Як чистити білий гриб

Авторadmin

Як чистити білий гриб

Як обробити білі гриби перед приготуванням

Чистити білі гриби досвідчені грибники не радять. Досить прибрати з шкірки бруд, що прилипла траву і листя. Часткову чистку виконують, якщо урожай збирали варварським методом, або при наявності явних пошкоджень.

Чи потрібно чистити білі гриби

Грибники вважають білий вид благородним. З нього не потрібно знімати шкірку, видаляти під капелюшком спороносний шар, плівку. Не має потреби навіть чистити білу ніжку. У таких дарів лісу все їстівне і нічого не містить гіркоту. У загальних рисах чистка білих грибів на увазі видалення прилип трави, листя, пилу. Зробити це можна, протерши поверхню м`якою щіткою.

Білі екземпляри вважаються чистими і не вимагають додаткової чистки

Справжні грибники урожай правильно збирають. Ніжку зрізають ножем у землі. Після такої збірки білі дари лісу ідеально чисті. Їх досить прополоснуть водою перед приготуванням. Однак існують люди, котрі збирають урожай варварським методом, висмикуючи плодові тіла з землі руками. При такому способі разом з ніжкою виривають частина грибниці з землею. Ось ці екземпляри доведеться чистити. Ножем потрібно обрізати закінчення брудних ніжок.

Мінусом варварської прибирання є не тільки знищення грибниці, але і зайва робота для самого грибника. Складені в кошик білі екземпляри вимазуються про брудні ніжки. Крихкі залишки грунту з грибниці потрапляють під капелюшки, прилипають до тіла. Будинки такі гриби доведеться дуже ретельно вимивати, щоб позбутися від піску.

Важливо! Плодове тіло може пошкоджуватися шкідниками, а також впливу природних факторів. При виявленні таких ділянок виникає необхідність чистити м`якоть ножем.

Основним забрудненням зібраних грибів є прилипла трава на ніжках

Як чистити білі гриби перед приготуванням

Для кожного способу приготування білих грибів існують нюанси підготовки зібраного врожаю. Однак незалежно від цього основний спосіб чистки один, а виконувати його потрібно з дотриманням ряду правил:

  1. Початківцю грибникові важливо засвоїти основне правило – обробляти білі гриби після збору потрібно негайно. Незважаючи на щільну м`якоть, процес її розкладання відбувається по одній закономірності, властивої всім видам. Після збирання врожаю у грибника є час від 3 до 5 годин на перепочинок і здійснення чистки без втрат.
  2. Ножем з м`якоті розумно соскребать тільки уражені місця і сильно бруд. Всю поверхню від легкого забруднення ефективніше протирати ганчіркою або невеликою щіткою з м`якою щетиною.
  3. Ножем соскребают сильні забруднення і відрізають нижню частину ніжки, якщо вона була вирвана з грибниці
  4. Чистку завжди починають з видалення крупного сміття. Виконувати цю процедуру краще ще в лісі, щоб зібраний урожай менше забруднюється в кошику.
  5. Подальша первинна обробка білих грибів поєднує миття у воді і фінальну чистку. Спочатку урожай просто промивають. Наступним етапом його оптимально замочити в підсоленій воді максимум на 15 хвилин. За цей час від поверхні плодових тіл отмокнуть прилипли комахи, травинки, пил. Замочування в більшій мірі допомагає позбутися від піску, який може неприємно скрипіти на зубах в готовому продукті.

Важливо! Без миття і замочування грибів ніяк не обійтися, але затягувати цю процедуру не можна.

Плодове тіло має властивість сильно поглинати воду. М`якоть стає пухка, ламка, втрачає свої смакові якості і корисні речовини.

Якщо під час миття виявлені проблемні ділянки на поверхні білого плодового тіла, їх потрібно зчистити ножем

Після замочування і першої промивки врожаю в руки доведеться ще раз взяти ніж. Зараз настав час частково чистити ніжки у білих грибів, на ділянках з видимим пошкодженням. Після мийки вони добре проявляються потемнілими плямами. Обрізають м`якоть з отворами, залишеними хробаками. Зазвичай такі ділянки зустрічаються знизу біля основи ніжки.

Після чищення потрібно рукою протерти всю поверхню білого гриба. Якщо відбулося відшаровування шкірки, це свідчить про її зіпсованості. Таку шкурку і навіть частина м`якоті без жалю видаляють.

