Витрата корму для бройлерів за весь період

Авторadmin

Витрата корму для бройлерів за весь період

Зміст:

Корм для бройлерів

Розведення бройлерів в домашніх умовах для власних потреб і на продаж досить популярне заняття, яке забезпечує не тільки дієтичним продуктом, але і приносить грошову прибуток.

Перевагою бройлерних порід в тому, що вони досить швидко набирають вагу, вже у віці 2-2.5 місяців можна починати забій птиці. Маса тушки досягає 2-3 кг молодого соковитого м`яса, до 3-3.5 місяців вони важать до 5 кг. Але для того щоб досягти таких показників в домашніх умовах, необхідно забезпечити птаху повноцінне збалансоване харчування.

При розведенні бройлерів, важливий кожен день їхнього життя. З першого дня закладається старт, тому питань харчування необхідно приділяти уваги з моменту появи на подвір`ї добового молодняку. Птах швидко зростає, отже, буде змінюватися і її раціон. Скільки і якого корму приготувати розглянемо нижче.

Корм для бройлерів. Купити оптом або приготувати в домашніх умовах самостійно

Добових малюків годують відварною пшоном і яйцем. Далі досвідчені птахівники рекомендують використовувати спеціальні комбікорми. Вони розділені на стартовий, відгодівельний і фінішний. У Московській області понад 50 підприємств, які займаються виготовленням і продажем корми оптом і в роздріб. Середня вартість такого корму коливається в межах 0,5 $ за кг. Найдорожче коштує комбікорм для добових курчат. Для великого поголів`я його здобуваю оптом, що значно економніше для бюджету.

Якщо з якихось – то міркувань, чи то фінансовим, чи то іншими віддаєте перевагу кормів приготованими самостійно в домашніх умовах, то слід враховувати все ж особливості бройлерної породи. Тому склад їжі повинен бути різноманітний, щоб забезпечити повноцінний раціон. Щоб приготувати корм для бройлерів своїми руками можна скористатися основними продуктами, які входять до складу комбікормів. Розрахунок інгредієнтів представлений в процентному співвідношенні. Кількість готового корму, залежить від того, скільки у вас курей. Відразу готувати велику кількість немає сенсу, та й не потрібно це робити. У домашніх умовах робити запас їжі краще не більше ніж на 1-2 дня. До складу раціону добових курчат входять:

  • Мелен зерно кукурудзи -50%;
  • Подрібнене пшениця -16%;
  • Подрібнений ячмінь-8%;
  • Макуха -14%;
  • Кисломолочний продукт – 12% (кефір, кисле молоко, сироватка).

Такий склад розрахований на курчат у віці від 0 до двох тижнів. Корисно в суміш додавати вітаміни і крейда. У цей період добова норма споживання корму на одного курчати становить 10-25 грам.

Склад корму для підрощених бройлерів (з двох тижнів до місяця) дещо інший. Головне його завдання, наситити організм всіма необхідними компонентами, які сприяю його активному росту. У цьому віці збільшується і витрата корму на одну голову на добу, він досягає 120 грам. Тому, навіть якщо ви купили комбікорм оптом і певну суму заощадили, все одно, харчування, приготовлене в домашніх умовах, обійдеться дешевше.

Основна складова корму для цього віку залишається колишньою, змінюються пропорції і трохи додаються нові продукти. Розрахунок так само ведемо в процентах. І так, безпосередньо сам склад раціону для відгодівлі:

  • кукурудза мелене-48%;
  • пщеніца мелене -13%;
  • шрот або макуха -19%;
  • борошно (рибна, кісткова) – 7%;
  • кормові дріжджі -5%;
  • сухе молоко – 3%;
  • зелень -3%
  • жир кормової -1%.

У випадку якщо суміш готується не на разову подачу, а з запасом на пару днів, то зелень додають безпосередньо перед годуванням. Бройлери добре їдять сухі корми. Але вологі суміші для них так само хороші, особливо якщо вони приготовані на свіжому молоці або кислому молоці.

По досягненню бройлерів місячного віку слід дещо змінити пропорції складу суміші для відгодівлі. Виробник дає назву комбікорму для цього віку – фінішний. Саме в цей період йде максимальний набір ваги і смакових якостей. Тому необхідно відповідально підійти до приготування суміші в домашніх умовах. Корми для одного птаха в добу необхідно значно більше -140-150 грам. Скільки і яких інгредієнтів необхідно потрібно взяти, описано нижче.

Склад фінішного раціону:

  1. Подрібнене кукурудза – 45%;
  2. Пшениця – 13%;
  3. Ячмінь-8%;
  4. Макуха -9 %%
  5. Борошно (рибна, кісткова) -8%;
  6. Дріжджі – 5%;
  7. Жир -3%;
  8. Зелень -1%.

Як бачимо, нічого складного в приготуванні корму немає. Приділимо увагу дріжджів. Вони входять до складу двох вікових раціонів. Як же їх застосовують. Попередньо їх готують наступним чином. Воду підігрівають і розводять в ній дріжджі в пропорції 10 г на 2 л води. Після їх розчинення додають 1 кг домашнього корму або комбікорми. Така мішанка повинна вистоятися протягом 5-8 годин.

