Ягоди ялівцю як використовувати

Авторadmin

Ягоди ялівцю як використовувати

Використання ягід ялівцю – що робити з ягодами ялівцю

Так, ягоди ялівцю їстівні. Насправді ви, можливо, раніше їх скуштували, навіть не підозрюючи про те, якщо ви п’єте алкогольні напої. Ягоди ялівцю – це те, що надає джин-мартіні його унікальний аромат. Хоча джин був популярним наркотичним засобом протягом понад 300 років у західній культурі, ягоди ялівцю фактично використовувались медикаментозно з 16 століття.

Як використовувати ягоди ялівцю

Ялівець звичайний, Ялівець звичайний, належить до родини Cupressaceae, що охоплює близько 60-70 видів ароматичних вічнозелених рослин по всій Північній півкулі. Це найпоширеніший хвойний у світі та найпоширеніший у Північному помірному регіоні.

Чоловічі та жіночі репродуктивні органи знаходяться на окремих рослинах, тому плоди мають лише самки. Ці ягоди дозрівають за 1-3 сезони і містять 1-12 насінин, хоча норма становить приблизно три.

У минулому вживання ягід ялівцю в основному було лікарським. Вони використовувались для лікування численних захворювань як древніми греками, так і арабами та індіанцями. Ягоди використовували або пережовуючи сирими, або закладаючи в чай ​​для лікування шлунково-кишкових скарг, ревматичних болів, а також при хворобах спини та грудей..

Багаті летючими оліями, ялівці використовувались як трави в ароматерапії, науці, яку можна прослідкувати протягом 5000 років. Ця наука використовує ефірні олії в масажі, купанні або в чаях для сприяння не тільки міцному здоров’ю, але і лікувальній красі.

Що робити з ягодами ялівцю

Доктор Сильвуїс винайшов джин в Нідерландах в 1650 році, хоча спочатку він не був створений як дух, а як засіб від недуг нирок. Випивка мала успіх, хоча менше для ниркових препаратів і більше для алкогольного вмісту. Якщо ви шукаєте щось, що стосується ягід ялівцю, я гадаю, що ви завжди можете слідувати докторам доктора Сільвуа і робити свій власний джин, або джин для ванни, але є багато інших способів, як додати цей унікальний аромат ялівцю в їжу.

Рецептів ягід ялівцю є багато, і можна додати цікавого ароматного профілю до домашньої квашеної капусти або виготовити в настоянку, щоб додати квіткову, сосноподібну есенцію алкогольним або безалкогольним напоям. В основному він використовувався для сезону сильно ароматизованої дичини, як фазан або оленина. Він прекрасно працює у глінтвейнах та покращує джеми, такі як варення з ревеню та ялівцю ялівцю.

Спробуйте додати ягоди ялівцю до наступної партії смаженої картоплі. Розігрійте духовку до 350 F (177 ° C). Помістіть оливкову олію та ягоди ялівцю в форму для запікання і поставте на попередньо розігріту духовку на кілька хвилин, щоб прогріти ягоди і змусити їх випустити свої ефірні олії. Вийміть форму для випічки з духовки і киньте дитячу картоплю (використовуйте червону, жовту або фіолетову або всі три) в настояну оливкову олію разом з деякими свіжими розбитими зубчиками часнику.

Обсмажуйте картоплю протягом 45-50 хвилин або близько того, поки вони не стануть м’якими. Вийміть їх з духовки і закиньте їх морською сіллю і свіжомеленим перцем, і соком свіжого лимонного соку.

Ягоди ялівцю – 6 способів використання плодів для краси і здоров ‘я

Ягоди ялівцю – плоди вічнозеленої рослини сімейства кипарисових Juniperus communis, що перекладається з кельтської як “колючий”. Цей колючий цілитель згадувався в працях Авіценни, сьогодні ялівець (верес, арча, тетеревині ягоди) з лікувальними цілями культивується в Італії та Угорщині і використовується в усьому світі.

Зміст матеріалу

  • Плоди ялівцю – хімічний склад
  • Ягоди ялівцю – лікувальні властивості і протипоказання
  • Ягоди ялівцю – лікувальні властивості
  • Плоди ялівцю – протипоказання
  • Плоди ялівцю – заготовка
  • Коли збирати ягоди ялівцю?
  • Як зберігати плоди ялівцю?
  • Плоди ялівцю – застосування

Плоди ялівцю – хімічний склад

Пофарбовані в чорно-фіолетовий колір з восковим нальотом плоди ялівцю по суті є шишко-ягодами. І в свіжому, і в сушеному вигляді вони містять значну кількість корисних речовин, за які їх і цінують. З числа найцінніших компонентів ягоди ялівцю містять:

  • ефірне масло – головний корисний компонент ягід ялівцю, його концентрація досягає 2%;
  • органічні кислоти – мурашину, аскорбінову, яблучну;
  • цукру – глюкозу і фруктозу;
  • пектини;
  • воскоподібні з ‘єднання;
  • природні гіркоти і смоли;
  • танини і глікозиди;
  • вітамін С і мікроелементи (залізо, марганець, мідь, алюміній).

