Як заливати брусницю водою на зиму

Авторadmin

Як заливати брусницю водою на зиму

Зміст:

Що робити з брусницею: рецепти на зиму. Що приготувати з брусниці на зиму, щоб зберегти вітаміни? Брусниця на зиму – заготовки: найкращі рецепти

Стаття розповість вам про те, як можна заготовити брусницю на зиму і що з неї можна приготувати.

  • Брусниця мочена на зиму з цукром: рецепт
  • Як замочити брусницю на зиму без цукру?
  • Брусниця з медом на зиму без варіння: рецепт
  • Брусниця, перетерта з цукром на зиму: рецепт
  • Брусниця з яблуками на зиму: рецепти
  • Брусниця соус приправа до м’яса: рецепт на зиму
  • Брусниця товчена на зиму: рецепт і фото
  • Морси з брусниці на зиму: простий рецепт
  • Повидло з брусниці на зиму: смачні заготовки
  • Сироп з брусниці на зиму: як просто приготувати?
  • Брусниця у воді на зиму: простий спосіб
  • Як консервувати брусницю на зиму?
  • Маринована брусниця на зиму: рецепт маринування ягід
  • Солона брусниця на зиму: простий рецепт
  • Як зберегти брусницю свіжою на зиму?
  • Як правильно заморозити брусницю на зиму без цукру?
  • Як сушити брусницю в домашніх умовах в духовці?<>Відео: «Брусниця — пошук, збір, очистка, сахарение. Рецепт заготівлі»

Брусниця – ягода з величезним вітамінним запасом, яка смачна і корисна в будь-якому вигляді. Тому її консервують, варять компоти та варення, сушать, мочать і навіть солять. Брусниця стане в нагоді для приготування заливок і начинку в пироги, соусів, сиропів, джемів, желе, вина та багато іншого.

Стаття пропонує вам величезну кількість способів і рецептів приготування заготовок з брусниці для будь-якого випадку.

Брусниця мочена на зиму з цукром: рецепт

Замоченная в цукрі брусниця може легко зберігатися довгий час в прохолодному і темному місці. Її можна використовувати замість варення: додавати в десерти і випічку, варити компоти і наливки, є з чаєм.

Щоб замочити брусницю вам потрібно:

  • Свіжа ягода брусниці – 1 кг. (відібрана і вимита)
  • Вода – 1 літр (холодна кип’ячена або дистильована)
  • Цукор – 500-600 р.
  • Щіпка солі

Приготування:

  • Секрет вдалого приготування моченой брусниці – перебранная ягода. Прибрати треба ті, які пом’яті, сочатся або пошкоджені. Ягоди промийте проточною водою і просушіть на рушник.
  • Налийте в каструлю Воду і розчиніть в ній цукор і сіль, це буде сироп.
  • Ягоди зсипте в скляну банку
  • Гарячим сиропом залийте ягоди. Саме той факт, що сироп буде дуже гарячим, допоможе зберегти ягоду цілою, міцною і соковитим всередині.
  • Закривати банки з моченой брусницею слід кришками з отворами, попередньо підклавши під низ шар марлі.
  • Тримати таку брусницю слід при кімнатній температурі приблизно 7-10 днів (наприклад в шафі, там немає прямих сонячних променів), потім приберіть в холодильник або льох, там її можна тримати спокійно до року.

Як замочити брусницю на зиму без цукру?

Замочити брусницю можна не тільки в цукровому сиропі, але і у власному соку. Така брусниця стане в нагоді вам для різних заготовок в зимовий час року.

Що потрібно:

  • Свіжа ягода – літрова баночка
  • Вода дистильована – 2 літри (або холодна кип’ячена).
  • Листя брусниці – жменя

Замочування:

  • Ягоди слід ретельно перебрати і вимити проточною водою, просушіть їх, розклавши на чистій поверхні.
  • Зсипте ягоди в 3-літрову банку (попередньо простерилизованную) і покрийте листям ягоди брусниці.
  • Залийте ягоди чистою водою (вода не повинна бути гарячою, їй слід бути кімнатної температури).
  • Покрийте горлечко банки капроном або марлею (це запобіжить від потрапляння комах) і закрийте кришкою з дірочками.
  • Банку слід прибрати для зберігання в прохолодне місце: погріб, підвал, холодильник.