Ми розглянули основні рецепти приготування корму самостійно, який повноцінно може замінити покупної, тим самим зробити розведення бройлерів більш вигідним заняттям.

ПреСтарт. Старт. Зростання. Фініш. Аналіз витрати кормів для найбільш популярних бройлерів на одну голову

Бройлер – це загальна назва кросів курей м’ясного напрямку. Відмінна їхня риса – швидкий набір ваги. Бройлери були виведені як птиця для промислового утримання, тому для отримання хороших результатів у підсобному (домашньому) господарстві необхідно суворо дотримуватися технології вирощування. Особливо важливо правильне харчування птиці на всіх етапах відгодівлі.

  • Етапи відгодівлі
  • ПреСтарт.
  • Старт
  • Відгодівля
  • Фінішний раціон
  • Чим годувати бройлерів в домашніх умовах для швидкого зростання
  • Особливості годування бройлерів
  • Кількість споживаного корму
  • Частота дачі кормів
  • Скільки днів відгодовують
  • Розрахунок харчування для курчат
  • Види корму для бройлерів
  • З чого повинен складатися корм
  • З 0 по 5 день
  • З 5 по 18 день
  • З 19 по 37 день
  • З 38 по 45 день
  • Чим не можна годувати
  • Як скоротити витрату корму при відгодовуванні
  • Причини поганого апетиту
  • Помилки розведення бройлерів у домашніх умовах
  • Витрата корму на одного бройлера
  • Особливості догляду за бройлерами
  • Рекомендації з годування курей бройлерів
  • Скільки комбікорму споживають бройлери?

Виробники племінної птиці дають чіткі рекомендації щодо вмісту поживних речовин та їх співвідношення для кожного віку курчат. При дотриманні цих рекомендацій ви вирастите товарну продукцію з хорошою вагою в короткі терміни.

Етапи відгодівлі

Для кожного періоду в житті птиці виробники випускають свій корм. Залежно від віку птиці розрізняється склад корму і ступінь його подрібнення.

ПреСтарт.

Етап переходу від ембріонального засвоєння жовтка до споживання корму. Травна система курча на цьому етапі зазнає великих змін. Вимоги до передстартового корму найвищі:

  • застосування легко засвоєних інгредієнтів;
  • висока поживність корму, включаючи рівень амінокислот, вітаміну Е і цинку;
  • застосування пребиотиков і пробіотиків;
  • використання стимуляторів імунної системи;
  • стимулятори споживання корму: фізична структура, високий вміст натрію, смакові добавки тощо;
  • дрібний помол, однорідність суміші.

Незважаючи на високу ціну предстартового корму, його застосування практично не позначається на сумі підсумкових витрат на вирощування птиці. По-перше, цей етап триває не більше п’яти днів, а по-друге, в цьому віці один птах споживає досить мало корму на добу.

Старт

Стартовий раціон застосовується до досягнення птицею віку не менше 10 днів. Якщо курчата погано набирають вагу і до 10 днів життя не досягли нормативної живої ваги для даного кросу, годування стартовим кормом необхідно продовжити до 14 днів, або до досягнення нормативних показників.

Застосування високоякісного стартового комбікорму – запорука набору необхідної маси птахом до забою. Такий спеціалізований корм, що містить підвищену кількість білка і знижену кількість жирів, забезпечує закладку у птиці міцного здоров’я, стійкого імунітету, розвиток хорошого апетиту. Розміри гранульованого корму:

  • діаметр 1.6-2.4 мм, довжина 1.5-3.0 мм;
  • дробленого – діаметр 1.5-3.0 мм.

Відгодівля

Після стартового раціону застосовують ростовий раціон. Цей етап триває від двох тижнів до 20 днів. Перехід на ростовий раціон не повинен бути різким. У стартовий раціон додають спочатку 20% ростового корму і поступово збільшують його частку. Розмір гранул і помолу комбікорму збільшується: діаметр гранул – від 2 до 4 мм, довжина – від 4 до 8 мм; діаметр крупки – 3-5 мм.

На етапі відгодівлі допустимо додавання в раціон птиці цільного зерна не більше 15% від загальної маси корму.

Фінішний раціон

Починаючи з 25 дня життя і до забою, застосовується фінішний корм. У цей період життя птиці відбувається активний ріст і набір маси. Фінішний корм складається з урахуванням того, щоб уникнути втрати м’язової маси і зайвого набору жиру.

Більшу частину життя бройлер споживає фінішний корм, отже, витрати на нього становлять значну частину у витратах на утримання птиці. Частка цільного зерна у фінішному раціоні може становити до 20%.

Чим годувати бройлерів в домашніх умовах для швидкого зростання

Вирощування бройлерів вважається популярним заняттям у фермерів. Щоб воно було успішним, птахам рекомендується забезпечити правильний догляд. Він повинен включати цілий комплекс складових. Однією з найважливіших вважається режим годування бройлерів. Щоб птахи нормально розвивалися і забезпечували високу продуктивність, потрібно ретельно продумати їх раціон.

Особливості годування бройлерів

Режими годування птахів у домашніх господарствах і на великих птахофабриках відрізняються. У першому випадку бройлери отримують більш різноманітне харчування. Багато фермерів дають курам, крім комбікорму, свіжу зелень і овочі. Крім цього, можна готувати різні мішанки, злакові суміші та комбікорм.

