Тривалість лактації у КРС становить

Авторadmin

Тривалість лактації у КРС становить

Період лактації у корів: стадії розвитку і тривалість

Лактація – це один з найголовніших процесів в організмі ссавців, який ще знущався на озброєння людиною. Оволодіння ним дозволило людству створити цілу харчову галузь і з нею безліч унікальних продуктів харчування. У даному матеріалі ми детально розкриємо всі особливості протікання цього процесу у великої рогатої худоби, а також поділимося порадами щодо збільшення продуктивності тварин.

  • Що таке процес лактації
  • Фази
  • Процес утворення молока
  • Техніка годування в даний період
  • Типи кормів
  • Для забезпечення якісної лактації в тваринництві використовуються такі типи кормів:
  • Розглянемо особливості харчування худоби залежно від фази лактації:
  • Фаза лактації
  • Особливості харчування
  • Періодичність годування ВРХ
  • Кількість кормів

Що таке процес лактації

Лактація – це природний фізіологічний процес, який являє собою комплекс всіляких біохімічних і метаболічних реакцій, спрямованих на освіту, накопичення і виділення молока. Лактація є переважно вузькоспрямованою особливістю, що зустрічається виключно серед особин жіночої статі. Виникає вона як відповідна реакція організму на вагітність і народження потомства. Головна її роль у житті тварин – забезпечити потомство поживною і легкоусвояемой їжею, необхідною для швидкого зростання і розвитку організму.

Чи знаєте ви? Коров’яче молоко вважається одним з найбільш популярних продуктів тваринництва. Щорічно в світі його виробляється близько 400 млн тонн.

Фази

Насамперед необхідно розібратися, скільки триває період вироблення молока у корови. Найчастіше активна фаза лактації біля худоби становить близько 300 днів. Однак тривалий його виробіток залежить від безлічі факторів. Перш за все, це є наслідком сприятливих умов утримання, в тому числі і результату огорожі тварин від різноманітних стресів.

Лактація у корови ділиться на 3 послідовних етапи, під час яких відбувається зміна не тільки консистенції молока, але і його складу. Це є фізіологічною вимогою організму тварин, оскільки теля на кожному етапі свого дорослішання вимагає певних поживних речовин. Основні стадії лактації у корів такі:

  • молозивна стадія;
  • стадія нормального молока;
  • стадія стародійного молока.

Молозивна фаза настає відразу після народження корової телятки і триває протягом 7-10 днів. У цей час молоко купує густу консистенцію, що пояснюється величезною кількістю розчинених у ньому білків, жирів, вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин. Молозиво також містить у собі високу концентрацію лактобактерій та інших корисних для травлення мікроорганізмів. Основна мета молозива – забезпечити теля великою порцією поживних речовин, які допоможуть адаптуватися йому після народження до навколишнього середовища, а також заселити травну систему корисними бактеріями. Для людини воно є досить незвичною їжею, оскільки має не зовсім звичний і приємний смак.

Після того як у корови знижується динаміка вироблення молозива, настає фаза нормального молока. У цей період продукт має традиційний склад, консистенцію і смак. Тривалість фази становить 190-280 днів, при цьому кількість молока в цей час не завжди однакова. У перші кілька місяців у корови настає пік його вироблення, тому корова дає не менше 15 л продукту на добу, після чого його кількість поступово зменшується.

Стародійне молоко корова дає при завершенні лактації протягом 7-10 днів. У цей час продукт характеризується підвищеною кількістю білка і лейкоцитів, але в той же час його кислотність різко зменшується. Таке молоко відрізняється досить низькою якістю, тому практично не використовується для переробки в промисловому виробництві.

Процес утворення молока

Процес утворення молока досить складний і включає в себе безліч метаболічних реакцій організму. Основний орган, в якому відбувається його продукування, – це молочна залоза (вимя). Розташовується вона в нижній частині тіла, поблизу пахової зони. Вимя нерозривно пов’язане з кровоносною системою корови, тому за процеси виникнення і накопичення молочних сполук у тілі тварини також відповідає і кровоносна система.

Чи знаєте ви? Для того щоб виробити 1 л якісного молока, вимлячи корови повинно пропустити через себе не менше 500 л крові.

