Як сушать сіно

Авторadmin

Як сушать сіно

Як заготовити сіно на зиму – сушимо траву для домашніх тварин

Домашні тварини, такі як декоративні кролики та шиншили, харчуються сіном. Брикети з сіном можна купити в будь-якому зоомагазині, але чи не краще заготовити траву самостійно? Якість продукту і його поживна цінність буде набагато вище, за умови дотримання деяких правил косіння та сушіння трави.

Складові: лугові трави
Час для закладки: літо

Заготівля сіна починається після того, як трава досить підніметься в зростанні, десь в середині червня. Бобові види рослин скошують на початку процесу зародження бутонів, а злакові – на початку колосіння. Перед тим як приступити до роботи, необхідно оглянути галявину, і переконатися в тому, що на ній не ростуть такі отруйні рослини, як цикута або жимолость.

Основним інструментом для заготівлі сіна є ручна коса або електричний тріммер. Газонокосаркою зрізати траву на сіно не вийде, так як вона подрібнює рослини в труху.

В який час косити траву? Роботу слід починати рано вранці, поки не зійшла роса. Вода змащує ріжучу поверхню інструменту, і косити стає набагато простіше. У ранкові години також досить прохолодно і практично немає комах. Також, при ранкової заготівлі, трава встигає підсохнути за день, що не дозволяє росі, що випала наступної ночі, її зіпсувати.

Для заготівлі трави вибирають сонячний сухий день. Бажано вивчити прогноз погоди на кілька днів вперед, так як на сонці трава висохне набагато швидше. Сира погода не тільки затягує процес сушіння, але і сприяє видаленню корисних речовин.

Скошувати траву потрібно на відстані 6 – 7 сантиметрів від землі. Такий щадний варіант зрізання дозволить через деякий час знову заготовити сіно на цій же ділянці. При цьому, повторний збір трави в цьому ж місці дає більш поживну і корисну заготовку.

Tatyana Sapronova в своєму відео розповість про те, як потрібно сушити сіно в домашніх умовах для шиншил

Як сушити траву

Скошену траву залишають лежати на галявині природними рядами – покоси. Протягом дня її потрібно кілька разів перевернути. Робити це можна граблями або вручну, без спеціальних пристосувань. До вечора траву збирають в копиці, а вранці знову розташовують невеликим шаром на сонці. Залежно від погодних умов і вологості повітря, процес сушіння може тривати від 2 до 7 діб.

Якщо є можливість розмістити полупросохшее сіно під навіс, то краще це зробити. Так ви збережете більшу кількість поживних речовин. Якщо залишити сіно досихать під прямими сонячними променями, то підсумковий продукт втратить частину білка і каротину, але зате придбає вітамін D. Можна сушити рослини частинами. Половину сушити в тіні для додання корму більшої поживності, а другу частину на сонці для поповнення організму тварини вітаміном D.

Невеликі обсяги трави можна сушити пучками, підвісивши їх в сухому провітрюваному місці або під навісом. Щоб прискорити процес висихання, на ніч віники з трави можна заносити в приміщення.

Дивіться відео від каналу «Лісовий Хутір» – Як сушити сіно

Як визначити готовність

Сіно високої якості має зелений колір, а на стеблах трави розташовується велика кількість листя. Якщо при стисненні пучка сіна рукою, воно видає шурхотить звук, а частина стебел ламається, то пора відправляти його на зберігання.

Як зберігати сіно

Зберігати готове сіно потрібно в прохолодних сухих приміщеннях або на вулиці в копицях. У квартирах для зберігання трав`яного корму можна використовувати засклені балкони або горища. Зберігати траву можна насипом, в тканинних мішках або брикетах.

Про те, як формувати брикети з сухої трави, докладно розповість відео від каналу «Кролик в ямі» – Заготівля сіна в домашніх умовах