Для швидкого зростання курам необхідно давати вітаміни і мінерали. Збалансований раціон сприятливо відбивається на смакових якостях тушки. Власноруч приготований корм допомагає заощадити на готовому комбікормі. Тим більше що він часто має сумнівну якість.

Якщо годувати птахів неправильно або використовувати неякісні продукти, є ризик раптової втрати всього поголів’я.

Щоб птахи нормально розвивалися, рекомендується враховувати такі особливості:

  1. Забезпечити постійний доступ до свіжої води. Важливо, щоб рідина мала комфортну температуру. Теплу воду птахи пити не люблять, а від холодної – можуть захворіти. Оптимальним варіантом стане температура + 18-22 градуси. На 1 одиницю корму має припадати 1,7 одиниці води.
  2. Підтримувати чистоту годівниць. Після годування комбікорм рекомендується прибрати. Завдяки цьому вдається уникнути розвитку процесів гниття і виникнення патогенної мікрофлори.
  3. Забезпечити стабільний температурний режим і підтримувати достатню освітленість. Перед забоєм курей рекомендується тримати при температурі + 10-14 градусів. Пташенятам потрібні параметри + 27-33 градуси. При порушенні цих рекомендацій є ризик порушення обмінних процесів і відставання в зростанні.

М’ясні породи не вимагають активного вигулу. Їхню рухливість обмежують кліткою або приміщенням. Це допомагає мінімізувати втрати енергії. Після першого тижня курчатам варто встановити годівниці з річковим піском. Також допустимо застосовувати дрібну гальку. Мінерали покращують перетравлення продуктів.

Кількість споживаного корму

Здоровий бройлер з’їдає до забою 5 кілограмів комбікорму. При цьому 42 дні, які потрібні для набору необхідної ваги, рекомендується правильно розпланувати. Для цього до 21 дня рекомендується використовувати стартовий комбікорм, а потім – ростовий або фінішний. У пік споживання, який настає з 4 тижня, птиця повинна отримувати 150 грам комбікорму на день. При дотриманні такого режиму здоровий бройлер до 42 дня набирає 2,7 кілограма ваги.

Конкретні норми споживання корму наведені в таблиці:

Норма корму, грам

Частота дачі кормів

Норми годування змінюються залежно від віку. На етапі престарту і старту птахи швидко набирають вагу. На цій стадії формується їх кістяк. Тому птахів варто годувати досить часто. В цілому, варто дотримуватися такого режиму:

  • перший тиждень – 8 разів на день;
  • другий тиждень – 6 разів на добу;
  • третій тиждень – 4 рази на день;
  • четвертий тиждень – 2 рази на добу.

Скільки днів відгодовують

Термін вирощування птахів на м’ясо залежить від рішення господарів. Зазвичай їх відправляють на забій у 2-3 місяці. До цього моменту вони набирають потрібну масу. Занадто довго вирощувати бройлерів не варто, оскільки м’ясо може втратити свої смакові якості.

Розрахунок харчування для курчат

У перші 5 діб курчата повинні отримувати максимум 15 грам корму. Протягом наступних 5 днів дозу підвищують до 20 грамів. В 11-20 днів птахам рекомендується давати по 45 грамів комбікорму.

Потім кожні 10 діб обсяг корму підвищують на 15-20 грамів. Таким чином, у 2 місяці курка буде їсти вже 115-120 грам. За весь період життя бройлер з’їдає близько 5 кілограмів корму.

Види корму для бройлерів

Комбікорми мають різні види. Вони залежать від віку:

  1. Старт – підходить для годування курчат, які тільки вилупилися. У складі присутні багато білків.
  2. Гровер – забезпечує швидкий розвиток м’язів.
  3. Фініш – підходить для дорослих курей. У складі присутній мінімум білка, але багато вітамінів і мінералів.

З чого повинен складатися корм

На добу птах повинен з’їдати певну кількість корму (визначається за його віком). Цю особливість обов’язково варто враховувати при вирощуванні пернатих.

З 0 по 5 день

З перших днів бройлерні курчата потребують специфічного раціону. Годувати птахів варто 8 разів на день. Це роблять через рівні інтервали часу. Основою раціону добових курчат стають подрібнені відварені яйця і сир. Це допомагає зміцнити органи травлення та імунітет. Потім продовжують годування комбікормом, починаючи з 20-25 грам. Також можна здійснювати відгодівлю вологою сумішшю з подрібнених злаків.

З 5 по 18 день

Щоб пташенята набирали вагу, їх варто поступово перевести на стартовий комбікорм. Він практично не відрізняється за складом від престарту. При цьому змінюються пропорції інгредієнтів. Зазвичай в кормі повинні бути дріжджі і жири. Обов’язково включають до складу борошно – м’ясокісткове, трав’яне і рибне. Також на цьому етапі розвитку бройлери потребують преміксів. Ці біологічно активні добавки забезпечують гармонійний розвиток птахів і розкривають їх генетичний потенціал зростання. В іншому випадку є ризик швидкого розвитку м’язової маси і порушення формування кісток.

