Як зберегти голову з гарбуза

Авторadmin

Як зберегти голову з гарбуза

Зміст:

Як зберігати гарбузи взимку: перевірені способи

Усі, хто вирощує гарбузи на городі, знають, що вони не просто смачні, а й приносять багато користі організму.

Гарбуз має чимало лікувальних властивостей. При цьому споживати можна як м’якоть, так і насіння. Головне ‒ зберегти гарбуз взимку. Для цього Gazeta.ua зібрала кілька корисних порад.

Насамперед гарбузи важливо вчасно прибрати з городу. Адже нестиглі плоди не зберігатимуться довго. Найкраще збирати гарбузи в сухі сонячні дні. Не варто чекати заморозків, бо гарбузи не люблять холоду.

Складають гарбузи на зберігання плодоніжками вгору. Під них можна підстелити суху хвою, солому, стружку або тирсу. Зберігати гарбузи можна навіть у квартирі просто під ліжком. Головне, щоб приміщення, де їх триматимете, було сухим та трохи прохолодним. Якщо вологість буде занадто високою, на гарбузах можуть з’явитися грибки або вони почнуть гнити.

Якщо у вас є погріб, то гарбузи краще зберігати в ньому. Спочатку потрібно відібрати для зберігання найщільніші, стиглі та неушкоджені плоди. У підвалі гарбузи розміщують на стелажах, щоб вони не торкалися боками. Це вбереже плоди від підгнивання. Ставити гарбузи потрібно плодоніжкою вгору. Час від часу слід перевіряти гарбузи в погребі. Якщо на шкірці з’явилися м’які темні плями, гарбуз терміново потрібно діставати з підвалу.

Якщо підвалу або погребу немає, зберегти гарбузи можна й у квартирі. Наприклад, на лоджії, якщо вона утеплена і температура там не опускається нижче 5℃. Плоди слід прикрити легкою ковдрою.

Якщо ж лоджії немає, можна тримати гарбузи у кімнаті, наприклад під ліжком. Твердошкірі сорти добре зимуватимуть у кімнатних умовах, але перевіряти плоди потрібно частіше. Як тільки з’явиться підгнивання, плід відразу потрібно переробити.

Дещо важче зберігати вже розрізаний гарбуз. Його доведеться помістити у холодильник. Перед тим плід розрізають на частинки й видаляють насіння.

Спочатку розріжте плід на часточки або частини і видаліть насіння. Усю м’якоть поміщають в холодильну камеру. Там гарбуз буде зберігатися 1-1,5 тижні. Щоб зберегти гарбуз довше, його потрібно поділити на порційні шматки і помістити в морозильник. При цьому кожен шматок гарбуза упакуйте в целофановий пакет.

Гарбуз не втрачає своїх властивостей при сушінні. Зате в такому вигляді зберігається дуже довго. Щоб висушити гарбуз, його потрібно очистити та нашаткувати тонкими скибками. Після цього можна висушити в печі або в спеціальній електросушарці.

Сушені гарбузові часточки зберігають в щільно закритій тарі в темному місці. Так гарбуз може пролежати близько року.

Зрештою, не забувайте про те, що гарбузове насіння викидати не варто. Адже воно багате на різноманітні корисні мікроелементи. Гарбузовим насінням також лікують чимало хвороб. Наприклад, гельмінтози. Насіння гарбузів смачне і корисне як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

Щоб урожай картоплі добре зберігався, її потрібно збирати вчасно та дотримуватись певних правил.

Термін початку викопування картоплі залежить від багатьох факторів. Зокрема, від сорту, погоди, часу посадки, догляду тощо.

Як зберігати гарбуз у домашніх умовах на зиму – найкращі способи

Гарбуз – дуже популярна і невибаглива у догляді рослина, яка славиться поживними та смачними плодами. Добре росте в різних кліматичних поясах. При мінімальному догляді та сприятливих природних умовах дає гарний урожай. Багатьох городників непокоїть питання, як зберігати гарбуз, щоб він не зник узимку. Розберемося докладніше.

