Як маринувати молоду кукурудзу

Авторadmin

Як маринувати молоду кукурудзу

Як правильно маринувати кукурудзу: рецепти приготування в домашніх умовах

Кукурудза в консервованому вигляді – це універсальний продукт, так як поєднувати його можна, як зі свіжими, так і вареними овочами, м`ясом, морепродуктами, рибою і навіть фруктами. Вона відмінно підійде в якості інгредієнта для салату, смачного гарніру або прикраси блюд. Правила та особливості консервації кукурудзи повинна знати кожна господиня, інакше отримати смачні заготовки на зиму просто неможливо. Сьогодні ми дізнаємося: як закатати і приготувати смачну консервовану кукурудзу в домашніх умовах.

Опис і корисні властивості

Кукурудза є низькокалорійним продуктом. У 100 г міститься 118 калорій.

Її можуть сміливо вживати люди, які борються із зайвою жиром. Корисні властивості кукурудзи полягають в наступному:

  • поліпшення метаболізму;
  • відновлення енергетичних затрат організму;
  • можливість долати стреси.

Плюси і мінуси консервування

Консервована кукурудза характеризується наступними перевагами:

  1. Яскраво-жовті зерна – джерело вітамінів і корисних елементів. У них міститься тіамін, токоферол і фолієва кислота. Крім цього, цей продукт багатий фосфором, кальцієм, натрієм.
  2. Консервована кукурудза – це основа дієти для професійного спортсмена. Причина в наявності рослинних білків і амінокислот, які незамінні для підтримки форми.
  3. Консервована кукурудза часто використовується серед людей, які страждають на цукровий діабет. Він регулює концентрацію цукру і знижує холестерин, надлишок якого негативно позначається на роботі серця і судинної системи.
  4. Консервований продукт позитивно впливає на роботу травлення. Навіть при вживанні його в малій кількості вдається усунути симптоми метеоризму (подивитися корисні і смачні рецепти страв з консервованої кукурудзи, можна тут).
  5. Рис в консервованому вигляді ефективно бореться із зайвою вагою за рахунок малої кількості калорій. Але отримати позитивний результат можна тільки за умови збалансованого харчування.

До негативних якостей консервованої кукурудзи варто віднести:

  • протипоказана людям при тромбозі і з високою згортанням крові;
  • продукт знижує апетит;
  • при зловживанні злаку можливе загострення виразки шлунка.

Корисні поради

Кожна господиня в домашніх умовах зможе швидко зробити консервовану кукурудзу і насолодитися її неймовірним смаком. Існують наступні поради:

  1. Для консервації вибирати молоду кукурудзу. Можна використовувати і стару, але тоді вона вийде твердою навіть при тривалій термічній обробці.
  2. Для полегшення процесу відділення зерен від качанів опустити їх в гарячу воду на 10 секунд, а потім різко відправити під холодну проточну.
  3. Отримати якісний продукт можна за умови повторної стерилізації. Тривалість разової процедури не повинна перевищувати 10 хвилин. Цього часу недостатньо для зупинки зростання спорових мікроорганізмів, зосереджених в кукурудзі. Так що краще буде цей процес повторити кілька разів.

Рецепти приготування в домашніх умовах


Як в магазині

Зустріти кукурудзу сьогодні можна в будь-якому продуктовому магазині. Але навіщо витрачати гроші на продукт, який абсолютно нескладно законсервувати в домашніх умовах? Отже, щоб зробити кукурудзу як в банку, нам знадобиться:

Необхідні компоненти:

  • кукурудза – 0,5 кг;
  • сіль – 1 ч.л .;
  • цукор – 2 ч.л .;
  • оцет – 1 ст.л.

Зазначених інгредієнтів вистачає на 0,5 л банку.