Брусниця з медом на зиму без варіння: рецепт

Рецепт зберігання брусниці з медом дозволить вам мати при собі холодну пору року справжню «вітамінну бомбу» для профілактики простудних і інфекційних захворювань, зміцнення імунітету і поліпшення настрою.

Вам знадобиться:

  • Ягоди – 1 кг. (відібрана і чиста брусниця)
  • Мед – 500 р. (рідкий, будь-якого сорту)
  • Вода – скільки буде потрібно (очищена або дистильована).
  • Кориця – ¼ чайної ложки
  • Сіль – щіпка
  • Гвоздика – 2-3 шт.

Як замочити:

  • Ягоди ретельно вимиваються водою і просушуються на чистому рушнику. Після цього їх слід зсипати в чисту банку.
  • Зверху ягід посипте сіль і корицю, покладіть гвоздику.
  • Обшпарте ягоди гарячим окропом і через 10-15 секунд злийте його.
  • Цю ж воду ви можете використовувати для приготування сиропу.
  • Якщо ви мочите ягоду в меду в 2-х літровій банці, то вам буде потрібно приблизно 400 мл води (може і менше, все залежить від ягід).
  • Розчиніть у воді мед і залийте отриманим сиропом ягоди.
  • Накрийте баночку звичайною пластиковою кришкою і приберіть в прохолодне місце, є брусницю в меду можна вже через місяць.

Брусниця, перетерта з цукром на зиму: рецепт

Найпростіший заготовити смачну ягоду до зими – зробити її, перетерши з цукром. Цукор не дасть брусниці зіпсуватися, а відсутність температурної обробки дозволить зберегти всі вітамінні та поживні властивості так, як це є у свіжій ягоді.

Сучасний вік технологій дозволяє вам не витрачати багато часу наручне перетирання ягід через сито, зараз можна скористатися спеціальною м’ясорубкою або комбайном з насадкою, а так само подрібнити ягоду блендером, змішавши з цукром. Це дуже просто, а головне – швидко.

Як заготовити перетерту брусницю:

  • Ягоду подрібніть будь-яким способом, що залишився макуха (наприклад, якщо робите це через сито) можна відкинути.
  • Пропорції ягід і цукру повинні бути 1:1
  • Змішайте ретельно ягідне пюре з цукром і розкладіть по банках.
  • Накрийте баночки пластиковими кришками і зберігайте їх у прохолодному місці.

Брусниця з яблуками на зиму: рецепти

<>Рецептів брусничного варення дуже багато і всі вони дуже корисні і смачні. Цю ягоду можна поєднувати з іншими фруктами і плоди: яблука, груші, полуниця, суниця, чорниця та багато іншого. Таким чином ви отримуєте не тільки «вітамінне», але і оригінальне варення.

Вам знадобиться:

  • Яблуко – 1 кг (бажано вибирати солодкий сорт)
  • Брусниця – 1 кг (перебрані і вимиті ягоди)
  • Цукор – 1 кг (кількість цукру за своїм уподобанням)
  • Кориця – 1-2 палички (можна замінити меленої)
  • Сік половинки 1 лимона

Приготування:

  • Яблуко слід очистити, нарізати часточками або кубиками.
  • Ягоди вимиваються і додаються до яблуку
  • Засипте цукром і дайте яблуку з брусницею пустити сік
  • Для цього вам будуть потрібні кілька годин
  • Поставте посуд на вогонь і доведіть до кипіння, дуже ретельно перемішуючи, щоб цукор не пригорав.
  • Опустіть у масу палички кориці
  • Проваріть На повільному вогні масу не більше 5 хвилин
  • Видавіть сік лимона і перемішайте, потім вимкніть
  • Варення слід остудити і через час знову доведіть до кипіння і тільки потім загорніть.

Брусниця соус приправа до м’яса: рецепт на зиму

Вам знадобиться:

  • Ягоди брусниці – 450-500 р. (перебрані і вимиті)
  • Кориця – 1,5-2 ч. л. (можна замінити на палички).
  • Крохмаль (будь-який) – 1 ст. л. (з невеликою гіркою
  • Вино столове (краще біле сухе) – 80-100 мл.
  • Цукор – 100-150 г (за смаком)
  • Вода – 1 склянка (не більше 200 мл).