  1. Як зберігати гарбуз – вибирайте правильні сорти
  2. Як зберігати гарбуз – важлива підготовка
  3. Умови, як зберігати гарбуз
  4. Способи зберігання гарбуза на зиму
  5. Зберігання цілих плодів
  6. Зберігання різаних плодів
  7. Основні способи за місцем зберігання гарбуза
  8. У льоху чи підвалі
  9. В квартирі
  10. У морозильній камері
  11. Альтернативні варіанти, як зберігати гарбуз узимку
  12. У стогу сіна
  13. На вулиці
  14. Висушити
  15. Цукати
  16. Відео про те, як зберігати гарбуз, оптимальні терміни зберігання

Як зберігати гарбуз – вибирайте правильні сорти

Існує безліч сортів, що відрізняються за своїми характеристиками. Але не всі придатні для зимового зберігання. Оптимальний варіант – це пізньостиглі рослини. Для тривалого зберігання варто вибирати такі пізні сорти:

  • Яніна – має солодку та щільну м’якоть. Часто використовують у дієтичному харчуванні.
  • Ждана – сорт стійкий до шкідників та механічних впливів.
  • Славута – популярний сорт пізнього дозрівання із відмінними показниками стійкості до хвороб.
  • Мускатна – дуже солодка та ароматна м’якоть.
  • Полянина – солодкі плоди циліндричної форми.
  • Арбатська – дозрівання настає пізно. Має тверду та солодку м’якоть. Використовують для приготування десертів.

Як зберігати гарбуз – важлива підготовка

Перш ніж розглядати способи необхідно знати, як підготувати плоди гарбуза до тривалого зберігання. Саме від технології збору багато в чому залежить лежкість гарбузів. Досвідчені городники радять збирати врожай наприкінці вересня чи на початку жовтня залежно від сорту. Головне встигнути до перших ранкових заморозків.

Рекомендації щодо підготовки:

  1. Гарбуз потрібно прибирати у сонячну суху погоду.
  2. При зрізанні важливо залишити тверду плодоніжку, що присохла, це убезпечить плід від інфекцій. Відповідно він зможе лежати тривалий час і не псуватись.
  3. Зібраний урожай помістити в сухе добре вентильоване місце.
  4. Після висихання всі гарбуза з пошкодженою шкіркою відсівають – вони не підходять для тривалого зберігання. Дрібні подряпини досвідчені городники заклеюють звичайним бактерицидним пластиром.

Умови, як зберігати гарбуз

Ідеальні умови для зимового зберігання гарбуза: затемнене місце, що добре провітрюється з постійною температурою в 5-15 °C. Це дозволяє зберігати плоди у різних приміщеннях, навіть за умов міської квартири. Головне, щоб не було надто спекотно, волого чи мінусових температур.

При зберіганні обов’язково під гарбузом має бути підкладка. Ідеальний варіант вентильоване місце – це солома, але можна використовувати аналоги (картон, дерево). Важливо, щоб гарбуза не стикалися між собою, це призведе до псування плодів. Необхідно регулярно провітрювати приміщення та оглядати плоди на предмет псування. Овочі з ознаками пошкоджень слід видалити.

Правильний збір, підготовка та умови зберігання дозволяє насолоджуватися свіжістю гарбуза протягом 2-3 місяців після збирання.

Способи зберігання гарбуза на зиму

Зберігання цілих плодів

Як зберігати гарбуз у квартирі? Оптимальне місце – засклена лоджія чи балкон. При цьому потрібно дотримуватись певних умов:

  • Температура повітря на балконі або іншому сховищі не повинна бути меншою ніж +2°C.
  • Плоди повинні мати непрозоре накриття, що дихає.
  • Краще помістити гарбуза в кошики, коробки або інші ємності. За їх відсутності необхідна підстилка з дерева, картону, фанери, тканини, лінолеуму або пластику. Головне, щоб не було зіткнення плодів із бетонною підлогою.
  • При зниженні температури в зимові дні буде потрібне додаткове укриття.

