Як закрити зелені помідори на зиму в банку

Авторadmin

Як закрити зелені помідори на зиму в банку

Як смачно приготувати зелені помідори: квасимо і маринуємо

Мариновані помідори на зиму – дуже смачна і проста в приготуванні закуска.

Іноді дачники змушені зривати помідори зеленими, якщо вони ще не дозріли, але настали холоди. Заморозки можуть погубити урожай, тому його збирають недозрілім. Раніше ми писали, як прискорити процес дозрівання томатів, але навіть такі овочі можна смачно приготувати. Найчастіше зелені томати закривають на зиму.

Мариновані зелені помідори на зиму

  • Помідори зелені – 1 кг.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль – 45 г.
  • Цукор – 90 г.
  • Оцет 9% – 110 мл.
  • Часник – 10 зубч.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Зелень (петрушка і селера) – 40 г

Помідори нарізати не невеликі часточки або на четвертинки, якщо вони невеликі. Дрібно порубати зелень і гострий перець, а часник пропустити через прес. У глибокій ємності перемішати помідори із зеленню, перцем і часником. Перекласти суміш в чисті простерилізовані банки.

Для маринаду вилити воду в каструлю, додати сіль, цукор, оцет і довести до кипіння. Залити маринадом помідори в банках і закрити банки стерилізованими кришками. Перевернути банки кришками вниз, укутати теплою ковдрою і залишити до повного охолодження.

Квашені зелені помідори без стерилізації

  • Помідори – 1.5 кг.
  • Листя хрону – 1 шт.
  • Листя вишні – 3 шт.
  • Часник – 7 зубч.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 2 стол.л.
  • Цукор – 1 стол.л.
  • Порошок гірчиці – 1 чайн.л.

Помідори вимити і відірвати ніжки. Кожен помідор кілька разів проколоти зверху зубочисткою. Банки ретельно помити зсередини і зовні. На дно банок викласти нарізаний лист хрону, цілі зубчики часнику і листя вишні. За бажанням можна додати парасольки кропу і смородинові листя.

В окремому посуді розвести у воді гірчичний порошок, сіль і цукор. Залити помідори розсолом. Далі на банку поставити гніт, наприклад, стакан з водою. Гніт потрібен для того, щоб помідори постійно перебували в розсолі. Залишити помідори кваситися на тиждень при кімнатній температурі. Потім ложкою прибрати наліт, закрити банки і переставити в холодильник.

Зелені помідори по-грузинськи гострі

  • Помідори зелені невеликі – 1.5 кг.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перець чилі – 0.5 шт.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль – 2 ст. л.

На помідорах зробити хрестоподібні глибокі надрізи. Воду з сіллю довести до кипіння і остудити до кімнатної температури. Петрушку, часник і гострий перець промити, дрібно нарізати і перемішати. Приготовленою сумішшю начинити надрізані помідори.

Фаршировані помідори викласти в будь-який посуд і залити солоним розсолом. Поставити зверху на ємність з помідорами будь-який вантаж. Залишити помідори при кімнатній температурі на 3 дні, щоб вони заквасилися. Потім викласти в банки і переставити в холодильник.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як закрити зелені помідори на зиму: покрокові рецепти, корисні поради

–>Відсутність свіжих овочів в зимовий період можна компенсувати заготівлею за допомогою консервування. Сьогодні мова піде про консервацію зелених помідорів, різних рецептах, а також корисних і шкідливих властивостей продукту.

  • Вплив зелених помідорів на організм
    • Користь і шкоду
    • Протипоказання
    • Класичним способом
    • Відео: зелені помідори мариновані
    • Холодним способом
    • Відео: засолювання зелених помідорів холодним способом
    • Без стерилізації
    • Відео: зелені помідори на зиму без стерилізації
    • З часником
    • Відео: зелені помідори з часником на зиму
    • З цибулею
    • З кабачками
    • Гострі
    • Відео: зелені помідори по-грузинськи на зиму
    • З начинкою (фаршировані)
    • Відео: зелені фаршировані помідори заготовки на зиму

    Вплив зелених помідорів на організм

    У складі незрілого овоча присутній отруйна речовина соланін, тому у свіжому вигляді він може бути небезпечний для здоров’я. Але в цьому ж складі є такі корисні речовини, як:

    • лікопін;
    • вітамін С;
    • клітковина;
    • калій і мідь.

