Як висушити кріп у домашніх умовах на зиму

Авторadmin

Як висушити кріп у домашніх умовах на зиму

Зміст:

Сушка кропу в домашніх умовах на зиму

Зростаючий мало не на кожному городі кріп, містить величезну кількість корисних для нашого організму речовин. Через це його регулярно використовують як добавку до багатьох страв і намагаються заготовити про запас. Звичайно, свіже рослина містить в собі більше поживних речовин, ніж висушене або заморожене, але якщо процес заготовки провести за всіма правилами, то втрати будуть незначні. Саме про техніку сушінні кропу будинку і піде мова в статті.

Що краще: заморожувати або сушити кріп?

Існує два найбільш популярних способу заготовки зелені на зиму: сушка і заморожування. Спробуємо розібратися, що вигідніше, сушити або морозити. Будь-яка сушена трава володіє більш вираженим ароматом, ніж свіжоморожена. Але щоб її заготовити, потрібно витратити багато часу, та й знати певні нюанси процесу.

Замороження ж відбувається швидко. Досить дрібно нарубати кріп, розфасувати його і відправити в морозилку. У такому вигляді він залишиться зеленим. Висушена ж трава втрачає колір, може зберігатися без втрати аромату чотири місяці і здатна додати страві гіркий смак. Але зате її можна додавати в будь-які страви, в той час як заморожена зазвичай використовується для перших страв, соусів і омлетів.

Як бачимо, у кожного способу заготовки є свої плюси і мінуси, тому кожна господиня сама для себе має вирішити, який з варіантів буде найкращим для неї.

важливо! Чи не нарізайте траву занадто дрібно, щоб вона в процесі сушіння не перетворилася в порошок.

Підготовка кропу до сушіння

Щоб процес заготовки пройшов успішно, потрібно правильно зібрати і підготувати сировину. Збирати кріп краще в суху погоду в ранковий час, але так, щоб роса вже зникла. В іншому випадку зелень може почорніти або почне розвиватися гнильний процес через присутність вологи.

Зібране сировину акуратно відділяється від коренів, перебирається. Видаляються пожовклі і пошкоджені гілочки, а також сторонній сміття. Після кріп необхідно промити в холодній воді і залишити, щоб стік. Стебла, листя, парасольки готуються до сушіння окремо.

Гілочки можна висушити двома способами: цілком пучками або дрібно рубаними. Перший варіант вважається більш ефективним, коли гілочки висушуються цілими, а після листочки відокремлюються від стебла і перемелюють. Так зберігаються краще ефірні масла в кропі, а значить, аромат приправи буде більш насиченим.

Основні способи сушіння

Зелень кропу дуже ніжна і якщо її перегріти, то вона моментально пожовтіє і втратить всі корисні якості. Тому при сушінні потрібно вибирати найбільш щадний температурний режим і відповідне місце.

На свіжому повітрі

Якщо ви збираєтеся сушити кріп подрібненим, то розкладіть його невеликими порціями на чистій білому папері в один шар. Для сушіння заготівля розташовується в провітрюваному приміщенні. Процес сушки займає 3-5 днів, протягом яких кріп потрібен час від часу повертати, щоб він рівномірно просох. Розкладену на папері зелень можна сушити і на вулиці, але тоді потрібно подбати про захист від вітру і комах.

Якщо гілочки сушаться в цілому вигляді, то їх потрібно зібрати в пучки і підвісити за хвостики в тіні або добре провітрюваному приміщенні. На сушку піде кілька днів.

В духовці

При сушінні в духовці потрібно пам`ятати, що в кропі міститься багато таких масел, які при підвищеній температурі здатні моментально зникнути, тому його потрібно просушувати при мінімальній температурі, до + 40 ° С.

важливо! Не можна сушити кріп поблизу систем опалення та в сильно теплому приміщенні, так як він втрачає смак і інші властивості.

Зелень розкладається на деку, пучками або рубана, на пергаментному папері. Дверцята залишається прочиненими, щоб повітря могло циркулювати. Кожні півгодини-годину деко потрібно виймати і перемішувати траву, перевіряючи її на готовність. В цілому весь процес може зайняти 2-4 години.

У мікрохвильовці

Даний спосіб дозволяє просушити зелень швидко. На весь процес витрачається близько 6 хвилин. Подрібнена або ціла пряність розкладається на рівній тарілці, застелене паперовою серветкою. Поверх трави лягає ще один шар серветок. На мікрохвильовці встановлюється максимальна потужність і час – три хвилини. Через даний проміжок часу верхня серветка забирається, а зелень перевіряється на готовність і перемішується. При необхідності ставлять ще на дві-три хвилини.

