Як розбавити командор

Авторadmin

Як розбавити командор

Зміст:

Як розвести спирт – вибір розчинника, покрокова інструкція по розведенню

Розведення спирту – це процес, який часто використовується в домашніх умовах, але, на жаль, не завжди виконується правильно. Невірне розведення спирту може мати серйозні наслідки, включаючи небезпеку для здоров’я та безпеки людей. Отже, важливо знати, як правильно розвести спирт, щоб уникнути негативних наслідків та отримати бажаний результат.

У цій статті ми розглянемо основні принципи розведення спирту, включаючи вибір правильного розчинника та крок за кроком інструкції щодо правильного розведення спирту. Ми також надамо корисні поради та попередження, які допоможуть уникнути небезпек та досягти бажаного результату. Тож, давайте звернемося до основних принципів та порад щодо правильного розведення спирту та дізнаємося, як зробити це ефективно та безпечно.

Види спирту

Першим кроком у правильному розведенні спирту є визначення виду спирту, який ви плануєте розбавити. Існує багато різних видів спирту, але не всі з них можна розведення, тому важливо зрозуміти їх хімічні властивості та обмеження.

Один з найпоширеніших видів спирту – етанол – широко використовується у промисловості та домашніх умовах. Етанол можна розведення з водою в різних співвідношеннях, але важливо пам’ятати, що деякі співвідношення можуть бути небезпечними, так як дуже концентровані розчини етанолу можуть бути легкозаймистими.

Інший вид спирту, метанол, повинен бути розбавленим тільки певними розчинниками, такими як етанол, але ні в коїм разі не з водою, оскільки це може бути небезпечним для здоров’я людини. Бутанол і ізопропанол також можуть бути розведені, але вони мають свої власні хімічні властивості та обмеження, які потрібно враховувати при розведенні.

Загалом, важливо ретельно досліджувати хімічні властивості різних видів спирту та розуміти, які розчинники можуть бути використані для їх розведення. Це допоможе вам зрозуміти, які розчинники та співвідношення є безпечними та ефективними при розведенні спирту, і допоможе вам досягнути бажаного результату без ризикування вашого здоров’я.

Чим розводити спирт

Коли ви визначили вид спирту, який ви плануєте розбавити, наступним кроком є вибір правильного розчинника для розведення спирту. Хороший розчинник повинен бути безпечним для здоров’я, ефективно змішуватися зі спиртом та забезпечувати потрібний ступінь розведення.

Одним з найпоширеніших розчинників є вода, яка є безпечною та дешевою. Вода також є хорошим розчинником для етанолу, оскільки молекули води та етанолу взаємодіють між собою, що дозволяє їм ефективно змішуватися. Проте важливо пам’ятати, що додавання занадто багато води може знизити концентрацію спирту до неприйнятних рівнів.

Іншим хорошим розчинником є етанол, який можна використовувати для розведення інших видів спирту, таких як метанол, бутанол і ізопропанол. Однак, етанол може бути дорогим та не таким безпечним, як вода, тому необхідно ретельно досліджувати хімічні властивості розчинника та його вплив на кінцевий результат.

Крім води та етанолу, існує багато інших розчинників, які можуть бути використані для розведення спирту, таких як ацетон, гліцерин, пропіленгліколь та інші. Кожен з них має свої власні переваги та недоліки, тому важливо ретельно досліджувати кожен розчинник та його вплив на кінцевий результат.

Загалом, вибір правильного розчинника для розведення спирту є ключовим етапом у процесі розведення, оскільки це впливає на якість та ефективність кінцевого продукту.

Покрокова інструкція з розведення

Розведення спирту є процесом, який потребує уваги та точності, щоб забезпечити правильний ступінь розведення та безпечність для споживання. Якщо ви плануєте розведення спирту вдома, нижче наведено кроки, які потрібно виконувати для досягнення кращих результатів.

  1. Визначення ступеня розведення: Першим кроком є визначення ступеня розведення, який ви плануєте отримати. Зазвичай це виражається у відсотках або у міліграмах на мілілітр.
  2. Вимірювання відповідних кількостей: Після визначення необхідного ступеня розведення, необхідно виміряти відповідну кількість спирту та розчинника, який буде використовуватися.
  3. Змішування: Потім необхідно додати розчинник до спирту, та змішати їх докладно. Рекомендується змішувати компоненти докладно протягом декількох хвилин.
  4. Перевірка ступеня розведення: Після змішування необхідно перевірити ступінь розведення, використовуючи відповідні прилади, такі як спектрофотометр або градуювальний скло. Якщо ступінь розведення не відповідає вимогам, необхідно внести відповідні корективи, додавши додаткову кількість розчинника або спирту.
  5. Старанне перемішування: Після внесення необхідних корективів, потрібно знову докладно перемішати спирт та розчинник, щоб забезпечити однорідний розподіл.
  6. Розлив та зберігання: Після завершення процесу розведення, необхідно ретельно розлити розчин у пляшки чи контейнери, які можуть бути герметичними, щоб забезпечити додаткову безпеку та запобігти випадковому споживанню неправильно розведеного спирту.
  7. Етикетування: Важливо етикетувати пляшки або контейнери з розведеним спиртом, щоб забезпечити належну ідентифікацію та знайти правильний розчин у майбутньому. На етикетках повинна бути вказана ступінь розведення, дата розведення та будь-яка інша відповідна інформація.

Розведення спирту може бути небезпечним процесом, тому дотримання правильної техніки дуже важливо. Пам’ятайте про необхідність користуватися захисними засобами, такими як рукавиці та окуляри, а також про необхідність ретельного очищення та дезінфекції устаткування. Дотримання цих простих кроків допоможе забезпечити безпеку та точність процесу розведення спирту.

Користуйтесь також таблицею з розведення спирту:

Поради та попередження щодо розведення спирту

Правильне розведення спирту – це важливий процес, але також може бути небезпечним, якщо не дотримуватися правильних заходів безпеки. Ось декілька порад для безпечного та ефективного розведення спирту:

  1. Використовуйте захисні засоби, такі як рукавиці та окуляри, щоб захистити свої руки та очі від можливих пошкоджень.
  2. Дотримуйтесь інструкцій з розведення спирту, які вказані на його упаковці.
  3. Ніколи не розчиняйте спирт у воді, якщо ви не впевнені, що знаєте його концентрацію.
  4. Ніколи не вживайте нерозведений спирт або напої, що містять спирт, оскільки це може призвести до серйозних наслідків для здоров’я.
  5. Завжди дотримуйтесь правильної техніки розведення та дезінфекції, щоб запобігти забрудненню та пошкодженню устаткування.
  6. Не зберігайте розведений спирт більше, ніж необхідно, і завжди зберігайте його в безпечному місці, далеко від дітей та тварин.

Пам’ятайте, що неправильне розведення спирту може призвести до серйозних наслідків. Тому, дотримуючись цих порад та технік, ви зможете забезпечити безпечне та ефективне розведення спирту.

Висновки

Розведення спирту – це важливий процес, який потребує знань та досвіду, щоб забезпечити безпеку та ефективність. Правильний вибір розчинника та дотримання правильної техніки розведення можуть допомогти досягти бажаної концентрації спирту. Найкраще розчинник для розведення спирту залежить від його типу та мети використання.

Окрім цього, дотримання правил безпеки та уникнення небезпеки є важливими факторами під час розведення спирту. Наприклад, важливо використовувати захисні засоби та дотримуватися правильної техніки розведення та дезінфекції, щоб запобігти можливому забрудненню та пошкодженню устаткування.

У підсумку, правильне розведення спирту є важливим процесом, що може бути небезпечним, якщо не дотримуватися правильних заходів безпеки та техніки. Знання про види спирту, їх хімічні властивості та правильний вибір розчинника, а також дотримання правил безпеки, допоможуть забезпечити безпечне та ефективне розведення спирту.

Горілка зі спирту в домашніх умовах: рецепт, як розбавляти та пропорції

Сучасних рецептів горілки дуже багато, але всі вони виготовляються за схожою технологією. Незважаючи на це, кожен виробник має свої особливі секрети приготування цього легендарного напою. Вартість домашньої горілки буде набагато нижчою за покупну, при цьому ви будете завжди впевнені в її якості і зможете готувати напій на будь-який смак.

Як зі спирту приготувати горілку?

Класичний рецепт горілки зі спирту дуже простий і підходить для приготування в домашніх умовах.

Для цього потрібно буде взяти:

  • Спирт 96% – 1 літр 250 мл
  • Вода – 2 літри
  • Розчин глюкози 40% – 40 мл

Перед тим як зробити горілку зі спирту необхідно запам’ятати основні правила змішування рідин.

Спирт потрібно наливати у рідину, ні ніколи не слід робити навпаки. У банку налийте необхідну кількість води і лише після цього акуратно вливайте спирт.

