Зміст:
- 1 Як солити капусту в домашніх умовах — 8 смачних і швидких рецептів!
- 2 Квашеная капуста з буряком – рецепт швидкого приготування на зиму з фото великими шматками, по-грузинськи, в банку на 3 літра, без оцту, з морквою і часником
Як солити капусту в домашніх умовах — 8 смачних і швидких рецептів!
Часто в холодну пору року дуже не хочеться простого обіду і вечері, а чогось більш апетитного і пряного. Звідси і з’являються питання, як солити капусту, як зберегти її хрусткость і надати їй пікантний смак.
Яка різниця між засолкою і квашеням капусти?
Закваска з’явилася в давні часи, як найпростіший спосіб консервації продуктів, коли люди ще не вміли добувати сіль. Однак між засолкою і закваскою є принципова різниця, яка проявляється не тільки в методі приготування, але і в смакових якостях.
Соління буде більш ефективним і надійним способом законсервувати капусту, в той час, як квашення передбачає постійне знаходження продукту в прохолодному місці після завершення процесу бродіння з-за присутності в капусті бактерій. Капусту посолити набагато простіше, ніж заквасити. Однак, щоб поліпшити смакові якості, солона капуста обов’язково вимагає якихось добавок: кріп, лаврове листя, моркву і т. д. Квашена ж цього не вимагає і її навіть можна назвати корисним продуктом з-за відсутності вмісту солі, яка, як відомо, має властивість затримувати вологу.
Спробуйте нові рецепти:
Дивіться також
- Підлива до гречки — 8 рецептів приготування смачної підливи
- Салат в тарталетках – 12 рецептів смачних і ніжних салатів для тарталеток
- Салат зі свинячого серця – 8 рецептів приготування смачної страви
- 13 рецептів тортів в домашніх умовах
- Страви з м’яса – 35 смачних рецептів приготування вдома
- Що приготувати на вечерю швидко і просто? 38 рецептів та ідей
- Салати на святковий стіл – 15 найбільш смачних рецептів
- Страви зі свинини — 42 рецепта приготування м’яса
- Соус для голубців – 9 рецептів та варіантів приготування підливи
- Салат з курячих шлунків – 8 рецептів приготування
- Салат з язиком – 15 рецептів смачного приготування в домашніх умовах
- Дієтичний суп — 14 рецептів приготування
- Курка з грибами в сметанному соусі – 9 рецептів смачного приготування
- Що приготувати на обід швидко і смачно – 15 рецептів та ідей
- Що приготувати на святковий стіл – 25 рецептів
- Бутерброди на святковий стіл — 29 рецептів та ідей на швидку руку
- Тісто філо – рецепт тіста і 12 варіантів приготування з використанням тіста
- Кекс в хлібопічці – 10 рецептів простих і смачних
- Перші страви – 16 рецептів приготування на кожен день
- Салати на день народження: 22 простих і смачних рецепта приготування
- Закуски для фуршету – 10 рецептів на святковий стіл
- Салати з крабових паличок — 8 простих рецептів ніжних і смачних салатів
- Салат з маринованими печерицями – 8 смачних рецептів
- Гарнір до риби – 7 рецептів приготування
- Салат з вареною ковбасою – 12 смачних і простих рецептів
- Салат з печінки — 32 рецепта смачного приготування в домашніх умовах
- Скумбрія смажена на сковороді — 7 рецептів приготування
- Щука – 10 рецептів приготування смачних страв із риби
- Дайкон: 10 рецептів приготування корисних страв
- Гарячі страви – 15 рецептів приготування на святковий стіл, на день народження або на вечерю
- Закуски з лаваша з начинкою — 20 рецептів приготування на святковий стіл
- Лангустини – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці
- Щука в духовці – 8 рецептів запікання
- Що приготувати швидко і смачно – 18 рецептів
- 8 рецептів крему зі згущеного молока і масла
- Салат з сирого буряка – 8 рецептів приготування корисних салатів
- Салат з в’яленими помідорами – 9 рецептів
- Бутерброди на день народження — 18 рецептів та ідей приготування!