З 19 по 37 день

До третього тижня травна система бройлерів сформована. У них підвищується потреба в харчуванні. У цей час спостерігається максимальний привіс. На даному етапі рекомендується поступово зменшувати обсяг протеїнів в кормі і збільшувати кількість вуглеводів.

Рекомендується дотримуватися балансу корисних елементів, щоб птах отримував все для неї необхідне.

На цьому етапі кури відмінно перетравлюють їжу. Тому їм не обов’язково давати корм у гранулах. Цілком допустимо використовувати дроблені суміші з злаків і бобових. Обов’язково варто підгодовувати пернатих преміксами. У їхньому раціоні повинні бути присутні шроти і макуха. Також кури потребують трав’яного борошна. Її допустимо замінити подрібненими коренеплодами і зеленню. У раціон рекомендується ввести дріжджі, рибне і м’ясокістне борошно.

З 38 по 45 день

З 38 дня у птахів зменшується конверсія корму і спостерігається уповільнення зростання. Тому відгодовувати бройлерів довше 45 днів недоцільно. На цьому етапі в їх раціоні повинен бути присутній фінішний комбікорм. Він збігається за складом з ростовим або відгодівельним комплексом. Однак баланс інгредієнтів зміщений у бік вуглеводів. У складі є протеїни, але їх кількість істотно менша.

Чим не можна годувати

Існує цілий список продуктів, які протипоказані бройлерам. До заборонених продуктів відносять наступне:

  1. Будь-яка їжа з людського столу. Вона включає багато домішок і компонентів, які шкодять птахам. Бройлерам протипоказані солодкі і солоні продукти. У їхній організм не повинні потрапляти спеції.
  2. Відварена картопля в чистому вигляді. Також суворо заборонено застосовувати картопляний відвар. Його не можна використовувати навіть як основу для мішанок. Варену картоплю обов’язково змішують зі злаками.
  3. Дрібний пісок. Ця речовина може забити зоб.
  4. Хліб і хлібобулочні вироби. Під забороною знаходяться будь-які добавки.
  5. Шкірка цитрусових фруктів. Це ж стосується корок баштанних рослин.
  6. Ковбасні вироби та сир.
  7. Шоколад, варення, какао.
  8. Парне молоко.
  9. Алкогольні напої, зіпсовані фрукти та ягоди.
  10. Рослинне і вершкове масло в чистому вигляді.

Якщо якісь продукти для збалансованого раціону відсутні, їх не можна міняти на заборонену їжу. У такому випадку рекомендується підібрати відповідний продукт.

Як скоротити витрату корму при відгодовуванні

Годувати бройлерів допустимо готовими комбікормами. Однак багато фермерів намагаються максимально заощадити при вирощуванні птахів. Якісний промисловий раціон обійдеться досить дорого. У цьому випадку птахівники застосовують злаки, харчові відходи, зелень і соковиті корми.

Рекомендується завчасно купити спеціальні добавки – премікси.

У їх складі присутні вітаміни, мінерали, амінокислоти, ліки. Також птахам потрібні антибіотики і кокцидостатики. Бройлери не відрізняються міцним імунітетом. Тому виникає потреба в застосуванні таких засобів.

Щоб знизити вартість відгодівлі пернатих, рекомендується правильно організувати їх раціон:

  1. Годувати вологими мішанками. У раціон птахів можна ввести подрібнені коренеплоди, картоплю, зелень. Також птахам можна давати харчові відходи в поєднанні зі злаками або комбікормом. Це допомагає значно зменшити вартість годування пернатих. Повністю відмовлятися від концентратів заборонено, оскільки це негативно впливає на привіс.
  2. Додавати дріжджі у вологі мішанки. Вони допомагають краще засвоювати корм і знижують його витрату. Як правило, кормові дріжджі слід додавати у варену і подрібнену картоплю. Також можна зробити мішанку на основі злаків із зеленню і коренеплодами. Для цього на 15 кілограмів компонентів рекомендується взяти 200-300 грам дріжджів, додати 15 літрів води і наполягати 6 годин у теплому місці.
  3. Вводити в раціон молочні продукти. Корисно давати курам ряжанку, простоквашу, сироватку. Такі компоненти можна застосовувати як вологе підґрунтя для мішанок. Вони включають калій і тваринні протеїни, які потрібні бройлерам.
  4. Давати птахам зелень. Траву можна подрібнювати або підвішувати у формі віників. Зелень містить багато вітамінів і сприяє зміцненню імунної системи пернатих.

Щоб птахи нормально росли і не вболівали, важливо стежити за чистотою. Рекомендується регулярно дезінфікувати годівниці і поїлки, міняти підстилки. Це допомагає мінімізувати ймовірність падежу птахів і заощадити на їх відгодівлі.

Причини поганого апетиту

Причиною погіршення апетиту можуть бути такі фактори:

  1. Зіпсований корм. Їжу рекомендується насипати в однаковий час і прибирати через 40 хвилин. Обов’язково варто стежити за якістю інгредієнтів. При появі цвілі або гнили є ризик погіршення здоров’я пернатих.
  2. Відсутність або низька якість води. Її слід змінювати частіше, залишати у вільному доступі.
  3. Гельмінти. Птахів необхідно періодично обробляти від глистів і паразитів.

