Як зберігати гострий перець у стручках будинку

Авторadmin

Як зберігати гострий перець у стручках будинку

Зміст:

Як законсервувати гострий перець на зиму: рецепти з покроковим приготуванням

Гіркий стручковий перець добре знайомий господиням. Додав трохи більше за потрібне, і їжа стає неможливо гострою. Однак, у такого перцю чимало шанувальників, адже страви з пекучою приправою не тільки ароматні та смачні, але й мають лікувальні властивості. Тому дедалі більше людей цікавляться – якими способами можна заготувати гіркий перець, щоб урізноманітнити взимку домашню кухню?

Інгредієнти: перець гіркий Час для закладки: Літо, Осінь

П’ять корисних властивостей пекучого перцю

Першими стручковий перець почали вирощувати американські індіанці, і до країн Європи та Азії він потрапив порівняно недавно – у XVI-XVII століттях. Але в наші дні навіть важко уявити страви індійської, корейської чи китайської кухонь без характерного пекучого смаку. Унікальні властивості гіркого перцю поступово завойовують все більше шанувальників по всьому світу. Чому так відбувається?

  1. Пекучий перець містять багато корисних для організму вітамінів – С, групи В та каротиноїди. Цікаво, що у лимоні вітаміну С вдвічі менше, ніж у сирих стручках гіркого перцю. Крім того, в перці є жирні олії та цукру.
  2. Гострота перцю безпосередньо залежить від алкалоїду капсаїцину, що входить до його складу, а ця речовина здатна знімати больові відчуття і зменшувати запальні процеси.
  3. Завдяки гіркому перцю в організмі виробляються ендорфіни – гормони щастя, радості та задоволення. Вони зменшують стрес і допомагають упоратися з безсонням.
  4. Довгі роки вважалося, що їсти гостру пишу шкідливо. Останні дослідження вчених говорять про протилежне. Гострий перець покращує апетит і, якщо вживати його у невеликих кількостях, якісно нормалізує травлення.
  5. Їсти гіркий перець особливо корисно у літньому віці. Він покращує обмін речовин та кровообіг, нормалізує кров’яний тиск, а також запобігає розвитку атеросклерозу та знижує ризик утворення тромбів.

Корисні рекомендації

Насамкінець — кілька корисних порад із зберігання прянощі:

  1. Висушіть половинки стручків у духовці та розкладіть їх по банкам. Їх можна буде додавати при приготуванні різних перших та других страв.
  2. Перш ніж відправити пакет із пряністю в морозилку, спустіть із нього все повітря.
  3. У приміщенні з високою концентрацією вологи в повітрі термін зберігання овочів сильно скоротиться.
  4. Маленькі стручки можна консервувати цілими, більші краще розрізати навпіл або на 4 частини.
  5. При маринуванні перцю до нього можна додавати будь-які овочі.

Дивіться рецепти заготовок перцю Вогник, а також найкращий рецепт дунганського перцю на зиму.

Як бачимо, перець чилі можна заготовити так, щоб він був мінімально пекучим. Так що не оминайте його стороною і сміливо вводите у своє меню, тим більше, що він містить багато корисних речовин.

Види гіркого перцю та безпека при його переробці

Культурних видів пекучого перцю існує лише чотири: перуанський, мексиканський, колумбійський та опушений. За багато років, схрещуючи їх, люди виростили безліч сортів, які відрізняються гостротою, смаком, розміром, формою стручків та їх кольором. Якісь перчики на смак майже не гострі, а деякі сорти начебто обпалюють вогнем.

Головне, у чому всі перці подібні – вони мають гострий, пекучий, трохи гіркуватий смак. Тому в кулінарії їх намагаються використовувати в невеликій кількості, як приправу до салатів, перших та других страв, і рідше – до випічки та напоїв.

При обробці гострого перцю слід бути обережними. Пекучі речовини, потрапляючи на слизові оболонки або мікроранки на руках, можуть викликати біль і сильне відчуття печіння. Тому, при заготівлі перцю, приміщення має добре провітрюватися. На руки бажано одягнути рукавички. Крім того, потрібно намагатися не торкатися руками обличчя, а тим більше – очей. Якщо перець все ж таки потрапив в очі, їх необхідно промити великою кількістю води.

Як відібрати та підготувати гіркий перець для заготівель

Щоб заготівля могла зберігатися досить довгий час, потрібно суворо дотримуватися технології, і обов’язково правильно відібрати і підготувати овоч.