    Користь і шкоду

    Досі точиться чимало суперечок про те, можна чи ні їсти зелені помідори. В ході численних досліджень було знайдено чимало як позитивних, так і негативних властивостей:

    Користь Шкоду
    Попереджає патології серцевого м’язаЄ алергенним
    Запобігає ріст злоякісних утвореньМоже спровокувати важке харчове отруєння
    Чинить антиоксидантну діюМоже змінити кількість еритроцитів у крові
    Покращує настрій, нівелює стресиПорушує кислотність шлункового соку
    Допомагає боротися із запальними процесамиПорушує роботу нирок і печінки
    Надає болезаспокійливу діюСприяє відкладенню солей
    Використовується як сечогінний продуктЗатримує рідину в організмі
    Виявляє антибактеріальні властивості
    Стимулює процеси травлення

    Шкідливі властивості проявляються здебільшого при зловживанні продуктом. Для отруєння досить з’їсти 5 дрібних зелених помідорів, у цій кількості міститься до 200 г соланіну.

    При отруєнні характерні такі симптоми:

    • нудота;
    • сонливість;
    • задишка;
    • головні спазми;
    • загальна слабкість.

    Важливо! Якщо не вжити заходів по очищенню організму від токсинів, можливий летальний результат.

    Протипоказання

    Враховуючи присутність у складі овоча токсичних для людини глікоалкалоїдів, продукт (навіть після загортання) можна вживати не всім. Серед безумовних протипоказань:

    • період вагітності і лактації;
    • алергія;
    • патології нирок і печінки;
    • хвороби суглобів;
    • порушення травлення.

    Кращі рецепти консервації зелених помідорів на зиму

    Є чимало способів законсервувати зелений помідор.

    Знаєте ви? З рослин родини пасльонових, до яких належать і томати, у стародавньому світі готували отрути для неугодних людей.

    Цей овоч поєднується з багатьма спеціями та іншими овочами:

    • цибуля;
    • часник;
    • перець болгарський;
    • кабачок;
    • морква;
    • яблука;
    • хрін;
    • кінза тощо

    Томати можна піддавати різним технікам кулінарної обробки, наприклад:

    • закручувати зі стерилізацією і без неї;
    • маринувати;
    • солити;
    • квасити;
    • фарширувати і робити салати.

    Розмір овочів для зимових заготовок краще вибирати невеликий, щоб компактно розмістити їх в літровій банці. Такий обсяг зручно зберігати в холодильнику після відкриття і розмістити в коморі.

    Класичним способом

    Просто приготувати мариновані томати можна класичним методом. Для приготування знадобляться:

    • томати — 3 кг;
    • вишневі листя — 70 г;
    • кріп — 70 г;
    • петрушка -70 г;
    • перець горошком — 6-7 шт.;
    • цибулю і часник — 100 г;
    • лавровий лист — 3 шт.;
    • сіль — 1 ст. л.;
    • цукор — 1 ст. л.;
    • оцет -1 ст. л.;
    • олія соняшникова — 1 ст. л.;
    • вода — 1,5 л.

    Технологія приготування:

    1. Приготувати маринад з солі, цукру, води і масла.
    2. На дно банки викласти листя вишні, очищені часточки часнику і зелень.
    3. Додати в маринад оцет.
    4. Укласти вимиті помідори, зверху — порубаний лук.
    5. Залити маринадом і простерилізувати 15 хвилин.