Посмотрите похожие рецепти
  • Сушіння трави в домашніх умовах: 8 простих способів Переглянути рецепт
  • Як збирати і сушити червона конюшина в домашніх умовах – заготівля конюшини на зиму Переглянути рецепт
  • Заготівля хвоща польового: правила збору і сушіння – як сушити хвощ польовий в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як сушити петрушку в домашніх умовах – сушена зелень і корінь петрушки на зиму Переглянути рецепт
  • Ехінацея пурпурова: як збирати і сушити лікарську сировину – сушимо ехінацею в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Сушена кропива: способи заготовки на зиму – як сушити кропиву в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як правильно сушити мелісу в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Сушений кріп: способи заготовки зелені кропу на зиму Переглянути рецепт
  • Як правильно збирати і сушити календулу на зиму – заготівля календули в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Трава звіробій: як правильно збирати і сушити звіробій в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Ромашка аптечна: правила збору і сушіння в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як правильно сушити базилік – сушений на зиму базилік в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Полин гіркий: як сушити траву в домашніх умовах – збирання та заготівля полину на зиму Переглянути рецепт
  • Як правильно сушити щавель в домашніх умовах – заготівля щавлю на зиму Переглянути рецепт
  • Заготівля цикорію: способи сушіння різних частин рослини в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як заморозити на зиму шпинат, кропиву і черемшу Переглянути рецепт
  • Як приготувати лікувальний сік з чистотілу на зиму Переглянути рецепт
  • Петрушка на зиму: 8 варіантів зберігання Переглянути рецепт
  • Стевія: як зробити рідкий екстракт і сироп з солодкою трави – секрети приготування натурального цукрозамінника Переглянути рецепт
  • Чим годувати козу Переглянути рецепт

Як заготовити сіно на зиму – сушимо траву для домашніх тварин

Домашні тварини, такі як декоративні кролики та шиншили, харчуються сіном. Брикети з сіном можна купити в будь-якому зоомагазині, але чи не краще заготовити траву самостійно? Якість продукту і його поживна цінність буде набагато вища, за умови дотримання деяких правил косіння та сушіння трави.

Як і коли косити сіно

Якщо ви вирішили порадувати своїх чотириногих улюбленців «правильним» сіном, то і косити його потрібно правильно. Для початку потрібно визначитися з місцем збору трави. Лужок з зеленою травичкою повинен знаходитися за межами міста, подалі від запилених і забруднених місць, таких як автостради, заводи і звалища сміття.

Заготівля сіна починається після того, як трава досить гарно підросте, десь в середині червня. Бобові види рослин скошують на початку процесу зародження бутонів, а злакові – на початку колосіння. Перед тим як приступити до роботи, необхідно оглянути галявину, і переконатися в тому, що на ній не ростуть такі отруйні рослини, як цикута або жимолость.

Основним інструментом для заготівлі сіна є ручна коса або електричний тріммер. Газонокосаркою зрізати траву на сіно не вийде, так як вона подрібнює рослини в труху.

В який час косити траву? Роботу слід починати рано вранці, поки не зійшла роса. Вода змащує ріжучу поверхню інструменту, і косити стає набагато простіше. У ранкові години також досить прохолодно і практично немає комах. Також, при ранкової заготівлі, трава встигає підсохнути за день, що не дозволяє росі, що випала наступної ночі, її зіпсувати.

Для заготівлі трави вибирають сонячний сухий день. Бажано вивчити прогноз погоди на кілька днів вперед, так як на сонці трава висохне набагато швидше. Сира погода не тільки затягує процес сушіння, але і сприяє видаленню корисних речовин.

Скошувати траву потрібно на відстані 6 – 7 сантиметрів від землі. Такий оберігаючий варіант зрізання дозволить через деякий час знову заготовити сіно на цій же ділянці. При цьому, повторний збір трави в цьому ж місці дає більш поживну і корисну заготовку.

Tatyana Sapronova в своєму відео розповість про те, як потрібно сушити сіно в домашніх умовах для шиншил

Як сушити траву

Скошену траву залишають лежати на галявині природними рядами – покоси. Протягом дня її потрібно кілька разів перевернути. Робити це можна граблями або вручну, без спеціальних пристосувань. До вечора траву збирають в копиці, а вранці знову розташовують невеликим шаром на сонці. Залежно від погодних умов і вологості повітря, процес сушіння може тривати від 2 до 7 діб.

Якщо є можливість розмістити напів висушене сіно під навіс, то краще це зробити. Так ви збережете більшу кількість поживних речовин. Якщо залишити сіно досихати під прямими сонячними променями, то підсумковий продукт втратить частину білка і каротину, але зате придбає вітамін D. Можна сушити рослини частинами. Половину сушити в тіні для додання корму більшої поживності, а другу частину на сонці для поповнення організму тварини вітаміном D.

Невеликі обсяги трави можна сушити пучками, підвісивши їх в сухому провітрюваному місці або під навісом. Щоб прискорити процес висихання, на ніч віники з трави можна заносити в приміщення.

