Як приготувати осетинський домашній сир

Авторadmin

Як приготувати осетинський домашній сир

Сир в домашніх умовах – 8 простих і смачних рецептів

Головний інгредієнт в приготуванні сиру – молоко. Але з кожним днем залишається все менше впевненості, що саме цей продукт використовувався в промисловому виробництві сирів з магазину. Аж ніяк, не варто засмучуватися раніше часу з цього приводу, адже легко зробити сир в домашніх умовах. Нижче наведена добірка різних рецептів приготування цих ласощів – від простих видів до вишуканих з горіхами і сухофруктами.

  1. Домашній сир з молока
  2. Їх пропорції будуть наступними:
  3. Діємо покроково наступним чином:
  4. Готуємо з сиру
  5. Перелік інгредієнтів, необхідних для приготування:
  6. Як приготувати:
  7. Як зробити адигейський сир
  8. Для його приготування знадобиться:
  9. Як зробити сир самостійно:
  10. Простий рецепт смачного домашнього сиру
  11. Секрет його апетитності полягає в горіхах, базиліці і куразі, які входять у перелік продуктів, що використовуються в процесі сироваріння:
  12. Алгоритм приготування:
  13. Бринза з козячого молока
  14. Пропорції продуктів для домашньої бринзи:
  15. Хід роботи:
  16. Плавлений сир
  17. На власній кухні дуже легко зробити плавлений сир без додавання консервантів, емульгаторів та стабілізаторів з набору простих інгредієнтів:
  18. Послідовність сироваріння:
  19. Сир «Філадельфія» в домашніх умовах
  20. Щоб зробити такий сир в домашніх умовах, слід запастися:
  21. Спосіб готування:
  22. На основі сметани
  23. Що потрібно для сиру на основі сметани:
  24. Послідовність приготування:

Домашній сир з молока

Малосольный домашній сир з молока готується дуже швидко: вже через кілька годин вийде смачний продукт. До складу можуть увійти домашні та магазинні молоко, сметана.

Їх пропорції будуть наступними:

  • 1000 мл молока;
  • 200 мл 20% сметани;
  • 3 яйця;
  • 5 г солі.

Діємо покроково наступним чином:

  • Молоко в толстодонной посудині відправити на вогонь. Поки воно буде закипати, яйця зі сметаною і сіллю збовтати в гомогенну суміш.
  • У кипляче молоко влити тонкою цівкою сметанно-яєчну суміш. Далі варити сир ще сім-вісім хвилин, а як відокремиться сироватка, прибрати каструлю з вогню.
  • Друшляк застелити чотирма шарами марлі і вилити в нього створоженную масу. Дати сиру повністю охолонути і гарненько віджати його.
  • Далі марлю зав’язати вузликом і залишити під вантажем на 6-8 годин. Після цього залишається тільки зняти марлю і подати сир, нарізавши його тонкими скибочками.

М’які домашні сири, які не потребують дозрівання, деяким господиням здаються несмачними і прісними. Додати цьому продукту більшого смаку завжди можна додатковими компонентами – подрібненими сухими або свіжими пряними травами, паприкою, куркумою, насінням кмину, часником та іншими.

Готуємо з сиру

Твердий сир неважко зробити із звичайного сиру. Звичайно, він не буде в точності повторювати дорогі тверді сири, дозревавшие кілька місяців у спеціальних умовах, але якщо додати зовсім трохи спецій, зелені або паприки, то вийде не менш смачно.

Перелік інгредієнтів, необхідних для приготування:

  • 700 г сиру;
  • 1000 мл молока;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 10 г солі;
  • 5 г соди.

