робити це можна двома способами. Ви або промиваєте глід під проточною водою, або просто залишаєте в теплій воді на деякий час.

За цей час весь бруд і пил, залишений на ягоді, почне покидати її поверхню і залишиться на воді. Ви тільки потім дістанете ягоду і промиєте її під струменем води.

Далі ви повинні приділити увагу сушінню ягоди. Перед тим, як вона потрапить в один із перелічених приладів, вона повинна просохнути. Вам необхідно покласти ягоду в сухе місце і почекати кілька годин до повного висихання. Тільки після цього ви можете розпочинати підготовку до справжньої сушіння ягоди на зиму.

У чому висушувати?

  1. Електросушарка. Якщо ви запитали себе: «Як сушити глід в електросушарці?», то вам варто бути готовим до складного і трудомісткого, дещо годинного процесу. Плюсом такої процедури є те, що ви зможете бачити процес сушіння на власні очі і при необхідності регулювати подачу тепла в апарат.
    Мінус же полягає в тому, що термін приготування неймовірно розтягнутий і може становити дуже тривалий час. Не у всіх вистачає рішучості чекати стільки часу. Піднос повинен розташовуватися прямо по центру від нагрівального елемента, щоб тепло рівномірно розподілялося всередині. Не варто ставити лоток надто високо або надто низько. Ви ризикуєте пересушити ягоду або навпаки не досушити її.
  2. Аерогриль . В аерогрилі сушіння займає на кілька годин більше, та й порції ягід, які вміщуються в аерогриль набагато менше.
  3. Що стосується мікрохвильової печі, то тут потрібно вміти правильно поводитися з нею . Мінусом цього способу є велике споживання електроенергії, плюсом є те, що ви можете будь-коли перевірити готовність.

Скільки часу?

В електросушарці сушіння триває не менше п’яти годин , і не більше восьми, інакше ви ризикуєте спалити або повністю висушити ягоду. В електросушарці немає режимів, тому від вас потрібно лише правильно виставити температуру.

У той час як сушіння в аерогрилі передбачає сушіння протягом восьми або десяти годин через те, що щільність нагріву не така як в духовці. Що ж до аерогрилю, то тут також важлива лише температура та швидкість обдування. Тому встановлена ​​температура в аерогрилі та духовці відрізнятиметься.

Сушіння ягоди в мікрохвильовій печі розтягується на кілька днів через те, що вся ягода не зможе поміститися всередину. Глід відправляють у мікрохвильову піч маленькими порціями. Але такий спосіб відмінно підійде якщо у вас мало зібраних плодів.

Що стосується мікрохвильової печі, то тут необхідно задати режим рівний 300 Ватт або навіть 600 Ватт на позначці ручки печі. Якщо подібних позначок у вас немає, то задавайте наступний режим після розморожування, іноді на час встановлюючи температуру трохи більше, переходячи на наступний режим 600 Ватт. Коли ягода буде практично готова, поверніться на позначку 300 Ватт.

Температурний режим

Отже, наступним важливе питання, яке спливає в процесі сушіння: «При якій температурі?», поспішаємо вас попередити, що відповідь може бути різною в залежності від наявної техніки. Так наприклад, у сушарці потрібно ставити глід і тільки тоді починати її нагрівання . Спочатку температура повинна дорівнювати 60ºС, потім, після пари годин перевести на п’ятдесят або сорок а за дві години до готовності знову повернути температуру рівну шістдесяти.

Що стосується аерогрилю, то з ним потрібно бути акуратнішими . Нагрівається він так само як і електросушарка, але за рахунок вентилятора з гарячим повітрям саме нагрівання здійснюється в рази більше. Плюс із-за маленької місткості аерогрилю простір нагрівається швидше, і ягода може згоріти. Цього не можна припускати. Поставте температуру шістдесят і в міру розігріву аерогрилю зменшуйте на менший показник і так протягом кількох годин. Потім можете повернути на вищий і знову зменшувати по спадаючий.

Як ви пам’ятаєте, у мікрохвильовій печі немає градусів , а є режими, ситуацію з якими ми вже прояснили.