Дивіться відео від каналу «Лісовий Хутір» – Як сушити сіно

Як визначити готовність

Сіно високої якості має зелений колір, а на стеблах трави залишається велика кількість листя. Якщо при стисненні пучка сіна рукою, воно видає шурхотить звук, а частина стебел ламається, то пора відправляти його на зберігання.

Як зберігати сіно

Зберігати готове сіно потрібно в прохолодних сухих приміщеннях або на вулиці в копицях. У квартирах для зберігання трав’яного корму можна використовувати засклені балкони або горища. Зберігати траву можна насипом, в тканинних мішках або брикетах.

Про те, як формувати брикети з сухої трави, докладно розповість відео від каналу «Кролик в ямі» – Заготівля сіна в домашніх умовах

Як отримати сіно гарної якості

Сіно — це в основному висушені зелені лугові трави. Вони забезпечують близько 80% зимового корму для травоїдних домашніх тварин. Найбільш цінним джерелом для виробництва сіна є: райграс багаторічний, райграс багатоквітковий, костриця червона і лугова. Крім трав, дуже гарні дрібнонасінні бобові рослини, такі як конюшина, люцерна і серадела.

З чого роблять сіно

Цей різновид корму отримують із зелених рослин, скошених до завершення росту і розвитку після сушки в природних умовах до вологості 14-18%. Такий зміст води дозволяє безпечно зберігати суху сировину, не побоюючись псування і втрати якості. Для виробництва 1 кг сіна необхідно 4-5 кг свіжої зелені

Якісне сіно з трав і зернобобових культур можна використовувати у якості основного корма для жуйних тварин взимку. Однак виробництво сіна знижується, а його частка в раціоні скорочується через значне використання силосу.

Телята старшого віку повинні отримувати 2-3 кг кращого сіна в день. Ця їжа стимулює розвиток у них рубця, тому повинна бути дуже гарної якості: м’якою, листовою, зібраною з першого зрізу і в гарну погоду.

Від чого залежить якість сіна

Вегетаційний період розвитку рослинності, в якому її скосили, дуже впливає на харчову цінність сіна. Зазвичай траву зрізають в тій же фазі розвитку, що і на зелений корм. В наших кліматичних умовах сіно отримують з посівів з 1-го укосу (частково) і 2-го укосу (повністю). У процесі збирання і сушіння поживні речовини втрачаються. Повністю виключити втрати неможливо, але їх можна зменшити. Чинники, що викликають втрати, які знижують поживну цінність сіна, включають:

• зміни хімічних характеристик, пов’язані з диханням майже зів’ялих рослин;

• механічні фактори, такі як подрібнення засохлого листя, особливо бобових культур;

• вимивання поживних речовин дощем;

• активність мікроорганізмів при сушінні зрізаних трав;

• процес ферментації, що починається при зберіганні в копицях

Придушення процесів асиміляції вуглекислого газу і припинення поглинання поживних речовин відбувається після обрізки рослин. Однак процес дихання як і раніше йде коштом раніше накопиченого живлення рослин. Інтенсивність цього процесу залежить від відсотка вологи в кормах. Повне відмирання трави відбувається при зниженні вмісту води приблизно до 40%.

Як масово заготовляють сировину

Косіння лугової дернини, призначеної для сіна, зазвичай проводиться роторною косаркою. Використання валкових кондиціонерів прискорює сушку стебел бобових рослин, які сохнуть набагато повільніше. Ротаційні косарки завдяки високій швидкості різальних дисків забезпечують дуже високу продуктивність при збереженні хорошої якості зрізування. Ці машини також мають регульовану висоту скошування, що дозволяє уникнути непотрібних втрат в кількості зібраного корму або його можливого забруднення. Висота скошування повинна становити 5-6 см. Якщо скошування занадто низьке, трава позбавляється нижчих стебел і листя, які містять речовини, необхідні для швидкого відновлення. Після обрізування найкраще якомога швидше збезводнити та висушити рослини.

сна землі (валками)

Такий спосіб багато в чому залежить від погоди, проте за сприятливих умов якісне сіно виходить без особливих зусиль. Сушіння в валках полягає у струшуванні зрізаного зеленого корму і його перевертанні на наступний день. Переворот зеленої маси, що висихає, забезпечує вільний доступ повітря до всіх її шарів. Цю обробку потрібно проводити двічі в перший день сушки. Для цієї роботи в великих господарствах найчастіше використовується самохідна або роторна сіноворушилка, в домашніх умовах дану операцію проводять за допомогою вил.

