Як прибрати гіркоту з тушкованих кабачків

Авторadmin

Як прибрати гіркоту з тушкованих кабачків

Зміст:

Чому кабачки гіркі і що з цим робити

Кабачки є близькими родичами огірків і теж належать до сімейства гарбузових, для яких властиве накопичення кукурбітацинів. Саме ці речовини надають гіркоти плодам. У невеликих кількостях вони є в овочах завжди і на смак практично не відчуваються. Підвищення їхньої концентрації найчастіше пов’язане з несприятливими умовами проростання.

Незбалансованість мінеральних добрив

Підвищений вміст у плодах сполук калію та фосфору виражається появою гіркого присмаку. Внесення азотних добрив здатне нівелювати неприємний смак, але призводить до підвищеної концентрації нітратів.

Кабачки для гарного розвитку та багатого врожаю потрібно грамотно підгодовувати

Підгодовувати кабачки потрібно грамотно і не перевищувати рекомендованих дозувань:

  • Перед цвітінням поливають розчиненими у воді (10 л) мінеральними добривами або розсипають гранули під кущами (заклавши в ґрунт і рясно проливши водою):
    • суперфосфат – 45-50 г; Суперфосфат задовольнить потребу у фосфорі
    • амоній сірчанокислий – 20-25 г; Амоній сірчанокислий (сульфат амонію) збагатить ґрунт азотом
    • калійна селітра – 25-30 г; У період перед цвітінням кабачкам необхідний калій
    • витрата – цебро на 10-12 кущів.
    • калійна селітра – 35-40 г; Під час плодоношення кабачки підгодовують калійно-азотними добривами
    • суперфосфат – 35-40 г; Дозування подвійного суперфосфату зменшують приблизно вдвічі в порівнянні з простим суперфосфатом
    • витрата – цебро на 6-8 кущів.

    Прихильники натурального землеробства можуть скористатися настоєм коров’яку, розбавивши його в пропорції 1:10:

    • 1-2 л на рослину в першу підгодівлю;
    • 3-4 л на другу.

    Коров’яком можна замінити мінеральні хімічні добрива

    Дуже добре кабачки реагують на внесення комплексних мінеральних добрив, збагачених мікроелементами.

    Фотогалерея: комплексні добрива для кабачків

    Змішане добриво для кабачків містить всі необхідні елементи живлення До складу комплексу входять всі важливі макро та мікроелементи, вітаміни Комплексне добриво з мінералами та мікроелементами Водорозчинне добрива, призначене для кореневих та позакореневих підживлень Комплексне добриво пролонгованої дії

    Відео: як підгодовувати кабачки

    Проблеми з освітленням

    Кабачки висаджують на відкритому, добре освітленому сонячним промінням ділянці. При недостатній освітленості плоди зав’язуються слабо і гірчать. Посадки потрібно проріджувати, регулярно прополювати і видаляти бадилля, що надмірно розрослося.

    Кабачки люблять відкриті, доступні сонцю місця

    Кабачкам для правильного формування потрібна тривалість світлового дня близько 15-16 годин.

    Плід кабачка повинен знаходитися в легкій півтіні

    Але тривале знаходження дозріваючих плодів на сильному сонце теж призводить до погіршення смакових якостей і появи гіркоти.

    Нерегулярне зволоження

    Недолік вологи викликає вироблення гірких речовин у плодах, надлишок рідини здатний призвести до такого ж ефекту. На різку зміну температури кабачок теж відреагує викидом гірких кукурбітацинів, найбільш несприятливо на смак овочів позначається сильне тривале похолодання після спекотного спекотного періоду.

    Кабачки поливають під корінь, прямо на листя, як на цьому фото, воду лити не треба

    Зволожувати посадки кабачків потрібно помірно, не допускаючи тривалого пересушування. Поливають овочі теплою водою під корінь:

    • у спеку не рідше 1 разу на 3-4 дні;
    • у прохолодний час 1 раз на 5-6 днів.

    Відео: що надає гіркоту огіркам та кабачкам

    Перезапилення з спорідненими культурами

    У ряді випадків гіркий присмак з’являється при вирощуванні кабачків у безпосередній близькості від деяких рослин (гарбуз, редиска, петрушка, огірки та ін.). В результаті перезапилення смак плодів стає гіркуватим.

    Кабачки легко перезапилюються між собою та з іншими спорідненими культурами

    Найчастіше негативний вплив на смак овочів надає сусідство з декоративним гарбузом, плоди якого є їстівними.

    Часто причиною гіркоти кабачків є перезапилення з декоративним неїстівним гарбузом

    Тільки один раз у своїй практиці я мала справу з гіркими кабачками, доти я навіть не підозрювала про існування подібної проблеми. Посадила їх уздовж паркану, жодних небажаних сусідів біля кабачкових посадок не було. Поява гіркого присмаку стала несподіванкою. Виявилося, що сусідка для краси посадила пару насіння кучерявого декоративного гарбуза зі свого боку огорожі.