Як приготувати:

  • Сир розім’яти руками, залити молоком і відправити на вогонь. Прогрівати ці продукти на плиті до світло-прозорого кольору сироватки та відділення сиру в тягучий згусток.
  • Відкинути сир на друшляк з марлею. Як тільки вся рідина фільтруватиметься, ще теплу сирну масу повернути в каструлю, туди ж додати масло, яйця, соду і сіль. На паровій бані варити сир, поки він не стане однорідним (приблизно 20-25 хвилин). Весь цей час потрібно перемішувати масу дерев’яною ложкою.
  • Готового сиру дати трохи охолонути і перекласти його в выстеленную харчовою плівкою форму. Коли сир застигне, його можна нарізати і подавати до столу. Зберігають цей продукт у холодильнику в щільно зачиненій контейнері.

Читайте також: Біляші з м’ясом — Дуже смачні домашні рецепти на сковороді

Якщо приготовлений таким способом сир використовувати в приготуванні піци, то ароматна і тягуча сирна скоринка забезпечена.

Як зробити адигейський сир

Якщо поставити молоко скисати при кімнатній температурі, а потім прогріти кисляк і відкинути на друшляк з марлею, то вийде домашній сир. Але якщо процес згортання білка прискорити закисшей сироваткою і нагріванням, то в результаті можна буде насолодитися прекрасним адигейський сиром.

Для його приготування знадобиться:

  • 4000 мл молока;
  • 1000 мл сироватки;
  • сіль.

Як зробити сир самостійно:

  • Для початку потрібно підготувати сироватку. Для цього її тримають 2-3 дні поза холодильника, щоб вона стала кисліші.
  • Молоко переливають у каструлю відповідного літражу і нагрівають до 85 градусів. Доводити до фази активного кипіння ні в якому разі не можна.
  • У гаряче молоко ополоником вливають сироватку, добре розмішуючи після кожної порції. Отриману суміш витримують 7-10 хвилин до відділення сирних пластівців і прозорого кольору сироватки.
  • Друшляк застеляють кількома шарами марлі і переливають в нього вміст каструлі. Протягом півгодини дають стекти сироватці. Далі присолюють сир з обох сторін і ще 2-3 години витримують на друшляку.
  • Отриманий сир потрібно відправити в холодильник дозрівати на 2-3 дні. Для цього його зав’язують в марлю, посипають сіллю з обох сторін і кладуть на тарілку. Не потрібно боятися пересолити сир на цьому етапі він візьме солі рівно стільки, скільки йому потрібно.

Урізноманітнити смак домашнього сиру зможуть рубана зелень, паприка або оливки, додані в продукт, перелитый на друшляк після відділення більшої частини рідини.

Простий рецепт смачного домашнього сиру

Це найпростіший, але самий смачний і оригінальний рецепт домашнього сиру, який може затьмарити багато магазинні екземпляри.

Секрет його апетитності полягає в горіхах, базиліці і куразі, які входять у перелік продуктів, що використовуються в процесі сироваріння:

  • 300 мл молока;
  • 500 г сиру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г горіхів;
  • 100 г кураги;
  • 1 яйце;
  • 5 г солі;
  • 2,5 г соди;
  • 2 г базиліка.

Алгоритм приготування:

  • Сир, протертий через сито, разом з молоком варити на вогні до відділення сироватки. Потім відкинути масу на друшляк (повинна вийти тверда сирна маса).
  • У каструлю з товстим дном покласти масло. Коли воно розтане, додати сир і варити до початку плавлення при безперервному перемішуванні. Всипати соду, маса запіниться і підніметься, а потім осяде.
  • Після цього додати подрібнені базилік, сухофрукти і курагу. Коли сир повністю розплавиться, перелити його в підготовлену форму і залишити до повного охолодження.

Читайте також: Оладки на йогурті — рецепти приготування і слушні поради

Цей сир має дуже гарний зовнішній вигляд і солодкувато-горіховий смак. Горіхи для нього можна брати будь-які на свій смак, так само як і курагу можна замінити родзинками.

Бринза з козячого молока

Молоко кіз має низьку згортанням, але саме з нього готують саму смачну і ситну домашню бринзу. Коли до складу входить молоко домашніх кіз, то користь продукту багаторазово збільшується.

