Як дізнатися зрілість гарбуза

Авторadmin

Як дізнатися зрілість гарбуза

Важливо знати, як правильно визначити зрілість гарбуза на грядці

Безліч сортів гарбуза дозволяє вирощувати цей овоч від Архангельська до Криму і від Далекого Сходу до західних кордонів країни. Невибагливість агротехніки і розміри отриманої живильної маси роблять гарбуз бажаною на будь-якому городній клаптику землі. Але як визначити зрілість гарбуза на грядці, не запізнитися з прибиранням недосвідченому овочівники?

Як правильно доглядати за гарбузом перед прибиранням?

Незалежно від величини плоду і строків збирання, є правила, які допоможуть уберегти плід на грядці від загнивання і шкідників. Лежачи постійно на боці, стикаючись з землею, в сиру погоду величезна ягода може загнити і стати непридатною. Неправильно роблять ті, хто гарбуз з підгнилих боком намагається переробити. Перш ніж плід отримав видимі пошкодження, в серцевині вже відбулися зміни, і в їжу його вживати не варто.

Тиквіну слід помістити на горбочку або спеціально влаштованому горбку, вниз покласти дерев`яну або фанерну дощечку, під час осінніх дощів прикривати зверху плівкою. В останній місяць, коли гарбуз набирає солодкість полив потрібно припинити. Довжини коренів, які йдуть в глибину до трьох метрів, вистачає для забезпечення потрібної кількості води.

Вказує, що час збору гарбуза настало, перше похолодання, так як навіть невеликий заморозок робить плід непридатним до зберігання. Можна ще потримати плід на грядці в суху погоду, прикриваючи від прохолодних ночей.

Коли можна зривати гарбуз?

Отримати повністю доспілу гарбуз з поля можна тільки в умовах жарких регіонів, коли плоди природно дозрівають на поле більше 4 місяців. Але гарбуз хороша тим, що крім тривалого, в кілька місяців терміну зберігання, вона при цьому ще продовжує встигати.

Тому дізнатися, чи дозріла гарбуз і як довго ще може полежати на гряді можна, знаючи основні ознаки готовності овоча до збирання:

  1. Листя куща пожухли, змінили свій колір на жовтий, підсохли. Якщо перед цим не було ознак захворювання антракозом, то природне відмирання здорової листя служить вірною ознакою закінчення вегетації.
  2. Плодоніжка стає жорсткою, верхній шар пробки, вона древеснеет одночасно з подводящим харчування стеблом. Гарбуз вже неможливо перекласти по-іншому, не порушивши цілісності підводки.
  3. Колір гарбуза, яким би не був, від сірого до жовтого стає яскравішим, візерунок помітніше.
  4. На кірці не повинні залишатися сліди від дряпання її нігтем. Покров твердне і від натискання пальцем не пружинить. Дозріла гарбуз відповідає на бавовну дзвоном. Стигла гарбуз покривається матовим нальотом, плодоніжка легко відділяється.

При збиранні гарбуза потрібно ставитися до неї дбайливо, намагаючись не подряпати. Якщо трапилася неприємність, місце пошкодження заклеїти бактерицидним пластиром або не залишати пошкоджений овоч на зберігання.

Знята тиквіна в темному прохолодному і сухому місці може дозрівати близько місяця. Зберігати плід в таких умовах можна довго, дозволяючи користуватися протягом зими свіжим корисним продуктом.

Дуже важливо в різних регіонах використовувати районовані сорти різного терміну досягнення біологічної стиглості. Але навіть самі ранньостиглі сорти дозрівають близько 4 місяців. Тому в регіонах з помірним кліматом використовують розсадний спосіб вирощування. Новим способом в північних регіонах стало використовувати мінітепліци з біологічним підігрівом, залишаючи кореневу систему постійно в теплі, а батоги в коротке літо, випускаючи на свіже повітря.

Скоростиглі сорти прибирають в кінці серпня, вирощуючи розсадою. До таких сортів відноситься поширена Грибовська кущова, Веснянка, Голонасінні. Скоринка у них тонка, термін зберігання до місяця.

Сорти середнього терміну дозрівання гарбуза – Посмішка, Лікувальна, Росіянка достигають через 4 місяці. Забирають урожай у вересні, але до перших заморозків. Підморожені плоди на зберігання не годяться. Різновиди цих гарбузів зберігаються до двох місяців після настання стиглості.

Найбільш цінними плодами є пізньостиглі сорти, які виросли під південним сонцем. До них відносяться вітамінна, Мускатна, Перлина. У цих гарбузів товста тверда кірка і солодка м`якоть, яку в сирому вигляді додають в салати. Пізні сорти зберігаються в прохолодному приміщенні до півроку. Забирають їх пізно, але навіть на півдні стиглість настає через місяць – два.

