Турнепс і ріпа в чому різниця

Авторadmin

Турнепс і ріпа в чому різниця

Опис та характеристика рослини турнепс

Турнепс – цінна культура, зміст багатого комплексу вітамінів, мінеральних речовин, білків, вуглеводів та органічних кислот. У насінні турнепсу виявлено до 45% жирної олії. Вітаміну С в коренеплодах турнепсу вдвічі більше, ніж у цитрусових культурах. Як лікувальна рослина почала використовуватися в XVIII столітті, турнепс використовували як проносне, сечогінний і заспокійливий засіб.

Ріпа введена в культуру багато століть тому. У XVI в. овоч стає найважливішим продуктом харчування в країнах Західної Європи, де вживали в їжу не тільки коренеплоди, а й молоде листя, що нагадують за смаком гірчицю. Листя ріпи використовували як салат.

Вирощують турнепс як правило на корм тваринам. Ріпу використовують в якості харчового продукту і лікувального засобу. Використовують листки і коренеплоди.

В медицині минулого застосовували ріпу як протикашльовий, заспокійливий, сечогінний і проносний засіб. Коренеплоди і сік з ріпи рекомендували приймати всередину при гострому ларингіті, бронхіальній астмі і зовнішньо у вигляді полоскань при зубному болі і натирання при подагрі. У сучасній народній медицині ріпу призначають як загальнозміцнюючий, вітамінне, що збуджує апетит засіб. Препарати з ріпи (сік, відвари, мазі) використовують і як відхаркувальний, протизапальний, антицинготного, заспокійливого, що поліпшує травлення і обмін речовин кошти. Сік і відвар коренеплодів призначають при гострому ларингіті, хронічному бронхіті, бронхіальній астмі, що супроводжуються сильним кашлем.

Відвар коренеплодів (15-20,0-200,0): 2 столові ложки кашки з подрібненого коренеплоду варять у склянці води 15 хв. Після проціджування відвар приймають у теплому вигляді по 1/4 склянки 3-4 рази на день як відхаркувальний, сечогінний, заспокійливий, легке снодійне і проносне по склянці на ніч. Теплий відвар коренеплоду застосовують також для полоскання порожнини рота при зубному болю.

Сік коренеплодів ріпи, зварений з цукром або медом (1:2), гарне протицинговий засіб.

Для зміцнення зубів і кісткової тканини корисним є введення в раціон сумішей сирих овочевих соків:

134 Сік з листя ріпи городньої – 55,0
Сік з коренеплоду моркви посівної – 280,0

Приймають по 50-100 мл 2 рази на день після їди.

135 Сік з листя ріпи городньої – 55,0
Сік з коренеплоду моркви посівної – 225,0
Сік з коренеплоду селери пахучого – 170,0

Суміш беруть по 50 мл 3 рази на день після їди при гіперацидному гастриті.

136 Сік з листя ріпи городньої – 55,0
Сік з листя шпинату городнього – 85,0
Сік з коренеплоду моркви посівної – 280,0

Приймають до 1/2 л на добу при геморої.

137 Сік з листя ріпи городньої – 55,0
Сік з листя і коріння кульбаби лікарської – 85,0
Сік з коренеплоду моркви посівної – 310,0

Для зміцнення кісткової тканини організму (у тому числі зубів) приймають по 50 мл 3 рази на день після їди.

138 Сік з коренеплоду ріпи городньої – 55,0
Сік із зелені (коренеплоду) селери пахучого – 280,0
Сік з плоду огірка посівного – 115,0

Показання та прийом, як в рецепті 135 (хвороби зубів і ясен – піорея).

Вимоги до температури. Турнепс – стійка до заморозків. Насіння починає проростати за температури ґрунту 2-30С. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин 15-180С. сходи витримують заморозки до мінус 3-40С.
Вимоги до вологи. Турнепс – вимоглива до вологи. Транспіраційний коефіцієнт 300-400.
Вимоги до світла. Турнепс досить вимогливі до світла, та відносяться до рослин довгого світлового дня. Вегетаційний період залежить від району вирощування та особливостей сорту, коливається 70-80 днів.
Вимоги до ґрунту. Турнепс не вимогливі до родючості ґрунту. Найкраще росте на родючих, багатих на поживні речовини ґрунтах: чорноземи, темно-сірі опідзолені з реакцією – pH 6-8,0.