За відсутності балкона зберігати гарбуз можна прямо у квартирі в місцях із невисокою температурою. Оптимальний варіант це комора або прямо на підлозі. Головне захистити плоди від перегріву та попадання прямих сонячних променів.

Зберігання різаних плодів

Найчастіше, гарбуза мають великі розміри і розмістити їх цілими на зберігання немає можливості. У такому разі можна різані плоди зберігати у холодильнику. Для цього необхідно виконати нескладні маніпуляції.

  • Відібрані плоди миють і ріжуть на шматки.
  • М’якуш і насіння потрібно видалити.
  • При нарізанні не варто відразу видаляти шкірку. З нею продукт зможе зберігатись довше.
  • Усі шматки укладають у герметичну ємність або загортають у харчову плівку. Після чого поміщають у холодильник.

У таких умовах плоди можуть зберігатися недовго, у середньому 10-14 днів. Якщо плівку замінити на фольгу і щільно запакувати продукт, то термін зберігання збільшується до 1 місяця.

Основні способи за місцем зберігання гарбуза

У льоху чи підвалі

Це ідеальний варіант тривалого зимового зберігання гарбуза. У льоху найпростіше створити оптимальні мікрокліматичні умови. Головне в процесі підготовки обладнати приміщення підвалу або льоху стелажами, де і будуть розкладені гарбузи. Альтернатива – використання піддонів. Головне виключити зіткнення плодів із підлогою та між собою.

Порада! Перед поміщенням урожаю у льох рекомендується провести дезінфекцію приміщення.

Важливо регулярно провітрювати приміщення. При цьому необхідно ретельно оглядати плоди на предмет псування. Підгнили гарбуза необхідно вчасно видаляти.

В квартирі

Вище описаний варіант зберігання на балконі чи лоджії. З аналогічними вимогами можна зберігати плоди в коморі або під ліжком. Головне вберегти овочі від перегріву, висихання та попадання прямого сонячного світла.

У морозильній камері

Це найбільш популярний і затребуваний варіант, оскільки дозволяє зберігати плоди протягом півроку. Для цього потрібно виконати таке:

  • Плоди миють і ріжуть на шматки.
  • Насіння та м’якоть видаляють.
  • Також потрібно зрізати шкірку.
  • Усі шматки фасують поліетиленовими пакетами або контейнерами і поміщають в морозилку.

Головне спочатку продумати порційність упаковок. Тобто, скільки шматків потрібно для приготування певних страв. Щоб не розморожувати зайве. Повторне заморожування не допустиме.

Альтернативні варіанти, як зберігати гарбуз узимку

У стогу сіна

Цей варіант використовували з давніх давен сільські жителі. Якщо в льоху немає місця, то гарбуза можна закопати в стог соломи або сіна. Зараз у спосіб також користуються. Головне вкрити стог плівкою, щоб він не замокав, а овочі не псувалися. Таким чином, плоди можна зберігати тривалий період, як і у льоху.

На вулиці

Варіант непоганий для південних регіонів, де зима м’яка та без сильних морозів. У такому випадку гарбуза можна помістити просто під навіс, зробити підкладку та поверхневе укриття. У такий спосіб іноді користуються і жителі півночі, де морози завжди стабільні – гарбузи будуть просто заморожені як у морозилці і тривалий час збережуть усі поживні речовини. Але цей варіант зберігання не підходить для використання овочів для їжі, тільки на корм худобі.

Висушити

Гарбуз подібно до грибів і яблук також можна сушити. Для цього бажано озброїтись сушильним апаратом для овочів, який дозволить переробити великий обсяг. При цьому м’якоть нарізують на невеликі скибочки і бланшують у окропі. Після стікання води м’якуш висушують і фасують по коробках або банкам. Гарбуз при сушінні істотно втрачає в обсязі. У такому вигляді плоди можуть зберігатись до року.

