Зміст:
Зелень на зиму: як приготувати вітамінний соус для м’яса і салатів
Пропонуємо небанальний спосіб заготівлі зелені на зиму. Рецепт приготування ароматного соусу – дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Влітку всі господині активно заготовляють продукти на зиму. Серед них і зелень, яку можна і засушувати, і заморожувати, і навіть консервувати.
Існує чимало способів, як зберегти зелень на зиму без заморозки. Зокрема, можна зелень зберігати в банках, засолювати її чи використовувати олію для приготування різноманітних соусів із зелені. А яка смачна паста із зелені.
Пропонуємо вам чудовий варіант заготовки на зиму у вигляді вітамінного соусу із зелені, який можна використовувати до м’яса, заправки салатів і навіть додавати у випічку. В результаті нескладних дій ви отримаєте ароматний і апетитний універсальний соус.
Так, вам знадобляться наступні інгредієнти :
- 100 г зеленої цибулі
- 100 г молодого зеленого часнику
- 50 г кропу
- 50 г петрушки
- 1 ч. л паприки
- 1 ч. л солі
- 1 ч. л меду
- 1 ст. л лимонного соку
- 3 ст. л рослинної олії без запаху
Процес приготування не складний. Для початку необхідно чисту і суху зелень подрібнити у блендері.
Після цього додати паприку, сіль, мед, лимонний сік і рослинну олію і знову перемішати в блендері.
Підготуйте невеликі банки (так буде зручніше використовувати): ретельно вимийте їх і простерилізуйте. Розкладіть перебиту зелень по банках.
Щоб ароматний соус зберігався якомога довше, зверху в банки додаємо рослинну олію.
За можливості зберігайте соус в холодильнику чи погребі. Як варіант, можна зелену масу заморозити, використовуючи для зручності зіп-пакети чи пластикові контейнери.
Додамо, що найпопулярніша зелень, яку заготовлюють на зиму – кріп, петрушка. Але також можна зберігати і зелену цибулю на зиму. Зокремо, є чимало варіантів приправ із зеленої цибулі на зиму.
Так, якщо ви хочете, щоб зелена цибуля була на вашому столі круглий рік, то у вас є два варіанти:
- влаштувати цибульну оранжерею вдома;
- вибрати зручний для вас спосіб заготівлі зелені цибулі на зиму.
Універсальна приправа із зеленої цибулі на зииму
Для цього вам знадобляться зелена цибуля і сіль за смаком.
Для початку цибулю ретельно вимийте. Розкладіть на рушник і залиште, щоб стекла вся вода. Після чого цибулю треба дрібно нарізати і розкласти рівномірним шаром на деко, попередньо застеливши його пергаментом.
Духовку розігрійте до 50 градусів. Сушіть цибулю з відкритими дверцятами 30 хвилин. Після цього перемішайте. Виконуйте процедуру кожні 10 хвилин до закінчення сушіння – від 1,5 до 3 годин залежно від кількості цибулі.
Висушену цибулю подрібніть у блендері, додайте сіль за смаком. Розкладіть заготовки по баночках і додавайте до улюблених страв.
Раніше УНІАН публікував 5 варіантів заготовок петрушки, кропу і зеленої цибулі на зиму.
Вас також можуть зацікавити новини:
Кілька способів заготовити весняну зелень на зиму
Заморожують будь-які трави, в пучках або в нарізаному вигляді. Зберігають у пластикових контейнерах, пакетах або харчовій плівці. Вид упаковки не настільки важливий, лише б вона не була зроблена з металу або скла. Єдине, не треба у пучках морозити кінзу і іншу соковиту зелень. Річ у тому, що різати в мороженому вигляді трави складно, а після відтавання у гілочок буде вже дуже непривабливий вигляд. Краще витратити трохи часу і подрібнити все заздалегідь.
Засолювання
Цим способом заготовляли зелень наші бабусі, ще коли не було морозильних камер. Багато хто так роблять до сих пір, хоча у порівнянні з сушінням і заморожуванням результат виходить трохи гірше. Розповімо два відомих способи засолювання зелені:
- Промиваємо зелень, наприклад, кріп, обсушуємо на рушник, подрібнюємо і укладаємо в заздалегідь стерилізовані банки, чергуючи шарами з сіллю. Співвідношення зелені і солі — 100 грамів зелені на 20 грамів солі. Укладати зелень потрібно дуже щільно. Чим краще вона утрамбована, тим краще і довше вона буде зберігатися. Після деякого часу зелень пустить сік. Банки закриваються і зберігаються в прохолодному місці. Рада! Якщо ви вирішите засолити щавель, крім солі залийте заповнені їм банки гарячою водою. Деякі взагалі просто заливають щавель окропом і закочують, не додаючи солі. Так щавель теж зберігається непогано, проте з сіллю він довше зберігає колір.