Чи знаєте ви? Латинська назва кропу, Anethum, утворене від грецького «анетон» означає «здатний проникати», «запашний».

У електросушарці

В електричної сушарці для овочів сушиться кріп в щадному температурному режимі. Добре якщо у вашому приладі передбачено режим «трави». В іншому випадку підбирати температуру потрібно самостійно. Скільки ставити, залежить від того, як швидко ви хочете отримати готовий продукт. Але вище + 40 ° С не рекомендується піднімати. При даній температурі процес сушіння займає 3-4 години. При більш низькій може розтягнутися на довше.

Відео: Сушка кропу в електросушарці


В холодильнику

Можна сушити зелень і в холодильнику. Для цього її викладають на рівну тарілку в тонкий шар і накривають серветкою. Розташовується ємність на нижній полиці холодильної камери. Сушка займає тижнів зо два-три.

Перевірка готовності сушеної зелені

Визначити готовність дуже просто. Розітріть шматочок між пальцями. Якщо він перетворився в порошок, видаючи хрусткий звук, значить, все пройшло успішно, і прянощі можна відправляти на зберігання. Якщо тоненькі листочки мнуть, то потрібно ще трохи підсушити.

Чи знаєте ви? Античні греки-чоловіки дарували своїм коханим красуням букети, зібрані з суцвіть кропу.

Особливості зберігання та подальшого вживання

Зберігається пряність в будь-якій зручній ємності, без доступу повітря і вологи, щоб ефірні масла не зникали. Такий ємністю може бути невелика скляна банка з герметичною кришкою або непрозорий щільний пакет з zip-застібкою. Бажано розташовувати пряність в прохолодному темному місці. Тару слід періодично відкривати, щоб зелень провітрилася, і можна було оцінити її стан.

У вживанні немає ніяких особливостей. Використовуйте кріп як приправу до будь-якої страви.

В даному огляді були описані всілякі способи сушіння зелені. Вибирайте, який вам до душі і приступайте до заготівлі продукту.

Як сушити кріп в домашніх умовах на зиму з фото і відео

Овочівники роблять все, щоб зберегти весь зібраний урожай. Для цього їм доводиться користуватися сушінням, заморожуванням і навіть консервацією зібраних плодів. Всі ці методи зберігання врожаю загальнодоступні і тому вони користуються популярністю серед багатьох садівників, які вирощують кріп. Однак найчастіше при збереженні зібраної зелені користуються сушінням. Щоб довше зберегти зібрану зелень, рекомендується ознайомитися з тим як сушити кріп.

Плюси і мінуси засушіванія кропу

Для заготівлі зібраних кропового кісткової користуються двома поширеними методами: заморожування і сушіння. Багато хто користується першим способом зберігання зелені, так як він дозволяє зберегти деякі корисні властивості рослин. Однак краще скористатися іншим методом – засушіваніем. Завдяки сушінні дозрілого кропу вдасться зберегти набагато більше вітамінів та інших корисних компонентів. Також в висохлої зелені зберігаються ефірні масла.

До недоліків висушування рослини відносять складність даної процедури, так як не кожен овочівник може правильно засушувати урожай.

Як підготувати кріп до сушіння?

Перш ніж приступити до сушки зібраної зелені, рекомендується заздалегідь її підготувати. Для цього весь кріп ретельно промивається в невеликої ємності з теплою водою. Потім його на 5-10 хвилин поміщають в солону воду, щоб з рослини вийшли токсини.

Коли укропчик буде промитий, його протирають вафельним або звичайним паперовим рушником і розкладають на столі, щоб він повністю просох.

В якому вигляді засушити кріп?

Рекомендується заздалегідь визначити, в якому вигляді сушити зелень, так як від цього залежать особливості її зберігання.

Сушка подрібненого кропу

Спочатку слід зайнятися підготовкою місця для просушки. Для цього рівна поверхня покривається тканиною або спеціальної пакувальної папером. Не можна застеляти поверхню газетами, так як гілки просочаться друкарською фарбою.

Після підготовки місця весь зібраний укропчик дрібно нарізають і розкладається на поверхні. Не рекомендується розміщувати нарізану зелень на сонце, так як через це вона швидко зіпсується.

Сушка кропу гілочками

Більшість домогосподарок вважає за краще не нарізати кріп, а сушити його цілком. Багато з них вважають цей метод найкращим, так як він не вимагає багато часу або зусиль. Для цього досить зібрати дозрілу зелень з городу і ретельно відмити її від бруду. Потім у всіх зібраних кісткової відламують гілки і розкладають їх на сонці, щоб вони швидше висихали. Коли рослини добре підсохнуть, з гілок зривають листочки і поміщають їх в ємність для подальшого зберігання.