- Крем з манки для торта – 8 кращих рецептів
- Свинина з картоплею в духовці – 10 рецептів приготування
- Маринад для кролика – 8 найсмачніших рецептів
- Курячі стегна в мультиварці – 7 рецептів смачного приготування
- Підлива з курки – 8 рецептів, як приготувати підливу
- Свинячий окіст – 7 смачних рецептів приготування
- Куряче філе в мультиварці – 9 рецептів приготування
- Як приготувати філе індички – 10 смачних рецептів
- Коржі для торта на сковороді – 8 простих і смачних рецептів
- Обід на швидку руку – 12 швидких і смачних рецептів
- Крем з вареного згущеного молока – 6 рецептів приготування
- Холодні закуски на святковий стіл — 17 рецептів та ідей приготування
Квашеная капуста з буряком – рецепт швидкого приготування на зиму з фото великими шматками, по-грузинськи, в банку на 3 літра, без оцту, з морквою і часником
Квашену капусту вважають споконвічно російською стравою, хоча до цього рецептура була відома в Китаї, Кореї та інших азіатських країнах. Грузини придумали додавати в склад традиційної квашенки різні овочі, такі як буряк, морква, часник або хрін. Це не тільки красиво виглядає, але і приносить користь – насичує організм вітамінами, тому квашенку рекомендують їсти взимку. Як приготувати квашену капусту з буряком по-грузинськи, і які ще є популярні і прості рецепти?
Буряк – це дуже цінний овоч, який не втрачає корисних вітамінів навіть після термічної обробки. Капуста і часник роблять страву в три рази корисніше, адже ці овочі чудово борються з мікробами і здатні зберегти здоров’я в період простудних захворювань.
- Квашена капуста з буряком і часником
- Як приготувати з морквою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Квашена закуска шматками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Гострий рецепт приготування
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Як приготувати без додавання солі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт на зиму в розсолі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Квашена капуста з буряком і часником
Важливо: для сквашування придатна тільки велика кам’яна сіль, без добавок. Коли почнеться бродіння, йодована сіль буде гальмувати процес, з-за чого капуста може стати «сопливої», потемніти і втратити товарний вигляд.
- Капуста 2 шт.
- Буряк 1 шт.
- Кам’яна сіль крупна 3 ст. л.
- Цукор 2 ст. л.
- Перець горошком 3-5 шт.
- Вода 1 л
- Часник 5 зуб.
- Оцет 1 ст. л.
- Лавровий лист 1-2 шт.
Калорії: 60.9 ккал
Вуглеводи: 12.6 р
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
- Підготуємо качан: очищаємо капусту від верхніх листочків, ріжемо на четвертини, а потім дрібно шаткуємо.
- Буряк тремо на дрібній тертці, змішуємо обидва овоча і гарненько мнемо, поки капуста не пустить сік.
- Дрібно ріжемо часник і додаємо до майбутньої квашенке
- Складаємо суміш в банку або в залізне емальоване відро, щільно викладаємо шумівкою. Шарами викладаємо з лавровими листками і перцем горошком.
- Кип’ятимо воду, висипаємо туди цукор і сіль. Після того як наш маринад закипить, додаємо оцет. Даємо воді трохи охолонути, а потім заливаємо майбутню бурякову квашенку.
- Закриваємо банку кришкою і ставимо в прохолодне місце на 2 дні.
- Періодично перевіряйте квашену капусту, щоб не з’явилася слизька плівка. На 3 день потрібно відкрити кришку і проткнути суміш шпажкою, щоб вийшов вуглекислий газ. Потім щільно придавлюємо квашенку шумівкою.
- Вже через 4 дні з початку приготування ви можете насолоджуватися капустою. Цей спосіб солити не найшвидший, але якщо рецепт був дотриманий, то страва вийде дуже хрустким і смачним.
Зберігатися домашня квашена капуста з буряком може кілька місяців, якщо тримати її в прохолодному місці – холодильнику або підвалі. Ви можете закрити банку і відправити її в льох до зими, щоб потім отримати ударну порцію вітамінів. У такому салаті корисна кожна калорія, а смак настільки яскравий і пікантний, що подруги обов’язково попросять рецептик.
