Як запліднюються курки на птахофабриці

Авторadmin

Як запліднюються курки на птахофабриці

Як курка несе яйця

Яйце – одна з багатьох статевих жіночих клітин, що знаходяться в курячому тілі.

Спочатку утворюється жовток, після дозрівання він опускається в яйцепровід, де протягом 20 годин жовток покривається особливим білковим речовиною. Після того, як на яйці утворюється шкаралупа, воно виходить із заднього проходу курки, а через сорок хвилин весь процес повторюється спочатку.

Коли у курей починається період яйцекладки?

Коли курка починає нестися – залежить від її породи, віку, умов утримання і багатьох інших факторів. Домашні несучки – це маленька фабрика, особливо якщо вони є представниками яєчної або м`ясо – яєчної породи.

Детальніше про це можна дізнатися з відео

Найчастіше яєчні і м`ясо – яєчні кури починають нестися в п`ять місяців. У курей м`ясних порід це настає пізніше – до семи – восьми місяців. Несучки, які досягли статевого дозрівання, мають відмінні зовнішні ознаки, наприклад, гребінь, який стає великим і яскраво-червоним.

Курчата, що вилупилися взимку або навесні, продемонструють несучість раніше, ніж їх родичі, що з`явилися на світ влітку або восени.

Якщо природні біоритми можна хоч якось обдурити, то з фізіологією птиці сперечатися безглуздо.

Як часто курка несеться

Звичайна несучка в середньому мчить щодня, але це за умови, якщо в її щоденному раціоні весь рік будуть присутні спеціальні добавки, пташник буде теплим і чистим, а інші умови утримання – ідеальними.

До цього потрібно прагнути, але, найчастіше, курка несеться через день, з початком похолодання – раз в тиждень, а взимку іноді яєць і зовсім немає.

Скільки яєць за рік несе курка?

Однозначної відповіді на це питання немає. Несучість за рік може підвищуватися і знижуватися кілька разів, в залежності від пори року, годівлі та умов утримання курей. Для яєчних і м`ясо – яєчних порід в середньому за рік вона становить 300 – 320 яєць (порода Легрон). Від м`ясних курей за рік можна отримати всього лише 100-150 яєць.

Іноді з яйцекладки виникають проблеми, і щоб кури неслися постійно, здійснюють цілий комплекс спеціальних заходів.

Що можна зробити, щоб кури добре неслися?

  1. Цілий рік температура в курнику повинна бути в межах 18 – 25 ° С. Якщо буде спекотніше або холодніше, кури будуть страждати, хворіти, і можуть перестати нестися. Для цього пташник утеплюють, щоб уникнути протягів закладають в ньому всі щілини. Щоб кури неслися незалежно від пори року, контролюють не тільки температурний режим, але і вологість повітря. Для цього на птахофабриці встановлюють систему клімат – контролю, а невеликий пташник або ферму обладнують витяжкою. Незалежно від того, де утримується птиця, курям треба забезпечити свіже повітря, якщо немає можливості вільного вигулу кожен день.
  1. Щоб цілий рік несучість лишалася незмінною, забезпечують птахові хороше освітлення. Світло треба вимикати вночі на 4 – 6 годин, а в решту часу пташник повинен добре висвітлюватися сонячними променями, електричними лампами, якщо площа його мала, або освітлювальними установками на птахофабриці. Особливо важливо забезпечити це в осінньо – зимовий період, коли світловий день стає коротшим, і кури несуться рідше.
  2. Часто буває так, що господар стурбований відсутністю яєць, і не знає, що курка несеться в іншому місці. Тому, дуже важливо привчити курей нестися в гнізді, а не в сусідньому сараї, складському приміщенні, на підлозі або в іншому місці.
  1. Якщо пташник великий, і птах міститься в клітині, то під кожною з них встановлено лоток, куди опускаються яйця. На фермі або птахофабриці зазвичай устаналівается спеціальний яйцепріемнік або стрічка, куди сповзає яйце. Щоб кури неслися в гнізді кожен день, треба стежити за чистотою в ньому. Птиці повинно бути зручно, тому регулярно стежать за автоматичним видаленням посліду, якщо кури на птахофабриці або фермі містяться в клітинах, або видаляють послід вручну, якщо поголів`я птиці невелике.
  2. Щоб цілий рік продуктивність птиці не знижувалася, строго стежать за щоденним раціоном курей. Щоб кури неслися раз в день в будь-який час року, їх харчування має бути збалансованим, регулярним і різноманітним, незалежно від умов утримання.
  1. Про те, щоб кури неслися безперервно весь рік, потрібно потурбуватися заздалегідь. Для цього пташник, або будь-яке інше приміщення, в якому планується розведення птиці, споруджують далеко від джерел шуму, автострад, людних місць і т.д. Щоб курям було комфортно нестися, пташник повинен бути просторим, теж стосується клітин на фабриках.
  2. У курей немає відчуття ситості, в результаті вони систематично переїдають, і як результат – у них може розвиватися ожиріння, а в такому стані курка не несеться. Щоб цього уникнути, потрібно годувати курку різноманітним кормом, забезпечити їй рухову активність і стежити за кількістю з`їдається корму, що можливо в умовах домашніх господарств, ферм і птахофабрик, де несучки одержують корм порціями.

