Як правильно заварювати та пити звіробій

Авторadmin

Як правильно заварювати та пити звіробій

Зміст:

Кращі рецепти трав’яних чаїв: правила заварки, ферментації і вживання

Трав’яний чай – напій без кофеїну, що отримується шляхом заварювання окропом різних частин рослин – квітів, листя, коріння. Їх споконвіку пили на Русі, називали настоями, узвар. Найчастіше використовували суміші з листя малини, смородини, зніту, звіробою, материнки. Чаї не тільки тамували спрагу, а й лікували хвороби, відновлювали сили після важкої роботи.

Що таке трав’яні чаї і якими вони бувають

Трав’яний чай – це корисний напій з рослинних компонентів. Існує безліч зборів. Всі вони діляться на 2 великі групи:

  • вітамінні – можна пити щодня;
  • лікувальні – використовуються для лікування захворювань.

Залежно від складу і дії на організм трав’яні чаї можуть бути заспокійливими, тонізуючими, вітамінними, жовчогінні, для схуднення та т. Д. Також виділяють монокомпонентів (що складаються з 1 рослини) і полікомпонентні збори.

Плюси трав’яних чаїв :

  • багатий аромат;
  • широка спрямованість ефекту;
  • можливість підібрати для свого організму найбільш корисний варіант збору;
  • без цукру калорійність не перевищує 4 ккал на 100 г напою;
  • можна готувати самостійно.

Трави для приготування чаю можна купувати в аптеці, у травників, збирати самостійно або виростити на своїй ділянці. Важливо, щоб збори проходили далеко від міст і промислових підприємств – тільки з чистих трав чай ​​буде корисний.

Природа нашої величезної країни різноманітна – в кожному регіоні прийнято заварювати свої трави. Але існують і ті, які визнані у всіх куточках.

Які трави можна пити замість чорного чаю:

  • кипрей;
  • звіробій ;
  • чебрець;
  • липу;
  • м’яту;
  • ромашку.

Пити щодня можна ромашку, липу, іван-чай, шипшина. Ароматні трави для чаю – меліса, материнка (орегано), але їх не варто вживати постійно.

Трав’яні лікувальні чаї прийнято заварювати на воді і пити без молока, так як його додавання може змінити або зменшити корисні властивості рослин. Але при деяких захворюваннях рекомендується на додаток до лікування пити трав’яний чай з молоком.

Особливо часто такі рецепти зустрічаються при лікуванні ангіни, бронхіту, ларингіту:

  1. Суху траву материнки і ромашки подрібнити, змішати в рівних частках.
  2. 20 г сухої суміші заварити 100 мл крутого окропу, настояти 7 хв.
  3. Процідити, долити гарячим молоком до обсягу склянки.
  4. Пити 3 рази на день, обов’язково перед сном. Можна додати мед.

Після важких, затяжних захворювань для більш швидкого відновлення сил рекомендовано шипшиновий чай з молоком:

  1. 30 г сухих плодів шипшини залити 1,5 ст. холодного молока.
  2. Довести до кипіння на маленькому вогні, томити 15 хвилин, не даючи вирувати.
  3. Процідити, додати мед, перелити в термос.
  4. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день.

Якщо є інтерес і бажання використовувати трави власного збору, то буде не зайвим почитати книги для травників. Наприклад: «Енциклопедія трав’яних чаїв».

Відмінне корисне доповнення до натурального трав’яного чаю – лакричні цукерки, які можна купити в магазині солодощів або приготувати вдома.

Вітамінний чай з трав

Вітамінний чай з трав корисний для підтримки імунітету в сезон застуд. Для його приготування можна використовувати листя вишні, зніту, меліси, сушені плоди шипшини, квіти ромашки.

Висушені і подрібнені компоненти змішують в рівних пропорціях. Перед вживанням заварюють з розрахунку 1 ч. Л. на 1 ст. окропу, настоюють 10 хвилин.

Корисний буде і вітамінний чай такого складу: сухе листя ожини, малини, луговий суниці, монарди, плоди горобини, обліпихи, смородини, барбарису подрібнити, змішати в рівних частках. Заварювати по 1 д. Л. на 200 мл води.

Вітамінний, що бадьорить ранковий чай – список компонентів:

  • лист малини – 30 г;
  • лист чорної смородини – 15 г ;
  • лист берези – 20 г;
  • шипшина – 10 г;
  • квіти бузини чорної – 2 г;
  • материнка – 5 г;
  • терновий лист – 15 г;
  • ягоди чорниці – 5 г.

Заспокійливий трав’яний чай

Щоб зробити заспокійливий трав’яний чай для міцного сну, використовують такі рослини:

  • ромашку;
  • глід;
  • валеріану;
  • м’яту;
  • пустирник;
  • шавлія;
  • липу.