Ягоди ялівцю – лікувальні властивості і протипоказання

Щоб абсолютно повно відповісти на питання чим корисні ягоди ялівцю, доведеться витратити дуже багато часу, оскільки список буде справді нескінченним. Ялівець недарма називають колючим рятувальником, санітаром – цю рослину можна застосовувати в багатьох екстрених ситуаціях, коли під рукою немає інших ліків. Наприклад, димом від спалених гілок і хвої ялівцю в старовину знезаражували приміщення, де перебували хворі люди. Подрібнені ягоди ялівцю накладали на рани та виразки для дезінфекції та швидкого загоєння.

Ягоди ялівцю – лікувальні властивості

Перш ніж використовувати ягоди ялівцю, користь яких безумовна, необхідно уточнити наявність або відсутність індивідуальної непереносимості. У цьому може допомогти лікар, який, до того ж, допоможе підібрати оптимальне дозування препарату з ялівців. Плоди ялівцю – корисні властивості препаратів з цієї сировини:

  • мають найсильніші дезінфікуючі, дезодорюючі та протимікробні властивості;
  • ефективно зупиняють запальні процеси;
  • лікують застуду, знімають запальні процеси у вухах, у горлі;
  • стимулюють вироблення шлункового соку, жовчі та покращують моторну та секреторну функції кишківника;
  • підсилюють в нирках клубочкову фільтрацію, завдяки чому досягається сильний сечогінний ефект;
  • розріджують мокроту – надають муколітичну і відхаркувальну дію;
  • стимулюють лактацію;
  • очищають шкіру від висипань при шкірних захворюваннях;
  • надають косметичний ефект при вугревому висипі, зниженні пружності шкіри, розширених порах;
  • прискорюють кровообіг у судинах тіла;
  • виводять токсини;
  • нейтралізують вільні радикали;
  • лікують підагру, люмбаго, ревматизм;
  • знімають біль, спричинений спазмом гладко мускулатури;
  • знижують зубний біль.

Плоди ялівцю – протипоказання

Завдяки значному списку корисних властивостей, хтось може задатися питанням – чи можна їсти ягоди ялівцю постійно і залишатися завжди здоровим. Відповідь на це питання – ні, безконтрольний і тривалий прийом ягід ялівцю може призвести до виникнення гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Препарати з плодів ялівцю приймають курсами і обов ‘язково необхідна перерва на місяць. Заборонені препарати ялівцю при нефритах і нефрозах, при вагітності – оскільки можливі посилення тонусу матки і викидень, при гіпертонії.

Плоди ялівцю – заготовка

Цілющі ялівцеві плоди можна придбати в аптеці або заготовити самостійно. У їжу і для лікування збирають лише плоди ялівцю звичайного, але його існує безліч різновидів. Росте ялівець у дрібнолічних підлісках і соснових борах, найчастіше – на відкритих ділянках. Оскільки ялівець “любить” місця проживання з хорошою екологією, шукати його слід у віддалі від міст і великих підприємств.

Коли збирати ягоди ялівцю?

Ялівець звичайний, плоди якого дозріли для застосування в народній медицині, потрібно шукати у вересні. До цього часу ягоди ялівцю знаходять потрібне забарвлення – із зелених перетворюються на чорно-фіолетові з восковим нальотом. Якщо різновид ялівцю колючий – необхідно запастися рукавичками. Ягоди можна збирати по одній з куща, а можна – розстелити під кущем полотно і потрясти рослину. Стиглі ягоди опадуть на тканину, і їх потрібно буде тільки перебрати від хвої і сміття перед подальшою обробкою.

Як зберігати плоди ялівцю?

Зібрані ялівцеві плоди перед зберіганням сушать. Для цього перебрану сировину розкладають в один шар на рівній поверхні в добре вентильованому приміщенні з температурою не вище 30 градусів. Коли ягоди всихають до 40-45% від початкового обсягу, їх можна прибирати на зберігання. Упаковують сушені ягоди ялівцю в дерев ‘яні ящики або паперові пакети і залишають у прохолодному сухому місці. При дотриманні умов зберігання сухі ягоди ялівцю будуть придатні до вживання 3 роки.