Порада: ви можете готувати квашенку без оцту, як це роблять багато імениті кухарі та люди з гастритом, яким прописана дієта. Замість оцту використовується лимонна есенція або кисла журавлина, відмінно знезаражуються овочі та сприяє процесу бродіння
Як приготувати з морквою
Час приготування: 3 дні
Читайте також: Варення зі сливи без кісточок простий рецепт на зиму
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- білки: 1,1 м;
- жири: 0 м;
- вуглеводи: 4,1 г;
- калорійність – 21,2 кКал.
Інгредієнти
- капуста – 2 качана;
- буряк – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- кам’яна сіль – 3 ст. л.;
- цукор – 3 ст. л.;
- перець горошком – 3-5 шт.;
- вода – 1,5 літра;
- оцет – 1 ст. л.;
- червоний перець – 1 щіпка;
- лавровий лист – 1-2 шт.
Покрокове приготування
- Приготуйте овочі до нарізки: капусту потрібно очистити від верхніх листків, буряк і моркву почистити, а потім вимити.
- Дрібно наріжте капусту. Її можна натерти на крупній тертці, якщо ви не упевнені, що потім вона дасть сік.
- Моркву і буряк тремо на тертці або ріжемо маленькими кубиками, щоб урізноманітнити блюдо.
- Висипаємо всі овочі в одну миску і мнемо руками, поки капуста не почне виділяти сік.
- Додаємо в суміш порізаний перець і лавровий лист.
- Стерилізуємо банку: на дно можна викласти капустяні листи, лаврушку і перець горошком.
- Засипаємо ємність квашенкой, трамбуем її ложкою або шумівкою.
- Приступаємо до приготування маринаду: у каструлю, заливаємо воду, насипаємо цукор, сіль і оцет. Даємо покипіти хвилини дві, після чого заливаємо банку по плічка.
- Закрити ємність кришкою і залишаємо для заквашування при кімнатній температурі на 2 дні.
- На 3 добу обов’язково протикаємо дерев’яною паличкою всю банку до дна, щоб випустити вуглекислий газ, інакше квашенка буде гірчити (так буває, коли перестоит молочнокисла закваска) і замість користі принесе шкоду.
Квашена капуста з буряком і морквою, яка може змагатися з діжковими соліннями, готова! Для нехитрої сервірування підійде петрушка з її нейтральним смаком і кусень чорного хліба. Банку з квашенкой можна зберігати в холодильнику або льосі: при низькій температурі блюдо залишається свіжим кілька місяців.
Квашена закуска шматками
Це популярний продукт, який добре відомий в Грузії. Головна відмінність від класичного рецепту квашеної капусти – овочі потрібно нарізати рівними великими шматочками, а не шаткувати. Це ніяк не впливає на якість страви, навпаки, робить його більш оригінальним. Скибочки виходять дуже апетитними. Спосіб надійний, заквашується така пелюстка швидко.
Час приготування: 12 годин
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- білки: 3 м;
- жири: 0,2 г;
- вуглеводи: 12,6 м;
- калорійність – 60,9 кКал.
Інгредієнти
- капуста – 2 шт.;
- буряк – 1 шт.;
- сіль – 3 ст. л.;
- перець чорний або білий горошком – 3-5 шт.;
- вода – 1 літр;
- часник – 5 зубчиків;
- оцет – 1 ст. л.;
- селера – 1 пучок;
- перець чилі – 1 стручок;
- лавровий лист – 1-2 шт.
Покрокове приготування
- Очищаємо капусту від верхніх листків, ретельно миємо її, готуємо буряк.
- Перед тим як квасити, капусту і буряк ріжемо невеликими квадратами або брусочками. Так само нарізаємо часник і селеру. Дрібно ріжемо перець чилі.