Отриману суміш потрібно добре перемішати. Для цього потрібно щільно закрити кришкою банку і кілька разів добре струсити. Спиртову суміш потрібно відразу поставити в холодне місце — холодильник або морозильну камеру.

Домашня горілка із спирту готова. Перед вживанням її потрібно буде охолодити протягом кількох годин у холодильнику та підготувати відповідну закуску.

З якого спирту роблять горілку вдома?

Оригінальний рецепт домашньої горілки зі спирту сподобається любителям пряних напоїв.

  • Спирт – 2 склянки
  • Вода – 3 склянки
  • Сухі лимонні скоринки – 1 склянка
  • Кориця, кардамон, мускатний горіх – за смаком

Щоб зробити гарну горілку зі спирту, потрібно звертати увагу на якість основних компонентів. Вода має бути чистою та м’якою, а спирт слід брати тільки харчовий. Важливо, з якого спирту роблять горілку – не слід купувати його в незнайомих місцях, інакше ви ризикуєте своїм здоров’ям. Отруєнням неякісним спиртом може зашкодити вашому організму, тому завжди перевіряйте документи на цей продукт.

Перед тим як зі спирту приготувати горілку, підготуйте зручну скляну банку з кришкою. Налийте в неї воду і додайте потрібну кількість спирту.

Суміш потрібно добре перемішати і поставити у прохолодне місце для охолодження. Через кілька годин, коли горілка буде готова, банку потрібно буде відкрити та додати в рідину сухі лимонні скоринки. Можна використати цедру свіжого лимона, для цього його потрібно буде очистити. Поставити напій настоюватися в прохолодному місці протягом 5-6 годин, після чого потрібно буде перегнати лимонну настойку на самогонному апараті.

На один літр дистиляту потрібно буде додати 5-6 г кориці, 1 г кардамону та мускатного горіха. Можна буде збільшити пропорції прянощів на ваш смак.

Горілку потрібно знову щільно закрити кришкою і поставити в тепле місце. Найкраще укутати банку ковдрою або поставити її в прогріту духову шафу на 10-12 годин. Після цього потрібно буде поставити банку у темне місце на 10-12 годин, щоб напій добре настоявся. Готову горілку процідити через кілька шарів марлі, добре охолодити у холодильнику і можна буде пробувати. Можна додати у напій трохи цукру чи глюкози – до смаку.

Як зробити горілку зі спирту: пропорції, як розводити спирт на горілку

Базовий рецепт приготування горілки зі спирту підійде всім шанувальникам хороших якісних алкогольних напоїв. Вміння правильно розводити спирт допоможе вам у майбутньому готувати різні алкогольні напої на основі домашньої горілки.

Приготування домашньої горілки зі спирту можна поділити на кілька основних етапів.

Перед тим, як розводити спирт на горілку, слід підготувати всі основні компоненти.

Вода – один із найважливіших компонентів будь-якої горілки. Від води, що використовується, залежать смакові якості горілки. Вода повинна бути м’якою, прозорою, безбарвною, без будь-яких сторонніх смаків та запаху. Кращою вважається джерельна вода або з верхів’я річок. Якщо вона жорстка, перед приготуванням її варто відфільтрувати за допомогою спеціального фільтра.

Усі рецепти приготування горілки зі спирту мають схожу технологію. Спирт наливають у рідину – воду, сік чи інший напій, після чого добре змішують.

Щоб зробити горілку зі спирту, пропорція завжди приблизно однакова — на 2 частини спирт йде три частини води. У деяких випадках можна розбавити більше або менше, що залежить від додаткових компонентів.

У суміш можна буде покласти лимонну кислоту, сік або інші смакові добавки. Іноді їх додають не тільки для смаку та запаху, але й для надання горілці певного кольору.

Щоб напій був м’якшим, горілку рекомендують пропустити через фільтр із активованим вугіллям або перегнати. Після цього напій розливають у пляшки та витримують у прохолодному місці 7-10, а іноді й 14 днів. Якщо в процесі приготування додавалися прянощі та трави, горілку потрібно додатково профільтрувати. Перед вживанням приємно охолодити і дати кілька днів відпочити.

Рецепт приготування домашньої лимонної горілки зі спирту

Лимонна горілка зі спирту – чудовий напій, який виходить дуже м’яким та легким на смак. Завдяки свіжому аромату лимона, горілка виходить смачною та її можна пити у чистому вигляді навіть без закуски.

  • Спирт – 400 г
  • вода – 600 мл
  • Лимон – 1 шт

М’яку горілку зі спирту можна приготувати декількома способами – з лимонних скорин або з цитрусового соку.

Лимон потрібно покласти в друшляк, облити окропом, витерти насухо та очистити шкірку за допомогою гострого ножа. Цедру нарізати тонкими смужками та покласти в чисту пляшку. В окрему пляшку налити воду, додати спирт та добре перемішати, залишити суміш у холодильнику на кілька годин.

З м’якоті лимона видавити сік і налити в невелику банку або пляшку. Коли горілка настоїться, половину налити в ємність зі шкіркою, другу половину в лимонний сік.

Обидві банки щільно закрити та поставити в сухе темне місце на 14 днів. Перед вживанням напої процідити і можна куштувати.

Щоб покращити смак напою, горілку можна буде перегнати, після чого додати до неї трохи цукрового сиропу.

Горілку зі спирту будинку легко приготувати, навіть не маючи самогонного апарату. Для цього потрібно буде просто наполягти напій у холодному місці не менше двох тижнів, процідити та дати йому відпочити 2-3 дні.

Виготовлення горілки з медичного спирту

Традиційна горілка із медичного спирту виготовляється шляхом змішування рідин. Міцність напою залежить від пропорцій, які використовувалися. Тому, за бажанням, можна виготовити напій з будь-яким вмістом спирту — 30, 35, 40 і більше градусів.

  • Спирт – 6 літрів
  • Березове вугілля – 350 г
  • Білі родзинки — 200 г
  • Вода – 9 літрів

Щоб виготовити горілку із спирту, вихідну сировину слід добре очистити. Завдяки такій нескладній процедурі, якість напою помітно покращає.

Подрібнене березове вугілля насипати у велику скляну сулію, зверху залити спиртом і залишити в прохолодному місці на 3 тижні. Щоб вугілля добре взаємодіяло зі спиртом, рідину в банку слід щодня збовтувати – кожні 4-5 годин. Ще 7 днів спиртовий розчин повинен стояти у спокої – його не потрібно перемішувати, напій має відпочивати.

Підготовлений таким чином спирт слід добре процідити через фільтр, злити в чисту банку, додати в нього білий родзинки та поставити ще на 12 днів у прохолодне місце. Готову спиртову основу потрібно процідити і змішати з водою. Готову суміш перегнати та розлити в чисті пляшки.

Цей спосіб, як зробити зі спирту горілку м’якою та приємною на смак, займає чимало часу. Але результат вас не розчарує, адже тепер напій можна не тільки пити в чистому вигляді, але й ушляхетнювати його за допомогою різних добавок. Завдяки цьому ви зможете готувати різні горілки, настойки і лікери.

Як виготовити смачну горілку зі спирту

Смачну горілку зі спирту можна приготувати із суміші прянощів. Для цього вам знадобиться:

  • Спирт – 1300 мл
  • Імбир – 50 г
  • Калган – 50 г
  • М’ята – 50 г
  • Аніс – 50 г

Всі інгредієнти покласти у скляну банку, ретельно перемішати та залити спиртом. Отриману суміш поставити у прохолодне місце на 18 днів. Після цього додати 2 літри дистильованої води та перегнати на самогонному апараті.

Готовий напій охолодити і можна насолоджуватися пряною горілкою.

Рецепт м’якої горілки зі спирту

Можна зробити горілку зі спирту за рецептом, який використали ще наші пращури. Старовинний спосіб приготування напою можна трохи змінити, якщо ви не зможете знайти всі необхідні інгредієнти:

  • Лимон – 5 шт
  • Спирт – 2 л
  • Вода – 3 л
  • Кориця – 50 г
  • Бадьян – 50 г
  • Кардамон – 50 г
  • Мускатний колір – 20 г
  • Мускатний горіх – 2 шт

Виготовлення горілки зі спирту починається з того, що потрібно підготувати основу напою. Воду налити у велику скляну банку, влити спирт і добре перемішати. Горілку поставити в холодильник та добре охолодити.

Лимони вимити, витерти насухо та очистити. Усю шкірку скласти у банку, залити її приготовленою горілкою і поставити на кілька годин для наполягання.

Настоянку треба буде перегнати.

У скляну банку насипати решту компонентів, залити лимонно-спиртовим екстрактом, отриманим в результаті перегонки, та закрити кришкою. Залишити настій у теплому місці на 4-5 днів. Температура має бути не нижче 35 градусів, тому найкраще поставити банку в нагріту духовку або укутати ковдрою.