Особливості вибору:

  1. Максимальна гострота у прянощі з’являється, коли вона повністю дозріє. Вона матиме насичений червоний, жовтий або помаранчевий колір. Зелене забарвлення каже, що перець ще не дозрів, а отже менш гострий.
  2. Придатний для заготівлі продукт має бути цілим, м’ясистим та з блискучою шкіркою.
  3. Червоні стручки зберігаються максимально довго, зелені найменше.
  4. Визначити придатний для заготівлі продукт можна шляхом його сушіння після збирання врожаю протягом тижня в тіні. Ті стручки, що почнуть псуватись, відбраковуються.

Важливо! При роботі з пекучим перцем потрібно бути дуже обережним. Бажано працювати в рукавичках, берегти очі і не торкатися руками до волосся та обличчя, поки ви його ретельно не вимиєте.

Підготовка перцю:

  1. Насіння – джерело гіркоти. Якщо їх не прибрати, то згодом пекучі якості прянощі посиляться.
  2. Якщо хочете прибрати насіння, спочатку видаліть його, а потім промийте перець. Цілі стручки миються одразу.
  3. Просушіть продукт на папері або тканині.

Способи сушіння гострого перцю

Зберігати пекучий перець у сушеному вигляді дуже зручно, і способів його сушіння існує декілька. При цьому засушувати можна як цілі стручки, так і половинки перчиків з уже віддаленим насінням.

Найпростіший спосіб – розвісити стручки на мотузках чи міцних суворих нитках. Потрібно тільки вибрати приміщення, що добре провітрюється, дачну терасу, навіс, горище або лоджію, де сухо і тепло. Бажано також, щоби на перець не потрапляли прямі промені сонця. Нанизувати стручки зручно через плодоніжки. Необхідно стежити, щоб вони не торкалися один одного, і повітря могло обдувати їх з усіх боків.

Зручно також розкласти перчики на тацях, застелених папером, дрібних ґратах та великих стравах у будь-якому місці, наприклад, на широкому підвіконні. Головне, не забувати час від часу ворушити перцеву «сировину».

Щоб прискорити процес сушіння, стручки поміщають у духовку плити або електросушарку. При цьому способі важливо підібрати оптимальний режим сушіння, щоб перець сох, а не запікався. У духовці добре виставити температуру +50 ° С і трохи відкрити дверцята. В електросушарку перці потрібної кондиції можна отримати приблизно за 12 годин.

Зберігають висушені стручки цілими чи перемеленими. Для їх подрібнення зазвичай використовують кухонний комбайн, кавомолку або ступку з маточкою. Сушений перець не любить вологу, тому зберігати його потрібно в герметично закритій тарі: скляних банках, дерев’яних коробах, туєсках з берести або паперових пакетах. Багато хто залишає мотузку зі стручками на видному місці – для прикраси кухні.

Дізнатись про те, як сушити гіркий перець у домашніх умовах, можна на нашому сайті Сусіки.

Маринування

У жителів Кавказу існує приказка: «Ніщо так не зігріває холодними днями, як хороша гостра закуска». Маринувати перець не складно. На 1 кг стручкового перцю знадобляться: по великому пучку кропу, кінзи та м’яти, 3 головки часнику та 300 мл виноградного оцту. Найкращий варіант для маринування це оцет, який зробили з білих сортів винограду. Крім того, при маринуванні використовують горошок чорного та запашного перцю, лавровий лист, гвоздику, коріандр, сіль та цукор.

Дуже хорошими за смаком виходять перці, що повністю дозріли. Ідеально – зірвані прямо з куща перед самим маринуванням. Із зелені використовують лише листочки, гілочки для маринування не знадобляться. Нарізати зелень не потрібно. Часник потрібно просто розібрати на часточки, не чистячи його. Потім, у поєднанні з перцем він служитиме чудовою пікантною закускою.

Стручки миють і протикають у плодоніжки зубочисткою або ножем, щоб усередині перчиків не було повітря. Наступне завдання – злегка розм’якшити стручки. Для цього їх поміщають у каструлю з водою, заливають туди окріп і витримують під закритою кришкою 3-4 хвилини. Потім воду зливають. Так потрібно зробити не менше трьох разів. Цей спосіб дозволить перцям стати м’якшими, але не втратити форму. Такого ж результату можна досягти, якщо стручки бланшувати в окропі 2-3 хвилини, а потім вимкнути вогонь і залишити в каструлі під кришкою ще на чверть години.

Банки для маринування наперед стерилізують. На 1 кг перців знадобиться 3 банки по 0,8 л або 5 по 0,5 л.