Вирощують заради м’ясистих коренеплодів майже в усіх хліборобських районах земної кулі, гол. в нечорноземній смузі, у тому ч. й в Україні.

Турнепс: вирощування з насіння на городі, сорти

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 02 серпня 2023 Опубліковано: 05 лютого 2019 Перша редакція: 05 вересня 2016 🕒 11 хвилин 👀 19152 рази 💬 1 коментар

  • Прослухати статтю
  • Посадка й догляд за турнепсом
  • Овоч турнепс – опис
  • Вирощування турнепсу з насіння
    • Посів насіння турнепсу
    • Вирощування розсади турнепсу
    • Пікірування турнепсу
    • Коли садити турнепс у ґрунт
    • Ґрунт для турнепсу
    • Як посадити турнепс у відкритий ґрунт
    • Посадка турнепсу під зиму
    • Як виростити турнепс
    • Полив турнепсу
    • Підживлення турнепсу
    • Обробка турнепсу
    • Корисні властивості турнепсу
    • Турнепс – протипокази
    • Коментарі

    Овоч турнепс (лат. Brassica rapa subsp. Rapifera), або кормова ріпа – дворічник із родини Хрестоцвіті, або Капустяні, різновид брукви, поширений виключно в культурі. Найбільші площі засіваються турнепсом у Данії, Німеччині, Канаді, США та Австралії. У промислових масштабах рослину турнепс вирощують на харч худобі. Коренеплід турнепс ще з бронзової доби використовувався скандинавськими племенами як продукт харчування, цінність якого прирівнювалася до цінності хліба, і тільки з появою картоплі цей вид ріпи став більшою мірою кормовою культурою, ніж харчовою.

    Вирощувалася ріпа-турнепс або бруква-турнепс у Стародавньому світі – Єгипті, Римі та Греції, а також на території сучасного Афганістану та Південної Європи.

    Прослухати статтю

    Посадка й догляд за турнепсом

    • Посадка: турнепс для їжі в літній час сіють у кінці квітня, а для зберігання – у першій декаді липня. На розсаду насіння турнепсу сіють у перших числах квітня, а у відкритий ґрунт сіянці висаджують із середини до кінця травня.
    • Освітлення: яскраве сонячне світло.
    • Ґрунт: дерново-підзолисті торфовища або суглинки з pH 5,0-6,5.
    • Полив: рясний, із розрахунку 5-6 л води на 1 м², 1-2 рази на тиждень.
    • Підживлення: на мізерних ґрунтах – 2 рази за сезон розчином пташиного посліду (1:20) або коров’яку (1:10). У червні або липні в розчин додають суперфосфат, який підвищує цукристість коренеплодів.
    • Розмноження: насіннєве.
    • Шкідники: весняні капустяні й паросткові мухи, хвилясті та хрестоцвіті блішки, капустяні вогнівки, попелиці, ріпакові блішки та квіткоїд.
    • Хвороби: кила, біль, мозаїка, чорна ніжка та судинний бактеріоз.

    Овоч турнепс – опис

    На першому році життя турнепс утворює коренеплід і розетку листя, а на другому – квітки й насіння. Листя рослини кормових сортів може бути опушеним, а салатні сорти вирізняються гладким листям. Форма коренеплоду може бути циліндричною, кулястою, округлою або округло-видовженою. Забарвлення кореневища турнепсу залежно від сорту рослини може бути жовтуватим, білим, фіолетовим або поєднувати в одному коренеплоді будь-які з цих кольорів. Жовті квіти турнепсу, зібрані в гроно, зацвітають на другий рік. Плід – стручок подовженої форми з чорним або темно-червоним насінням. Турнепс є родичем таких культур, як ріпа, бруква, редька, редиска, дайкон, гірчиця, хрін та всі види капусти. Наразі виведено безліч столових сортів цієї смачної і корисної культури. Ми розповімо вам, коли сіють турнепс на розсаду і коли садити турнепс у відкритий ґрунт, щоб він не загинув від поворотних заморозків, як вирощувати турнепс на грядці, які існують сорти турнепсу, як і коли його збирати, де і як зберігати, а також які корисні властивості має ця цінна харчова та кормова культура.