Основну роль в освіті молока відіграє і ендокринна система. Завдяки їй в альвеолярній тканині вимені, за допомогою спеціальних клітин, відбувається формування молекул молока. Головною сировиною для нього в організмі корови служить кров. Саме з цієї фізіологічної рідини клітини молочної залози набирають необхідну кількість поживних елементів, вітамінів, мікроелементів і білків, які пізніше стануть цінним концентрованим продуктом. У підсумку в молоці, на відміну від крові, зростає концентрація:

  • цукрів – у 90 разів;
  • жирів – у 20 разів;
  • кальцію – в 15 разів.

Вироблення молока в тілі корови регулюється завдяки активності лактостимулюючого гормону пролактину, продукованого передньою часткою гіпофізу. Завдяки йому в організмі корови відбувається перехід від однієї фази лактації до іншої, а також стимулюється не тільки вироблення молочних сполук, але і зростання виміни в обсязі, а також його пропускна здатність.

Стимулює вироблення молока роздратування сосків під час доїння, тому досить часто зниження лактаційної спроможності худоби асоціюють зі зменшенням кількості дійок.

Техніка годування в даний період

Як згадувалося вище, для того щоб отримати якісне молоко, виміни корови потрібно пропустити через себе величезну кількість крові, насиченої всілякими поживними елементами. Саме тому якісне і збалансоване харчування під час лактації – це запорука не тільки високої продуктивності худоби, а й тривалого періоду лактації. Для цього тварин переводять на спеціальну дієту.

Типи кормів

Для забезпечення якісної лактації в тваринництві використовуються такі типи кормів:

  • вологі – складаються переважно з силосу, збагаченого шматочками коренеплодів, або всілякими відходами харчової промисловості (жом, пивна дробина тощо);
  • напівважкі – ґрунтуються на сенажі і спеціальних концентратах, а також добавках, що підвищують продуктивність тварин;
  • грубі – сіно з польового або лугового різнотрав’я;
  • сухі поживні суміші – спеціальні кормові гранули, що складаються з концентрату поживних елементів, на основі трав’яного борошна;
  • концентровані – плоди зернових культур (пшенична, кукурудзяна крупа тощо);
  • овочі – всілякі плоди овочевих культур, в тому числі і коренеплоди.

Розглянемо особливості харчування худоби залежно від фази лактації:

Фаза лактації

Особливості харчування

Після пологів корові вкрай важливо відновити свій організм, особливо якщо перед цим передував довгий сухостійний період. Перші кілька днів новинна корова повинна харчуватися грубими кормами з невеликою домішкою свіжих коренеплодів або овочів. Через 4-5 днів в її раціон включають концентровані, вологі і напівважкі корми.

Після відходу молозива корову переводять на посилене харчування. Його ґрунтують на грубих, вологих і напівважких кормах, а також концентратах. Грубі корми іноді замінюють сенажем. Додатково в раціон тварини включають всілякі подрібнені коренеплоди, а також сухі поживні суміші, що підвищують лактацію.

Після зниження лактаційної активності і до спарювання з биком корову поступово переводять з насиченого харчування на сухий корм, тому раціон таких тварин до кінця лактації повинен бути заснований на сіні (або сенажі) з додаванням овочів і коренеплодів.

Крім того, при складанні раціону корови враховується також продуктивність тварини та її маса. При цьому слід обов’язково враховувати головне правило режиму харчування продуктивних корів – на кожні 100 кг тварини має припадати не менше 0,5 кормових одиниць. В іншому випадку тварина буде голодувати, що призведе не тільки до гальмування лактації, але і до загального гноблення організму.

Чи знаєте ви? У чистому вигляді молоко здатні вживати менше 50% дорослого населення, у решти спостерігається різний ступінь непереносимості лактози. Пов’язано це з нестачею відповідного гена, що відповідає за засвояємість лактози, оскільки на зорі появи людства дорослим людям не властиво було вживати молоко.