Пропорції продуктів для домашньої бринзи:

  • 1000 мл козячого молока;
  • 200 мл води;
  • 60 г сметани;
  • 40 мл лимонного соку;
  • 35 г кухонної солі.

Хід роботи:

  • Козяче молоко закип’ятити в каструлі, що забезпечує рівномірний нагрів (наприклад, з подвійним дном), далі викладаємо в нього сметану і вливаємо лимонний сік.
  • Розмішати все і прогрівати в межах 1-2 хвилин, до відділення сирних пластівців.
  • Перелити створоженную сирну основу на друшляк, вистелений марлею. Після того, як сироватка стече, зав’язати сир в марлі вузликом і помістити на добу під прес.
  • Після цього розрізати бринзу скибочками, які помістити на пару днів в розсіл з води і вказаного в рецепті кількості солі.

Зберігати готову домашню бринзу потрібно в холодильнику в трохи підсоленій сироватці, яка вийде в процесі сквашування молока. Цей сир домашнього приготування можна не тільки покласти на бутерброд, але і додавати в різні салати, наприклад, грецька.

Плавлений сир

Сама назва цього сиру говорить про технології його виробництва, в якій основним процесом є плавлення.

На власній кухні дуже легко зробити плавлений сир без додавання консервантів, емульгаторів та стабілізаторів з набору простих інгредієнтів:

  • 500 г жирного (9%) сиру;
  • 100 г м’якого вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 5 г харчової соди;
  • 3 г або на свій смак солі.

Послідовність сироваріння:

  • Щоб у готовому продукті відсутні не підгоріли сирні зерна, перед початком впливу високих температур потрібно домогтися максимальної однорідності не тільки сиру, але і всіх продуктів з інгредіентного складу. Для цього спочатку сир перебивають блендером в гладку пастоподобную масу, а потім додають яйця, масло, сіль і соду, далі знову все збивають блендером.
  • Отриману масу плавлять в ємності, встановленої над каструлею з киплячою водою, безперервно перемішуючи приблизно 10-15 хвилин. Повинен вийти рідкий плавлений сир. Його перекладають у підготовлену чисту і суху тару і відправляють на 8-10 годин в холодильник, щоб він охолов, загус і «набрав» своїх смакових якостей.

Таким чином, зробивши домашній плавлений сир ввечері, зранку його вже можна буде намазати на скибочку хрусткого хлібного тосту. З даної порції продуктів в результаті вийде більше 500 г готового продукту, смак якого надовго відіб’є охоту навіть дивитися на аналогічний сир з магазину.

Читайте також: Млинцевий торт в домашніх умовах. Покрокові рецепти простого десерту з млинців

Сир «Філадельфія» в домашніх умовах

Цей вид сиру використовується для приготування як десертів (чізкейк), так і солоних страв (різні японські роли), а можна просто намазати невелику кількість ніжного і м’якого вершкового ласощі на хлібець. Вийде апетитний бутерброд до ранкового підбадьорливого напою.

Щоб зробити такий сир в домашніх умовах, слід запастися:

  • 1000 мл молока;
  • 500 мл кефіру;
  • 1 яйцем;
  • 5 г солі;
  • 5 г цукру;
  • 3 г лимонної кислоти.

Спосіб готування:

  • Кип’ятимо молоко, розчиняємо в ньому сіль і цукор, потім вимикаємо вогонь під каструлею і вливаємо кефір. Розмішуємо кефірно-молочну суміш, поки вона повністю не створожится.
  • З каструлі масу відправляємо в мішечок з марлі, який підвішуємо над якою-небудь ємністю для зціджування сироватки. Не гаючи часу, збовтуємо яйце з лимонною кислотою до гомогенного стану гоголь-моголя.
  • Змішуємо віджатий сир з яйцем і повторно перевзбиваем все міксером в однорідну пишну сирну масу.