Приготування:

  • Ягоди зсипте в сотейник і залийте водою, закип’ятіть
  • Варити ягоди слід близько 5 хвилин
  • Після варіння перебити масу блендером
  • Додайте в масу вино і поставте на маленький вогонь
  • Додайте корицю і цукор, проворите ще кілька хвилин
  • Додайте крохмаль, ретельно перемішайте
  • Знову доведіть до кипіння і зніміть з вогню

ВАЖЛИВО: Соус чудово поєднується з різними видами м’яса. Це може бути, як варене, так і запечене. Найкраще приправляти соусом смажене м’ясо. Приємна кислинка нейтралізує жирність і робить процес перетравлення навіть самого важкого м’яса легше. Крім того, солодкість і кислота брусниці ідеально поєднується зі свининою, так само добре можна поєднувати соус з смаженим шашликом, яловичим стейком, бараниною і особливо з качиною грудкою. Соус можна додавати, як заправку, теплим салатом. Як гарнір можна використовувати варені овочі, печена, варена, тушкована, смажена картопля, варені крупи, спаржу, стручкову квасолю, капусту брокколі.

Брусниця товчена на зиму: рецепт і фото

Товчена брусниця – це відмінний спосіб заготовити ягоди на зиму так, щоб вона зберегла максимум своїх корисних речовин. Товчена брусниця не піддається ніяким температурних обробок і тому не втрачає своїх вітамін.

З товченої брусниці, заготовленої своїми руками, можна готувати смачні морси, компоти, соуси, варення і начинки для випічки в зимовий час. В прохолодному і темному місці товчена брусниця може зберігатися до 2-3 років, за умови, що ви правильно заготовите ягоду.

Як заготовити товчену брусницю:

  • Кількість ягід не обмежена, розмір банки для зберігання ягід ви обираєте самостійно. Ягідна маса повинна повністю наповнювати банку.
  • Перед приготуванням промийте ягоду проточною водою, просушіть, розклавши рівним шаром на чистому рушнику.
  • Потім зсипте ягоду в каструлю з високим бортиком і товкачкою для картоплі (спеціальний кухонний інструмент) починайте товкти та давити ягоду.
  • Робити це можна відразу ж з усім кількістю брусниці або ж порційно. Кожен раз набиваючи банку м’якоттю і соком.
  • Заповнену банку слід накрити шаром марлі, складеної в декілька разів (шийку) і прикрити кришкою з дірочками. Приберіть на зберігання в льох або холодильник.

Морси з брусниці на зиму: простий рецепт

Морс – це найкорисніший з усіх напоїв. Морс містить максимальну кількість вітамін ягід, з яких він приготований. Морс можна закривати банки або зберігати в холодильнику. Приготувати морс можна з свіжої ягоди (переважно), мороженої, моченой, товченої або ягоди в сиропі (меду).

Морс із свіжої брусниці:

  • Ягоди (кількість не обмежена) слід перетерти через сито. Ви так само можете змолоти в блендері – це набагато простіше. Після подрібнення ягідну масу процідіть через марлю, сік приберіть в холодильник, а макуха і м’яку частину залийте водою і поставте на вогонь.
  • Варити м’яку частину брусниці слід приблизно 20 хвилин на помірному або маленькому вогні, додайте за бажанням переважний кількість цукру. Якщо любите пряний присмак, можете покласти паличку кориці, якщо свіжий – м’яту.
  • Накрийте кришкою отриманий «компот» і дайте йому настоятися, поки він не охолоне до кімнатної температури.
  • Процідіть напій через марлю, щоб весь макуха не потрапив в морс.
  • Отриманий «компот» змішайте з соком ягід, морс готовий.

ВАЖЛИВО: Якщо ви закриваєте морс на зиму, вам слід довести масу до кипіння після змішування і закатати в банки.

Повидло з брусниці на зиму: смачні заготовки

Повидло – це густе і однорідне варення, яке не тільки смачне і корисне, але і вельми зручне для приготування десертів і випічки. Брусничне повидло можна легко намазати на тост, додати в пиріг, духові пиріжки та інші страви.

