Як зберігати кольрабі на зиму

Авторadmin

Як зберігати кольрабі на зиму

Як зберігати капусту кольрабі на зиму

Кольрабі є родичкою всім знайомої білокачанної капусти. Дачники взяли її на замітку через її невибагливий характер, простоту догляду за нею і надзвичайний смак. Як зберігати кольрабі на зиму в умовах квартири питання, яке задають багато городників.

Де і як можна зберігати кольрабі?

  1. Збирають урожай капусти кольрабі, тоді коли вона досить виросте до 7-10 см. Деякі садівники за теплий сезон встигають зібрати кілька врожаїв і закінчують збирати її в жовтні. Найкраще для прибирання вибрати сонячний і не дощовий день.
  2. Довгий термін зберігання кольрабі залежить від того, яким чином була витягнута капуста. Щоб рослина довго залишалося в цілості потрібно витягти її з землі з корінням. Після вилучення капусту залишають просушитися під навісом.
  3. Не рекомендується зчищати налиплий бруд ножем і навіть руками, це зашкодить ніжну шкірку кольрабі. Земля з капусти зчищається тільки після того, як вона просохне.
  4. Після етапу просушування і очищення йде етап обрізання стебла. Відрізати стебло повністю не потрібно – повинен залишитися хвостик довжиною 5 см.
  5. Прибирати кольрабі в льох можна декількома способами: підвісити на дроті головкою донизу; посадити в пісок качанами донизу.
  6. Остання умова – плоди не повинні стикатися один з одним. В іншому випадку капуста згниє.

Як зберегти кольрабі в квартирі?

Зберігати капусту кольрабі в домашніх умовах теж можна. Тут на допомогу прийде заморозка. Залежно від уподобань заморозка капусти може бути зроблена двома способами – дрібними шматочками або перетертою.

Важливо знати, що середній термін зберігання кольрабі не в морозильній камері, а безпосередньо в холодильнику становить місяць.

Якщо вибір припав на дрібні шматочки, то стеблеплід відмивається від бруду, нарізається шматками. Капусту необхідно бланшувати протягом 4 хвилин в киплячій воді, а потім остудити в крижаній.

Якщо вибір зупинився на тертій кольрабі, то термічна обробка не буде потрібно. Досить буде запакувати капусту в пакети із застібкою. Зберігати капусту кольрабі в морозильній камері можна протягом півроку. Страви із замороженої капусти будуть такими ж смачними і корисними, як зі свіжої.

Як зберегти капусту кольрабі на зиму в домашніх умовах?

Як зберігати кольрабі, знають усі, хто її вирощує постійно на своєму городі. І вона цього варта, тому що капуста смачна (на любителя) та корисна для організму людини. Наприклад, у її складі можна знайти вітаміни (В1, В2, РР), а особливо багато в ній вітаміну С (сприяє імунітету). Також у ній є такі компоненти, як залізо, фосфор, магній, калій, кальцій, глюкоза, фруктоза, сполуки сірки. Важливо

. Капуста кольрабі зовсім не містить у своєму складі жирів, тому цінується дієтологами як дієтичний продукт.

За популярністю, капусті кольрабі ще дуже далеко до нашої білокачанної капусти. Але вона вже багатьом українцівам полюбилася і набирає обертів. І зберегти її на зиму захоче будь-яка досвідчена господиня. Далі у статті, ми з Вами побачимо, як потрібно правильно зберігати кольрабі. Поїхали?

Збирання капусти кольрабі (правила)

Питання «як зберігати кольрабі» багато в чому залежить від своєчасного та правильного збирання врожаю. Капуста прибрана вчасно може довго зберігатись, і це незаперечний факт.

Для збирання врожаю вибирають погожий день без дощу та морозу. Хоча, капуста кольрабі і морозостійка, і може витримати зниження температури до – 4 ° С – 5 ° С, але краще буде, якщо капуста буде прибрана в тепліші дні. Важливо. Не схоплені морозом плоди зберігаються краще. Тому прибираємо при температурі + 3 ° С – 5 ° С (перед заморозками).