Після повторної чистки гриби швидко промивають під сильним струменем холодної води, завантажують в друшляк для стікання.

На відео приклад легкого способу чистки лісових грибів:

Як почистити білі гриби перед смаженням

Одним з популярних і улюблених усіма грибниками страв вважаються білі смажені гриби. Після готування їх м`якоть набуває вигляду білого м`яса. Підготовка до смаженні відбувається за загальноприйнятими правилами:

  1. Зібраний урожай будинку очищають лезом ножа від крупного сміття. Зазвичай достатньо соскребать сильно прилиплу траву, бруд, обрізати низ пошкодженої ніжки.
  2. Після первинної чистки гриби занурюють у воду. Якщо врожай збирали в лісі при сухій погоді, можна відразу приступати до миття. Коли збір здійснювали після дощу або на піщаних ділянках, після чистки урожай замочують у підсоленій воді на 15 хвилин. За цей час від них відокремиться бруд. Однак головним є те, що замочування допоможе очистити білі гриби від піску – самого неприємного і трудноудаляємиє забруднювача.

Розрізання білих грибів на дві частини допомагає виявити червиві екземпляри

Після оброблення білі гриби знову складають у друшляк, обливають окропом, залишають стікати. Коли з них перестане капати вода, гриби бажано злегка просушити на повітрі. Тепер вони готові до смаження.

Як чистити білі гриби перед заморожуванням

Трошки по-іншому відбувається обробка білих грибів після збору для заморозки. Всі дії чистки відбуваються в аналогічній послідовності, тільки неприпустимий контакт з водою. Так як біла м`якоть добре вбирає вологу, після заморожування і розморожування вона стане непридатною в їжу. Миття замінюють протиранием поверхні кожного білого гриба вологою ганчіркою. Від легкого зволоження м`якоть НЕ насититься вологою, а суха бруд злегка отмокнет.

Після протирання дрантям приступають до чищення. Ножем зчищають отмокшіе великі частки. Навіть якщо ніжка була акуратно зрізана з грибниці ножем, місце зрізу оновлюють. Обрізають червиві, гнилі і потемнілі ділянки. При необхідності поверхню гриба ще раз можна поскоблить лезом ножа. Закінчують чищення ще одним протиранням вологою ганчіркою. Готові гриби розрізають ножем уздовж на дві половинки. Примірники з виявленими ходами черв`яків викидають. Хороші білі екземпляри поміщають в пластикові бокси або поліетиленові пакети і відправляють в морозилку.

Заморожені гриби краще зберігати в пластикових боксах

Важливо! Чистка грибів для сушіння відбувається за аналогічним принципом, як і для заморозки.

Як почистити білий гриб перед варінням

Білі молоденькі гриби смачні в супах та інших стравах, які потребують варіння лісових мешканців. Підготовка практично нічим не відрізняється від дій, що вживаються перед смаженням. Великим плюсом є ставлення білих грибів до вищої категорії. Вони не вимагають попередньої варіння. Після всіх етапів чистки білі плодові тіла досить облити окропом. Відпадає необхідність залишати їх довгий час в друшляку стікати і просушувати на повітрі, так як все одно вони будуть кипіти в воді.

Як чистити білі гриби перед консервуванням

Існує багато різних рецептів консервування білих дарів лісу. Часто вони не передбачають варіння. Крім чистки, тут важливо приділити увагу ретельної мийці. Процес аналогічно починається з видалення прилип сміття. Чистку поверхні виконують м`якою щіткою. Протерті тіла відправляють на замочування. Тут важливо правильно підготувати білі гриби до консервації. Замочування триває до 20 хвилин, але воду потрібно міняти кілька разів. До того ж, крім солі, додають оцет або порошок лимонної кислоти. Дія допомагає досягти дві мети:

  1. Сіль з кислотою підсилює хрусткі властивості білої м`якоті, що особливо цінується в консервованих або маринованих примірниках.
  2. Більшість рецептів не передбачає варіння білих плодових тіл перед консервацією. Сіль і кислота знищують бактерії, які можуть не загинути під час холодної засолювання.

Після вимочування все плодові білі тіла піддають фінальної чищенні. Обрізають ножем пошкоджені ділянки. Кожен розрізають на дві половинки, оглядають. Хороші екземпляри відправляють на консервацію.