Вам знадобиться:

  • Ягоди брусниці – 1,5 кг. (свіжа, вимита і відібрана, але повидло можна зробити так само з замороженої і моченой, товченої ягоди).
  • Цукор – 800 р. (до 1 кг, залежить від ваших уподобань, чим більше цукру, тим густіше повидло).
  • Лимон – сік половини плоду
  • Пектин – 10 р. (можна замінити крохмалем або зовсім виключити, якщо ви додаєте багато цукру).

Приготування:

  • Ягода перетирається через сито або ретельно перебивається блендером так, щоб не залишалося товстих шкурок.
  • Ягідна маса змішується з цукром і ставлять на вогонь. Дуже ретельно перемішуйте масу протягом всього процесу варіння, щоб цукор розчинився, але не пригорав.
  • Уварювати повидло слід до 20 хвилин, весь час, не перестаючи заважати. Якщо маса залишається рідкою, всипте пектин. Пектин так само можна замінити звичайним желатину або агар-агаром (заздалегідь замоченому у воді). Одного пакетика цілком достатньо.
  • Після уварювання гарячу масу загорніть в банки

Сироп з брусниці на зиму: як просто приготувати?

Заготовлений брусничний сироп можна використовувати для приготування напоїв, приправляти їм десерти, страви і м’ясо. Готувати сироп найкраще зі свіжих ягід.

Приготування брусничного сиропу:

  • Півкіло відібраних ягід слід промити водою і просушити
  • Після цього зсипте ягоди в каструлю і покрийте їх 0,5 кг цукру (співвідношення ягід і цукру 1:1).
  • Вогонь повинен бути маленьким, протягом 15 хвилин варіть сироп, ретельно перемішуючи його: цукор розтане, а ягоди пустять сік, трохи придавлюйте ягоди, щоб рідини було більше і маса не пригоріла.
  • Сверенный сироп подрібніть в блендері і, ще не остигнув, процідити через подвійний шар марлі. Макуха відкиньте, а сироп приберіть на зберігання в прохолодне місце.

Брусниця у воді на зиму: простий спосіб

Замочити брусницю можна у звичайній чистій воді, де ягода пустить сік. Якщо ви будете використовувати кип’ячену або дистильовану воду, вимита ягода не зіпсується і не стане бродити. Таку заготовку можна буде зберігати в погребі до року. При бажанні, ягоду можна залити солодкою водою (додати цукор або мед).

Що потрібно:

  • Свіжа ягода – літрова баночка
  • Вода дистильована – 2 літри (або холодна кип’ячена).

Замочування:

  • Ягоди слід ретельно перебрати і вимити проточною водою, просушіть їх, розклавши на чистій поверхні.
  • Зсипте ягоди в 3-літрову банку (попередньо простерилизованную) і покрийте листям ягоди брусниці.
  • Залийте ягоди чистою і холодною водою
  • Покрийте горлечко банки капроном або марлею і закрийте кришкою з дірочками.
  • Банку слід прибрати для зберігання в прохолодне місце: погріб, підвал, холодильник.

Як консервувати брусницю на зиму?

Самий популярний і зручний спосіб консервації брусниці на зиму – приготування компоту. Зробити його не складно, адже ягоди не слід довго варити і піддавати тривалій температурній обробці.

На одну 3-х літрову банку потрібно:

  • Брусниця – 1,5 склянки відібраних і чистих ягід
  • Лимон – 2-3 зубчики
  • Кориця – 0,5-1 паличка
  • Кілька листків брусниці
  • Цукор – 1 стакан (можна трохи більше, це по вашому смаку).

Приготування:

  • Перше, що слід зробити – простерилізувати банку зручним для вас та перевіреним способом.
  • Висипте промиту вами і просушену ягоду в банки
  • Залийте банку доверху окропом і дайте їй постояти так 10-15 хвилин.
  • Після цього злийте воду і знову доведіть до кипіння
  • У банку на ягоди покладіть лимон, листя і корицю (якщо бажаєте).
  • Всипте цукор і залийте окропом, загорніть банку

Маринована брусниця на зиму: рецепт маринування ягід

Маринована брусниця має приємний пряний смак за рахунок додавання спецій. Її так само можна використовувати, як основу для приготування напоїв, соусів і десертів.