Плоди ялівцю – застосування

Корисні властивості можжевелових плодів можуть виявитися марними або навіть небезпечними, якщо не знати, як приймати ягоди ялівцю правильно. Курс прийому будь-якого засобу – 1-2 тижні, більш точно відповісти на це питання може лікар, але важливо пам ‘ятати – безперервний прийом препарату з можжевелових плодів небезпечний. Ягоди ялівцю застосування:

  • Сік зі свіжих ягід ялівцю позбавляє від ізжоги і метеоризму, покращує травлення, стимулює вироблення жовчі і володіє сечогінною дією. Приймають по 1 ст.л. 3-4 рази на день. Соком можна протирати шкіру для позбавлення від вугрівного висипу, екземи, псоріазу та інших шкірних захворювань.

Ялівцеві ягоди в кулінарії – способи і рецепти застосування мисливської приправи

Ялівець – одне з найдавніших рослин на планеті, яке, до того ж володіє великим переліком корисних властивостей.

  • Ягоди ялівцю і їх застосування в кулінарії
    • Смакові і корисні властивості
    • Ялівець в кулінарії – застосування ягід
    • Спеція і її поєднання
    • Протипоказання до застосування прянощі
    • Корисні ялівцеві відвари та чаї
    • Приправа з ялівцем
    • Відео рецепт приготування смачного ростбіфу з ялівцем від Юлії Висоцької
    • Курка з ялівцем
    • Корисна Інфографіка

    Певну цінність має кора, з якої раніше виготовляли посуд, а гілки рослини використовувалися в ритуальних цілях.

    Однак найціннішою частиною чагарнику є його плоди.

    Давайте розглянемо докладніше, як застосовувати ялівець в кулінарії, щоб поліпшити смак і аромат будь-яких страв.

    Ягоди ялівцю і їх застосування в кулінарії

    З цієї статті ви дізнаєтеся:

    • 1 Ягоди ялівцю і їх застосування в кулінарії
    • 1.1 Смакові і корисні властивості
    • 1.2 Ялівець в кулінарії – застосування ягід
    • 1.3 Спеція і її поєднання
    • 2 Особливості застосування та протипоказання
    • 2.1 Протипоказання до застосування прянощі
    • 3 Кулінарні рецепти з ягодами ялівця
    • 3.1 Корисні ялівцеві відвари та чаї
    • 3.2 Приправа з ялівцем
    • 3.3 Відео рецепт приготування смачного ростбіфу з ялівцем від Юлії Висоцької
    • 3.4 Курка з ялівцем
    • 3.5 Корисна Інфографіка

    (Лат. Jun perus ) – Рід вічнозелених хвойних чагарників і дерев сімейства Кипарисові ( Cupressaceae ). Ялівець звичайний відомий також під назвою верес. Тюркське назва різних видів великих деревовидних ялівців, яке перейшло в наукову літературу, – арча.

    Смакові і корисні властивості

    • ефірне масло;
    • цукор у великій кількості;
    • смоли;
    • кислоти;
    • мінеральні солі.

    Завдяки вмісту в них речовин, ягоди мають цілющі властивості, покращують відділення жовчі, сприятливо діють на травну систему і збуджують апетит.

    Настоянка ялівцевих шишок рекомендована при боротьбі з набряками, каменями в нирках і захворюваннями сечового міхура.

    Також вона дуже корисна як відхаркувальний засіб, спрямованого на боротьбу з мокротою.

    А ефірні масла, що містяться в ягодах, сприяють зниженню стресу і поліпшенню стану нервової системи.

    Ялівець в кулінарії – застосування ягід

    Плоди чагарнику сімейства кипарисових гаряче улюблені кухарями з усього світу.

    Кілька гілочок ялівцю доданих в коптильню додадуть особливий аромат копченим продуктам.

    Ягоди ялівцю в кулінарії цінуються за їх витончений аромат, який чи хвоєю, і за здатність надати страві солодкуватий і терпкий присмак.

    Ялівець вважається «мисливської приправою» – маринади з ялівцем та гасіння з ним покращують смак великої дичини.

    • Їх додають в м`ясо свійської птиці та худоби. Найкраще ялівець допомагає розкритися смаковим якостям жирного м`яса – гусака або свинині або печені з яловичини або баранини.
    • Гарний також ялівець і як приправа до паштетів і Террін.

    Через вміст смол в складі, ягоди створюють аромат, що нагадує запах костеренного диму. А додавання шишок в маринад зробить будь-які м`ясні страви більш соковитими.