Головною перевагою цього методу є те, що ефірні масла з кропу, який сушиться таким способом, будуть повільніше випаровуватися.

Скільки сушити кріп?

Дуже важливо визначити оптимальну тривалість просушування зібраної зелені. Якщо занадто довго займатися сушінням кропового листків, вони зіпсуються.

Досвідчені городники рекомендуються сушити укропчик не довше ніж трьох годин в похмуру погоду. У сонячні дні тривалість даної процедури зменшується до двох годин. Також тривалість сушіння залежить від кількості рослин, розташованих на поверхні для висушування. Якщо шар зелені занадто товстий, її доведеться довше сушити.

Основні способи сушіння кропу в домашніх умовах

Виділяється п’ять основних методів просушування кропу, з якими слід ознайомитися.

Сушка на свіжому повітрі

Найчастіше зібраний урожай висушується на вулиці. Для цього 4-6 пучків рослин розвішують на навісі листочками вниз. Дуже важливо, щоб на них не потрапляли сонячні промені, від яких кропові листя можуть постраждати. Зверху травичку можна накрити тканиною, щоб захистити її від пилу.

Як сушити кріп в духовці?

У деяких немає можливості просушувати листя на вулиці і тому вони користуються духовкою. При використанні духової шафи треба бути обережним, щоб випадково не зіпсувати зелень. Температура в духовці повинна бути в межах сорока градусів.

Щоб засушити траву, все гілочки розкладають на листи і поміщають в духовку на 20-25 хвилин. Потім зелень виймають і перевіряють ступінь її просушування.

Сушимо зелень в електросушарці

Найпростіше заготовлювати кріп на зиму власникам електросушарок, так як цей пристрій значно полегшує процес сушіння. Щоб підготувати траву, досить розкласти її на піддони сушарки і вибрати відповідний режим з температурою не більше 35-40 градусів. Через півгодини все листочки будуть добре підсушені.

Сушимо кріп в холодильнику

Ще один поширений метод заготівлі – просушка в холодильнику. Для цього весь укропчик розкладається на тарілку і накривається шматком тканини. Потім тарілка з травою поміщається в верхню частину холодильника з плюсовою температурою. Тривалість сушіння становить 1-2 тижні. Протягом цього часу вся волога вийде з листків.

Як сушити зелень в мікрохвильовці?

Іноді для повного просушування трави користуються микроволновками. При використанні цього методу зібраний урожай розкладається на будь-якій плоскій ємності з серветкою на поверхні. Викладену зелень зверху покривають ще однією серветкою, після чого ємність поміщають в мікрохвильову піч на п’ять хвилин. Якщо за цей час стебла не підсохли, процедура повторюється.

Як висушити кріп на зиму, щоб він не половів?

Часто в процесі засушіванія листки втрачають свій початковий вигляд і покриваються жовтими плямами. Таке виникає через вплив високих температур на листя. Тому, щоб уберегти рослини від пожовтіння, під час сушіння все листя накриваються тканиною або папером.

Як перевірити готовність сушеної зелені?

Рекомендується обов’язково перевіряти готовність зелені, щоб випадково її не пересушити. Для цього рекомендується трохи пом’яти в руках листки. Якщо вони мнуться і не ламаються, значить, доведеться продовжити сушіння. Добре просушена трава повинна з легкістю ламатися при будь-якому впливі на неї.

Як зберігати сушений кріп?

Весь просушений урожай треба правильно зберігати, щоб він не зіпсувався взимку. Для цього його поміщають в невеликі скляні баночки і щільно закривають кришками. Всі ємності з травою повинні зберігатися в темному приміщенні.

висновок

Вирощуванням кропу займається багато городників і любителів свіжої зелені. Щоб зберегти на зиму зібраний урожай, рекомендується ознайомитися з основними методами його висушування.

Сушений кріп: способи заготовки зелені кропу на зиму

Зелень кропу є однією з найпоширеніших ароматних трав, яку застосовують кулінари. Кріп ідеально підходить до салатів, перших і других страв та страв із м’яса, птиці та риби. Дуже важливо запастися пряною зеленню на зимний період. Тому цікаво буде ознайомитись з матеріалами статті, де детально описано кращі способи зберігання кропу: заморожування та сушіння. Найбільш вдалою заготівлею вважається висушений кріп, тому що таким способом вдається зберегти його аромат. Варто дотримуватись певних правил сушіння кропу в домашніх умовах, щоб “не розгубити” смакові властивості та корисні речовини під час різних маніпуляцій.

Як підготувати кріп до сушіння

Якщо кріп буде зірваний з власного городу, то необхідно знати деякі секрети його збору.