На замітку!

Стеблеплоди, які досягли в діаметрі 7 см – 8 см, вважаються найкращими для збирання врожаю. Тут, якщо капуста переростає, вона стає жорсткішою і волокнистої. До того ж, і смакові якості стають гіршими.

Для більш тривалого зберігання капусту викопують з коренем. Ну а якщо зовсім довго зберігати не планується, тоді листя і коріння можна обрізати. Тут, черешки від листя залишаємо в межах 2 см. І така капуста, що обрізає, може зберігатися протягом 1 місяця.

Терміни збирання

врожаю кольрабі розраховуються, виходячи із строків дозрівання капусти. Тут ранні сорти дозрівають за 50 – 70 днів, середні за 80 120 днів, а пізні за 120 – 180 днів. Також тут враховується обов’язково і регіон, і погодні умови. Наприклад, у північних регіонах коротке літо і пізня капуста визріти там не встигне. Думаємо.

Як зберегти кольрабі на зиму в домашніх умовах

Для тривалого збереження свіжості врожаю рекомендується дотримуватись правил:

  1. Плоди після збирання мити не потрібно – достатньо видалити залишки ґрунту.
  2. Садити тільки сорти фіолетового забарвлення (Віолетту, Гіганта, Делікатесну Блакитну) вони більш придатні для зберігання.
  3. Тримати плоди у прохолодному приміщенні з температурою від 0 до +1°C та відносною вологістю 95%.
  4. Для закладки на зберігання підходять лише здорові екземпляри (без тріщин, плісняви).

Овочі довго зберігають у льоху, холодильнику чи морозильній камері.

Навіть при кімнатній температурі кольрабі, на відміну від цвітної капусти та броколі, не втрачає корисних речовин та смакових якостей протягом 2-3 днів.

Як зберігати у льоху

Надійний спосіб зберегти свіжість кольрабі – помістити її в льох. Рекомендується скористатися будь-яким із наступних способів:

  1. Овочі укласти в ящики чи кошики. Зверху присипати вологим піском або накрити поліетиленом (нещільно).
  2. Зробити на підлозі колію з піску висотою 7-10 см і встромити капусту корінням вниз на деякій відстані один від одного (щоб не стикалися), тобто імітувати посадку.
  3. Підвісити плоди корінням на дріт. При цьому також потрібно дотримуватися відстані між овочами, щоб вони не стикалися.

Рекомендована температура повітря в приміщенні – 0 ° C, вологість – 95-100%.

Увага! Якщо погріб сухий, ємність з водою допоможе досягти потрібної вологості. Рівень температури підтримає система обігріву приміщення.

За умови дотримання умов ранні сорти кольрабі зберігають корисні властивості та смакові якості протягом 2 місяців. Термін придатності пізніх різновидів – 5 місяців.

Заморожування

Такий спосіб забезпечує максимально тривале зберігання овочів:

  1. Качани попередньо промити.
  2. Розрізати на часточки або крупно натерти. Цілими овочі зберігати не рекомендується.
  3. Підготовлену кольрабі розкласти по пакетах та прибрати у морозильник.

Ще один спосіб заморозки, що дозволяє зберегти максимум вітамінів та мінералів:

  1. Капусту порізати на невеликі скибочки (близько 2 см).
  2. Опустити шматочки в киплячу воду на 2-3 хвилини, потім остудити у крижаній воді.
  3. Після видалення рідини розкласти капусту порційно поліетиленові пакети і прибрати в морозильну камеру.

Рекомендована температура зберігання – не менше -18°C. У замороженому вигляді капуста зберігає корисні та смакові якості протягом 9 місяців.

Скільки зберігається в холодильнику

Максимальний термін придатності кольрабі в холодильнику – 1 місяць. З овочів видаляють все листя, залишаючи тільки живці.

Увага! На стеблині не повинно бути ран і пошкоджень. В іншому випадку це значно прискорить псування капусти.

Для зберігання качан загортають у папір, а краще у вологу тканину, яка збереже соковитість. Потім забирають у поліетиленовий пакет — щільно закривати його не варто, інакше парниковий ефект зіпсує капусту.