Після всієї підготовки можна приступати до приготування маринаду. У 1,5 л води кладуть 6 ч. л. цукрового піску, підсолюють воду за смаком, додають усі листочки від зелені, часточки часнику, 6-8 лаврових листків, 15 горошин чорного та 5-6 горошин запашного перцю, 1 ст. л. насіння коріандру та 4-6 гвоздичок. Маринад кип’ятять і виливають у нього виноградний оцет. Потім маринад повинен прокипіти ще кілька хвилин.

Зелене листя разом із часником викладають на дно скляних банок. Поверх них поміщають перчики і заливають вміст гарячим маринадом зі спеціями до верху. Після цього банки закупорюють. Зберігати їх можна за кімнатної температури.

На відео Ольга Папсуєва розповідає про секрети маринування гострого перцю у домашніх умовах.

Як зберегти гіркий перець на зиму

Заготовляти можна у різний спосіб. Все залежить від того, на скільки ви хочете забезпечити себе запасами і в якому вигляді вам краще вживати овоч.

Заморожування

Це досить простий спосіб зберігання прянощів, що дозволяє зберегти її смакові якості та максимум корисних речовин. На жаль, після розморожування вона втрачає свій вигляд, стаючи м’якою та мокрою, що може видатися недоліком.

Є кілька варіантів заморозки, але, незалежно від того, який варіант ви виберете, термін зберігання буде однаковим, півроку-рік. Продукт може зберігатися і довше, але тоді почнеться втрата смакових та ароматних якостей.

Важливо! Якщо ви хочете максимально зберегти зовнішній вигляд перцю, його можна тримати в холодильнику з температурою 0-2 ° С протягом 40 днів.

Консервація

Консервантами можуть бути сіль, цукор, маринад. Від того, який із консервантів ви оберете, залежатиме назва методу.

Маринування

Одним із популярних способів консервації є маринування. Для цього готується маринад, в основі якого оцет; до нього додається листя хрону, смородини чи вишні, прянощі.

Головна перевага даного способу в тому, що при приготуванні маринаду можливі різні варіанти, що дозволяє отримати різну за смаковими якостями консервацію. Вона чудово відтінить і доповнить будь-яку основну страву.

Недолік маринування в тому, що більшість корисних речовин перцю втрачається. До того ж, щоб поласувати консервацією, потрібно почекати кілька тижнів. Зберігається закрутка 1-3 роки. До початку опалювального сезону допустимо тримати закрутку в квартирі в сухому вентильованому місці. Коли в будинку стає спекотно, закочування бажано сховати в прохолодне місце: льох, лоджія, холодильник.

Дивіться найкращі рецепти маринованого гіркого перцю.

Зберігання в олії

Можна законсервувати перець у маслі, щоб зберегти його смак. Підійде і соняшникова, і оливкова олія: вони чудово зберігають гіркоту продукту. Овочі потрібно просто помити, очистити, скласти в банку, залити олією і закрити кришкою. Якщо є бажання, додайте спеції.

Законсервований у маслі овоч збереже максимум поживних речовин, але термін його зберігання значно скоротиться, порівняно із замаринованим (3-12 місяців). Також до недоліків варто віднести те, що залитий олією перець повинен наполягати хоча б 14 днів, перш ніж ним можна буде поласувати. Зберігається він також у прохолодному темному місці.

Перемелювання

Подрібнення перцю передбачає спочатку сушіння овочів.

Висушити його можна так:

  • у духовці при 50 ° С;
  • підвісивши на нитці у сухому місці;
  • виклавши на пергаменті на підвіконні.

Докладніше про особливості та способи сушіння гострого перцю в домашніх умовах.

Для подрібнення підійде м’ясорубка, кавомолка, блендер. Перекручений овоч розкладається по пакетах або скляних банках і відправляється на зберігання до сухого, темного, прохолодного місця. Так пряність здатна зберігатися 1-1,5 року. Ледве збільшити термін зберігання допоможе поміщення порошку в морозилку.

Даний спосіб дозволяє надовго запастися пряністю, що є безперечним плюсом, але застосовувати її можна тільки у вигляді приправи. До того ж, якщо повітря потрапило в тару, приємний аромат швидко її покине.

Засолювання

Солоніє – чудовий спосіб заготівлі на зиму, адже воно дозволяє зберігати в овочах максимум корисних вітамінів та мінеральних речовин. Пекучі перці можна засолювати по-різному.

Якщо в будинку є можливість зберігати продукти в прохолодному приміщенні, наприклад, у льоху, стручки перця гіркого можна засолити, не закочуючи в банки. Перець попередньо запікають у духовці, щоб він став м’яким, і дають йому охолонути. Потім стручки укладають у заздалегідь простерилізовані сухі банки, поміщаючи між шарами перцю очищені часточки часнику, гілочки кропу, листя хрону та чорної смородини.