Процес приготування:

  1. Очистити качани від зерен, укласти в ємність, залити водою, щоб вона покривала овоч на 3-4 см.
  2. Томити на вогні 40 хвилин. Додати сіль за смаком.
  3. Після вказаного часу воду злити, остудити.
  4. Відокремити зерна, промити їх водою. Укласти кукурудзу в банки, місткістю 0,5 л.
  5. Помістити в банки сіль, цукор і оцет. Додати окріп і встановити в глибоку каструлю для стерилізації.
  6. Наповнити ємність водою на ½. Встановити на вогонь, а після закипання варити 1 годину на малому вогні.
  7. Вилучити банки і замовити кришками.
  8. Перевернути і утеплити ковдрою, поки вони не охолонуть.
  9. Встановити консервацію в підвал або комору.

«У качанах»

Консервована кукурудза в качанах – це кулінарний шедевр, який легко маринувати і під силу створити будь-якій господині в домашніх умовах. Особливо вигідна заготівля взимку.

Для цього потрібно підготувати наступні компоненти:

  • молода кукурудза – 1 кг;
  • сіль – 2 ст.л .;
  • цукор – 2 ст.л .;
  • оцет – 6 ст.л .;
  • гвоздика – 6 шт .;
  • лавровий лист і перець горошком – за смаком.

Процес приготування:

  1. Помити кукурудзу, скласти її в ємність залити водою і варити 5 хвилин.
  2. Підготувати 3-х літрові банки. У кожну скласти по листку лавра, кілька горошин перцю.
  3. Заповнити ємність зернами кукурудзи. Помістити в кожну банку по 2 ст.л. оцту і залити маринадом. Щоб його приготувати – наповнити каструлю водою, додати сіль і цукор, закип`ятити.
  4. Простерилізувати консервацію протягом 30 хвилин потім кожну ємність замовити кришкою, поставити на підлогу, перевернувши догори дном.
  5. Прикрити ковдрою і дочекатися, коли банку охолоне. Потім встановити її в льох.

Дізнатися про те, що ще можна приготувати з кукурудзи в качанах, можна тут.

без стерилізації

Цей рецепт універсальний, так як застосовувати його можна для зерен і качанів. Необхідні компоненти:

  • молода кукурудза – 15 качанів;
  • сіль – 1 ст.л .;
  • цукор – 3 ст.л .;
  • оцет – 2 ст.л.

Всі компоненти взяти для 1 л води.

Процес приготування:

  1. Молоді качани кукурудзи очистити і помити водою. Укласти в каструлю, залити гарячою водою.
  2. Встановити на плиту, а після закипання томити на вогні 3 хвилин. Після вказаного часу кукурудзу відкинути на друшляк і остудити в холодній воді.
  3. Остиглий овоч просушити паперовими серветками і відокремити зернятка.
  4. Додати їх в банки, залити окропом, прикрити кришками і почекати 15 хвилин.
  5. Далі злити воду, знову закип`ятити і залити зернятка знову.
  6. Приготувати маринад. Для цього:
  7. наповнити каструлю водою (10 л);
  8. додати 20 г солі, 40 мл оцту і 60 г цукру на 1 л води;
  9. довести маринад до кип`ятіння, а потім залити в банки, з яких попередньо була злита вода;
  10. закатати ємності і тримати під ковдрою до повного охолодження.

З лимонною кислотою

Рецепт відрізняється простотою приготування і особливим смаком. Підготувати наступні компоненти:

  • кукурудзяні качани – 0,5 кг;
  • цукор – 1 ст.л .;
  • сіль – ½ ч.л .;
  • лимонна кислота – 1/3 ч.л.

Процес приготування:

  1. Для початку приготувати розсіл. Взяти 20 г солі і 10 л води.
  2. Укласти в нього качани, варити 40-50 хвилин.
  3. Вилучити їх каструлі і укласти остигати. Отриманий відвар не виливати, так як він стане в нагоді для заливки.
  4. Почистити качани, відокремлюючи зернятка. Ними наповнити стерильні банки.
  5. У кожну ємність додати цукор, сіль, лимонну кислоту.
  6. Відвар, який був отриманий раніше, встановити на вогонь, довести до кипіння.
  7. Банки залити маринадом, кожну прикрити кришкою і встановити на баню на 20 хвилин.
  8. Далі закатати банки, перевернути і дати охолонути їм під ковдрою.
  9. Через 24 години їх можна перенести в прохолодне місце.