При такому способі зберігання овоч починає втрачати корисні та смакові якості через 2-3 тижні. До кінця місяця він стає млявим і твердим.

Як зберігати кольрабі (способи)

Способів для зберігання капусти кольрабі є кілька. Наприклад, зберігання в льоху або підвалі (кращий спосіб), в холодильнику, в морозилці, а також можна сушити і консервувати. Далі у статті, ми з вами розглянемо ці способи докладніше. Погнали?

Зберігання кольрабі у льоху чи підвалі

Як зберігати кольрабі в льоху/підвалі, думаю знають усі, хто його має. В основному такі щасливчики, це власники заміських будинків. Тут проблем бути не повинно, навіть якщо врожай буде величезний, місця все одно вистачить.

Для початку перед закладкою необхідно продезінфікувати приміщення. Тут можна скористатися сірчаною шашкою або обробити мідним купоросом.

Зберігання в ящиках, кошиках та на стелажах

. Тут укладаємо нещільно в тару (будь-яку) і засипаємо вологим піском, і не щільно вкриваємо плівкою (це важливо). Інакше кольрабі швидко почне псуватися.

Як варіант, пісок насипають на підлогу, а в нього встромляють, як би садять качанчики качан вниз. Важливо

. Тут потрібно, щоб між капустою була якась відстань.

Зберігання у підвішеному стані

. У підвалі натягуємо дріт під стелею і на неї підвішуємо капусту кольрабі. Тут важливо, щоб капуста була з корінням, і тоді зберігання буде більш тривалим. Капуста між собою не повинна стикатися.

Оптимальні умови для тривалого зберігання кольрабі

Лежкість головок капусти кольрабі залежить не тільки від сортової приналежності, але й умов зберігання. Стеблоплоди надовго залишаться свіжими, якщо в приміщенні підтримуватиметься висока вологість, хороша вентиляція та правильний температурний режим – від +1 до +7 градусів.

У домашніх умовах плоди кольрабі зберігають:

  • у холодильнику при температурі +5…+7 градусів протягом 1 місяця;
  • у підвалі чи льоху від 1 до 3 місяців;
  • у морозильній камері нарізка з кольрабі може лежати 6-8 місяців;
  • на заскленій лоджії, якщо температура там не опускається до мінусових значень і не піднімається вище +7 градусів.

Багато господинь маринують капусту кольрабі. У такому вигляді вона придатна для вживання протягом півроку.

Як кольрабі зібрати та зберігати, щоб усі всі вітаміни в ній зберегти

Через ніжний та соковитий смак капусту кольрабі городники із задоволенням вирощують на присадибних ділянках. Цінність овочевої культури полягає в низькій калорійності, завдяки чому її використовують для дієтичного харчування. Однак щоб насолодитися смаком якісного врожаю стеблеплодів, городникам необхідно дотримуватись основних правил агротехніки, своєчасно зібрати та правильно зберігати овочеву культуру. Тому в цій статті ми докладно розглянемо коли прибирати капусту кольрабі, терміни збирання та умови зберігання.

Дозріла капуста кольрабі

Корисні поради городникам

За допомогою перерахованих вище способів можна успішно зберігати кольрабі протягом усієї зими, але досвідчені городники радять використовувати ще кілька хитрощів, що дозволяють продовжити термін зберігання продукту.

Основні з них представлені нижче:

  • при нетривалому зберіганні в холодильнику можна повністю обрізати листя та кореневу частину капусти – це зменшить випаровування вологи;
  • перед закладанням на зберігання зібрані овочі не можна мити – насичена вологою капуста легше піддається гниття;
  • не можна допускати різких перепадів температури повітря в сховищі – це зробить м’якоть капусти жорсткою та волокнистою;
  • якщо повітря в підвалі занадто сухе, то в кутах приміщення можна розставити ємності з водою;
  • при зберіганні овочів у холодильнику стеблеплоди потрібно складати окремо від бадилля — листя поглинатиме з капусти вологу, внаслідок чого її м’якоть втратить соковитість;
  • не рекомендується тримати кольрабі при температурі нижче -18 ° С – при цьому овочі втрачають більшу частину вітамінів;
  • повторно заморожувати капусту не можна – продукт повністю втратить свій смак та втратить корисний хімічний склад.