Для приготування розсолу в 1 л води розводять 60 г солі (не йодованої!) та 80 кг оцту. Воду кип’ятять, дають їй охолонути та заливають у банки з перцем. Під гнітом соління залишають за кімнатної температури на три тижні, а потім виносять на холод.

Якщо льоху чи прохолодної веранди в будинку немає, банки заповнюють гарячим розсолом, додають трохи оцту та стерилізують: 0,5 л – протягом 20-25 хвилин, а 1 л – 35-45 хвилин. Після цього банки закривають кришками. Зберігати їх можна за кімнатної температури.

На відео Максим Пунченко показує, як приготувати цицак – гострий солоний перець вірменською.

Маринований перець по-корейськи

Майже кожній другій людині подобається кухня корейських народів. Один недолік – закуска не піддається тривалому зберіганню. Максимальний термін трохи більше 30-60 днів. Розглянемо, як приготувати гіркий стручковий перець на зиму.

  • пекучий перець – 2,2 кг;
  • часник – 20 часточок;
  • відфільтрована рідина – 2 склянки;
  • оцет столовий – 120 мл;
  • чорний перець – 1 ч.л.;
  • сіль кам’яна – 15 г;
  • цукор-пісок – 15 г;
  • червоний мелений перець – 1 ч. л.;
  • коріандр (подрібнений) – 5 г.
  1. Перець промити, видалити плодоніжку та вичистити насіння. Банки вимити та простерилізувати. Щільно розкласти підготовлений овоч та прикрити.
  2. У сотейник вилити чисту воду, засипати сіль, 2 види перцю та мелений коріандр. Довести до кипіння та варити 2-3 хвилини до повного розчинення. Очищений часник порубати на часточки, додати розсол разом з кислотою. Перемішати.
  3. Наповнити банки, герметично закатати. Перевернути, а після охолодження прибрати у холодне місце. Через 3 доби можна вживати.

Перечна паста

Пасти з гострого перцю використовуються в кухнях практично всіх азіатських та багатьох країн Середземномор’я. Їх додають у вже готові страви, а також при варінні супів та під час гасіння м’яса та риби. Для запашної гострої пасти потрібно всього п’ять інгредієнтів: 100 г пекучого перцю, 1 кг болгарського перцю, 5 головок свіжого часнику, 2 ст. л. солі та 5 ст. л. рослинного масла. Для надання різних смакових відтінків під час приготування пасти можна додати зелень кінзи, селери або м’яту.

Обидва види перців миють та очищають від насіння. Часник також чистять. Потім перці та часник подрібнюють у блендері або кухонному комбайні до однорідної маси. Отримане пюре викладають у марлю та підвішують її так, щоб стікав сік. Його в жодному разі не потрібно виливати! Сік від перців можна заморозити в невеликих порційних контейнерах, наприклад для кубиків льоду, і використовувати в зимові місяці як приправу.

Пюре, що стекло, перекладають на деко, додають до нього сіль і масло і ретельно перемішують. У духовці, розігрітій до +150 ° С, перцева паста готується близько години. Зберігають її у невеликих пластикових контейнерах у морозилці. Відкриту пасту рекомендується зберігати у холодильнику та використовувати протягом 10 днів.

Дізнатися про те, як вдома зробити сиру абхазьку аджику із пекучого гіркого перцю, можна на нашому сайті Сусіки.

У медово-гірчичному маринаді

Перець із яскравим смаком квіткового меду та ароматних зерен гірчиці чудово доповнить м’ясо, рибу чи овочі. Застосовують як прикрасу святкового столу. Кількість інгредієнтів вказано на баночку місткістю 700мл. Пропонуємо ознайомитись, як замаринувати гіркий перець на зиму.

  • чилі – 0,6 кг;
  • мед натуральний – 45 г;
  • оцет столовий – 250 мл;
  • гірчиця у зернах – 2 ч.л.;
  • чорний перець горошком – 10-12 шт.
  1. Для приготування рекомендується використовувати барвистий перець. Стручки сполоснути під проточною водою. Зубочисткою зробити по 1-2 проколи біля плодоніжки. Потрібно це для того, щоб маринад краще проникав усередину.
  2. Банки вимити, простерилізувати. У підготовлені ємності на дно викласти зерна гірчиці та перець чорний горошком.
  3. У сотейник вилити кислоту та додати мед. Перемішувати до розчинення солодкого продукту.
  4. У тару щільно розкласти перці. Наповнити ємності маринадом та герметично закатати. Зберігати у холодильнику.

