Зміст:
- 1 Домашній сир за 30 хвилин – бюджетний рецепт, з яким впорається кожен
- 2 Як зробити твердий сир в домашніх умовах | 10 рецептів домашнього сиру
- 2.1 1. Домашній твердий сир
- 2.2 2. Домашня «Бринза»
- 2.3 3. Домашня «Бринза» на заквасці
- 2.4 4. Домашня «Бринза» на кефірі
- 2.5 5. Домашній «Маскарпоне» з вершків
- 2.6 6. Сир домашній «Маскарпоне» зі сметани
- 2.7 7. «Моцарелла» в домашніх умовах
- 2.8 8. Домашній сир «Фета»
- 2.9 9. «Адигейський сир» в домашніх умовах
- 2.10 10. Домашній плавлений сир
Домашній сир за 30 хвилин – бюджетний рецепт, з яким впорається кожен
Тут дуже важливо повільно й тонким струмком вливати в гаряче молоко оцтову воду.
Після того, як сир сформований і з нього продовжує стікати сироватка, накрийте плівкою, щоб не обвітрився.
Деокупація півдня країни – як українські військові відвойовують території
Заборона на пересування країною для військовозобов’язаних – всі деталі
Ракетні удари по мирних українськиих містах – липень 2022
Ядерний тероризм Росії
Рецепт каналу Appetissimo розрахований на шість літрів молока, скорочуйте кількість інших інгредієнтів, якщо молока у вас менше.
Домашній сир з молока
- молоко – 6 л;
- оцет (9%) – 6 ст. л.;
- вода – 180 мл;
- сіль – 1 ч. л.
- Молоко довести до температури 90-95 градусів.
- Оцет розвести у воді.
- Якщо на молоці під час підігрівання утворилася піна, молоко слід перемішати. Зменшити вогонь до мінімального.
- Влити воду з оцтом дуже повільно, помішуючи, тонким струмком. Щойно сироватка відокремилася, одразу ж перестати наливати воду з оцтом.
- Зняти з плити та викласти сирну масу у форму для проціджування.
- Під час викладання у форму посолити.
- Коли сир практично стік, накрити пакетами або плівкою до повного остигання.
Тут дивіться, як правильно вливати оцтову воду у молоко під час варіння сиру.
Як зробити твердий сир в домашніх умовах | 10 рецептів домашнього сиру
Як зробити твердий сир в домашніх умовах? Спробуйте 10 рецептів приготування домашнього сиру: адигейський, плавлений, твердий, моцарела, фета, бринза на заквасці або на кефірі, маскарпоне з вершків або зі сметани.
Будь-які сири, назви яких раніше можна було зустріти хіба у книжках, нині можна придбати у першому-ліпшому супермаркеті. Однак у якості магазинного сиру, особливо якщо його ціна не захмарна, не можна бути впевненим. Сьогодні всі прагнуть до натуральності та прагнуть споживати якісні продукти. Щоб отримати хороший, смачний, корисний і на 100% натуральний сир – його варто готувати власноруч. Виготовлення сиру в домашніх умовах сьогодні набирає великої популярності. Це навіть стало однією з бізнес-ідей. Отож, готуємо різні види сиру в домашніх умовах за нашими рецептами.
1. Домашній твердий сир
Ingredients
Directions
- Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
- Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде.
- Сирну масу вилити у формочку застелену плівкою і охолодити.
2. Домашня «Бринза»
Ingredients
- 1 літр незбираного домашнього молока
- 250 грамів сметани
- 2 неповні столові ложки солі
- 3 яйця
Directions
- Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь і додати сметану перемішану з яйцями до однорідної маси. Посолити і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи.
- Друшляк застелити марлею і вилити молочну суміш. Залишити в такому стані на декілька годин. Потім міцно зв’язати сир марлею, помістити під прес. Або сир в марлі покласти на тарілку, накрити дощечкою і поставити на верх каструлю з водою.
- Так сир має постояти ніч, після чого помістити його в холодильник.
3. Домашня «Бринза» на заквасці
Ingredients
- 2 літри молока
- 2 столові ложки натурального йогурту без цукру та наповнювачів
- 10 крапель закваски на основі пепсину
- вода і сіль
Directions
- Молоко підігріти до 35º, додати йогурт, закваску, перемішати і вилити в скляну банку. Закутати банку рушником і поставити в тепле місце на годину. Перемішати і знову залишити на пів години.
- В каструлю помістити друшляк накритий щільним шматком марлі, молочну суміш процідити і залишити на 30 хвилин, щоб стекла сироватка. Щільно зв’язати сир і покласти на ніч під прес.
- Отриману сироватку, кип’ячену воду і сіль перемішати і покласти в цей розчин сир на одну добу. Через добу бринза готова.