https://fermhelp.ru/kak-xranit-kapustu-kolrabi/ https://kapusty.ru/kak-hranit-kolrabi.html https://fermer.blog/bok/ogorod/kapusta/raznovidnosti-kapusty/kolrabi /7565-kak-hranit-kapustu-kolrabi.html

Терміни збирання

Капусту кольрабі відносять до скоростиглих культур. За сезон городники одержують два-три врожаї. Перший та другий раз капусту збирають для зберігання не масово, а вибірково, у міру дозрівання. При досягненні діаметра стебла 7-8 сантиметрів можна приступати до збирання.

Якщо згаяти момент овоч стане грубим і зовні і всередині. У овочі, що переріс, відсутня соковитість, він буде жорстким, волокнистим і малопридатним для вживання в їжу в сирому вигляді. Збирати врожай необхідно за сухої, сонячної погоди.

Вологість не відіграє особливої ​​ролі, проте збирання врожаю у дощову погоду значно зменшить термін зберігання. Якщо вночі були невеликі заморозки, збирати врожай потрібно в другій половині дня.

ДОВІДКА: Полив ґрунту за день до збирання врожаю значно полегшить процес витягування кольрабі.

Як отримати насіння кольрабі

Якщо ви не хочете купувати насіння капусти кольрабі в магазині, а волієте зібрати його власноруч, вам потрібно посадити і виростити кілька насіннєвих рослин. Доглядають їх звичайним чином, а ось терміни посадки трохи відрізняються: кольрабі на насіння потрібно висівати наприкінці червня. На постійне місце розсаду кольрабі для сім’яників пересаджують на початку серпня, а збирання врожаю приступають наприкінці вересня — на початку жовтня, залежно від погоди та клімату регіону.

На насінники вибирають лише гладкі, рівні, красиві, стеблоплоди, що відповідають характеристикам сорту. З них обрізають старе листя, залишаючи лише кілька верхівкових листочків. Стеблеплоди поміщають у зволожений пісок і зберігають при температурі, що не перевищує 0 ºC і вологості повітря 85-90 %.

На наступний рік, наприкінці квітня або на початку травня, маточники висаджують у ґрунт за такою схемою: між рослинами в ряду дотримуються відстані 40-50 см при міжряддях 60 см. Корінням рослини повинні знаходитися в землі, а стеблоплоди залишаються над поверхнею. Цвітіння кольрабі почнеться приблизно в середині або наприкінці травня, а до кінця липня вже дозріває насіння. Маса насіння однієї рослини досягає 30-40 г.

Корисні поради городникам

Капуста кольрабі пролежить довго, якщо взяти до уваги рекомендації досвідчених городників:

  1. Овочі ніколи не миють перед зберіганням. Контакт із водою призведе до розвитку гнильних процесів.
  2. Головки очищають від залишків ґрунту дуже обережно за допомогою м’якої тканини. Навіть невеликі пошкодження шкірки неприпустимі – в них проникнуть мікроби, і почнеться процес гниття.
  3. Якщо у льоху рівень вологості недостатньо високий, ящики зі стеблоплодами накривають поліетиленом, але нещільно, так, щоб усередині циркулювало повітря.
  4. Щотижня потрібно контролювати стан овочів. Виявивши зіпсовані плоди, їх негайно прибирають із льоху та використовують у першу чергу.

Зберігати свіжу капусту кольрабі в домашніх умовах протягом усієї зими можна лише за умови, що є льох. Тим, хто не має підвалу або умови в ньому не відповідають вимогам, можна заморозити овочі або покласти в ящики з піском на лоджію. Стеблоплоди довше пролежать, якщо було правильно проведено підготовку до зберігання.

Коли збирати і як зберігати капусту «кольрабі»?