Для консервації краще підходять молоді плодові тіла

Як мити білі гриби

Без мийки лісових плодових тіл ніяк не обійтися. Хрусткий на зубах пісок зробить будь-яку страву неїстівним. Якщо збір урожаю здійснювалася на піщаних ділянках або після дощу, промивку краще здійснювати під постійною струменем холодної проточної води. Десятихвилинна процедура ніякої шкоди не завдасть.

Перед приготуванням плодові тіла обов`язково помити

Після першої промивки м`якоть хороших плодових тіл не встигне насититися водою. Якщо при обмацуванні рукою гриб розвалюється на частини, пухкий, виділяє крапельки вологи, то його краще викинути. Результат перевірки допомагає виявити старі види, непридатні в їжу. У процесі приготування всередині такої м`якоті можуть утворитися отруйні речовини.

Останнім етапом мийки є замочування. Якщо в подальшому переробка білих грибів передбачає термічну обробку, то в воду можна додати однієї солі. Коли передбачається холодний засолення, для знищення бактерій потрібна кислота. У воду додають оцет, лимонну кислоту, можна видавити лимон. Після замочування плодові тіла промивають під проточною водою.

висновок

Чистити білі гриби і мити їх перед приготуванням нескладно. Важливо бути уважним і позбутися від червивих примірників. Якщо збирати акуратно молоді плодові тіла, то з ними практично немає ніяких турбот.

Як чистити білі гриби та що з них готувати

Білий гриб — цінний лісовий гриб і головний герой багатьох смачних страв. Ось що тобі потрібно про нього знати!

Білі гриби / Джерело: freepik.com

У тренді

Соловій розказала, на кого проміняла Жадана

Класичний “Наполеон”, який тобі точно вдасться – ідеальний торт на 8 березня

Дакота Джонсон виходить заміж за Кріса Мартіна

Білі гриби з їх неповторним смаком і ароматом можна спробувати в традиційних і креативних рецептах, що символізують осінній період, таких як полента з грибами чи м’ясне рагу.

Як зберігати свіжий хліб: у пакеті, холодильнику та морозилці Дивіться також

Що таке білі гриби?

Білі гриби зазвичай ростуть у хвойних та широколистяних лісах на висоті від 600 до 2000 метрів. Вони люблять вологий ґрунт, помірний клімат і часто ростуть поряд із такими деревами, як бук, каштан, дуб, ялина.

Білі гриби не люблять спеку, тому їхній сезон — з пізньої весни до початку влітку, а потім з кінця серпня до листопада. Вони належать до великого сімейства Boletaceae.

Що можна зробити з білими грибами / Фото pexels.com

Як приготувати білі гриби?

Білі гриби з їхньою твердою та ароматною м’якоттю є найціннішими. Щоб подати до столу по-справжньому смачні закуски, перші та другі страви, а ще гарніри з грибів, важливо їх правильно почистити. Невеликого ножа, щітки та вологої ганчірки буде достатньо, щоб видалити весь бруд. Головне — не мити їх під проточною водою, адже вони пористі й легко вбирають рідину. Через це гриби втрачають органолептичні властивості.

Якщо ти зібрала забагато білих грибів, їх можна зберегти різними способами: заморозити, замаринувати в олії, законсервувати та висушити в дегідрататорі або в духовці.

Сушити білі гриби в домашній духовці просто: наріж їх тонкими скибочками товщиною 3 або 4 мм, виклади на деко, застелене папером для випікання, і запікай при температурі 45-50 градусів протягом години-півтори, стежачи, щоб вони не пригоріли. Потім переверни на інший бік і повтори операцію.

З’їдять усе та попросять добавки: рецепт найсмачніших фаршированих грибів Дивіться також

Свіжі чи сушені білі гриби можна вживати у стравах, які ідеально підходять для будь-якого випадку: у поєднанні з макаронами, крупами, м’ясом, ковбасними виробами, сирами, овочами.

До речі, читай, як чистити різні види грибів. Ти відкриєш для себе багато нового!

Как беспроблемно чистить белые грибы

Белый гриб по праву считается царским. Его вкусовые качества, аромат и польза для здоровья намного выше, чем у всех остальных собратьев. Однако удачный поход за свежими боровиками приносит не только радость, но и немалые заботы.

Собранные грибы нужно чистить, мыть, обрабатывать, заготавливать. Как это делать правильно для разных видов заготовок, сколько можно хранить свежесрезанные боровики, какие бывают ядовитые двойники – узнайте далее.