Консервування гострого перцю без солі

Гострий перець сам собою – відмінний протимікробний засіб. Саме тому його у великій кількості використовують у південних країнах. Через антимікробні властивості перцеві заготовки можна робити з незвичайними консервантами.

Щоб законсервувати пекучий перець без солі та оцту, для початку його потрібно вимити, висушити та проколоти зубочисткою. Потім цілими стручками наповнюють стерильні банки і наливають поверх оливкової олії холодного віджиму. При бажанні до перцю можна додати трохи пряних трав. Банки закривають кришками та зберігають у темному місці. При цьому виді консервації оливкова олія набуде яскравого перкового аромату і стає гострим на смак. Тому його можна використовувати взимку як салатну заправку.

Інакше гіркий перець консервують за допомогою натурального яблучного оцту. Підготовка стручків і банок така сама, як і для масляної консервації, тільки заливається перець не маслом, а оцтом. Як і першому випадку, до нього, за бажання, можна додати пряні трави – м’яту, розмарин чи орегано, і навіть мед – 2 ст. л. на 1 л банку. Перець буде готовий до вживання за місяць. А ароматний та гострий оцет, як і олія, чудово підійде для заправки свіжих салатів.

Закуска по-грузинськи

Гострий чилі – традиційний продукт мешканців Грузії. Завдяки простому рецепту, гіркий перець маринований на зиму виходить пікантним і цікавим за смаком.

  • пекучий перець – 2,4 кг;
  • часник – 0,15 кг;
  • олія – ​​200 мл;
  • оцет винний білий – 500 мл;
  • свіжа зелень петрушки – 50 г;
  • цукор-пісок – 70 г;
  • корінь селери – 120 г;
  • сіль за смаком.

Порядок роботи наступний:

  1. Перець сполоснути, зробити невеликий надріз у районі плодоніжки.
  2. Олію вилити в сотейник і з’єднати з цукром та сіллю, кислотою. Поставити на вогонь та дочекатися закипання. Основний інгредієнт поділити порівну. Викласти першу частину та варити не більше 7 хвилин, потім другу.
  3. Селера і часник очистити від непридатних для їжі частин. Петрушку сполоснути і струсити від надмірної вологи. Зелень дрібно посікти, а решту інгредієнтів подрібнити в блендері. Змішати разом із перцями. Прикрити та прибрати у холодне місце на 24 години.
  4. Після закінчення часу процідити та розкласти по попередньо обробленим бакам. Маринад довести до кипіння та наповнити тару. Герметично закатати. Після охолодження, гіркий перець на зиму по-грузинськи, прибрати у льох.

Гострий перець по-грузинськи

Кращі способи заготівлі гіркого перцю на зиму: рецепти консервації і засушування пекучої приправи

Без гострого перчика не приготувати аджику чи корейську закуску. Пекучий перець — це невід’ємний елемент грузинської, китайської, азербайджанської кухні. Він надає стравам аромат і пікантний гострий смак, насичує їх вітамінами. З перчика готують закуски і салати, приправи і консервовані страви.

Розглянемо докладно рецепти заготівлі гіркого перцю на зиму і дізнаємося секрети приготування.

  1. Як вибрати і підготувати продукт для консервації
  2. Популярні способи заготівлі гострого перцю
  3. Маринований гіркий перець на зиму «Пальчики оближеш»
  4. По-вірменськи з травами
  5. Гострий з помідорами і хріном без стерилізації
  6. Як засолити гіркий перець з часником і кропом
  7. Консервування з томатом
  8. Консервування без солі
  9. З оцтом і медом
  10. По-корейськи
  11. Фаршировані гострі перчики
  12. Консервований в олії
  13. Аджика з перцю чилі на зиму
  14. По-грузинськи на зиму
  15. Способи сушіння гострого перцю
  16. Гостра приправа, що підходить до будь-якої страви
  17. Сушений червоний гострий перець – простий рецепт наших бабусь
  18. Поради та рекомендації
  19. Висновок

Як вибрати і підготувати продукт для консервації

Для консервації використовують свіжий урожай гострого перцю. Плоди повинні бути гладкими, з глянцевим полиском. Використовують червоні, жовті, зелені стручки. На шкірці не повинно бути плям, тріщин та інших пошкоджень. Для заготівлі підходять сорти Пекучий букет, Індійський слон, Диво Підмосков’я. Перед застосуванням овочі промивають під проточною прохолодною водою і насухо витирають чистим рушником.

