Як краще зберігати часник у квартирі взимку

Авторadmin

Як краще зберігати часник у квартирі взимку

Як зберігати часник на зиму в домашніх умовах — 11 правильних способів

Давно закінчився городній сезон, і перед кожною господаркою постає питання —, як зберегти зібраний урожай без втрат. Який вид часнику краще зберігається, і чи є спосіб зберегти ароматний овоч на зиму, щоб він залишався свіжим тривалий період? Відповіді у цій статті.

  1. Який часник краще зберігається?
  2. Підготовка часнику для зберігання
  3. Умови зберігання
  4. Місце для зберігання часнику
  5. Способи зберігання у підвалі
  6. Способи зберігання у квартирі
  7. Відео про те, як зберегти часник у домашніх умовах

Який часник краще зберігається?

Часник буває двох видів — ярий та озимий. Знаєте, чим вони відрізняються одна від одної? Якщо взяти головку та очистити її від лушпиння, відмінності стануть очевидними. У ярого часнику зубчики дрібні, щільно притиснуті один до одного. Їх у голівці від 10 до 20 штук, у центрі відсутня щільна вісь.

У озимого часнику зубки прикріплені до стрижня, їх трохи 6-8 штук, і вони набагато більші, ніж у ярого.

Кожен городник вирощує обидва види: ярий часник йде на їжу та осінню консервацію, але термін зберігання у нього невеликий. Він зберігається не більше 2 місяців, потім висихає і стає непридатним для харчування.

Озимий часник може зберігатись до 6 місяців. Цей вид має чудові товарні якості, а також високий рівень імунітету до захворювань. Оскільки озимий часник — культура холодостійка, його садять під зиму, щоб отримати ранній урожай.

Підготовка часнику для зберігання

Після збирання врожаю часник необхідно добре висушити. Це головна умова для того, щоб голівки пролежали довгий час. Якщо часник погано просохне, у ньому заведеться патогенне середовище для зростання плісняви. Тому його сушать після збирання протягом 2-3 тижнів. У цей час не можна залишати часник під сонячним промінням (на відміну від цибулі, наприклад). Його розкладають у дерев’яних ящиках у прохолодному місці, що провітрюється. У процесі сушіння головки перевертають з боку на бік, щоб вони просохли з усіх боків.

Лушпиння з часникових головок знімати не потрібно, воно служить захисним бар’єром від несприятливого зовнішнього середовища. Коріння слід обрізати ближче до донку, а стебло — вкоротити до 10 см.

Умови зберігання

Оптимальними умовами зберігання часнику в зимовий період стануть:

  • температура у підвалі (або льоху) має бути від +2 до 5°C. При температурі нижче 0°C часникові головки можуть підмерзнути, при температурі вище +5°C часник почне проростати;
  • вологість повітря, що рекомендується, 70-80%. При вищій вологості головки почнуть псуватися, при низьких показниках вологості часник — буде висихати;
  • обов’язковою умовою зберігання часнику стає вентиляція повітря у підвалі чи коробках, де зберігається пряний овоч. Саме тому найчастіше він зберігається у спеціальних сітках з осередками, що гарантують надходження повітря.

Місце для зберігання часнику

За старих часів наші бабусі та дідусі зберігали цибулю та часник, заплітаючи його довгі стебла в кіски. Звичайно, цей спосіб і зараз широко використовується в приватних будинках, де є обладнані підвали або горищні приміщення, де можна створити відмінні умови для зберігання часникових головок.

Не всі з нас живуть у приватних будинках, а в умовах квартир із центральним опаленням цей спосіб зберігання не рекомендується. Адже в міських квартирах надто тепло і сухо, овочі, розвішані кісками на кухні, швидко висохнуть, зморщаться і стануть непридатними. Тому розглянемо кілька варіантів зберігання часнику за умов наших квартир.

Способи зберігання у підвалі

Безумовно найкраще місце для зберігання часнику — підвальне приміщення. Там тепло та сухо, немає сонячного світла, приміщення провітрюється крізь спеціальні віконця. Є кілька способів зберігання, які підходять для льоху та підвалу.

Спосіб 1. Згадуємо досвід наших предків, і заплітаємо стебла у кіски. Розвішуємо так, щоб вони не стикалися зі стіною, іншими предметами чи один з одним. Якщо головки часнику стикатимуться з холодною та вологою стіною підвалу (погребу) це призведе до гниття. Те саме станеться, якщо вони будуть притиснуті один до одного. У місцях дотику виникне волога, овоч почне цвіти. Для цього натягуємо мотузку та зв’язуємо кіски попарно, перекидаючи їх через мотузку.

Спосіб 2. Розкладаємо часник у довільному порядку в дерев’яні ящики, прокладаючи дно щільним картоном, папером або бавовняною тканиною, складеною в кілька шарів. Викладаємо головки донцем униз, стежимо, щоб вони не стикалися один з одним. Для зберігання можна використовувати картонні коробки, якщо попередньо зробити отвори для провітрювання.