Серед недоліків домашньої «Філадельфії» можна виділити наступні: вихід продукту з однієї порції малий та термін зберігання сиру в холодильник не перевищує 7-10 днів. Хоча останній факт свідчить про натуральність продукту і може бути віднесений до переваг цього продукту.

На основі сметани

Більшості господинь звичніше готувати сир з сиру чи молока, але ось для створення більш жирного і вершкового сиру Маскарпоне за італійською технологією знадобляться інші інгредієнти: сметана і вершки. Отриманий з них продукт може стати смачним кремом для домашнього торта.

Що потрібно для сиру на основі сметани:

  • 1500 мл жирних (від 35%) вершків;
  • 500 мл натуральної сметани жирністю 25%;
  • 75-100 мл свіжого соку лимона (можна замінити винним оцтом).

Послідовність приготування:

  • Прогріти вершки майже до кипіння і додати до них сметану. Суміш добре розмішати, потім по столовій ложці вливати сік цитрусового плоду до початку сквашування маси.
  • З початком виразного відділення сироватки прибрати посудину з вершками з плити, ще пару хвилин перемішувати все, а потім перелити в полотняний мішечок, який слід підвісити, щоб волога відокремлювалася під власною вагою сиру.

Тривалість кінцевого етапу приготування домашнього Маскарпоне буде залежати від температури навколишнього середовища і може становити від 2-3 до десяти годин. Якщо на кухні жарко 25 градусів, сир в мішечку потрібно прибрати в холодильник.

Наостанок варто зазначити, що процес створення домашнього різних сирів – корисне і безвідходне виробництво. Користь таких продуктів прихована в складі, адже це справжній сир, а не сирний продукт. А з побічного продукту (сироватки) вийде спекти смачні млинці, замісити тісто на вареники чи хліб.

Як робити сир? Рецепт приготування сиру в домашніх умовах

Традиційний продукт наших столів – сир. Цей дуже цінний за своїми поживними і смаковими якостями продукт можна приготувати і в домашніх умовах. Виходить він більш корисним, а про вартість взагалі говорити не доводиться. Залежно від сорту сиру для приготування буде потрібно мінімальний набір інгредієнтів, які є на будь-якій кухні. Як робити сир? Все залежить від його виду. Сири бувають м’якими, твердими, вареними, плавленими, копченими тощо. Все це можна приготувати в домашніх умовах без особливих зусиль.

  • Деякі тонкощі
  • Простий творожний сир
  • Моцарелла
  • Голландський сир
  • Плавлений сир
  • Адигейський сир
  • Варений сир
  • Домашня бринза
  • Осетинський сир
  • Сир чечил – косичка
  • Післямова

Деякі тонкощі

Перед тим як зробити сир, потрібно врахувати деякі тонкощі цього процесу. По-перше, для приготування беруть тільки якісні продукти. Краще, якщо це буде фермерський сир або молоко. Магазинні продукти не підходять для виробництва сирів у домашніх умовах. Чим жирніше візьмете молоко або сир, тим поживніше буде в кінцевому результаті сир. Продукт виходить ніжним і маслянистим. Для дозрівання сиру необхідно щоб його вага була не менше 0,5 кілограма. Чому домашній сир виходить більш м’яким?

По-друге, кінцевий підсумок залежить від преса. Коли ми робимо сир в домашніх умовах, то не можемо забезпечити достатнє стиснення. Насичений смак виходить в результаті тривалої витримки твердих сирів. Замість спеціальної форми можна використовувати дуршлаг. Від виробництва сирів залишається сироватка, яку використовують для приготування тесту або окрошки. Продукт домашнього приготування довго не зберігається, максимум тиждень у холодильнику. Зберігати його краще в рушнику з бавовни або в папері, але не в целофановому пакеті.