Може бути в тому, що кури погано неслися, винен півень?

  • в процесі кладки півень не приймає участі;
  • він тільки запліднює яйця, що формуються в організмі курки без його втручання.

Якщо ви не плануєте займатися розведенням птиці, а тримайте її на яйце, то на весь пташник вам буде достатньо однієї чоловічої особини. Чи не позначиться на курей, якщо півня немає взагалі.

Дізнатися, мчить курка чи ні, в умовах кліткового утримання нескладно, набагато важче визначитися з цим, якщо кури гуляють на свободі або живуть в невеликому курнику. У такому випадку, щоб це з`ясувати, за курми встановлюють спостереження або ізолюють їх один від одного на короткий час.

Несуться чи бройлерні кури?

В силу своїх фізіологічних особливостей, представники м`ясних порід вступають в період статевої зрілості пізніше, ніж їх родичі, в 8 або 9 місяців. А вага, достатній заводчикам до забою вони набирають в два місяці. Тому чекати яєць від таких курей недоцільно. Доживши до періоду несучості, бройлерні кури іноді під час виходу яйця отримують травми, несумісні з життям, або страждають від того, що велике яйце не виходить. Тому вирощувати їх для отримання яєць не рекомендується.

Якщо у молодої курки падає несучість, або, незважаючи на комплекс заходів їх, немає зовсім, курка не несеться, тоді птицю краще зарізати.

Як вилуплюються курчата

Домашнім вирощуванням курчат займаються багато фермерів. Процес вилуплення пташенят в інкубаторі протікає з деякими складнощами. Молодому фермеру, який бажає отримати певну породу курей, просто необхідно знати, як народжуються курчата.

  • вилуплення курчат
    • Вимоги до якості яєць
    • Термін розвитку курчати
    • Етапи появи курчат
    • Допомога
    • Температурний режим
    • харчування
    • Чи не відбувається вилуплення курчат на 21-22 день
    • Курча проклюнулся, але не вилупився
    • З`явився слабкий курча, що робити
    • Завмирають курчата в інкубаторі перед вилуплення

    вилуплення курчат

    Процес народження курчат буває 2-х видів: природний і інкубаційний. Термін появи курчати з яйця дорівнює 21 дню з невеликими відхиленнями в більшу або меншу сторону.

    Вимоги до якості яєць

    Багато людей намагаються вивести пташенят з магазинних яєць. Біологи пояснюють, що ці яйця отримані шляхом партеногенезу, без участі півня. Курки на птахофермах несуть незапліднені яйця. Таке яйце є просто велику яйцеклітину. Запліднене яйце відрізняється від «порожнього» наявністю зародкового диска – кружка, діаметром в декілька міліметрів, на поверхні жовтка.