    Захворювання

    Іноді поразка кабачка деякими грибковими інфекціями здатна викликати появу гіркоти в плодах:

    • Фузаріозне в’янення. Виявляється у в’яненні та усиханні бадилля, внаслідок чого фотосинтез порушується. Рослини отримують недостатньо харчування, плоди ростуть деформованими та слабкими. Уражені екземпляри видаляють і проводять профілактичну обробку фунгіцидами (Триходермін, Фітоспорин та ін) інших рослин. Фузаріозне в’янення кабачків практично невиліковно
    • Антрактоз. На листі та стеблах з’являються буро-жовті мокнучі плями округлої форми. Плоди втрачають пружність, зморщуються та загнивають. На початковому етапі допоможе обприскування колоїдною сіркою (35%) або бордоською рідиною (1%). При сильній поразці хворі рослини потрібно знищити. Початкові стадії антрактозу на кабачку можна лікувати бордоською рідиною

    У період масового збирання плодів отруйні хімічні препарати використовувати не можна, краще скористатися безпечними народними засобами (опудрювання золою, обприскування настоєм лушпиння цибулі та ін.)

    Як попередити появу хвороб на кабачках

    Кабачки: як прибрати гіркий присмак

    Гіркота йде, якщо порізані тонкими скибочками плоди замочити на 2-3 години в підсоленій воді (1 ст. л. на 1 л).

    Щоб позбутися гіркоти, кабачки замочують у підсоленій воді

    Деякі сорти кабачків менш схильні до накопичення гіркоти (Грибовський 37, Скворушка, Фараон).

    Грамотний догляд та створення сприятливих для зростання кабачків умов допоможе уникнути появи гіркого присмаку в плодах.

    Як приготувати незрівнянні тушковані кабачки з рисом

    Тушковані кабачки з рисом доволі часта страва у літній період. Вона відноситься до дієтичних та корисних овочевих страв. Щоб протушкувати кабачки з рисом мені знадобилося 25 хвилин.

    Калорійність на 100 г

    100 кКал

    Білків на 100 г

    Жирів на 100 г

    Вуглеводів на 100 г

    ІНГРЕДІЄНТИ:

    • Рис – 1 склянка
    • Кабачки – 1-2 шт.
    • Помідори – 2 шт.
    • Сіль, перець – за смаком
    • Олія – для смаження
    • Зелень петрушки та кропу – пучок

    Рецепт приготування тушкованих кабачків з рисом

    Перший крок. Рис гарно промиваю 3-5 разів, потім заливаю чистою водою та сталю на плиту. Варю рис до готовності.

    Другий крок. Кабачки мию, зрізаю плодоніжки та нарізую прямокутними шматочками.

    Третій крок. Обсмажую кабачки на сковороді з невеликою кількістю олії.

    Четвертий крок. Помідори мию та нарізую разом зі шкіркою невеликими шматочками.

    Порада: при бажанні шкірку з помідорів можете зняти, для цього на них необхідно зробити хрестоподібний надріз та занурити на 1-2 хвилини в окріп. Після такої ванни шкірка з помідорів зніметься легко та швидко.

    П’ятий крок. До обсмажених та майже готових кабачків додаю помідори та продовжую тушкувати періодично помішуючи.

    Шостий крок. Відварений рис також викладаю в сковорідку до овочів. Перемішую та тушкую все разом.

    Сьомий крок. Додаю за своїм смаком сіль та перець.

    Восьмий крок. Вимиту свіжу зелень дрібно нарізую.

    Дев’ятий крок. Додаю зелень до тушкованих кабачків з рисом, перемішую та вимикаю вогонь.

    Мої тушковані кабачки з рисом готові. Подаю до столу в гарячому вигляді розклавши по порційним тарілкам.

    Вам також сподобаються рецепти

    Картопля запечена з куркою в рукаві

    Ціла курка запечена в духовці з картоплею

    Салат з зеленої цибулі та картоплі

    Калорійність страв

    Вид страви

    Складність рецептів

    Спосіб приготування

    Святкове меню

    Топ 3 рецепта

    Вразити гостей: готуємо печінковий торт з курячої печінки та грибів

    Салат з куркою та корейською морквою

    Ліниві вареники з сиром як в садочку

    Гуслянка у соціальних мережах

    Інгредієнти

    © Copyright 2024 Гуслянка. Всі матеріали, фотографії, які використовуються на даному сайті, є інтелектуальною власністю і належать авторам сайту. Комерційне використання матеріалів без згоди власника авторських прав заборонено! Матеріал можна використовувати для цитування тільки з обов’язковим посиланням на джерело. З усіх питань пишіть через ФОРМУ ЗВОРОТНОГО ЗВ’ЯЗКУ. Політика конфіденційності

Про автора

admin administrator