Періодичність годування ВРХ

Більшість досвідчених фермерів і ветеринарів сходяться на думці, що оптимальним режимом харчування для корів є триразове годування. Така система найбільш оптимальна для більшості цінних порід худоби. Однак для високопродуктивних корів, що дають понад 5 тис. кг молочної продукції на рік, такого харчування буде недостатньо. Ось чому таким тваринам вводять додаткові підживлення, що забезпечують 4-5-разовий режим харчування. При цьому обов’язково потрібно враховувати і такі рекомендації, що підвищують не тільки засвояємість, а й ефективність годування худоби:

  • коренеплоди краще вводити в суміші з силосом;
  • концентровані, сухі та напівважкі корми потрібно давати після дійки;
  • сіно (або сенаж) в годівниці має бути постійно, в необмеженій кількості.

Кількість кормів

Правильна технологія догляду за сільськогосподарськими тваринами повинна бути обов’язково заснована не тільки на якісних, але і на кількісних показниках. До одного з них досить часто відносять той обсяг корму, який необхідний худобі в певну фазу життя. Перевищення усталених норм з часом негативно позначиться на здоров’ї тварин, а також принесе фермерському господарству збитки. Саме тому кількість їжі в раціоні лактуючої худоби потрібно обов’язково регулювати.

У перші кілька днів після готелю щодня коровам дають вдосталь сіна і не більше 2-3 кг інших кормів. Якщо народження теляти не викликає ускладнень, починаючи з 4-го дня кількість вологих, напівважких, концентрованих кормів і овочів доводять до 5-6 кг на добу, при цьому грубі корми також даються вдосталь. При досягненні фази нормального молока кількість корму для лактуючих тварин поступово збільшують. До 20 дня після готелю, крім грубих кормів або сенажу в необмеженій кількості, щоденний раціон корови повинен складатися з 6-9 кг вологих і напівважких кормів. Через 1-1,5 місяця після готелю тварину переводять на високопитовий раціон з підвищеною кількістю клітковини. Його ґрунтують на 12-15 кг грубих кормів або сенажі, 14-15 кг вологих і напівважких сумішей з додаванням овочів і коренеплодів, 6-7 кг спеціальних добавок (сухі поживні суміші, комбікорм тощо). Під час завершення лактації корову готують до сухостою, прибираючи поступово з її раціону калорійні поживні речовини і замінюючи їх грубими кормами. У підсумку перед готелем раціон корови повинен складатися з 10-15 кг сіна або сенажу, а також не більше, ніж 1-1,5 кг овочів і коренеплодів на кожен літр молока.

Період лактації у корови – це складний і специфічний процес, що вимагає від фермера пильної уваги. Вплинути на його активність можна за допомогою безлічі способів, але тільки дотримання графіка випадків і режиму харчування може перетворити звичайну середньостатистичну корову на високопродуктивну тварину. Ось чому кожному фермеру потрібно обов’язково приділяти тваринам належну увагу, в іншому випадку скотарство завершиться серйозними збитками.

Лактація: що це у тварин, коли настає і скільки в нормі днів триває

Незважаючи на повсюдне поширення поняття лактації у тварин, що це таке насправді, знають, в основному, фермери та ветеринари. Даний процес супроводжується виробленням молока і визначає продуктивність худоби, що вирощується. Від того, як протікає лактація залежить якість майбутніх продуктів. Більше того, під час цього періоду внутрішні органи дорослих тварин зазнають підвищених навантажень.

Що таке лактація у корів

Під лактацією розуміється процес, в ході якого в організмі корів починається вироблення молока, що накопичується у вимені. Відбувається це завдяки взаємодії ендокринної та репродуктивної систем у тварин, які продукують відповідні гормони.

Настає цей період через 4-5 місяців після появи телят. Згодом кількість молока, що виділяється спочатку збільшується, а потім – зменшується. Відбувається це з природних причин. Незадовго до появи нового потомства кількість продукованого молока зводиться до мінімуму або надої припиняються (настає сухостійний період).

Тривалість процесу

Процес лактації триває в середньому 305 днів. Однак цей показник не ідеальний і змінюється в залежності від умов утримання, породи тварин та інших факторів. Якщо корова готелюється щорічно в один час, то процес займає 315 днів, а період сухостою триває 60 днів.

У зазначений період обсяг молока не є постійним. Пік виділення спостерігається через 5 місяців після появи потомства. Потім настає етап, коли обсяг молока поступово скорочується.

