Варення з кульбаби: три рецепти чудового десерту
Варення з кульбаби просто п’ють з чаєм, а ще вживають при захворюваннях печінки, жовчного міхура, авітамінозі, анемії і підвищеному тиску.
Кульбаба, яку зазвичай вважають бур’яном, насправді їстівна і корисна. Її додають в салати, готують вино та варення з кульбаби – воно підвищує імунітет та допомагає вилікувати застуду. Три рецепти такого квіткового десерту – в матеріалі УНІАН.
Раныше ми розповідали, як приготувати домашній лимонад – 3 рецепти корисного напою.
Чим корисне варення з кульбаби
Кульбаба містить багато корисних речовин – вітаміни з, А, В2, Е, РР, холін, марганець, залізо, кальцій, фосфор і навіть 5% білка. У лікувальних цілях використовують всі частини рослини – корінь, листя, суцвіття і сік кульбаби. З суцвіть зазвичай готують варення – його вживають для профілактики вірусних інфекцій і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, а також при захворюваннях печінки, жовчного міхура, авітамінозі і анемії. Також квіткове варення допомагає знизити тиск при гіпертонії.
Утім, у варення з кульбаби є й протипоказання : переїдати його небезпечно – можна “заробити” гіпервітаміноз і діарею. Зовсім не можна їсти таке варення тим, у кого алергія та індивідуальна непереносимість кульбаби, якщо є загострення хронічних захворювань внутрішніх органів, виразкова хвороба, цукровий діабет, камені в жовчному міхурі .
Як варити варення з кульбаби
Суцвіття кульбаб для варення збирають у травні і червні – опівдні, коли всі квіточки розкрилися. Вони маютьбути красивими, без пошкоджень, сухих пелюсток і комах.
Важливий момент: перед приготуванням квіточки кульбаб не миють, щоб не змити корисний пилок з суцвіть – тому збирати кульбаби потрібно в екологічно чистому місці, подалі від доріг і промисловості.
Перед приготуванням суцвіття кульбаб потрібно розібрати на пелюстки, видаливши зелену частину – вона буде гірчити.
Варення з кульбаби з лимоном
Такий десерт виходить з приємною кислинкою. Це хороша профілактика застуди та ліки проти вірусної інфекції.
- пелюстки кульбаби – 350 г;
- цукор – 900 г;
- лимон – 150 г;
- вода – 1 л.
Помийте і наріжте кубиками лимон, кісточки видаліть, додайте пелюстки кульбаб і перемішайте. Залийте 1 л води, накрийте кришкою і варіть на середньому вогні до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Дайте повністю охолонути і процідіть через марлю – жмих потрібно викинути. Перелийте відвар в каструлю, додайте цукор і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть до потрібної консистенції. Розлийте готове варення по стерилізованих банках. Зберігайте в холодильнику.
Як приготувати варення з кульбаби з апельсином
Таке варення також багате вітаміном C і захищає від застуди та грипу, а ще корисне при авітамінозі (по 1 ложці в день). Апельсини надають десерту красивий золотистий відтінок.
- пелюстки кульбаби – 500 г;
- цукор – 1,5 кг;
- апельсини – 5 шт.;
- вода – 3 л.
Змішайте пелюстки кульбаби з часточками апельсина, залийте водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Коли закипить, варіть на слабкому вогні без кришки 1 годину. Процідіть, відвар змішайте з цукром і варіть ще 40 хвилин. Розлийте варення по стерилізованих банках.
Варення з кульбаби – рецепт з м’ятою
М’ята надає варенню з кульбаби заспокійливий ефект, а також хороша проти хвороботворних бактерій.
- пелюстки кульбаби – 200 г;
- м’ята – 10 гілочок;
- цукор – 1 кг;
- лимон – 1 шт.
Залийте пелюстки водою, поставте на вогонь. Помийте листочки м’яти, додайте до кульбаби і варіть 1 годину на повільному вогні. Процідіть, у відвар додайте цукор, варіть ще 50 хвилин. Додайте нарізаний лимон і проваріть ще 10 хвилин.