Простий творожний сир

Цей рецепт сиру – найпростіший і найшвидший. Для приготування знадобиться 1,5 літра молока, трохи солі (за смаком) і 500 мілілітрів кефіру. Нагріваємо молоко, але не кип’ятимо. Потім додаємо до нього кефір і сіль. Перемішуємо отриману масу і знову її нагріваємо. Потім проціжуємо все через марлю, яку треба скласти в кілька разів. Залишається сир, який треба перекласти в форму, а зверху поставити вантаж. Від часу витримки залежить щільність сиру. Через кілька годин, коли маса добре спресується, продукт буде готовий до вживання. За бажанням в сир можна додати будь-які трави або перець.

Моцарелла

Навіть цей сир можна приготувати власними руками. Візьмемо 2 літри молока високої жирності, дві столові ложки лимонного соку, 2 літри води, дві столові ложки солі та чверть маленької ложки пепсину. Наливаємо половину склянки води і розводимо в ній пепсин. Молоко треба прогріти приблизно до 70 градусів. Потім вливаємо в нього сік лимона і пепсин. У цей момент відразу почне відокремлюватися сироватка. Чекаємо, коли вона повністю відшарується, але до кипіння суміш не доводимо. Зливаємо сироватку, але не викидаємо. Воду нагріваємо до 90 градусів, але теж не кип’ятимо.

Додаємо в неї сіль і опускаємо на три хвилини сирну масу. Потім дістаємо її, кладемо на дошку і починаємо розминати її руками. Маса буде дуже гарячою, тому краще надіти рукавички. Потім проводимо процедуру з опусканням у гарячу воду ще раз. Таким чином, виходить м’який і тягучий сир. Загортаємо його в харчову плівку, надаючи форму ковбаски. Зберігаємо сир у розсолі, в контейнері. Рецепт приготування сиру простий, витрат вимагає дуже мало.

Голландський сир

Вдома можна приготувати сир, який за своїми смаковими якостями нагадує голландський. Цей рецепт для тих, хто хоче знати, як робити сир із сиру. Знадобиться для цього три літри молока, два кілограми сиру, 100 грамів масла вершкового, одне куряче яйце, половина чайної ложки соди і сіль до смаку. Молоко доводимо до кипіння і поміщаємо в нього сир. Перемішуємо масу і трохи збавляємо вогонь.

Томім, постійно схиблюючи, поки не утворюється пластична маса і не відокремиться сироватка. Потім відкидаємо сир на дуршлаг, накриваємо рушником і залишаємо, щоб скло рідина. Окремо розтоплюємо масло і викладаємо в нього сирну масу, сіль, соду і яйце. Все ретельно перемішуємо, не вимикаючи вогонь. Маса повинна досягти консистенції крему і придбати жовтий колір. Вимикаємо вогонь і перекладаємо сир у форму. Зверху кладемо вантаж і прибираємо в холодильник.

Плавлений сир

Як робити сир, щоб він до смаку нагадував плавлений продукт? Вдома можна приготувати його швидко і без проблем. Рецепт сиру включає в себе наступні інгредієнти: один кілограм сиру, 100 грам масла вершкового, одне яйце, по одній чайній ложці солі та соди, два зубчики часнику та будь-яку зелень до смаку. Сир повинен містити мінімальну кількість води. Для цього треба його помістити під прес і залишити на ніч. Чим більше в сирі буде масла вершкового, тим м’якше він буде.

Магазинний сир краще пропустити через м’ясорубку, а домашній можна використовувати відразу. Для початку трохи збиваємо масло виделкою. Сир і зелень подрібнюємо якомога менше. Сир викладаємо в сотейник або будь-яку каструлю з товстим дном і додаємо до нього масло, сіль і соду. Варім масу до стану однорідної та пластичної консистенції. Не забуваємо постійно перешкоджати, щоб сир не пригорів. Через 10 хвилин знімаємо масу з вогню і додаємо часник, зелень і яйце. Перемішуємо і перекладаємо її в форму. Ставимо сир у холодильник, щоб він застиг. Ось як робити сир в домашніх умовах.