Цукати

Для тривалого зберігання гарбуза можна виготовити цукати для десертів. Рецепт простий: помитий та очищений овоч нарізають на дрібні кубики і засипають у киплячий цукровий сироп (200 грам води та 1,2 кілограми цукру з додаванням соку одного лимона). Після 5 хвилин варіння сироп повинен охолонути протягом 5 годин, після чого потрібно повторно закип’ятити і кубики відціджують від сиропу.

Крім того, з гарбуза можна зробити варення, пюре чи ікру. Ці консервовані варіанти також дозволяють зберегти овоч на зиму. Гарбуз – смачний та корисний овоч, який багато хто намагається зберегти довше. Кожен має свої секрети та особливості зберігання плодів. Але запорука успіху криється в оптимальних умовах утримання гарбузів. Якщо дотримуватися вищезгаданих рекомендацій – то смаком свіжого гарбуза можна насолоджуватися всю зиму.

Як зберігати гарбузи на зиму в домашніх умовах — де краще зберігати щоб не псувалися

Як відомо, в сезон холодів нашому організму особливо необхідна підтримка у вигляді мікроелементів. І вірним помічником в процедурі турботи про себе може стати, звичайно ж, гарбуз. Даний овоч можна зустріти, практично, на всій території не тільки нашої країни, а й у світі. Наприклад, люблять і цінять це руде сонечко у Франції, Мексиці и Італії. Безсумнівно, до переваг цього овочу слід віднести невибагливість, економічність, екологічність, а також корисність.

Доступність гарбуза виражається не тільки в тому, що його може виростити сам початківець садівник, а й тому, що жовта красуня зустрічається практично в кожному магазині за досить демократичною ціною. Рецепти страв вражають різноманітністю. На основі гарбуза можна приготувати і суп і десерт. Давайте дізнаємося ж про те, як зберігати гарбуз назиму в домашніх умовах.

Правильне зберігання гарбузів взимку

В цій статті ви дізнаєтеся про те, як та де зберігати гарбуз взимку в домашніх умовах. Але перш за все варто з’ясувати деякі деталі по даному корисному овочеві. Отже, всі знають, що можна зустріти круглу і овальну форму гарбуза, помаранчевого, жовтого і навіть зеленого кольору. Але, при цьому, мало хто здогадується, що в природі існує майже тридцять сортів гарбуза. Їх відмінність полягає не тільки в термінах дозрівання, але й у використанні, зовнішньому вигляді, а також в запаху. Є гарбузи які пахнуть горіхом. Городники виділяють три основних види гарбузів.

Самий святковий — це, звичайно, декоративний. За своєю красою і витонченістю він зможе змагатися навіть з квітами. Тому дачники люблять прикрашати ними свої альтанки, двори і навіть балкони. А мамам школярів вона знайома з процесу створення виробів для різних свят осені.

Самі по собі декоративні маленькі гарбузятки вже приковують погляди, а якщо докласти найменші зусилля, то можна спокійно претендувати на перші місця. А ось вразити гостей блюдом з декоративного гарбуза, можна, використавши при приготуванні молоді плоди або застосувавши декоративний гарбуз як горщик для подачі і запікання страв. До терміну дозрівання даний плід грубішає і його краще використовувати тільки в декоративних композиціях. Де зберігати гарбуз взимку.

Далі, познайомимося з кормовим типом гарбуза. Не потрібно мати енциклопедичні знання, щоб зрозуміти, що в цьому випадку такий гарбуз використовуються для годування тварин. Фермери додають різаний гарбуз в корм сільськогосподарських тварин. Це сприяє набранню ваги (наприклад, у свиней), підвищенню жирності молока у корів, гарному травленню, засвоєнню силосу, зміцненню загального стану тварин в період холодів, здешевленню вартості раціону худоби.