Помилки розведення бройлерів у домашніх умовах

До основних помилок при вирощуванні бройлерів відносять:

  1. Холодна підлога в курнику. Це провокує розвиток захворювань.
  2. Нехтування санітарними правилами. Особливо небезпечно для курей наявність цвілі в приміщенні.
  3. Занадто яскраве освітлення для пташенят. Воно може стати причиною розклеву, втрати ваги, стресів.
  4. Відсутність вентиляції. Повітря в приміщенні не повинно занадто сильно пахнути аміаком.

Годування бройлерів має цілу низку особливостей. Щоб птахи нормально розвивалися і не хворіли, рекомендується ретельно продумати їх раціон. Кількість і склад корму безпосередньо залежать від віку курей.

Витрата корму на одного бройлера

Вирощування курей бройлерів на сьогоднішній день дуже популярне заняття, адже за відносно невеликий проміжок часу (два місяці) птах набирає велику вагу, від 2.5 кг до 3 кг. Витрати на вирощування одного бройлера з моменту народження до забою відносно низькі порівняно з іншими видами тварин і птахів. Для того, щоб швидко виростити птицю з максимальною вагою, необхідно дотримуватися особливих правил як у догляді, так і в їх годуванні.

Особливості догляду за бройлерами

Вирощувати їх можна навіть у домашніх умовах, адже це досить просто. Але варто пам’ятати, що умови для них відрізняються від умов утримання звичайних курей.

Кури-бройлери з самого першого дня свого життя потрібно тримати або в клітинах, або на підстилці. Підстилкою можуть служити тирси або ж інша маса, що нагадує їх по структурі. Її шар не повинен бути занадто великий, що не перевищує 10 сантиметрів. І якщо ви вирішили вирощувати велику кількість голів, то економити місце не варто. Не рекомендується на одному квадратному метрі розміщувати понад 18 штук особин.

При вирощуванні птиці дуже важливо також дотримуватися температурного режиму. Пташенята з найперших днів дуже потребують тепла і світла тому перший тиждень необхідно підтримувати температуру на рівні 30 градусів. Поступово вона знижується до 18-19 градусів. Освітлення необхідно виробляти цілодобово, але світло має бути приглушеним. Для цього світильник можна пофарбувати, наприклад, в зелений колір.

Коли бройлери підростуть, їх можна тримати на вулиці. Але умови для цього повинні бути відповідні – чистота, багато світла і кисню. У приміщенні, де ви будуть міститися бройлери, потрібно постійно міняти підстилку, щоб вона не була сира і брудна. Годівниці та поїлки необхідно регулярно мити гарячою водою, щоб уникнути виникнення кишкових інфекцій і різних захворювань. У птахів цієї породи слабкий імунітет тому якщо ви не хочете залишитися без прибутку, то необхідно ретельно дотримуватися всіх правил по догляду.

Щодня необхідно проводити огляд птиці. Якщо ви помітили, що якась особина ослабла, стала млявою або навіть впала на ноги, її відразу ж варто відсадити від інших в окрему клітку і почати виходжувати. Якщо цього не зробити вчасно, то все поголів’я може загинути ще до забою від інфекції.

Рекомендації з годування курей бройлерів

Бройлери вирощують для отримання м’яса. Виходячи з цього, можна припустити, що годувати їх потрібно багато і ситно. Адже витрати на утримання птиці в основному залежать від покупки корму. Але обов “язково слід дотримуватися правильного раціону. Крім звичайної їжі їм необхідно давати також різного роду вітаміни, амінокислоти, протеїн і мікроелементи.

Разом з цим, бройлери потребують великої кількості води, яка завжди повинна бути тільки свіжою і чистою. Пити воду кури можуть скільки завгодно, адже її кількість має бути більш ніж у півтора рази більшою, ніж кількість корму.

Скільки комбікорму споживають бройлери?

Нижче представлена таблиця, в якій наведена добова норма корму для однієї особини і рівень приросту курча, в кг. Завдяки цим даним, ви зможете підрахувати, скільки споживає одна особина.