    Вирощування турнепсу з насіння

    Посів насіння турнепсу

    Посадка турнепсу і догляд за ним прості й необтяжливі. Весняний посів турнепсу в ґрунт здійснюють у кінці квітня або на початку травня, а річний – у першій декаді липня. Вирощування турнепсу через розсаду починають у перших числах квітня. Дрібні насінини змішують із грубозернистим піском у співвідношенні 1:10 і сіють у торфоперегнійні горщики, після чого присипають шаром піску завтовшки 1-1,5 см, обережно обприскують із дрібнодисперсного розпилювача і, накривши посіви склом або плівкою, поміщають у тепле місце.

    Вирощування розсади турнепсу

    Після появи сходів у горщику залишають найсильніший сіянець, інші відщипують, щоб висмикуванням не пошкодити корінь розвиненого сіянця. Догляд за розсадою турнепсу здійснюється за тим же принципом, що і догляд за розсадою ріпи, брукви чи редьки.

    Пікірування турнепсу

    Як і всі хрестоцвіті коренеплоди, турнепс дуже погано зносить пересадку, тому і сіють його не в ящики або контейнери, а в окремі горщики, щоб не доводилося проводити пікірування.

    Посадка турнепсу у відкритий ґрунт

    Коли садити турнепс у ґрунт

    Пересадка сіянців у відкритий ґрунт проводиться тоді, коли минуть весняні поворотні заморозки – з середини до кінця травня. На запитання «Коли садити турнепс у Сибіру?» відповідаємо: коли настане стійка тепла погода. Оскільки турнепс дуже потребує вологи, для нього вибирають сонячне або злегка затінене місце на низинній ділянці. Найкращими попередниками для турнепсу є буряк, суниця, зернові озимі і ярі культури та однорічні трави, а після хрестоцвітих культур вирощувати на ділянці турнепс можна не раніше ніж через 4 роки.

    Ґрунт для турнепсу

    Найбільше підходять рослині суглинки і дерново-підзолисті торфовища з водневим показником 5,0-6,5 pH. Ґрунт на грядці потрібно підготувати ще з осені: під перекопування на глибину 20-25 см внести перепрілий гній у кількості одного відра на 3 м² та одну склянку деревної золи або півтори склянки нітрофоски на 1 м². Не використовуйте для удобрення свіжий гній – від нього м’якоть коренеплоду може потемніти і втратити смак, а шкірка розтріскається.

    Як посадити турнепс у відкритий ґрунт

    Викопайте ямки на відстані 20-30 см, дотримуючись міжряддя завширшки 40-60 см. Обережно вийміть зі скляночок попередньо политі сіянці разом із земляною грудкою, помістіть їх у ямку, засипте ґрунтом, ущільніть її навколо сіянців і полийте. Розсаду, вирощену в торфоперегнійних горщиках, можна з них не виймати, а поміщати в ямку просто з посудом. Коли вода вбереться, замульчуйте грядку шаром торфу.

    Посадка турнепсу під зиму

    Під зиму розсаду турнепсу не садять, хоча підзимній посів насіння турнепсу в ґрунт стає дедалі популярнішим.

    Догляд за турнепсом

    Як виростити турнепс

    Посадка і догляд за турнепсом у відкритому ґрунті здійснюються за тими ж правилами, що і вирощування ріпи або брукви: вам доведеться поливати грядку, розпушувати на ній ґрунт, вчасно видаляти бур’яни і вносити підживлення. Розпушування на глибину 8 см і прополювання проводять після поливання або дощу. Перед першим розпушуванням бажано посипати грядку золою або гірчицею, щоб відлякати хрестоцвітих блішок. Якщо ви сіяли насіння турнепсу просто в ґрунт, то, щойно у сходів з’явиться 2-3 листочки, необхідно прорідити їх.

    Полив турнепсу

    Вирощування турнепсу і догляд за ним передбачають насамперед своєчасний полив рослини, оскільки від нестачі вологи коренеплоди набувають гіркоти. У той же час надмірне зволоження робить їх водянистими. Полив турнепсові необхідний рясний, але вода не має розмивати ґрунт із верхньої частини коренеплоду, оскільки від цього він зеленіє і втрачає поживну цінність. Витрата води на початковому етапі росту 5-6 л на м² грядки, а з моменту формування плодів норму слід зменшити до 3-4 л на одиницю площі. Частота поливань 1-2 рази на тиждень, хоча погода може внести у розклад корективи.