Популярні способи заготівлі гострого перцю

Заготовки прості, всі інгредієнти продаються в найближчому магазині. Приготування займає мало часу, зробити ароматну гостру закуску під силу кожній господині.

Маринований гіркий перець на зиму «Пальчики оближеш»

Традиційна закуска поєднується з гарнірами і другими стравами, надає їм незвичайний смак. Зберігається 3-4 місяці.

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг гіркого перцю;
  • 500 мл води;
  • 200 мл оцту 9%;
  • 50 г цукру;
  • 60 г солі.

Технологія приготування:

  1. Промити банки і перець. У кожну щільно укласти стручки.
  2. У каструлі змішати воду, сіль і цукор. Поставити на вогонь і довести до кипіння.
  3. Вилити маринад в банки і закрутити стерильними кришками.
  4. Прибрати на 3 дні в прохолодне і темне місце.

Така закуска корисна в зимовий час року — весь період грипу і застуди.

Цікаво! У 100 г гострого перцю міститься 250 г вітаміну С. Плоди багаті мікроелементами: фосфором, кальцієм, магнієм, залізом. Науково доведено, що в червоних стручках вітамінів більше, ніж зелених.

По-вірменськи з травами

Вірменська кухня славиться гострими і соковитими стравами. Вони гармонійно поєднуються з овочевими салатами, житнім хлібом і лавашем, шашликом і запеченою рибою.

Список інгредієнтів:

  • 800 г гострого перцю;
  • 50 мл оцту 9%;
  • 50 г петрушки;
  • 50 г кмину;
  • 50 р селери;
  • 70 г часнику;
  • 1,2 л води;
  • 60 г солі.

Спосіб приготування:

  1. Всі інгредієнти промити під холодною водою. Часник подрібнити.
  2. Перець запекти на деку до м’якого стану (приблизно 10-15 хвилин). Остудити.
  3. Промити банки і кришки.
  4. Розкласти стручки по банкам, чергуючи з травами і часточками часнику.
  5. Змішати воду, сіль і оцет, довести до кипіння.
  6. Розлити Маринад по банках, в кожній організувати гніт на 3 тижні при кімнатній температурі.
  7. Закрити банки капроновими кришками. Зберігати в холодильнику.

Гострий з помідорами і хріном без стерилізації

Приготування страв без стерилізації займає мало часу. Закуска з помідорами і хріном виглядає яскраво і апетитно, тому стане прекрасним доповненням до святкового столу.

Важливо! Для приготування обирають червоні помідори середнього розміру. Овочі повинні бути гладкими, з щільною шкіркою, без подряпин і тріщин.

Що потрібно:

  • 5 стручків гострого перцю;
  • 1 кг помідорів;
  • 10 г кореня хрону;
  • 20 г солі;
  • 20 г цукру;
  • 15 мл оцту 9%.

Як законсервувати:

  1. Інгредієнти промити і витерти чистим рушником.
  2. У банки покласти помідори і перчик. Хрін нарізати скибочками і додати до овочів.
  3. Закип’ятити воду, залити в банки і залишити на 25 хвилин.
  4. Злити воду в каструлю, додати цукор, оцет і сіль. Закип’ятити і вилити назад в банки.
  5. Закатати, перевернути догори дном і укутати в теплу ковдру до охолодження.
  6. Зберігати в холодильнику.

Як засолити гіркий перець з часником і кропом

Перець, часник і кріп — класичне поєднання. За смаком до нього додають кмин або базилік, чебрець або червоний мелений перчик.

Що потрібно:

  • 400 г гострого перцю;
  • 1 головка часнику;
  • 2 пучка кропу;
  • пряні трави за смаком;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 20 мл виноградного оцту;
  • 70 мл білого сухого вина;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • 50 г солі.

Як заготовлювати:

  1. Часник очистити від лушпиння, подрібнити разом із зеленню. Посолити і поперчити.
  2. Перець промити, зробити надріз збоку по всій довжині і видалити насіння.
  3. Обсмажити стручки на оливковій олії 5-7 хвилин, остудити.
  4. У ту ж сковороду висипати суміш пряних трав і обсмажити 1 хвилину.
  5. Наповнити стручки начинкою з прянощів, часнику та кропу.
  6. Перекласти в глибоку ємність, залити сумішшю з виноградного оцту і сухого білого вина.
  7. Прибрати в холодильник на добу. Закуска готова.

Візьміть на замітку:

Як смачно приготувати маринований гострий перець

Готуємо гарячу закуску в домашніх умовах

10 кращих рецептів маринованого перцю «Вогник»

Консервування з томатом

Для приготування цієї домашньої закуски використовують як великі томати, так і помідори черрі.