На п’ятий день горілку потрібно процідити і за бажанням додати трохи цукру. Досить покласти 40 г на 1 літра горілки.

Смак чудового напою обов’язково оцінять ваші друзі, якщо ви представите їм не зовсім звичайну горілку.

Підготуйте 5 невеликих пляшок, налийте в їхню приготовлену горілку і додайте в кожну з них барвник:

у першу — волошки, у другу — шафран, у третю м’яту, у четверту насіння соняшника, а в п’яту — шкірку волоського горіха. У вас вийде неймовірна палітра фарб – синій, жовтий, зелений, фіолетовий та коричневий напої.

Як розвести спирт водою до 40 градусів – точна таблиця пропорцій та онлайн калькулятор

Для приготування багатьох настоянок домашніх спиртних напоїв слід користуватися розведеною версією спирту.

У цьому потрібно дотримуватися певні правила, іменовані “холодним” методом виробництва, застосовуючи на лікеро-горілчаних підприємствах. Подібний процес дає можливість одержання розчину необхідної міцності.

Процедура не є складною, якщо суворо дотримуватися технології. В результаті можна одержати високоякісний напій.

Як правильно розбавити водою до 40 градусів у домашніх умовах?

Підготовка інгредієнтів

Перед приготуванням рецепту горілки на основі спирту необхідно підготувати воду. Оптимальним варіантом вважається джерельна вода.

Увага! Фахівці пояснюють, що дистильована, кип’ячена вода не підійдуть. У ній відсутні мікроорганізми, найкорисніші складові, які розчиняють спирт.

Виходом із ситуації є відфільтрувати рідину. Подібний процес може усунути хлорку, важкі метали, солі. Коли немає джерельної води, можна скористатися бутильованою, в якій сіль практично не є. Купуючи її, варто наголосити на умовах прозорості, м’якості.

Діючим заходом очищення води стане заморозка:

  • Рідина переливається в пластмасові ємності, що розміщуються у морозильнику.
  • При замерзанні півпляшки вмісту зливається.
  • Крига відтає в природних умовах, що дозволить отримати талу воду, яка стане ідеальним варіантом у процесі приготування горілки.

Також підвищену увагу приділяють підготовчим роботам, пов’язаним зі спиртом.

У цьому плані можна скористатися:

  • медичним,
  • етиловим спиртом,
  • домашнім ректифікатом.

Продукти відрізняються виключно на молекулярному рівні, щодо рецептури спирту є однаковими. Особливу увагу слід приділити, наскільки чистий ректифікат.

Відповідно до рівня очищення та складових сировини ректифікований харчовий спирт буває різних сортів.

Довідка! Перший сорт складає 96,0% фортеці. Він підходить для випуску спиртних напоїв.

Оптимальним варіантом є етиловий спирт Альфа. Його виробляють на основі пшеничних, житніх зерен. При випуску не застосовують картоплю. Тому вміст метанолу, найсильнішої отрути зведено до мінімуму. Він піддається багатоступінчастому очищенню, включаючи воду найвищої якості. Такий спирт використовують у горілках Преміум-класу.

До високоякісних спиртів відносять Люкс. У процесі виробництва задіяна картка картоплі, що становить 35%. Спирт випускають на основі пшеничного зерна та очищають.

Спирт Екстра виготовлений на основі пшеничних зерен, що містять картоплю в межах 60%. На його основі здійснюють випуск горілки нижче за якістю. У приготуванні домашньої горілки можна використовувати спирт вищої очистки. Його відфільтровують мінімально, тому у великих обсягах присутні ефіри.

Увага! Купуючи зразки, на їх етикетках можна ознайомитись із фортецею. Визначитись із міцністю спирту, виробленого в домашніх умовах можна за допомогою ареометра. Такі показники дозволяють правильно відтворити рецептуру розведення.

Якщо ставиться завдання отримання м’яких смакових якостей, специфічного аромату, треба подбати про підготовку додаткових складових.

У класичній рецептурі таким компонентом є глюкоза:

  • За відсутності продукту з магазину змішується цукор з водою 1:1.
  • Кристали розчиняються при нагріванні на маленькому вогні.
  • Піну, що з’явилася, потрібно знімати.

Також горілка пом’якшується під час використання лимонної кислоти, меду.

Пропорції розведення

Насамперед потрібно знати, що спочатку спирт вливається в рідину. У цьому плані є різні думки.

Подібна технологія виключить помутніння вмісту та гарне поєднання інгредієнтів. Згідно з хімією при такому алгоритмі дій з’єднання відбувається утворення моногідратів, які сприяють створенню гіркоти, збереженню різкого запаху спирту. Подібна дія спостерігається при з’єднанні з теплою водою.

Встановлено, що вливання спирту тонким струмком в рідину призводить до утворення водних гідратів:

  • У цьому плані горілка набуде м’якості, що виключить її різкуватий смак.
  • Свого часу пояснення цієї реакції дав Д. Менделєєв.
  • Слід пам’ятати, що звести до мінімуму наслідки похмілля можна шляхом дотримання алгоритму додавання цих складових в ємність.

Для розведення спирту керуються правилом, згідно з яким кількість розчину множиться на 40, поділяється на 96.

Ці розрахунки треба виконувати, коли беруться різні обсяги, але продукт має бути 96%. Правильніше відкласти у пам’яті, що обсяг води має перевищити 2,4 рази. В результаті вийде горілка, що відповідає 40% фортеці.

Як правильно розвести спирт водою розповідається на відео:

Очищення

Для очищення, поліпшення смакових якостей горілки слід додати до неї таблетки активованого вугілля. З їх допомогою багаторазово підвищуються якісні параметри та смакові характеристики домашньої горілки.

Користуватися для очищення горілки можна й іншими методами. У тому числі кокосове, березове вугілля.

Іншою альтернативою є молоко. Також склад можна пропустити через побутовий фільтр.

Підійде й очищення яєчним білком. Цей склад треба зберегти протягом кількох годин у теплому місці. Надалі розчин слід процідити через марлю або скористатися іншими підручними матеріалами.

Додавання інших інгредієнтів

Поліпшити смак напою можна смакоароматичними добавками:

  1. концентратами,
  2. натуральними соками,
  3. трав’яними настоями.

Слід знати, що деякі інгредієнти швидше віддають свої ефірні олії, смакоароматичні складові за високого вмісту спирту в розчині.

У зв’язку з цим фахівці рекомендують наполягати їх у спирті, а потім розбавляти до стану 40%. Можна розводити спирт до 60-70% і потім вводити до нього необхідні компоненти. За рахунок цього скорочується час отримання ароматичних напоїв.

У спирті краще віддають свої найкорисніші властивості кора, деревина різних порід дерев, лікувальний золотий корінь.

Найбільш підходящими інгредієнтами для спиртних напоїв є:

Використання міксу з ягід дозволить трохи знизити градуси напою, надавши йому своєрідного аромату, що виходить від ягід. Вишня темних сортів надає горілці прозорості. З журавлиною напій отримує неперевершені смакові якості.

Увага! Можна наполягати горілку на травах та спеціях. Але для того, щоб напій ними просочився, необхідно деякий час. Так, кориця надає напою м’якість та ніжність, а меліса – приємний аромат та свіжість.

Професіонали рекомендують користуватися глюкозою:

  • З її допомогою напій стає м’яким із характерними смаковими якостями.
  • Цей компонент додається з розрахунку п’ятдесят грамів на один літр.

Для цього потрібно об’єм спирту помножити на 96 і розділити на 70. Таким чином визначається скільки потрібно води. Потрібно враховувати, що у нерозбавленому спирті при додаванні ягід та плодів відбувається зміна фруктози. Смакові якості стають мало приємними. Це стосується і аромату.

Як покращити смак дистиляту розповідається на відео:

Відстоювання

Фахівці рекомендують заповнювати спирт у пляшку по саму шийку. Такі заходи виключать взаємодію вмісту з киснем, що створює небезпеку щодо окиснення.

Користуватися розведеним спиртом можна через сім діб. За цей інтервал відбудеться поєднання складових, смак стабілізується. Такого терміну достатньо, щоби припинилися хімічні реакції.

Краще проводити цей процес за температурного режиму +4 градуси. Оптимальним місцем буде холодильник. Місткість повинна зберігатися в темному місці. Надалі отриманий спирт заливається як інгредієнт у настойки.

Використовувати кип’ячену чи сиру воду?

Починаючи приготування горілки треба визначитися з вибором води.