    Як вилуплюються курчата

    Неприйнятні умови зберігання яєць в магазині роблять неможливою появу курчати навіть із заплідненого фермерського яйця. Невідповідний температурний режим, механічні вплив на яйце не залишають шансу на формування плоду.

    Щоб курчата змогли виводитися штучним шляхом, потрібно строго слідувати правилам відбору матеріалу. Яйця для інкубатора потрібно брати з сідала, відбираючи найякісніші. На фермерських ринках потрібно придбати запліднені півнем домашні яйця і дотримуватися умов їх зберігання:

    • температура – від 10 до 15 градусів-
    • 70% вологості-
    • запобігання механічного впливу (тряски, ударів, коливань)-
    • хороша аерація, наявність свіжого повітря.

    Чисельність виводка залежить від того, з яких яєць вилуплюються курчата. Якщо вони зберігалися більше 5 діб, то відсоток появи курчат складе всього близько 50%. Тому закладний матеріал повинен складатися зі свіжих, тільки що знесених яєць. Хороші яйця зможе висидіти лише молода курка, тому вік несучки не повинен перевищувати 2-х років.

    До відома. Перевага виведення курчат в інкубаторі в тому, що можна закласти до 100 яєць відразу. Під квочку кладуть лише від 11 до 17 яєць.

    Перед закладанням яєць необхідно перевірити працездатність інкубатора, запустивши його вхолосту на кілька діб. Яйця потрібно залишити при кімнатній температурі на 8-10 годин. Перевертати яйця в інкубаторі слід від 3 до 6 разів за добу.

    Термін розвитку курчати

    При достатньому обігріві курча з`являється через 3 тижні. При короткочасному зниженні температури його вилуплення затримується до 25 днів. Якщо несучка приймається висиджувати кладку, то стабільний температурний режим підтримується природним чином. Вона залишає яйця не більше ніж на 15 хвилин, відлучаючись тільки на прийняття їжі.

    важливо! В середньому вилуплення курчат відбувається через 20-25 діб. Подальша затримка появи пташеня вказує на загибель ембріона. Термін розвитку зародка пташеня залежить від температурного режиму.

    Етапи появи курчат

    Відстежувати процес вилуплення пташенят в інкубаторі можна через 18 діб. З`являються характерні для швидкого прокльовування перші ознаки:

    • звук скреготу всередині яйця-
    • освіту маленького отвору з тріщинами-
    • пташеня починає ледь чутно пищати.

    При виявленні перелічених ознак або за три доби до передбачуваного народження пташеняти (21 день) слід провести ряд дій в інкубаторі:

    1. Припинити перевертати яйця.
    2. Температура повинна бути близько 37 градусів, рівень вологості – від 65%.
    3. Через 17 діб яйця потрібно обприскувати теплою водою, так як суха шкаралупа стає жорсткою, і пташеня не зможе проклюнуться з яйця самостійно.
    4. Щоб зберігати необхідний рівень вологості, потрібно стежити за постійною наявністю води в нижньому піддоні.

    Яйця в інкубаторі

    Як вилуплюються курчата? Приблизно на 18-й день можна почути стукіт по внутрішній поверхні шкаралупи і писк сформованого пташеня, готового вийти назовні. Зазвичай процес появи пташеня займає близько 1 години, в окремих випадках – кілька годин.

    Звільнення від яйця починається з освіти наклева, з видніється через нього рожевим дзьобом пташеня. Під час розширення отвори по поверхні шкаралупи розходяться тріщини. Лунає скрегіт, дряпання кігтів по шкаралупі, циплячьих писк. Яйце при цьому рухається, так як пташеня обертається усередині, розколюючи шкаралупу по колу спеціальною освітою – «яєчним зубом».

    Якщо вилуплення відбувається природним шляхом, то квочка видає закликають звуки. На наступній стадії стає помітно розбіжність половинок шкаралупи в різні боки. В результаті останнього різкого зусилля пташеня обидві частини яйця розсуваються. З`являється мокрий курча з частинками шкаралупи на тілі.