Зазначені на пакеті з насінням терміни дозрівання дані для ідеальних умов. Погода вносить свої корективи. Тому орієнтуватися, коли знімати урожай гарбуза потрібно по погоді, станом рослини і біологічним термінів дозрівання сорту.

Прибираючи на зберігання будь-яку гарбуз важливо, щоб не була порушена цілісність прилягання хвостика до лона. Якщо в цьому місці буде щілину, потрапить інфекція і плід загніет.

Правила збирання врожаю

Збирання ведуть в суху погоду, після того як батоги добре просохнуть від ранкової вологи. Якщо ж зарядила негода, доведеться знімати урожай у вологу погоду, такі плоди потрібно добре просушити. Одночасно відокремити пошкоджені екземпляри. У суху теплу погоду відрізані від основного стебла коренеплоди можна ще потримати на баштані, під променями сонця.

Все про що сказано стосується гарбуза, як харчового продукту. В культурі багато і інших різновидів Гарбуз люфа постачає нас прекрасними мочалками і служить наповнювачем в меблевій промисловості. Цей різновид гарбузів залишають рости і після заморозків, поки не стане тонкої шкірка.

Декоративні гарбузи використовують для виробів в народній творчості. Тому легке подмораживание не позначається на стані кірки, а м`якоть від цих плодів майже не використовують. Тому декоративні плоди лежать на грядці або висять довше, ніж харчові сорти.

Є певні терміни, на які городники орієнтуються при зборі врожаю. Для південних регіонів, Криму, час збору гарбуза кінець вересня і початок жовтня з можливим дозріванням пізніх сортів у приміщенні. В основному це мускатні, дуже смачні гарбуза.

У Підмосков`ї збирання врожаю повинна закінчитися до середини вересня. При цьому слід враховувати прогноз погоди і не допустити зволікання зі зніманням тиквіна при похолоданні.

Сибір велика і тут, як і на Далекому Сході час, коли можна зривати гарбуз, залежить від регіональних кліматичних умов.

Важливо знати, як правильно визначити зрілість гарбуза на грядці

Безліч сортів гарбуза дозволяє вирощувати цей овоч від Архангельська до Криму і від Далекого Сходу до західних кордонів країни. Невибагливість агротехніки і розміри отриманої живильної маси роблять гарбуз бажаною на будь-якому городній клаптику землі. Але як визначити зрілість гарбуза на грядці, не запізнитися з прибиранням недосвідченому овочівники?

Як правильно доглядати за гарбузом перед прибиранням?

Незалежно від величини плоду і строків збирання, є правила, які допоможуть уберегти плід на грядці від загнивання і шкідників. Лежачи постійно на боці, стикаючись із землею, в сиру погоду величезна ягода може загнити і стати непридатною. Неправильно роблять ті, хто гарбуз з підгнилих боком намагається переробити. Перш ніж плід отримав видимі пошкодження, в серцевині вже відбулися зміни, і в їжу його вживати не варто.

Тиквіну слід помістити на горбочку або спеціально влаштованому горбку, вниз покласти дерев`яну або фанерну дощечку, під час осінніх дощів прикривати зверху плівкою. В останній місяць, коли гарбуз набирає солодкість полив потрібно припинити. Довжини коренів, які йдуть в глибину до трьох метрів, вистачає для забезпечення потрібної кількості води.

Вказує, що час збору гарбуза настало, перше похолодання, так як навіть невеликий заморозок робить плід непридатним до зберігання. Можна ще потримати плід на грядці в суху погоду, прикриваючи від прохолодних ночей.

Відео: Чи дозрів кавун? Як дізнатися, що кавун встиг? (Як визначити чи дозрів кавун на грядці)

Коли можна зривати гарбуз?

Отримати повністю дозрілу гарбуз з поля можна тільки в умовах жарких регіонів, коли плоди природно дозрівають на поле більше 4 місяців. Але гарбуз хороша тим, що крім тривалого, в кілька місяців терміну зберігання, вона при цьому ще продовжує встигати.

Відео: Як виростити гарбуз

Тому дізнатися, чи дозріла гарбуз і як довго ще може полежати на гряді можна, знаючи основні ознаки готовності овоча до збирання:

  1. Листя куща пожухли, змінили свій колір на жовтий, підсохли. Якщо перед цим не було ознак захворювання антракозом, то природне відмирання здорової листя служить вірною ознакою закінчення вегетації.
  2. Плодоніжка стає жорсткою, верхній шар пробки, вона древеснеет одночасно з підвідним харчування стеблом. Гарбуз вже неможливо перекласти по-іншому, не порушивши цілісності підводки.
  3. Колір гарбуза, яким би не був, від сірого до жовтого стає яскравішим, візерунок помітніше.
  4. На кірці не повинні залишатися сліди від дряпання її нігтем. Покров твердне і від натискання пальцем не пружинить. Дозріла гарбуз відповідає на бавовну дзвоном. Стигла гарбуз покривається матовим нальотом, плодоніжка легко відділяється.