Звичайно, ми можемо бути обдуреними (придбати на ринку або переплутати насіння при посадці) і стати володарями кормового гарбуза. Свою помилку ми зрозуміємо вже на перших етапах готування. Такий гарбуз більш жорсткий, менш пахучий і солодкий. Звичайно, з нами нічого не станеться, але використання невідповідного типу гарбуза, безсумнівно, відіб’ється на смаку всієї страви. Тому давайте не будемо переводить продукти і позбавляти бідних тварин їх законних ласощів. Для нас, людей, виведений їстівний гарбуз, який, ви не повірите, люди їдять вже близько п’яти тисячі років.

Властивості гарбуза та чим він корисний

Якщо вам подобається гарбуз, то варто знати його властивості і протипоказання. Популярність ця овочева культура отримала завдяки своїй універсальності. З м’якоті готують мега корисні страви, насіння використовують як в цілому вигляді, так і для приготування масла, сік використовують для лікування різних хвороб, а каркас для виробів, прикрас і в якості посуду для запікання і подачі на стіл. Не забуваємо і про одну з головних ролей гарбуза в казці про Попелюшку (гарбуз найбільший овоч на землі, зустрічаються екземпляри вагою 200-300кг) і використання його в створенні неймовірної атмосфери Хеллоуїна.

Гарбуз являється дуже смачним овочем. З нього можна створити безліч смачних страв. Пікантну нотку йому додасть часник. А от як вирощувати, доглядати та збирати його ви можете дізнатися з нашої статті.

Вживання гарбуза призводить до насичення вітамінами, різними мікроелементами. Дякувати потрібно і наявності вітаміну С, заліза, вітамінів групи В, Т, каротину. Золото в рейтингу організації й оздоблення різних заходів . Сприятливо впливає на серцево-судинну і нервову системи, підвищується імунітет, покращує зір (в п ‘ ять разів ефективніше моркви), налагоджує роботу кишково-шлункового тракту, знижує кислотність, допомагає при боротьбі з анемією (за наявністю заліза випереджає печінку), сприяє виведенню токсинів, шлаків. Надає чарівного впливу на зовнішній вигляд і внутрішній стан людини. Гарбуз відноситься до ряду продуктів, що викликають найбільший мінімальний відсоток алергії, тому підходить дуже багатьом людям і дозволений для вводу в якості прикорму немовлятам, вагітним жінкам, особливо при токсикозі. При якій температурі зберігати гарбуз взимку.

Коли збирати гарбузи з городу для зберігання на зиму

Для того, щоб всю зиму насолоджуватися сонячним гарбузом необхідно дотримуватися правильного збору і зберігання. Але перш за все варто визначити час збору гарбуза. Є гарбузи, якими краще ласувати восени, тому що у них швидше проходить дозрівання, і вони погано переносять тривале зберігання. Наприклад, це може бути смачний і ароматний мускатний гарбуз. Він незрівнянний в десертах, але зберігається не більше двох місяців.

А є твердошкірий або плідний гарбуз, який і призначений для тривалого зберігання, щоб мати можливість і взимку повноцінно харчуватися. Наприклад, сорти: Ждана, Дачний, Грибовський кущовий, Славута, Гілея, Яніна Полянин, Кущовий помаранчевий, Херсонський, Мозолевська 15, Юнона, Голосемянка, Арабська, Полянин, Веснянка. Дані сорти не тільки мають приємний смак, але і не вибагливі в зберіганні та транспортуванні .