Вам знадобиться:

  • Свіжа ягода – 1 кг. (відібрана і вимита, просушена)
  • Дистильована вода – 1 літр (можете замінити звичайною кип’яченою холодною).
  • Цукор – 40-50 р. (3-5 ст. л. за своїм уподобанням)
  • Сіль – 1-2 ч. л. (за своїм смаком, краще використовувати морську сіль).
  • Гвоздика – 5-7 шт. бутонів спеції
  • Кориця – 1 паличка (можна замінити на 1 ч. л. меленої)
  • Перець запашний – 4-6 горошин

Заготівля:

  • Ягоду вимийте і зсипте в банку для маринування (наприклад, 2-х літрової буде достатньо).
  • Засипте спеції
  • У воді розчиніть сіль і цукор, доведіть до кипіння.
  • Залийте ягоду гарячою водою, накрийте кришкою і приберіть для маринування.
  • Зберігайте банку в холодному і темному приміщенні, така брусниця може зберігатися до року.

Солона брусниця на зиму: простий рецепт

Солона брусниця – основа для приготування соусів і приправ, заправок до м’ясних і овочевих страв, квашеної капусти.

Вам знадобиться:

  • Ягоди брусниці – 1 кг. (відібрані, вимиті і просушені).
  • Чиста вода – 1 літр (дистильована або кип’ячена)
  • Цукор – 1 ч. л. (без гірки)
  • Сіль – 4-5 ч. л. (бажано використовувати морську сіль)
  • Кілька бутончиків гвоздики

Заготівля:

  • Чистий ягода зсипається в простерилизованную банку
  • Приготуйте маринад: закип’ятіть воду і розчиніть в ній сіль з цукром, додайте спеції.
  • Отриманим гарячим маринадом залийте ягоду, накрийте марлею і кришкою з дірочками, приберіть для зберігання в прохолодне місце.

Як зберегти брусницю свіжою на зиму?

Існує кілька способів заготовити брусницю до зими, зберігши максимальну кількість корисних речовин ягоди:

  • Замочити – в даному випадку ягода не піддається температурній обробці, а значить, не втрачає своїх корисних властивостей. Можна залити ягоду сиропом або стовкти її залишити у власному соку.
  • Замаринувати – в даному випадку ягода так само не нагрівається і не втрачає своїх вітамінів. Щоб ягода не зіпсувалася, у маринад слід додати цукор і сіль. Так само добре ягода зберігатися в меду.
  • Заморозити – цей спосіб набагато «корисніше» варіння варення і компотів, так як не нагріває брусницю. Важливо морозити ягоду саме «сухим» способом. Ще одна умова, необхідне дотримання, це – єдина розморожування, без повторного заморожування.

Як правильно заморозити брусницю на зиму без цукру?

Заморожування ягоди:

  • Вимийте брусницю
  • Повністю просушіть її на відкритому повітрі, щоб на ягодах не залишилося вологи.
  • Зсипте ягоди в контейнери або подвійний шар поліетиленового пакета.
  • Надішліть пакет в морозилку (суха заморозка), зав’яжіть його одним вузлом.
  • Виймати ягоду до повного заморожування не можна.

ВАЖЛИВО: Так само можна подрібнити ягоду блендером і залити масу в пластикові пляшки, вимиті з содою. Не заповнюйте пляшку до країв, залиште 2-3 см від шийки порожніми. Зручно зберігати брусницю в 0,5 літрових пляшка. Замерзлу пляшку не обов’язково розморожувати: розріжте її ножем навпіл і вийміть вміст.

Як сушити брусницю в домашніх умовах в духовці?

Засушити ягоду можна в домашніх умовах. Для цього вам знадобитися звичайна духовка:

  • Вимийте і просушіть ягоду
  • Розкладіть її рівним шаром на аркуші духовій
  • Надішліть ягоду в духовку
  • Увімкніть температуру в 50-60 градусів
  • Сушіть ягоди кілька годин, вам знадобиться приблизно 3-4 години.
  • Щогодини діставайте з духовки лист, струшуйте його і рівномірно розподіляйте ягоди знову.