    Як закрити зелені помідори на зиму: покрокові рецепти, корисні поради

    Відсутність свіжих овочів в зимовий період можна компенсувати заготівлею за допомогою консервування. Сьогодні мова піде про консервацію зелених помідорів, різних рецептах, а також корисних і шкідливих властивості продукту.

    Вплив зелених помідорів на організм

    У складі незрілого овоча присутній отруйна речовина соланін, тому в свіжому вигляді він може бути небезпечний для здоров`я. Але в цьому ж складі є такі корисні речовини, як:

    • лікопін-
    • вітамін С-
    • клітковина-
    • калій і мідь.

    Користь і шкода

    До сих пір ведеться багато суперечок про те, чи можна чи ні їсти зелені помідори. В ході численних досліджень було знайдено чимало як позитивних, так і негативних властивостей:

    користьшкода
    Попереджає патології серцевого м`язає алергенним
    Запобігає зростання злоякісних утвореньМоже спровокувати важке харчове отруєння
    Має антиоксидантну діюМоже змінити кількість еритроцитів у крові
    Покращує настрій, нівелює стресиПорушує кислотність шлункового соку
    Допомагає боротися із запальними процесамиПорушує роботу нирок і печінки
    Надає болезаспокійливу діюСприяє відкладенню солей
    Використовується як сечогінний продуктЗатримує рідину в організмі
    Виявляє антибактеріальні властивості
    Стимулює процеси травлення

    Шкідливі властивості проявляються в основному при зловживанні продуктом. Для отруєння досить з`їсти 5 невеликих зелених помідорів, в цій кількості знаходиться до 200 г соланіну. При отруєнні характерні такі симптоми:

    • нудота-
    • сонливість-
    • задишка-
    • головні спазми-
    • Загальна слабкість.

    важливо! Якщо не вжити заходів з очищення організму від токсинів, можливий летальний результат.

    Протипоказання

    З огляду на присутність у складі овоча токсичних для людини глікоалкалоїдов, продукт (навіть після закачування) можна вживати не всім. Серед безумовних протипоказань:

    • період вагітності і лактації-
    • алергія-
    • патології нирок і печінки-
    • хвороби суглобів-
    • порушення травлення.

    Кращі рецепти консервації зелених помідорів на зиму

    Є чимало способів законсервувати зелений помідор.

    Чи знаєте ви? З рослин сімейства пасльонових, до яких належать і томати, в стародавньому світі готували отрути для неугодних людей.

    Цей овоч поєднується з багатьма спеціями та іншими овочами:

    • цибуля-
    • часник-
    • перець болгарський-
    • кабачок-
    • морква-
    • яблука-
    • хрін-
    • кінза тощо.

    Томати можна піддавати різним технікам кулінарної обробки, наприклад:

    • закручувати зі стерилізацією і без неї-
    • маринувати-
    • солити-
    • квасити-
    • фарширувати і робити салати.

    класичним способом

    Просто приготувати мариновані томати можна класичним методом. Для приготування знадобляться:

    • томати – 3 кг-
    • вишневі листя – 70 г-
    • кріп – 70 г-
    • петрушка -70 г-
    • перець горошком – 6-7 шт.-
    • цибуля і часник – по 100 г-
    • лавровий лист – 3 шт.-
    • сіль – 1 ст. л.-
    • цукор – 1 ст. л.-
    • оцет -1 ст. л.-
    • олія соняшникова – 1 ст. л.-
    • вода – 1,5 л.

    Технологія приготування:

    1. Приготувати маринад з солі, цукру, води і масла.
    2. На дно банки викласти листя вишні, очищені зубчики часнику і зелень.
    3. Додати в маринад оцет.
    4. Укласти вимиті помідори, зверху – порубаний лук.
    5. Залити маринадом і простерилізувати 15 хвилин.