Кількість корму, г/добу

Вимоги до благополуччя бройлерів під час їх утримання

ВИМОГИ
до благополуччя бройлерів під час їх утримання I. Загальні положення 1. Ці Вимоги встановлюють мінімальні вимоги до умов утримання бройлерів, включаючи відгодівлю і догляд за ними. 2. Ці Вимоги застосовують до бройлерів, яких утримують з метою розведення, вирощування та отримання продуктів тваринного походження, у тому числі до ремонтного поголів’я бройлерів у господарствах (потужностях), що утримують маточне і ремонтне поголів’я бройлерів. 3. Ці Вимоги не застосовують до: 1) господарств (потужностей), що утримують менш як 500 бройлерів; 2) господарств (потужностей), що утримують лише маточне поголів’я бройлерів; 3) інкубаторіїв (інкубаторно-птахівничих станцій); 4) бройлерів при підлоговому утриманні із доступом до вигулів; 5) бройлерів при органічному вирощуванні. 4. Власник і утримувач бройлерів, мають, крім цих Вимог, дотримуватися Загальних вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання, затверджених наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 08 лютого 2021 року № 224. 5. У цих Вимогах наведені нижче терміни вживають у такому значенні: 1) бройлери – кури виду Gallus Gallus, яких утримують із метою виробництва м’яса; 2) власник бройлерів – фізична або юридична особа, якій належать бройлери; 3) господарство (потужність) – споруди або комплекс споруд, приміщення, будівлі, майданчики або окремі ділянки, на яких утримують бройлерів; 4) добова смертність – кількість бройлерів, загиблих у пташнику впродовж однієї доби, включаючи відбракованих через хворобу або з інших причин, поділена на кількість бройлерів, присутніх у пташнику станом на відповідну добу, і помножена на 100; 5) зграя бройлерів – кури з однаковим ветеринарно-санітарним статусом, яких утримують в одному приміщенні або в одному відгородженому місці та складають одну епідеміологічну одиницю; це визначення також включає бройлерів, яких утримують в одному приміщенні зі спільним повітряним простором; 6) корисна площа для утримання бройлерів – застелена підстилкою площа, доступна для бройлерів на постійній основі; 7) підстилка – будь-який розсипчастий (пухкий) матеріал, що дає можливість бройлерам задовольнити власні етологічні потреби; 8) пташник – будівля, що знаходиться на території господарства (потужності), в якій утримують зграю бройлерів; 9) сукупна добова смертність – сума показників добової смертності; 10) утримувач бройлерів – фізична або юридична особа, яка відповідає за утримання бройлерів на підставі посадових обов’язків, договору або за законом, на постійній або тимчасовій основі; 11) щільність посадки – загальна жива маса бройлерів, які одночасно перебувають у пташнику, із розрахунку на квадратний метр корисної площі. Інші терміни вживають у значеннях, наведених у Законах України «Про ветеринарну медицину», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про безпечність та гігієну кормів». II. Вимоги до благополуччя бройлерів 1. Вимоги до утримання бройлерів 1. Максимальна щільність посадки бройлерів не може перевищувати 33 кг/м – 2 , якщо інше прямо не встановлено цими Вимогами. 2. Територіальний орган компетентного органу має право погодити збільшення щільності посадки бройлерів за умови дотримання вимог до їх утримання, що містяться в цій главі, і вимог до застосування підвищеної щільності посадки бройлерів, викладених у главі 2 цього розділу. У цьому випадку максимальна щільність посадки бройлерів не може перевищувати 39 кг/м – 2 . 3. У випадку дотримання критеріїв, дотримання яких дає право на підвищення максимальної щільності посадки бройлерів, зазначених у главі 3 цього розділу, територіальний орган компетентного органу має право погодити підвищення максимальної щільності посадки бройлерів, зазначеної в пункті 2 цієї глави, максимум на 3 кг/м – 2 . 4. Усіх бройлерів, утримуваних у господарстві (потужності), необхідно оглядати не менш як два рази на добу. Під час огляду особливу увагу звертають на ознаки і симптоми, що свідчать про низький рівень благополуччя, а також розлад здоров’я бройлерів. Під час здійснення заходів державного контролю державний ветеринарний лікар або офіційний ветеринарний лікар, якому територіальним органом компетентного органу надано повноваження для виконання окремих заходів державного контролю на визначеній потужності (господарстві), оцінює результати ветеринарно-санітарної експертизи з метою виявлення ознак, що можуть свідчити про низький рівень благополуччя бройлерів, зокрема, аномальний рівень захворюваності на контактний дерматит, наявність паразитів і системних захворювань у господарстві (потужності) або пташнику господарства (потужності). Якщо рівень смертності, зазначений в пункті 5 глави 2, або результати ветеринарно-санітарної експертизи, зазначені в абзаці другому цього пункту, відповідають низькому рівню благополуччя бройлерів, державний ветеринарний лікар або офіційний ветеринарний лікар зобов’язані повідомити про це власнику або утримувачу бройлерів, а також територіальному органу компетентного органу. Власник або утримувач бройлерів, територіальний орган компетентного органу у відповідь на таке повідомлення мають вжити відповідних заходів. 5. Бройлерам, які мають важкі травми або проявляють явні ознаки розладів здоров’я, наприклад, труднощі під час пересування, гострий асцит або серйозні вади розвитку, внаслідок яких вони можуть зазнавати страждань, надають відповідне лікування або їх негайно відбраковують. За потреби власник або утримувач бройлерів звертається до лікаря ветеринарної медицини. 6. Поїлки розташовують і утримують у спосіб, що мінімізує протікання. 