Як можна швидко замочити нут

Авторadmin

Як можна швидко замочити нут

Скільки варити нут?

Щоб зварити нут, необхідно замочити його у великій кількості холодної води на 6 годин, не прибираючи в холодильник. Потім залити свіжою холодною водою 1: 4 і варити 40 хвилин . Можна обійтися і без замочування, але довше використовувати плиту: готувати 10 хвилин на сильному вогні, потім 1 година на тихому вогні під кришкою.

Як варити нут

Підготовка
1. На 1 склянку нуту об’ємом 250 мілілітрів передбачити 3 склянки води.
2. Злегка промити крупу в мисці, каламутну воду злити і залити 3 склянками проточної води кімнатної температури.
3. Замочити на 6 годин при кімнатній температурі.

в каструлі
1. Злити воду, в якій замочувалися бобові; налити свіжу крижану воду — на кожну склянку крупи 4 склянки води.
2. Поставити каструлю на вогонь. Якщо важливо, щоб нут розварився, слід додати половину чайної ложки столової соди.
3. Варити 40 хвилин. Якщо крупа Стара — варити ще 20 хвилин.

в мультиварці
1. Промити нут після замочування, викласти в чашу мультиварки.
2. Додати воду — 4,5 склянки води кімнатної температури. Якщо важливо, щоб крупа розварилася, слід додати 1 чайну ложку соди.
3. Закрити мультиварку кришкою, налаштувати режим « каша»або « плов» і час 1,5 години (якщо крупа Стара — 2 години).
4. Почекати приготування, регулярно перевіряючи, чи достатньо води.
5. Викласти нут з чаші мультиварки — він готовий.

в пароварці
1. Нут після замочування перекласти в ємність пароварки.
2. Ємність для води наповнити водою.
3. Варити в пароварці 1,5 години (стару крупу — 2 години).

в скороварці
1. У чашу скороварки всипати горох, попередньо замочений у воді на 4 години.
2. Залити крупу теплою проточною водою у співвідношенні 1: 4.
3. Закрити кришку і простежити, щоб клапан скороварки також був в режимі «закрито».
4. Варити на режимі « бобові» 1 годину.
5. Після варіння дочекатися, коли знизиться тиск.

як варити нут без замочування
1. Нут промити і всипати в каструлю.
2. Налити води — за обсягом в 4 рази більше ніж крупи.
3. Поставити каструлю на сильний вогонь, дочекатися закипання води і варити 10 хвилин на сильному вогні.
4. Послабити вогонь, прикрити кришкою, варити ще 1 годину.

як варити смачний нут

— щоб крупа стала м’якою, перед варінням слід замочити його у воді на кілька годин.
— для хумуса або фалафеля нут необхідно варити на 20 хвилин довше, щоб потім легше було його розтирати.
— щоб нут при варінні розварився , при замочуванні необхідно додати у воду 0,5 чайної ложки соди (на 1 склянку крупи).
— т.к. бобові мають не дуже насичений смак, рекомендується при замочуванні розчинити у воді по 1 чайній ложці солі і цукру.
— щоб перевірити готовність нуту, необхідно взяти горошину в руку і розім’яти. Готова горошина буде м’якою, як пюре, зовсім без твердості.
— Нут володіє шикарним кількістю корисних речовин — 80!, при цьому має низьку калорійність — 120 ккал/100 грам.
— інші назви крупи — міхурник, нахат, баранячий горох, турецький горох, нахат, шиш. Найвідоміший суп з нуту називається бозбаш .
зберігати сиру крупу потрібно в щільно закритій банці з декількома зубчиками часнику, варений нут зберігати не більше 2 днів в закритій ємності в холодильнику.
вибираючи нут, необхідно звернути увагу на упаковку (вона повинна бути щільно закрита) і на розмір горошин — чим більше, тим краще.
вартість нуту — 100 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на Червень 2020 року). Купити його можна як в продуктових магазинах, так і у продавців східних продуктів на ринках.
— варений нут багатий рослинним білком (корисний для формування м’язів, шкіри і кісток), клітковину (знижує рівень холестерину, знижує ризик ракових захворювань, сприяє уповільненню засвоєння вуглеводів), ненасиченими жирами (сприяють придушенню холестерину, поліпшення клітинних мембран і синтезу білка), лізином (сприяє прискореному спалюванню жирів, має антидепрессантним ефектом, покращує короткострокову пам’ять), вітаміном B1 (бере участь в обміні вуглеводів і води), вітаміном B6 (обмін речовин), фолієвою кислотою (формування імунітету, обмін речовин — корисний вагітним). Вживання нуту здатне збільшити кількість чоловічого насіння і покращувати жіночу лактацію.
— Нут — це бобове харчове рослина, його варили з давніх часів. Вирощується в Індії, Туреччині, Пакистані.
— в стародавні часи нутом лікували багато захворювань нирок. Крім усього вищевказаного, він здатний запобігти харчові розлади, стабілізувати рівень цукру в крові, запобігти розвитку анемії, скоротити ризик серцево-судинних захворювань. Вживання дозволяє отримати високий заряд бадьорості.