Визначаємо готовність

Готовність визначається однаково у разі. Наприклад, готовність визначається після закінчення часу, зазначеного у цій статті. На смак ягода повинна бути сухою, але м’якоть все-таки повинна бути спресованою. Сік не повинен виділятися, тому що він виправився та залишить поживні речовини в ягоді.

Також ягоду можна ідентифікувати щодо готовності за кольором. Наприклад, якщо ягода має злегка прозорий червоний або мідний відтінок, то вона готова. Також її дуже складно розірвати пальцями. У ягоді немає соку. Ягода трохи зморщена. Ось основні засади перевірки на готовність. Їсти такі ягоди відразу не можна. Їм треба дати охолонути.

Як сушити глід в електросушарці

Наявність електросушарки дозволяє прискорити процес сушіння глоду. Температуру легко контролювати.

Як користуватися сушаркою:

  1. Ягоди викладають на спеціальну тацю і розподіляють в один шар, щоб сушіння проходило рівномірно.
  2. Піддон ставлять на середній рівень. Тут сировина не підгорить.

За якої температури сушити глід в електросушарці

При використанні сушарки для заготівлі вітамінної сировини спочатку потрібно поставити лоток, і тільки після цього включати техніку. Початкова температура – ​​60 градусів. Через 2 години показник знижують до 40 градусів, щоб волога випаровувалась повільно. Ще за 2 години повертаються до початкового показника.

Отже, сушити глід в електросушарці потрібно, змінюючи температуру, витрати часу – близько 6 годин.

Сушарка для шипшини своїми руками. Сушіння шипшини в домашніх умовах: детальна інструкція

Сушіння шипшини в електросушарці – процес неважкий, проте викликає дотримання багатьох стадій підготовки.

Робимо заготівлі

Шипшина, перед тим як вирушити в сушарку, має бути підготовлена ​​відповідним способом:

  • Вибирайте шипшину тільки яскраво-червоного кольору, щоб він був обов’язково зрілим. Шипшина слід спробувати, вона повинна бути трохи в’яжучою та солодкою. Крім того, шипшина слід пом’яти в руках. Якщо він дуже просто продавлюється – отже, він лежить досить довгий час;
  • Переберіть шипшину від сторонніх гілок і листочків, а також заберіть гнилі або недозрілі ягоди. Багато хто прагне відірвати у хороших ягід плодоніжку, проте це виконувати не можна. Через цей отвір може легко витекти сік, а отже, ви втратите найбільш значні складові ягоди;
  • Ягоди потрібно добре просушити, але не рушником, а повітрям. Встановіть тацю з ягодами в темне та сухе місце на пару годин. Після закінчення терміну спробуйте їх.

Тільки коли ягоди доведені до кондиції і чудово зберегли свій смак – можна приступати до самого процесу сушіння.

Засікаємо час

Залежно від того, за якої температури ви сушите шипшину в електросушарці, процес здійснюється різну кількість часу. Він може бути виконаний і за 7 годин і за 20.

Вибір режиму

Режими в сушках різної компанії показані по-різному. Потрібно прочитати інструкцію, де записані режими окремих типів продуктів. Знайдіть той, температура в якому може коливатися від 50 до 70 градусів. Цієї температури дотримуйтесь під час сушіння.

Сушіння шипшини в електросушарці:

Температура

Сушити ягоди необхідно за температури від 50 до 70 градусів. Для початку необхідно встановити на кілька годин максимальну температуру. Так швидше пропариться сік і верхня оболонка ягоди затвердіє, при цьому сік не виллється назовні. А через 2 хвилини можна зменшити температуру до 50 градусів. За 2 хвилини до вимкнення знову підніміть температуру до шістдесяти градусів і зачекайте.

Визначаємо готовність

Готову ягоду можна встановити на її виду. Вона містить чудовий червонувато-жовтий колір, трохи прозорий і за бажання ви можете розглянути нутрощі.

Зауваження! Сухий глід не склеюється, а розсипається.