    Підживлення турнепсу

    На мізерних ґрунтах турнепс двічі за сезон підживлюють органікою – розчином курячого посліду (1:20) або гноївкою (1:10), додаючи в червні або липні в органічний розчин суперфосфат для підвищення цукристості коренеплодів. Турнепс добре реагує на додаткові підживлення марганцем, міддю і бором. Вносять добрива у вологий ґрунт, а після того, як розчин вбереться, ґрунт на грядці слід розпушити. Якщо ви вирощуєте турнепс у родючому і гарно удобреному ґрунті, то підживлення можна не вносити.

    Шкідники і хвороби турнепсу

    Як і всі інші хрестоцвіті культури, турнепс може постраждати від таких хвороб, як кила, біль, мозаїка, чорна ніжка і судинний бактеріоз. Зі шкідників найнебезпечнішими для турнепсу можна вважати мух – весняну капустяну й росткову, а також хвилясту й хрестоцвіту блішок, капустяних вогнівку, попелицю й блішку, ріпакову блішку й квіткоїда. Детальну інформацію про ці хвороби та шкідників ви можете знайти в статтях, присвячених вирощуванню ріпи, дайкона, брукви та інших рослин родини Капустяні, які вже розміщено на нашому сайті.

    Обробка турнепсу

    З грибковими захворюваннями турнепсу можна впоратися за допомогою обробки ділянки фунгіцидами – Фундазолом, Квадрісом, Фітоспорином та іншими препаратами подібної дії. Від таких хвороб, як мозаїка, засобів не існує, тому хворі екземпляри слід негайно видалити й спалити. Що стосується боротьби зі шкідниками, то проти блішок ефективне опудрювання рослин деревною золою, а інших комах потрібно знищувати інсектицидами – Актелліком, Актарою та препаратами аналогічної дії. Але найнадійніший захист турнепсу від хвороб і шкідників – суворе дотримання сівозміни, агротехніки культури й своєчасний догляд.

    Збирання і зберігання турнепсу

    У середньому для дозрівання турнепсу необхідно 24 тижні з моменту посіву. При досягненні технічної стиглості нижнє листя турнепсу жовтіє, в’яне і сохне. Турнепс, посіяний навесні, збирають із кінця червня по мірі дозрівання. Ці коренеплоди довго не зберігаються. А коренеплоди для зимового зберігання залежно від сорту збирають у вересні або жовтні. Не допускайте промерзання коренеплодів – при температурі -6 ºC вони стають в’ялими й втрачають свою лежкість.

    При збиранні корені висмикують або підкопують, витягають, очищають від землі, обрізають на них бадилля, залишаючи лише близько 2 см, і укладають під навіс для просушування. Для зберігання годяться тільки цілі, здорові й сухі коренеплоди без ознак механічних ушкоджень, ураження хворобою або шкідниками. Тримають турнепс у сховищі при температурі від 0 до 2 ºC і вологості повітря в межах 85-90 %, виклавши коренеплоди на настил із дощок. Можна вирити в саду в напрямку з півдня на північ траншею завглибшки до 1 м, скласти в неї коренеплоди турнепсу, присипати їх сухою землею або торфом і накрити зверху вологонепроникним матеріалом.

    Види і сорти турнепсу

    Сорти турнепсу поділяють на жовтом’ясі і білом’ясі. Різниця в тому, що в коренеплодах із жовтою м’якоттю міститься більше сухих речовин, ніж у коренеплодах із білою м’якоттю, та й зберігаються вони краще, але білом’ясі сорти відрізняються вищою продуктивністю. Найкращими сортами турнепсу з жовтою м’якоттю вважаються:

    • Довгий бортфельдський – сорт зі слаборозвиненим бадиллям. Листя яскраво-зелене, підняте. Подовжений коренеплід жовтого кольору занурений у ґрунт на половину довжини і важко висмикується, оскільки має розгалужене коріння. М’якоть жовта, середньої соковитості й чудового смаку;
    • Фінська-бортфельдський – сорт із сильним зеленим бадиллям і піднятим черешковим листям. Коренеплід темного кольору, наполовину занурений в ґрунт, має безліч корінців і погано витягується із землі. М’якоть у цього сорту жовта, соковита і смачна;
    • Грейстон – сорт із середньою кількістю гички й піднятими зеленим та жовтим листям на жовтих черешках. Округлий і приплюснутий зверху коренеплід заглиблений на чверть, у частині, що виступає з-під землі, він зеленуватий, лускатий, а в нижній частині жовтий. Корінців у нього мало, тому він легко витягується з ґрунту. М’якоть жовта, слабкосоковита з погано вираженим смаком – типовий турнепс кормовий;
    • Жовтий фіолетовоголовий – сорт із відсталим бадиллям і піднятим яскраво-зеленим листям на фіолетових черешках. Округло-сплюснутий коренеплід, темно-фіолетовий зверху і жовтий у нижній частині, висмикується без значних зусиль. М’якоть жовта, смачна, але слабкосоковита;
    • Єллоу Танкард – сорт із сильнорозвинутим бадиллям і напівпіднятим зеленим листям на зелених черешках. Коренеплід подовженої форми, у верхній частині зелений, у нижній – жовтий, оброслий корінцями, в землю занурений на половину довжини, тому витягується важко. М’якоть соковита, темна, смачна.