Трави можна заварювати окремо і приймати напій на ніч, або зробити збір, змішавши їх в рівних пропорціях. Перед вживанням чай повинен настоятися.

Трав’яний чай для жіночого здоров’я – рецепт від хворобливих менструацій:

  1. Взяти в рівних співвідношеннях ромашку, календулу, суницю, мелісу. Залити 4 ст. л. збору 0,5 л окропу.
  2. Пити протягом дня маленькими ковтками.

Тонізуючий чай

Існують рослини, які збільшують сили і дають енергію – левзея (маралів корінь ), родіола рожева (золотий корінь), елеутерокок, лимонник китайський.

в чистому вигляді і високих концентраціях в якості напою не використовуються – викликають гіперзбудливість, розлад сну. А ось в зборах ранковий чай з цими інгредієнтами допоможе швидше прокинутися і бути енергійним весь день.

Тонізуючий трав’яний чай № 1:

  1. Змішати по 1 ст. л. сухого листя лимонника, смородини, м’яти, суниці.
  2. Додати трохи сушених плодів цих рослин, 1 ст. л.ізмельченних сухого листя бадану.
  3. Заварювати 1 ч. л. суміші на 250 мл окропу.

Тонізуючий чай № 2:

  1. Інгредієнти: родіола рожева, чебрець, малина (листя), меліса, бадан. Змішати сухі подрібнені компоненти в рівних пропорціях.
  2. Заварювати і наставити 10 хвилин перед прийомом.

Ароматні трави, прянощі і плоди, що входять до складу кримського чаю, додадуть тонус, зарядять енергією. Знадобляться:

  • м’ята, липа, верес, малина, іван-чай – по третині ч. Л.;
  • кориця – 1 паличка;
  • корінь імбиру – 5 грам;
  • апельсин – чверть;
  • мед – 1 ч. л.

На дно чашки насипати трави. Порізати корицю уздовж навпіл, імбир і апельсин почистити і порізати тонкими кружечками, викласти на трави. Залити 250 мл окропу, додати мед, настояти 10 хвилин, накривши кришкою. Настояний напій добре підходить для вживання в холодну пору року.

Коломацький чай – національний напій, в який додають верблюже або кобиляче молоко, сіль, баранячий жир. Трав’яна основа представлена ​​пресованими листям зеленого чаю. Нерідко додаються спеції – мускатний горіх, перець, гвоздика, лист лавра, імбир.

Протизапальний чай з трав

Протизапальні трав’яні чаї допомагають при лікуванні різних хвороб, при цьому діють на організм дбайливіше і м’якше ліків. Але, незважаючи на це, будь-які лікувальні чаї не варто приймати безконтрольно і тривалий час. Після курсу в 10-14 днів слід робити перерву і замінювати на квітковий чай з інших рослин.

Для складання протизапальних трав’яних чаїв в якості основи використовуються рослини з високим вмістом фітонцидів і біологічно активних речовин. Це шавлія, звіробій, календула, чорнобривці, ромашка, липа.

Рецепти трав’яних чаїв:

  1. При запаленні горла – листя малини, шавлії, липи, квіти ромашки і звіробою в рівних кількостях змішати. 3 ст. л. суміші заварити в термосі і приймати по 0,5 ст. кожні 3 години.
  2. При застуді, а також від кашлю – квіти липи, ягоди шипшини, лист малини і смородини, лист лимонника китайського оттопіть на маленькому вогні 5-7 хвилин. Приймати з медом, лимоном.

Сечогінним і протизапальним ефектом володіють шипшина, кропива, ромашка, лист берези, меліса, шавлія, лист брусниці, подорожник. Рецепт:

  1. Взяти по 1 ст. л. листя і плодів брусниці, лісової суниці (ягоди і листя), подорожника, квітів ромашки аптечної, календули, трави сухоцвіту болотної, зерен вівса посівного, плодів шипшини коричного. Подрібнити все в кавомолці.
  2. Заварити з розрахунку 1 ст. л. суміші на 1 ст. окропу в термосі.
  3. Настоювати 1 годину, процідити.
  4. Прийом: 100 мл 3 рази на день.

Для імунітету

Смачний противірусний трав’яний чай вживається при перших ознаках застуди – приготування своїми руками:

  • звіробій – 30 г;
  • липовий цвіт – 15 г;
  • материнка – 15 г;
  • ягоди шипшини – 10 г;
  • лист малини – 10 г;
  • ферментований іван-чай – 20 г.

Даний збір підійде при ГРВІ, в тому числі – при коронавірус. Він підвищить імунітет, але не зможе вилікувати – обов’язково потрібна консультація лікаря.

Чай трав’яний загальнозміцнюючий для дорослих (знижує тиск) п’ється днем:

  • квіти і листя таволги – 20 г ;
  • лист чорної смородини – 40 г;
  • лист малини – 15 г;
  • чорничні листя і ягоди – 7 г;
  • м’ята солодка – 5 г;
  • лист суниці ферментований – 5 г;
  • ягоди шипшини – 3 г;
  • материнка – 5 г.