З оцтом

В домашніх умовах приготувати смачну мариновану кукурудзу на зиму можна, якщо запастися наступними інгредієнтами:

  • качани кукурудзи – 0,5 кг;
  • сіль – 1 ст.л .;
  • цукор – 1 ст.л .;
  • 9% оцет – 2 ч.л.

Зазначених продуктів досить на 0,5 л банку.

Порядок дій:

  1. Початки опустити в киплячу воду на 5 хвилин. Далі перенести під холодну. Це дозволить зерняткам зберегти свій насичений жовтий колір.
  2. Відокремити зерна за допомогою ножа. Укласти їх в стерильні банки, залишивши проміжок в 1 см. Залити окропом, прикрити кришками і залишити на 5 хвилин.
  3. На плиту встановити ємність з водою для приготування маринаду. Для цього додати цукор і сіль. Довести до кипіння.
  4. З банок злити воду, додати маринад і оцет до самого верху.
  5. Встановити на 15 хвилин для стерилізації. Закатати банки, перевернути і встановити під ковдру.
  6. Через добу перенести в темне місце.

З овочами

Цей рецепт дозволить не просто замаринувати молоду кукурудзу, а й отримати повноцінний салат, поласувати яким можна взимку (детально про те, які смачні салати можна зробити з кукурудзою, ми розповідали тут, а з цієї статті дізнаєтеся цікаві рецепти приготування страв з кукурудзи і крабових паличок).

Необхідні компоненти:

  • кукурудзяні качани – 1-2 шт .;
  • кабачки – 1-2 шт .;
  • морква – 1-2 шт .;
  • червоний солодкий перець – 1-2 шт .;
  • яблучний оцет – 2 ст.л .;
  • петрушка – пучок;
  • кріп – пучок;
  • сіль – 1,5 ст.л .;
  • цукор – 2 ст.л.

Процес приготування:

  1. Відварити качани в чистій воді протягом 20 хвилин. Цей відвар потрібно для маринаду.
  2. Відокремити зерна від качанів і висипати їх в широку ємність.
  3. Овочі очистити від шкірки, порізати кубиками, розмір яких можна порівняти з розміром зерен кукурудзи. Всі інгредієнти перемішати.
  4. Перекласти в 0,5 л банку, додати дрібно нарубані кріп і петрушку.
  5. Для приготування марина взяти 1,5 л відвару кукурудзи, додати сіль, цукор. Закип`ятити маринад, додати оцет.
  6. Знову закип`ятити і залити овочеве асорті, яке перебуває в банках.
  7. Прикрити кришками і пастеризувати 40 хвилин.
  8. Закатати кришки і встановити ємності під ковдру.
  9. Через добу перенести в прохолодне місце.

Корисне відео

Як консервувати кукурудзу в домашніх умовах, можна переглянути на відео:

висновок

Кожна досвідчена господиня має в своєму арсеналі кілька секретів консервування кукурудзи на зиму:

  1. Кукурудза – примхлива культура. Її складно консервувати, так як в ній відсутні кислоти. Зате в складі зерен присутня багато крохмалистих речовин і цукру. Через це зерна закладати в тільки в стерилізовані банки. Пастеризація повинна проходити в воді, а потім укутати в теплу ковдру. За рахунок таких заходи консервована кукурудза не вибухне.
  2. Для отримання 0,5 л банки консервованої кукурудзи необхідно використовувати приблизно 5 качанів.
  3. Цукор і сіль використовувати на свій розсуд, орієнтуючись на власні смакові переваги.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися про те, як зробити смажену кукурудзу на сковороді, а також як приготувати попкорн і смачну кукурудзяну кашу.

І хоча консервувати кукурудзу не так складно, існує ряд особливостей, дотримання яких необхідно обов`язково. А за рахунок широкого розмаїття рецептів кожна господиня може вибрати оптимальний варіант або ж приготувати з кукурудзи кілька заготовок, щоб постійно дивувати своїх рідних кулінарними шедеврами.