Брусниця на зиму: кращі рецепти з фото

Брусниця на зиму заготовлюється в двох цілях: лікувальної та кулінарної. Що стосується першої, то широкий спектр цілющих властивостей даної ягідки може гідно суперничати з іншими дарами природи-адже брусниця щедро наділена мікроелементами, різними цінними речовинами, вітамінами . Ну а в кулінарії її застосовують завдяки приємним і дещо незвичним смаковими якостями. Ось на цьому і потрібно сконцентрувати увагу. Ці ягоди вживають свіжими, мочені, квашеними, сушеними, зацукрованими і маринованими. Крім цього з них готують морс, соуси, маринади і, звичайно ж, варення, використовувані як просто для частування, так і у вигляді начинок для борошняних виробів. Подібні вітамінні заготівки підтримують і зміцнюють імунітет, і прекрасно доповнюють повсякденний стіл в холоди.

Але перш, ніж визначитися з конкретним видом заготовки з брусниці, необхідно правильно відібрати для нього ягідки. Ідеально визріли вважаються плоди червоного кольору, значно рідше рожевого. Перезрілі, він стають темнішими і непридатними, скажімо, для заморозки або сушіння. З такого продукту вийде лише брусничним джем або сік. Тому переважно вибрати не надто м`які, сухі ягоди, і приступити до заготівлі. Свіжі адже зберiгатися не довше 2-3 місяців.

Безумовно, перелік «Брусниця на зиму. рецепти»Чималенький. Але вибір все-таки залишається за кулінаром. Не варто приділяти увагу лише одному методи, а випробувати кілька, разнообразив тим самим запаси домашньої комори. Звичайно, той же компот або варення – річ вкусная- але з них вся користь (в тому числі і вітамін С) моментально «випаровується» внаслідок термічної обробки. А щоб зробити дійсно мега-вітамінний рецепт, непогано б скористатися наступними способами:

– заморозити плоди, які зможуть пролежати в морозилці до наступного врожаю без шкоди для своїх якостей-

– підсушити в духовці.

При сушінні в духовці брусницю потрібно розстелити одним шаром на деку і відправити в розігріту шафа. При цьому витримується малий температурний режим, а дверцята залишається відкритою. Процес обробки відбувається в декілька заходів, за які плоди повинні перестати прилипати один до одного. На зберігання сушка зсипається в суху тару з доступом кисню і поміщається в прохолодне темне місце.

Брусниця на зиму: «Проста консервація»

Або ж можна інакше, законсервувати найпростішим методом. так, брусниця на зиму без варіння миється, обсихає, закладається в підготовлену скляну тару і заливається крутим окропом. Заливка повинна охолонути до кімнатної температури природним способом, після чого вона накривається капроновою кришкою і дня на 3 ставиться в холодильник. Потім рідину вливається, а ягоди герметично укупориваются. Подібна закачування може прекрасно зберігатися до одного року, і при цьому ягоди залишаться як свіженькі і збережуть свою форму і натуральний смак.

Брусниця на зиму: «Прибирання з цукром»

Взагалі-то, червоні ягідки чудово зберігаються і без цукру. Але без цього підсолоджувача деякі просто не зможуть їсти соковиті плоди. Тому для закупорки «Брусниця з цукром на зиму»На 1 кг вихідного продукту береться 1-2 кг цукрового піску, керуючись в даному питанні лише власними смаковими уподобаннями. В результаті виходить інтерпретація на брусничне варення – насичене і густе.

За рецептом плоди сортуються, засипаються в друшляк і ополіскуються під проточною струменем. Після миття водичка повинна стекти. А ягоди переносяться на кухонний рушник для висихання. Чисті і обсохлі, вони висипаються в підходящу за обсягом посуд, і до них додається цукор. За допомогою блендера все це перемаливается- і не страшно, якщо деяка частина ягід залишиться целенькая (вийде тільки цікавіше). Отримана субстанція перемішується для розчинення цукрових крупинок дерев`яною ложкою. Маса викладається в скляні баночки невеликого літражу, закривається і забирається в прохолоду для тривалого зберігання. Оригінальною і своєрідною вийде заготівля брусниці на зиму, якщо в ній за технологією замінити пісок на мед (переважно – квітковий). Безумовно, собівартість закачування возрастёт- але зате кілька вона стане пікантні.

«Заготівля з яблучками»

Часто готують і брусничне вареньіца з яблучками. Але, як говорилося вище, при термообробці практично? частина вітамінів руйнується. Більш щадним вважається метод маринування цих двох компонентів. Для цього знадобиться: 1 кг ягідок, 0,5 кг фруктів, 600-700 мл води, 200 г піску цукрового, 0,5 ч.л. кухонної солі, 100 мл 9% оцту, гвоздика і кориця мелені за смаком.