Монастирський чай, допомагає при гіпертонії, паразитів, шкірних захворюваннях, проблемах з шлунково-кишкового тракту, продається в готовому вигляді, оскільки точні пропорції входять до його складу 16 трав тримаються в секреті.

Такий збір заварюють з розрахунку 0,5 ст. л. на 0,5 л води, томят на малому вогні 1 годину, приймають по 150 мл 3 рази на день перед їжею.

Варіант приготування трав’яного чаю з алтайських трав:

  • листя бадану – 20 г,
  • золотий і маралів корінь – по 10 г;
  • лист брусниці, смородини чорної, чорниці, зніту – по 10 г;
  • трава чебрецю – 5 г.

Для схуднення

Трав’яний чай для схуднення, який п’ється після лазні:

  1. Змішати листя -75 г ожини, берези, мати-й-мачухи – по 10 г.
  2. Залити 0,5 л окропу, настояти 15 хвилин укутавши.

Які трави можна ферментувати

Багато видів рослин, наприклад, іван-чай, вишня, смородина і герань – стануть смачніше при ферментації (самозігріванні) сировини. Для цього сиру масу рослин розтирають до виступу соку, а потім розкладають на чистій поверхні досить товстим шаром (можна закласти в прозору тару).

В такому вигляді майбутню заварку тримають 2-3 діб. Потім сировину сушать в сушарці або в сухому теплому місці, розсипавши на поверхні тонким шаром.

Як правильно складати чайні збори

Складання трав’яних зборів – це ціла наука. Існує безліч обмежень по змішуванню різних рослин. Перед приготуванням чаю необхідно всебічно ознайомитися з позитивними і можливими негативними сторонами рослини.

Загальні правила складання трав’яних чаїв на кожен день:

  1. Неприпустимо поєднання трав, надають протилежну дію на організм – підвищує і знижує тиск, частішає і урежаться пульс, що викликає збільшення і зменшення викиду гормонів і т. д.
  2. При самостійному збиранні трав слід від’їхати подалі від міста, підприємств, оброблюваних полів, автомобільних доріг і залізничних колій.
  3. Необхідно переконатися, що в даній місцевості не проводилася обробка лісів, луків від кліщів або інших комах, а радіаційний фон відповідає нормі.

Як правильно заварювати і пити трав’яний чай

Правильне заварювання фіточаїв допомагає травам краще віддавати свої корисні властивості. Існують певні правила приготування трав’яного чаю в домашніх умовах:

  1. Вода повинна бути джерельна, артезіанська або відстояна. Неприпустимо використовувати хлоровану воду, так як цей хімічний елемент негативно впливає на лікувальні компоненти трав.
  2. Для приготування чаю підійде керамічна, порцеляновий або скляний посуд з щільною кришкою. Закривати ємність після заварювання необхідно, інакше вода занадто швидко охолоне і потрібної концентрації чаю що не отримано. Добре користуватися термосом.
  3. Час витримування при заварюванні фіточаю потрібно більше, ніж звичайного. Особливо, якщо в складі є грубі частини – стебла, коріння, ягоди, кора.
  4. Ферментовані рослини заварюються швидше.
  5. Не варто збільшувати рекомендований час заварювання. Перетримати напій набуває занадто гіркий і терпкий смак.
  6. Трава не заварюються повторно.
  7. Не можна перевищувати кількість трав для заварювання. Якщо в рецепті вказані грами – варто зробити точний відмер. Багато рослин мають в своєму складі отруйні речовини, які при перевищенні дози можуть викликати отруєння.
  8. Трав’яні чаї не нагрівається вище 90 ° С і не кип’ятять. Якщо до складу збору входять грубі частини рослини, допускається ловлення заварки в термосі або на водяній бані.
  9. Посуд, в якій буде заварюватися напій, попередньо повинна бути підігріта. Якщо проводити заварювання в холодній ємності, частина тепла води буде втрачена на її зігрівання, і повної віддачі корисних речовин не відбудеться.

Скільки зберігається трав’яний чай:

  • сушені квіти і листя зберігають аромат і корисні властивості до 2 років;
  • ягоди, плоди – 3 роки;
  • кора, кореневище – 5 років.
  • Чим свіжа рослинна сировина – тим краще якість чаю.

До перегляду відеоролик:

Чи можуть фіточаї нашкодити здоров’ю

Існує думка про безпеку фіточаїв. Багато самі збирають лікарські та ароматичні рослини, кладуть трави в чайник для заварювання в довільній пропорції, заливають ненормованим кількістю води.

