Як правильно зберігати часник у домашніх умовах, щоб він не висох і зберіг лікувальні властивості
Його використовували для приготування страв, вигнання нечистої сили і лікування різних захворювань. Популярність часнику не померкла і в наші дні. Багато городників вирощують цей овоч на своїх ділянках. Однак важливо не тільки зібрати хороший урожай часнику, але і подовше зберегти його, інформує Ukr.Media.
Як зберігати часник, щоб він не висихав і зберігав свої корисні властивості?
Викопувати часник з грядок потрібно в суху погоду. Після викопування краще залишити його на грядці, щоб земля, яка прилипла до голівок, висохла. Після просушування на повітрі, коріння і стебла обрізають. Якщо часник буде зберігатися заплетеним в коси, то стебла залишають довгими, в інших випадках можна залишити не більше 2 см.
Озимий часник швидше висихає, зазвичай він добре зберігається тільки до Нового року, а потім починає гнити і проростати. Літні сорти мають високу лежкість. Частину озимого часнику використовують для осінньої посадки або переробляють, і тільки невелику кількість закладають на зберігання, щоб вжити його в першу чергу.
Відрізнити озимий часник від ярого можна по помилковому стеблу, яке йде посередині головки. У літнього часнику такого стебла немає.
Часник краще зберігати в затемненому місці у відкритих коробках, контейнерах або полотняних мішках. Оптимальна температура зберігання зимового часнику — від -2 до +2 градусів, а літній витримує температуру до +20 градусів.
При зберіганні часнику деякі господині дотепер використовують старовинний спосіб, при якому стебла часнику заплітають у коси й розвішують на стінах і гачках. Подібним чином зберігають часник і у капронових панчохах.
Фанерні або картонні коробки, ящики та плетені кошики, в які вкладається на зберігання часник, обов’язково повинні мати отвори для повітря. У погребі тару з часником рекомендується розміщувати на відстані від капусти, картоплі, моркви і буряків, таке сусідство небажане.
В умовах міської квартири можна зберігати часник у скляних банках. Банки ретельно миють і добре просушують, а потім закладають в них часник цілими головками або розібравши його на зубчики. Банки не закривають кришками і ставлять у сухе, затемнене місце. Можна пересипати часник в банках сіллю, яка буде поглинати вологу.
Часник можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 місяців. Довше він не буде там зберігатися у зв’язку з підвищеною вологістю. Псування зубчиків запобіжить сіль або цибулиння, якім пересипають головки. Тару з часником краще розташувати на дверцятах холодильника.
Зберігають у холодильнику часник, залитий маслом. Для такого способу часточки очищають і щільно укладають в стерилізовані банки. Потім заливають їх рослинною олією так, щоб вона повністю покривало часник, і щільно закривають кришкою. Термін зберігання такого часнику — до 3 місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а масло, завдяки часнику, набуває приємний аромат і може бути використане для приготування салатів, соусів і супів.
Як зберігати часник вдома: Топ-5 способів
Виростити і зібрати овочі зі свого городу — пів справи, потрібно ще правильно закласти їх на зимове зберігання. Пропонуємо вам 5 способів зберігання часнику у квартирі, які дозволять зберегти урожай свіжим і смачним до настання весни, інформує Ukr.Media.
Часник — надзвичайно корисний продукт. Він не тільки може перетворити смак навіть дуже прісної страви, але і активно використовується для лікування і профілактики різних недуг. Саме тому до вибору та організації місця зберігання цієї пряної рослини потрібно підходити з особливою ретельністю.
Краще зберігається часник, який був добре просушений. Водночас дрібні головки псуються швидше, тому використовувати їх для приготування їжі потрібно в першу чергу.
Безумовно, найкраще для зберігання часнику підходить сухий і добре провітрюваний льох, температура повітря в якому близька до 0°C. Однак, його відсутність — ще не привід змиритися з тим, що частина врожаю в процесі зберігання буде зіпсована. Адже є чимало способів, які навіть в умовах міської квартири дозволять зберегти врожай до весни. Ми підібрали найбільш прості та ефективні з них.