Захист зів’ялого корма від нічної вологи полягає у формуванні з нього валів, які потрібно знову розкласти на наступний день, після того, як зійде роса. Для цього зелений корм, просушений до змісту 45-50% сухої речовини, закочують в рулони або стопки, які залишають на 1-2 дня, дозволяючи сіну висохнути. Це займає 1-2 дні при гарній погоді та 3-6 діб при підвищеній вологості повітря. Роботу потрібно організувати так, щоб весь процес сушіння тривав 4-6 днів, а в негоду — до 10 днів.

Слід зазначити, що при виробництві сіна на косарках втрати загального перетравного протеїну складають 30-50%, каротину 60-80%, токоферолів понад 90%. Величина цих втрат залежить від часу висихання на землі, кількості і якості механічних обробок. Величина втрат при сушінні залежить від перебігу погоди, а в негоду поживна цінність сіна невисока і по користі рівноцінна соломі.

Сушіння на помостах (сушарках)

Метод полягає в тому, щоб довести висушені зелені корми до вологості 35-50%. Для цього потрібно розкласти сировину на естакадах, триногах, решітках або інших пристроях, де знизу і зверху трава обдувається вітром. Даний спосіб сушіння дозволяє знизити механічні втрати, оскільки нема потреби в ворушінні, завдяки чому не обсипаються частинки сухого листя. Також дощова вода стікає по верхньому шару сіна, що сохне (пізніше мокра поверхня швидко висохне на протязі), не потрапляючи всередину.

Сухий зелений корм, розміщений на ґратчастому помості, залишається там до тих пір, поки не висохне до такої міри, що його можна буде скласти в копицю або відправити на сінник в сарай.

У порівнянні з сушінням на землі, загальна втрата поживних речовин при використанні цього методу на 15% нижче. Це хороший спосіб, але його частіше використовують в приватних господарствах, де заготовляють корми на зиму для 1-2 корів або сотні кроликів. Він не користується популярністю у фермерів з великими площами сінокосів, через те, що немає можливості спорудити таку кількість естакад або решіток. Фермери вважають, що сушіння сіна на помостах не має перспектив розвитку через відсутність механізації в технології та великій кількості ручної праці.

Сушіння при активній вентиляції

Використання вентиляторів при висушуванні трави до стану сіна добре тим, що процес не залежить від погоди. Після скошування корм розкладають по землі та залишають на 1-2 дня для зниження вологості до 40-45%, потім згрібають в рулони або валки. У великих господарствах збір найчастіше проводиться причепами-підбирачами, в приватних — ручним способом з використанням граблів і вил.

Зібраний матеріал поміщається в складське приміщення (сарай, горище) на відповідні сушильні пристрої з ґратчастою підлогою і розподільником повітря, що продувається вентилятором.

Розподільні канали для подачі потоку повітря складаються з основного каналу і бічних відгалужень з отворами. Після того, як частково висушений зелений корм поміщений в сушарку, включаються вентилятори, які повинні безперервно працювати протягом 2-3 днів (без перебоїв і пауз).

У процесі сушіння температура повітряного потоку контролюється за допомогою спеціальних термометрів. Процес відбувається правильно, якщо температура в шарі сіна не перевищує +30˚C, а показники на вході в вентилятор на кілька градусів нижче. Вирівнювання цих температур сигналізує про закінчення процесу сушіння.

Збереження сухого корму

У добре просушеного сіна подальший процес зберігання істотно не змінює його харчову цінність. Основні зміни стосуються його кольору і, отже, каротину, який може повністю розкладатися. Цінність сушеної трави залежить від вмісту енергії, сполук азоту, жиророзчинних вітамінів і мінералів. Визначальний фактор, чи є корм хорошим середовищем для росту мікроорганізмів. Це важливо, тому що годування жуйних тварин сіном низької якості знижує кількість корисних бактерій в рубці, роблячи сиру клітковину менш здатною до переварювання, скорочуючи споживання і використання корму.

Сіно для кроликів у приватних господарствах

Довговухі звірята споживають багато сухих грубих кормів і вимагають щодня великої кількості баласту, тому більша частина кормів на зиму сушиться.

