Сусло з солоду, цукру, фруктів має свої терміни дозрівання. І варто враховувати, що для готовності фруктової браги потрібно більше часу ніж на інші. Прискорити процес бродіння можна за допомогою різних способів. Найпростішими є додавання немитих родзинок, житнього хліба, кукурудзи / гороху або живих дріжджів.
У залежності від вихідної сировини і температурного режиму брага бродить 3-14 днів.
Межа для хлібопекарських дріжджів становить 12-14% вмісту спирту в брагу, а для спиртових – вже 18%.
Визначення готовності ґрунтується на щільності та смаку. Зернова брага (із солоду, зерна і води). Зернова брага зазвичай бродить від 5 до 14 днів, але це може змінюватися залежно від рецепта браги та умов. Коли бульбашкова активність зменшується і щільність досягає бажаного рівня, це вказує на готовність.
Скільки дріжджів треба на брагу? Пресовані хлібопекарські дріжджі ми беремо з розрахунку 50 грамів на 1 кг цукру.
Бражка більше не піниться – не виділяється вуглекислий газ. Щоб переконатися в цьому, можна запалити сірник і піднести до шийки банки: якщо полум'я згасло, то бродіння ще триває. Готовність бражки можна визначити за смаком та ароматом: вона повинна бути гіркуватою з кисло-солодким запахом.
При перегонці самогону швидким методом немає ні початкового, ні кінцевого етапів. Брага доводиться до кипіння, і весь відбір проходить при максимальній потужності в струмені. Щоб «витягнути» з браги весь етиловий спирт, відбір триває до мінімальних значень міцності виходить алкоголю – …
Про автора