Як правильно варити кукурудзу: 5 перевірених методів

Якщо ви з тих, хто любить кукурудзу в качанах, ця стаття точно для вас. Тут зібрано 5 секретів приготування, з якими варена кукурудза буде неперевершеною. Методи швидкі та легкі. Читайте та дізнавайтеся про всі тонкощі приготування кукурудзи.

Обираємо продукт

У дитинстві нам здавалося, що варена кукурудза неповторна. А вибір хорошого продукту — 50% успіху. Неважливо, де ви купуєте кукурудзу: на ринку чи супермаркеті, важливо враховувати 4 особливості, які допоможуть вибрати хороший продукт.

  1. Купуйте кукурудзу в цілих качанах. Після зрізу зерна поступово стають крохмалистими. Але цей процес йде повільніше, поки вони закриті обгортками.
  2. Визначити зрілість легко по приймочках, або, так званому, чубчику. Якщо він коричневий і засохлий — кукурудза стара. У молодих качанів жовті або дуже світлі зелені приймочки. Вони мають бути вологими, трохи липкими.
  3. Вибирайте кукурудзу, обгортки якої не засохли та не пошкоджені. Їх колір має бути зеленим та яскравим. Якщо обгортки сухі — кукурудза вже стара.
  4. Ще один критерій свіжості — вага. Візьміть кілька однакових за розміром качанів. Найважчий — значить найсвіжіший. Початок ще наповнений соками, які живлять зерна.

Щоб вибрати кукурудзу, достатньо її побачити. Колір обгорток і примочок говорить сам за себе. Тому не варто зривати листя, намагаючись побачити насіння. Так ви пошкоджуєте продукт, і він швидко зіпсується. Забирати листя і приймочки потрібно перед приготуванням. При виборі буде достатньо їх трохи відтягнути.

Підготовка до варіння

Найкраще зварити кукурудзу того ж дня, коли купили. Ідеально, якщо цього ж дня її й зрізали. Але якщо запланували готування пізніше, є кілька секретів якомога довше зберегти продукт свіжим:

  • не мийте качани;
  • не прибирайте обгортки;
  • не відривайте хвостик качана;
  • покладіть кукурудзу в поліетиленовий пакет, плівку чи фольгу;
  • залиште її у холодильнику.

Так кукурудза може зберігатись до тижня. Якщо вже почистили її, все одно дотримуйтесь цих порад, щоб уповільнити старіння качанів.

Перед початком готування зніміть обгортки та приймочки. Їх можна покласти в каструлю до кукурудзи. Перевірте, чи немає в продукті комах або зіпсованих зерен. Їх потрібно позбутися.

Скільки варити кукурудзу

Кукурудзу рекомендують при серцево-судинних захворюваннях, діабеті та інших хворобах. До її складу входять вуглеводи, білок, залізо, жири, мінерали та вітаміни А, С. Щоб усі ці речовини принесли користь організму, важливо не переварити продукт.

Дивіться нижче таблицю, скільки варити кукурудзу:

На час приготування впливає рівень зрілості продукту. Качани, що щойно дозріли, готуються швидко на відміну від перестиглих. Сіль уповільнює цей процес, від неї зерна твердіють. Тому краще підсолювати наприкінці чи під час подачі.

Щоб перевірити, чи зварилася страва, проткніть зернятко зубочисткою або виделкою. Воно має легко проколюватися.

Як варити кукурудзу по 5 рецептах

Перед початком приготування, потрібно розібратися, варити кукурудзу в листі або без. Щоб страва була ароматнішою, до очищеної кукурудзи додають обгортки: важливо залишити тільки внутрішні листки, а верхні викинути. Приймочки, якщо хочете їх додати в каструлю, повинні бути не зів’ялими та не засохлими.

Як зварити молоду кукурудзу

Коли сезон тільки розпочався, на ринку багато молочної цукрової кукурудзи. Хоч раз зваріть її за цим рецептом — вам точно захочеться повторити. До того ж приготування не займе більше пів години.