Найкраще сушити зовсім молоді рослини, в яких ще не сформувалося стебло та суцвіття. Час збору випадає на першу половину червня.

Збирати кріп краще зранку, коли спаде роса. Якщо вночі дощило (навіть, зовсім трохи), то цей процес варто перенести, бо надмірно волога зелень може швидко зіпсуватися. Через це, кріп з власної грядки мити не варто.

Куплену зелень кропу на ринку, краще сполоснути під краном та добряче висушити на вафельних або паперових рушниках. А ще його можна помістити в склянку та залишити на протязі, щоб з трави випарувалася зайва волога.

В якому вигляді сушити кріп

Найкраще сушити гілочки в цілому вигляді, а потім, коли висохнуть від’єднати тонкі листочки від стебел. Ще такий спосіб дозволяє зберегти ароматні властивості рослини надовше, тому що таким чином ефірні олії будуть менше випаровуватися.

Якщо все ж таки кріп нарізати, то не варто його надто подрібнювати. Зелень у сухому вигляді дуже крихка, тому перед додаванням до страв її можна подрібнити просто потерши приправу між пальцями.

Основні способи сушіння кропу в домашніх умовах

Сушіння на свіжому повітрі

Підготовлений кріп можна сушити пучками або, подрібнивши його ножем.

Насамперед слід сформувати невеличкі пучки (5-6 гілочок), нанизати їх на міцну нитку та розвісити під навісом, що добре провітрюється, листками донизу. Головне, щоб прямо на зелень не світило сонце.

Нарізаний кріп також необхідно сушити в темному добре провітрюваному місці. Для цього його необхідно розмістити тонким шаром на палети або плоскі тарілки. Щоб уберегти зелень від комах та пилу, її варто накрити марлевою тканиною.

Як правильно сушити зелень, щоб заготовити на зимний період йдеться на відео ролику, що відзняв канал «Кулінарія. Відео рецепти»:

Як сушити кріп в духовці

Кріп багатий на ефірні олії, тому духовку ні в якому разі не можна сильно нагрівати. Оптимальною температурою вважається позначка до 40 °C. Крім того. якщо не дотримуватися правильного температурного режиму, зелень кропу під час такого сушіння може змінити колір та втратити вітамінні речовини.

Нарізаний кріп чи зелень у цілому вигляді необхідно розмістити на форми для випікання, застелені пергаментом. Повністю зачиняти дверцята не слід, інакше не буде циркуляції повітря. Через кожні 30-60 хвилин листи із зеленню необхідно виймати, щоб перемішати кріп та перевірити, чи він ще не готовий.

У загальному для цього знадобиться 2-4 години.

Сушимо зелень в електросушарці

Підготовлені листочки чи гілочки кропу потрібно розмістити тонким шаром на піддони та ввімкнути на пристрої режим «Трави». Якщо такої функції нема, то температуру (до 40 °C) варто виставити власноруч. Заготівля приготується через 3-4 години.

На відео від каналу «Ezidri Master» варто ознайомитись, як якісно сушити кріп та іншу зелень:

Сушимо кріп в холодильнику

Тонкий шар нарізаного кропу чи у вигляді гілочок слід розмістити на плоскій тарілці та накрити серветкою. Потім, посудину з зеленню необхідно відправити в холодильник (у відділ з позначкою “+”) на нижню полицю десь на 2 – 3 тижні. Цього часу вистачить, для того щоб з кропу випарувалася волога. Після цього, заготівлю можна помістити в скляну тару на зберігання.

Як сушити зелень в мікрохвильовці

Нарізаний кріп чи його гілочки необхідно розташувати на паперову тарілку або на іншу плоску посудину, застелену серветкою з паперу. Зверху зелень також варто накрити тонким папером та відправити, у такому вигляді, в мікрохвильовку на 3 хвилини. Пристрій, при цьому, повинен бути ввімкнений на максимальну потужність. Через зазначений час необхідно зняти верхню серветку та перемішати зелень. Оцінивши її готовність, якщо треба, то сушіння можна продовжити на тому ж режимі ще протягом 2-3 хвилин.

Як перевірити готовність сушеної зелені

Якщо кріп правильно висушений, то він дуже легко треться, перетворюючись у порошок (якщо нарізаний), а якщо це гілочки, то вони також дуже ламкі. Продовжувати процес сушіння необхідно тоді, коли пряна трава мнеться.

Найкраще для зберігання сухого кропу підійдуть скляні банки темного відтінку, з кришкою, що щільно закупорюється та темне сухе місце. Ще зберігати ароматну приправу добре в пакетах з-під кави, що мають застібку-блискавку.

Про автора

admin administrator