    Відео: мариновані зелені помідори


    холодним способом

    Холодну засолювання можна робити в бочці або емальованому ємності. Спосіб також не виключає застосування скляної банки, перед процедурою ємність обдають окропом. Необхідні інгредієнти на 10 кг основного компонента:

    • сіль – з розрахунку 70 г / 1 л води-
    • листя смородини – 12-15 шт.-
    • кріп – 200 г-
    • петрушка – 50 г-
    • гострий перець – 2 стручки-
    • гвоздика – 7-9 шт.

    Чи знаєте ви? Помідор – один з небагатьох овочів, про які жодного разу не згадує Святе Письмо.

    Далі слідують за такою схемою:

    1. На дно ємності кладуть шар спецій.
    2. Потім поміщають цілі овочі.
    3. Пересипають все це сіллю.
    4. Останній етап – заливають сирою водою і закривають кришкою.

    Відео: засолювання зелених помідорів холодним способом


    без стерилізації

    Смачно і відносно швидко готуються овочі без застосування стерилізації. Для рецепта знадобляться:

    • помідори – 1,5 кг (на 3 л)-
    • цукор – 4 ст. л.-
    • сіль – 1 ст. л.-
    • вода – 1 л-
    • виноградний оцет – 100 мл-
    • болгарський перець – для прикраси.

    Інструкція по приготуванню:

    1. Помідори, укладені в банки цілком, двічі ошпарюють окропом.
    2. Перець ріжуть довільно і додають в ємність.
    3. З решти інгредієнтів варять маринад, додаючи оцет в останній момент.
    4. Відразу після закипання маринаду, його розливають по ємностей.
    5. Після потрібно закрити простерилізованих кришками.

    Відео: зелені помідори на зиму без стерилізації


    З часником

    Часник надає овочам насичений гострий смак і пікантну нотку. Для приготування потрібні такі інгредієнти:

    • зелені томати – 3 кг-
    • корінь хрону-
    • часник – 1 головка-
    • перець горошком-
    • кріп-
    • листя смородини-
    • лавровий лист – 6 шт.

    Розсіл (на 1,5 л води):

    • сіль – 1 ст. л.-
    • цукор – 100 г-
    • оцет – 100 мл (на банку).

    приготування:

    1. Овочі вимити й обсушити.
    2. На дно банки укласти по парі листочків смородини і лаврового листа, шматочки нарізаного кореня хрону і перець горошком.
    3. Потім шарами: помідори, пару зубків часнику.
    4. Зверху парасольку кропу.
    5. Зварити розсіл, оцет додається окремо в кожну банку.
    6. Гарячим розсолом залити овочі.
    7. Стерилізувати 10-15 хвилин.

    Відео: зелені помідори з часником на зиму


    З цибулею

    Консервація з ріпчастою цибулею не дасть сильної гостроти страви, але зробить смак більш насиченим. Крім основного компонента (3 кг), необхідні такі інгредієнти:

    • цибуля – 1 кг-
    • гвоздика – 6 шт.-
    • перець горошком – 6 шт.-
    • вода – 1,5 л-
    • сіль – 3 ст. л.-
    • цукор – 4 ст. л.-
    • оцет – 1,5 ст. л. (На банку 3 л).

    Консервуємо за наступною схемою:

    1. У чисті банки на дно кладемо гвоздику і перець.
    2. Шарами перекладаємо томати і нарізаний півкільцями цибулю.
    3. У каструлі ретельно розмішуємо воду, сіль і цукор.
    4. У кожну ємність додаємо оцет, заливаємо розсолом.
    5. Стерилізуємо 15-20 хвилин.

    З кабачками

    Кабачки бажано брати молоді, невеликого обсягу. На 2 кг помідорів і 1 кг кабачків знадобляться:

    • часник – 2 великих головки-
    • цибуля – 5 шт.-
    • перець болгарський – 2 шт.-
    • перець горошком – 6 шт.-
    • лавровий лист – 6 шт.-
    • бутони гвоздики – 6 шт.-
    • зелень (кріп, петрушка) – по 150 г-
    • вода – 2,5 л-
    • цукор – 3 ст. л.-
    • сіль – 5 ст. л.-
    • оцет – 6 ст. л.