Відібрані інгредієнти-плоди промиваються і одночасно з цим перебираються. Потім яблучка ріжуться тонкими скибочками, складаються в миску і ошпарюють окропом. Після обома компонентами заповнюються банки. Слідом готується Марінадная заливка: змішуються водичка зі спеціями і прянощами, вскіпячіваются, після чого маринад остуджують приблизно до 85 С і їм заливається заповнена тара. Банки прикриваються бляшаними кришками і пастеризуються ємності з водою, нагрітою до 85 С близько 12-15 хвилин.

«Квашені ягідки»

Інгредієнти для чергової чудової і при цьому лікувальної зимової заготівлі, що представляє собою один з найпопулярніших методів «Як зберігати брусницю на зиму», Складають наступний список: два-три склянки свіжих ягід, 1 паличка кориці, 1 літр водички, 7-8 запашних перців-горошків і бутонів гвоздики, 2 ч.л. солі і 2 ст.л. Сахарка. Подібне частування, яке готується швидко і просто, стане не стільки смачним ласощами, але і прекрасною добавкою до м`яса (їх неї роблять брусничний соус).

І спершу ретельно вимиваються закаточні банки і обробляються окропом бляшані кришки. Ягоди для консервації упорядковано і ополіскуються. До речі, з ними можна залишити і кілька листочків для аромату. Підготовлений продукт розкладається по банках, заповнюючи їх якомога щільніше і практично до верху. Для заливки відміряний об`єм водички вливається в емальовану каструлю і поміщається на вогонь. У рідини розчиняються крупинки відібраних спецій і насипаються прянощі. Закіпевшую заливку слід зняти з плити, процідити і дати можливість охолонути. Повністю остиглий розчин заливається в банки до ягодам, і тара закочується. забирається брусниця мочена на зиму до решти домашнім закрутки.

«Брусничная заморозка»

Найменш витратний як за часом, так і по праці метод заморозки ягід. З цієї причини, а ще завдяки максимального збереження всіх харчових цінностей, він і користується такою затребуваністю. Але і в ньому можна помилитися. А уникнути їх допоможе точне дотримання технології «Брусниця. Як приготувати на зиму». За грамотному, плоди для початку проходять вологу обробку, особливо ретельну сортування, а потім сушать на рушник і розсипаються по поліетиленовим пакетам порційно. Пакети повинні бути щільними, і заповнюються вони на 1/3 або на половину свого об`єму. Повітря з них випускається і тара зав`язується. Замороження відбувається досить швидко. І для отримання заготовки найвищої якості вихідний продукт перед закладкою в морозилку необхідно охолодити, і лише після прибирати в низькотемпературну камеру.

Заморожена Брусничка з цукром хороша з млинцями, як добавка до сиру або каш, та й просто з чаєм. Пропорція інгредієнтів така: на 800 г – 1,5 склянки піску цукрового. Перед заморожуванням ягідки перебираються, вибираючи з них листочки і різний сміття, миються під гарячою водою і розкладаються на кухонному рушнику для висихання. Потім вони перекладаються в широку миску, засипаються цукром і перетворюються в пюре, розминаючи плоди товкачем або ж занурювальним блендером. Для розфасовки готуються спеціальний пластикові пакети, куди наливається брусничний конфітюр. Далі з пакетів випускається повітря, роблячи «укладку» плоскою і відповідно зручною і компактною для розташування в морозилці. Якщо на пакеті немає гнучкої застібки, то можна спаяти край праскою, проклавши по краю аркуш паперу, щоб уникнути прилипання пластика до побутової техніки.

Таким чином фасується і опечатується вся заготівля, протерта з піском цукровим. В середньому із зазначеної кількості компонентів виходить три пакети, які поміщаються в морозильну камеру холодильника. Надалі упаковки можна розморожувати в високотемпературному відсіку і після переливати масу в звичайну скляну тару. А якщо цікаво, як зберігати брусницю взимку розтанула, то все простіше просто – там же, де вона і розморожувалося.