Цього робити не варто, так як:

  1. Рослини можуть містити токсичні речовини, висока концентрація здатна викликати отруєння.
  2. Перш ніж з’єднати різні рослини в збір, необхідно переконатися, що їх вплив на організм не є протилежним.
  3. Будь-яка рослина може викликати алергію – це залежить від індивідуальних особливостей організму.
  4. Трав’яний чай протипоказаний для вагітних, його не дозволяють пити при грудному вигодовуванні.
  5. З великою обережністю слід давати фіточаї дітям, малюкам до 3 років потрібно попередня консультації лікаря.

Кожна трава в складі збору має свій список протипоказань. Найбільш поширені:

  • виразка шлунка;
  • желче- і сечокам’яна хвороба;
  • артеріальна гіпертонія;
  • захворювання системи згортання крові .

Важливо пам’ятати, що розріджують кров трав’яні чаї, що містять у складі кору верби білої, буркун, кінський каштан, імбир, цикорій, лакрицу, луговий конюшина, журавлину, таволгу, часник. Їх прийом повинен бути курсом, не на постійній основі.

Які трави не можна пити чоловікам, оскільки вони викликають імпотенцію:

  • звіробій;
  • м’яту;
  • мелісу;
  • Зюзік європейський;
  • материнку.

Правильно заварений трав’яний чай допомагає підтримати здоров’я, поліпшити імунітет, знизити вагу. Важливо дотримуватися пропорції і пам’ятати про протипоказання, тоді напій піде на користь.

Які трав’яні чаї ви любите? Збережіть статтю до себе на стіну і в закладки – інформація довго залишатиметься актуальною.

Як правильно заварювати та пити чагу – корисні поради та секрети

Чага – гриб, що живе на стовбурах дерев. Він належить до багаторічних істот. З нього людство давно навчилося готувати корисні відвари та заварювати настої, використовуючи їх для лікування та для профілактики.

Чага виглядає як досить великий, округлий наріст на поверхні стовбура дерева. Він з’являється, коли суперечки гриба потрапляють у пошкодження корі. Росте він дуже повільно, а харчується виключно соком дерева. У фітотерапії саме березовий чай використовується як засіб від болю та запалення, тонізуючі та протипухлинні ліки.

Слово чага походить від тюркського і означає “невільниця”. Вважається, що саме кочові народи племена тюрків першими стали використовувати його для приготування різних напоїв.

Користь чаги та чогового чаю

Перш, ніж поговорити про те, як заварювати гриб чага, давайте поговоримо про його корисні властивості та цінний склад.

Те утворення на стовбурах дерев, яке в народі називається не інакше, як березовий чай у медицині називається Inonotus obliquus. Це гриб – паразит із сімейства гіменохетових. Щоб позбутися небажаного співмешканця, дерево накопичує тут найрізноманітніші природні стимулятори. Тому чага так багата солями металів та органічними кислотами, полісахаридами, клітковиною та багатьма іншими речовинами. Є тут алкалоїди, смоли та навіть стероїдні сполуки. Але особливу цінність мають дубильні речовини.

Після довгих досліджень вчені дійшли висновку, що чага до всього, багата такими унікальними компонентами, як птерини, які мають вигляд азотистих сполук. Вони можуть загальмовувати та уповільнювати процес розвитку ракових клітин в організмі людини.

Рецептів заварювання цього дивовижного гриба є дуже багато. завдяки багатьом позитивним властивостям напій не втратив своєї актуальності навіть у нашому столітті. Потужна антиоксидантна, протизапальна та протипухлинна дія, позитивний вплив на обмін речовин та потужна зміцнююча властивість тієї речовини відомі багатьом. А у фітотерапії ця речовина вважається однією з найцінніших, що може подарувати нам природа сьогодні.

Думка експерта

Багато фітотерапевтів та лікарів традиційної медицини визнають ефективність березової чаги. Лікар Вергазова Наталія Дмитрівна зазначає, що кошти підвищують стійкість організму до негативного зовнішнього впливу, мають антиоксидантний ефект і зміцнюють імунітет. Також вона говорить про чагу, як про натуральний помічник у очищенні організму та виведенні з нього токсинів, у тому числі і тих, які утворює алкоголь.

Лікар-фунготерапевт І. П. Карєва вказує на ефективність чаги в лікуванні гнійних уражень шкіри, що призводять до запалень та дерматитів різного ступеня тяжкості.

Показання для застосування.

Перш, ніж починати пити відвари цього гриба, рекомендується обов’язково проконсультуватися з фахівцем, оскільки крім позитивних властивостей, речовина має деякі протипоказання.