Знаючі люди не радять користуватися водопровідною:

  • Їхня точка зору пояснюється підвищеною жорсткістю та присутністю хлору.
  • Жорсткість визначається вмістом кальцію та магнію у воді.
  • Вимірюванням служить показник мг-екв/л. Тому для приготування розчину потрібна лише м’яка вода.
  • Інакше спостерігатиметься помутніння та погіршення смакових якостей.

Швидким методом визначення показання жорсткості води є спеціальні тест-смужки.

Їх можна придбати:

  • у зоомагазинах,
  • магазинах з кавою-машинами,
  • з продажу побутової техніки.

Забарвлення смужки змінюється в залежності від концентрації речовини. У той самий час цей спосіб вважається мало точним і складним щодо інтерпретації результатів. Якісні вважаються тести-смужки закордонного виробника.

Коли інший варіант відсутній, варто вдатися до деяких маніпуляцій:

  1. Набрати воду та дати їй відстоятися протягом кількох годин.
  2. За цей період зможе випаруватися хлорка.
  3. Надалі рідину потрібно прокип’ятити та поставити охолоджуватися.
  4. Потім роблять її очищення за допомогою фільтра.

Яку воду використовувати для розведення спирту розповідається на відео:

Таблиця пропорцій для вживання

З норм споживання, на кг маси тіла рекомендована доза становить 3,75 мл.

Так, людині вагою 70 кг за столом бажано вжити одноразово 262 мл горілки, якщо застілля розтягується на 4-5 годин, то доза може зрости до 327 мл.

Увага! Потрібно взяти до уваги, що із віковими змінами споживання алкогольних напоїв потрібно скоротити. Організм людини з віком менш ефективно здатен переробити алкоголь. Також це залежить від складності напою, наприклад, коньяк.

на 1 кг50 кг60 кг70 кг80 кг90 кг
алкоголь1,57590100120140
горілка (40%)4190230260300350

Таблиця Фертмана

Приготувати відмінний напій вдасться виключно за умови правильного розрахунку пропорцій. Для цього він хімік Г. І. Фертман створив спеціальну таблицю. Користуючись нею, можна підрахувати оптимальне співвідношення спирту та води.

Користуватися такою таблицею не складно. У стовпці з лівого боку позначається міцність первісного напою. Горизонтальний рядок вгорі показує градус, що готується. На перетинах стовпців та рядків значиться об’єм води. Його варто додати, щоб було отримано необхідний результат.

Підрахунки проводяться таким чином:

  • При літрі 95% спирту потрібно зробити 40% горілку.
  • Це можна зробити за даними таблиці, змішавши літр складу з 1443 мл води.
  • За бажання отримати 30% напій кількість вологи має зрости до 2239 мл.

Калькулятор розведення

У процесі розведення спирту з рідиною за допомогою спиртометра (ареометра) потрібно враховувати зміну параметрів під впливом зміни температури.

Калькулятор призначений для приладів, що мають калібрування 20 градусів за Цельсієм. Щоб отримати достовірний результат, необхідно виміряти температуру дистиляту і вводяться дані згідно ареометру. Слід враховувати, що цей прилад може мати похибки.

Що далі значення від показання 20 градусів, то похибка буде більшою.

Володіючи знаннями технології розведення спирту, можна приготувати якісний спиртний напій безпосередньо вдома.

Основним принципом вважається правильний підбір компонентів та їх поєднання. Отримана горілка найвищої якості характеризується приємним смаком.

Робимо горілку зі спирту в домашніх умовах

Приготування горілки зі спирту в домашніх умовах, рецепт якого є досить простим, є альтернативою дорогому алкоголю заводського виробництва. Крім того, домашній продукт із якісної сировини виходить навіть кращим.

Але важливо пам’ятати, що надмірне вживання алкоголю шкодить здоров’ю, а також саморобний алкоголь заборонено для комерційної реалізації.

Етапи приготування

Існує багато рецептів, як зробити горілку зі спирту, і у всіх використовується спирт та вода. Від якості цих компонентів залежатиме і якість готового продукту. Щоб приготувати горілку зі спирту у домашніх умовах, необхідно пройти кілька етапів приготування.

Першим етапом приготування горілки зі спирту є вибір води та спирту. У багатьох рецептах рекомендують використовувати чисту джерельну воду, але може підійти і звичайна вода. Важливо вибирати прозору воду із мінімальним вмістом солей. Тому при покупці води потрібно уважно вивчати етикетку. У складі має бути зазначено, скільки солі містить вода. А м’якість можна визначити візуально: чим вода прозоріша, тим вона м’якша.

Для того, щоб горілка вийшла, не можна використовувати дистильовану або кип’ячену воду, так як така рідина втрачає свої корисні властивості і погано розчиняє спирт.

Можливо Вам буде цікаво дізнатися, хто придумав горілку.

Спирт

Головний компонент – це спирт, для домашньої горілки підходить етиловий чи медичний. Особливої ​​різниці між ними немає. Медичний спирт – етиловий, розведений певною кількістю води. Необхідно вибирати спирт найвищого ступеня очищення, найякіснішим вважається продукт, отриманий із пшениці та жита.

Щоб надалі розрахувати правильні пропорції, необхідно точно визначити міцність спирту. Це можна зробити за допомогою спеціального приладу, що вимірює густину рідини, – ареометра. Або скористатися нашим онлайн-калькулятором, який точно визначить міцність вашого напою.

Другий етап полягає у підготовці та виборі інших додаткових інгредієнтів. У цьому випадку все залежить від рецептури. Наприклад, класична горілка готується із додаванням розчину глюкози. Щоб надати напою додатковий смак, використовують різні компоненти, такі як:

  • мед,
  • цитрусові соки,
  • мускатний горіх,
  • пекучий червоний перець і т.д.

Все залежить від індивідуальних смакових уподобань.

Увага! Згідно з чинним законодавством виробляти будь-які спиртні напої для особистого вживання абсолютно легально. Але продана сусіду пляшка навіть найякіснішої саморобної продукції є вчинком, який карається за кримінальним кодексом.

Змішування

Третій етап – змішування компонентів. Щоб отримати найкращу горілку, потрібно все точно виміряти та з’єднати у правильних пропорціях.

На даному етапі необхідно визначитися із міцністю готового алкогольного напою, а це залежить від кількості води.

  • Додаткові інгредієнти зазвичай майже не впливають на градус готового продукту.
  • Найчастіше готують горілку 40 °.
  • Щоб отримати таку фортецю, беруть спирт та воду у пропорції 1:1,3.
  • На 100 мл спирту 90 ° використовують 130,8 мл води.
  • Зазначимо, що горілка міцністю 40 ° вважається найоптимальнішою для вживання.

У багатьох джерелах представлена ​​спеціальна таблиця з пропорціями, щоб було легко розбавляти спирт, але варто пам’ятати, що існує важливе правило, яке впливає на якість напою незалежно від взятих пропорцій.

Як правильно розбавити спирт? Важливим правилом у поєднанні є додавання спирту у воду, а чи не навпаки. Цей прийом дозволяє отримати прозорий, а чи не каламутний напій. Після того, як спирт додали у воду, необхідно дуже добре перемішати отриману рідину. Ретельно перемішати вдасться в ємності з кришкою шляхом збовтування.

Горілка зі спирту: як приготувати вдома і чим розбавити

Зробити горілку з медичного або етилового спирту досить просто, і при грамотному підході якість готового продукту буде нічим не гірша за заводський. Або навіть краще, якщо для приготування використовується якісна сировина, а також дотримуються нескладних правил. В цілому, для приготування горілки достатньо розбавити спирт водою у потрібних пропорціях, але додатково можна використовувати добавки та ароматизатори для покращення властивостей напою.

Рецепт горілки зі спирту

Зробити горілку зі спирту в домашніх умовах просто, якщо є якісний спирт. Процес виготовлення простий і біля України дозволений — ні створення горілчаних сумішей, ні виробництво самогону є порушенням законодавства, якщо товар виробляється для потреб, а чи не продаж. Рецепт приготування горілки зі спирту складається лише з кількох етапів.

Етап 1 – придбання води

Старі рецепти радять готувати горілку, використовуючи джерельну воду або воду з колодязів. Природно, більшості міських жителів навряд чи буде зручно відправлятися невідомо куди для пошуків джерела, тому достатньо використовувати звичайну воду, що продається в кожному продуктовому магазині.

Важливо: Не слід використовувати кип’ячену воду під час приготування горілки. Не підійде і дистильована — процес дистиляції та кип’ятіння води вбиває у ній низку корисних властивостей. Крім цього, у ній починає гірше розчинятися спирт.

Чим вода м’якша і прозоріша, тим краще вийде якість готового напою. Тому в магазині бажано відразу звертати увагу на вміст солей, а також візуальну прозорість води в пляшці. Слід вибирати воду, що містить мінімум солей у своєму складі.