Брусниця на зиму: «Брусничка в сиропі»

Наступні рецепти підкажуть, як готується брусниця на зиму в сиропі. Для класичного методу буде потрібно: 1 кг ягід, 2 склянки водички, 0,3 кг піску цукрового і лимонна цедра за бажанням. Плоди відбираються, викидаючи сміття і зіпсовані Брусничка. Відсортовані гарненько промиваються, відкидаються в друшляк і з них збігає зайва вода. Потім ягідки засипаються в фаянсові або скляні баночки. Сироп готується таким чином. Крупинки піску розчиняються у воді, і до них додається цедра лимона. Рідина поміщається на плиту і вскіпячівается. Отриманий Сиропчик заливається тара з заготівлею, і відразу ж закупорюється.

Або ж цей продукт можна закрити так. Для другого способу на 4 кг брусниці потрібно 0,5 кг Сахарка. І далі як в попередньому методі: сортування, волога обробка та стікання. А після описаних процедур вся ягідна маса ділиться надвоє: одна з`єднується з цукром і акуратно, інша поки залишається в спокої. Перша частина ставиться на вогонь, повільно доводиться до кипіння і, як тільки плоди спливуть на поверхню, до них досипається решта. Розмішавши і прокип`ятивши вариво 1-2 хвилини, воно розкладається гарячим по стерилізованим ємностей і закупорюється гвинтовими кришками або капроновими. Приготована таким методом Брусничка чудово зберігатиметься всю зиму навіть у домашньому помещеніі- проте краще перенести її в прохолоду.

А ще в заготовку в сиропі додають пряну гвоздику. Поєднання виходить приголомшливим. Приготувати таке чудове варення можна з: 1 кг плодів, 2 склянок водички, 1,5 кг цукру і декількох бутонів гвоздики. І перш, як заготовити брусницю на зиму, ягідки проходять сортування, миття та обсушування на чистому кухонному рушнику. Потім ягоди пересипаються в сито або друшляк і на 3 хвилинку занурюються в киплячу воду. Вийнявши, вона знову стікають. А поки робиться сироп. Відміряний об`єм водички вскіпячівается, в нього засипається цукровий пісок і, помішуючи, розчин вариться до повного розчинення крупинок. Провареним Сиропчик заливаються плоди, поміщаються на плиту і варяться на помірному вогні хвилин 20. В кінці варіння додається гвоздичка, і блюдо розливається по стерилізованої скляній тарі. Закривши, ємності переносяться в льох або в холодильник, хоча цілком можуть зберігатися і в кімнаті.

Брусниця на зиму: «Брусничний компот»

ягідний компот містить значно менше вітамінів. Але зате наскільки він освіжаючий і смачний. Інгредієнтами для напою на одну трилітрову банку стануть: 4 склянки (можна трохи менше) плодів, вода і 1 стаканчик Сахарка. Вимиті ягідні компоненти на компот з брусниці на зиму засипаються в чисту тару, заливаються окропом (приблизно до плічок ємності) і хвилин на 20 залишаються настоюватися. Після забарвити рідина зливається через спеціальний утримувач назад в каструлю, вскіпячівается, і в неї закладається сахарок. Прокип`ятивши сироп ще трохи, їм заповнюються банки з ягідками. Закачування закривається як бляшаними, так і пластиковими кришкамі- і навіть без стерилізації зможе відмінно зберігатися весь холодний період року.

Брусниця на зиму: «Соус ягідний»

Завершує перелік ягідних заготовок соус з брусниці на зиму. Він чудово підійде до м`яса (особливо до курки) і рибе- та й просто намазаний на хрусткий тост хороший разом з м`яким сиром. Компоненти для соусу наступні: 2 стаканчика свіженьких ягід, 2 ст.л. вершкового масла, сіль, 3 ст.л. Сахарка, 1 зубчик часнику. Перебрані і вимиті плоди складаються в емальовану каструлю, заливаються водою, нагріваються на середньому вогні і проварюються 15-20 хвилин до м`якості. Знявши посуд з плити, вариво остуджують і пропускається крізь дрібненько сито, протираючи при цьому ягідки. Отриманий сік зливається в чисту варильну ємність і уварюється ще 20 хвилин до помірного загустіння. До нього додається маслечко, растворяется- слідом – роздавлений часник і спеції. Готовий напій доводиться до кипіння, остуджують і розливається по банках, після чого герметично закупорюється і ставиться в холод, як ягоди мочені на меду.

Про автора

admin administrator