— однак нут протипоказаний людям з виразкою сечового міхура. Також надмірне вживання крупи загрожує підвищеним газоутворенням.

Як смачно зварити нут — 3 методи приготування

Розповідаємо як варити нут у покрокових інструкціях, які розписані в цій статті. Розберуться навіть кулінари-початківці.

Що таке нут?

Нут — це бобова рослина, яку вирощують заради її поживного насіння, адже воно вважається потужним джерелом білка та клітковини. Найпоширеніший тип нуту округлої форми та бежевого кольору. Серед інших видів — червоний, зелений і навіть чорний. На смак нагадує лісовий горіх, м’ясо та горох.

Нут продається в сушеному та консервованому вигляді. Його додають до салатів, тушкованих страв, роблять із нього різні пасти. Саме правильне приготування нуту допомагає максимально зберегти в ньому всі корисні речовини.

Підготовка до варіння

Перед приготуванням нут необхідно промити під проточною холодною водою. Потім слід розмочити, скориставшись одним зі способів:

  • Довге замочування
    Боби викласти в миску і залити холодною водою, щоб вона на кілька сантиметрів покривала зерна. Залишити на ніч (мінімум на 8 годин), потім злити з них рідину і промити під проточною водою.
  • Швидке замочування
    Промиті зерна викласти в каструлю, залити холодною водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння, проваривши нут 5 хвилин. Зняти посудину з вогню і дати бобовим настоятися під кришкою 1 годину. Злити рідину і промити горох під холодною проточною водою, після чого зайнятися його приготуванням.

При замочуванні нут збільшується у 2-3 рази. З 1 склянки сухих бобових після варіння виходить приблизно 3 склянки готового продукту.

Як правильно варити нут

Звичайно, можна купити консервований нут і не витрачати час на приготування. Проте готувати бобові нескладно, і так вони виходять набагато смачнішими. Ще один плюс — вдається контролювати текстуру зерен, адже хтось любить м’якше, хтось твердіше. Наприклад, для намазки або соусу ідеально підходить добре розварений м’який нут, для салату — твердіший.

Скільки варити нут? Усе залежить від обраного методу приготування. Існує кілька варіантів готування — кожен обирає той спосіб, який найбільш зручний.

Як зварити нут у каструлі

Щоб приготувати попередньо замочений нут, його потрібно помістити в каструлю і залити холодною водою у пропорції 1:3. Поставити на вогонь і довести до кипіння.

Скільки варити нут після замочування? Час приготування від 1,5 до 2-х годин — потрібно дочекатися, щоб бобові досягли бажаної м’якості.

Під час варіння кришку каструлі потрібно тримати злегка відкритою, так бобові вийдуть м’якшими. На поверхні води утворюватиметься піна — її слід прибирати. За бажання до бобових можна додати лавровий лист, чверть цибулини та кілька зубчиків часнику, щоб страва набула пряного аромату. Сіль додається за 30 хвилин до закінчення приготування, адже якщо зробити це спочатку, бобові вийдуть жорсткими.

Як варити нут у мультиварці

У чашу мультиварки викласти попередньо замочений нут і залити його холодною водою. Пропорції: на 1 частину бобових 3 частини води. Додати сіль, закрити кришку мультиварки й встановити режим «Тушкування». Час приготування займає півтори години. Усе залежить від потужності агрегату.