Вас також можуть зацікавити новини:
Рецепт варення з кульбаби
З кульбаб можна приготувати дуже смачне, красиве і корисне варення по простому рецептом з покроковими фото.
Варення з кульбаб з лимоном
За простим рецептом приготування з покроковими фото можна зварити дуже смачне варення з кульбаб, зібраних у сонячну погоду вдень.
- квіти кульбаб – 400 шт.;
- цукор – 1 кг;
- лимон – 1-2 шт.;
- вода – 1 л.
- Квітки кульбаб очищаємо від зелених частин, викладаємо в підходящу ємність і заливаємо водою. Через 5-6 годин (або на ранок) воду зливаємо, споліскуємо, щоб прибрати гіркоту.
- Заливаємо кульбаби, викладені в ємність, у якій будемо варити варення, літром свіжої води (можна налити окріп). Прогріваємо воду з кульбабами на вогні до кипіння і варимо 10-15 хвилин.
- Одночасно робимо нарізку лимонів невеликими шматочками, додаємо в відварювану основу для варення і готуємо ще 20 хвилин.
- Виливаємо отриману масу в друшляк, встановлений на приготовлену ємність. Ретельно віджимаємо всю масу, рідина знову ставимо на вогонь.
- Всипати до відвару з кульбаб з лимонами цукор у вказаній в рецепті кількості, розмішуємо і варимо 40 хвилин.
У гарячому вигляді варення розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо, як зазвичай, залишивши деяку кількість медових ласощі на пробу.
Кульбабовий мед з лимонною кислотою
Дуже смачне варення, буквально мед з кульбаби можна приготувати по простому покроковому рецепту з фото.
- квіти кульбаби – 200 г;
- цукор – 1 кг;
- вода – 1 л;
- лимонна кислота – ½ ч. л.
- Щоб скоротити час приготування варення з квіток кульбаби, заощадивши на очищення, робимо правильний їх збір, зрізуючи ножицями тільки жовту частину.
- Кульбабки не промиваємо, заливаємо водою в зазначеній кількості, залишаємо постояти 20-30 хвилин.
- Прогріваємо пелюстки квітів кульбаби з водою до кипіння, варимо 10 хвилин додаємо лимонну кислоту, варимо ще 10 хвилин, залишаємо настоятися 20 хвилин.
- Відвар квіток проціджуємо будь-яким способом, знову ставимо на вогонь, кладемо в нього цукор.
- Продовжуємо процес приготування ще 30 хвилин (в залежності від потрібної в результаті консистенції).
При бажанні варення з кульбаб можна закупорити як звичайну домашню консервацію металевими, капроновими або закручуються кришками, прибрати про запас.
Мед з квітів кульбаби – простий рецепт
Приготувати дуже смачне варення з кульбаб, як мед, можна по простому рецептом з покроковими фото.
- кульбабки – 400 шт.;
- лимонна кислота – 1 ч. л;
- вода – 750 мл;
- цукор – 1 кг
- З цього простого рецепту зелені частини від квіток не прибираємо. Зібрані суцвіття корисного рослини ополоснем водою, виклавши їх у відповідну ємність, що дозволяє стікати воді.
- Відправляємо основу варення в приготовлену ємність, заливаємо водою і ставимо прогріватися. Після закипання варимо 15-20 хвилин.
- Відвар виливаємо в сито, проложенне марлею або схожою за структурою тканиною, віджимаємо.
- З’єднуємо відвар з цукром, додаємо лимонну кислоту, знову ставимо на вогонь. Безперервно перемішуючи варення до розчинення цукру, зменшуємо вогонь до слабкого кипіння.
- Проваривши солодкий сироп на основі відвару квіток кульбаби 30-40 хвилин, розкладаємо його в гарячому вигляді по стерильним банкам, закупорюємо або закрити капроновими кришками.
Готуючи варення з кульбаб, контролюємо його консистенцію, знаходячи «золоту середину» між рідкуватим (загрожує прокисанням) і густим (може зацукруватися).
Мед з кульбаби густий
По одному з кращих рецептів приготування з покроковими фото можна отримати дуже смачне варення з кульбаб.