Збір гарбуза у дачників припадає на вересень, початок жовтня. Не варто чекати нічних заморозків, тому що гарбуз відноситься до овочів, що погано переносять мінусові температури. В крайньому випадку накрийте грядки плівкою. Не тільки для вологого комфорту, а що б уникнути додаткової сушки протягом двох тижнів, краще збирати гарбуз в гарну сонячну погоду. Для недосвідчених городників є простий спосіб, щоб визначити готовність врожаю, — глухий звук при постукуванні, посіріла плодоніжка, яку необхідно зберегти при зборі овочів. Наявність плодоніжки сприяє збільшенню терміну зберігання і перешкоджає попаданню мікробів всередину плода.

Умови зберігання гарбуза на зиму в домашніх умовах

Тепер вам стало зрозуміло, коли прибирати гарбуз на зберігання. Звичайно ж, в цьому випадку будуть потрібні цілі овочі з непошкодженою шкіркою і плодоніжкою. Пошкоджені овочі рекомендується використовувати якомога швидше, не чекаючи псування плода.

Вибираючи місце для зберігання врожаю, не забувайте враховувати кілька простих рекомендацій. Приміщення повинно бути сухим, темним (без прямих променів сонця), бажано, з вологістю не більше, чим в більш пізніші строки. За такими критеріями добре підійдуть льох, підвал, сарай. Можна зберігати і в квартирі. Наприклад, це може бути: комора або балкон.

Щоб даний овоч пролежав довгий час у певному місці, необхідно створити для нього конкретні умови. Спочатку необхідно ретельно оглянути врожай, протерти сухою ганчіркою або щіткою, очищаючи від пилу і сміття. При розміщенні плодів не варто укладати їх прямо на підлогу, краще що-небудь підстелити або положити овочі в коробки, ящики, кошики. Якщо дозволяє місце, то намагайтеся не стикати плоди або хоча б прокладайте їх між собою газетою, соломою, обгортковим папером. Не забувайте укутати гарбуз в мороз теплою ковдрою. Періодично перевіряйте свій урожай, при виявленні пошкодження плоду (гнилі, цвілі) відселяйте його від родичів, щоб не погубити всі гарбузи.

Звичайно, в будинку при наявності підвалу або льоху, зберігати гарбуз набагато зручніше. Адже темний, сухий, захищений від прямих сонячних променів та перепадів температури підвал, безсумнівно, ідеальне місце.

Як зберігати гарбуз без підвалу або льоху в домашніх умовах

Звичайно ж, це повинно бути прохолодне приміщення. Але якщо немає даних приміщень, то овоч можна порізати на шматки пристойних розмірів. Однак майте на увазі, що розміщувати розрізаний гарбуз в холодильнику потрібно на строк не більше одного тижня. Урізноманітнити своє меню можна приголомшливими супами, кашами, печеням, десертами з гарбуза. Ця красуня дуже добра як в вареному вигляді, в холодному, запеченому та в консервованому. Приголомшлива знахідка для дієтичного харчування, створення простого, економного, вегетаріанського меню. При відсутності місця зберігання, хоча можна покласти просто під ліжко, можна скористатися доступними способами заморозки і сушки гарбуза. Розрізаємо плід, чистимо від шкірки і насіння, нарізаємо на кубики або в потертому виді зберігаємо в пакетах, контейнерах в морозилці. Якщо гарбуз нарізати на слайси, то можна скористатися сушаркою або духовкою. Не менш популярний метод зберігання гарбуза є консервація, вона дуже полюбилася нашим господарочкам.

Підводимо підсумки

Зберігання гарбузів на зиму в домашніх умовах не потребує яких-небудь специфічних вимог і особливих здібностей. При грамотній організації підготовки плодів, ви ще довгий час будете насолоджуватись цим сонячним красенем. До речі, ботаніки так і не вирішили що таке гарбуз — фрукт, овоч чи ягода. Ну, а для нас вона просто осіннє чудо з унікальними, цілющими здібностями.

Відео: Як правильно зберігати гарбуз взимку, щоб він не пропав

Ще більше про гарбузи та іншу рослинність ви можете знайти на нашому сайті fermerstvo.org.ua

Про автора

admin administrator