Основними показаннями для застосування відварів та настоєм слід вважати:

  • Тонізуючий та загальнозміцнюючий засіб.
  • Для боротьби із передраковими станами, а також як додатковий компонент у лікуванні онкологічних захворювань.
  • Міома матки, ерозії шийки матки, кіста яєчників, різні запальні процеси, пов’язані з внутрішніми та зовнішніми статевими органами.
  • Захворювання шлунка та кишечника – виразки, коліт, гастрити, дискінезія жовчовивідних шляхів. Чай допомагає налагодити моторику шлунка та кишечника, підвищує їхню працездатність у нормальному режимі.
  • Нормалізація артеріального тиску.
  • Цукровий діабет для зниження рівня цукру на крові.
  • Шкірні захворювання, виразки, акне, прищі, гнійнички та інші захворювання дерми запального характеру, що протікають гостро чи хронічно.

А нижче ви можете подивитись цікаве відео про цей унікальний гриб, який має цінний склад і діє на організм лише з позитивного боку.

Цілющі властивості чаги

Гриб чага – природний антисептичний та антибактеріальний продукт, що має у складі імуностимулятори. Завдяки унікальному складу гриб може збільшувати захисні сили людського організму, зміцнювати імунітет, нормалізувати обмін речовин, підвищувати працездатність і знімати втому. Крім цих властивостей, дивовижний гриб має на організм людини спазмолітичну, сечогінну та протимікробну дію.

Широкий спектр дії дозволяє використовувати гриб чага на лікування шлунково-кишкового тракту. Настої з чаги сприяють уповільненню зростання пухлин різного походження та покращенню загального самопочуття хворого. Оздоровчий вплив чаги при онкології обумовлено присутністю у складі птеринів – азотистих сполук, пігментів очей та крил комах.

Чагу можна вживати як лікарський засіб, так для приготування напоїв.

Ще в давнину на відварі з неї наші прабабусі готували каші та киселі та вживали їх для лікування, дуже славився чай із чаги з шипшиною, калиною, черемхою. Рецепти його приготування відновлені з давніх українських писань і досі популярні в любителів природних натуральних продуктів. До нашого часу використовується рецепт староукраїнського медового збитня з чаги з прянощами, що добре мобілізує сили та зосередженість.

Чагу можна використовуватиме виготовлення напоїв

Як заварювати гриб чагу в домашніх умовах

Березовий гриб можна готувати різними способами – заварювати як чай, робити відвари та настої, спиртовий чи водний. Кожен засіб має особливості при приготуванні.

Настій чаги з берези

Якщо використовується свіжий гриб, щойно віддалений з кори дерева, його треба попередньо вимочити у воді протягом 6 годин.

Після цього натерти на тертці або подрібнити за допомогою м’ясорубки.

Приготувати прокип’ячену воду, остудити до температури 50 градусів.

Взяти 100 г підготовленої сировини і залити 500 мл кип’яченої води. Робити це зручніше цього в каструлі. Накрити кришкою та поставити на кухонному столі для настоювання. Процес триває рівно 2 дні.

Після цього рідину процідити, потім знову додати кип’ячену воду з температурою 50 градусів так, щоб вийшло 500 мл.

Зберігати готовий настій у холодильнику не більше 4 днів.

Відвар чаги – правильний рецепт

Приготувати цей напій найпростіше і найправильніше на водяній бані. За такого способу вдасться зберегти всі корисні властивості цього продукту.

Чагу подрібнити так само, як і в попередньому рецепті. На 300 г подрібненого продукту взяти 1 літр гарячої, але не киплячої прокип’яченої води.

Залити подрібнений гриб у невеликій каструлі, після чого накрити кришкою і поставити в іншу каструлю, яку встановлюємо на плиту та вмикаємо вогонь. Тривалість процедури – 30 хвилин. Іноді бажано цілющу рідину помішувати дерев’яною ложкою або лопаткою.

З чим можна заварити чагу в такий спосіб? Ідеальним виявиться алое. Його необхідно взяти в кількості 250 г. після закінчення процедури розчин процідити і зберігати не більше 4 днів у холодильнику.

Як заварювати чай із чаги

Чаговий чай – ще один популярний засіб як для лікування, так і для профілактики різноманітних захворювань. Заварювати напій досить легко. Нам знадобиться 50 г сировини – подрібненої чаги, та 300 мл кип’яченої гарячої, близько 90 градусів води.

Все з’єднати у звичайному чайнику, накрити кришкою та дати постояти в такому положенні близько 2 годин. Після чого процідити. Для покращення смаку можна додати мед і лимон, але вже повністю готовий напій. Деяким до смаку прийде і корінь імбиру. І пити вже як звичайний чай.

Спиртова настойка березової чаги

Готувати цей засіб треба зі 150 г чаги та 1 літра спирту або гарної горілки.

Гриб подрібнити на м’ясорубці, блендері або натерти на тертці. Нам треба отримати дуже маленький порошок, а не просто шматочки.

Після чого перекладаємо у пляшку з притертою кришкою, залити спиртом, закатати кришкою та поставити у темне місце на 3 тижні. Після наполягання обов’язково процідити та зберігати вже в холодильнику.