- квіти кульбаби – 200 г (400 шт.);
- вода – 500 мл;
- цукор – 1 кг
- При зборі цілющої рослини, щоб уникнути подальшої чищення, обриваємо тільки квіти, залишаючи стебло (для зручності можна скористатися ножицями).
- Зібрану масу промиваємо від пилу, замочуємо на півгодини, щоб вийшли на поверхню води присутні комахи. Воду зливаємо, прополіскуємо сировину в проточній воді.
- Заливаємо квіти кульбаб свіжою водою, взятою в тій кількості, яке зазначено в рецепті.
- Поставивши ємність з залитими водою квітками на вогонь, проварюємо їх півтори години при слабкому кипінні, відключаємо нагрівання і залишаємо ще на півгодини настоятися.
- Зливаємо настій в підходящу ємність для подальшого приготування, віджавши квіткову масу.
- У відвар насипаємо цукор і варимо 5-10 хвилин, виливаємо в гарячому вигляді в стерильну банку, закриваємо кришкою і після охолодження прибираємо на зберігання.
За цим рецептом краще готувати невелику кількість кульбабового варення, виходить воно неймовірно смачним, але відсутність в рецепті кислоти сприяє швидкому зацукровуванню.
Цілюще варення з кульбаб
Приготувати варення з кульбаб можна з максимальним збереженням користі цієї рослини, допоможе один з кращих простих рецептів з покроковими фото.
- квітки кульбаби – 400 шт.;
- лимон – 1-2 шт.;
- цукор – 1 кг;
- вода – 500 мл
- Зібрані в сонячну погоду (коли вони максимально відкриті) квітки кульбаб розкладаємо на тканину і «перетрушуємо», набираючи в руки і кидаючи вниз (позбавляємося від комах).
- Промивати квітки ми не будемо, щоб не змити частина корисних речовин, що містяться в нектарі. Тому вибираємо місце збору на лузі, подалі від дороги і промислової зони.
- Обрізавши жовті пелюстки, викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою в зазначеній кількості, ставимо на вогонь, кип’ятити 10 хвилин. Прибираємо відвар на ніч (або на 5-8 годин), укривши чим небудь, що утримує тепло.
- Настояний відвар знову прогріваємо до кипіння, насипаємо цукор, перемішуємо, поки не розчиниться.
Після закипання зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні годину. Додаємо в варення часточки лимонів, продовжуємо процес ще 10 хвилин і розкладаємо по банках.
Варення з кульбаб з агар-агаром – як мармелад
За простим рецептом приготування з покроковими фото можна приготувати дуже смачне густе варення з кульбаб з консистенцією мармеладу або повидла.
- квітки кульбаб – 400 шт.;
- цукор – 500 г;
- вода – 1 л;
- лимон – 1 шт.;
- лимонний цукор – 50 г;
- агар – агар – 1 ст. л.
- Квіти кульбаби зрізаємо з невеликим відрізком стебла, беремо по кілька штук в руки і грунтовно протрушуємо, щоб позбавиться від комах. Так як промивати квітки ми не будемо, то цей крок важливий.
- Зрізаємо ножицями жовту частину квіток, викладаємо в підходящу ємність, заливаємо водою і кип’ятити 10 хвилин, закривши кришкою. Залишаємо всю масу настоювати 2-3 години (або за бажанням) в тій же ємності, в якій кип’ятили.
- Настояний відвар проціджуємо через два шари марлі, знову доводимо до кипіння, додавши звичайний цукор і лимонний.
- Як тільки цукор повністю розчиниться, додаємо лимонний сік, продовжуємо процес ще 10 хвилин.
- Розводимо в невеликій ємності агар-агар згідно інструкції, підмішуємо в варення, вимикаємо нагрівання.
- У гарячому вигляді розкладаємо варення з кульбаб по стерильним банкам, закриваємо кришками.
Любителі такого делікатесу, як варення з кульбаб, знають, наскільки це смачно ласощі, схоже на мед, приготувати яке також можна зі смаком лимона по кожному з кращих рецептів з покроковими фото. Новачки ж просто зобов’язані спробувати, щоб зрозуміти, повз якогось чарівного смаку вони могли «пройти».
Про автора