Відео: Як дізнатися тип ґрунту і навіщо це потрібно

При збиранні гарбуза потрібно ставитися до неї дбайливо, намагаючись не подряпати. Якщо трапилася неприємність, місце пошкодження заклеїти бактерицидним пластиром або не залишати пошкоджений овоч на зберігання.

Знята тиквіна в темному прохолодному і сухому місці може дозрівати близько місяця. Зберігати плід в таких умовах можна довго, дозволяючи користуватися протягом зими свіжим корисним продуктом.

Дуже важливо в різних регіонах використовувати районовані сорти різного терміну досягнення біологічної стиглості. Але навіть самі ранньостиглі сорти дозрівають близько 4 місяців. Тому в регіонах з помірним кліматом використовують розсадний спосіб вирощування. Новим способом в північних регіонах стало використовувати мінітепліци з біологічним підігрівом, залишаючи кореневу систему постійно в теплі, а батоги в коротке літо, випускаючи на свіже повітря.

Як дізнатися, чи дозріла гарбуз?

У цьому році вирішили на дачній ділянці засадити весь город гарбузами різних сортів. Урожай виріс досить непоганий. Підкажіть, коли краще прибирати культуру з городу на зберігання і як дізнатися, чи дозріла гарбуз?

Гарбуз відноситься до тих культур, які до останнього лежать на городніх грядках. Пізніше неї прибирають хіба що буряки. Однак не варто затягувати з прибиранням гарбуза. Не дивлячись на те, що її сходи мають гарну морозостійкістю, самі плоди досить уразливі перед заморозками. Якщо протримати гарбуз на городі до самих морозів, після промерзання вона стає непридатною для зберігання. Тому для городників важливо не пропустити час збирання гарбуза.

Як же дізнатися, чи дозріла гарбуз? Зорієнтуватися в цьому питанні допоможуть загальні терміни дозрівання в залежності від сорту гарбуза, а також зовнішні ознаки.

Класифікація сортів гарбуза і терміни їх дозрівання

Існує безліч сортів гарбуза. По термінах дозрівання вони бувають:

  • скоростиглі (Веснянка, Мигдальний 35, голонасінних);
  • середньостиглі (Росіянка, Крихітка, Посмішка);
  • пізньостиглі (Мускатна, Вітамінна, Перлина).

Скоростиглі сорти гарбуза прибирають в серпні, оскільки вони мають найкоротший термін дозрівання – 3,5 місяця. Таку культуру потрібно використати протягом місяця, більше вона не зберігається.

Трохи пізніше (в першій декаді вересня) прибирають середньостиглі сорти, які дозрівають протягом 4 місяців і теж використовуються в основному для вживання в найближчі два місяці.

Для зберігання на зиму використовують пізньостиглі сорти з товстою шкіркою. Знімати їх з грядки починають в кінці вересня. Особливістю цих сортів є те, що до повного дозрівання гарбуз доходить в процесі зберігання (в середньому через 30-60 днів після збору).

Залежно від клімату регіону, де вирощується гарбуз, допускається деякий зсув термінів збору врожаю. Наприклад, в південних регіонах, де перші заморозки приходять пізніше, культури можуть знаходиться на грядках довше.

Існує одне загальне правило при збиранні врожаю незалежно від регіону: гарбуз слід перенести на зберігання до настання морозів.

Як визначити зрілість гарбуза?

Визначити, що гарбуз вже дозріла і настав час приступати до її прибирання, можна за такими ознаками:

  1. Плодоніжка гарбуза стала сухою і жорсткою.
  2. Листя і тини придбали жовтий колір і частково (або повністю) висохли.
  3. Колір гарбуза став більш яскравим, а візерунок – більш чітким.
  4. Шкірка має жорстку структуру, на якій не залишається сліду після натискання нігтем.
  5. Гарбуз дзвенить при постукуванні.

Під час прибирання слід дотримувати акуратність, щоб не пошкодити цілісність шкірки гарбуза, а також не допускати її падіння. Від ударів гарбуз почне гнити зсередини в процесі зберігання.

Зняту гарбуз зберігають в сухому і прохолодному місці (в підвалі).

Про автора

admin administrator