Як заварювати березову чагу в термосі

Це ще один популярний спосіб заварювання корисного гриба. Для цього необхідно підготувати окроп, прокип’ячений, а потім доведений до температури 80 градусів. І також знадобиться 50 г чаги, дрібноподрібненої.

Скласти чагу в термос, залити 300 мл окропу і закрити кришку. Поставити термос на стіл та дати настоятися приблизно 5 годин. За цей час усі корисні речовини перейдуть із гриба в рідину.

Після чого рідину процідити та зберігати в холодильнику не менше 4 днів.

Як збирати

Загалом, нарости з дерев можна зрізати будь-якої пори року, але максимальна концентрація корисних речовин спостерігається в них восени та навесні. Дуже важливо збирати сировину, тільки з ще живих беріз, якщо рослина вже мертва, то користі такого продукту буде дуже мало.

Чага знімається з рослини за допомогою сокири або досить товстого ножа. Зробити це не так легко, як здається здавалося б, оскільки наріст міцно тримається на стовбурі.

При збиранні цілющої сировини слід враховувати такі нюанси:

  • найякіснішими та корисними є нарости на деревах, які ростуть у гаях;
  • що вище на стовбурі розташований березовий гриб, то краще;
  • продукт не повинен легко кришиться в руках і бути повністю темним;
  • Найкориснішими екземплярами є ті, довжина яких не перевищує 100 см.

При збиранні березових наростів дуже важливо не сплутати їх з трутовиками. Для цього слід враховувати, що вони мають більш світле забарвлення, і мають вигляд копита. Чага міцно зчеплена зі стволом, без сокири чи ножа вона не відривається, порівняно з трутовиком, який відокремлюється від дерева без особливих зусиль.

Як правильно пити фітонастої та відвари з чаги

Фітозасоби на основі чаги мають різні схеми прийому. І все залежить від того, як ви заварювали напій.

Чай рекомендується пити для профілактики захворювань або під час загострення хвороби. Він допомагає підвищити тонус організму, зміцнює імунну систему. Ще його п’ють для запобігання появі нових ракових пухлин та повторного загострення виразки шлунка або кишечника.

Пити чай із чаги слід по одній чашці – 200 мл тричі на добу. Бажано це робити за півтори години до їди. Повний курс лікування рівно 7 днів. Після цього треба зробити перерву на тиждень.

Відвар із чаги не такий популярний, як чай або настій. Це пов’язано з тим, що при цьому способі приготування втрачається велика кількість корисних та поживних речовин. Цей засіб використовується тільки для профілактики хвороб шлунка чи кишечника, а також серця та судин.

Пити відвар слід по 100 мл двічі на день – вранці та ввечері перед їдою.

Настій з гриба чаги на воді – популярний і корисний засіб, в якому після приготування залишається найбільш цілющих компонентів. Це сильнодіючий натуральний фітопрепарат. Його приймають для зниження цукру в крові, для лікування органів шлунка та кишечника, нормалізації артеріального тиску.

Приймати по 200 мл 3 рази на добу перед їжею за 1 годину. З цього препарату роблять компреси для шкіри при її запаленні, виразках, фурункулах. Воно має прекрасний підсушуючий і дезінфікуючий засіб. Особливо ефективний настій проти бактерій з роду кокові.

Спиртова настойка приймається у випадках, як і водний варіант. Вважається, що при наполяганні на спирті зберігається в ній максимально велика кількість корисних елементів і речовин. Вона позбавляє організм від токсинів, підвищує імунітет при боротьбі з застудами, рекомендується при онкології та захворюваннях шлунка та кишечника.

Приймати по одній столовій ложці тричі на день за годину до їди. Курс лікування триває місяць, після чого рекомендується зробити перерву у такий самий проміжок часу та продовжити лікування.

Медичні препарати для профілактики та лікування

У народній медицині дереворуйнуючий гриб чага відомий з давніх-давен. Згадки про його використання зустрічаються у травниках початку ХII століття. Він знайшов широке застосування у сучасній фармації. Сам гриб і препарати з нього володіють лікувальними властивостями і використовуються в медицині для профілактики та лікування онкозахворювань та захворювань ШКТ.

Бефунгін

Бефунгін – екстракт, який одержують із наростів березової чаги з додаванням солі кобальту. Він має загальнотонізуючу дію, нормалізує метаболічні процеси та травлення.

Бефунгін застосовують у випадках:

  • захворювань ШКТ;
  • низький тонус кишечника;
  • злоякісних новоутворень;
  • профілактики злоякісних утворень (знижується ймовірність появи);
  • для покращення кровообігу;
  • в оториноларингологічній практиці;
  • безсоння, як заспокійливе;
  • порушення обміну речовин;
  • як загальнозміцнюючий засіб;
  • підвищення імунітету;
  • як замінник чаю (неміцний розчин відновлює сили, бадьорить, покращує апетит, лікує від головного болю);
  • для лікування ясен (ін’єкції та всередину);
  • виразковій хворобі.