- Отриману суміш перемішуємо і відправляємо в заздалегідь приготовлену банку для квашення разом з лавровими листами і перцем. Деякі кулінари вважають за краще засипати овочі частинами (окремими шарами), щоб вийшов соковитий колірний перехід.
- Готуємо маринад: у каструлю наливаємо воду і чекаємо, поки вона закипить. Потім додаємо туди сіль і оцет, продовжуємо варити ще 2 хвилини.
- Отриманим маринадом заливаємо капусту так, щоб вода повністю покривала її.
- Чекаємо, поки наша страва охолоне, а потім прибираємо в холодильник, де воно повинно маринуватися 12 годин.
Читайте також: Повидло з яблук і груш – рецепт на зиму в мультиварці
Зберігатися капуста по-грузинськи може кілька тижнів за умови, якщо вона залишається в маринаді. Бажано тримати блюдо в холодильнику в закритій ємності.
Порада: грузини навмисно ріжуть овочі великими шматками, але якщо ви не впевнені, що страва приготується правильно, можете внести власні зміни – перед тим як засолити, подрібнити їх теркою або нашаткувати.
Гострий рецепт приготування
Багато людей в магазині відразу ж прилипають до полиці з соусами, від яких “горить” у роті. Якщо ви любите пряні і гострі страви, то вам обов’язково потрібно спробувати приготувати квашенку за цим рецептом.
Вже дивлячись на фото стає зрозуміло – пальчики оближеш! А після перегляду відео так і тягне на кухню готувати домашні різносоли.
Час приготування: 3 дні
Кількість порцій: 50
Енергетична цінність
- білки: 2,8 м;
- жири: 0,1 г;
- вуглеводи: 13,5 г;
- калорійність – 64,5 кКал.
Інгредієнти
- капуста – 2 шт.;
- буряк – 1 шт.;
- кам’яна велика сіль – 3 ст. л.;
- цукор – 3 ст. л.;
- перець горошком – 3-5 шт.;
- вода – 1 літр;
- часник – 5 зубчиків;
- оцет – 1 ст. л.;
- хрін – 100 гр.;
- перець чилі – 1 шт.;
- лавровий лист – 1-2 шт.
Покрокове приготування
- Ретельно помийте овочі. Прослідкуйте, щоб плоди були свіжими, без слідів гниття, інакше вся праця може виявитися марним.
- Нашаткуйте капусточку, а свеколку дрібно натріть на тертці. Овочі складіть в миску і мніть їх до тих пір, поки не піде сік. Якщо капуста суха, то не переживайте, так як це можна виправити маринадом.
- Дрібно покришіть хрін, часник і перець чилі, додайте в майбутню квашенку.
- Щільно трамбуем шумівкою овочі в літрову банку або іншу приготовлену ємність. Викладаємо лаврові листочки і перець горошком.
- Зверху кладемо сіль і цукор, а потім заливаємо банку холодною водою приблизно по плічка.
- Залишаємо квашенку побродити близько 2 днів при кімнатній температурі, періодично проколюючи ємність великій дерев’яній спицею, щоб вийшов газ. Пробивайте до самого дна, інакше капуста стане гіркою. При низькій температурі гостро-кисленька закуска буде готуватися на кілька днів довше, процес бродіння затягнеться. Готувати овочі, які ставлять кваситься до певного заходу, потрібно з урахуванням температури в приміщенні.
На третій день солона капустка вважається готовою. Сховайте її в холодильник або в підвал, де вона буде зберігатися при низькій температурі кілька місяців. Довше півроку тримати її не радимо, вона стане кислим, як кваша. Приємного апетиту!
Порада: якщо блюдо виявилося занадто гострим, ви можете зробити наступне злити розсіл і злегка розбавити його водою. Але справжні любителі «погарячіше» ніколи не скаржаться, що вийшло кисло або гостро. Тут все в нормі, можна сміливо заквашувати!
Як приготувати без додавання солі
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 35.5 кКал;
- жири – 0.1 г;
- білки – 1.9 м;
- вуглеводи – 6.8 р.
