Як розрізнити гриби їстівні та неїстівні

Авторadmin

Як розрізнити гриби їстівні та неїстівні

Неїстівні гриби (50 фото): як відрізнити їстівні, як визначити і розпізнати, як дізнатися, які види, таблиця

Кожної дитини батьки з дитинства вчать відрізняти в лісі їстівні гриби від отруйних і небезпечних. Але є ще одна категорія — неїстівні гриби. Це неотруйні гриби, які тим не менше люди не вживають в їжу з-за тих чи інших їх властивостей.

Кожної дитини батьки з дитинства вчать відрізняти в лісі їстівні гриби від отруйних і небезпечних

Причини можуть бути наступними:

Читайте також: Що таке гриб на дереві? У царстві грибів є види, які володіють стійким неприємним або навіть нестерпним смаком — гірким пекучим або

Їстівні та неїстівні гриби (відео)

Застосування неїстівних грибів

Вище згадувалося, як можуть застосовуватися неїстівні гриби в харчовій галузі. Інша сфера — народна медицина: її рецепти, поряд зі звичними їстівними, містять неїстівні гриби. В офіційній медицині кошти на їх основі теж зустрічаються: реалізований вже не один фармацевтичний проект з їх використанням, і дослідження в цій сфері тривають.

Ряд сімейств відносять до неїстівним через вміст у них токсичних речовин у невеликих кількостях

Неїстівні гриби (відео)

Також рекомендуємо прочитати:Психотропну дію псилоцибе полуланцетовидной
Їстівні і отруйні види мухомора
Види отруйних грибів Росії та України
Бліда поганка: опис зовнішнього виду та способи рятування на садовій ділянці

Неїстівні гриби середньої смуги Росії

Всім, хто любить бувати в лісі, варто з’ясувати, як відрізнити їстівний гриб від неїстівного.

Безпосередньо під час збору грибника може виручити довідник або роздрукована таблиця з описами неїстівних грибів, але краще заздалегідь дізнатися, як визначити різновид цих плодів.

Назви й фото найпоширеніших з них наведено нижче.

Читайте також: Види отруйних грибів Росії та України

Про отруйних і небезпечних грибах багато інформації. У деяких школах навіть діє проект «Обережно, гриби», де дітям молодших класів розповідають про гриби їстівні і неїстівні, а про умовно їстівні різновиди знають не всі. Вивчивши наведені вище описи і фото, ви будете озброєні корисними знаннями, якими варто поділитися з іншими грибниками.

Їстівні і неїстівні гриби: основні відмінності і фото

Віртуальний меморіал загиблих борців за українську незалежність: вшануйте Героїв хвилиною вашої уваги!

В Україні триває черговий грибний сезон, коли любителі “тихого полювання” можуть відправитися на пошуки улюблених грибів, які з’являються в українських лісах у серпні. Однак не варто забувати, що збір грибів вимагає чіткого розуміння, які гриби небезпечні, а які – ні, а також уміння на око відрізнити їстівні гриби від неїстівних.

  1. Їстівні, які можна їсти навіть без попереднього відварювання.
  2. Умовно їстівні – вимагають попереднього вимочування або тривалого варіння. Є різновиди, які можна їсти тільки молодими, оскільки, дозріваючи, вони накопичують токсини і стають отруйними.
  3. Неїстівні – зовні часто виглядають двійниками їстівних різновидів, однак містять отрути, тому їх вживання викликає отруєння, іноді смертельні.

Розрізнити їстівні і неїстівні різновиди допомагає аналіз візуальних ознак, іноді запаху. Отже, розберемо деякі схожі між собою гриби:

1. Лісова печериця і бліда поганка. Розрізнити їх допоможуть такі ознаки:

  • Платівки під капелюшком – у печериці вони коричневі або рожеві, у поганки білі.
  • М’якоть на зламі – печериця колір не змінить, у поганки розлом стане жовтим або червоним.
  • Запах – печериця містить в ароматі нотки анісу і мигдалю, поганка не пахне зовсім або виливає аромат сирої картоплі.
  • Місце виростання – поганки ховаються в листяному лісі, печериці люблять провітрювані, сонячні ділянки, часто ростуть уздовж доріг, на узліссях.