Етап 2 – придбання та підготовка спирту

Щоб напій вийшов безпечним для здоров’я, слід використовувати виключно етиловий чи медичний спирт, і жодного іншого. Ці дві рідини дещо різняться на молекулярному рівні: медичний спирт дуже близький до етилового, оскільки зроблений на його основі, але в ньому містяться невеликі домішки води та деякі інші незначні відмінності.

  • приготування горілки в домашніх умовах не зміниться від того, який із спиртів буде обраний;
  • перед початком змішування чогось необхідно заміряти початкову міцність рідини. Вимірювання проводиться за допомогою приладу під назвою ареометр;
  • без виміру міцності спирту зробити смачний і якісний напій навряд чи вдасться, тому що невідомо, у якій пропорції змішувати рідини для отримання бажаної міцності горілки.

Етап 3 – підготовка інших інгредієнтів

Крім основних двох рідин у вигляді води та спирту, для самостійного приготування приємної на смак горілки потрібно глюкоза.

Її теж нескладно зробити в домашніх умовах:

  1. береться 1 літр води;
  2. у воді розчиняється 1 кілограм звичайного цукру;
  3. одержаний склад кип’ятиться на повільному вогні;
  4. поки сироп кипітиме, на його поверхні з’являтиметься плівка білого кольору, яку необхідно знімати;
  5. сироп буде готовий лише тоді, коли пінка перестане утворюватися – після цього його можна знімати з вогню.

Сироп необов’язково повинен мати у своєму складі лише цукор та воду. Можливе додавання за смаком інших інгредієнтів – це суттєво позначиться на смакових якостях готового продукту.

Що найчастіше додають:

  • лимонний чи апельсиновий сік;
  • мед;
  • лимонну кислоту.

Етап 4 – змішування

Найвідповідальніший етап, якого можна приступати тільки після того, як будуть готові всі інші інгредієнти напою. Щоб розрахувати необхідну кількість води, потрібно знати вихідну міцність спирту та бажану міцність готового напою.

Щоб не помилитися у розрахунках, можна скористатися такими табличними даними:

Користуватись таблицею дуже просто. Наприклад, міцність етилового або медичного спирту становить 95%, і є бажання виготовити з нього домашній напій зі звичною для горілки міцністю 40%. Таблиця показує 144,4 — стільки ж мілілітрів потрібно для отримання ідеально бажаного результату. Тобто змішування повинно проводитись у співвідношенні

Важливий момент: При змішуванні частина рідини поглинеться хімічними реакціями. Це означає, що з 500 мл води та 500 мл спирту рівно 1 літр горілки не вийде, і дивуватися цьому не варто. Втім, похибка є відносно невеликою.

Якщо використовувати майже чистий спирт (градус 96%) для рецепту класичної горілки, для зручності можна користуватися більш простим розрахунком: змішується 2 літри води та 250 мл 96% спирту з додаванням 40 мл 40% розчину глюкози. Якщо змішати рівно стільки, скільки потрібно, то вийде класична 40% горілка з досить м’яким смаком.

Сам процес змішування досить простий:

  1. у підготовлену для змішування ємність наливається вода;
  2. додається за смаком глюкоза (хоча б невелика кількість має бути присутнім – це зробить смак горілки приємнішим);
  3. додаються смакові добавки та інші додаткові інгредієнти. Додаються за бажанням. Слід враховувати кількість добавок та глюкози при розрахунках, оскільки занадто велика їхня кількість здатна на кілька градусів знизити міцність напою;
  4. дуже важливий момент: обов’язково вливати спирт у воду, але ніяк не навпаки. В іншому випадку колір рідини зміниться на білий, і для подальшого приготування чогось їстівного вона не підійде;
  5. Після змішування рідини слід ретельно перемішати для повного розчинення. Якщо ємність можна щільно закрити і збовтати – теж добре.

Загалом приготування горілки зі спирту в домашніх умовах за цим рецептом закінчено. Але для підвищення якості, м’якості та чистоти продукту існує ще один важливий етап – фільтрація та очищення.

Етап 5 – фільтрація та очищення

Для очищення приготовленої горілки в неї кладуть кілька таблеток активованого вугілля (з розрахунку 3-4 таблетки на літр рідини) і збовтують. Далі потрібно залишити горілку на 2-3 години при кімнатній температурі – цього часу достатньо, щоб активоване вугілля забрав у себе всі зайві домішки та очистив склад.

На цьому питання «Як із спирту зробити горілку?» розкритий, але до вживання горілки ще трохи почекати. Домашній напій слід розлити по пляшках до самого шийки і щільно закрити пробкою. Слід переконатися, що доступ до повітря надійно перекритий — інакше спирт випаровуватиметься з пляшки. Через 2-3 дні горілка «відпочине», і її смак стане гарним, м’яким та приємним.

Скільки зберігається домашня горілка?

Напої зі спирту високої міцності можуть зберігатися необмежено довго, незалежно від того, у домашніх чи заводських умовах вони були приготовлені. Якщо знати, як зробити спирт та напої з нього правильно, жодних проблем із зберіганням не виникне.

Водночас на термін придатності можуть впливати добавки: чим більше, тим менше зберігатиметься напій. Якщо градус напою становить 40 і більше, це рідко завдає незручностей – спирт є сильним консервантом, і термін придатності будь-якого міцного алкоголю практично завжди необмежений або обчислюється роками.

Як зі спирту приготувати горілку?

Сучасних рецептів горілки дуже багато, але всі вони виготовляються за схожою технологією. Незважаючи на це, кожен виробник має свої особливі секрети приготування цього легендарного напою. Вартість домашньої горілки буде набагато нижчою за покупну, при цьому ви будете завжди впевнені в її якості і зможете готувати напій на будь-який смак.

Як зі спирту приготувати горілку?

Класичний рецепт горілки зі спирту дуже простий і підходить для приготування в домашніх умовах.

Для цього потрібно буде взяти:

  • Спирт 96% – 1 літр 250 мл
  • Вода – 2 літри
  • Розчин глюкози 40% – 40 мл

Перед тим як зробити горілку зі спирту необхідно запам’ятати основні правила змішування рідин.

Спирт потрібно наливати у рідину, ні ніколи не слід робити навпаки. У банку налийте необхідну кількість води і лише після цього акуратно вливайте спирт.

Отриману суміш потрібно добре перемішати. Для цього потрібно щільно закрити кришкою банку і кілька разів добре струсити. Спиртову суміш потрібно відразу поставити в холодне місце — холодильник або морозильну камеру.

Домашня горілка із спирту готова. Перед вживанням її потрібно буде охолодити протягом кількох годин у холодильнику та підготувати відповідну закуску.

З якого спирту роблять горілку вдома?

Оригінальний рецепт домашньої горілки зі спирту сподобається любителям пряних напоїв.

  • Спирт – 2 склянки
  • Вода – 3 склянки
  • Сухі лимонні скоринки – 1 склянка
  • Кориця, кардамон, мускатний горіх – за смаком

Щоб зробити гарну горілку зі спирту, потрібно звертати увагу на якість основних компонентів. Вода має бути чистою та м’якою, а спирт слід брати тільки харчовий. Важливо, з якого спирту роблять горілку – не слід купувати його в незнайомих місцях, інакше ви ризикуєте своїм здоров’ям. Отруєнням неякісним спиртом може зашкодити вашому організму, тому завжди перевіряйте документи на цей продукт.

Перед тим як зі спирту приготувати горілку, підготуйте зручну скляну банку з кришкою. Налийте в неї воду і додайте потрібну кількість спирту.

Суміш потрібно добре перемішати і поставити у прохолодне місце для охолодження. Через кілька годин, коли горілка буде готова, банку потрібно буде відкрити та додати в рідину сухі лимонні скоринки. Можна використати цедру свіжого лимона, для цього його потрібно буде очистити. Поставити напій настоюватися в прохолодному місці протягом 5-6 годин, після чого потрібно буде перегнати лимонну настойку на самогонному апараті.

На один літр дистиляту потрібно буде додати 5-6 г кориці, 1 г кардамону та мускатного горіха. Можна буде збільшити пропорції прянощів на ваш смак.

Горілку потрібно знову щільно закрити кришкою і поставити в тепле місце. Найкраще укутати банку ковдрою або поставити її в прогріту духову шафу на 10-12 годин. Після цього потрібно буде поставити банку у темне місце на 10-12 годин, щоб напій добре настоявся. Готову горілку процідити через кілька шарів марлі, добре охолодити у холодильнику і можна буде пробувати. Можна додати у напій трохи цукру чи глюкози – до смаку.

Як зробити горілку зі спирту: пропорції, як розводити спирт на горілку

Базовий рецепт приготування горілки зі спирту підійде всім шанувальникам хороших якісних алкогольних напоїв. Вміння правильно розводити спирт допоможе вам у майбутньому готувати різні алкогольні напої на основі домашньої горілки.