  1. Підготуйте окріп.
  2. Поки вода закипає, почистьте продукт від обгорток. Верхні зніміть, а нижні покладіть у посуд.
  3. У окріп опустіть качани. Можете розламати їх, якщо не поміщаються. Рідина має бути на 5 см вище за кукурудзу.
  4. Після закипання варіть ще 15-20 хвилин.

Молода кукурудза готується за лічені хвилини. Посоліть її під час подачі.

Як зварити стару кукурудзу

Перезрілі качани можна приготувати таким же способом, як молочні. Але вони проварюватимуться довше — від години й більше, залежно від сорту. Щоб прискорити варіння, замочіть качани та залиште у воді на кілька хвилин.

Є також інший спосіб. За ним страва виходить дуже ніжною. Навіть не скажеш, що це зріла кукурудза.

  • 8 качанів.
  • 200 мл молока.
  • 1,6 л води.
  • 4 столові ложки вершкового масла.
  • 10 г солі.

Якщо качани зайняли багато місця і рідина не покриває їх, підлийте ще трохи води.

  1. Як приготувати:
  2. Поєднайте воду з молоком.
  3. Покладіть вершкове масло.
  4. Посоліть і поставте кип’ятитись.
  5. За допомогою щипців покладіть качани в посуд.
  6. Щільно закрийте кришку.
  7. Проварюйте понад 60 хвилин до готовності.
  8. Дайте постояти ще трохи, коли знімете посуд із вогню.

Перевіряйте готовність страви по зернах. Не потрібно проколювати самий качан — він буде твердим, навіть коли зерна готові.

Як самому зварити кукурудзу «Бондюель»

Цей консервований продукт відомий нам із дитинства. Щоб зробити такий самий:

  1. Відваріть молоду кукурудзу сортів «Спірит» або «Бонус» та охолодіть.
  2. Почистьте качан від зерен. Найкраще скористатися зубчастим ножем.
  3. Висипте зерна у банку.
  4. Підготуйте розсіл: на склянку води, в якій варилися качани, всипати по 50 г цукру та солі.
  5. Закип’ятіть розсіл і залийте ним зерна.
  6. Стерилізуйте банки 40-60 хвилин, помістіть у них заготівлю та закрийте.

Консервовану кукурудзу потрібно тримати у підвалі чи іншому холодному місці.

Як варити кукурудзу в мультиварці

Готування у мультиварці не відрізняється від процесу у каструлі. Але за допомогою такого приладу можна приготувати кукурудзу на водяній бані.

  1. Налийте воду у спеціальну нижню чашу.
  2. Зверху в іншу місткість покладіть очищені качани та обгортки.
  3. Закрийте пристрій та встановіть режим «Варка на пару».

Залежно від сорту та зрілості кукурудзи налаштуйте таймер на час, який вам потрібний. Якщо бачите, що страва не готова, залиште її ще на кілька хвилин.

Заготовляння з кукурудзи в морозилці

Щоб зберегти заморожену кукурудзу в качанах, потрібно прибрати обгортки.
Бланшувати продукт, щоб зберегти яскравий жовтий колір. Для цього відваріть кукурудзу і покладіть на лід або залиште під проточною холодною водою. Коли продукт охолоне, його можна заморожувати.

Якщо плануєте використовувати зерна кукурудзи в інших стравах, краще одразу їх зрізати. Зерна помістіть у пакет та вкажіть дату заморозки. Зберігайте не більше 1 року.
Заморожені не потрібно розморожувати. Покладіть у холодну воду і доведіть до кипіння. Після закипання варіть до приготування 10-40 хвилин. За кілька хвилин до готовності посоліть. Можна додати щіпку цукру чи олію.

Отже, перед тим як готуватимете кукурудзу, враховуйте нюанси:

  • купувати в обгортках;
  • не солити воду на початку приготування;
  • заморожувати лише зерна;
  • чим молодша кукурудза, тим ніжніша.

Коли наступного разу захочете приготувати кукурудзу вдома, скористайтеся одним із цих методів. Вони максимально детально розписані. Все, що залишилося, — зав’язати фартух і почати роботу.

Про автора

admin administrator