Подготовка

Чтобы облегчить задачу по первичной очистке белых грибов, нужно их ненадолго замочить в воде. Для этого в эмалированную кастрюлю следует аккуратно переложить боровики. Полностью залить холодной водой, добавить небольшое количество соли (это позволит избавиться от личинок насекомых).

Сверху поместить гнет, чтобы грибы не плавали на поверхности. Через 10-20 минут воду нужно слить, иначе боровики будут впитывать влагу, а это не лучшим образом отразится на их вкусовых качествах.

Важно! Калорийность белого гриба в сыром виде – всего 22 ккал на 100 г. А вот после сушки она взлетает до 286 единиц. Так что склонным к полноте людям нужно выбирать другие способы приготовления боровиков, например, делать жареные, отварные или маринованные грибы.

Как чистить белые грибы в домашних условиях

Боровики по-своему уникальны. Они растут в любых лесах – лиственных, хвойных, смешанных. Эти плодовые тела не капризны к почвам. Поэтому их можно встретить и на песке, и на глинистых угодьях, даже во мхах среди болот. Белые любят солнце и влагу, если достаточно того и другого – могут появиться и в мае и в октябре.

Растут боровики по всему земному шару за исключением полюсов. Белые не зря называют царскими грибами. Они очень вкусные и ароматные, не теряют своего белоснежного цвета на срезе и формы при любых видах кулинарной обработки. Крепкие, красивые, эти грибы могут вырастать до исполинских размеров.

Хранить после сбора урожая нужно не более 3-4 часов, особенно в жаркую погоду.

Можно держать в холодильнике или погребе 1-2 суток, но только при крайней необходимости. Чтобы сохранить полноценный вкус и максимальную пользу, очищать грибы нужно сразу после сбора. В идеале – еще в лесу. Но дома это делать намного удобнее, поэтому большинство грибников предпочитают чистить боровики на собственной кухне.

Что потребуется

Для чистки плодовых тел нужно приготовить три больших чисто вымытых эмалированных таза. Один наполнить теплой водой, в нем будут ополаскиваться грибы и нож в процессе обработки. Второй понадобится для отходов. А в третий будут помещаться очищенные белые.

Нож должен быть сделан из нержавеющей стали, с коротким лезвием и удобной, не скользкой рукояткой. Лучше всего подойдет овощной. Небольшой кусочек чистой мягкой ткани или старая зубная щетка облегчат очистку шляпок.

Справка! Плодовые тела, предназначенные для сушки или заморозки на длительное хранение, не промывают и не замачивают в воде.

Пошаговые действия

Рассмотрим, как правильно чистить белые грибы перед приготовлением:

  1. После замачивания промыть под проточной водой, уделяя особое внимание нижней поверхности шляпок, наиболее подверженной загрязнению. Это помогает избавиться от песка и мусора в губчатом слое плодового тела.
  2. Оставить в дуршлаге или сите на несколько минут, чтобы дать стечь лишней влаге.
  3. Мягкой тряпочкой протереть верхнюю часть шляпок от налипших листьев, хвои или песка (после замачивания эти загрязнения удаляются без усилий).
  4. Ножом обновить срез на ножках.
  5. Если кожица на шляпках легко отделяется, нужно ее счищать.
  6. Для большинства видов переработки необходимо отделить ножку.
  7. Должным образом осмотреть шляпки боровиков – в них могут быть червоточины. Слишком сильно поврежденные – выбросить, там, где можно вырезать – сделать это максимально аккуратно.
  8. Ножки зачищаются сверху вниз острым ножом. Особое внимание нужно уделить толстой части – именно здесь находятся наибольшие загрязнения (мхом, хвоей, землей).
  9. Червивые ножки выбрасывают, остальные пойдут в дело.
  10. В тазу с теплой водой слегка ополоснуть почищенный гриб и положить шляпкой вниз в чистую посуду. Если ножки отделяются – складывать их нужно в отдельную емкость.
  11. Крупные шляпки нарезать на несколько частей. Мелкие оставить целыми.
  12. Толстые ножки режут поперек пенечками толщиной 3-4 см. Тонкие – вдоль на 2 или 4 части. Нарезка производится непосредственно перед замораживанием, маринованием, сушкой или варкой.

Теперь боровики подготовлены для последующего использования в соответствии с рецептом.

Важно! Хитиновая оболочка белков, содержащихся в белых грибах, не перерабатывается детским организмом.