Препарати у вигляді крему та екстракту

Препарати на основі чаги випускають також у вигляді крему.

Їх використовують при:

  • артритах;
  • остеохондрозах;
  • радикулітах;
  • шкірних захворюваннях;
  • варикози;
  • для лікування суглобів.

У вигляді екстракту чага випускається:

  • у капсулах;
  • у настойках;
  • у концентратах.

Їх застосовують як дорослих, так дітей.

Протипоказання до застосування – коли не слід використовувати

Перед застосуванням настоянок та чаїв із чаги як лікарського засобу обов’язково потрібно проконсультуватися у лікаря.

Чай із чаги має протипоказання при:

  • підвищеної збудливості;
  • хронічний коліт;
  • дизентерії.

Не слід використовувати чагу паралельно із застосуванням:

  • глюкози внутрішньовенно;
  • з антибіотиками;
  • при вживанні тютюну та алкоголю.

У період застосування чаги слід виключити з раціону:

Протипоказання

Слід пам’ятати, що, як і будь-яке інше фітозасіб, відвари та настої на основі чаги мають протипоказання. Так, наприклад, їх у жодному разі не можна поєднувати з антибіотиками. Ще одне важливе протипоказання – одночасний прийом із глюкозою.

У деяких людей цей натуральний засіб може викликати алергічну реакцію, тому перед тим, як розпочинати курс лікування, рекомендується обов’язково зробити тест на алергію – випити буквально чайну ложечку приготовленого засобу та простежити за реакцією.

Не варто лікувати цим натуральним засобом дітей віком до 18 років. Також перед початком терапії слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Збирання, обробка та зберігання березового гриба

Збір чаги проводиться цілий рік, але кращим сезоном заготівлі цього природного продукту є пізня осінь та рання весна. Для збору використовується ніж або сокира, якою підрізають гриб біля основи, відокремлюючи малокорисну жовту частину м’якшу за щільністю. Висохлий гриб стає майже кам’яним, тому необхідно відразу після збору розрізати його на дрібні шматки, тоді обробка буде менш складною.

Щоб зберігати продукт тривалий час, необхідно розрубати його на шматки, добре висушити на відкритому повітрі або в печі з температурою до 60°. Після сушіння гриб повинен мати вологість не більше 12% та 1/5 екстрактивних речовин від загального обсягу. Зберігати висушений продукт потрібно в сухому місці в ємності із щільною кришкою, оберігаючи від вогкості.

Переважний сезон для збирання чаги – пізня осінь або рання весна

Скільки разів можна заварювати ту саму порцію чаги

Важливо пам’ятати, що одну порцію чаги можна заварювати лише один раз. при повторному використанні у ній не залишається корисних речовин.

Також доведено, що у сирому вигляді гриб не такий ефективний, як у висушеному. А настойки та відвари, приготовлені на воді, ефективні лише протягом 4 днів. Зберігати їх треба у холодильнику. А після 4 діб обов’язково готувати нову порцію.

Чи не свіжий відвар може завдати багато шкоди і тому не використовується для лікування, а тим більше профілактики.

Опис

Чага, або як її ще звикли називати березовий гриб, є безплідною формою паразитичного гриба трутовика.

Крім берези чорний наріст можна зустріти на:

Для використання з лікувальною метою підходить гриб, саме той, який виріс на березі, тому що в ньому накопичується максимальна кількість корисних речовин.

Коли можна збирати чагу з дерева

Ідеальний час – осінь та зима. У цей час року всередині гриба не проходять жодних процесів. Отже всі поживні речовини збережені всередині. Зрізати його можна за допомогою ножа або ж зрубати гострим сокирою.

Для збору та подальшого лікування придатні ті гриби, що ростуть на живих деревах. Якщо гриб з’явився на трухлявому пні – чіпати його не слід. Як лікувальний та профілактичний засіб можна застосовувати лише середину гриба. Усі корисні властивості зосереджено саме тут.

Після збирання гриб свою користь зберігає протягом 2 років під час зберігання у прохолодному темному місці без доступу сонячного світла.

Чому чага корисна

Коли на корі утворюються тріщини або інші пошкодження, то можливе зараження дерева спорами гриба Inonotus obliquus, які мають здатність проростати крізь кору вглиб стовбура. Саме там, куди проникли суперечки, утворюється якийсь наріст, який і називається чагай.

  1. Дерево після зараження починає виділяти речовини для боротьби з паразитом, які накопичуються у грибі.
  2. А сам наріст харчується березовим соком, а він дуже багатий на корисні компоненти.