Отже, як зберігати часник у домашніх умовах.
В косах
З часнику, як і з цибулі, можна плести косу (вінок). Головне — після збору і сушки не обрізати у рослин стебла, інакше з мріями про гарні грони часнику, розвішані на кухні, доведеться попрощатися.
Спочатку очистіть просушений часник від листя, залишивши тільки головки і стебла. Потім заплетіть міцну косу. Щоб часникова конструкція вийшла міцною, під час плетіння використовуйте міцну мотузку або шпагат.
Коли коса буде сформована, зробіть на кінці мотузки петлю і підвісьте за неї гроно часнику в сухому, добре провітрюваному приміщенні.
В скляних банках
Якщо ви прихильник мінімалізму, і зв’язки часнику ніяк не вписуються в інтер’єр вашої кухні, можете використовувати для зберігання пряної рослини звичайні банки.
Просто укладіть висушені головки часнику в скляну тару, ретельно пересипавши їх борошном або сіллю (шар сипкого продукту зверху має становити не менше 2 см). Потім щільно закрийте банку пластмасовою кришкою і сховайте у кухонну шафку або поставте на полицю.
З попереднім парафінуванням
При зберіганні в косах або скляних банках часник з часом може висохнути. Єдиний спосіб уникнути випаровування вологи з поверхні головок — їх попереднє парафінування.
Зніміть з просушеного часнику верхню луску, вкоротіть стебло до 2-3 см, обріжте коріння. Потім покладіть кожну головку на 1-2 секунди в розтоплений на водяній бані парафін. Коли головки висохнуь, складіть їх в сіточку і підвісьте в темному, добре провітрюваному місці. Зберігати часник можна і в капронових панчохах.
В тканинній торбинці або в паперовому пакеті
Зберігати часник можна і в овочевому відсіку холодильника (у так званій зоні свіжості). Однак майте на увазі: ця пряна рослина погано уживається з іншими овочами. Тому, щоб часник якомога довше залишався свіжим і не псувався, краще перед закладкою в холодильник розкласти його по полотняних мішечках або пакетах із щільного обгорткового паперу.
У відкритій банці або кошику
В домашніх умовах можна зберігати часник у кошиках, дерев’яних ящиках, у відкритих банках, картонних коробках. Для того, щоб часникові головки добре зберігалися, спочатку слід обпалити їх коріння полум’ям свічки або запальнички, а потім скласти у кошик або коробку та пересипати великою кількістю кухонної солі, борошна, тирси або цибульного лушпиння.
Який би спосіб зберігання часнику у квартирі ви не обрали, майте на увазі: час від часу його потрібно перебирати, а підгнилі, висохлі головки видаляти. Якщо знехтувати цим правилом, одна зіпсована головка може призвести до втрати всього врожаю.
Як зберігати часник в очищеному вигляді: не буде гнити та проростати
Багато господинь щороку стикають з питанням про те, як можна зберегти часник на зиму, щоб він був свіжим та не псувався цілий рік. Адже, як не крути, але такий овоч з часом починає гнити та проростати.
В одному з кулінарних блогів (smakoluk.ua) в Instagram поділилася двома способами, як можна зберігати часник в очищеному вигляді.
Спосіб 1 – у вигляді порошку
Все просто: потрібно висушити часник та змолоти його до стану дрібного порошку.
Спосіб 2 – в олії
1. Для початку часник потрібно очистити та подрібнити.
2. Подрібнений часник викласти у стерилізовану суху банку та залити олією. Закрити кришкою.
3. Зберігати у прохолодному місці.
Перевагою двох таких способів є те, що часник практично не втрачає свого аромату і може зберігатися місяцями.
Раніше OBOZREVATEL повідомляв, як натерти часник і не забруднити тертку.
Про автора