После сбора в лесу

Во время «тихой охоты» можно сразу максимально подготовить боровики к последующей переработке. Для этого нужно правильно их собрать и обрезать лишнее на месте. Так вы не принесете домой отходов, не заразите здоровые грибочки червями.

Собирать боровики нужно, аккуратно выкручивая из земли, в отличие от моховиков, опенков или шампиньонов, которые необходимо срезать острым ножом. Таким образом сохранится грибница, и плодовое тело не получит механических повреждений.

Перед тем, как положить белый в корзину, нужно внимательно его осмотреть. Все подгнившие, червивые части удалить, ножку зачистить, особенно у корешка. Шляпку оттереть от остатков лесного мусора (листьев, хвои, земли).

Класть белые грибы в ведро или корзину нужно шляпками вниз. Так они лучше сохраняют форму, не мнутся и не ломаются при транспортировке. После лесной очистки дома останется только помыть и приготовить боровики.

Важно! Нужно помнить о том, что грибы – прекрасные абсорбенты и впитывают все, что есть вокруг них. Поэтому нельзя собирать боровики вблизи населенных пунктов, у дорог или промышленных и сельскохозяйственных предприятий.

Как чистить шляпку белого гриба

Если боровики собраны в сухую погоду, особых трудностей при обработке не возникнет. Если же во время дождя или сразу после, то шляпка может содержать в нижней части много песка или земли, куда они попадают в большом количестве.

Поэтому в первом случае достаточно протереть верхнюю часть гриба мягкой тряпочкой. Во втором – тщательно промыть под струей проточной воды и почистить старой зубной щеткой. Иногда приходится удалять часть шляпки из-за гнили или заражения червяками.

Легко снимающаяся кожица свидетельствует о том, что гриб начал портиться. Поэтому нужно быть особенно внимательным, чтобы не допустить попадания потенциально опасных частей в пищу.

Нужно ли чистить ножку у белых грибов

Обязательно. Не бывает грибов с абсолютно чистой ножкой. Она располагается частично под землей или в лесной подстилке, поэтому всегда загрязнена. Это могут быть листья, хвоя, мох, земля. Кроме того, червячки проникают в гриб именно через ножку. Больше всего отходов возникает при обработке этой части боровиков.

Сразу после сбора в лесу нужно зачистить грибную ножку от видимых загрязнений и проверить на наличие червоточин. При обнаружении – вырезать и выбросить. В домашних условиях полностью зачищается вся ножка и тщательно промывается под проточной водой от песка, земли, остатков лесного мусора.

Возможные проблемы и пути их решения

Во время сбора плодовых тел даже опытные грибники могут увлечься и не заметить, как в корзинку с благородными белыми попали их ядовитые собратья.

Самый распространенный двойник боровика – желчный. Этот гриб очень схож по внешнему виду с белым. Отличить его можно по срезу. Боровик никогда не меняет свой цвет. Даже после варки и маринования.

А вот желчный гриб на месте среза сразу же потемнеет. Если во время чистки вы увидели такой эффект – нужно немедленно выбросить ядовитого двойника и тщательно вымыть руки с мылом.

Еще одна проблема – слишком взрослые грибы. Они, как правило, просто напичканы червями и личинками насекомых.

А значит, в них содержится огромное количество продуктов распада. Если попался обильно зараженный гриб – лучше его выбросить, не сожалея.

Вред, причиненный таким экземпляром, сложно предсказать – от расстройства пищеварения до сильнейших аллергических реакций.

С возрастом в старых грибах накапливаются разложившиеся белки и теряются уникальные вкусовые качества. Поэтому лучше не жадничать и слишком старые экземпляры вообще не брать.

Справка! Белый гриб обладает не только прекрасным вкусом, но и приносит большую пользу в лечении многих болезней – атеросклероза, туберкулеза, малокровия. Он повышает иммунитет и улучшает работу желудочно-кишечного тракта.

Подведем итоги

После удачного похода за белыми грибами наступает самая трудная, но необходимая пора – их чистка для последующего приготовления. Лучше всего обработать белые грибы после сбора урожая. Если повременить – боровики потеряют большую часть своего вкуса и полезных веществ.

Если сделать это неправильно – можно испортить будущие заготовки или аромат блюда. Применяйте наши рекомендации по правильной очистке белых грибов и тогда не будет разочарований и зря потраченного времени.

Про автора

admin administrator