    • Плоди разом з хвоєю чагарнику використовуються для копчення риби. Крім дивного смаку, таким способом вдається досягти продовження терміну зберігання продукту.
    • З сухих плодів отримують ялівцевий цукор, застосовуваний для приготування сиропів для кексів, пряників, інших кондитерських виробів і десертів.
    • Також сушені ягоди служать замінником кави в харчовій промисловості.
    • А в домашніх умовах їх використовують в якості основи для виробництва горілки і ялівцевого джина
    • Приправа з ялівцевих ягід додається в домашні квас, пиво і кисіль.
    • Також відмінно підійде при заквасці капусти, поліпшивши її ароматичні та смакові властивості. Такий спосіб закваски, до речі, належить російським кулінарам, і він вже давно і успішно прижився в країнах Європи, в той час як на території Росії про нього згадують все рідше.
    • З ялівцем можна навіть маринувати гриби.

    Відео рецепт маринованих грибів красноголовців з ялівцем

    Спеція і її поєднання

    З шишок чагарнику виходить приправа, широко використовувана в традиційній українській кухні.

    Перелік спецій, з якими поєднується пряність на основі ялівцю:

    • м`ята;
    • майоран;
    • кмин;
    • розмарин;
    • селера;
    • цибуля;
    • часник.

    Особливості застосування та протипоказання

    Перед тим як застосовувати ягоди ялівцю в кулінарії, слід врахувати деякі особливості.

    Норма вживання плодів у їжу – не більше 5-7 штук на 1 кілограм продукту. Перевищення зазначеної норми може призвести до сильного отруєння.

    Ці ягоди погано піддаються помелу, тому перед застосуванням їх потрібно розтовкти або розчавити плоскою стороною ножа.

    Подрібнені тим чи іншим способом приправи складають в марлевий мішечок або чайник для контейнер і додають за 20 -25 хвилин до закінчення приготування в рідку частину страви або соус. І відразу ж витягають по готовності, щоб в страві не розвинулася гіркоту.

    Протипоказання до застосування прянощі

    Вкрай не рекомендується приймати в їжу ялівцеві ягоди людям з гострими запаленнями нирок і сечовивідних шляхів, а також жінкам у період вагітності.

    Плоди мають властивість дратувати ниркову тканину при частому їх вживанні.

    Кулінарні рецепти з ягодами ялівця


    Корисні ялівцеві відвари та чаї

    Ялівець ідеально підходить для заварювання чаю.

    • У склянці окропу заварюється 1 ч.л сухих ягід. Настоюється не менше трьох годин.
    • Проціджують і зберігається в холодильнику три дні.
    • Рекомендується вживати по одній ложці після кожного прийому їжі для поліпшення травлення і як сечогінний засіб.
    • Додається до смаку лист стевії.

    Приправа з ялівцем

    • 2 ст.л. ялівцю
    • 1 ч.л. чорного перцю
    • 1 ч.л. запашного перцю
    • 1 ст.л. плодів коріандру 1 ст.л. сухих грибів
    • 1 ч.л. крупної солі

    Всі прянощі потовкти у ступці до грубого стану і змішати з сіллю. Зберігати в закритій баночці, використовувати для свинячих відбивних.

    Відео рецепт приготування смачного ростбіфу з ялівцем від Юлії Висоцької

    Соковитий ростбіф в скоринці з мелених ягід ялівцю, підкорить будь-якого. Обов`язково подивіться і спробуйте приготувати цей рецепт!

    Курка з ялівцем

    Одне з простих і смачних страв, де використовуються плоди чагарнику-довгожителя – курка з ягодами ялівцю.

    Інгредієнти з розрахунку на 2 порції:

    • курка – 1 штука;
    • бульйон – 1 склянка;
    • вершкове масло;
    • картопля – 4 штуки;
    • ялівцеві ягоди;
    • сіль

    приготування:

    1. Курку необхідно нарізати шматочками.
    2. Плоди ялівцю слід потовкти упереміш з ялиновими голками і посолити.
    3. Потім отриманою сумішшю посипаються шматочки курки і обсмажуються у вершковому маслі.
    4. Слід дочекатися появи золотистого відтінку м`яса, після чого залити в сковороду бульйон і тримати на вогні 35-40 хвилин.
    5. Картопля використовується як гарнір до страви, у вигляді пюре.

    Корисна Інфографіка

    Корисна табличка -памятка- збережіть собі і додайте в закладки, поділіться в соціальних мережах.

Про автора

admin administrator