Через зазначений час перевірити нут на готовність. Відкинути готові бобові на друшляк, щоб злити зайву рідину, і перекласти в миску.

Як варити нут у скороварці

Один із найшвидших і найзручніших методів приготування з попереднім замочуванням і без нього:

  1. Замочений нут
    Помістити бобові в чашу скороварки, залити водою, щоб вона покривала зерна на кілька сантиметрів. Додати сіль і прянощі за бажанням. Закрити кришку і готувати 12 хвилин при високому тиску, а потім варити звичайним шляхом ще 10 хвилин.
  2. Не замочений нут
    Промиті бобові помістити в чашу скороварки та залити холодною водою у співвідношенні 1:3, додати сіль. Закрити кришку і готувати за високого тиску протягом 50 хвилин, а потім ще 10 хвилин звичайним шляхом.

Як варити нут без замочування

Щоб зварити нут у каструлі, при цьому не замочуючи його попередньо, потрібно підготувати наступні компоненти:

Як швидко зварити нут із содою:

  • Промити бобові під проточною водою і перекласти в каструлю.
  • Залити холодною водою і на сильному вогні довести до кипіння, після чого варити протягом 10 хвилин.
  • Додати до нуту соду і зменшити вогонь. Вода не повинна занадто сильно кипіти.

Скільки варити нут без замочування після того, як додали до нього соду? Щойно вогонь зменшили, готувати бобові 1 годину. Потім посолити й перевірити твердість зерен. За необхідності доварити до потрібної консистенції.

Розглянули, як смачно зварити нут за допомогою кількох простих методів. Головне — дотримуватися рекомендацій, і результат точно порадує. Нут виходить смачним і зберігає в собі всі корисні елементи. Експериментуйте, все обов’язково вийде!

Як варити нут: секрет правильного приготування

Нут – це бобова рослина, яку вирощують в Індії, Туреччині, Пакистані. У нута є й інша назва – турецький горох.

Нут корисний тим, що містить в собі велику кількість рослинного білка і благотворно впливає на формування м’язів, стан шкіри і кісток.

Він сприяє уповільненню засвоєння вуглеводів, покращує короткострокову пам’ять, сприяє зниженню холестерину.

Главред розповість кілька секретів приготування смачного нуту.

Нут перед варінням слід замочити на 4 години, а вода для замочування повинна бути кімнатної температури.

Якщо замочувати нут на ніч, то це тільки подовжить час варіння. Нут, замочений на 4 години, досить до готовності проварити протягом 45-50 хвилин.

Нут, замочений на ніч (на 12 годин) треба буде варити до готовності не менше 1,5 годин так як в нуті за цей час можуть початися процеси для початку проростання нуту.

Як правильно варити нут

Нут промити під проточною водою і залити водою кімнатної температури. На 1 склянку нуту візьміть 4 склянки води. Залиште нут при кімнатній температурі на 4 години. За цей час нут набухне.

Воду злити. Перекласти в каструлю і залити нут свіжою водою таким чином, щоб вода з запасом покривала нут. Довести до кипіння. Зняти піну якщо треба. Зменшити вогонь. Закрити кришкою і варити до готовності. На варіння піде приблизно 50 хвилин. Солити нут тільки в кінці варіння.

Злийте воду. Горошини в готовому нуті повинні бути м’якими всередині, але не втратити округлої форми.

Як варити нут в мультиварці

Промити нут після замочування, викласти в чашу мультиварки. Додати воду – 4,5 склянки води кімнатної температури.

Закрити мультиварку кришкою, налаштувати режим “Каша” або “Плов” і готувати 1,5 години (якщо крупа стара – 2 години).

Почекати приготування, регулярно перевіряючи, чи достатньо води.

Викласти нут з чаші мультиварки – він готовий.

Як варити нут без замочування

Нут промити і всипати в каструлю. Налити води – за обсягом в 4 рази більше ніж крупи.

Поставити каструлю на сильний вогонь, дочекатися закипання води і варити 10 хвилин на сильному вогні.

Послабити вогонь, прикрити кришкою, варити ще 1 годину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Про автора

admin administrator