Що потрібно:

  • 300 г гіркого перцю;
  • 400 г томатів;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 100 мл томатного соку;
  • цукор і сіль за смаком.

Як заготовити:

  1. Стручки промити і обсмажити на олії до м’якого стану.
  2. Простерилізувати банки, викласти в них помиті помідори і остиглі стручки.
  3. Закип’ятити томатний сік і влити в банки. Додати сіль і цукор за смаком.
  4. Закрутити банки і остудити. Зберігати в холодильнику.

Консервування без солі

Перчик чилі без солі максимально зберігає смак. Закуска виходить соковитою і ароматною.

Що потрібно:

  • 300 г перцю;
  • 100 г петрушки;
  • 2 лаврових листа;
  • 2 зубчики часнику;
  • 4 горошини чорного перцю;
  • 600 мл води;
  • 40 г цукру;
  • 30 мл оцту 9%.

Спосіб приготування:

  1. Стручки промити, відрізати плодоніжки.
  2. Промити банки, на дно викласти зубчики часнику, гілочки петрушки, лавровий лист і чорний перець горошком.
  3. Щільно помістити стручки. Залити маринадом, приготованим з води, цукру та оцту.
  4. Закатати простерилизованными кришками. Зберігати в коморі або холодильнику.

З оцтом і медом

Незвичайний рецепт з оцтом і медом простий у приготуванні. Закуска виглядає барвисто, зберігається довго.

Що знадобиться:

  • 700 г гострого перцю;
  • 200 г цукру;
  • 200 мл оцту столового 9%;
  • 80 мл рідкого меду.

Технологія приготування:

  1. Стручки промити, видалити плодоніжки. Кожен перчик в декількох місцях проколоти виделкою.
  2. У банки покласти перець, періодично посипаючи цукром.
  3. Зверху додати мед і оцет. Коли через півгодини перчик ущільниться, покласти зверху ще один шар.
  4. Закрити кришками і прибрати в прохолодне місце.

Для приготування цієї закуски вибирайте запашний мед. При купівлі понюхайте його, зверніть увагу на структуру і колір.

Довідка. Натуральний мед повинен бути тягучим, без плівки і ущільнень, золотисто-бурштинового кольору.

По-корейськи

Гостра закуска по-корейськи зберігається до півроку. Пекучий смак подобається любителям екзотичних страв.

Список інгредієнтів:

  • 400 г пекучого перцю;
  • 1 головка часнику;
  • 500 мл води;
  • 60 мл оцту 9%;
  • 60 г солі;
  • 40 г цукру;
  • щіпка червоного і чорного меленого перцю;
  • 10 г меленого коріандру.

Покроковий рецепт:

  1. Перець промити і видалити плодоніжку, утрамбувати в довгу скляну банку.
  2. Між перчиками помістити очищені часточки часнику.
  3. Закип’ятити воду, додати сіль, цукор, мелений перець і коріандр. В останню чергу влити оцет.
  4. Залити розсіл у банку, закатати простерилізованій кришкою і перевернути до охолодження. Зберігати в прохолодному місці.

Фаршировані гострі перчики

Фаршировану закуску вживають з вареним і смаженою картоплею, рисом і овочевими гарнірами.

Список інгредієнтів:

  • 400 г пекучого червоного перцю;
  • 200 г моркви;
  • 1 цибулина;
  • 1 головка часнику;
  • 1 пучок петрушки і кропу;
  • 500 мл води;
  • 60 г солі;
  • 60 г цукру;
  • 40 мл яблучного або виноградного оцту;
  • 40 мл оливкової олії.

Як готувати:

  1. Перчики промити, очистити від насіння і плодоніжки. Обсмажити на оливковій олії 3-5 хвилин, остудити.
  2. Часник і цибулю очистити від лушпиння, дрібно нарізати. Перемішати з подрібненим кропом і петрушкою.
  3. Моркву очистити від шкірки, дрібно нашаткувати й обсмажити на залишках оливкової олії. Додати в овочеву суміш.
  4. У перчиках зробити надріз по всій довжині і начинити овочевий сумішшю. Укласти в чисту банку.
  5. Воду вилити в каструлю, додати оцет, сіль, цукор. Закип’ятити і залити в банку.
  6. Закатати кришкою, перевернути догори дном і загорнути в ковдру до охолодження.
  7. Зберігати при кімнатній температурі.

Консервований в олії

Перець в маслі виходить ніжним і хрустким, при цьому не втрачає своєї пікантності і цікавого смаку.