    Найкращі сорти турнепсу з білою м’якоттю:

    • Турнепс Остерзундомський (Естерзундомський) – сорт зі слаборозвиненим бадиллям і напівпіднятим зеленим листям на фіолетових черешках. Коренеплід подовженої форми зверху фіолетовий, у нижній частині білий, поглиблений на половину довжини й оброслий корінцями, тому витягується з зусиллям. М’якоть біла, середнього смаку з гірчинкою;
    • Турнепс Шеститижневий – сорт зі слаборозвиненим бадиллям і піднятим яскраво-зеленим листям зі світло-зеленими черешками. Зелений у верхній частині і білий у нижній округлий, злегка приплюснутий коренеплід заглиблений у землю на чверть об’єму, має невелику кількість корінців, тому витягується легко. М’якоть білого кольору, соковита і чудова на смак;
    • Норфолк білий круглий – сорт із сильнорозвиненим бадиллям і зеленим напівпіднятим листям на фіолетових черешках. Коренеплід – округлий, приплюснутий і згори, і знизу, фіолетовий, причому інтенсивність забарвлення сильніша в підземній частині. Коренеплід занурений у землю лише на п’яту частину довжини, тому легко висмикується. М’якоть білого кольору, соковита, гарного смаку;
    • Круглий червоноголовий – турнепс із розвиненим бадиллям і піднятим листям на фіолетових черешках. Округло-плескатий коренеплід, у верхній частині темно-фіолетовий, а в нижній білий, занурений у ґрунт на третину довжини, тому легко витягається. М’якоть середньої соковитості й гарного смаку;
    • Біла куля – новий сорт з округлим коренеплодом, що сидить у землі до середини довжини. Наземна частина коренеплоду фіолетового кольору, підземна – білого. М’якоть біла й соковита.

    Властивості турнепсу – шкода і користь

    Корисні властивості турнепсу

    Основними компонентами турнепсу, що позитивно впливають на здоров’я людини, є ефірні олії, органічні кислоти і флавоноїди. Турнепс належить до дієтичних продуктів харчування, бо сприяє позбавленню від закрепів, очищаючи кишківник від шлаків, регулює обмін речовин, зміцнює імунітет і покращує апетит. Як бактерицидний засіб турнепс позитивно впливає на мікрофлору кишківника, поліпшує процес травлення, очищає організм від паразитів. Протизапальна дія продукту проявляється при лікуванні верхніх дихальних шляхів, захворювань горла і ротової порожнини – наприклад, відхаркувальний ефект турнепсу сприяє швидшому очищенню легенів від слизу при бронхіті.

    Вміщені в турнепсі ефірні олії поліпшують діяльність кровоносної системи й очищають кров від холестерину, а мідь і залізо, що входять до його складу, сприяють поповненню крові гемоглобіном, не допускаючи розвитку анемії.

    Ще однією особливістю турнепсу є здатність знижувати рівень цукру в крові, запобігаючи зношуваності й втраті еластичності кровоносних судин та сприяючи позбавленню від зайвої ваги. А сполуки калію, що входять до складу рослини, виводять з організму зайву рідину та солі натрію, що позитивно позначається на стані сечостатевої системи, кісток і серця.

    Уміщені в турнепсі у великій кількості фітокомпоненти здатні служити профілактичним засобом від раку, активуючи антиоксидантний захисний механізм організму.

    Турнепс – протипокази

    Не рекомендується вживання в їжу турнепсу людям із загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту, оскільки груба клітковина цієї рослини може викликати сильне подразнення запаленої слизової оболонки внутрішніх органів.

Про автора

admin administrator