Застосування сушеного глоду

Сушений глід використовують у медичних та косметологічних цілях протягом багатьох століть. Дивуватися такій сфері застосування не доводиться, адже ягоди мають лікарські властивості:

  1. Сушену боярку заварюють та п’ють, як чай, після наполягання. З ягід можна взимку приготувати компот або додати до нього сухофрукти. Напої виходять ароматними та малокалорійними.
  2. Із сухої боярки роблять бальзами, витяжки, відвари. Щоразу готують свіже зілля.
  3. Сушені плоди використовують для приготування настоянок на спирту.

Слід розуміти, що будь-які трави та ягоди приймати небезпечно. Тому бажано скористатися консультацією лікаря, щоб не завдати шкоди здоров’ю.

Як зберігати сушений глід

Сушіння дозволяє зберігати вітамінну та корисну продукцію протягом 2 років, але тільки при дотриманні правил зберігання:

  1. Плоди після сушіння можна викласти у паперові пакети на короткий час. Для тривалого зберігання краще використовувати скляні банки або пластикові контейнери з кришками, що щільно закриваються, щоб волога і шкідники не змогли дістатися до сушеного продукту.
  2. Місткості тримають у приміщенні, де завжди сухо, є вентиляція при температурі від +10 до +18 градусів.
  3. У тканинних мішечках зберігати сушену боярку, як будь-які сухофрукти, забороняється. Їх може зашкодити моль.

Зауваження! Прямі сонячні промені не повинні потрапляти на ємності, де зберігається сушена продукція.

Як сушити фундук. Як правильно зберігати очищені горіхи фундук

З глоду можна приготувати варення, компот, але найчастіше його на зиму сушать, так краще зберігаються вітаміни та поживні речовини.

Боярку можна вживати з кашами, морозивом як добавку до інших фруктів.

Сушіння дозволяє зберігати вітамінну та корисну продукцію протягом 2 років, але тільки при дотриманні правил зберігання:

  1. Плоди після сушіння можна викласти у паперові пакети на короткий час. Для тривалого зберігання краще використовувати скляні банки або пластикові контейнери з кришками, що щільно закриваються, щоб волога і шкідники не змогли дістатися до сушеного продукту.
  2. Місткості тримають у приміщенні, де завжди сухо, є вентиляція при температурі від 10 до 18 градусів.
  3. У тканинних мішечках зберігати сушену боярку, як будь-які сухофрукти, забороняється. Їх може зашкодити моль.

Цей напій корисний для більшості людей будь-якого віку, проте вживати засіб необхідно обережно. Основні ризики:

  • Поява індивідуальної непереносимості інгредієнтів (алергічна реакція). У цьому випадку прийом відвару доведеться припинити.
  • Знижений тиск не дозволяє приймати настій регулярно.
  • При хронічних та гострих виразкових процесах не варто зловживати напоєм.
  • Не радять пити ягідну суміш жінкам у період виношування та вигодовування грудьми.

Глід і шипшина, корисні властивості та протипоказання яких відомі багатьом людям, здавна застосовуються у народній медицині. Відвар із плодів цих рослин допомагає зміцнювати імунітет, боротися з атеросклерозом та іншими серйозними захворюваннями. Готується просто, але має унікальні цілющі властивості, з якими ви ознайомитеся далі.

Люди цінували глід і шипшину ще за давніх часів. На Русі кущі цих рослин росли майже біля кожного будинку. Для профілактики та лікування застуди, серцевих захворювань, хвороб печінки, нирок та інших органів використовують не лише плоди, а й квіти, коріння, листя.

Користь плодів та інших частин кущів величезна для організму. При поєднанні глоду з шипшиною властивості кожної рослини посилюються. Вони доповнюють один одного та утворюють універсальний народний засіб, який може використовуватися для лікування багатьох недуг. Настій із плодів готують при застудних та вірусних захворюваннях, авітамінозі та інших хворобах.

Користь глоду

Найбільшу користь глід приносить серцево-судинній системі. Він робить таку дію:

  • розширює судини;
  • нормалізує роботу серця;
  • підвищує рівень гемоглобіну;
  • відновлює серцевий ритм;
  • приводить до норми холестерин;
  • покращує кровообіг, у тому числі мозковий.

