Як садити гречку

Авторadmin

Як садити гречку

Секрет ідеальної гречки: як варити в мікрохвильовці, мультиварці та каструлі

Як правильно варити гречку, щоб вона була ідеальною консистенцією та ніжною за смаком.

Гречана крупа вважається однією з найкорисніших, ситних і доступних за ціною. Гречана крупа може бути гарніром або основним продуктом страви.

Як підготувати гречку

Висипте гречку в посуд, переберіть чорні ядра і рослинне сміття. Промийте під проточною водою кілька разів. Щоб гречка вийшла ароматною і розсипчастою, підсмажте її на сухій розпеченій сковороді 4-5 хвилин, постійно помішуючи.

Скільки води потрібно взяти

Щоб зварити гречку, води повинно бути у два рази більше за крупу . На склянку гречки беріть 2 склянки води, на 500 г гречки – 1 л води і т. д.

Що додати до гречки

На 1 склянку крупи всипте половину чайної ложки солі. Можете також додати свої улюблені спеції. Добре поєднуються з гречкою розмарин, паприка і селера. Після приготування в гречку можна покласти шматочок вершкового масла.

Скільки вариться гречка в каструлі

Щоб варити гречку в каструлі, покладіть в каструлю крупу і залийте водою, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 15-20 хвилин. Також можна покласти гречку в киплячу воду. Помішувати гречку під час варіння не треба.

Якщо ви спізнюєтеся і не можете вимкнути гречку через 20 хвилин – приберіть її з вогню раніше і залиште на 10 хвилин. Крупа вбере в себе гарячу воду і приготується.

Як варити гречку в мультиварці

Насипте гречку в чашу мультиварки і виберіть режим “каша”, “гречка” або “крупи” (залежить від мультиварки). Виставите час 30-40 хвилин на таймері. Деякі мультиварки самі виставляють час для цього режиму.

Як готувати гречку в мікрохвильовці

Всипте крупу в посуд, придатну для мікрохвильовки. Залийте холодною водою. Готуйте 7 хвилин на потужності 800 Вт під кришкою. Перемішайте гречку ложкою в посуді і варіть ще 5-7 хвилин на потужності 600 Вт.

Як готувати гречку в духовці

Викладіть гречку в жароміцний посуд, залийте водою і накрийте кришкою або фольгою. Готуйте 35 хвилин при температурі 190 °C. Залиште гречку настоятися 15 хвилин у вимкненій духовці.

Дивіться також на УНІАН:

Як вирощувати гречку – 7 правил ефективного вирощування

Користь від вживання гречки очевидна: культура збагачена на вітаміни і мінерали, дієтична та рекомендована до вживання всім без винятку. Вирощування гречки – прибуткова справа, бо культура завжди користується попитом, а виробництво майже безвідходне. Проте, для збирання гарних врожаїв, слід дотримуватись певних правил, які ви дізнаєтесь в цій статті.

Коли сіяти гречку?

Варто знати, що гречка дуже полюбляє тепло і зовсім не переносить холодну погоду. Період сівби припадає на кінець квітня, травень, але в будь-якому випадку при відсутності загрози похолодання (заморозків).

Врожайність гречки перш за все залежить від типу ґрунту та кліматичних умов. Грунт повинен бути пухким, зволоженим та збагачений киснем. Не підходить для гречки глиниста земля, солона та схильна до закисання.

Для вирощування гречки найбільш сприятливими вважаються регіони Полісся та Лісостепу (північ та захід України), проте, завдяки селекції, виведено спеціальні сорти посівного матеріалу для посушливого півдня України та центрального регіону.

Правила дотримуй і врожай отримуй!

  1. Найкращі попередники для гречки: озима пшениця, кукурудза, картопля, буряк, льон. Не рекомендується сіяти після соняшника, ярої пшениці, сорго.
  2. Восени вносять фосфорно-калійні добрива під час першого боронування на глибину 23-25см. А навесні – азотні під час другого (на глибину 10-12см) та третього (8-10см) боронування. Натуральні добрива (гній), а також гербіциди, аміак слід вносити під попередні культури. Гречка зовсім не переносить хлор.
  3. Перед посівом бажано розстелити посівний матеріал на свіжому повітрі, щоб він прогрівся, провітрився (на ніч накривати) та протруїти для захисту від гнилі, хвороб.
  4. Сіяти гречку необхідно у добре прогрітий грунт (10-12°С) на глибину 4-5см (північ України) , а при ймовірності пересихання верхнього шару – на 8-10см (південь).
  5. Найбільша врожайність гречки досягається при висіванні міжрядними посівами шириною 45см+15см за умови догляду (на півночі норма висіву 50-80кг/га,а на півдні – 45-50кг/га). При неможливості обробітку посівів – засівають суцільне поле (на півночі норма висіву 80-110кг/га, а на півдні – 50-80кг/га).
  6. Через 1-2 тижні після висіву, коли зявляються перші листочки, посіви гречки слід захистити від бур’янів. Хімічний метод (внесення гербіцидів) є недоцільним, бо відлякує бджіл, а тому застосовують агротехнічний (боронування). Очищення від бур’янів проводять за сонячної погоди впоперек або під кутом до рядків.
  7. Пізніше добре зробити 2-3 разове розпушення грунту – це додатковий захист посівів від сорняків, що підвищує врожайність.

Бджоли – друзі гречки

Гречка є джерелом для меду, а бджоли забезпечують урожайність гречки шляхом запилення. Для запилення квіток слід забезпечити наявність не менше 2-3 родин бджіл, а краще 5-6. Найбільш продуктивне природне запилення діє, коли пасіка розташована на 0,5км від поля, але не далі, ніж 2 км.

Штучне запилення здійснюють 4-5 разів з ( інтервалом в добу) через кілька днів від початку цвітіння. Час збору врожаю настатає через 2,5-3 місяці від посіву, коли більша частина зерен побуріли (75-80%).

Вирощування гречаної культури вигідне з усіх сторін. Висока врожайність буде винагородою сумлінної праці та розумного підходу до справи.

Про автора

admin administrator