- Засолювання зелені з салом. Запах зберігається набагато краще, ніж при засолюванні першим способом. Подрібнюємо кріп, змішуємо його з перемеленим на м’ясорубку солоним салом, укладаємо в стерилізовані банки, закриваємо кришкою. Важливо, щоб кріп вийшов досить жирним.
У цьому випадку кріп відмінно зберігається, бо консервантом виступає не тільки сіль, а й сало. Непогано зберігається смак і аромат. Зберігати баночки потрібно в холодильнику або льосі.
Петрушка, кріп і зелена цибуля на зиму: 5 варіантів заготовок
Що можна зробити із зелені на зиму і як правильно робити такі заготовки – дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Поряд з класичними видами консервації, багато господині влітку заготовляють зелень – такий підхід дозволяє взимку подавати до столу свіжу петрушку або кріп. Є і другий варіант – засушити траву, щоб використовувати її під час приготування страв. УНІАН розповість, як правильно сушити кріп, щоб він залишився зеленим і що робити з рештою зелені.
Раніше ми говорили про те, як готується овочева заправка на зиму.
Рецепт заготовки зелені на зиму – варіанти
Кожна господиня вирішує для себе самостійно, який вид заготовок її приваблює найбільше. Найбільш поширеними вважаються наступні:
- сушіння – в пучках вивісити на повітрі або розкласти на газеті, зберігати в закритих контейнерах;
- заморозка – вимити, порційно нарізати, зберігати в морозилці в пакетах;
- маринування – нарізати, викласти в банку, залити оцтом, зберігати в холодильнику;
- засолювання – вимити, нарізати, викласти в банку, засипати сіллю, зберігати в холодильнику;
- замороження в олії – вимити, подрібнити (можна в блендері), розтерти разом з рослинним або вершковим маслом, зберігати в банку в холодильнику.
Якщо у вас після процесу заготовок залишається зайва зелень, ви можете на ній посмажити м’ясо, рибу або інші продукти.
Як правильно мити і сушити зелень – поради
Більшість господинь сушить зелень двома способами – надворі і у духовці . На відкритому повітрі можна сушити шавлію, кріп, петрушку, базилік і чебрець. Вам знадобиться мотузка або нитка і пергамент. Головне правило – сушити зелень в суху і ясну погоду.
Переберіть трави, зв’яжіть їх в пучки і підвісьте на нитку. В якості альтернативи можна викласти пучки на пергамент. Якщо вибираєте другий варіант, то іноді перевертайте зелень, щоб вона не загнила. В середньому, процес сушіння займає від 6 годин до 5 днів.
Для того, щоб зрозуміти, як сушити зелень в духовці , вам необхідно запастися:
Можна сушити зелень в духовці або спеціальній сушарці. Робиться це просто: візьміть трави, вимийте, висушіть їх дрібно наріжте. Потім викладіть шаром на чистому сухому деко, накрийте папером і сушіть 3-4 години при температурі 40-50ºС.
Зберігати суху зелень потрібно в темному і сухому місці, краще – в скляних або жерстяних банках. Зелень буде залишатися ароматною протягом 6-12 місяців.
Що можна заморозити із зелені і як – варіанти
Вибираючи такий спосіб заготовок на зиму, у вас також є вибір – суха або мокра заморозка.
Метод сухої заморозки підходить для будь-якої зелені. Вам потрібно її перебрати, вимити, висушити і нарізати (допустимо залишити цілком). Скласти в контейнер або загорнути в плівку (фольгу), потім – в пакет і залишити в морозилці.
Мокра заморозка – це ситуація, коли господині подрібнюють зелень, розкладають її по формах для льоду, заливають водою і ставлять в морозилку. Потім такі кубики можна кидати прямо в перші страви під час приготування. Така консервована зелень зберігається 6-12 місяців при температурі –15-20ºС.
Про автора