Капуста «Кольрабі» не особливо схожа на свою качана родичку. З неї в їжу споживають потовщений стебло, схожий на ріпу. Цей різновид капусти відрізняється скоростиглістю і росте на різних грунтах, добре переносить холодний клімат. У статті мова піде про терміни дозрівання капусти «Кольрабі», про те, як визначити її стиглість, як правильно зрізати, і про правила зберігання.

Терміни дозрівання капусти

Розглянемо період дозрівання від появи сходів сортів капусти «Кольрабі» різних термінів дозрівання:

  1. рання. Ранньостиглі сорти можна прибирати через 55-70 діб (Моравія, Соната F1, Віденська Біла 1350). У деяких місцях збирають по 2-3 врожаї цих сортів за сезон.
  2. середньостиглі. Урожай середніх сортів отримують через 80-120 діб (Віолетта, Азур, Блакитна планета F1).
  3. пізньостиглі. Збирання пізніх сортів проводиться через 120-180 діб (Гігант, Глобус). Ці сорти відрізняються більш щільною м`якоттю і відмінно підходять для зберігання.

Чи знаєте ви? «Кольрабі» перекладається на нашу мову з німецької як «капуста-ріпа». Аскорбінової кислоти в ній більше ніж в цитрусових, тому її часом називають «північним лимоном».

Як визначити дозрілу «Кольрабі» і зібрати урожай?

«Кольрабі» потрібно вчасно зібрати, так як перезрілі овоч втрачає свої смакові якості і корисність. Час збору залежить від дати посадки, сорту, способу вирощування.

Ранні сорти садять зазвичай в квітні, а збирають в червні, по досягненню їх стебла 6-8 см. Потім можна зробити повторну (червневу) посадку і зняти урожай в серпні. При використанні рассадного методу насіння сіють в горщики в березні, а висаджують в грунт в кінці квітня або початку травня у віці 30-35 днів. Пізні сорти для зберігання на зиму також краще садити в червні, а прибирати в кінці вересня або жовтні. Ці сорти нарощують більший стебло, що досягає в діаметрі 10-13 см, але збір можна починати при досягненні ними 8-10 см.

Технологія, як правильно зрізати качани?

У капусти «Кольрабі» зрізають стебло біля самої основи, трохи залишаючи нижню частину стеблеплода. На ній з часом можуть утворитися 1-3 нових плода, правда, маленьких розмірів. З зрізаного овоча обрізають все листя, залишаючи тільки дрібну листя на верхівці. Листя цієї капусти придатні для салатів, але зберігаються лише кілька діб.

важливо! Кольрабі добре переносить заморозки, але її краще збирати, коли тримаються плюсові температури.

Для тривалого зберігання стеблоплоди пізніх сортів виривають разом з корінцями і видаляють листя. Перед таким збором грядку поливають, щоб було легко висмикувати рослина. Погода повинна бути сухою і сонячною. Якщо були нічні заморозки, то час збору слід перенести на полудень, коли рослина відійде від такого стресу.

Як зберігати ранні сорти в холодильнику?

В умовах кімнати цей овоч зберігається без втрати смаку тільки кілька діб. Для більш тривалого зберігання слід вибрати місце з низькими температурами і високою вологістю. Для таких умов підходить холодильник. Якщо стеблеплод загорнути у вологий рушник і помістити в пакет, залишивши його відкритим, то зберігання триватиме до місяця. За рахунок вологи з тканини «Кольрабі» залишиться ніжним і соковитим. За зволожених рушники треба буде поглядати, так як в сухих умовах овоч буде в`янути і ставати жорстким.

Способи та умови зберігання стиглої капусти

«Кольрабі» можна зберігати в підвальних приміщеннях, холодильнику або балконі. Розглянемо докладніше кожен спосіб.