2. Опеньки справжні і несправжні. Опеньок несправжній не грозить смертю, але гарантує легке отруєння в формі розладу шлунка під час його потрапляння в шлунково-кишковий тракт. Існує кілька ознак “підробки”:

  • Занадто яскравий: червоний, оранжевий або оливковий – відтінок капелюшка.
  • Відсутність “спіднички” на ніжці.
  • Гладкий капелюшок (у справжніх опеньків на поверхні темні лусочки).
  • Землистий запах.

3. Справжня і несправжня лисичка. Лжелисички вимагають тривалої обробки, мають неприємний смак і за неправильного приготування викликають легке отруєння. Відмінні ознаки такі:

  • Справжні лисички завжди утворюють сімейки: їх частини щільно притиснуті один до одного, складають єдине ціле. Краї капелюшків хвилясті, колір рівномірний на всіх частинах. Пахне лисичка персиком або абрикосом.
  • Лжелисичка забезпечена тонкою ніжкою без потовщення під капелюшком, краї у неї рівні, без “оборочок”. Капелюшок має насичено рудий колір у середині і блідий по краю. М’якоть видає запах гнилі у розломі.

4. Боровик, гірчак і сатанинський гриб. Шляхетний білий гриб відрізняється товстою циліндричною ніжкою і червонувато-коричневим капелюшком. М’якоть його залишається білою у розломі. Двійник боровика жовчний гриб або гірчак під час розлому стає рожевим. Смак у нього гіркуватий. Особливо небезпечним є сатанинський гриб із капелюшком з дрібним ворсом. Ніжку гриба покриває червона сіточка, а у розрізі його м’якоть стає насичено-лілового і видає запах гнилого лука.

5. Їстівні і неїстівні свинушки. Їстівний різновид – це товста свинушка – великий гриб із короткою, товстою ніжкою. Колір коричневий або бурий. Зсередини капелюшок покритий пластинками. Свинушку товсту можна вживати в їжу після попереднього вимочування і подальшого варіння.

Свинушка тонка (Дунька) – отруйний гриб. Його токсини не викликають негайного отруєння, але мають властивість накопичуватися в тканинах і проявляють себе з часом руйнуванням червоних кров’яних тілець. У гриба витончена до низу ніжка й оливковий або бежево-зелений капелюшок.

6. Несправжні і справжні маслюки. “Підробки видають себе зміною кольору на зламі: синіють або червоніють. Визначити справжній можна за наявністю таких ознак:

  • Слизька поверхня капелюшка і ніжки, особливо явно ця ознака помітна в сиру погоду. Масляниста плівка легко піддіваєтся ножем і тягнеться.
  • Капелюшок губчастий, без пластинок.

Можливі способи визначення отрути в грибах під час варіння такі:

  • Цибуля або часник. За першого варіння в каструлю поміщають очищену цибулину або кілька зубків часнику. Якщо у воді є тирозин, овочі побуріють.
  • Молоко. Під впливом отруйного ферменту пепсину молоко згортається. Тому для перевірки в рідину поміщають гриби. Однак деяка кількість пепсину міститься в деяких їстівних видах, тому метод визнати достовірним не можна.

Недосвідченим грибникам слід скористатися такими порадами, щоб вживання зібраних грибів не обернулася трагедією:

  1. Вивчіть кілька найбільш поширених їстівних видів, які ростуть у вашій місцевості і беріть гриби, які мають їх характерні ознаки;
  2. Не беріть ті екземпляри, під час розгляду яких виникають навіть найменші сумніви.
  3. Поки немає достатнього досвіду, збирайте трубчасті гриби: боровики, маслюки, підосичники, підберезники.
  4. Не пробуйте сирі гриби: їх смак не дасть жодної інформації, але найменшого шматочка отруйного зразка досить для отруєння.
  5. У виявленій сімейці спочатку придивіться до великих екземплярів: вони мають явно виражені ознаки, і визначити вид буде легше.
  • експерт повідомив, які гриби можна збирати в Дніпропетровській області, а які категорично заборонено, оскільки були зафіксовані випадки отруєння ними.
  • Також 3 жовтня відзначався Всесвітній день грибника. OBOZREVATEL публікував кумедні привітання.

Про автора

admin administrator