Як правильно їсти червоний буряк

Авторadmin

Як правильно їсти червоний буряк

Користь і шкода червоного буряка: здорове серце, гарний настрій

17 липня 2017, 11:49 | Медицина Буряк, як продукт харчування, відомий людству з давніх часів. Ще в Стародавньому Вавилоні та країнах Середземномор’я його коренеплоди використовувалися як ліки, а листя – як їжа.

  • гіпертонічна хвороба: буряк допомагає зниженню артеріального тиску і нормалізують рівень холестерину крові;
  • захворювання печінки: бетаїн, що міститься в буряку, не допускає жирового переродження клітин печінки і активізує їх роботу;
  • захворювання судин: корисні речовини буряка мають судинорозширювальну, заспокійливу, антисклеротичну та спазмолітичну дію;
  • захворювання серця: вживання буряка допомагає позбутися набряків, виводячи з організму надлишкову рідину;
  • анемія: Буряк корисна, як багате джерело заліза і міді, і сприятливо впливає на процес кровотворення. Також корисна вона при зниженні міцності стінок кровоносних судин;
  • виразки і пухлини: Використання кашки з сирого буряка надає загоює, протизапальну дію;
  • катаракта: Що знаходиться в буряках бета-каротин попереджає розвиток старечої катаракти;
  • профілактика онкології: Бета ціанін, що знаходиться в буряках, перешкоджає дії солей азотної кислоти, що провокують розвиток раку прямої кишки;
  • проблеми дихальної системи: Вітамін С попереджає розвиток астми, а бета-каротин – розвиток раку легенів.
  • шкідливого впливу важких і радіоактивних металів: пектин, що міститься в буряку, захищає організм, а також сприяє виведенню холестерину і затримує поширення в кишечнику шкідливих бактерій;
  • необхідності відновлення сил після перенесених операцій, а також у випадках виснаження організму: Вживають сік столового буряка, який особливо корисний в таких ситуаціях;
  • вагітності: В період виношування дитини обов’язково потрібно їсти буряк, так як вона є джерелом фолієвої кислоти. Цей вітамін попереджає деякі вроджені дефекти у дітей.

Шкода червоного буряка

Як варити червоний буряк правильно, щоб зберегти вітаміни

Про користь червоного буряку знають всі, але часто варять господині неправильно цей овоч. Не допускайте типові помилки, щоб зберегти максимум користі і вітамінів.

Подробиці

Для того, щоб буряк зберіг свій колір, смак і користь, треба варити його зі шкіркою. Чистити буряк доречно лише під час варіння в борщеві. При цьому буряк кидати у воду разом із м’ясом, а після 40 хвилин дістати і вже додати, коли борщ буде майже готовий. Буряк можна різати і терти, але кидати саме за 5 хвилин до готовності першої страви.

Ніколи не обрізайте хвостик буряка. Він є провідником: якщо відрізати, то всі вітаміни та корисні елементи, разом з кольоровим пігментом, відправляться у воду. Навар буде смачний, проте для буряка, що вариться на салат, це не потрібно.

Про автора

admin administrator