Інгредієнти
- капуста білоголова 1.5 кг;
- буряк – 300 г;
- морква – 120 г;
- цибуля ріпчаста – 80 г;
- лавровий лист – 5 шт.;
- кмин – 10 г;
- вода – 3 л.
Покрокове приготування
- З качана капусти, знімаємо верхні листки, обмиваємо його під струменем прохолодної води і, висушивши паперовими рушниками чи серветками від зайвої мокроти, шаткуємо досить великими шматочками шириною приблизно 1 – 2 див.
- Моркву і буряк очищаємо від шкірки економкою (овощечистка), обполіскуємо під краном з холодною струменем і кришимо довгою соломкою.
- З ріпчатої цибулі знімаємо піну, також ретельно промиваємо та нарізаємо тонкими половинками кілець.
- Перекладаємо підготовлені овочі в начиння, виділену під квашення, в такій послідовності – першим йде шар капусти, потім цибулина, морквина, буряк, подрібнені листя лавра і насіння кмину. Повторюємо дану послідовність до закінчення інгредієнтів, при цьому останнім шаром обов’язково повинні йти капустяне листя.
- Ємність з майбутньою закускою переставляємо ближче до теплого радіатора і заливаємо все трьома літрами чистої питної води. Обов’язково враховуйте, що рівень рідини повинен бути нижче краю посуду приблизно на 10 – 15 див.
- Потім накриваємо овочі великий по діаметру плоскою тарілкою, виставляємо зверху важкий гніт, їм може послужити наповнений рідиною 3-літровий бутель, і залишаємо в такому вигляді кваситься протягом трьох діб. Не забувайте періодично випускати з капусти утворювались гази шляхом перебирання і перемішування овочів чистими руками.
- По закінченні трьох днів розкладаємо закуску за чистою склотарі і прибираємо на зберігання в холодильник.
Порада: отриманий під час квашення капусти сік не варто виливати, його можна відцідити у пластикову пляшку і використовувати замість води для наступних рецептів, пити по половині склянки двічі на добу для підтримання тонусу організму, насичення його вітаміном C і зміцнення імунної системи.
Рецепт на зиму в розсолі
Час приготування: 55 хвилин
Читайте також: Капуста маринована пелюстка: рецепт пластами будинку на зиму
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 41.9 кКал;
- жири – 0 г;
- білки – 2.1 м;
- вуглеводи – 8.4 р.
Інгредієнти
- капуста білоголова 1.5 кг;
- буряк – 450 г;
- часник – 120 г;
- перець гострий чилі – 25 г;
- вода – 1.5 л;
- сіль поварена харчова – 90 р.
Покрокове приготування
- З капусти, знімаємо верхні листки, миємо її під струменем проточної, вирізаємо качан і нарізаємо досить великими довільними шматками – головне, щоб вони помістилися в банку.
- Очищені і помиті буряки і часникові зубці шаткуємо тонкими слайсами, а гострий перець, звільнений від усіх насіння і перегородок, великими кільцями.
- У підготовлену знезаражену склотару щільно утрамбовується овочі шарами у такій послідовності – буряк, чилі, часник, капуста. І так до самого верху банки, останнім шаром повинен йти капустяний лист.
- Слідом за цим приступаємо до приготування розсолу. Для цього доведіть півтора літра фільтрованої води до скипання і повністю розчиніть в ній 90 грам кам’яної кухонної солі.
- Ємність з овочами переставте в глибоку миску, залийте її гарячим розсолом, покласти зверху гніт і квасьте капусту протягом п’яти – шести днів. Кілька разів на добу обов’язково випускайте утворювались гази і підливайте назад розлитий сік з банки.
- Через зазначений проміжок часу щільно закрийте тару капроновою кришкою і приберіть в холодильник.
Рецепт приготування капусти з буряком майже не відрізняється від звичайної квашенки, але в процесі готування капусточка приймає яскраво виражений рожевий колір. Цим можна користуватися, так як святкова страва стане відмінним прикрасою святкового столу. Не бійтеся експериментувати, додавайте різні овочі і спеції в квашену капусту, і з часом ви створите ідеальний рецепт!
Про автора