Всі ці речовини в сукупності і являють собою імуностимулятори, які мають лікувальний вплив на організм людини.

Березовий чай може розвиватися на дереві протягом 10 – 20 років, стаючи великих розмірів – до 5 кг ваги, поки в остаточному підсумку рослина повністю не гине.

Що знадобиться для приготування настойки

Головне завдання – правильно підійти до вибору грибів. З усього різноманіття, представленого на магазинах, я зупинився на білому грибі. Чому не грибники? Так безпечніше.

Промислове вирощування грибів – це гарантія якості та екологічної чистоти. Що ж до ціни, то суттєвої різниці між нею в магазині та на ринку немає.

Зверніть увагу! Найкраще купувати свіжі гриби. Вартість 1 кг становить трохи більше 400 крб. Тоді як сушені чи заморожені коштують від 2 000 грн. і вище.

Як алкогольну основу можна використовувати горілку, спирт або самогон.

Корисні властивості та шкода

Лікувальні властивості цього гриба досить великі. Завдяки речовинам і мікроелементам, що містяться в ньому, чага здатна вилікувати багато хвороб. Жителі Скандинавії називають її “гриб безсмертя”. У 70-х роках минулого століття лікувальними ефектами цього чудо-гриба зацікавилися медики.

Чага росте на пошкоджених ділянках березового дерева

Найпоширеніше застосування набуло приготування чаю. Використання різних чаїв, які виготовлені з чаги, дозволяє підвищити імунітет, нормалізувати вміст цукру в крові, покращити роботу майже всіх органів людини. Застосування буде корисним при хворобах шлунково-кишкового тракту, онкології, нирок, печінки, гінекології, очних та шкірних захворюваннях.

У той же час, є й протипоказання для людей, які страждають на дизентерію, приймають антибіотики, схильних до алергії. Не слід пити такий чай вагітним і жінкам, що годують. Дуже важливо утриматись і тим, хто робить ін’єкції глюкози.

Чага зміцнює захисні сили організму та нормалізує роботу ШКТ

Швидкий спосіб наполягання чаги

За лікувальним ефектом цей спосіб дещо поступається основному, але все ж таки збереження корисних органічних компонентів гриба дозволяє досягти непоганого результату в лікуванні таким настоєм. Послідовність приготування:

  • чагу помити, розрубати на маленькі шматочки;
  • наполягати гриб у 5 частинах кип’яченої води близько 7 годин;
  • настій відфільтрувати, віджимаючи масу через марлю;
  • профільтрований настій вжити протягом 3-х днів.

Масляний екстракт чаги

Це досить новий віяння, що потребує подальших досліджень; реальних наукових досліджень у цьому плані поки що немає. Воно виникло як домашня альтернатива вилучення жиророзчинних компонентів лікарських грибів промисловим СО2-екстракторам. Порошок чаги заливається якоюсь сирою олією або сумішшю масел. Девід Вольф, відомий американський дослідник і виробник органічних біоактивних продуктів, рекомендує наступний склад суміші (всього 100 мл): кокосова олія – 30%, олія какао – 30%, оливкова олія – 30%, конопляна олія – 10%. На ці 100 мл додається 25-50 г порошку чаги. Суміш прогрівається до утворення однорідної субстанції на водяній бані. Масляний екстракт можна використовувати для заправки салатів, гарячих чаїв, саморобного шоколаду і т. п. Оскільки олія безумовно має спорідненість до шкіри, його можна пробувати використовувати як компонент кремів або просто для масування.

Базовий спосіб приготування чаги

Існують різноманітні рецепти приготування чаги у домашніх умовах. Розглянемо базовий метод приготування. При його використанні краще зберігаються корисні речовини та цілющі якості гриба. Цей спосіб найоптимальніший для приготування цілющих настоїв. Адже збереження лікувальних властивостей залежить від способу приготування відвару.

  1. Для правильного приготування необхідно помити підготовлені шматки чаги, залити кип’яченою водою кімнатної температури та наполягати протягом 7 годин, доки гриб повністю не розм’якне. Для наполягання більше підійде керамічний посуд.
  2. Через 7 годин розм’яклий гриб треба дістати з води, віджати і прокрутити на м’ясорубці. Далі треба підігріти до 40 ° воду, в якій відмокав гриб і залити нею прокручену чагу в пропорції 1 частина гриба до 5 частин води. Потім наполягати отриману суміш протягом 2 днів.
  3. Настоявшийся еліксир необхідно відфільтрувати та віджати через марлю, потім долити воду до вихідного обсягу. Приготований таким чином настій максимально збереже корисні цілющі властивості інгредієнтів гриба. Зберігати його потрібно в холодильнику під кришкою та вжити відвар протягом 4 наступних днів, довше гриб не зберігається. Приймають цілющий настій по півсклянки тричі на день перед їдою.

Про автора

admin administrator