    Перед остаточним звільненням з яйця він всмоктує залишки вмісту жовткового мішка. Це забезпечує його енергією на перший час. Тепер потрібно залишити його в спокої на пару годин, можна лише прибрати шкаралупу. Пташеня повинен обсохнути самостійно.

    Етапи появи курчат

    Допомога

    Як допомогти курчаті наклюнуться в разі ускладнень? Можна покластися на його природний інстинкт, але в складних випадках пташеняті доводиться допомагати вилуплюватися:

    • якщо курча слабкий-
    • занадто міцна шкаралупа через низького рівня вологості.

    Коли процес затягується, курча може задихнутися або втратити сили. На стадії вилуплення високий відсоток смертності ослаблених пташенят. Необхідно, щоб він зумів розколупати отвір для проникнення повітря за 15-20 хвилин.

    Після утворення наклева можна акуратно видалити частину шкаралупи на всі боки, але не більше 1 см. Розколупувати отвір далі не можна, так як курча все ще пов`язаний зі шкаралупою кровоносними судинами. Може статися смертельна для пташеняти крововтрата. Після розбіжності половинок можна допомогти пташеняті вибратися.

    важливо упевнитися, що його тіло більше не пов`язане зі шкаралупою.

    Що робити після народження пташеняти

    У потрібний термін вилупилися курчата в інкубаторі, що робити далі? Через добу після появи на світло вага пташеняти становить близько 35-40 м Він швидко бігає, голосно пищить, дуже активний. Слабких і млявих курчат варто помістити окремо до їх повного відновлення.

    Пташенят потрібно перемістити в коробку, висотою не більше 60 см. На дно слід постелити щільний папір або тканину без ворсу. Потім їх переносять в брудер. Це ящик з дерев`яними стінами, сіткою замість кришки і лампою (60-100 Вт) для підтримки потрібної температури. Можна використовувати інфрачервону лампу.

    Зверніть увагу! Дно покривають п`ятисантиметровим шаром сухих тирси.

    Температурний режим

    Температура повинна бути не вище 35 градусів. Важливо стежити за показаннями термометра і спостерігати за поведінкою пташенят. Через занадто високої температури вони тримаються подалі від лампи, задирають голови вгору. Слід поступово знижувати її до 28-29 градусів.

    У першу добу світло у малюків не вимикають, а потім починають формування правильних біоритмів. Включення світла повинно відбуватися о 6 годині ранку, а вимикання – в 9 вечора. Для забезпечення тепла в нічний час на дно брудера кладуть грілку, зверху ящик вкривають вовняною тканиною.

    харчування

    Вилупилися курчата, що робити і як годувати малюків? Раніше вважалося, що в першу добу годувати пташенят не слід. Цю думку визнано помилковим, так як виживаність курчат знижувалася на 20%. Організм курчати все ще продовжує своє формування, тому рекомендується погодувати їх в перші 4-5 годин. Відразу після становлення на ніжки пташенята шукають їжу, тому можна насипати їм розсипчастою їжі:

    • пшоно-
    • кукурудзяну крупу-
    • варений, натертий на тертці жовток яйця-
    • можна додати до жовтка манку.

    Скільки разів потрібно давати корм? Годування в перший день проводиться кожні 2-3 години. Для пиття використовують кип`ячену воду або трав`яний відвар з ромашки, деревію. Зазвичай у курчат спрацьовує природний інстинкт, і вони починають клювати самі.

    Зверніть увагу! Але деяким з них доведеться допомогти. Пташенят відкидають окремо і починають годувати з руки, напувати з допомогою піпетки.

    Подальший режим харчування – кожні 3-4 години. Курчата у віці одного дня можуть приймати більш різноманітну їжу:

    • крупи: пшенична, манна, ячна, пшоно-
    • сир знежирений-
    • розмелені вівсяні пластівці.