7. Бройлерів забезпечують кормом постійно або подають корм у визначені для годівлі години. Заборонено позбавляти бройлерів корму більш як за 12 годин до очікуваного забою. 8. Бройлерів забезпечують сухою і пухкою на поверхні підстилкою на постійній основі. 9. Вентиляція у пташниках має бути достатньою для запобігання перегріву та, у разі потреби, у поєднанні з системами опалення – для видалення надмірної вологи. 10. Рівень шуму має бути мінімізовано. Розміщення, експлуатацію, а також обслуговування систем вентиляції, пристроїв для годівлі та іншого обладнання здійснюють у спосіб, що створює якомога менший рівень шуму. 11. Впродовж періодів освітлення мінімальний рівень освітлення у пташниках, вимірюваний на рівні очей бройлерів, при освітленні щонайменше 80 % корисної площі, має становити 20 лк. Тимчасове зниження рівня освітлення, у випадку потреби, допускається виключно за погодженням із державним ветеринарним інспектором або офіційним ветеринарним лікарем, якому територіальним органом компетентного органу надано повноваження для виконання окремих заходів державного контролю на визначеній потужності (господарстві). У такому випадку власник або утримувач бройлерів повинні письмово поінформувати територіальний орган компетентного органу про причини тимчасового зниження рівня освітлення, а також про припинення періоду зниження рівня освітлення в господарстві (потужності) не пізніше наступного робочого дня після застосування тимчасового зниження рівня освітлення і не пізніше наступного робочого дня після припинення періоду зниження рівня освітлення. 12. Починаючи з сьомого дня з моменту розміщення бройлерів у пташнику і за три дні до передбачуваного забою, освітлення має відповідати 24-годинному ритму та включати періоди темряви, загальна тривалість яких становить не менш як шість годин, при цьому щонайменше один безперервний період темряви має тривати не менш як чотири години, за винятком періодів затемнення. 13. Після кожного повного вилучення попередньої зграї бройлерів, а також перед посадкою нової зграї бройлерів пташники, обладнання і знаряддя, що контактують з бройлерами, ретельно очищують та дезінфікують, всю підстилку утилізують та застилають нову чисту підстилку. 14. Заборонено здійснювати будь-які хірургічні втручання, що призводять до пошкодження або втрати чутливої частини тіла або зміни кісткової структури, за винятком обрізання дзьоба і кастрації. Допускається обрізання дзьоба бройлерам віком до 10 діб після народження, за умови вичерпання всіх інших заходів, покликаних запобігти клюванню пір’я і канібалізму. Обрізання дзьоба має здійснювати кваліфікований персонал лише після консультації з лікарем ветеринарної медицини і відповідно до його інструкцій. Кастрацію бройлерів здійснюють кваліфіковані фахівці, які пройшли спеціальну підготовку, лише під наглядом лікаря ветеринарної медицини. 15. Дозволяється здійснювати хірургічні втручання в терапевтичних або діагностичних цілях. 16. Власник або утримувач бройлерів зобов’язані стосовно кожного пташника в господарстві (потужності) вести записи таких відомостей: 1) кількість бройлерів у пташнику; 2) корисна площа; 3) гібриди і породи бройлерів; 4) відомості про проведення огляду, у тому числі, за результатами кожного проведеного огляду має бути вказано кількість загиблих бройлерів і причини їх загибелі, а також кількість відбракованих бройлерів із зазначенням причини відбракування; 5) кількість бройлерів, що залишаються у зграї після вилучення бройлерів, запланованих на продаж або для забою. Ці відомості мають зберігатися протягом не менш як три роки і надаватися територіальному органу компетентного органу під час проведення заходів державного контролю або у відповідь на його запит. 2. Вимоги до застосування підвищеної щільності посадки бройлерів 1. Власник або утримувач бройлерів мають повідомити територіальному органу компетентного органу про намір використовувати щільність посадки бройлерів, яка перевищує показник 33 кг/м – 2 , зазначений в пункті 1 глави 1 цього розділу. 2. Власник або утримувач бройлерів мають повідомити територіальному органу компетентного органу точний показник підвищеної щільності посадки, а також про будь-яке підвищення щільності посадки не менш як за 15 днів до посадки бройлерів у пташник. 3. На запит територіального органу компетентного органу таке повідомлення супроводжується документом, в якому власник або утримувач бройлерів зазначають зведені відомості, передбачені пунктом 4 цієї глави. 4. Власник або утримувач бройлерів мають вести і мати в наявності у пташнику документацію, в якій детально описано застосовувану виробничу систему. Зокрема, ця документація має містити такі відомості про технічні специфікації пташника і використовуване в ньому обладнання: 1) план пташнику, у тому числі розміри і площу поверхонь, зайнятих бройлерами; 2) системи вентиляції та, у разі потреби, системи терморегуляції (охолодження і опалення) включаючи їх розташування, докладні цільові параметри якості повітря, такі як, швидкість руху і температура повітря; 3) системи напування і годування, а також їх розташування; 4) системи аварійної сигналізації і резервні системи на випадок відмови будь-якого автоматизованого або механічного обладнання, що є критично важливим для здоров’я та благополуччя тварин; 5) тип використовуваної підлоги і підстілки. Власник або утримувач бройлерів мають своєчасно оновлювати зазначену в цьому пункті документацію, зокрема, вносити записи про технічні перевірки вентиляційних систем, систем аварійної сигналізації і результати таких перевірок, а також надавати її територіальному органу компетентного органу у відповідь на його запит. 