Кролики їдять багато сіна і сушіння рослин є важливим аспектом при заготівлі зимових кормів. Його купівля не найкращий спосіб заготовити їжу для вихованців. Гарне сіно для кроликів — це не тільки суха трава, заводчик повинен в першу чергу сушити різні бур’яни. Але висушити ці сукуленти без плісняви або гниття непросто.

Загальновідомий метод сушіння валками не підходить. Трава, висушена на сонці та вітрі, кожен день перевертається, через що сиплеться і кришиться, втрачаючи самі живильні, ніжні листи та наймолодші пагони. В результаті кролячий корм втрачає 15% найбільш поживних компонентів. Часто постійні дощі та вологість не дозволяють сіну висохнути в валках, і водночас вода вимиває близько 5% поживних речовин з засохлих рослин, завдяки чому цінність подібного корму стає невеликою.

На спеці висушене сіно швидко потіє після зберігання і ферментує, іноді нагріваючись до самозаймання. Але навіть якщо тваринник не дозволяє траві так сильно нагрітися, ферментація, яка пов’язана з відділенням вологи, споживає ще 5% поживних речовин. Набагато практичніше сушити траву в копицях, на естакадах, парканах і критих сінниках.

Щоб отримати 1 кг сіна з відповідної рослини, необхідно просушити приблизно:

• 6,0 кг мати-й-мачухи;

• 7,0 кг крес-салату;

Сушіння кролячих кормів на жердинах

Найпростішим допоміжним пристроєм для сушіння сіна є «вішала». Це двометрові жердини, загострені з одного кінця і забезпечені серією перекладин, на які вішають висушену траву. Можна використовувати жердини товщиною в 5 см, до яких прибивають поперечні кілочки на трьох висотах. Поперечини не слід ставити щільніше, ніж через кожні 35 см. Кролівники найчастіше сушать чортополох, кропиву , сорго, ромашку .

Сушіння на «козлах»

У просторіччі ця споруда називається «козли» (як для розпилювання колод). Вони зручні у використанні, їх можна переносити в потрібне місце. Однак для виготовлення потрібно багато матеріалів. Ці пристрої бувають чотириногими та триногими, різної висоти, в залежності від потреб тваринника і кількості сировини.

Висота великих естакад становить 2,5 метра, малих — не більше 90 см. Уздовж них також споруджують поперечини (від однієї до трьох штук), і наповнюють їх травою й зеленим фуражем так, щоб виключити дотик землі й залишити всередині вільний простір для повітря (як горизонтальний димар).

Розкладена таким чином трава сохне швидко і без втрат. Найкраще розкласти по «козлам» вже злегка засохлі, не просочені дощем або росою рослини.

Сушіння під навісами

Підмостки з двосхилим дахом також підходять для дегідратації зелених кормів. Однак для їх будівництва потрібен матеріал трохи товщий й міцніший, ніж для попереднього варіанту.

При спорудженні подібних навісів, які більш місткі, ніж «козли», необхідно пам’ятати, що нижня перекладина не повинна бути прибита нижче 6 см від землі, а наступна, вища, кріпиться з інтервалом не менше 35 см від попередньої. Навіси роблять з двох частин, вони повинні бути розбірними й легко переміщатися з місця на місце.

Шведські паркани для сушіння сіна для кроликів

Роблять їх так: вбивають в землю міцні стовпи, добре закріплюють і пов’язують оцинкованим нержавіючим дротом товщиною 3 мм. Нижній трос простягають уздовж між стовпами на висоті 60 см над землею, а інші, з інтервалами, які поступово зменшуються, закріплюють вище. Такі паркани відмінно підходять для сушіння всіх видів конюшини, зелені й трав. Зелену рослинну масу не слід класти занадто товстим шаром, оскільки це заважає висиханню. Рослини, які сушаться, не повинні звисати до землі.

Після сушіння, яке може тривати довше або коротше, в залежності від погоди, фермер переносить сіно під дах, тобто на горище, в сарай або складає в копицю, яку пізніше накривають «шапочкою» з поліетилену. У випадку з великою кількістю сіна його слід захистити від повторного зволоження і ферментації, пересипаючи окремі шари грубою сіллю.

Пасовища використовуються не тільки для підніжного або скошеного свіжого корма, але також для отримання сіна, силосу, сінажу і сушених культур. Придатність окремих видів кормових рослин для тривалого збереження залежить від вмісту в них сухої речовини та здатності швидко втрачати воду після зрізання.

Про автора

admin administrator