    Поїлку можна наповнити сироваткою або нежирним кефіром. Рекомендується годувати стартовими комбікормами з усіма необхідними вітамінами. Можна починати вводити в раціон подрібнену яєчну шкаралупу без плівки, щоб допомогти травній системі пташеня нормально функціонувати.

    Через три дні в меню курчат включають дрібно нарізану зелень: листя кульбаби, пір`я зеленої цибулі, молодий спориш, підв`ялені кропиву. Можна домішувати її до круп. До сиру додають масляний розчин вітаміну D. Натерте на тертці куряче яйце можна давати повністю.

    важливо! Необхідно підтримувати чистоту в брудер, своєчасно промиваючи ємності з їжею і водою, міняючи підстилку в міру забруднення.

    Часто задавані питання


    Чи не відбувається вилуплення курчат на 21-22 день

    Найчастіше фермер отримує з інкубатора вкрай мала кількість курчат або ж жодного. Якщо курчата не можуть вивестися, потрібно досліджувати причини, пов`язані з помилками виведення або природними чинниками:

    1. незапліднені яйця. Причиною є слабкий півень-запліднювач.
    2. Зберігання яєць в антисанітарних умовах призводить до проникнення патогенних мікроорганізмів (цвілі, грибка, бактерій) всередину яйця крізь пори шкаралупи.
    3. Закладка в інкубатор холодних яєць. Різниця температур формує конденсат, краплі якого закупорюють пори шкаралупи. Відбуваються порушення газообміну всередині яйця і загибель ембріона.
    4. Щоб зародок одержував достатньо кисню, необхідна хороша вентиляція всередині інкубатора. Рекомендується короткочасно відкривати кришку з метою провітрювання.
    5. Перемикання температурного режиму в різні стадії формування зародка. Температуру (37,5-38,0 градусів) не можна змінювати протягом усього періоду розвитку ембріона.
    6. Протирання і обприскування яєць. Курячі яйця від цього будуть гинути. Лише на 19-й день можна провести легке обприскування шкаралупи для її пом`якшення перед прокльовування пташеня.

    Курча проклюнулся, але не вилупився

    Якщо повновікових ембріон зробив проклятий, але так і не вийшов, то варто проаналізувати можливі причини:

    • низький або занадто високий температурний режим інкубації і недостатня вологість протягом усього періоду-
    • нестача поживних речовин-
    • пошкодження яєць при перенесенні їх в інкубатор-
    • неякісні яйця-
    • захворювання племстада-
    • недостатня вентиляція інкубатора-
    • неадекватні повороти яєць, внаслідок чого сповільнюється зростання ембріональних мембран, знижується засвоєння поживних речовин.

    Курча проклюнулся, але не вилупився

    З`явився слабкий курча, що робити

    Неповноцінний пташеня може з`явитися також, якщо батьки страждали від дефіциту каратиноидов, вітамінів групи B, а також внаслідок старого віку несучки. Куди подіти такого пташеня? Кволого курчати необхідно відсадити в окрему коробку, щоб не відбулося зараження інших. Він буде в безпеці, отримає потрібне лікування, харчування, швидше зміцніє і зможе вижити.

    Зверніть увагу! Слабкість пташеня може бути пов`язана з вірусними захворюваннями, зараженням паразитами, інфекціями різної етіології. Тому на 2, 4 і 6-й день в профілактичних цілях пташенятам дають препарати: кокцідіостаткікі, антибіотики.

    Завмирають курчата в інкубаторі перед вилуплення

    Навіть при правильній інкубації деякі ембріони завмирають, тобто припиняють свій розвиток на одному з етапів. Чому це відбувається, основні причини:

    • старіння яєць через порушення умов зберігання-
    • вірусна або грибкова інфекція зародка-
    • погана спадковість, дефіцит харчування батьківської птиці-
    • помилки інкубаційного режиму: перегрів або переохолодження, неправильний рівень вологості, порушення газообміну, несвоєчасне переворот яєць.

    Щоб збільшити виводимість курчат при інкубації, потрібно точно дотримуватися всі необхідні умови.

Про автора

admin administrator