У погребі

Після збору або покупки капусти «Кольрабі», перш за все, потрібно видалити листя, так як вони тягнуть на себе вологу і поживні речовини з плодів, і ті починають швидше в`янути. Тільки після цього овоч можна переміщати в льох (підвал або підпілля). Оптимальний температурний режим в підвальному приміщенні повинен складати 0 . + 1 ° С, вологість – 85-94%. Даний овоч, розміщений на полицях, може зберігатися до 3 тижнів. Для більш тривалого зберігання цього різновиду капусти використовують пісок. Його зволожують і розміщують шаром в 7-10 см на підлозі льоху. Потім на такий настил поміщають плоди корінням в напрямку до підлоги, трохи втискаючи в пісок, як при посадці. При цьому качани не повинні стикатися, а бути на деякій відстані. При таких умовах стеблоплоди можна зберігати до 2 місяців.

В холодильнику

Якщо капусти «Кольрабі» мало, то зберігати її можна в холодильнику. Для цього також потрібно видалити листя з качана. При цьому стеблинки (живці) потрібно залишити, щоб на Стеблеплід не було ранок і пошкоджень, в яких можуть швидко з`явитися мікроорганізми, що викликають процес гниття. Довжина таких живців не повинна бути більше 8-10 см. Потім качани поміщають в холодильник до відділу для овочів. Зберігати таким чином капусту можна до 25 днів. Після закінчення даного часу капуста втрачає соковитість і грубіє.

Стеблоплоди можна також заморозити і зберігати в морозильній камері. Але в цьому випадку для свіжих салатів капуста вже не зможе використовуватися, зате її можна буде брати для других і перших страв (овочеве рагу, суп). Підготовляти капусту до заморожування рекомендують наступним чином:

  1. Качани помити і почистити від шкірки.
  2. Нарізати шматочками в 2 см.
  3. Помістити в киплячу воду на пару хвилин, а після остудити в холодній воді.
  4. Перемістити на друшляк, дати стекти непотрібної рідини.
  5. Підсушити на тканинному рушник.
  6. Порційно розкласти по поліетиленовим пакетиках для зберігання. Можна також використовувати пластикові контейнери.
  7. Потім пакетики (контейнери) розмістити в морозильній камері. Температура зберігання повинна бути не менше -18 ° С.

важливо! Заморожувати «Кольрабі» цілком не рекомендують, так як в даному випадку продукт займе багато місця в морозилці, а головне – капуста втратить багато корисних речовин.

На заскленому балконі

Якщо в наявності є велика лоджія або балкон, які не промерзають в зимовий період, то зберігання «Кольрабі» можна здійснювати і в таких місцях. В такому випадку качани краще підвісити на мотузках для білизни за допомогою гачків з дроту. При цьому капусту підвішують коренем догори. Плоди не повинні стикатися один з одним. Температурний режим повинен бути вище 0 ° С, а вологість триматися на рівні 92-98%. При зберіганні на лоджії або балконі можна використовувати ящики з дерева або пластика. Качани в них розміщують так, щоб вони також не торкалися одне одного. Зберігання капусти в такому випадку здійснюється не більше 30 днів.

Корисні поради

Фахівці дають наступні рекомендації по зберіганню капусти «Кольрабі»:

  1. Не варто мити плоди при тривалому зберіганні. Досить качани очистити від залишків грунту.
  2. Якщо вологість в погребі чи підвалі недостатня для зберігання, плоди можна притрусити зволоженим піском або закрити товстою поліетиленовою плівкою.
  3. Не потрібно занадто щільно закривати ящики, мішки з качанами, щоб не допустити виникнення процесу гниття. Надходження повітря обов`язково має відбуватися.
  4. Для зберігання великої кількості врожаю підійдуть бухти, траншеї, парники. У них овочі слід пересипати піском.

Чи знаєте ви? Капуста «Кольрабі» відноситься до дієтичних продуктів і може використовуватися в раціоні дітей, літніх людей та вагітних жінок. У 100 г міститься близько 27 ккал, 62 мг вітаміну С, 350 мг калію, а також інші вітаміни і мінерали.

Капусту «Кольрабі» слід вчасно зібрати, поки вона не перезріла і правильно закласти на зберігання. Овочі з огрубілою м`якоттю вже не так приємні на смак.

Про автора

admin administrator