Приготування домашньої горілки зі спирту можна поділити на кілька основних етапів.

Перед тим, як розводити спирт на горілку, слід підготувати всі основні компоненти.

Вода – один із найважливіших компонентів будь-якої горілки. Від води, що використовується, залежать смакові якості горілки. Вода повинна бути м’якою, прозорою, безбарвною, без будь-яких сторонніх смаків та запаху. Кращою вважається джерельна вода або з верхів’я річок. Якщо вона жорстка, перед приготуванням її варто відфільтрувати за допомогою спеціального фільтра.

Усі рецепти приготування горілки зі спирту мають схожу технологію. Спирт наливають у рідину – воду, сік чи інший напій, після чого добре змішують.

Щоб зробити горілку зі спирту, пропорція завжди приблизно однакова — на 2 частини спирт йде три частини води. У деяких випадках можна розбавити більше або менше, що залежить від додаткових компонентів.

У суміш можна буде покласти лимонну кислоту, сік або інші смакові добавки. Іноді їх додають не тільки для смаку та запаху, але й для надання горілці певного кольору.

Щоб напій був м’якшим, горілку рекомендують пропустити через фільтр із активованим вугіллям або перегнати. Після цього напій розливають у пляшки та витримують у прохолодному місці 7-10, а іноді й 14 днів. Якщо в процесі приготування додавалися прянощі та трави, горілку потрібно додатково профільтрувати. Перед вживанням приємно охолодити і дати кілька днів відпочити.

Рецепт приготування домашньої лимонної горілки зі спирту

Лимонна горілка зі спирту – чудовий напій, який виходить дуже м’яким та легким на смак. Завдяки свіжому аромату лимона, горілка виходить смачною та її можна пити у чистому вигляді навіть без закуски.

  • Спирт – 400 г
  • вода – 600 мл
  • Лимон – 1 шт

М’яку горілку зі спирту можна приготувати декількома способами – з лимонних скорин або з цитрусового соку.

Лимон потрібно покласти в друшляк, облити окропом, витерти насухо та очистити шкірку за допомогою гострого ножа. Цедру нарізати тонкими смужками та покласти в чисту пляшку. В окрему пляшку налити воду, додати спирт та добре перемішати, залишити суміш у холодильнику на кілька годин.

З м’якоті лимона видавити сік і налити в невелику банку або пляшку. Коли горілка настоїться, половину налити в ємність зі шкіркою, другу половину в лимонний сік.

Обидві банки щільно закрити та поставити в сухе темне місце на 14 днів. Перед вживанням напої процідити і можна куштувати.

Щоб покращити смак напою, горілку можна буде перегнати, після чого додати до неї трохи цукрового сиропу.

Горілку зі спирту будинку легко приготувати, навіть не маючи самогонного апарату. Для цього потрібно буде просто наполягти напій у холодному місці не менше двох тижнів, процідити та дати йому відпочити 2-3 дні.

Виготовлення горілки з медичного спирту

Традиційна горілка із медичного спирту виготовляється шляхом змішування рідин. Міцність напою залежить від пропорцій, які використовувалися. Тому, за бажанням, можна виготовити напій з будь-яким вмістом спирту — 30, 35, 40 і більше градусів.

  • Спирт – 6 літрів
  • Березове вугілля – 350 г
  • Білі родзинки — 200 г
  • Вода – 9 літрів

Щоб виготовити горілку із спирту, вихідну сировину слід добре очистити. Завдяки такій нескладній процедурі, якість напою помітно покращає.

Подрібнене березове вугілля насипати у велику скляну сулію, зверху залити спиртом і залишити в прохолодному місці на 3 тижні. Щоб вугілля добре взаємодіяло зі спиртом, рідину в банку слід щодня збовтувати – кожні 4-5 годин. Ще 7 днів спиртовий розчин повинен стояти у спокої – його не потрібно перемішувати, напій має відпочивати.

Підготовлений таким чином спирт слід добре процідити через фільтр, злити в чисту банку, додати в нього білий родзинки та поставити ще на 12 днів у прохолодне місце. Готову спиртову основу потрібно процідити і змішати з водою. Готову суміш перегнати та розлити в чисті пляшки.

Цей спосіб, як зробити зі спирту горілку м’якою та приємною на смак, займає чимало часу. Але результат вас не розчарує, адже тепер напій можна не тільки пити в чистому вигляді, але й ушляхетнювати його за допомогою різних добавок. Завдяки цьому ви зможете готувати різні горілки, настойки і лікери.

Як виготовити смачну горілку зі спирту

Смачну горілку зі спирту можна приготувати із суміші прянощів. Для цього вам знадобиться:

  • Спирт – 1300 мл
  • Імбир – 50 г
  • Калган – 50 г
  • М’ята – 50 г
  • Аніс – 50 г

Всі інгредієнти покласти у скляну банку, ретельно перемішати та залити спиртом. Отриману суміш поставити у прохолодне місце на 18 днів. Після цього додати 2 літри дистильованої води та перегнати на самогонному апараті.

Готовий напій охолодити і можна насолоджуватися пряною горілкою.

Рецепт м’якої горілки зі спирту

Можна зробити горілку зі спирту за рецептом, який використали ще наші пращури. Старовинний спосіб приготування напою можна трохи змінити, якщо ви не зможете знайти всі необхідні інгредієнти:

  • Лимон – 5 шт
  • Спирт – 2 л
  • Вода – 3 л
  • Кориця – 50 г
  • Бадьян – 50 г
  • Кардамон – 50 г
  • Мускатний колір – 20 г
  • Мускатний горіх – 2 шт

Виготовлення горілки зі спирту починається з того, що потрібно підготувати основу напою. Воду налити у велику скляну банку, влити спирт і добре перемішати. Горілку поставити в холодильник та добре охолодити.

Лимони вимити, витерти насухо та очистити. Усю шкірку скласти у банку, залити її приготовленою горілкою і поставити на кілька годин для наполягання.

Настоянку треба буде перегнати.

У скляну банку насипати решту компонентів, залити лимонно-спиртовим екстрактом, отриманим в результаті перегонки, та закрити кришкою. Залишити настій у теплому місці на 4-5 днів. Температура має бути не нижче 35 градусів, тому найкраще поставити банку в нагріту духовку або укутати ковдрою.

На п’ятий день горілку потрібно процідити і за бажанням додати трохи цукру. Досить покласти 40 г на 1 літра горілки.

Смак чудового напою обов’язково оцінять ваші друзі, якщо ви представите їм не зовсім звичайну горілку.

Підготуйте 5 невеликих пляшок, налийте в їхню приготовлену горілку і додайте в кожну з них барвник:

у першу — волошки, у другу — шафран, у третю м’яту, у четверту насіння соняшника, а в п’яту — шкірку волоського горіха. У вас вийде неймовірна палітра фарб – синій, жовтий, зелений, фіолетовий та коричневий напої.

Як правильно розвести спирт у домашніх умовах

Привіт друзі! У сьогоднішній статті говоритимемо про те, як розводити спирт із водою в домашніх умовах. І не лише до 40 градусів, а до будь-якої необхідної фортеці. Я розповім вам, як правильно підібрати пропорції та яку воду вибрати. Також покажу, як приготувати горілку. На перший погляд все просто, але якщо не дотримуватися технології змішування можна отримати каламутну, негарну рідину.

Ідея написання цієї статті зріла вже давно. Адже я постійно у своїх рецептах пишу, що замість горілки можна використовувати розведений спирт, але як правильно його розвести, наприклад, до 70 градусів знають не всі. Якщо ви є щасливцем, який має доступ до якісного спирту, то ця стаття для вас. До речі, де його берете? Розкажіть у коментарях.

Зміст

Який має бути спирт

Про те, які бувають спирти розказано в окремій статті. Тут же не будемо на цьому звертати увагу. Я просто скажу, що він повинен бути природно питним, якісним та з перевірених джерел. А також абсолютно прозорим та без сторонніх запахів.

Яку воду використовувати

Якість застосовуваної води не менш важлива, ніж якість спирту. Ну гаразд, загнув. Скажімо трохи менше, але теж дуже важливо. Думаю зайве говорити, що вода має бути питною, чистою та прозорою, тому перейдемо до менш очевидних речей.

Основним показником води для нас є жорсткість. Жорсткість це кількість у воді кальцію (Ca) та магнію (Mg). Вимірюється вона в мг-екв/л. Для розведення необхідно використовувати воду з найменшими показниками жорсткості, тобто м’яку воду. Інакше розчин помутніє, та й втратить у смаковій якості.