Адигейський сир

Цей продукт має відмінний смак і використовується для приготування багатьох страв. Розглянемо один з декількох варіантів приготування адигейського сиру. Візьмемо чотири літри молока (тільки натуральне і свіже), 500 мілілітрів йогурту «Активія» (кімнатної температури) і сіль за бажанням. Ставимо каструлю на вогонь і виливаємо в неї молоко. Сильно нагріваємо його, але не кип’ятимо. Тепер починаємо потихеньку вливати йогурт. При цьому масу треба постійно перешкоджати. Поступово утворюються пластівці, і відокремиться сироватка. Коли сироватка стане прозорою, треба відразу зняти ємність з вогню, інакше сир вийде занадто щільним.

Дуршлаг закриваємо марлею і викладаємо в нього сирну масу. Сироватка повинна максимально збігти. З маси формуємо сир потрібної форми і зберігаємо його в невеликій кількості рідини. Як з молока робити сир? Це один з найпростіших рецептів. Цей продукт вживають в їжу в натуральному вигляді. Можна також нарізати його на шматочки, обваляти в спеціях і обсмажити з кожного боку. Вийде запечений сир. Рецепт можна доповнювати на свій розсуд.

Варений сир

Ця незвичайна страва прийшла до нас з Латвії. Варений сир являє собою смачну закуску і прекрасне доповнення до другої страви. Для приготування знадобиться 250 грамів сиру, 20 грамів масла вершкового, 60 грамів сметани, одне яйце, тмін і сіль до смаку. Сир викладають в миску і закривають кришкою. Так він повинен простояти близько 3-4 днів. За цей час на творозі з’явиться цвіль, яка і додасть йому незвичайний смак. Тепер потрібно пропустити його через м’ясорубку і додати до нього сметану, сіль і тмін.

У каструлі розтоплюємо масло вершкове і викладаємо в неї творожну масу. Все добре перемішуємо і поступово нагріваємо. Потім додаємо одне яйце і знову все перемішуємо. Продовжуємо нагрівати сир, постійно перешкоджаючи. Повинна вийти однорідна маса. Форму змащуємо маслом вершковим і викладаємо в неї сир. Ставимо його в холодильник на ніч, а потім вживаємо в їжу.

Домашня бринза

Для приготування цього сиру потрібно всього два інгредієнти. Це молоко (3 літри) і пепсин (1 грам). Бринзу відносять до продуктів кавказької кухні. Однак цей сорт сиру міцно увійшов до нашого раціону. Готують його з овечого або козячого молока, але можна використовувати і коров’яче. Головне, щоб воно було хорошої якості, свіже і жирне. Магазинний продукт краще не брати. Ставимо ємність з молоком на вогонь і нагріваємо його. Потім додаємо пепсин. Його можна придбати в аптеці. Пепсин – це порошок білого кольору. Відставаємо каструлю в бік на 30 хвилин або годину. Молоко має придбати консистенцію кислого продукту. Потім повертаємо каструлю на вогонь і добре прогріваємо, але не кип’ятимо. В результаті цього відокремиться маса, яку треба зібрати і посолити. Формуємо сир за допомогою форми, остужаємо і вживаємо в їжу.

Осетинський сир

Як приготувати знаменитий осетинський сир? Рецепт приготування простий. Для цього необхідно взяти чотири літри хорошого молока, 500 грам кефіру жирністю 2,5 відсотка і 10 таблеток «Ацидину-пепсину», які продаються в аптеці. Виливаємо в каструлю молоко і трохи його нагріваємо (30 градусів). Потім вливаємо кефір, який повинен бути кімнатної температури. Все перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Розчиняємо таблетки в 100 мілілітрах води і виливаємо їх в каструлю. Перемішуємо суміш і залишаємо на годину, щоб вийшла закваска.