Список інгредієнтів:

  • 8 стручків чилі;
  • 200 мл оливкової олії;
  • 4 гілочки розмарину;
  • 2 лаврових листа;
  • 2 головки часнику.

Спосіб приготування:

  1. У каструлю покласти чисті стручки і очищені зубчики часнику. Додати гілочки розмарину і залити олією.
  2. Поставити на вогонь на 20 хвилин. За цей час інгредієнти просочаться ароматом розмарину і часнику.
  3. Перекласти заготовку в чисту банку, додати лавровий лист, закатати.

Аджика з перцю чилі на зиму

Аджика — традиційна закуска східної кухні. Вона відмінно поєднується з м’ясними стравами і тушкованою птахом. Час приготування — 40 хвилин.

Що потрібно:

  • 5 стручків гострого перцю;
  • 1 кг болгарського;
  • 50 г солі;
  • 110 р цукру;
  • 100 мл оцту 9%.

Як готувати:

  1. Солодкий і гострий перець промити і очистити від насіння. Разом з часником пропустити через м’ясорубку.
  2. Перемішати і посолити, додати оцет.
  3. Розкласти по чистих, стерилізованим банкам, закатати.
  4. Зберігається в холодильнику рік.

Господині нерідко замінюють оцет лимонною кислотою — розводять 10 г кислоти в 20 мл кип’яченої води. За смаком у страву додають мелений коріандр, базилік, духмяний перець і інші прянощі.

Важливо! Для аджики використовують тільки червоні стручки.

По-грузинськи на зиму

Для приготування пряної закуски використовують зелені та червоні стручки. У прохолодному місці блюдо зберігається 3-4 місяці.

Список інгредієнтів:

  • 1 кг гострого перцю;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 5 лаврових листів;
  • 180 мл білого винного оцту;
  • 150 г часнику;
  • сіль і пряні трави за смаком.

Технологія приготування:

  1. Стручки промити, очистити від плодоніжки і насіння.
  2. У каструлю налити олію, винний оцет, сіль і прянощі за смаком. Варити маринад на середньому вогні 10-15 хвилин.
  3. Опустити в маринад стручки, варити 8 хвилин.
  4. Додати подрібнений часник і лавровий лист. Остудити і прибрати в холодильник на добу.
  5. Розкласти по банках і закатати.

Способи сушіння гострого перцю

Сушений гострий перець додають в соуси і маринади, соління й салати. Сушать чилі кількома способами. Розберемо найбільш популярні.

Гостра приправа, що підходить до будь-якої страви

Пекучий перець сушать у духовці. Стручки промивають під проточною водою і насухо витирають серветками. Невеликі плоди розрізають на половинки, великі — на 4 частини, видаляють плодоніжки. На деко вистилають папір для випічки і викладають перчик.

При температурі 50°С стручки залишають на 2 години, прочинивши дверцята. В іншому випадку плоди не высушатся, а запекутся. Зберігають приправу в сухому місці в тканинних мішечках. Вологу перці не терплять.

Важливо! При приготуванні сушеної приправи будьте обережні — не чіпайте обличчя руками. Сік гострого перцю настільки гострий, що може залишити опіки.

Сушений червоний гострий перець – простий рецепт наших бабусь

Перчики промивають і розкладають в сухому місці на 3-4 дні. Після нанизують плоди на нитку, зробивши в кожному за невеликий дырочке, і розвішують «гірлянду» в сонячному і добре провітрюваному приміщенні. При необхідності перед додаванням в блюдо сушений перчик перемелюють.

Поради та рекомендації

Досвідчені господині відзначають важливі деталі заготовки гіркого перцю:

  1. Для приготування розсолу використовують чисту воду (бутильовану або з фільтра). Вона не повинна містити домішки, інакше постраждає смак, а заготівля швидко зіпсується.
  2. Оцет додають в суворій відповідності з рецептурою, а прянощі і приправи — за смаком.
  3. Банки стерилізують в духовці, каструлі або іншим зручним способом. Використовують тільки цільні ємності без сколів і тріщин.

Висновок

Заготівля пекучого перцю не займає багато часу, а результат радує всю зиму. Перед приготуванням всі інгредієнти промивають, готують банки і кришки. Гострий перчик маринують цілком або розрізають на кілька часточок. Багато господинь не тільки маринують овоч, але і сушать його в духовці.

Для приготування пекучих страв використовують червоні сорти, для більш ніжних — зелені. Перчик поєднується з часником і зеленню, коріандром і лавровим листом. Заготовки зберігають у підвалі, коморі або холодильнику.

Про автора

admin administrator