Важливою умовою для нормального розвитку тварини вважається припинення надоїв. Це рекомендується зробити за 80 днів до народження теляти. Якщо не припинити надої, вага тварини почне поступово скорочуватися, що з часом призведе до загибелі корови.

Фази лактаційного періоду

Як було зазначено, процес лактації непостійний. Пояснюється це особливостями роботи тваринного організму. Процес протікає протягом трьох етапів:

  • освіта молозива;
  • виділення нормального молока;
  • освіта стародойного молока.

Кожен етап важливий для організму тварини. Припинення виділення молозива або безперервна лактація здатні викликати загибель корови.

Молозиво

Молозиво з’являється відразу після народження теляти. Тривалість цього етапу становить 7-10 днів після отелення.

Молозиво вважається поживною рідиною, до складу якої входять речовини, необхідні для нормального розвитку теляти:

  • вітаміни;
  • жири;
  • білок;
  • мікроелементи та інші.

Молозиво містить також мікроорганізми (зокрема, лактобактерії), що забезпечують розвиток органів шлунково-кишкового тракту та підтримку процесів травлення у нащадків.

Дана рідина формує первинний імунітет до впливу навколишнього середовища. Молозиво не застосовується людиною для харчування.

Нормальне молоко

Молоко, яке можна пити людині, з’являється у корови протягом перших двох тижнів після отелення. Тривалість періоду, протягом якого тварину можна доїти, становить від 190 до 280 днів. Цей показник також змінюється в залежності від умов утримання та інших факторів.

Протягом перших місяців після отелення добова норма надою досягає 15 літрів. Потім об’єм рідини, що виділяється, зменшується.

Стародійне молоко

На завершальному етапі лактаційного періоду у великої рогатої худоби (ВРХ) виділяється стародійне молоко. Ця фаза триває протягом 7-10 днів, після чого настає сухостій. Стародійне молоко не застосовується у харчовому виробництві. Це пов’язано з низькою калорійною цінністю продукту. У стародойного молока у рази підвищено концентрацію білків і лейкоцитів, але знижено кислотність. На цьому етапі виділяється рідина відрізняється гірким присмаком.

Правила та частота годування під час лактації

Незважаючи на те, що лактаційний період ділиться на 3 етапи, характер годівлі змінюється 4 рази:

    Новотілість. Цей період триває протягом двох тижнів після появи теляти. У цей час тварині потрібно давати сіно, поступово збільшуючи обсяг коренеплодів та зерна. Силос дозволено включати до раціону після п’яти діб після отелення.
  1. Роздай. На цьому етапі, що триває до чотирьох місяців, корові потрібно інтенсивне харчування, необхідне стимуляції вироблення молока. Причому якщо в період роздою спостерігаються підвищені показники подійності, кількість грубих кормів потрібно знизити на 18%. Також тварині дають патоку, картоплю та буряки.
  2. Середина лактаційного періоду. Протягом 5-8 місяців основу корму складає сіно. При цьому раціон корови потрібно коригувати з урахуванням обсягу надоїв.
  3. Період спаду. При переході до сухостію необхідно виключити перегодовування. На даному етапі рекомендується поєднувати зерно та концентровані корми або силос та коренеплоди.

Для збільшення надоїв рекомендується включати до раціону наступні корми:

  • вологі (силос у поєднанні з коренеплодами та харчовими відходами);
  • напіввологі (висококонцентровані добавки, сінаж);
  • грубі (сіно, отримане з різнотрав’я);
  • сухі поживні суміші;
  • концентровані;
  • овочі.

Оптимальна частота годування становить 3 рази на день. Однак якщо тварина дає багато молока, їжу рекомендується давати до п’яти разів на добу. У перші дні після отелення слід згодовувати не більше двох кілограмів сіна. Згодом цей параметр можна збільшувати до 6-9 кілограмів. Коли тварина переводиться на грубі корми, давати на день рекомендується до 15 кілограмів сіна. Це відбувається через 1,5 місяці після отелення.

Для фермерської діяльності важливо забезпечити тваринам вільний випас. Але в цьому випадку рекомендується включати до раціону овочі.

Про автора

admin administrator