Отже, якою має бути жорсткість? Відповідно до видання “Технологія спиртового та лікеро-горілчаного виробництва” (М. “Харчова промисловість”, 1973р.) для приготування лікеро-горілчаних виробів повинна використовуватися вода з жорсткістю менше 1 мг-екв/л для природної води та менше 0,36 мг- екв/л для пом’якшеної води. Ми використовуватимемо природну воду, тому орієнтуємося на 1 мг-екв/л.

Як дізнатися, яка жорсткість у вашої води, запитаєте ви? Зараз розповім, але спочатку розглянемо варіанти, якою водою ми можемо користуватися.

Водопровідна вода

Найгірший варіант. Жорсткість такої може досягати 7 мг-екв/л. До того ж у ній міститься хлорка, що має свій яскраво виражений запах. Такою водою я не рекомендую користуватися, але якщо ви все ж наважитеся, то над нею необхідно зробити деякі маніпуляції.

Спочатку дайте воді відстоятися 3-4 години, щоб випарувалася хлорка. Потім воду прокип’ятіть і дайте охолонути. Після кип’ятіння пропустіть через побутовий фільтр-глечик для води. Зараз їх у продажу повно, і вони добре справляються з очищенням води. Після цих процедур вода готова до застосування.

Джерельна вода

На більшості сайтів в Інтернеті рекомендують саме таку воду, але я не був би таким категоричним. Тут не все так просто. Як правило, джерельна вода дуже смачна, але не можна визначити її склад та жорсткість без спеціального аналізу. До того ж її показники можуть сильно змінюватися від пори року, дощів або посухи.

Тож рекомендувати таку воду я не можу. Якщо у вас є поруч джерельце або колодязь, то можете спробувати використовувати цю воду для приготування невеликої кількості суміші і подивитися, що вийде. Якщо вона не помутнішає і її смак вас влаштує, то вода з цієї джерела придатна для використання.

Покупна бутильована вода

Це, на мою думку, найкращий з варіантів. На покупних пляшках пишуть хімічний склад і жорсткість, тому нам залишається тільки підібрати відповідну для наших цілей воду.

Це, як я вже казав, вода із твердістю 1 мг-екв/л і нижче. Такий у продажу повно. Я навіть бачив воду із твердістю 0,05 мг-екв/л. Буває так, що на пляшці не вказано загальної жорсткості. Тоді слід орієнтуватися зміст Ca і Mg. Бажано, щоб кальцію було менше 10 мг/л, а магнію – менше 8 мг/л. Принаймні моя вода має такі показники.

Дистильована вода

Здавалося б, що може бути краще очищеної від усіх домішок води для розведення спирту? Така вода точно не помутніє. Але й тут не все так просто. Все залежатиме від того, навіщо ви збираєтеся використовувати отриману суміш.

Якщо для подальшого приготування якої-небудь настойки, наприклад, Перцовки або Кедрівки, смак якої визначають насамперед інгредієнти, що входять до неї, то дистильована вода підійде відмінно. Адже вона не має смаку.

З тієї ж причини вона погано підходить для приготування горілки, смак якої залежить від смаку води. Приготовлена ​​на дистильованій воді горілка значно поступається смаковим якостям горілці на джерельній або бутильованій воді.

Підіб’ємо підсумок: для розведення застосовуйте м’яку бутильовану воду з жорсткістю 1 мг-екв/л і нижче.

Пропорції змішування

При змішуванні спирту з водою відбувається зменшення обсягу одержуваного розчину. Тобто при додаванні до 1 літра спирту 1 літра води на виході ми не отримаємо 2 літри рідини. Обсяг трохи менше. Цей ефект називається контракція та помітно ускладнює нам розрахунки.

Для правильного вибору пропорцій необхідно користуватися спеціальною таблицею – таблицею Фертмана. У ній зазначено, скільки мл води необхідно додати в 1000 мл спирту, щоб отримати розчин бажаної концентрації.

Наводжу її нижче (натисніть на зображення для збільшення).

Наприклад, щоб розбавити 90% спирт до 60% необхідно до 1000 мл спирту додати 535 мл води.

Варто зауважити, що всі ці пропорції правильні при температурі рідин, що змішуються 20 ºС. Якщо ви вимірюєте концентрацію алкоголю спиртометром, повинні знати, що при зміні температури його показання змінюються. Відхилення на 5 градусів за температурою призводить до відхилення приблизно 1 градус за алкоголем. Ось вам табличка для 96% спирту.

Ви напевно звернули увагу, що у таблиці Фертмана є дані лише по спирту міцністю 95% і нижче. Але що робити, якщо він у вас міцніший?

У таких випадках можна скористатися наведеною нижче формулою. Вона розраховує, який обсяг повинен мати суміш після розведення.

Формула

X – кінцевий об’єм розведеної рідини (мл)

S – початкова міцність спирту (%)

K – необхідна міцність розчину (%)

V – початковий обсяг спирту (мл)

Наприклад, нам треба розбавити 500 мл 96% спирту до міцності 40%. Вважаємо: Х = 96/40 * 500 = 1200 мл. Виходить нам треба додавати в 500 мл спирту воду доти, доки його обсяг не збільшиться до 1200 мл.

Важко? Тоді є такий варіант. Це досить приблизний розрахунок, але домашніх умов цілком підходить. M = SV/KV (мл),

M – кількість води, необхідне для розведення (мл)

S – початкова міцність спирту (%)

K – необхідна міцність розчину (%)

V – початковий обсяг спирту (мл)

Знову розводимо 500 мл спирту 96% до міцності 40%. M = 96 * 500/40-500 = 700 мл. Виходить, що у 500 мл спирту треба додати 700 мл води. Але підсумковий обсяг рідини буде меншим за 1200 мл. Пам’ятаєте чому? Правильно – контракція.

Технологія змішування

Зі змішуванням спирту і води теж не все так просто. У різній літературі та на багатьох сайтах і форумах пишуть, що правильно лити спирт у воду. Мовляв, необхідно важчу рідину (щільність води 1г/мл) лити у легшу (щільність спирту 0,8 г/л), тому вони швидше змішуються, і проходить правильно хімічна реакція.

Але водночас не раз чув, що на лікеро-горілчаних заводах ллють як спирт у воду, так і навпаки. І в деякій літературі також наводять технологію, якою воду додають у спирт. Наводжу приклад:

У книзі «Технологічна інструкція з лікеро-горілчаного виробництва», 1971р. на стор. 65 говориться:

«У підготовлений сортувальний чан наливають через мірник розраховану кількість спирту, потім води»

У довіднику «Рецептури лікеро-горілчаних виробів», 1981 р. видання, на сторінці 9 про приготування горілки вказано таке: «Воду додають у купаж і доводять обсяг заданого по мірному склу купажного чана»

З особистого досвіду скажу, що я змішував і так і так, різниці особливої ​​не помітив. Головне дотримуватися таких правил:

  • Перед змішуванням спирт та воду необхідно охолодити. Спирт можна покласти у морозилку, а воду у холодильник.
  • Вливати можна як спирт у воду, так і навпаки, головне влити якнайшвидше і відразу ж добре перемішати.

Розведений водою спирт називається сортуванням. Щойно приготовлене сортування до вживання не годиться. Їй потрібен деякий час, щоб завершилися всі хімічні реакції, що проходять. Тому перед вживанням її потрібно відстояти хоча б пару днів, а краще за тиждень. Щільно закрийте пляшку пробкою та сховайте в холодильник.

Як правильно приготувати горілку зі спирту

Як я вже говорив вище – суміш спирту з водою це ще не горілка, а лише напівфабрикат під назвою сортування. А ось звичний смак горілки сортування набуває лише після очищення її вугіллям. Під час вуглевання відбувається очищення суміші від шкідливих домішок та окисно-відновлювальні реакції, після яких сортування та перетворюється на горілку.

Для очищення можна використовувати вугілля, що продається в спеціалізованих магазинах для виноробів, активоване вугілля з аптеки, або побутовий фільтр-глечик для очищення води, що продається в супермаркетах.

Пропорції на 1 літр сортування приблизно такі – 1 столова ложка вугілля з магазину для самогонників, або 30 таблеток активованого вугілля з аптеки, або подвійна фільтрація через глечик. Сортування має бути 42%, т.к. після вуглевання 2 градуси загубляться.

Після фільтрації для пом’якшення смаку у горілку додають цукор (1 ч.л на 1л) або глюкозу (20 мл 40% розчину на 1 л) або фруктозу. Також іноді додають гашений оцет, гліцерин тощо.

Сьогодні я не наводжу докладного технологічного процесу приготування горілки зі спирту, тому що це тема для окремої статті. Незабаром я її напишу. Підпишіться на оновлення, і вона прийде до вас на пошту.

А в мене, мабуть, на сьогодні все. Готуйте правильні напої та будьте щасливі.