Вона буде готова тоді, коли при натисканні ложкою на суміш відокремиться рідина зеленуватого кольору (сироватка). Не перемішуючи, розрізаємо вміст каструлі дерев’яною лопаткою на квадрати. Залишаємо сир ще на 20 хвилин. Потім масу виймаємо і перекладаємо у форму з дірочками, щоб скло рідина. Накриваємо сирну масу тарілкою і ставимо вантаж. Через добу сир буде готовий. Як робити сир, щоб він вийшов солоним? Просто можна в процесі приготування додати сіль або приправи.

Сир чечил – косичка

Багато хто думає, що приготувати сир-косичку в домашніх умовах практично неможливо. Однак це не так. Чечіл – вірменський сир, який готують тільки ручним способом у домашніх умовах. Його основою є коров’яче молоко, яке можна змішати з козячим або овечим. Далі воно має скиснути. Щоб прискорити цей процес можна додати трохи кислого молока або сироватки. Потім молоко підігрівають і при температурі 40 градусів додають пепсин (1 грам на 300 мілілітрів). Далі масу прогрівають до 50 градусів, у цей момент починають утворюватися шматочки сиру. Пластівці поступово приминають, і виходить сирна стрічка. Її виймають і укладають у довжину. Потім цю масу ріжуть на тонкі нитки і плетуть з них косички. Після цього їх укладають у дуже солоний розчин (20 відсотків). Готові косички можна трохи підкоптити. Технологія виробництва сиру в домашніх умовах відрізняється від заводської, але такий продукт буде набагато смачнішим. Ось як роблять косичку – сир популярний і багатьма коханий.

Післямова

Купити сир у магазині не складе труднощів, але якщо приготувати його своїми руками, то вийде більш поживний продукт. Використовуйте для цього тільки найкращі продукти, свіжі та жирні. Домашній сир повинен вийти дуже м’яким і смачним. Додаткові інгредієнти допоможуть перетворити смак продукту і зробити його більш насиченим і ароматним. Для приготування не потрібно багато інгредієнтів. Все необхідне можна без зусиль придбати на ринку у фермерів і в магазинах. Головне, щоб була дотримана технологія приготування. Це гарантує якість і чудовий смак домашнього сиру.

Домашній твердий сир: перевірений рецепт за 15 хвилин

Твердий сир в домашніх умовах виходить кращий, ніж магазинний, і він точно натуральний.

Якщо ви з якоїсь причини сумніваєтеся в магазинному сирі, то приготуйте його самі вдома. Тим більше, що зробити це зовсім нескладно – з доступних інгредієнтів і не потрібно чекати місяцями, поки він дозріє. На приготування у вас піде якихось 15 хвилин, а в результаті вийде твердий сир з дірками – ми перевіряли.

Домашній твердий сир з дірками

Домашній твердий сир має щільну структуру і м’який вершковий смак. Для приготування вам знадобляться:

  • кисломолочний сир – 1 кг;
  • молоко – 1 л;
  • яйця – 2 шт.;
  • масло вершкове – 100 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л.

Доведіть молоко до кипіння, додайте сир. Нагрівайте, поки молоко не згорнеться. Варіть, постійно помішуючи, до отримання дрібного щільного зерна. Відцідіть сироватку через марлю і добре відіжміть масу – щоб сирне зерно мало мінімум вологи. Додайте вершкове масло, вбийте яйця і посоліть. Пробийте масу блендером до однорідної консистенції. Додайте соду і добре перемішайте.

Сода відповідає за утворення дірок в сирі, але додавати її більше, ніж зазначено в рецепті, не варто – дірки більше не стануть, а смак зіпсується.

Сформуйте з отриманої маси кулю або ж утрамбуйте в форму. Загорніть (або затягніть) в харчову плівку і відправте на холод. Зніміть плівку з охолодженого домашнього твердого сиру.

Вас також можуть зацікавити новини:

Про автора

admin administrator