5. Якщо щільність посадки перевищує 33 кг/м – 2 , документація, що супроводжує відповідну зграю бройлерів, має містити показники добової смертності і сукупної добової смертності, розраховані власником або утримувачем бройлерів, а також відомості про гібриди і породи бройлерів. 6. Під наглядом державного ветеринарного інспектора або офіційного ветеринарного лікаря, якому територіальним органом компетентного органу надано повноваження для виконання окремих заходів державного контролю на визначеному господарстві (потужності), ці відомості, а також дані про кількість загиблих бройлерів на момент прибуття в господарство (потужність) реєструють із зазначенням господарства (потужності), а також пташника господарства (потужності). Достовірність даних і показник сукупної добової смертності перевіряють з урахуванням кількості забитих бройлерів та кількості загиблих бройлерів на момент прибуття на бійню. 7. Власник або утримувач бройлерів зобов’язані без затримок повідомляти територіальному органу компетентного органу про будь-які зміни в господарстві (потужності) або пташнику, обладнанні або процедурах, що можуть мати вплив на благополуччя бройлерів. 8. Власник або утримувач бройлерів мають обладнати кожен пташник у господарстві (потужності) вентиляційними системами та, у разі потреби, системами терморегуляції (охолодження і опалення), що спроєктовані, сконструйовані та експлуатуються в такий спосіб, що: 1) концентрація аміаку (NH3) не перевищує 20 ppm, а концентрація вуглекислого газу (СО2), виміряна на рівні голів бройлерів, не перевищує 3 000 ppm; 2) температура у пташнику, коли температура назовні, виміряна в тіні, перевищує 30 ° C, не перевищує температуру назовні більш як на 3 ° C; 3) середня відносна вологість, вимірювана всередині пташника протягом 48 годин, не перевищує 70 %, коли температура назовні пташника є нижче як 10 ° C. 3. Критерії, дотримання яких дає право на підвищення максимальної щільності посадки бройлерів 1. Підвищення максимальної щільності посадки бройлерів є можливим за умови, якщо: 1) протягом останніх двох років моніторинг господарств (потужностей) з боку територіального органу компетентного органу не виявив жодних порушень цих Вимог; 2) власник і утримувач бройлерів здійснюють моніторинг господарств (потужностей) з використанням настанов із належних практик управління; 3) щонайменше у семи послідовно вирощених зграях бройлерів у певному пташнику сукупна добова смертність становить менш як 1 % + 0,06 %, помножені на забійний вік бройлерів у зграї, виражений в добах. 2. Якщо територіальний орган компетентного органу не здійснював моніторинг господарства (потужності) впродовж останніх двох років, необхідно здійснити хоча б одну процедуру моніторингу з метою перевірки дотримання вимог підпункту 1 пункту 1 цієї глави. 3. Територіальний орган компетентного органу має право погодити підвищення максимальної щільності посадки бройлерів у випадку, коли сукупна добова смертність є вищою за рівень, вказаний у підпункті 3 пункту 1 цієї глави, якщо власником або утримувачем бройлерів будуть надані достатні пояснення виняткової природи підвищеної сукупної добової смертності в господарстві (потужності) або у пташнику господарства (потужності), або буде доведено, що її причини лежать поза їх контролем. 4. Навчання і настанови для осіб, які здійснюють поводження із бройлерами 1. Утримувач бройлерів, який є фізичною особою, має пройти навчання з питань благополуччя бройлерів з метою належного виконання завдань, пов’язаних з їх утриманням. 2. Програма навчання з питань благополуччя бройлерів має щонайменше включати такі теми: 1) умови утримання бройлерів, у тому числі за підвищеної щільності посадки; 2) фізіологія і фізіологічні потреби бройлерів, зокрема, потреби у воді та кормах; 3) поведінка бройлерів і поняття стресу у бройлерів; 4) практичні аспекти дбайливого поводження із бройлерами, у тому числі, під час відлову, завантаження у транспортний засіб і перевезення; 5) надання бройлерам невідкладної ветеринарної допомоги, вимушене умертвіння і відбракування; 6) превентивні заходи біозахисту. 3. Перелік тем навчання, наведених у пункті 2 цієї глави, не є виключним. 4. Навчання з питань благополуччя бройлерів мають право здійснювати компетентний орган, навчальні заклади відповідного профілю, а також організації (об’єднання, асоціації) виробників м’яса птиці, в порядку, встановленому компетентним органом. 5. Після проходження навчання здійснюється перевірка засвоєних знань у спосіб, який визначається компетентним органом. 6. Наявність достатніх знань, набутих шляхом проходження навчання з питань благополуччя бройлерів, підтверджується свідоцтвом (сертифікатом) про проходження навчання, форма якого визначається компетентним органом. 7. Особи, які не мають свідоцтва (сертифіката) про проходження навчання, не мають права здійснювати догляд за бройлерами. 8. Компетентний орган має право визнати досвід догляду за бройлерами, набутий особою до 01 січня 2026 року, тривалістю не менш як один рік, еквівалентним проходженню навчання з питань благополуччя бройлерів і видати свідоцтво (сертифікат), що засвідчують таку еквівалентність. 9. Вимоги, передбачені пунктами 1-6 цієї глави, також застосовують до власників бройлерів, які одночасно є утримувачами. 10. Власник і утримувач бройлерів мають право давати вказівки працівникам і особам, яких вони наймають для догляду за бройлерами, відлову та/або завантаження бройлерів у транспортні засоби, стосовно дотримання вимог до благополуччя бройлерів, у тому числі, щодо методів відбракування, які застосовуються в господарствах (потужностях). 11. Компетентний орган має сприяти організаціям (об’єднанням, асоціаціям) виробників м’яса птиці в організації і проведенні навчань з питань благополуччя бройлерів.

Про автора

admin administrator