    Рецепт розрахований на 6 літрових банок. Послідовність дій:

    1. Овочі миємо і чистимо.
    2. Лук кришимо півкільцями, часник – пластинами, кабачки – кільцями. Помідори залишаємо цілими. Перець болгарський ріжемо довільно, він потрібен для прикраси.
    3. Зелень гілочками кладемо на дно банки, туди ж гвоздику, лавровий лист і горошини перцю (по одній на банку).
    4. Овочі викладаємо шарами: томат, перець, цибулю, часник.
    5. З решти спецій, крім оцту, варимо маринад.
    6. Готову заливку розливаємо по банках, додаючи зверху ложку оцту.
    7. Стерилізуємо 15-20 хвилин.

    гострі

    Гострі, або грузинські помідори, готують без стерилізації, але, при бажанні, їх можна закрутити на зиму, після стерилізації. Для страви (на 1 кг основного інгредієнта) знадобляться:

    • червоний пекучий перець – 1 стручок-
    • селера – пучок-
    • петрушка – пучок-
    • кріп – пучок-
    • часник – 5 зубків-
    • гострий перець горошком – 5 шт.-
    • лавровий лист – 5 шт.-
    • вода – 300 мл-
    • сіль – 1 ст. л.

    Послідовність приготування:

    1. Овочі помити і почистити.
    2. Пекучий перець нарізати кільцями, часник – пластинами.
    3. На дно ємності покласти горошини перцю і лавровий лист.
    4. Зверху кладуть помідори, перемежовуючи їх з кільцями перцю і часником.
    5. У каструлі зварити розсіл з гілочками зелені.
    6. Зелень укласти зверху на овочі, залити розсолом.
    7. Банки укутати, залишити в прохолодному приміщенні.

    Відео: Зелений помідори по-грузинськи на зиму


    З начинкою (фаршировані)

    Фаршировані помідори, насичуючись смаком інших овочів і спецій, виходять соковитими і в міру гострими – просто пальчики оближеш! Потрібні компоненти:

    • зелені томати – 2 кг-
    • морква – 0,5 кг-
    • болгарський перець – 250 г-
    • часник – 1 головка-
    • петрушка – пучок-
    • кінза – пучок-
    • пекучий перець – 1-2 стручки-
    • вода – 2 л-
    • сіль – 100 г.

    важливо! Після стерилізації гарячі банки перевертають догори дном і загортають. Таким чином, можна переконатися в герметичності кришки.

    Послідовність приготування:

    1. Помиті і очищені овочі та зелень, крім помідорів, пропускаємо через м`ясорубку.
    2. Томати розрізаємо навпіл, але не до кінця.
    3. Суміш овочів закладаємо в кожну помідоріну.
    4. Готуємо розсіл, кип`ятимо.
    5. Закладаємо фаршировані заготовки в банки, заливаємо гарячим розсолом.
    6. Стерилізуємо 15-20 хвилин.

    Відео: фаршировані зелені помідори заготовки на зиму


    Корисні рекомендації

    Заготовки на зиму мають свої тонкощі. Кілька порад від досвідчених домогосподарок:

    1. Банки, перед тим як влаштовувати, щоб вбити всі мікроби, миють харчовою содою.
    2. Щоб видалити соланін з овочів, їх замочують в солоній воді на кілька годин, попередньо проколів в декількох місцях.
    3. Томати поєднуються з великою кількістю спецій, тому стандартні рецепти можна змінювати, доповнювати.
    4. Найкраще брати овочі середнього розміру: так більше поміститься в банку.
    5. Надає приємний аромат і продовжує термін зберігання заготовок гілка черемхи.
    6. При бажанні солити або квасити овочі в бочках, небажано використовувати тару з пластмаси. Матеріал знижує смакові якості і терміни зберігання.
    7. Зберігають зимову консервацію в прохолодних і темних приміщеннях.

Про автора

admin administrator