Спосіб 3. Розкладаємо часник у плетені кошики, при цьому не варто забувати періодично оглядати його щодо гниття. При перших ознаках вогкості зіпсований овоч прибирають із загальної маси.

Спосіб 4. Часник можна зберігати у скляних банках, поставлених на верхню полицю. Банки мають бути чистими стерилізованими. Деякі господині розбирають головки на часточки, адже в такому вигляді міститься набагато більша кількість. Закривати банки з часником слід лише капроновими кришками!

Спосіб 5. Ще одним хорошим варіантом зберігання часнику стануть полотняні або полотняні мішечки. Було б ідеально, якби вони стягувалися і зав’язувалися зверху мотузкою. У крайньому випадку мішечки з часником просто накривають бавовняною тканиною.

Увага! Часник не терпить сусідства з іншими овочами, особливо з капустою, буряком, морквою та картоплею. Єдиний овоч, який можна зберігати поруч— цибулю.

Способи зберігання у квартирі

Не завжди в умовах квартири можна створити для часнику найкращі умови для зберігання взимку. Батареї опалення сушать повітря, складно забезпечити необхідну вологість повітря та належне провітрювання. Але є кілька нехитрих способів зберегти часник у міській квартирі.

Спосіб 1. Використовуємо балкон. Часник, пов’язаний у кіски, покладений у коробки, кошики або ящики, можна зберігати на балконі. При цьому слід стежити за температурою повітря на балконі. Якщо температурні показники близькі до 0°C, тару з часником слід занести до квартири. На жаль, перепади температури негативно позначаться на зберіганні, овоч почне псуватися.

Спосіб 2. Зберігання у холодильнику, у відділенні для овочів. Найпростіший спосіб, яким користується кожна господиня. Єдиний недолік — – це пряний запах часнику, який просочує продукти. Щоб уникнути цього, головки слід зберігати у полотняному мішечку або паперовому пакеті. На жаль, весь зібраний урожай у холодильник помістити неможливо, але окремі екземпляри зберігають до 3-4 місяців без втрати якості.

Спосіб 3. Оригінальний метод зберігання часнику — у олії. Зубчики часнику очищають від лушпиння, складають у стерилізовану скляну банку. Зверху наливається олія, вона повинна повністю покривати часникові часточки. У такому вигляді овоч зберігається в холодильнику до півроку, не втрачаючи своїх смакових якостей.

Спосіб 4. Останнім часом набирає популярності зберігання продуктів у вакуумних пакетах. Зубчики часнику очищають від лушпиння, закладають у пакети. Щоб відкачати повітря, краще скористатися спеціальним приладом вакууматором. Це гарантує збереження часнику до півроку. Зберігають такі пакети разом із овочами або на верхній полиці холодильника.

Спосіб 5. Ще один спосіб зберегти часник за умов квартири. У скляну банку насипають шар солі (кам’яна, великого помелу), потім розкладають шар часнику, зверху знову засипають сіллю. І так далі, до плічок банки. Сіль можна замінити борошном, ефект буде той самий. Головна умова зберігання — слідкувати за тим, щоб усередину банки не потрапила волога. Банки з часником розташовують на балконі.

Спосіб 6. Зберегти часник на зиму можна за допомогою тирси, золи або лушпиння цибулі. Цей варіант зберігання більш витратний, адже для цього потрібно підготуватися заздалегідь. Але за допомогою такого способу можна продовжити зберігання овочів до півроку. Алгоритм колишній: на дно скляної банки насипається зола (тирса, лушпиння цибулі), потім укладаються часникові головки, шари чергуються до верху банки.

Відео про те, як зберегти часник у домашніх умовах

Надійний спосіб зберігання часнику взимку. Овочі зберігаються всю зиму в домашніх умовах, і навесні він ніби тільки викопаний з грядки. Приєднуйтесь до перегляду!

Який би спосіб зберігання ви не обрали, стежте за температурою та вологістю повітря. За перших ознак зіпсованості, головки часнику прибирають із загального зберігання, викидають або пускають на їжу.

Не висохне та не пожовкне: як зберігати часник без холодильника

Часник використовується як приправа чи не кожен день. Подрібнені зубчики не тільки надають смаку їжі, але й несуть величезну користь для здоров’я.

Тому після того, як овоч викопаний із землі і просушений, потрібно зберегти отриманий урожай у свіжому вигляді якомога довше. Щоб голівки не зіпсувалися, не згнили і не висохли, слід облаштувати місце зберігання часнику.

Як зберігати часник у квартирі

Для того, щоб зберегти часник свіжим та соковитим якомога довше, знадобляться скляні банки та марля.

Банки слід простерилізувати як для консервування та висушити. Сухий часник розкласти по банках до верху. Потім закрити його складеною в кілька шарів марлею. Кришкою закривати не потрібно.

Банки з часником необхідно розставити на кухні або в іншому приміщенні, де постійно підтримується плюсова температура.

У міру використання часник слід брати спочатку з однієї банки, потім після її спустошення з наступної. У повних банках він зберігається краще.

За такого способу зберігання часник точно залишиться свіжим і збереже свої якості до весни.

Про автора

admin administrator