У плодах цього чагарника містяться дубильні речовини, вітаміни та мінерали, пектин, жирні кислоти та інші корисні речовини. Приготовлений у термосі настій має такі властивості:

  • нормалізує рівень цукру на крові;
  • покращує пам’ять;
  • зміцнює імунітет;
  • покращує роботу ШКТ тощо.

Листя глоду мають сильні заспокійливі властивості, настоянка з них допомагає позбутися стресу і безсоння, знімає збудливість центральної нервової системи.

Користь шипшини

Шипшина не поступається корисними властивостями глоду. У його плодах міститься рекордна кількість аскорбінової кислоти. Також шипшина є справжнім джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. У ньому містяться:

  • каротиноїди, які в організмі перетворюються на вітамін А;
  • вітаміни групи В;
  • вітамін РР, Е та К;
  • магній, калій, залізо та інші мікро- та макроелементи;
  • жирні кислоти та ін.

Завдяки унікальному складу, відвар шипшини використовується для лікування різних захворювань, оскільки має такі властивості:

  • зміцнює захисні сили організму;
  • усуває запальні процеси;
  • допомагає організму відновитися після важких операцій та хвороб;
  • заповнює запаси вітамінів та мінералів;
  • стимулює вироблення шлункового соку;
  • позитивно впливає на роботу ШКТ, печінки, нирок та інших органів;
  • розчиняє каміння та піски в сечовому та жовчному міхурі, нирках;
  • виводить з організму шлаки та токсини;
  • покращує обмін речовин;
  • знижує рівень холестерину;
  • має ранозагоювальні властивості;
  • підвищує згортання крові і так далі.

Корисні властивості шипшини ще довго можна продовжувати, тому що він надає сприятливу дію практично на всі органи та системи.

Очищені лісові горіхи зберігати складніше, адже вони більш схильні до впливу зовнішніх факторів, таких як: неприємні запахи, вологість, високі температури тощо. Це значно скорочує термін зберігання.

Очищений фундук зберігають лише у герметично закритій тарі. При цьому вона має бути з глини або скла.

Зберігати очищені горіхи при температурі від 3 до 10°С не більше трьох місяців.

  1. Висушені горіхи краще зберігати в мішечках із щільної тканини. Пакети з поліетилену для цього не підходять, тому що при перепаді температур у них може утворитися конденсат. Висушений фундук висипають у мішечок і щільно зав’язують.
  2. Перед відправкою на зберігання горіхи ретельно перебирають, щоб не залишилося жодного недосушеного чи пошкодженого.
  3. Поява вологи може спровокувати утворення цвілі, тому перед закладкою фундука в ємності слід уважно перевірити горіхи та тару на сухість.
  4. Зберігають лісові горіхи лише у темному приміщенні з максимально низькою температурою.
  5. Не рекомендується зберігати фундук в одній ємності з іншими видами горіхів.
  6. Солоні або смажені горіхи зберігають не більше двох тижнів.
  7. Фундук можна зберігати у морозильній камері або холодильнику. Цей спосіб найбільше підходить для очищених горіхів.
  8. Фундук може швидко зіпсуватися від нестачі кисню. Тому при виборі тари для зберігання віддавайте перевагу мішечкам із тканини.

Тепер ви знаєте всі нюанси зберігання лісових горіхів у домашніх умовах. Дотримуючись рекомендацій з нашої статті, ви зможете насолоджуватися ароматними та смачними горіхами взимку.

Як сушити горіхи? Відомо, що зберігати горіхи необхідно у висушеному вигляді, інакше вони можуть покритися пліснявою та зовсім зіпсуватися. Сушити горіхи можна найрізноманітнішими способами. Ми поговоримо про те, як сушити горіхи в домашніх умовах

Сушений фундук (ліщина) – сушіння в домашніх умовах У деяких рецептах рекомендують використовувати лише фундук, а в інших ліщину, або лісовий горіх, і наполягають саме на своєму варіанті рецепту. А чи є відмінності між фундуком та ліщиною? По суті,

Якщо ви вирішили сушити фундук (лісовий горіх) у духовці, то попередньо очищати його від шкаралупи зовсім не обов’язково. Адже за допомогою такого кухонного пристрою можна досягти рівномірної обробки всіх плодів і в шкірці.

Про автора

admin administrator