4. Домашня «Бринза» на кефірі
Ingredients
- 1 літр молока
- 200 мілілітрів сметани
- 100 мілілітрів кефіру
- 3 яйця
- столова ложка солі
Directions
- Молоко і сіль довести до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка.
- Друшляк застелити марлею (декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці.
- Через 2-3 години щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.
5. Домашній «Маскарпоне» з вершків
Ingredients
- 1 літр вершків (30% жирності)
- 75 мілілітрів лимонного соку
Directions
- Вершки нагріти в каструлі до 85º, зняти з вогню, збивати вінчиком, поступово додаючи лимонний сік. Помістити каструлю в крижану воду, не припиняючи збивати вершки, а потім помістити на декілька годин у холодильник.
- Дістати з холодильника і знову збивати до кремоподібної густої маси, яку викласти в бавовняну тканину і згорнути, щоб вийшов мішечок.
- Зв’язати кінці, покласти в друшляк і поставити в холодильник на ніч.
- Дістати маскарпоне, нагріти до кімнатної температури, збити і знову – в холодильник, поки маскарпоне не загусне.
6. Сир домашній «Маскарпоне» зі сметани
Ingredients
- 800 грамів жирної сметани
- 200 мілілітрів молока
- 2 чайні ложки лимонного соку
Directions
- Сметану і молоко перемішати і поставити на вогонь, постійно помішуючи довести до температури 75ºС. Додати лимонний сік і декілька хвилин проварити, щоб сметана перетворилася на сир.
- Сирну масу вилити в друшляк, застелений марлею в декілька шарів, дати постояти близько години, щоб сироватка стекла.
- Акуратно віджати, щоб сир вийшов густим і помістити в холодильник. Зберігати не більше 3 діб.
7. «Моцарелла» в домашніх умовах
Ingredients
- 2 літри молока (високої жирності)
- по 2 столові ложки лимонного соку і солі
- 1/4 чайної ложки сичужного ферменту (фермент який допомагає молоку згуститись)
- пів склянки води
Directions
- Молоко нагріти до 70º додати лимонний сік і сичужний фермент розведений у воді, перемішати і тримати на такій температурі поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками, для цього добре використовувати гумові рукавички, щоб не обпектись. В окрему каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння.
- Сирну масу опускати в гарячу воду декілька разів на 2 хвилини, розминати щоб сир був однакової консистенції.
- Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі сирні кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на декілька хвилин.
8. Домашній сир «Фета»
Ingredients
Directions
- Молоко налити в скляну банку і залишити в теплому місці, щоб прокисло. Перелити молоко у каструлю, поставити у холодну духовку і розігріти її до температури 150º. Тримати там молоко до години і слідкувати щоб воно не закипіло.
- Потім сирну масу вилити у друшляк застелений марлею, сформувати мішечок з марлі і підвісити щоб сироватка стекла. Відгорнути марлю і посолити сир лише з одного боку. Соленою стороною викласти сир у форму, вирівняти, приплюснути щоб не було пустоти всередині і зверху ще посолити.
- Залишити його при кімнатній температурі на 2-3 години, а потім на ніч поставити у холодильник. Сир готовий.
9. «Адигейський сир» в домашніх умовах
Ingredients
- 1 кілограм кисломолочного сиру
- 1 літр молока
- 3 яйця
- 100 грамів масла
- по чайній ложці соди і солі
Directions
- Молоко довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи.
- Друшляк застелити марлею, вилити всю суміш, щоб сироватка стекла. Трішки теплу сирну масу викласти в чистий посуд, додати яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
- Помістити на середній вогонь, варити 10 хвилин постійно помішуючи. Викласти сир у форму змащену маслом, розрівняти, охолодити і відправити в холодильник на 2-3 години.
- Вийняти сир, перевернувши форму, порізати на шматочки.
10. Домашній плавлений сир
Ingredients
- 1 кілограм кисломолочного сиру
- 100 грамів масла
- яйце
- по чайній ложці солі і соди, інші спеції за смаком
Directions
- Кисломолочний сир потрібно пропустити через м’ясорубку. Викласти сир в каструлю, додати масло кімнатної температури, сіль, соду, ретельно вимішати і варити на мінімальному вогні до однорідності постійно помішуючи, доки крупинки сиру повністю розчиняться, а сам сира стане однорідним і розплавиться.
- Зняти з вогню, додати спеції, якщо бажаєте, ретельно вимішати, вилити гарячу масу в глибоку посудину і поставити на холод.
- Охолоджений сир можна мастити на канапки.
Готуйте і смакуйте, пригощайте друзів. Діліться рецептами в соціальних мережах.
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Про автора