Як самостійно зробити горілку зі спирту

Горілку можна зробити самостійно, без спеціалізованих пристроїв та пристроїв. Вона вийде не гірше за продукт на полицях магазинів, якщо використовувати якісну сировину. Для створення напою потрібно змішати спирт та воду, враховуючи пропорції. Правила приготування прості, їхнє дотримання не вимагає особливих умінь. У статті розглянемо, як зробити горілку зі спирту та найкращі прості рецепти напою.

Чи можна зі спирту та самогону зробити гарну горілку?

Так можна. Це один із популярних рецептів. Не знаєте, як зробити горілку із самогону? Потрібно придбати спирт у авторизованому магазині. Важливо перевірити його якість. Якщо лабораторні методи не завжди доступні, перевірку вогнем можна провести в будь-який час.

Для виготовлення горілки необхідно використовувати якісну сировину

Читайте також:

Колір полум’я підкаже, чи варто використати цей спирт:

  • блакитний – відмінна якість;
  • зелений – не рекомендується застосовувати, містить небезпечні токсини;
  • жовтий хвіст свідчить про низьку якість сировини.

Зверніть увагу і на самогон. Він повинен мати максимальний ступінь очищення (потрійний перегін). Сторонні запахи повинні насторожити – не використовуйте такий продукт.

Рекомендації професіоналів

Фахівці знають, як зробити зі спирту гарну горілку. Важливо підібрати якісну сировину і дотримуватися технології. Професіонали рекомендують спирт вливати у воду, тоді рідина не буде каламутною. Враховуйте, що температура компонентів має бути однаковою. Об’єм отриманого напою повинен дорівнювати місткості обраної ємності, тобто заповнити її рідиною «до шийки» і накрити кришкою.

Щоб у горілки був гарний смак, рекомендується після приготування дати час настоятися. Фахівці рекомендують залишити напій закритим у тарі на добу. Реакція повністю протікає за 24 години.

З якого спирту виготовляють горілку? Використовують етиловий чи медичний. З останнім варто бути уважнішими – він дуже міцний. Якщо його не розбавляти, можна отримати опіки внутрішніх органів. Інші види спирту використовувати заборонено, адже вони застосовуються у важкій промисловості та особливо токсичні для людини.

Щоб зробити гарну горілку, потрібно дотримуватися певних технологій

Покрокова інструкція

Далі розглянемо, як приготувати зі спирту горілку. Процес досить простий: візьміть кілька простих компонентів – підготовлена ​​вода, спирт та розчин глюкози. Користуйтеся наступною інструкцією та дізнаєтесь, як приготувати горілку в домашніх умовах, рецепт зі спирту. Розглянемо традиційний варіант.

Підготовка води

Це основний компонент, тому будь-яку рідину брати не можна. Застосовуйте тільки бутильовану воду. Обов’язково ознайомтеся з її складом, де прописуються домішки, що містяться. Краще зробити вибір на користь варіанта з мінімумом солі. Не використовуйте дистильовану чи кип’ячену воду. Обробка змінює властивості рідини, тому вона погано розбавлятиме спирт.

Підготовка спирту та додаткових компонентів

Візьміть спирт однієї з перерахованих марок:

Солі беруть в облогу марганцівкою. Для цього потрібно невелику кількість речовини внести в спирт і струсити пляшку. Збовтувати необхідно до появи осаду. Далі потрібно злити спирт.

Також доведеться приготувати додатковий компонент – глюкозний сироп.

Спирт “Люкс” ідеально підійде для приготування горілки в домашніх умовах.

Приготуйте його, користуючись інструкцією:

  • розчиніть у 1 літрі води 1 кг цукру;
  • поставте каструлю із перерахованими компонентами на слабкий вогонь;
  • білу, що з’являється, потрібно знімати ложкою.

Глюкозний сироп готовий, коли ця піна перестане утворюватись. Додатково можна додавати хрін, цитрусові, перець, мед та інші прянощі, трави, фрукти. У класичному варіанті ми їх розглядаємо.

Змішування

Для приготування хорошого напою потрібно знати, як розвести спирт до горілки. Спочатку визначтеся з його фортецею. Цей показник вказує на кількість води у горілці зі спирту, пропорції. Класична міцність – 40% про. При такому розкладі у напої утримуватиметься 40% спирту та 60% води. Якщо говорити про пропорції, це буде 1 до 1,3.

Як правильно розбавити спирт, щоб вийшла горілка? При класичному варіанті змішують:

Під час розведення вливайте спирт у воду. Якщо робити навпаки, то отримана рідина буде каламутною.

Очищення та фільтрація

На наступному етапі покладіть у розчин 3 – 4 таблетки активованого вугілля. Добре збовтайте тару. Залиште її на дві години – за цей час рідина очиститься. Тепер її потрібно процідити, краще для цього взяти цупку тканину.

Розведення спирту водою в потрібних пропорціях дасть добрий напій

Класична горілка практично готова. Далі напій розливається в пляшки по саму шийку і добре закривається. Отримана рідина має настоятися щонайменше добу, а краще – дві. Після цього можна пити.

Прості рецепти приготування напою

Існують інші варіанти виготовлення. Від класичного способу відрізняються додаванням додаткових компонентів. Залежно від смаку, можна використовувати солодкі та гіркі інгредієнти (фрукти, трави, прянощі).

Пропонуємо вам ознайомитися з найбільш популярними способами приготування горілки зі спирту та добавок.

Перцівка

Один із популярних та простих рецептів. Використовується для відпочинку та лікування простудних захворювань.

Візьміть такі компоненти:

  • горілка на спирті марки “Альфа” – 0,5 літра;
  • гвоздика – дві головки;
  • шість чорних запашних горошин;
  • червоний перець – стручок.

Щоб напій був чистим, прянощі необхідно скласти в стручок. Для цього червоний перець надрізають уздовж, кладуть у нього горошини та гвоздику. Після цього стручок поміщають у банку на три-п’ять днів.

Перцівка, приготовлена ​​в домашніх умовах зі спирту.

На дубовій корі

Рецепт просто – змішайте літр горілки та 50 грам кори дуба. Помістіть банку або іншу ємність із напоєм у темне нежарке місце на тиждень. Після цього процідіть настій та перелийте в іншу тару. Дехто каже, що цей напій нагадує коньяк.

З прянощами та травами

Інша назва цієї горілки “Ароматна”. Вона готується у більших обсягах. Потрібно взяти 12 літрів горілки, 100 г м’яти, 30 г анісу та по 50 грамів кмину, шавлії та кірки помаранцю. Цукор додати до смаку.

Корку помаранця докладіть і змішайте з травами. Обшпарьте масу окропом. Цю суміш покладіть у величезний сулія, влийте туди горілку. Після того як рідина настоїться, відфільтруйте і розподіліть на дрібнішу тару.

З м’ятою та лимоном

Для напою необхідно взяти такі компоненти:

  • літр горілки;
  • 2 – 2,5 склянки цукру;
  • 3 – 4 лимони;
  • пучок м’яти.

Лимон почистити та нарізати кубиками. У кашку потрібно додати м’яту. Суміш потрібно залити літром горілки та залишити на 3 – 4 дні у теплий час. Після цього додайте в розчин 2-2,5 склянки цукру і знову залиште на 10 днів. Рекомендується щодня струшувати ємність із напоєм. Коли цукор повністю розчиниться, горілка готова до вживання.

Лимонна настойка зі спирту

Кедрівка

Потрібно взяти такі інгредієнти:

  • 2 л води;
  • 3 л горілки на основі спирту Альфа;
  • 500 г нечищених кедрових горішків.

Рецепт досить простий. Горішки слід прокип’ятити протягом п’яти хвилин. Після цього поміняйте воду та знову поставте на вогонь. Кип’ятити потрібно 5 хвилин. Відкиньте горішки на друшляк і дайте стекти воді. Після цього помістіть їх у горілку. Тепер напій поставте в темне нехолодне місце. Пити можна за два тижні.

Цитрусова

На 750 мл горілки потрібно взяти шкірку з одного лимона та одного апельсина. Інгредієнти помістіть у ємність із кришкою, яка щільно закривається. Струсіть тару. Поставте її на сім днів у темне місце. При цьому варто регулярно трясти ємність. Рекомендується це робити двічі на день.

Чи є протипоказання та побічні ефекти від “спиртової” горілки

Цей напій не можна вживати дітям, вагітним жінкам та людям із хронічними захворюваннями. Якщо пити горілку регулярно, вона паралізує роботу печінки і підшлункової залози. Важливо розуміти, що немає дози, яка шкодить. Навіть невелика кількість алкоголю здатна завдати шкоди клітинам мозку.

Після прочитання цієї статті ви знаєте, як розбавити спирт водою, щоб вийшла горілка. Напій, приготовлений вдома з дотриманням технології, буде смачнішим і якіснішим за заводські аналоги.

Про автора

admin administrator